DDA w drugiej linii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » DDA w drugiej linii

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: DDA w drugiej linii

Mam pytanko, jak myślicie, czy to całe DDA jest przereklamowane, czy nie?
Moja mama silne DDA, ojciec z DDD.
Zastanawiam się jak dziecko z takiej rodziny może zbudować normalny związek, i czy powinno mieć własne dzieci.
Podzielicie się opiniami?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: DDA w drugiej linii

z jednej strony, tak sobie myślę

każdy ma prawo, do życia, do spełnienia się w roli, ojca, matki, męża, żony
do egzystowania w hierarchi społecznej
nikt i nic nie powinno tego prawa odbierać, a już tym bardziej my sami,

z drugiej strony,

tak sobie, dumam wink
czy świadomość siebie, to otwarcie, czy zamknięcie drzwi ??

pewnie dalej chorym jest, gdy w imię tego że niby coś z nami nie tak, umartwiamy się "bezczynnością"

jeśli coś wiem i rozumiem, dostrzegam, to mam wybór
mam wybór, mogę wpływać na własne życie

więc mogę też, zbudować normalny związek

przecież to nie selekcja naturalna, często z gorszego można stworzyć lepsze big_smile

3

Boję się po samej sobie, ....
Że wpakuje się w jakiś toksyczny związek, co mi się udaje, ale i z tego szybko wychodzę.
Że jestem zbyt podobna do mamy.
Że przez to, że mi brakuje od zawsze bliskości i miłości, może być tak, że w ogóle nie wiem czym to jest.
Że wieje ode mnie wręcz desperacją w tym, że chce być kochana i czuć, że się mnie kocha. Bo rodzice mnie kochali z pewnością, ale ja tego nie czułam. Nie czułam też bym ja kogoś kochała.
Że przez to, że tak bardzo myślę o tym, nie chce być jak mama i nie chce partnera takiego jak tata, żyję przeszłością.

I kompletnie nie wiem jak urwać się z tego myślenia....

4

miasia napisał/a:

(...) I kompletnie nie wiem jak urwać się z tego myślenia....

Jednym z rozwiązań jest terapia u dobrego, doświadczonego psychoterapeuty.

5

kolejnym rozwiązaniem są grupy wsparcia,
pracujące na 12 Krokach w kontekście DDA/DDD

6

Pewnie tak, na terapii byłam kiedyś i krótko. Terapeuta powiedział mi, że nie widzi potrzeby terapeutowania mnie dalej, bo wszystkie mechanizmy widzę i wiem też i czym to się na mnie odbiło. Ale chyba mi zostało poczucie słabszej wartości, kogoś takiego jak mnie nie można pokochać, a ja nie powinnam zakładać rodziny.

7 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-12-01 14:22:57)

miasia napisał/a:

Pewnie tak, na terapii byłam kiedyś i krótko. Terapeuta powiedział mi, że nie widzi potrzeby terapeutowania mnie dalej, bo wszystkie mechanizmy widzę i wiem też i czym to się na mnie odbiło. Ale chyba mi zostało poczucie słabszej wartości, kogoś takiego jak mnie nie można pokochać, a ja nie powinnam zakładać rodziny.

mam takie przekonanie, ze terapia indywidualna, to raz
terapia grupowa dwa

cóż z indywidualnej (w dodatku krótkiej, jak piszesz)
można widzieć wiele, gdy zabraknie umiejętności skonfrontowania tego z życiem, skrystalizowania poza "pokojem terapeutycznym"

to tak jakbym wiedział, ze w którymś kościele dzwoni, tylko którym

osobiście korzystam, jak tylko mam problem, z grupy DDA/DDD, która pracuje na 12 krokach
docelowo jestem w innej grupie, i tam rzeczywiście pracuje na 12 krokach, terapii nigdy nie robiłem

raz na 2-3 miechy spotykam się z psychoterapeutą, czysto weryfikacyjnie, i nigdy nie słyszałem nawet w takiej formie

że wiem wszystko i widzę, bo przecież to nie możliwe, nawet psychoterepeuta, nie jest alfa i omega,

jeśli sobie nie radzisz ze sobą, masz jazdy emocjonalne, to coś jest nie tak, czegoś nie WIDZISZ!! jednak
a poczucie wartości, według mnie to podstawa/ fundament, pracy nad sobą
może się mylę

8

Skoro terapeuta stwierdził, że widzisz wszystkie mechanizmy i znasz ich konsekwencje, a dalej uważasz, że jesteś kiepska, że nie można Cię pokochać i nie powinnaś zakładać rodziny, to jest to dowód na podjęcie przez Ciebie decyzji. Widać, masz ważne powody, by w takim przekonaniu trwać.

9

Nie wiem, może tyle razy próbowałam, że już wątpie, czy mnie się da kochać. Nie wiem.

10

Da się. tongue Jeśli Ty na to pozwolisz.

11 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-12-01 15:09:14)

w nawiązaniu do tej rozmowy, zakotłowało mi w głowie wink

wyskoczył tekst, który kiedyś czytałem

w kontekście wyjścia z tego "Boje się po samej sobie", wcześniej wspomnianego

coś w deseń, "żeby naprawić serce wink, trzeba je wystawić na zranienie/odsłonić,  i dać się zranić"

jakoś/TaK to leciało

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » DDA w drugiej linii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024