terapia na wczesnym etapie związku? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » terapia na wczesnym etapie związku?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: terapia na wczesnym etapie związku?

witajcie

potrzebuje porady a wiem że są tu osoby mądrzejsze ode mnie. mam problem w związku. Jestem z moim facetem od roku, dwa miesiące temu zamieszkalismy razem. Jesteśmy młodzi, mamy o 23 lata. To nasze pierwsze mieszkanie z partnerem w życiu. Niestety nie możemy sie dogadać w paru podstawowych kwestiach i nie układa się nam mimo że bardzo sie kochamy.

Niestety mój chłopak nie radzi sobie ze wspólnymi decyzjami, nadal jest na etapie decydowania sam o sobie, czuje sie często pominieta i jestem informowana o wspólnych sprawach po fakcie, gdy on juz co postanowił. On natomiast czuje się jak to ujął 'osaczony' i traktuje to jako ograniczenie swojej wolności (np. to ze ja oczekuje ze zapyta sie mnie o zdanie gdy chce zaprosić do nas znajomych, to ze chce wziąć jakaś kwotę - nawet mała - z naszego jedzeniowego domowego budżetu i wydać ja na coś innego). Traktuje wszystko jak atak, a mnie to bardzo boli.

Ostatnio powiedział że nie ma już na to siły i im dłużej tak będzie tym bardziej on będzie czuł ze że coś na tym związku traci i sie nie rozwija.

ja też nie jestem idealna ale bardzo sie staram, nawet jeśli mi cos do końca nie pasuje np wolałabym posiedzieć we dwójkę w domu bo wracam zmęczona nie mam problemu żeby przyszli znajomi jeśli on tego chce.

Jak myslicie da sie to uratowac? mi bardzo zależy na tym związku i chce podjąć też pracę nad sobą, myślałam właśnie o psuychologu. czy to ma sens? jesteśmy ze soba dość krótko ale dla mnie gra jest warta świeczki....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: terapia na wczesnym etapie związku?

Myślę, że nie jest wam potrzebna terapia, tylko udział tłumacza podczas waszych rozmów, bo z Twego posta wynika, że żadne z was nie rozumie tego, co mówi druga osoba.

Żaden psycholog Wam nie pomoże tak jak szczera rozmowa. Usiądzcie na spokojnie i wytłumaczcie sobie. Albo spiszcie na kartkach co nie pasuje co byście chcieli zmienić. I wymieńcie się spostrzeżeniami. Easy.

4

A może po prostu on nie dorósł do związku z drugą osobą,nie wie jak to powinno wyglądać...

theonlyone napisał/a:

A może po prostu on nie dorósł do związku z drugą osobą,nie wie jak to powinno wyglądać...

no właśnie ja mam wrażenie często ze tak jest. ze chciałby mieć ciastko i je zjeść za jednym razem. z jednej strony mu zależy Ale z drugiej strony chyba nie do końca jest gotowy na jakiekolwiek poświęcenia żeby NAM było dobrze A nie każdemu z osobna....

no i właśnie tu jest pytanie: czy to ma sens tak trwać i czekać przy nim aż dorosnie? Ja to bardzo bardzo kocham i widzę z nim swoją przyszłość (może odwrotnie, nie widzę swojej przyszłości bez niego). to była miłość od pierwszego wejrzenia, strasznie mi na nim zależy ale nie wiem jak mam postępować czasem sad sama nie jestem idealna, jestem strasznie emocjonalna, ale chce nad tym pracować zeby żyło nam sie dobrze... sad

6

Z terapią jest też ten problem, że rzadko dwie osoby mają na nią ochotę, ale teoretycznie to fajna opcja dla otwartych osób, które chcą głośno porozmawiać przy kimś.

7

Po prostu usiądźcie i pogadajcie, ustalcie zasady w waszym, nowym ,wspólnym domu

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » terapia na wczesnym etapie związku?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024