Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia?

Dostrzegać swoje błędy - to inteligencja.
Przyznawać się do nich - to pokora.
Więcej ich nie popełniać - to mądrość.*

Mówi się, że uczymy się na błędach, a najlepszą nauką życia jest doświadczenie. Czy jednak sami przed sobą, a przede wszystkim przed otoczeniem potrafimy przyznawać się do własnych porażek, popełnionych błędów, wyciągać wnioski z minionych zdarzeń? Podyskutujmy smile.

*autor myśli nieznany

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia?

Fajny temat smile
Dla mnie niestety na czasie.
Nigdy nie miałam problemu z przyznaniem się do błędu. Przeciwnie, uważam, że im szybciej się wyjaśni sprawę, tym krócej potrwa krępująca sytuacja (krępująca dla mnie;). Nie wiem, czy wykazuję się pokorą, za to wiem, że szkoda czasu na niedomówienia i udawanie, że nic się nie stało.

Więcej nie popełniać błędów? Marzenie! Sprostowałabym - więcej nie popełniać tych samych błędów. Nowych nie jesteśmy w stanie wykluczyć z powodu braku doświadczenia, o którym wspominasz.

3

Wniosek, ze ja jeszcze mądrości nie osiągnęłam. 
Pokornie i bez problemu przyznaję sie do błędów, bo uważam, ze tylko wtedy człowiek jest naprawdę wolny w sumieniu. Jednak zauważyłam, że jest to  dość często wykorzystywane. Często taki co się przyznaje, zamiast być za to (może nie pogłaskany ale) poszanowany, to jeszcze jest dobijany, bo błąd popełnił. Wiem, ze tak robią osoby, które chcą się dowartościować cudzym kosztem, ale jednak trochę to boli i zniechęca do przyznawania się.... czasem więc z premedytacja się nie przyznaje. Po prostu wiem przy kim mogę co powiedzieć (chyba, ze jeszcze człowieka nie znam, to przyznaję sie z zasady).
Jeśli chodzi o nie popełnianie tych samych błędów... cóż... walczę ze sobą, nabieram wprawy. Już coraz częściej umiem błędu ponownie nie popełnić. Najgorzej jest zmienić nawyki wieloletnie, coś co się wtopiło w nasz charakter.... głupio więc popełniam ten sam błąd nagminnie. Wierzę, ze skoro trening czyni mistrza, to w końcu zdobędę tę mądrość wink .

Szczerze to ja osobiście ciężko przyznaje się do błędu, raczej szukam jakichś usprawiedliwień. Zresztą błąd jednak najczęsciej robi się przez  coś. przynajmniej u mnie. big_smile:D:D

5

Każdy człowiek popełnia błędy, ale inteligenty nigdy nie popełnia tych samych.

6

Hej, ja właśnie naprawiam błędy. Popełniłam ich trochę przy wychowywaniu syna, który ma 17 lat i dzięki moim błędom trochę pogubił się w swoim życiu. Przeprosiłam Go i wytłumaczyłam, ze popełniłam pewne błędy i od teraz będzie inaczej. Na razie mam ostry bunt z tego powodu, ale dam radę !!!!

7

Moim marzeniem jest popełnianie błędów już do końca, bo tylko wtedy mogą się naprawdę nauczyć, co powinienem robić, żeby było dobrze. Tylko wtedy widzę, co zrobiłem źle smile

TY:
Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia?

Ja:
Tak mowi tylko najslabszy i bezsilny!

9

Niedzwiadka_z_Różą napisał/a:

TY:
Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia?

Ja:
Tak mowi tylko najslabszy i bezsilny!

Pozwolę sobie mieć inne zdanie, ale możesz to rozwinąć, wyjaśniając swój punkt widzenia? Chętnie go poznam smile.

10 Ostatnio edytowany przez Amethis (2017-03-06 22:58:28)

Błędów w życiu popełniłem, ojojoj
Przyszedł czas, że spisałem wszystkie które pamiętam

Wiele wyjaśniłem, prosto w oczy, face 2 face

Jest taki tekst, coś w deseń
"Istnieje wiele dróg, najkrótsza wiedzie przez wstyd"

Mówię tu o rozwoju, o drodze na przód
Nie wyobrażam sobie życie dalszego bez naprawy, wyjaśnienia tych błędów

Konfrontacja tak naprawdę z samym sobą, ma mega siłę

Akceptacja, pokora, rzeczywisty wglad w siebie, jeśli przestaje się "patrzeć oczami innych"
Jak to sie mowi, kwestia kogo "okularami się patrzymy, czyimis czy własnymi"

Tak jak ktoś pisał, nie wyobrażam sobie dalszego życia bez błędów, to chyba bym umarł z nudów, ponownie smile

Z pewnej perspektywy, to już nie są błędy, to są bezcenne doświadczenia,
Jeśli ktoś lubi skupiać się na demotywatorach, to czemu nie

Jak to mówią "wolna wola" wink

Wiem też, że nie zawsze popełniany notorycznie błąd, nie jest mądrością, czasem może być chorobą, też

Są sytuacje, że brak czegoś w jednej perspektywie, brak doświadczeń, blokuje działania, czy jest błędem w innej np dziedzinie

Stąd też warto, według mnie, rozmawiać, otwierać się, jest to mega szansa na dowiedzenie się o własnych błędach

Mądrością jest uczyć się na cudzych błędach, głupota/odwagą na własnych wink

Paradoksalnie 15 lat inwestowałem w siebie, tylko brakowało odwagi aby, odebrać naukę wink

smile

Podobno glupi czlowiek,dwa  razy ten sam blad popelnia ...

12 Ostatnio edytowany przez Amethis (2017-03-07 12:17:57)

Smutne Twarze z Historiaa napisał/a:

Podobno glupi czlowiek,dwa  razy ten sam blad popelnia ...

to jest też dobry, slogan

dzięki niemu można uciekać, od błędów wink popadać w samozadowolenie, bazujące na zakłamaniu

najważniejsze jest zmierzenie się z błędem
można wielokrotnie ten sam błąd popełniać
na różnych płaszczyznach

a będzie to ten sam błąd, gdy się schematowi by przyglądnąć

big_smile

nie każde popełnienie błędu, może dać ta samą "MĄDROŚĆ"

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Błędy, błędy, błędy - a kto ich nie popełnia?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024