Na emeryturze częściej udzielają się społecznie kobiety pracujące? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Na emeryturze częściej udzielają się społecznie kobiety pracujące?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Na emeryturze częściej udzielają się społecznie kobiety pracujące?

W ostatnim czasie miałam/mam większy kontakt z kobietami, którym wygasł etat. Zauważyłam, że te, które w wieku aktywności zawodowej pracowały, robiły karierę, na emeryturze częściej zajmują się sprawami społecznymi. Wolontariatem, aktywnością we władzach lokalnych, kontaktami z młodzieżą, uczestnictwem w życiu publicznym, itp. Mają energię i chcą ją spożytkować.
Mam znajomą, która zdając sobie sprawę z kolei rzeczy, w czasie kiedy jej potomstwo wyfruwało z rodzinnego gniazda, planowała poświęcić wolny czas na czytanie książek dzieciom na oddziale pediatrii w miejscowym szpitalu. Opowiadała, że warianty na przyszłość są dwa – albo kupi sobie psa i będzie się z nim przechadzać po mieście, albo zajmie się czymś pożytecznym.

Jak myślicie, czy pytanie postawione w tytule ma odzwierciedlenie w rzeczywistości?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Na emeryturze częściej udzielają się społecznie kobiety pracujące?

Myślę, że to zależy od charakteru danej kobiety, a nie od tego, co wcześniej robiła. Bycie społecznikiem wymaga określonej konstrukcji psychicznej. Nie każdy ma ochotę pomagać innym i nie każdy chce razem z nimi coś budować. Są kobiety, które robią kariery, a jednocześnie skupiają się w życiu na uprawie własnego ogródka. A są też takie (zwłaszcza na wsi), które przez całe życie zajmowały się domem, a pomagają np. organizować różne imprezy i lubią aktywnie uczestniczyć w życiu społeczności. Jeśli ktoś jest introwertykiem i lubi pracę z nosem w papierach/ w komputerze, bez konieczności jakiejś większej interakcji z ludźmi, to wątpię, by na emeryturze nagle mu się to odmieniło. smile To nie chodzi o to, że społecznik ma energię, a domator jej nie ma. Energię można spożytkować w różny sposób. U ekstrawertyków, którzy żyją kontaktami z ludźmi, ta energia jest może bardziej zauważalna dla otoczenia.

3

jak będę na ameryturze to napiszę smile
Na razie jestem na tym etapie, że kiedy myślę o emeryturze, to mam przed oczami spanie do południa i tym podobne lenistwo smile

4

cslady napisał/a:

Myślę, że to zależy od charakteru danej kobiety, a nie od tego, co wcześniej robiła. Bycie społecznikiem wymaga określonej konstrukcji psychicznej. Nie każdy ma ochotę pomagać innym i nie każdy chce razem z nimi coś budować.

Czyli uważasz, że jeżeli człowiek ma ciągoty do pracy społecznej, to przez całe życie, a na emeryturze bardziej się to uwidacznia?

5

Moje zdanie w tej kwestii jest bardzo podobne do opinii Cslady. Uważam, że to zdecydowanie kwestia charakteru. Przecież fakt, że jakaś kobieta pracowała zawodowo, wcale nie musi wynikać z jej wewnętrznej potrzeby spełniania się w pracy, a np. z konieczności (wydaje mi się, że konieczność zarabiania pieniędzy jest najpowszechniejszym motywatorem do podjęcia pracy wink ). W swoim najbliższym otoczeniu mam przykład kobiety (moja ciocia), która całe życie dość ciężko pracowała i nie lubiła swojej pracy, pracowała w stresującej atmosferze, od wczesnych godzin porannych itd. i teraz, będąc na emeryturze, oddaje się błogiemu lenistwu: śpi do późna, ogląda tv, latem wypoczywa na wsi, nie angażuje się w prawie żadne aktywności, większość czasu spędza w domu. Ewidentnie jest bardzo zmęczona latami pracy, a do tego ma taki charakter, że nie potrzebuje zaangażowania społecznego.
Moja mama z kolei - również emerytka - chodzi na Uniwersytet Trzeciego Wieku, na zajęcia sportowe, często podróżuje, próbuje nowych rzeczy. Też pracowała zawodowo przez 35 lat, ale ma taką konstrukcję psychiczną, że siedząc tylko w domu prawdopodobnie by zwariowała albo wpadła w depresję wink

Sądzę, że odpowiedzi na pytanie z tytułu tego wątku łatwiej byłoby udzielić na podstawie charakteru wykonywanej pracy. Pracę z ludźmi najczęściej wybierają osoby ekstrawertyczne, towarzyskie, natomiast pracę niewymagającą kontaktu z innymi - raczej introwertycy. Dlatego myślę, że osoby pracujące całe życie z ludźmi na emeryturze również będą bardziej angażować się społecznie, a te mniej towarzyskie, które pracowały np. w biurze, raczej skupiać się na sobie i swoim najbliższym otoczeniu.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Na emeryturze częściej udzielają się społecznie kobiety pracujące?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024