"Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 173 ]

1 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-11-17 08:38:57)

Temat: "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?

Andrzej Mleczko umieścił na swoim Facebooku satyryczny rysunek, który... kpi z molestowanych kobiet.

Spotkał się on z protestem fanów. Na temat rysunku wypowiedzieli się także znani.

Kora w wywiadzie dla "Wprost" opowiedziała, jak padła ofiarą księdza, który molestował ją seksualnie: wróciłam z sierocińca, półsierota, ojciec już nie żył, matka borykała się z piątką dzieci. "Mieszkaliśmy w piwnicy. To charakterystyczne w zwierzeniach ofiar księży pedofilów, że zwykle są to dzieci właśnie z takich domów. Wielodzietnych, zaniedbanych. Oni dobrze wiedzą, kogo wybrać. Taką ofiarę łatwo wypatrzyć."
Organizacje feministyczne domagają się przeprosin ze strony artysty.

Jak sądzicie czy artysta powinien przeprosić? - czy publikacja  tego rysunku satyrycznego to już sprzyjanie "kulturze gwałtu", w której kpi się z brzydkich kobiet, głupota czy może fajny żart?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?
Summerka napisał/a:

Andrzej Mleczko umieścił na swoim Facebooku satyryczny rysunek, który... kpi z molestowanych kobiet.

Spotkał się on z protestem fanów. Na temat rysunku wypowiedzieli się także znani.

Kora w wywiadzie dla "Wprost" opowiedziała, jak padła ofiarą księdza, który molestował ją seksualnie: wróciłam z sierocińca, półsierota, ojciec już nie żył, matka borykała się z piątką dzieci. "Mieszkaliśmy w piwnicy. To charakterystyczne w zwierzeniach ofiar księży pedofilów, że zwykle są to dzieci właśnie z takich domów. Wielodzietnych, zaniedbanych. Oni dobrze wiedzą, kogo wybrać. Taką ofiarę łatwo wypatrzyć."

Jak sądzicie czy artysta powinien przeprosić? - czy publikacja  tego rysunku satyrycznego to już sprzyjanie "kulturze gwałtu", w której kpi się z brzydkich kobiet, głupota czy może fajny żart?

Po pierwsze-żadnego rysunku nie było-była jedynie tzw. "złota myśl".
Nikt z nikogo nie kpi a jeśli już to nie z molestowanych kobiet ale z brzydkich molestowanych kobiet:) Oczywiście-żart.Do tego seksistowski smile

Nie bardzo wiem co ma do tego historia Kory,która molestowana była jako dziecko
Co do zdanka,na które tak się oburzyły feministki twierdząc,że w ten sposób przyzwala się na "kulturę gwałtu"-zdank jest starutkie,już kiedyś publicznie umieszczone a sam pan Mleczko czynnie bierze udział w wielu feministycznych akcjach.

Ludzie-to był DOWCIP.Są dowcipy o blondynkach,o niepełnosprawnych,anemikach,Żydach,holokauście.,papieżu.
Właściwie każdy by znalazł dowcip na swój temat.I co w związku z tym?

3

Za co ma przepraszać? Jest SATYRYKIEM.

4 Ostatnio edytowany przez Snake (2016-11-17 09:41:32)

Niektórzy się na dowcipach nie znają i tyle. Jeśli taka jest reakcja środowisk feministycznych, to tylko dowodzi jak ciężki dowcip mają jego przedstawicielki. Jak mawiał Zagłoba trzeba w takim wypadku więcej oleum i wina zacniejsze spożywać.

5 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-11-17 09:51:53)

Ja tu nie widzę żadnej kpiny z molestowanych kobiet. Bardziej z ogólnej sytuacji, jaka rozgrywa się obecnie w temacie molestowania... Dowcip jak dowcip, nie rozumiem zupełnie afery wokół tego. Za jakiś czas żaden mężczyzna nie będzie miał prawa w ogóle wypowiedzieć słowa "kobieta", bo zostanie to uznane za obrazę...

Swoją drogą, uroda - rzecz względna big_smile

6

no nie wiem mnie to wcale nie oburzyło

7

Cyngli napisał/a:

Za co ma przepraszać? Jest SATYRYKIEM.

To samo chciałam napisać - jest satyrykiem. Nawet jeśli niektóre "złote myśli" są niefajne, to raczej traktowałabym to jako słaby, niezbyt śmieszny żart.
Natomiast teksty w stylu jak można zgwałcić prostytutkę (Leper), czy "Nikt mnie jeszcze nie molestował, a może bym chciała?!" Hojarskiej, by uzasadnić głupie gadki szefa partii, albo o gwałceniu Ukrainek (Wojewódzki i Figurski), czy molestowaniu koleżanek w pracy, bo jak się jest znanym dziennikarzem, to przecież można klepać po tyłku kobiety i wysyłać im nachalne seksualne sms -  są nie do zaakceptowania! Poseł, czy dziennikarz (IV władza) nie powinien się zachowywać jak prostak, zwłaszcza, że takie zachowania przesuwają granicę tego, co dopuszczalne.

8

uwielbiam zarty Mleczki smile
Ci, co wszedzie dopatruja sie obrazy, musza cierpiec na syndrom ABPH (absolutny brak poczucia humoru). A w tych organizacjach feministycznych to chyba blondynki same...

9

To tylko żart. Jest tyle innych złośliwych dowcipów o ludziach brzydkich, chorych, grubych i nie wiem co jeszcze, a tu afera o jeden konkretny i to jeszcze z powodu faceta który podobno feministki wspiera, więc tym bardziej możemy sądzić że to po prostu żart.

10

Jest to zwykly zart, moze nie za mocny, ale zart. To, ze feministki nie maja za grosz poczucia humoru, to juz od dawna wiadomo...Jeszcze nie widzialam faceta co by sie obrazil na zart o penisie czy glupkowatosci coponiektorych przedstawicieli swojej plci (jak ktos zna takiego delikatnego, niech mnie wyprowadzi z bledu).

Wlasnie przez takie akcje femin cierpia ofiary prawdziwego molestowania, bo doprowadzaja one samo pojecie molestowania do totalnego absurdu ('zgwalcil mnie wzrokiem!'), jak rowniez sa one kompletnie sprzeczne z wolnoscia slowa.

A komentarz Kory jest juz zupelnie z doopy wziety- co ma molestowanie dzieci przez jakis ksiezy (ktore jest realnym problemem) do glupiego zartu?

11 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-11-17 18:23:57)

Beyondblackie napisał/a:

Jeszcze nie widzialam faceta co by sie obrazil na zart o penisie czy glupkowatosci coponiektorych przedstawicieli swojej plci (jak ktos zna takiego delikatnego, niech mnie wyprowadzi z bledu).

Ja znam. Na szczęście jest moim byłym mężem. Ale on z kolei jest zdecydowanym mizoginem, więc kompletnie drugim biegunem i wszystko pasuje...

Wlasnie przez takie akcje femin cierpia ofiary prawdziwego molestowania, bo doprowadzaja one samo pojecie molestowania do totalnego absurdu ('zgwalcil mnie wzrokiem!'), jak rowniez sa one kompletnie sprzeczne z wolnoscia slowa.

A komentarz Kory jest juz zupelnie z doopy wziety- co ma molestowanie dzieci przez jakis ksiezy (ktore jest realnym problemem) do glupiego zartu?

Nic dodać, nic ująć...

12

Summerka napisał/a:

Andrzej Mleczko umieścił na swoim Facebooku satyryczny rysunek, który... kpi z molestowanych kobiet. (...)

Niektóre żarty są niesmaczne. Ten jest jednym z nich. To, że jego autorem jest znany i ceniony satyryk, nie ma nic do rzeczy.

13

Beyondblackie napisał/a:

Jeszcze nie widzialam faceta co by sie obrazil na zart o penisie

to zazartuj z faceta ze ma małego penisa big_smile

bardzo jestem ciekawa jego reakcji wink
sprobuj i daj mi znać wink

14

_v_ napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Jeszcze nie widzialam faceta co by sie obrazil na zart o penisie

to zazartuj z faceta ze ma małego penisa big_smile

bardzo jestem ciekawa jego reakcji wink
sprobuj i daj mi znać wink

Normalni faceci zazwyczaj mówią: a chcesz sprawdzić?
I co, powinnam się z kolei ja obrazić, bo mnie molestują?

15 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-11-17 19:39:50)

Gojka, rysunek był, przedstawiał autora.
Z sentencji autora może wynikać, że molestowanie nie jest niczym złym, a wręcz tylko piękności mogą dostępować tego "zaszczytu". Jednak sama nazwa  satyra może wskazywać, że nie jest to zdanie autora, ale niektórych z elit rządzących. Rysownik tłumaczy, że żart miał piętnować, właśnie, seksizm.

Bo co to dla  niektórych molestowanie i po co takie poważne słowo? Niektórzy mogliby powtórzyć za jednym z kabaretów: "A co to molestowanie? Klepnie, szczypnie, awans da...".
Ciekawe, że aforyzm już swoje lata ma i nikt wcześniej nie czuł się z jego powodu dotknięty. Chyba samo słowo nabrało obecnie innego wymiaru w świetle wulgarnych wypowiedzi jednego z czołowych polityków, który wprawdzie przeprosił potem, ale niemiłe wrażenie pozostało.

Czy środowiska feministyczne szkodzą, protestując przeciwko użyciu słowa molestowanie w sentencji? Ludzie się nastawiają negatywnie: a one znów protestują.

16 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-11-17 19:56:46)

Że taki fe ten żart?

To ja poproszę o zaprzestanie żartów z:
- baby u lekarza (nawet jak lekarz też baba!)
- blondynek (chociaż ja ciemna jestem, to nie wiem...)
- mieszkańców Wąchocka (nie mieszkam tam, ale przecież bym mogła)
- wariatach (w koncu też mogę być i o tym nie wiedziec)
- Polaku, Rusku i Niemcu ( a nawet Chińczykach, kto wie z kim moja prapraprababka praprapradziadka zdradziła!)
- Murzynów (moi przodkowie byli z pewnością Afrykańczykami, co prawda milion lat temu, ale jednak!)
- seksie ( jak można opowiadac żarty o seksie w obecności singla?! )

... bo czuję się urażona!

17 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-11-17 20:20:17)

Summerka napisał/a:

Czy środowiska feministyczne szkodzą, protestując przeciwko użyciu słowa molestowanie w sentencji? Ludzie się nastawiają negatywnie: a one znów protestują.

Szkodza bo trywializuja PRAWDZIWE molestowanie, PRAWDZIWY gwalt. Szkodza bo pietnuja mezczyzn i robia z nich jakis mitycznych opresorow. Szkodza bo zamykaja ludziom usta i tak naprawde robia z kobiet nietykalna klase w spoleczenstwie z ktora zawsze sie trzeba zgadzac, bo jak nie to ktoras od razu wrzeszczy: "Molestuja!".

A przede wszystkim szkodza, bo sa wynikiem wariackiej lewicowej ideologii, ktora w kobiecie chce zawsze widziec ofiare ciemiezona na kazdym kroku przez zly patriarchat (ktory oczywiscie nie istnieje, no chyba, ze w krajach trzeciego swiata albo w krajach arabskich).

A poza tym, po prostu zabijaja humor.

18

Summerka napisał/a:

Gojka, rysunek był, przedstawiał autora.
Z sentencji autora może wynikać, że molestowanie nie jest niczym złym, a wręcz tylko piękności mogą dostępować tego "zaszczytu". Jednak sama nazwa  satyra może wskazywać, że nie jest to zdanie autora, ale niektórych z elit rządzących. Rysownik tłumaczy, że żart miał piętnować, właśnie, seksizm.

Rysunek wciąż można zobaczyć w sieci. Warto dodać, że dymek z ust autora mówi: "Słowo na niedzielę". Poniżej jest sekwencja, która wzbudziła kontrowersję. Czy we właściwym środowisku?

Summerka napisał/a:

Bo co to dla  niektórych molestowanie i po co takie poważne słowo? Niektórzy mogliby powtórzyć za jednym z kabaretów: "A co to molestowanie? Klepnie, szczypnie, awans da...".
Ciekawe, że aforyzm już swoje lata ma i nikt wcześniej nie czuł się z jego powodu dotknięty. Chyba samo słowo nabrało obecnie innego wymiaru w świetle wulgarnych wypowiedzi jednego z czołowych polityków, który wprawdzie przeprosił potem, ale niemiłe wrażenie pozostało.

Samo słowo molestowanie nie przynosiłoby na myśl skojarzeń, gdyby nie przyrostek seksualne, bardzo popularny w ostatnich latach.

Znowu pytanie:
Dlatego popularny, bo kobiety świadomiej się bronią, czy dlatego, bo jest nadużywany?

19

Nie mam wątpliwości, że to był żart. Po prostu moim zdaniem był wyjątkowo niesmaczny, mało śmieszny i właśnie trywializujący realny problem wielu ludzi (w większości kobiet, ale przecież są też molestowani mężczyźni). Choć tak, zdaję sobie sprawę, że w zamyśle twórcy miał zapewne na problem zwrócić uwagę. Jakoś mam jednak wrażenie, że raczej nikogo nie pchnął do pogłębionej i wyważonej refleksji nad stosunkiem społeczeństwa do osób molestowanych - chyba, że mnie ktoś tu wyprowadzi zaraz z błędu?

A że środowiska feministyczne zionęły oburzeniem? Przykro mówić, ale ostatnimi czasy feministki zioną jak nie tym, to czym innym. Szkoda, że nie było adekwatnej, wyważonej reakcji, bo tak naprawdę poważny problem (tj. trywializowanie molestowania i przemocy seksualnej) został ośmieszony. Histeria jest najgorszą możliwą reakcją. Cóż - czasem można mieć takich przyjaciół, że wrogów już nie potrzeba.

A argument, że Mleczko jest satyrykiem jest tak samo trafiony, jak obrona włamywacza "ja ślusarz jestem, zawodowo zamki wyłamuję i jakoś tak się zdarzyło, że wyłamałem nie ten, co było trzeba". Satyra też ma swoje granice.

20

ruda102 napisał/a:

Nie mam wątpliwości, że to był żart. Po prostu moim zdaniem był wyjątkowo niesmaczny, mało śmieszny i właśnie trywializujący realny problem wielu ludzi (w większości kobiet, ale przecież są też molestowani mężczyźni). Choć tak, zdaję sobie sprawę, że w zamyśle twórcy miał zapewne na problem zwrócić uwagę. Jakoś mam jednak wrażenie, że raczej nikogo nie pchnął do pogłębionej i wyważonej refleksji nad stosunkiem społeczeństwa do osób molestowanych - chyba, że mnie ktoś tu wyprowadzi zaraz z błędu?

A może należałoby odwrócić pytanie i zapytać jak  osoby molestowane reagują  na taki żart?

21

Jezeli satyra ma granice, to i wolne slowo ma granice. Bardzo niebezpieczne stwierdzenie. To, ze cos kogos obraza, nie jest powodem by komus innemu zamykac usta. Zawsze znajda sie ludzie, ktorzy uzyja "obrazy" jako instrumentu do zamykania dyskusji i forsowania wlasnych ideologii, co feministki robia na kazdym kroku.

22 Ostatnio edytowany przez ruda102 (2016-11-17 23:09:39)

Beyondblackie - dlatego też nie mówię o granicach prawnych (choć te akurat satyra ma w prawie polskim - polecam lekturę prawa prasowego w tym temacie). Ale czy tylko takie istnieją? Nie ma to już granic dobrego smaku, wyczucia, empatii? Nie wszystko zaraz trzeba załatwiać prawem, nie ma po co strzelać do muchy z armaty - czasem wystarczy trochę ludzkiej przyzwoitości i trochę zdrowego rozsądku, by nie uzewnętrzniać każdej myśli, która nam się zalęgnie w głowie.

A z wolnym słowem i obrazą, to jak z mieczami obosiecznymi. Można "obrazą" zamykać usta ludziom mówiącym ważne, ale niepoprawne w danej chwili rzeczy - można "wolnością słowa" nazywać bezczelność, bezmyślność i chamstwo (choć oczywiście w sytuacji Mleczki aż tak grubych słów bym nie użyła - ale bywają i inne sytuacje).

Także jak mówiłam - zdrowy rozsądek i ludzka przyzwoitość. W końcu kultura różni nas od zwierząt wink

23

Ruda, nie zgodze sie.

Wiem, ze w polskim prawie jest definicja obrazania uczuc religijnych na przyklad, ale uwazam to za kompletny bezsens. Rozumiem jakby ktos przyszedl do kosciola i zbeszczescil figure Matki Boskiej- ale to po prostu wandalizm i naruszenie dobr- ale wystawienie "Golgota picnic" czy jakas artystyczna wystawa z czyms tam na krzyzu to wydarzenia na ktore mozna przyjsc albo nie placac lub nie placac za bilet. Jak sie z czyms nie zgadzam, to nie przychodze- proste.

Podobnie jest z satyra albo opiniami na temat swiata, ktore sa rozne od naszych wlasnych. Jak mi sie nie podoba, moge wyrazic opinie i moge wejsc w debate. Natomiast prawne zamykanie ludziom ust i agresywny mobbing by ktos przeprosil urazone delikatne uczucia jakiejs grupy jest tylko i wylacznie forma politycznej i ideologicznej agresji. Wiesz, ja dosyc siedze na stronie prawicy mieszkajac w UK i wielokrotnie widzialam jak prawicowi mowcy (i nie mam tu wcale na mysli zadnych skrajnych ekstremistow ale racjonalnie myslacych ludzi jak Ben Shapiro czy Milo Yannopoulos) nie byli nawet dopuszczani do glosu na uniwersyteckich spotkaniach, ale zakrzykiwani przez agresywny tlum, ktory wrzeszczal "mowa nienawisci" zanim nawet biedny czlowiek cos w mikrofon powiedzial.

24

Summerka napisał/a:

"Organizacje feministyczne" nie zrozumiały moim zdaniem, wymowy tej kompozycji.
Protestujący skupili się na dosłowności brzmienia zdania zapisanego koślawymi literami.
Pominięto "dymek" i niedwuznaczną jego treść, która według mnie, odnosi się wprost do tytułu audycji religijnej emitowanej cyklicznie w TVP i stanowi integralną część całości.
Dlaczego? Uczestniczki czarnej procesji sprzed kilku tygodni powinny doskonale o tym wiedzieć.
Jeśli już ktoś mógłby się obrazić, to bataliony o. Dyrektora, a nie pani Kora.

25

Excop, przeciez kazdy przecietny debil jest w stanie zrozumiec, ze Mleczko byl ironiczny.

Tylko tak sie sklada, ze feministki nie pojmuja ani ironii ani poczucia humoru hmm

26

Widać jestem nieprzeciętnym debilem. hmm

27

Beyondblackie napisał/a:

Excop, przeciez kazdy przecietny debil jest w stanie zrozumiec, ze Mleczko byl ironiczny.

Tylko tak sie sklada, ze feministki nie pojmuja ani ironii ani poczucia humoru hmm

Właśnie przeczytałam nową satyrę: "Mamy już przyznane dotacje na ofiary konfliktu. Pozostaje nam tylko wywołać konflikt."

28

Summerka napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Właśnie przeczytałam nową satyrę: "Mamy już przyznane dotacje na ofiary konfliktu. Pozostaje nam tylko wywołać konflikt."

Przeciez to zart z cyklu przewrotnych, zgryzliwych prawd.

Oj, niektorzy wszystko biora niepotrzebnie doslownie.

29

Beyondblackie napisał/a:
Summerka napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Przeciez to zart z cyklu przewrotnych, zgryzliwych prawd.

Oj, niektorzy wszystko biora niepotrzebnie doslownie.

prawd?

30

V,  a Ty kiedykolwiek slyszalas stary PRL-owski skecz o tym jak trzeba stracic na produkcji by dostac dodatkowa dotacje? No wiec, lopatologicznie tlumaczac, jest to pochodna tego skeczu i nawiazuje w jasny sposob do kombinatoryki, ktora niektorzy politycy i samorzady uprawiaja jezeli chodzi o dotacje unijne.

31

ja tylko sobie tak czytam smile
i nie wiem, czy się śmiać czy płakać jak kobiety mówią, że nie sa feministkami, nie popierają feminizmu i nie lubią feministek

jednocześnie korzystając pełna gębą ze wszystkich praw, o jakie feministki walczyły i walczą smile w tym do publicznych wypowiedzi jak np. na tym forum. Gdyby nie ten pogardzany feminizm, to byście pytaly mężów przed kazdym postem, czy możecie go napisać, a podejrzewam, ze w wiekszosci wypadków mezowie mowiliby "nie" smile

więc rozprawiajcie sobie nadal o tym złym feminizmie i zlych feministkach smile póki jeszcze możecie wink

32

Ja nigdy i nigdzie nie pisalam, ze nie jestem za rownouprawnieniem wobec prawa, rownosci wynagrodzenia czy praw obywatelskich. Bo oczywiste, ze jestem za tym wszystkim co jest owocem feminizmu drugiej fali.

Ale te rzeczy juz zostaly wywalczone i obecny feminizm zaczyna sie rozkrecac jako ideologiczna maszyna polityki tozsamosci i intersekcjonalnego marksizmu, ktore prowadza tylko i wylacznie do budowania wiktymologii kobiet i niecheci wobec mezczyzn. Jak wiadomo, w kazdym marksistowskim mysleniu musi byc opresor- w wypadku wspolczesnego feminizmu to oczywiscie patriarchat, biali ludzie, ludzie heteronormatywni i cis ludzie. A co z wrogiem nalezy robic? Nalezy w morde lac. I zamykac mu usta stosujac zakazy i odgorne ustawy. Jak za czasow dobrego PRL. Temu nonsensowi sie sprzeciwiam.

33

Beyondblackie napisał/a:

Ale te rzeczy juz zostaly wywalczone i obecny feminizm zaczyna sie rozkrecac jako ideologiczna maszyna polityki tozsamosci i intersekcjonalnego marksizmu, ktore prowadza tylko i wylacznie do budowania wiktymologii kobiet i niecheci wobec mezczyzn. Jak wiadomo, w kazdym marksistowskim mysleniu musi byc opresor- w wypadku wspolczesnego feminizmu to oczywiscie patriarchat, biali ludzie, ludzie heteronormatywni i cis ludzie. A co z wrogiem nalezy robic? Nalezy w morde lac. I zamykac mu usta stosujac zakazy i odgorne ustawy. Jak za czasow dobrego PRL. Temu nonsensowi sie sprzeciwiam.

Amen. Jestem tego samego zdania.

34

_v_ napisał/a:

ja tylko sobie tak czytam smile
i nie wiem, czy się śmiać czy płakać jak kobiety mówią, że nie sa feministkami, nie popierają feminizmu i nie lubią feministek

jednocześnie korzystając pełna gębą ze wszystkich praw, o jakie feministki walczyły i walczą smile w tym do publicznych wypowiedzi jak np. na tym forum. Gdyby nie ten pogardzany feminizm, to byście pytaly mężów przed kazdym postem, czy możecie go napisać, a podejrzewam, ze w wiekszosci wypadków mezowie mowiliby "nie" smile

więc rozprawiajcie sobie nadal o tym złym feminizmie i zlych feministkach smile póki jeszcze możecie wink

To niech feminizm pozostanie feminizmem a nie przeradza się w fanatyzm smile

35 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-11-18 13:32:08)

tyle, ze dzisiejsze wojujace feministki raczej szkodza organizacji, niz przynosza chlube. W najwiekszym skrocie piszac -   od emancypacji do absurdu. Stad dzisiaj malo kto traktuje je powaznie.

36

Iceni napisał/a:

To niech feminizm pozostanie feminizmem a nie przeradza się w fanatyzm smile

Dokladnie, zgadzam sie tu w zupelnosci z Iceni jak i z Santapietruszka powyzej watku.

Jak ja mam powaznie traktowac ruch, ktory zamiast dyskutowac z ludzmi myslacymi inaczej, chce odgornie zamykac im usta poprzez paragrafy dotyczace "mowy nienawisci"? Jak mam powaznie traktowac ruch,ktory uwaza kazda kobiete za ofiare, ktorej zawsze trzeba wierzyc i sie nad nia litowac? Jak mam powaznie traktowac ruch, ktory mobbinguje wyklady ludzi z ktorymi sie nie zgadza wrzeszczac jak trzylatki i uruchamiajac alarmy przeciwpozarowe? I na koniec, jak mam powaznie traktowac doroslych ludzi, ktorzy domagaja sie "bezpiecznych przestrzeni" byle tylko nie uslyszec nic co nie zgadzaloby sie z ich swiatopogladem?

No, nie moge takiej grupy powaznie traktowac, bo byloby to zgodzenie sie na bezwzgledna tyranie metrykalnie doroslych ludzi, ktorzy zachowuja sie jak przedszkolaki z kompleksem religijnym.

37

Po omawianej Andrzej Mleczko w "Polityce" umieścił kolejną satyrę, tym razem odbieraną jak kpina z tematu niepełnosprawności. Na rysunku widzimy postać przypominającą dzwonnika z Notre Dame, a podpis "Matka połakomiła się na cztery tysiące" niewątpliwie odnosi się do niedawno wprowadzonej przez PiS ustawy, która kobiety rodzące niepełnosprawne dziecko uprawnia do otrzymania pomocy w wysokości 4 tysiące złotych. Komentarze, jakie pojawiły się w sieci, wyraźnie wskazują, że żart Mleczki budzi niesmak.

Na przykład w na:Temat czytamy: Tyle wystarczyło, by wywołać kolejną burzę. Rysownikowi dostaje się za taki humor. "Mleczko w coraz lepszej formie. Z taką dynamiką zaraz się za Żydów weźmie" – skomentował na Twitterze jeden z dziennikarzy. Podobnych komentarzy jest więcej.

http://puu.sh/smrwi/bfd0ead543.jpg

(źródło pierwotne: Polityka, kopia: serwis na:temat)

Wygląda więc na to, że jest to celowe dotykanie kolejnych kontrowersyjnych tematów i może właśnie o te burze tutaj chodzi.

38

O ile co do pierwszej sprawy miałam pewne wątpliwości, to to z niepełnosprawnym jest już dla mnie poniżej poziomu.

39

Chomikowa napisał/a:

O ile co do pierwszej sprawy miałam pewne wątpliwości, to to z niepełnosprawnym jest już dla mnie poniżej poziomu.

Wiesz, tylko czyjes zniesmaczenie (bo dla mnie taki zart jest tez dosyc niesmaczny), nie powinno dawac prawa do robienia w roli cenzora. Podobac sie nie musi, do gazety mozna napisac, ze sie nie podoba, ba, gazete mozna przestac kupowac.

Zawsze bede stac po stronie wolnosci slowa.

40

Tylko dla mnie jak wolność słowa nie jest równoznaczna z brakiem odpowiedzialności za własne słowa. I nie mówię tu od odpowiedzialności karnej, bo dla mnie kary za zniesławienie czy znieważenie są absurdalne.

Czym innym jest zamykanie ludziom ust "prewencyjnie" - jak choćby w Twoim przykładzie z zakrzykiwaniem ludzi zanim coś powiedzą. To jest paranoja. Ale jak już coś się z ust wypuści, to trzeba się liczyć z tym, że innym ludziom się to nie spodoba. Jeśli jedna osoba ma prawo do niesmaczynych żartów - ok. Ale inne osoby mają prawo piać w świętym oburzeniu przeciwko takiemu poczuciu humoru. Jak wolno wszystko, to wolno wszystko wszystkim.

Tylko, że moim zdaniem podejście "wolno wszystko wszystkim" w kwestii wypowiedzi prowadzi np. do tego, co mamy już obecnie w dyskursie publicznym - równoważenia opinii z faktami, a wręcz momentami opowiadanie bzdur i kłamstw. Np. jakiś czas temu Internety obiegła całkiem poważnie dyskutowana informacja, jakoby Trump w 1998 udzielił wywiadu "People", w którym stwierdził, że jakby miał startować na prezydenta, to jako Republikanin, bo wyborcy tej partii są idiotami, wierzą we wszystko, co serwuje telewizja i na pewno miałby wtedy świetny wynik. Ze 2 dni później, już dużo bardziej niszowo, internety obiegła wiadomość, że Trump nigdy nie udzielił takiego wywiadu. A to tylko czubek góry lodowej.

Słowa nie są bez znaczenia i za słowa trzeba brać odpowiedzialność. I tu nie chodzi o to, by zaraz zamykać wszystkim usta. Mnie żart Mleczki (w zasadzie oba) zniesmaczył. Ale nie oczekuję, że Polityka go wywali, wszystkie pozostałe media solidarnie zbojkotują, a policja skonfiskuje zawartość jego Warszawskiego sklepu. Natomiast moralne napiętnowanie, stwierdzenie, że czyjeś słowa naruszają pewne granice przyzwoitości i dobrego smaku moim zdaniem jest zupełnie ok. No bo jeśli wolność słowa to nie selektywna, na zasadzie - można mówić, ale nie krytykować.

41

Ruda, ale ja nie mam nic przeciwko krytyce. Zreszta na poprzedniej stronie napisalam, ze jak sie komus cos nie podoba, to powinien miec pelna wolnosc do wygloszenia wlasnej opinii i debatowania z druga strona.

Nikt nie zabrania Ci przeciez pisac na forum, ze zarty Mleczki Ci sie nie podobaja. Polityki mozesz nie kupowac. Do sklepu Mleczki nie chodzic. Kazdej spotkanej osobie mozesz mowic jak ten satyryk Cie mierzi i dlaczego.

I to jest wedlug mnie fer. Bo kazdy moze sobie wyrobic wlasna opinie, a nie byc zaszczekiwanym przez bande nawiedzonych obroncow moralnosci.

42 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-11-18 19:58:23)

Olinka napisał/a:

Po omawianej Andrzej Mleczko w "Polityce" umieścił kolejną satyrę, tym razem odbieraną jak kpina z tematu niepełnosprawności. Na rysunku widzimy postać przypominającą dzwonnika z Notre Dame, a podpis "Matka połakomiła się na cztery tysiące" niewątpliwie odnosi się do niedawno wprowadzonej przez PiS ustawy, która kobiety rodzące niepełnosprawne dziecko uprawnia do otrzymania pomocy w wysokości 4 tysiące złotych. Komentarze, jakie pojawiły się w sieci, wyraźnie wskazują, że żart Mleczki budzi niesmak.

Na przykład w na:Temat czytamy: Tyle wystarczyło, by wywołać kolejną burzę. Rysownikowi dostaje się za taki humor. "Mleczko w coraz lepszej formie. Z taką dynamiką zaraz się za Żydów weźmie" – skomentował na Twitterze jeden z dziennikarzy. Podobnych komentarzy jest więcej.

http://puu.sh/smrwi/bfd0ead543.jpg

(źródło pierwotne: Polityka, kopia: serwis na:temat)

Wygląda więc na to, że jest to celowe dotykanie kolejnych kontrowersyjnych tematów i może właśnie o te burze tutaj chodzi.

Tutaj raczej widzę kpinę z tej części społeczeństwa, która uważa, że można w ten sposób zdobywać środki na utrzymanie.
A pozostałych pewnie to obraża, bo kto by chciał być niepełnosprawnym?

Możliwe, że chodzi o burzę, a może  o zwrócenie uwagi,  w jakim kierunku zmierzamy jako społeczeństwo. Sama mam sąsiadów, którym urodziła się niepełnosprawna dziewczynka.Życie ich skupi się już na stałe wokół niej. A co będzie, jak się zestarzeją? Kto wówczas przejmie opiekę  nad ich córką?

Wracając do pierwotnego postu naszła mnie myśl, że być może i tu chodzi o podkreślenie, że część społeczności nie uważa molestowania za coś, co jest złe. W sumie też wiadomo, o kogo chodzi. Jednak samo zdanie krzyczy i domaga się wyprostowania. Molestowanie słabiej karane a czy, w ogóle,  jest tak często karane?

43

Czytam Wasze wypowiedzi i zastanawiam się o co właściwie chodzi?
Gość publikuje swoje, kontrowersyjne prace - satyryczne. Internauci się burzą, więc rysownik dodaje kolejną. Oburzenie wzrasta. Wzrasta popularność. No, bo, wzrasta.

Piszecie o wolności słowa. O możliwości zademonstrowania odczucia niesmaku poprzez komentarze. Wyjaśniacie czym jest gatunek satyryczny. Krytykujecie kierunek feminizmu.
Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że Andrzej Mleczko jest świetnym satyrykiem.

44

Śmiem przypuszczać, że chodzi właśnie o to, czym jest dla niektórych molestowanie. Pisze o tym Katarzyna Nowakowska  w artykule pt. "Seksizm? Wymysły! Molestowanie? Co za bzdura!"("Wysokie obcasy").
Andrzej Mleczko i jego wyborny "żarcik” nie jest w sumie żadnym zaskoczeniem ani niczym nowym. Właściwie wolałabym potraktować go wzruszeniem ramion i zająć się moim miłym życiem z miłymi ludźmi. Jednak mentalność obleśnie rechoczących mężczyzn, śmiejących się z gwałtu, molestowania i sprowadzających kobiety do atrakcyjnych sekszabawek służących ich uciesze, jest czymś, z czym trzeba walczyć. Czemu należy dawać odpór za każdym razem. Może dzięki temu nasze córki będą żyły w świecie, w którym seksistowskie dowcipaski będzie można opowiadać sobie szeptem, gdy żadna dziewczyna nie słyszy. Bo publicznie to jednak straszny wstyd."

45

Dlaczego slowo "molestowanie" w zarcie budzi niesmak, a nikt sie nie oburza o dowcipy o blondynkach. Przeciez one sa o wiele bardziej seksistowskie niz ten zart o molestowaniu do kwadratu.

46

Dlaczego slowo "molestowanie" w zarcie budzi niesmak, a nikt sie nie oburza o dowcipy o blondynkach. Przeciez one sa o wiele bardziej seksistowskie niz ten zart o molestowaniu do kwadratu.

____

Dzieki Bogu że Monty Python nie "urodzil sie" w Polsce...

47

Iceni napisał/a:

____

Dzieki Bogu że Monty Python nie "urodzil sie" w Polsce...

Chyba inny ciężar gatunkowy.

48 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-11-18 22:00:43)

Po raz kolejny, ten obrazek Mleczki to byla satyra z KK w Polsce i srodowisk, ktore mysla np. ze nie mozna zgwalcic prostytutki.

Summerka,molestowaniem NIE SA zarty czy tez satyryczne rysunki. Molestowanie to facet lapiacy Cie w pracy za tylek czy cycki, pomimo iz wie, ze Ci sie to nie podoba. Przestanmy mieszac pojecia i udawac, ze nawet niesmaczny glupi zart to molestowanie. Ktos opowiada sprosne zarty w pracy, powiedz mu, ze Ci sie to nie podoba i jest nieodpowiednim miejscem do tego typu sprosnosci. A jak nie przestaje, zglos do szefa/-owej i oznajmij, ze kolega zachowuje sie jak burak i utrudnia prace. Naprawde nie trzeba rozpoczynac ideologicznego polowania na czarownice.

49

Beyondblackie napisał/a:

Po raz kolejny, ten obrazek Mleczki to byla satyra z KK w Polsce i srodowisk, ktore mysla np. ze nie mozna zgwalcic prostytutki.

Summerka,molestowaniem NIE SA zarty czy tez satyryczne rysunki. Molestowanie to facet lapiacy Cie w pracy za tylek czy cycki, pomimo iz wie, ze Ci sie to nie podoba. Przestanmy mieszac pojecia i udawac, ze nawet niesmaczny glupi zart to molestowanie. Ktos opowiada sprosne zarty w pracy, powiedz mu, ze Ci sie to nie podoba i jest nieodpowiednim miejscem do tego typu sprosnosci. A jak nie przestaje, zglos do szefa/-owej i oznajmij, ze kolega zachowuje sie jak burak i utrudnia prace. Naprawde nie trzeba rozpoczynac ideologicznego polowania na czarownice.

U mnie w pracy  nikt nie opowiada dowcipów. Nie ma na to czasu.
Przyzwalanie na molestowanie nie jest fajne.
To może zastanówmy się, czy oburzenie dotyczyło tak naprawdę osoby autora czy niezgody na traktowanie molestowania jako niczego nadzwyczajnego.Jakbyś  się wypowiedziała publicznie, że  zabijanie ciemnoskórych powinno być łagodniej karane,  to liczyłabyś, na to, że nie wywołasz burzy?
Upublicznianie kontrowersyjnych treści  to nie to samo, co  opowiadanie dowcipów w zamkniętym gronie.

50

Summerka, cigle nie zrozumialas zartu i ironii.

51

Dobrze zrozumiałam. smile

52

Summerka napisał/a:

Nie wydaje mi sie.

A prawdziwe molestowanie wcale nie jest spolecznie akceptowane i nikt do niego nie zacheca. Slyszysz facetow na wizji chwalacych sie, ze gwalcili albo obmacywali panie wszedzie i publika im klaska? Nie. Bo prawdziwe molestowanie jest karalne z litery prawa i wiekszosc ludzi je potepia.

53

Beyondblackie, nie będę się rechotać z żartu, który mnie nie śmieszy.Ogólnie bawią mnie  prace artysty i wiem, że nie wszystkie są genialne
Jest wolność słowa i wolność odbioru.
Nie ma czegoś takiego jak prawdziwe i nieprawdziwe molestowanie.

54

Summerka napisał/a:

Beyondblackie, nie będę się rechotać z żartu, który mnie nie śmieszy.

Satyra ma za zadanie ośmieszać, a nie śmieszyć. Czym innym jest naśmiewanie się ze zjawisk społecznych, a czym innym piętnowanie ich.

Summerka napisał/a:

Nie ma czegoś takiego jak prawdziwe i nieprawdziwe molestowanie.

Zgadzam się. Molestowanie, to molestowanie. Wszystkie pomiędzy służą wybieleniu czynu sprawcy.

55

Beyondblackie napisał/a:
Summerka napisał/a:

Nie wydaje mi sie.

A prawdziwe molestowanie wcale nie jest spolecznie akceptowane i nikt do niego nie zacheca. Slyszysz facetow na wizji chwalacych sie, ze gwalcili albo obmacywali panie wszedzie i publika im klaska? Nie. Bo prawdziwe molestowanie jest karalne z litery prawa i wiekszosc ludzi je potepia.

To przypomnij sobie jaki był jeden z ostatnich skandali związanych z Trumpem - czyżby nie dotyczył jego opinii o obmacywaniu kobiet? Trudno jakoś pogodzić mi to powszechne potępienie z wyborem takiego człowieka na najważniejsze stanowisko w państwie.

Jestem też ciekawa, gdzie dla Ciebie przebiega granica między krytyką a zakrzyczeniem. To jest kwestia ilościowa? Jakościowa? Bo rozumiem Twój przykład z publiczną wypowiedzią i realnym niedopuszczeniem do głosu - ale kto teraz zakrzykuje Mleczkę? Jego rysunek jest dostępny, jest dyskutowany. Co tu jest zakrzyczeniem?

56 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-11-19 13:02:41)

PunBB bbcode test
Co o tym sądzicie?

Nie zgadzam się z tym, że Mleczko został zakrzyczany, raczej wzrosła jego popularność.

No to zastanówmy się, kogo satyra ośmiesza?

57

ruda102 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:
Summerka napisał/a:

Nie wydaje mi sie.

To przypomnij sobie jaki był jeden z ostatnich skandali związanych z Trumpem - czyżby nie dotyczył jego opinii o obmacywaniu kobiet? Trudno jakoś pogodzić mi to powszechne potępienie z wyborem takiego człowieka na najważniejsze stanowisko w państwie.

Jestem też ciekawa, gdzie dla Ciebie przebiega granica między krytyką a zakrzyczeniem. To jest kwestia ilościowa? Jakościowa? Bo rozumiem Twój przykład z publiczną wypowiedzią i realnym niedopuszczeniem do głosu - ale kto teraz zakrzykuje Mleczkę? Jego rysunek jest dostępny, jest dyskutowany. Co tu jest zakrzyczeniem?

Komentarz Trumpa byl tylko o tym, ze jak jestes slawny, to wiele kobiet ci sie podklada big_smile Co jest prawda. Nie mowil nic o molestowaniu kobiet wbrew ich woli.

Krytyka to otwarte wypowiadanie sie w sieci, prasie i na wizji plus dyskusja. Zakrzykiwanie to wrzeszczenie: "mizogynia! molestowanie! kobiety to ofiary!" i kompletne zamykanie uszu na argumenty drugiej strony.

58

kiedy mężczyzna mówi do kobiety świństewka to jest to molestowanie seksualne, a kiedy kobieta mówi świństewka do mężczyzny to kosztuje 4,20zl/min. VAT!

czy znacie faceta, który czułby się molestowany?

59

adiaphora napisał/a:

czy znacie faceta, który czułby się molestowany?

Znam. Też nie potrafił sobie poradzić.

Wracając do autora, to promował akcję społeczną nawołującą  do równego traktowania kobiet i mężczyzn. Kampania wzbudziła kontrowersje.
"Rysunki są świetne, obawiam się jednak, że kampania nie wywoła zamierzonego efektu. Nie możemy sprowadzać tak ważnego problemu do rysunku statycznego"  skomentował wówczas autor plakatów Andrzej Pągowski.(kampaniespołeczne.pl)
Jeden z nich opatrzony napisem "Sprzątam, więc jestem" przedstawiały uśmiechniętego mężczyznę z miotłą. Na innym ukazany jest obrazek drzewa,dwa węże Adama i Ewę. Węże kuszą jednocześnie jabłkami obydwoje.
Wspominam  o tym, bo tam też wystąpił temat molestowania kobiet.
http://www.kampaniespoleczne.pl/images/ … 26_219.jpg

60

i jak nie lubić Mleczki? big_smile

http://memnews.pl/upload/ca76b98336f3cb98a307b5304d975c9f.png

61

adiaphora napisał/a:

uwielbiam zarty Mleczki smile
Ci, co wszedzie dopatruja sie obrazy, musza cierpiec na syndrom ABPH (absolutny brak poczucia humoru). A w tych organizacjach feministycznych to chyba blondynki same...

Nie chodzi o samą obrazę, nawet nie chodzi o żartowanie z brzydoty kobiet, tylko publiczne dowcipkowanie z molestowania. Ostrze satyry trafiło rykoszetem w całkiem inną grupę społeczeństwa.

62

Summerka napisał/a:

Nie chodzi o samą obrazę, nawet nie chodzi o żartowanie z brzydoty kobiet, tylko publiczne dowcipkowanie z molestowania. Ostrze satyry trafiło rykoszetem w całkiem inną grupę społeczeństwa.

Rozumiem o czym piszesz. Podejrzewam, że satyryk chciał ugodzić w naśmiewanie się z molestowania, a dyskusja społeczna poszła w zupełnie innym kierunku. Zamiast szykanowania naśmiewających się, mamy szykanowanie ofiar. Cała sytuacja pokazuje, jak wypaczone jest podejście do problemu. Niestety kolejny raz ucierpią ofiary molestowania seksualnego, które otrzymały następny sygnał, że nie opłaca się walczyć publicznie, bo grozi to wyśmianiem.

63

Wielokropek napisał/a:

Widać jestem nieprzeciętnym debilem. hmm

to dolacz i mnie, bo tez sie jakos na zarcie nie polapalam. Moze by tak odwrocic zart i np. rzucic haslo "za molestowanie przez brzydkiego mezczyzne kara dla niego powinna byc podwojna"? Juz widze, jak sie meska, brzydsza, czesc krajanow cieszy i raduje z takiego zartu.

64

Mussuko,
witam w klubie. smile

Ostatnio przeczytałam wyjaśnienia Andrzeja Mleczki; kiepsko się dzieje (z kim? z czym? - pytania retoryczne), gdy satyryk tłumaczy, jakie były jego intencje.

65

Wielokropek napisał/a:

Mussuko,
witam w klubie. smile

Ostatnio przeczytałam wyjaśnienia Andrzeja Mleczki; kiepsko się dzieje (z kim? z czym? - pytania retoryczne), gdy satyryk tłumaczy, jakie były jego intencje.

intencje intencjami, pozostaje kwestia dobrego smaku. A tu mi jakos zazgrzytalo miedzy zebami.

Posty [ 1 do 65 z 173 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024