senszyciax3 napisał/a:Wcale nie chce zamykać się w domu i być w tym samym miejscu, źle się też na początku określam, i nie mam zamiaru niczego rzucać.
wiem ze mój partner mi Pomoze na pewno. Akurat na niego na prawdę nie mogę narzekać i nic mu nie mogę zarzucić, nie idealizuje Go dla ludzi bo chyba nie o to chodzi, ale jest dla mnie czuły, oboje pracujemy nad naszym związkiem każdego dnia, nie krzyczy na mnie, nawet rzadko jest nie miły,przepuszcza w drzwiach, nie daje nosić ciężkich rzeczy. Zawsze mogę na niego liczyć i on na mnie także. Wiem ze to jeszczę nic nie znaczy ale jestem pewna że będę mogła na niego liczyć I nie zostawi mnie w potrzebie przynajmniej przez ponad 4 lata tego nie zrobił. A znamy się od 11 lat
To dobrze, że jest jak piszesz. Dodam jeszcze, że przed podjęciem ostatecznej decyzji, warto przemyśleć sobie pewne poważne, życiowe kwestie, bo dżentelmeńskie zachowanie nie świadczy o tym, że facet będzie dobrym mężem czy ojcem. Przykładowe kwestie, nad którymi warto się zastanowić:
- Jak wygląda podział obowiązków domowych? Czego oczekuje on, czego oczekujesz Ty i jak można to pogodzić? Czy on sprząta po sobie? Nie rozwala przysłowiowych skarpetek? A może rozwala, ale Ty nie masz niczego przeciwko? Nie musisz go we wszystkim wyręczać?
- Jak wyglądają kłótnie? Czy umiecie rozmawiać na trudne tematy lub o sprawach, gdzie macie skrajnie odmienne opinie? Umiecie dochodzić do kompromisu? Nie ma fochów, szantażu emocjonalnego, toksyczności?
- Co z seksem? Czy macie podobne temperamenty i chcecie podobnych rzeczy? Czy macie takie samo podejście do wierności?
- Co z zazdrością? Czy potrzebujecie wzajemnie "pozwoleń" na wychodzenie? Czy sprawdzacie się (telefony, maile)?
- Jaki jest Wasz stosunek do pieniędzy? Jak sobie wyobrażacie okres, gdzie będziesz nieco bardziej zależna od niego? Czy będziecie mieć wspólny budżet? A może on będzie wydzielał Ci kieszonkowe?
- Co z opieką nad dzieckiem? Czy podczas pobytu w domu on będzie pomagał przy przewijaniu i będzie wstawał w nocy?
- Jakie relacje ma z rodziną i znajomymi? Czy szanuje rodziców, rodzeństwo? Czy dobrze wypowiada się na temat innych ludzi? Jak traktuje innych ludzi? Czy nie jest mściwy, małostkowy?
- Czy interesuje się Tobą? Pyta co u Ciebie i naprawdę słucha, a nie tylko udaje? Czy chce, byś dzieliła się z nim swoimi pasjami i opowiadała o nich? Umie Cię pocieszyć, gdy jesteś smutna i możesz na niego liczyć w trudnych chwilach? Nie zbywa Cię wtedy?
- Czy lubi spędzać z Tobą czas? Nie ucieka w pracę, komputer, do znajomych?
- Jakie jest jego podejście do alkoholu i przemocy?
- Jak zachowuje się, gdy jest zmęczony, rozdrażniony, niewyspany i zły? Czy nie przelewa tych emocji na Ciebie? A jak Ty się zachowujesz?
- Czy nie jesteście chwiejni emocjonalnie? Nie ma huśtawek nastroju i awantur o nic?
(W przykładach pisałam głównie o nim, ale to samo dotyczy również Ciebie: czy umiesz tworzyć zdrowe relacje z innymi ludźmi, czy nie jesteś toksyczna, czy umiesz rozwiązywać problemy itp.)
To jedynie przykładowe pytania i oczywiście nie masz mi na nie odpowiadać, tylko sama sobie uczciwie odpowiedz oraz przegadaj te najważniejsze kwestie z chłopakiem. Poobserwuj go pod ich kątem w różnych sytuacjach, ale również poobserwuj siebie. To wszystko jest ważne, nieporównywalnie ważniejsze od tego, czy otwiera Ci drzwi i odsuwa krzesło. Jeśli powyższe kwestie są ok, to nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć Wam szczęścia. Jeśli nie są, to warto je najpierw przepracować, a dopiero potem starać się o dziecko, bo ono nigdzie nie ucieknie.