czy sa dziewczyny z takimi zainteresowaniami jak fizyka i pokrewne? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » POZNAJMY SIĘ ... » czy sa dziewczyny z takimi zainteresowaniami jak fizyka i pokrewne?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: czy sa dziewczyny z takimi zainteresowaniami jak fizyka i pokrewne?

Ciekawi mnie czy istnieją dziewczyny z takimi zainteresowaniami jak dziedziny tak zwane ścisłe ,eksperymentujące ,bawiące się takimi "dyscyplinami" ?
ot tak dla porozmawiania ......wymiany obserwacji ......

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy sa dziewczyny z takimi zainteresowaniami jak fizyka i pokrewne?

Oczywiście, że są. Tylko może sprecyzuj o jaki przedział wiekowy ci chodzi no i raczej ich nie znajdziesz za wiele tutaj big_smile raczej na jakims portalu zwiazanym z fizyką.

3

Nie pomyślałem zebym mógł dla rozmów o zinteresowaniach  kobiety podzielić na kategorie wiekowe  ,ale jesli miałbym już to minimalny wiek wtedy kiedy potrafisz mówić  a maksymalny to nie starsza jak ta cywilizacja ,choć tu polemizowałbym ,bo może i rozmowa wywiązałaby się ciekawa.........

4

rrr, to może rzuć jakiś temat dotyczący Twoich zainteresowań fizyką i zobacz czy będziesz miał wzięcie. Bo teraz to tak jakbyś się zapytał czy są kobiety tu które lubią np. lody. Czyli najczęstsza odpowiedź byłaby "lubię" albo "nie lubię". I tyle - bo co można wtedy więcej napisać?
A poza tym sformułowanie tematu nasuwa na myśl, że wątpisz czy kobiecy umysł może ogarnąć taką dziedzinę nauki...

5

Ja bardziej interesuje się biologią, biochemią, ale fizyka choć w mniejszym stopniu również leży w moim kręgu zainteresowań, do tego dochodzi też robotyka,zagadnienie sztucznej inteligencji itp.

6

A ja mam pytanie dodatkowe - dlaczego to musi byc akurat kobieta?

7

Ja uwielbiam astronomię

8 Ostatnio edytowany przez rrr (2016-11-17 02:03:01)

och ,to czuję że mną rzuciłyście na głęboką wodę .......
a więc postaram się wyczerpująco----

bbasia - i moze Iceni a propos drugiego pytania
nie jest tak że uważam że kobiecy umysł nie jest w stanie zajmować się ścisłymi dziedzinami , wiem że w obecnie królującym paradygmacie patriarchalnym -białogłowa to kobieta bez informacji a wiedźma to nieprzychylny termin a powinno być odwrotnie ,wiedżma czyli wiedze mająca (staropolskie) powinno być najwyższym komplementem   a odreligijna białogłowa juz dawno powinna być odłożona do lamusa.....i spieszę z tym co ja myślę a więc męski umysł stricte analityczny nie jest zdolny do operacji jakie przeprowadza umysł kobiety czyli synteza ,interdyscyplinarka......  Więc kobieta(...)- dlatego że jest odmienna w myśleniu ode mnie  ,owszem zdarzają się mężczyzni z kobiecymi umysłami i takze kobiety 100 procent analityczne  ,niemniej jednak właśnie chciałbym porozmawiać z kobietami

bbasia  -miałbym sprecyzować temat -poniżej  .....a jednak wolę otwartą rozmowę także
.doprecyzowanie .....
jest w Biblii opisane takie zjawisko nazywane świętym przedmiotem religijnym czyli Arka Przymierza  - i gdy się lepiej przyjrzeć , ma ona  budowe jak urządzenie techniczne ,wykonana jest z blachy ze złota i drzewa (akacjowego)...... zrobiłem małą kopię tego urządzenia (zamieniłem złoto na miedź z wiadomych powodów ;-) i nie jest to święte urządzenie a coś działające jak kondensator , z tym ze kiedy zmierzyłem mu parametry, to nie dotykany ma najniższe parametry,  wzięty w ręce ma wyższe i "przytulony"  do serca ma najwyższy potencjał  ....co to za zjawisko ? ..to takie jedno z wielu pytań moich

Małpa69  - jeśli będę mógł ze swą skromną wiedzą dotrzymać ci kroku w tak wielkich dziedzinach jak sztuczna inteligencja czy robotyka , lub choć bologia to chętnie porozmawiam ,wcale nie zamykam się w jednym malutkim pokoiku z napisem fizyka na drzwiach  ale za to moge ci opowiedzieć jak działa ludzkie serce widziane oczami fizyka.....

Troublemaker  - ja także uwielbiam astronomie i nie tylko patrzenie przez lunetę ale również  czarne dziury , teoria strun , ufo i inne  a pomiędzy wszelakimi mymi zachwytami jest projekt statku miedzygwiezdnego i jeśli masz ochote - to szukam wydajnego zasilania oczywiście nie tą beznadzieję wodorowo-tlenową odpalaną z przylądka Canaveral.....

9

a i takie pytanie ..... jakim to cudem zostałem nazwany w podtytule "net facet" .kiedy termin facet z angielskiego to tyle co twarzol ......mówi słowianin do Słowianki - istoty używającej SŁÓW -wolę słowiańskie brzmienia i znaczenia też ;-D

10

rrr napisał/a:

bbasia  -miałbym sprecyzować temat -poniżej  .....a jednak wolę otwartą rozmowę także
.doprecyzowanie .....
jest w Biblii opisane takie zjawisko nazywane świętym przedmiotem religijnym czyli Arka Przymierza  - i gdy się lepiej przyjrzeć , ma ona  budowe jak urządzenie techniczne ,wykonana jest z blachy ze złota i drzewa (akacjowego)...... zrobiłem małą kopię tego urządzenia (zamieniłem złoto na miedź z wiadomych powodów ;-) i nie jest to święte urządzenie a coś działające jak kondensator , z tym ze kiedy zmierzyłem mu parametry, to nie dotykany ma najniższe parametry,  wzięty w ręce ma wyższe i "przytulony"  do serca ma najwyższy potencjał  ....co to za zjawisko ? ..to takie jedno z wielu pytań moich

Nie wiem. (to znaczy coś mi się kołacze po głowie związanego z ładunkami elektrycznymi, które wytwarzają się po potarciu). To wytłumacz mi proszę w prostych słowach to zjawisko.

11

bbasia
wiesz ...stoję także przed wielkim znakiem zapytania . nie wiem co to za efekt ,, na pewno nie ma mozliwości wytwarzania ładunku przez tarcie ,ponieważ to jest bryła sztywna gdzie jedna warstwa elektryczna zamknięta jest w kolejnej a pomiedzy nimi jest izolator drewniany
jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy jest tak szokujące ze aż trudno uwierzyć , to urządzenie moze używac ludzkiego biopola lub też pola energii życiowej ,kłopot w tym że jest to koncepcja, teoria lub coś w tym stylu ,,nikt jeszcze nie potwierdził takiego stanu rzeczy

12

Mnie zawsze interesowała astronomia. Może dlatego, że to nie jest banalny dział i ciągle jest odkrywany ale ma w sobie mnóstwo tajemnic. można rozważać i zastanawiać się a dalej będzie nieznany do końca.

13 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-11-18 13:15:10)

nie mam umyslu scislego, nad czym od zawsze ubolewam, wiec nie siedze z nosem w powaznych naukowych publikacjach, gdzie scieraja sie na teorie najtezsze umysly swiata, bo i tak bym niewiele zrozumiala. Zglebiam raczej wiedze w sposob bardziej przystepny i prosto przedstawiony, dlatego czytam ksiazki Michio Kaku, ktory objasnia takim, jak ja, wszelkie skomplikowampne teorie w zrozumialy, ciekawy a nawet zabawny sposob oraz tlumaczy rozne zjawiska i paradoksy, jak chociazby ten z kotem Schrodingera. O kocie,  przyznam, pierwszy raz uslyszalam w serialu Stargate i mnie temat zaciekawil,  tak wiec nawet poczciwa rozrywka bywa czasem inspirujaca i rozwijajaca wink
A co masz do powiedzenia w temacie teorii superstrun? Czy wg Ciebie ma to sens czy brzmi jak abstrakcja? Czy moze w ogole byc cos takiego jak teoria wszystkiego? Ile w koncu moze byc tych wszechswiatow rownoleglych? To troche naciagane jak struny w gitarze wink

14

rrr napisał/a:

bbasia
wiesz ...stoję także przed wielkim znakiem zapytania . nie wiem co to za efekt ,, na pewno nie ma mozliwości wytwarzania ładunku przez tarcie ,ponieważ to jest bryła sztywna gdzie jedna warstwa elektryczna zamknięta jest w kolejnej a pomiedzy nimi jest izolator drewniany
jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy jest tak szokujące ze aż trudno uwierzyć , to urządzenie moze używac ludzkiego biopola lub też pola energii życiowej ,kłopot w tym że jest to koncepcja, teoria lub coś w tym stylu ,,nikt jeszcze nie potwierdził takiego stanu rzeczy

Z tego co zrozumiałam ta skrzynka ma ściany z warstw: metal, drewno i znów metal. No to ta izolacja z drewna nie ma nic do tego. A naelektryzowany jesteś najprawdopodobniej Ty sam, Twoje ubranie, ręce itp. Wystarczy że poszurasz skarpetkami po dywanie, lub masz na sobie np. bluzę polarową a dotykając metalu normalne jest, że skrzynka Cię "kopnie". Osobiście wiosną i jesienią, kiedy często noszę bluzy polarowe lub kurtkę ze sztucznego tworzywa mam już odruch zamykania drzwi samochodu łokciem. Bo dłonią za każdym razem oberwę ładunkiem elektrycznym smile

15

chloe2
z astronomią wiąże się wiele moich zainteresowań .fizyka chemia matematyka i inne i sama astronomia także i mam ochotę porozmawiać  ,nawet na gg ,nie mniej jednak bardziej uderzyły mnie słowa pod Twoim postem --" narodziny są cierpieniem, starość jest cierpieniem, śmierć jest cierpieniem" ......skąd taka filozofia lub też motto ?? bo ja powiedziałbym że narodziny są radością, zycie jest radością i śmierć smutkiem jest tylko dla tych którzy niewiedzą gdzie idą......

16

rrr
to buddyjskie stwierdzenie, lubię tę filozofię, bo choć mówi się, że to religia, dla mnie bardziej filozofia. Możesz napisać na maila w moim profilu znajdziesz, jest ukryty ale napisać można.

17 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-11-19 20:34:03)

chloe2 napisał/a:

rrr
to buddyjskie stwierdzenie, lubię tę filozofię(...)

Ja też. I zgadzam się z tym cytatem.

18

Adiapahora
Michio Kaku  jest moim ulubionym autorem  .dokumentów popularno naukowych  poniewaz nie tylko pise ksiązki a także jest do żanlezienia na You Tube
w odróżnieniu od np: Morgana Freemana udziela znacznie wiecej informacji....
OstatnioP jednak przedzierałem się przez  Nassima Harameina
i jego " Przekroczyć Horyzont Zdarzeń " tam juz trzeba niewąskiej interdyscyplinarki ....
Superstrunami  toś dowaliła na całego  ale zaczne od renormalizacji czyli chowania pod dywan wyników obliczeń bardzo wielkich i bardzo małych .,spośród tych parametrów odrzucanych przez fizyke wyglada na to że brakuje nam w kosmosie 4/5 energii  i zeby to skrzetnie ukryc fizycy wymtyślili czarną energie i czarną materie , ,bo przecież nie mogą powiedzieć wprost ze jest mozliwość istnienia mzszyn które dziś nazywa się perpetum mobile z 500 procentową sprawnośćią
Teoria Superstrun  gdy ta teoria przestanie być teorią a zacznie być prawem fizyki trzeba bedzie pomyśleć o poszukaniu KREATORA bo   całoś tej teorii opiera się  wibracji jako początku wszystkiego  ,"na początku było Słowo" (brzmienie Dzwięk) polecam ksiązeczkę Stanisława Lema "Głos Pana" troxhę inne ujęcie skomplikowaniej matematycznie teorii w sumie pachnącej mocno jeszcze przedeinsteinowskim Eterem

19

bbasia
gdyby to tak prosto dało się wytłumaczyć zjawiskiem elektryzowania ,nie zawracałbym nikomu głowy
sajednak dwa mankamenty
potencjał zgromadzony przez elektryzowanie ,wyładowywuje się w krótkiej chwili ,tak jak na przykład z ubran takie krótkie czasem bolesne pstryk
a na tym kondensatorku ten potencjał zostaje  i
i nie ma też możliwości dotknięcia drugiej wewnętrznej warstwy metalu ,żeby można było naeklektryzować ..........
co więcej ten mały kondensatorek (10x10x16,18 cm ) (wymiary złotego podziału,liczba FI)
czasem ładuje się sam do napięcia wyższego niż udałoby się zgromadzić przez naelektryzowanie ......

20

Mierzysz to napięcie?
Po co ma dotykać drugiej warstwy metalu? Elektryzuje się od tego czego dotyka np. ubranie.

21

znaczy tak ,no mam taki kawałek pracowni-laboratorium i bawię się róznościam i miedzy innymi mierniki

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » POZNAJMY SIĘ ... » czy sa dziewczyny z takimi zainteresowaniami jak fizyka i pokrewne?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024