Czy któraś z Was ma to może? I byłaby chętna podzielić się opiniami na ten temat na forum? Sama to chyba mam i czuję się z tym troszkę zagubiona, dlatego chciałabym wymienić się opiniami na ten temat
Ja mam, ale raczej w niskim/średnim stopniu. Czuje się z tym dobrze, ale być może przy większym nasileniu stałoby się to męczące.
Dlaczego czujesz się z tym zagubiona?
Tak szczerze nie wiem, nigdy się to u mnie nie objawiało. Kocham muzykę, jest ona całym moim życiem i zauważyłabym to wcześniej.. Tylko odkąd zaczęłam grać na gitarze elektrycznej (wcześniej, praktycznie od 8 roku życia grałam na klasycznej) zaczęłam kojarzyć dźwięki z kolorami. Z początku tak niewyraźnie, a jak zaczynam się skupiać, widzę je coraz lepiej. Czym to idzie? Dlaczego dopiero teraz?
4 2016-11-13 18:45:14 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-11-13 18:46:34)
Tak szczerze nie wiem, nigdy się to u mnie nie objawiało. Kocham muzykę, jest ona całym moim życiem i zauważyłabym to wcześniej.. Tylko odkąd zaczęłam grać na gitarze elektrycznej (wcześniej, praktycznie od 8 roku życia grałam na klasycznej) zaczęłam kojarzyć dźwięki z kolorami. Z początku tak niewyraźnie, a jak zaczynam się skupiać, widzę je coraz lepiej. Czym to idzie? Dlaczego dopiero teraz?
Hmm ciekawa sprawa. To co teraz napiszę będzie dotyczyło czegoś innego, ale ja zauważyłam że po intensywnej nauce języka obcego, łatwiej mi wizualizować sobie pewne rzeczy. Myślę, że ma to jakiś związek z poprawą działania prawej półkuli mózgowej.
Wydaje mi się że ucząc się pewnych, nowych rzeczy/przerzucając się na inne uaktywniają się jakieś dotąd nieużywane obszary w mózgu, stąd takie efekty-atrakcje, że np. ktoś zaczyna widzieć dźwięki fortepianu jako szklisto-błękitne.