Nie wiem jak zmienić moje życie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Nie wiem jak zmienić moje życie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Nie wiem jak zmienić moje życie

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, przypuszczam, że nie ale zacznę już tutaj, w przeciwnym razie proszę o przeniesienie wątku do innego działu. A więc mam 26 lat i jestem właściwie całkiem sama-  od zawsze- tak jak to było przez całe moje życie. Od dawna próbuję to zmienić ale nie z najlepszym skutkiem. I już nie wiem co mam dalej robić. Bo może niektórym nie jest dane wyjść z tej samotności. Czy człowiek który nie doświadczył w życiu pewnych rzeczy może ich jeszcze w ogóle doświadczyć?

Życie jakie prowadziłam do 18 roku życia było życiem w bardzo dużej izolacji od rówieśńików, wychowywałam się w domu, w którym nie miałam dostępu do internetu, telefonów i telewizji Moi rodzice z tego wszystkiego korzystali tylko mnie chcieli chronić. No i udało im się chyba. Do do tego byłam bardzo małomówna- w gimnazjum miałam jeszcze koleżanki, w liceum już nikogo, bo wtedy już nie wierzyłam, że mogę się z kims zaprzyjaźnić, i co raz bardziej odstawałam od innych-oni mieli normalne życie młodych nastolatków, ja z niejasnych do końca dla mnie przyczyn, żyłam już wtedy w przekonaniu, że nie należę do społęczeństwa. Gdy pojechałam na studia byłam tak całkiem odcięta od rzeczywistości, że wydawało mi się, że niemożliwe jest nawiązanie z kimkoliwiek kontaktu. Pierwsze dwa lata studiów to było dla mnie nadrabianie zaległości- głownie na podstawie internetu- na czym polega życie. Mój całkowity brak doświadczenia, wrodzone trudności w nawiązywaniu kontaktów i niska samoocena którą wyniosłam z domu sprawiły że pojawiła się u mnie fobia społeczna. Tak więc najpiękniejszy w życiu czas spędziłam na unikaniu moich rówieśńików, jednak wtedy miałam już własne pieniądze poszłam na terapię, brałam leki SSRI na depresję. Potem przerwa, potem nowa terapia tym razem grupowa, poszłam do pracy, nauczyłam się żyć, poznałam kilkoro ludzi,ale z nikim nie nawiązałam trwalszej relacji. Teraz znowu jestem na terapii ale wiem że to za mało. Co ja właściwie mogę zrobić ze swoim życiem?
Moje umiejętności w zdobywaniu przyjaźni są dość marne, brak mi pewnej swobody, której być może już nigdy nie uda mi się mieć.
Wiem, że muszę, wyjść do ludzi, tylko, że to nie do końca przynosi efekt, bo ludzie są bardzo różni a mnie resztki mojej fobii pozostały. Ja nawet wychodziłam ale nie do końca skończyło się to tak jak chciałam, brakuje mi konsekwencji, brakuje mi pomysłów.
Jest tyle rzeczy których nie mam. Wiem, że to nie jest łatwe nawet dla zwykłych ludzi znaleźć jakieś grono ludzi dla których byliby ważni i oni ważni dla nas, tak sądzę, jak ktoś mi niedawno powiedział, czasem trzeba poznać nawet kilkadziesiąt ludzi aż trafi się na kogoś podobnego. Ale gdzie ich poznać i jak?

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Ktoś miał podobny problem i sobie poradził?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nie wiem jak zmienić moje życie

Cześć!!!
Moim zdaniem powinnaś zacząć od pisania co dzień, Ja (tu imię) kocham  i akceptuję się całkowicie, I tak min.5 razy
Potem w drugiej osobie Ty (imię) kocham i akceptuję się całkowicie, Też min. 5 razy
I na koniec w trzeciej osobie Ona (tu imię) kocha się i akceptuje całkowicie.

Jestem przekonana, że to dobry początek Zmian.

Trzymam kciuki i powodzenia!!!!

3

Nie wstydź się swojej nieśmiałości, dzięki niej możesz stać się wdzięcznym i uważnym słuchaczem. Wielu ludzi lubi opowiadać swoje historie i potrzebują kogoś kto wysłucha.  Być może dobrze by było gdybyś znalazła jakąś pasję dla siebie, coś o czym rozmawiała byś z przyjemnością, w sposób naturalny, bez zastanawiania się co o Tobie myślą. Czy jest coś co lubisz robić, poznawać?

4

psmolik napisał/a:

Cześć!!!
Moim zdaniem powinnaś zacząć od pisania co dzień, Ja (tu imię) kocham  i akceptuję się całkowicie, I tak min.5 razy
Potem w drugiej osobie Ty (imię) kocham i akceptuję się całkowicie, Też min. 5 razy
I na koniec w trzeciej osobie Ona (tu imię) kocha się i akceptuje całkowicie.

Jestem przekonana, że to dobry początek Zmian.

Trzymam kciuki i powodzenia!!!!

To żart? Dziewczyna pyta gdzie poznać ludzi podobnych do siebie, a ty dajesz jej rady jak zaakceptować siebie samego?

@darkberry
Po części Cię rozumiem, moi rodzice podobnie chcieli Mnie urządzić jak Ciebie, ograniczenia internetu, komputera, tyle, że im się to nie udało, może dlatego, że razem z bratem nie należeliśmy do potulnych baranków big_smile. Do dziś pamiętam jak próbowali nas "tresować" kapciem i pasem i jak trzymałem Pas i zabierałem im buty i nie chciałem oddać, przeszło im bardzo szybko big_smile.

A tak na serio jestem w tym samym wieku co ty i również jestem całe życie sam, owszem mam kilku znajomych z którymi trzymam, ale widuję się z Nimi raz w miesiącu, czasami częściej z uwagi na różne miejsca zamieszkania rozsiane po całej Polsce. Również zastanawiam się na postawionym przez Ciebie pytaniem, czy być może nie wszystkim dane jest wyjść z samotności, cały czas jednak próbuję (zmieniam miejsce zamieszkania pracę, uczęszczam na różne kursy jak na razie  nic z tego). Na tym forum zasugerowano mi terapię z uwagi na to, że jestem rozgoryczony takim stanem rzeczy, a jaki mam być szczęśliwy? Przecież nie chodzę wiecznie smutny i przygnębiony, a przeciwnie zwykle jestem uśmiechnięty, zadowolony i sprawiam wrażenie sympatycznego (to wszystko co usłyszałem od innych ludzi). Mimo posiadania znajomych, nie jestem do końca zadowolony, bo nie są to ludzie "just like me" różnimy się w bardzo dużym stopniu, jednak mamy kilka wspólnych zainteresowań.

Jeżeli chodzi o odpowiedź na pytanie:"Czy człowiek który nie doświadczył w życiu pewnych rzeczy może ich jeszcze w ogóle doświadczyć?"
Oczywiście, że może, ale musi być zdeterminowany do osiągnięcia swojego celu, dlaczego? Pewne sprawy ( związki, pierwsza miłość, imprezy) mają swój czas w życiu, kiedy należy je rozpocząć, potem też się da, ale jest trudniej, bo wszyscy oczekują od Ciebie, tego co po doświadczonych osobach i mogą zarzucać Ci, że kłamiesz lub odrzucić jaką dziwaka/dziwaczkę (skoro tyle lat był/a sam/a tzn, że coś z Nim/Nią nie tak..).

Również poszukuję odpowiedzi na to pytanie co ty, czyli gdzie poznać takich samych ludzi jak my?

Wydaję mi się, że najłatwiej będzie przez internet, w życiu spotkałem wielu bardzo różnych ludzi, ale takich zgodnych w 75% ze mną, ani jednego (poza moim bratem big_smile) Niemniej z tego co piszesz to nawet na tym forum jest wielu ludzi podobnych do Ciebie.

Żeby odpowiedzieć na twoje pytanie o pomysły potrzeba więcej informacji czego oczekujesz od znajomych, czym się interesujesz, wtedy  będzie dało się Ci pomóc.

5

cześć, zajrzysz na maila?

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Nie wiem jak zmienić moje życie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024