Lęk przed mówieniem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Lęk przed mówieniem

Towarzyszy mi lęk przed dłuższą wypowiedzią. Gdy zaczynam coś opowiadać, to skupiam się na tym, jak odbiorą to, co mówię moi odbiorcy i zaczynam przekręcać słowa i nie rzadko wychodzi jeden, wielki bełkot. Jest mi czasem aż wstyd ;/ Nawet, gdy rozmawiam z bliskimi tak jest- bardziej ogarniętymi od siebie którzy wiem, że oceniają czasem innych. A wiem, że obawiam się oceny innych i jestem wobec siebie krytyczna..
Ale są też takie sytuacje, że sama siebie potrafię miło zaskoczyć- gdy np. w duchu powiem sobie "Ogarnij się", i mówię normalnie, zwięźle i na temat. Ale mimo wszystko wystąpienia publiczne i rozmowa z kilkoma osobami, albo chociaż jedną (w zależności od tego kim ona jest) mi nie wychodzi..

Planuję przeprowadzić się do dużego miasta i właśnie ostatnio przypomniałam sobie o moim "problemie"- że jak to będzie wyglądało w oczach innych, gdy ja się nie będę potrafiła sensownie wysłowić.
Myślicie, że jest szansa, że zacznę normalnie funkcjonować? Czytałam nie raz na temat tego, że wiąże się to z fobią społeczną i fakt- można to podpiąć pod lęk przed odrzuceniem/ wyśmianiem/ etc. Ale poza tym nie mam problemów z tym, by coś pójść załatwić, ludzi się więc nie boję i krótkich komunikatów.
Tylko, jak już muszę nawiązać dialog, to zaczynam się spinać.

Mam nadzieję, że to, co napisałam, wyda wam się zrozumiałe.

i PS- czytać czytam dużo, pisać mogę opowiadania, ale ze słowem żywym jest już gorzej.

Jest dla mnie nadzieja? Bo wierzę, że stać mnie na lepsze życie, ale sama się ograniczam. Przez to też zamknęłam się na nowe znajomości..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Lęk przed mówieniem

Oczywiście , że nadzieja jest.
Po pierwsze nie jesteś jedyna osobą , która ma problem podobny do Twojego, zapewniam.
Każdy czuje mnejszy lub większy stres. Jedni radzą sobie lepiej inni słabiej.
I też bym od razu nie snula diagnozy o fobii. Bo Jak tak zaczniesz o sobie myśleć , uwierzysz , ze to prawda i zaczniesz przekładać na każdą sferę życia. A sama mówisz , ze nie masz problemu załatwiać różne rzeczy .i jak się zepniesz dajesz radę. Sądzę , ze pewnie dużo zależy od tego , czy masz gorszy czy lepszy dzień. ;-)
Wszystko siedzi w naszej głowie. Co zrobic.. Stykac się z tym , czego się boisz , żeby uczyć mózg , żeby uczyć go.
I ta przeprowadzka dobrze Ci zrobi. Kolejne wyzwanie. Za dużo analizujesz. Ale praktyka czyni mistrza !

3

Częściej czytaj na głos - nie żartuję.

4

Zrób sobie następujące ćwiczenie - Stań przed lustrem i opowiadaj o czymś przez 5 minut ze stoperem. Może być jakaś przygoda, która ostatnio Cię spotkała, możesz wypowiadać się na temat jakiegoś zjawiska albo po prostu mówić o sobie. Po pewnym czasie zauważysz, że Twoje wypowiedzi stają się bardziej płynne i zwięzłe wink

5

Nie wiem ile masz lat ale na pocieszenie Ci powiem że to przechodzi z wiekiem. Ja w wieku do 22 lat nie mogłam wykrztusić z siebie sensownego słowa. Nie dlatego że nie miłam wiadomości albo byłam głupsza od innych ale zwyczajnie byłam zawstydzona, zablokowana. Nie wiem w którym momencie mi to przeszło. Jakoś życie na mnie wymusiło komunikację z otoczeniem i poszło. W drugim kierunku - zawsze mam coś do powiedzenia, na każdy temat i "gęba" mi się nie zamyka - obojętnie ilu jest słuchaczy. Choć wystąpienia publiczne niekoniecznie - mimo wszystko stres.
Ale jedna Twoja słuszna uwaga, którą zauważam do tej pory - jeśli nie skupiasz się na tym co chcesz komuś przekazać, tylko na tym jak Cię słuchacz/ słuchacze odbierają i jak wypadniesz - to jest porażka i bełkot: nie jesteś w stanie sensownie mówić, gubisz wątek, zapominasz nazw i nic z Twojej wypowiedzi nie wynika. Żeby tego uniknąć nie myśl o tym jak wyglądasz i jakie robisz wrażenie. Skup się na tym co chcesz powiedzieć. Sukces gwarantowany.

6

Strach przed oceną=brak pewności siebie=niskie poczucie wartości,zrób coś z tym.

7

theonlyone napisał/a:

Strach przed oceną=brak pewności siebie=niskie poczucie wartości,zrób coś z tym.

robie co moge, ale to nie jest latwa sprawa wink

8

Arabika napisał/a:
theonlyone napisał/a:

Trening. I ciągle stykanie się z lekiem.
Codziennie robić np. Jedną rzecz , której się boisz. Żeby się nie zajechac. ;p
Z każdym dniem będzie się proporcjonalnie poszerzać strefa komfortu. A później się dopiero orientuje człowiek , ile się zmieniło. :-)

9

marley1 napisał/a:
Arabika napisał/a:
theonlyone napisał/a:

Trening. I ciągle stykanie się z lekiem.
Codziennie robić np. Jedną rzecz , której się boisz. Żeby się nie zajechac. ;p
Z każdym dniem będzie się proporcjonalnie poszerzać strefa komfortu. A później się dopiero orientuje człowiek , ile się zmieniło. :-)

tak zrobie smile

10

Znam to doskonale, sama mam podobny problem. Ale najlepszym lekarstwem na lęk jest zmierzyć się z nim smile poszłam na studia z komunikacji, więc siłą rzeczy na zajęciach muszę ćwiczyć zarówno publiczne wystąpienia jak i dialog smile nie poddawaj się, na pewno poradzisz sobie ze swoim lękiem, ale to wymaga czasu. Nie bądź dla siebie taka krytyczna, bo nie ma ludzi idealnych, musisz to sobie uświadomić. Warto walczyć o siebie, tak samo jak z własnymi słabościami. Powodzenia!

11 Ostatnio edytowany przez Arabika (2016-11-15 17:51:47)

dkasiam napisał/a:

Znam to doskonale, sama mam podobny problem. Ale najlepszym lekarstwem na lęk jest zmierzyć się z nim smile poszłam na studia z komunikacji, więc siłą rzeczy na zajęciach muszę ćwiczyć zarówno publiczne wystąpienia jak i dialog smile nie poddawaj się, na pewno poradzisz sobie ze swoim lękiem, ale to wymaga czasu. Nie bądź dla siebie taka krytyczna, bo nie ma ludzi idealnych, musisz to sobie uświadomić. Warto walczyć o siebie, tak samo jak z własnymi słabościami. Powodzenia!

Ja okres studiów wspominam jako najgorszy ever! tongue też miałam często jakieś wypowiedzi na forum, scenki i to był koszmar dla mnie. Ale od kilku dniu praktykuję nie skupianie się na odbiorcach ale na tym, co chcę przekazać i jest naprawdę lepiej smile

12

Mam podobnie w większym gronie. Jedynym sposobem jest przebywanie częściej wśród grupy ludzi.

13

Miałam podobny problem na uczelni. Bałam się odezwać na zajęciach, zapytać, odpowiedzieć na pytanie, nie mówiąc już o prezentowaniu. Zaczęłam ćwiczyć w domu sama. Czytałam na głos, mówiłam do lustra itd.

14

theonlyone napisał/a:

Ja się z tym nie zgodzę. To nie zawsze jest równanie równoważne. Sam posiadam lek przed oceną wynikający jakoś z mojej anamnezy. Mimo to jestem pewien siebie i znam woje wartości.

Jest tylko jeden sposób, żeby sobie z tym lepiej radzić, mimo że w naszych przypadkach przynosi czasami wiele trudności. Przełamywać się.

Wyznaczać sobie cele bez wiekszego sensu i kalkulacji byle coś zrobić co przyniesie satysfakcje z wykonania tego .

Ja robie tak i pomaga . Po prostu czasami muszę sobie coś udowodnić po tym się o tym zapomina

15

ósemka napisał/a:

To akurat dobry pomysł. Trzeba próbować, pewne nawyki przychodzą z czasem.

Ja dla przykładu większość życia koncentrowałam się wokół pisania, stąd do mówienia podchodzę z dystansem - niestety. Te wyuczone nawyki nie są zbyt dobre, ale można z nimi walczyć.

16

pmarchewka89 napisał/a:

Miałam podobny problem na uczelni. Bałam się odezwać na zajęciach, zapytać, odpowiedzieć na pytanie, nie mówiąc już o prezentowaniu. Zaczęłam ćwiczyć w domu sama. Czytałam na głos, mówiłam do lustra itd.

i pomaga? smile

17 Ostatnio edytowany przez Arabika (2016-11-30 22:11:38)

emilkastano napisał/a:
ósemka napisał/a:

To akurat dobry pomysł. Trzeba próbować, pewne nawyki przychodzą z czasem.

Ja dla przykładu większość życia koncentrowałam się wokół pisania, stąd do mówienia podchodzę z dystansem - niestety. Te wyuczone nawyki nie są zbyt dobre, ale można z nimi walczyć.

Ja neistety też.. zamiast spotykać się z ludzmi face to face wolalam formę komunikacji pisemną i teraz sa tego efekty ;/

18

Bóg Cię kocha smile:):):):):):):):):):):):):*:*:*:*:*:*

19

Mam ten sam problem..boję się  bezposredniej rozmowy z drugą osobą,wolę smsy czy maile ,wtenczas mogę przelać swoje myśli ,emocje.Również sprawy urzędowe sprawiają mi duży problem,strasznie się stresuje czy uda mi się dobrze załatwić daną sprawę czy nie zalicze jakieś osmieszajacej wpadki..Dla rozładowania napięcia sięgam częściej po alkohol ażeby się wyluzować ale doskonale wiem ze to nie rozwiąże problemu..I też przez to łapię doła i jest coraz gorzej..

20

oczywiście, że jest nadzieja, musisz systematycznie pokonywać swój lęk, najlepiej małymi krokami, nie będzie to z początku łatwe, ani przyjemne, ale, gdy przełamiesz się, strach zamieni się w pewność siebie

każdego dnia powinnaś wychodzić ze swojej strefy komfortu

pamiętaj, jak spróbujesz, to już wygrałaś

21

Dużo daje ćwiczenie języka obcego na głos całe zdania

22

Nie do końca zgodzę się wypowiedziami ze czytanie na głos czy mówienie do lustra dają efekty..może jestem inna ale mi to nie pomaga ..owszem lubię mówić do siebie analizuje na głos daną sytuacjC ,emocje zastanawiam się czy nie urazilam drugiej osoby itp..ale jak mam już naprawdę ważna rozmowę to totalnie się  zacinam i jestem zła na siebie ze nie potrafię wyrazić swojego zdania ,emocji czy nawet złości..cholernie ciężko z tym funkcjonowac...

23

też tak  miałam jako nastolatka, ale  w stosunku do obcych i jakoś  z czasem to minęło.  Jeśli takie  ćwiczenia nie pomagają, to może warto wybrać się do terapeuty.  Myślałaś o tym?

24

Myślałam o terapii i od jakiegoś już czasu chodzę na sesję..jest lepiej aniżeli na początku,bardziej potrafię na głos wyrazić swoje zdanie choć wiąże się to z fochem drugiej osoby..bo przyzwyczaiłam wszystkich ze się z ich zdaniem liczę a tu nagle okazuje się ze też potrafię wyrazić to co myślę..

25

czyli  to nie tylko kwestia nieśmiałości, ale asertywności  i braku pewności siebie.  Da się nad tym pracować, ale to zajmuje sporo czasu.

26

Najważniejsze ze chcesz coś zmienić. Praca praca nad sobą to podstawa.

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024