Netkobiety gotują na... Wielkanoc - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Netkobiety gotują na... Wielkanoc

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

1

Temat: Netkobiety gotują na... Wielkanoc

Netkobiety gotują na... Wielkanoc smile

http://puu.sh/vjoC7/58fa750a25.jpg

Święta Wielkanocne kojarzą nam się z ciepłą, rodzinną atmosferą, święconką, śmigusem-dyngusem, pisankami, kurczaczkami, barankami, ale też wyjątkową kuchnią i potrawami, które są jej stałym, nieodłącznym elementem. Na stole królują jajka, szynki, mięsne pieczenie, sałatki, ale też słodkości ? babki, serniki i paschy.

Jeśli jednak nadal nie masz pomysłu na wielkanocne menu, być może pomoże Ci nasza książeczka przygotowana przez Redaktorki Działu Kuchnia - Karmiinową, która zadbała o wybór przepisów i całą oprawę wizualną oraz czynnie zaangażowaną w pomoc Aniolek27. Redaktorkom bardzo dziękujemy! smile

Książeczka do pobrania jest tutaj: http://www.netkobiety.pl/netkobiety_wielkanoc.pdf

Netkobiety życzą smacznego i Wesołych Świąt! wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Netkobiety gotują na... Wielkanoc

Po przeczytaniu książeczki (ukłony dla autorek smile), zrobiłam się głodna. big_smile
Kilka przepisów wykorzystam na pewno, ale już po świętach.

3 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-03-30 19:06:40)

A ja nie mogę coś pobrać tej książeczki nie wiem sama dlaczego i klikam w ten link i pisze , ze plik uszkodzony.

4

Flores, sprawdziłam ponownie i u mnie link działa bez problemu, to musi być coś u Ciebie - być może czegoś brakuje Ci w komputerze lub masz niewłaściwe ustawienia?

5 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-03-31 12:20:10)

Olinka napisał/a:

Flores, sprawdziłam ponownie i u mnie link działa bez problemu, to musi być coś u Ciebie - być może czegoś brakuje Ci w komputerze lub masz niewłaściwe ustawienia?

Tak sprawdziłam ale wiesz może  mój internet wolno chodzi bo nawet skype mi nie działa tak jak powinien nigdy nie słyszę rozmówcy bo zaraz zasięg spada i koniec połączenia , szkoda ale jak pojadę pewnie latem do sanatorium to wezmę laptopa z sobą to sobie pobiorę mówi się trudno , szkoda.

6

Sprawdź, proszę, maila, książeczkę posłałam Ci w załączniku wink. Mam nadzieję, że teraz bez problemu ją pobierzesz.

7 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-03-31 19:30:13)

Olinka napisał/a:

Sprawdź, proszę, maila, książeczkę posłałam Ci w załączniku wink. Mam nadzieję, że teraz bez problemu ją pobierzesz.

Dziękuję za nim weszłam tu na forum to już sobie pobrałam . Pozdrawiam świątecznie smile Olinka mogę Cię jeszcze prosić o załącznik z tymi przepisami nie chcący dałam do kosza a kosz już wyczyściłam z mojej poczty . Nie wiem dlaczego nie mogę napisać do Ciebie prywatnej wiadomości. Pozdrawiam

8

Fajnie to wyszło i cieszę się, że wykorzystałyście kilka moich przepisów smile

9

Żeby przypomnieć o książeczce, odświeżam temat, być może i w tym roku ktoś skorzysta z zawartych w niej przepisów wink.

10 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2015-04-01 07:09:42)

Plik jest uszkodzony niestety.

11

Ja otworzylam bez problemu smile
Upieke sernik z rumem smile

12

Ja też otwieram bez problemu, dlatego nawet nie bardzo wiem, jak mogłabym pomóc.

13 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2015-04-01 12:09:55)

czyli u mnie problem jakiś
sprawdzę czy mam na pewno program do pdf, miałam wcześniej ale teraz nie wiem

14

Ten program to Acrobat Reader np. Sprawdź, czy masz na kompie.
A ta książeczka mega, naprawdę kawał dobrej roboty smile

15

Barszcz biały:
Składniki, 6 porcji:
500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe)
1 i 1/2 łyżeczki soli
500 g surowej białej kiełbasy
1 włoszczyzna
1 duża cebula
100 g wędzonki (kiełbasy lub bekonu)
5 kawałków suszonych borowików
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
250 ml zakwasu na biały barszcz, żurku (opcjonalnie)
2 łyżeczki suszonego majeranku
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

do podania: ugotowane jajka, chleb na zakwasie, ser biały

Przygotowanie:

Do dużego garnka włożyć opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny. Następnie dodać opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną opłukaną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny.
    Dodać rozgniecione końcem noża ząbki czosnku oraz chrzan. Odstawić na 15 minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
    Do wywaru dodać majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować). Dodać pokrojoną na plasterki 1 marchewkę, ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojoną na kawałeczki wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego.
    Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zaprawić śmietaną: śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo, po łyżce dodawaną zupą (dodać ok. łyżki wazowej zupy), dopiero wówczas można dodać zaprawioną śmietanę do garnka z zupą.
    Podgrzać na minimalnym ogniu i podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie, białym serem.

16

swietna sprawa pobrałam te przepisy

17

Przed nami kolejna Wielkanoc, a ja po raz kolejny polecam naszą książeczkę z wielkanocnymi przepisami. Smacznego! smile

18 Ostatnio edytowany przez Excop (2016-03-22 11:55:37)

U nas, czyli w mojej rodzinie, najważniejszym daniem śniadania wielkanocnego była "wędzonka z jajem" składająca się z podsmażanych w ciężkim, żeliwnym rondlu plastrów szynki, boczku i tłustej kiełbasy (bez cebuli i innych warzyw),  które mieszało się na koniec z pokrojonymi również w plastry, kilkoma jajami na twardo. Oczywiście, elementem dania była święconka z wędliny i jaj pozostałych po dzieleniu się nimi, skrojona do rondla.
Smakowite to było. A dziś,  choć przygotowuję nieco takiego misz-maszu, nie smakuje jak wtedy, gdy przyrządał to mój Ojciec. smile

19

Aktualnie walczę z... mazurkiem. big_smile <podekscytowana>

20

bluepearl napisał/a:

Aktualnie walczę z... mazurkiem. big_smile <podekscytowana>

Bluepearl, czy to jest mazurek z naszej książeczki? Jeśli tak, to tym bardziej pochwal się efektem wink.

21

i ja robiłam mazurka z masą orzechową helio i przeróżnymi bakaliami. Nie mogę się doczekać aż jutro pokroję na stół smile Wy na wyjazdach czy w domu?

22

Jak co roku przypominam i polecam naszą netkobiecą książeczkę z wielkanocnymi pysznościami. Sprawdziłam i widzę, że wszystko działa, więc spokojnie można pobierać i korzystać smile.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Netkobiety gotują na... Wielkanoc

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024