Przepisy na sernik - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1 Ostatnio edytowany przez SylwiaFM (2009-03-25 14:57:02)

Temat: Przepisy na sernik

Bardzo lubię serniki.
Jakie znacie przepisy

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przepisy na sernik

SERNIK PANI ZOSI

Cisto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 masło roślinne w kubku (małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek cukry pudru
1 zapach waniliowy
4 łyżki kakao

Ciasto zagnieść na stolnicy i włożyć do zamrażalnika.

Ser:
3 serki waniliowe po 250g
2 żółtka
1 łyżka maki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła (może być masło roślinne wtedy pół kubka małego - rozpuscic)

Masło utrzeć z cukrem, doda żółtka, mąkę na koniec serki.

Wyjąc ciasto z zamrażalnika jak zrobisz ser. Większą cześć ciasta położyć na spód brytfanki (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką), potem ser a następnie zetrzeć na grubej tarce resztę ciasta.

Piec około 1 godziny

Hey Wam,

A ja znam przepis na sero-mak jest pyszny. Jak sprawdze przepis (jestem teraz w pracy wiec nie mam przy sobie) to Wam podam smile

Bedzie pysznie jest jednak troche pracy przy sero-maku smile

4

green.butterfly67 napisał/a:

Hey Wam,

A ja znam przepis na sero-mak jest pyszny. Jak sprawdze przepis (jestem teraz w pracy wiec nie mam przy sobie) to Wam podam smile

Bedzie pysznie jest jednak troche pracy przy sero-maku smile

zapraszam do zostawienia przepisu

5

Moja rodzinka uwielbia serniki. Problem w tym ,że piękę i urośnie maga duuuuży, a potem klap!!!
I macie jakies wyjaśnienie dlaczego? sad

6

witch77 napisał/a:

Moja rodzinka uwielbia serniki. Problem w tym ,że piękę i urośnie maga duuuuży, a potem klap!!!

A kroisz je od razu czy nie??

7

mój szwagier piecze najlepszy sernik - z samego sera a nie tam jakiś oszukiwany z ciastem czy z makiem. Najleszy jest na drugi dzień po upieczeniu. Mimo, że nie przepadamw ogóle za sernikami, to jego wypieku zawsze próbuję smile gdzies mam przepis, to jak wrócę do domu to wrzucę smile

8

witch77 napisał/a:

Problem w tym ,że piękę i urośnie maga duuuuży, a potem klap!!!

Aby zrozumieć mechanizm opadania  ciasta trzeba wiedzieć dlaczego rośnie.
Drożdże lub proszek do pieczenia powodują powstawanie w cieście dwutlenku węgla
w postaci gazowej. Gaz wydatnie zwiększa swoją objętość w funkcji temperatury.

Gorące ciasta są plastyczne tzn. mało sprężyste a sernik dodatkowo jest jeszcze ciężki,
kiedy więc wyjmiesz ciasto z piekarnika z 200*C.... temperatura zaczyna raptownie spadać.
Wtedy bąbelki gazu tracą swoją objętość, a ciasto z powodu braku sztywności opada.
Żeby nie opadało należy uważać żeby nie przeziębić ciasta , łagodnie zmniejszać temp.
aż do całkowitego wyrównania z otoczeniem

np: każde ciasto zostawiam w wyłączonym piekarniku na jakieś 10-15 minut i delikatnie uchylam drzwiczki  a potem otwieram i zostawiam tak do wystygnięcia. U mnie to działa - choć sernik chyba zawsze troszkę opadnie (wilgotne ciasta tak mają).

9

Uwielbiam sernik czy to na zimno czy pieczony,zamieszczę przepis na mój ulubiony witch zapewniam Cię że on nie robi klap smile

Sernik z bezą kokosową
ciasto
mąka-2 szklanki
żółtka-2szt
jajko-1szt
margaryna-10dkg
cukier puder-10dkg
smalec-1 łyżka
śmietana-1łyżka
proszek do pieczenia-2łyżeczki

masa serowa
ser-1kg
żółtka-3szt
jajko-1szt
cukier-1szklanka
mleko-1,5szklanki
budyń-1szt
olej-1/2szklanki
cukier waniliowy

piana kokosowa
białka-5szt
cukier-1szkl
kokos-10dkg

Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 15min.Żółtka,jajko i cukier ubić mikserem dodać połowę sera i ubijać a do drugiej połowy sera dodać 1,5szklanki mleka.Razem połączyć dodać budyń i olej.
Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę,wykładając ciastem także boki a następnie wlać masę serową.Piec 50min.Z białek i cukru ubic pianę,dodać 19dkg kokosu i delikatnie nakładać na ser,zapiec jeszcze przez 20 min.Ja po u upieczeniu nie otwieram od razu piekarnika,robię to po około 15min.

10

Jak widzę,że sernik już się upiekł i pachnie w całym domu to wyłączam piekarnik i ciasto zostawiam tam jeszcze . A może to zależy od sera? Najlepszy jest sernik na zimno,bo nigdy nie opada:)  smile

11

atina napisał/a:

Uwielbiam sernik czy to na zimno czy pieczony,zamieszczę przepis na mój ulubiony witch zapewniam Cię że on nie robi klap smile

Sernik z bezą kokosową
ciasto
mąka-2 szklanki
żółtka-2szt
jajko-1szt
margaryna-10dkg
cukier puder-10dkg
smalec-1 łyżka
śmietana-1łyżka
proszek do pieczenia-2łyżeczki

masa serowa
ser-1kg
żółtka-3szt
jajko-1szt
cukier-1szklanka
mleko-1,5szklanki
budyń-1szt
olej-1/2szklanki
cukier waniliowy

piana kokosowa
białka-5szt
cukier-1szkl
kokos-10dkg

Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 15min.Żółtka,jajko i cukier ubić mikserem dodać połowę sera i ubijać a do drugiej połowy sera dodać 1,5szklanki mleka.Razem połączyć dodać budyń i olej.
Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę,wykładając ciastem także boki a następnie wlać masę serową.Piec 50min.Z białek i cukru ubic pianę,dodać 19dkg kokosu i delikatnie nakładać na ser,zapiec jeszcze przez 20 min.Ja po u upieczeniu nie otwieram od razu piekarnika,robię to po około 15min.

Chyba aż zrobię ten serniczek bo tak smakowicie się zapowiada.

Proszę o dodawanie kolejnych przepisów na serniki.:)

12

witch77 ja też miałam taki sam problem że upieczony sernik mi opadał ale jak odkryłam ten do którego przepis zamieściłam wiem że mi się zawsze uda.On na prawdę nie opada.:)

13

To będę próbować . Przepis już przepisałam.

A mam jeszcze 1 pytanko. odajecie Sernix Dr Oetckera ?  Czy to ma sens? Czy faktycznie poprawia się jakość sernika?

14

Ja nie używam sernixu bo z dodatkiem jego moje serniki i tak opadały a ten do którego przepis zmiesciłam wychodzi mi zawsze.Ja zdecydowałabyś się go piec to tylko nie przejmuj sie rzadką masą serową jaka wyjdzie,w trakcie pieczenia i tak wszystko fajnie sie zetnie a sernik wychodzi na prawdę puszysty.

15

To popróbujemy smile

16

Ja piekę pyszny serniczek z brzoskwiniami lub wiedeński. Najlepiej piecze mi się w tortownicy bo po wystudzeniu cały wykładam na specjalny talerz i na stół. Pychotka

Hey Wam! Obiecalam przepis na Seromak jednak nie podalam wiec nareszcie zamieszczam smile

Odrazu uprzedzam, ze jest to ciasto popisowe i czasochlonne big_smile

Skladniki:

Masa serowa:

- 70dag sera (poltustego/tlustego)
- 6 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 15 dag masla
- 1 cukier waniliowy
- 1 lyzka maki ziemniaczanej (czubata)

Masa makowa:

- 1 lyzka kakao
- masa makowa z puszki
- 0.5 sloika dzemu wisniowego lub powidel sliwkowych
- 4 lyzki maki pszennej
- 4 jajka
- 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 20dag cukru pudru jednak ja tyle nie daje gdyz sama masa juz jest slodka wystarczy wiec lyzka zwykego cukru do wymieszania z zoltkami

Przygotowanie:

Masa serowa: 15 dag masla roztopic i schlodzic, wymieszac z serem. 6 zoltek utrzec z cukrem (20dag cukru pudru) do bialosci, dodac do sera, wymieszac. Dodac cukier waniliowy i make ziemniaczana ( 1lyzka czubata). Wszystko dokladnie wymieszac.

Masa makowa:

4 zoltka utrzec z cukrem do bialosci, dodac do masy makowej, wymieszac. Dodac dzem lub powidla, kakao, make i proszek do pieczenia. Wszystko dokladnie wymieszac. Z bialek ubic piane, dodac do masy i ponownie wymieszac.

Tortownice wysmarowac maslem/margaryna, posypac bulka tarta lub wylozyc papierem do pieczenia ciast ( tak jest bezpieczniej)

Masy ukladac w tzw. szachownice na przemian raz biala, raz ciemna po dwie lyzki kazdej, w odstepy miedzy jasna klasc ciemna etcaz do wyczerpania skladnikow. Piec w prostokatnej formie w temp 180-200 stopni ok 1h. Mozna polac czekolada rozpuszczona i posypac wiorkami.

Bon appetit!

18

Ja robię pyszny sernik z przepisu na wiaderku  twarogu aksamitnego dr. Oetkera , jest naprawdę dobry, przepisze go z opakowania:

składniki:
1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera,
250 g miękkiego masła (margaryny),
8 jajek,
1 1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżeczki cukru wanilinowego dr Oetkera,
aromat cytrynowy dr. Oetkera
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia dr Oetkera,
100 g rodzynek.

1. Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem wanilinowym.
2. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier.
4. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
sernik piec około 90 min.
Piekarnik gazowy lub elektryczny
temp. 170 stopni (powinien być podgrzany)

a tak wygląda ten twaróg z wiaderka

http://www.oetker.pl/object.php/act/sho/oid/737f446947c59454b5cfd190c8577b7b

19

To ja jeszcze dorzucę "sernik z gruszkami".

Składniki na masę:
*60dag twarogu(trzy razy zmielony)
*3gruszki
*5jajek
*1/3szkl.cukru
*1/2laski wanilii
*1łyżka masła
*sok i skórka z 1/2cytryny
*1łyżka budyniu waniliowego w proszku
*tłuszcz

Składniki na ciasto:
*szklanka mąki
*4łyżki masła
*1żółtko
*2łyżki cukru

Ze składników podanych na ciasto i łyżeczki wody zagnieść ciasto.Rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę,ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Gruszki obrać z czego połowę pokroić w plastry a resztę w ćwiartki.
Białka ubić na sztywną pianę,żółtka utrzeć z masłem i cukrem.Dodać startą wanilię,skórkę z cytryny,budyń i twaróg-zmiksować wszystko i wymieszać z pianą z białek.
Na wcześniej przygotowane ciasto ułożyć ćwiartki gruszek i wylać masę.Piec 50 minut w 180 stopniach.
Pozostałe plasterki gruszek obgotować w syropie z 3 łyżkami wody,łyżką cukru i sokiem z cytryny.Tak obgotowane plastry gruszki położyć na serniku pod koniec pieczenia.

20

O ja jak serniki to są najlepsze ciasta! Najlepszy jest taki z kokosami, albo zupełnie zwykły. Tylko wcinać go i wcinać z kawą ze śmietanką;] mniam.

21

Wielkanoc to (przynajmniej u mnie w domu) bardzo sernikowe święto wink
Dziś upiekłam dwa serniki i na tym chyba skończę, bo istnieją też przecież inne ciasta... tongue

Sernik z kratką
Składniki na ciasto:
    * 300 g mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 cukier waniliowy
    * 0,5 szklanki cukru
    * szczypta soli
    * 1 jajko (białko zostawić do sera)
    * 2 łyżki mleka
    * 150 g margaryny
Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajko i mleko. Na koniec wkroić margaryne i całość razem zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:
    * 800 g sera białego 3-krotnie mielonego
    * 180 g cukru
    * 1 cukier waniliowy
    * 2 żółtka
    * 100 ml śmietany
    * 1 budyń migdałowy albo waniliowy
    * 100 g siekanych migdałów (u mnie brak, zamiast tego rodzynki)
    * 3 białka
Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, śmietaną i rodzynkami (u mnie żurawina, bo nie lubię rodzynek) oraz budyniem na gładką masę.
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do sera.
Ciasto wyjąć z lodówki.  2/3 wyłożyć na blaszkę (średnia albo duża tortownica), na to masę serową. Wyrównać. Z pozostałego ciasta zrobić paseczki (tnę radełkiem, wyglądają ładniej) rozłożyć je na serze i całość wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. Piec ok. 50-60 minut.

Sernik z adwokatem i czekoladą
Składniki na spód:

* 190 g ciastek digestive z czekoladą
    * 60 g masła
Ciastka pokruszyć, zmiksować z masłem (można masło wcześniej roztopić). Powinny wyglądać jak mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia (sernik będzie bardzo płynny i może się zdarzyć, że parę kropel wody będzie się wydostawać dołem). Pokruszone ciastka wyłożyć na spód, lekko docisnąć.

Składniki na masę serową:
    * 750 g serka śmietankowego (na serniki) lub twarogu półtłustego/tłustego zmielonego przynajmniej 2-krotnie
    * 3 jajka
    * 3/4 szklanki drobnego cukru
    * 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego
    * 3 łyżki mąki pszennej
    * 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej)

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek.
Sernik piec w temperaturze 170?C przez około 60 - 70 minut, aż góra będzie ścięta i sztywna (nie sprawdzamy patyczkiem, będzie on mokry przez cały czas). Można przykryć od góry folią aluminiową, by pozostał jasny. Ostudzić, włożyć na 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem można udekorować wiórkami czekolady.

22

A czy któraś z Was ma sprawdzony przepis na sernik "Złota rosa"? Uwielbiam to ciasto, zamierzam takie upiec jutro, ale chciałabym je zrobić na podstawie jakiegoś sprawdzonego wiele razy przepisu ;-)

23 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-04-22 15:07:56)

Fumiko, moja mama piecze z tego przepisu:

Sernik z rosą
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 1 jajko
- 7 dkg cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 1 kg sera twarożku
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka / 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 paczki rodzynek

Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko,  wsypać budynie, ciągle miksować, będzie bardzo rzadki, ale taki ma być  .
Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp 200 stopni C.
Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

24

Widziałam kiedyś sernik  warstwą bezy. Niestety mnie to nie wyszło. Nie wiem w którym momencie wrzucić pianę z bialek i w  jakiej temperaturze piec. Macie jakieś pomysły?

25

kotoko napisał/a:

Fumiko, moja mama piecze z tego przepisu:

Sernik z rosą
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 1 jajko
- 7 dkg cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 1 kg sera twarożku
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka / 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 paczki rodzynek

Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko,  wsypać budynie, ciągle miksować, będzie bardzo rzadki, ale taki ma być  .
Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp 200 stopni C.
Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

dziękuję smile jutro będę kombinować!

26

Fumiko, powodzenia życzę i daj znać jak poszło wink

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024