Witam was, Netkobietki.
Nie wiedziałam, gdzie wrzucić ten temat, mam nadzieję, że dobrze trafiłam.
Potrzebuję rady na temat Allegro. Mianowicie, pod koniec zeszłego miesiąca koleżanka poprosiła mnie, żebym jej zamówiła kilka zegarków, takich jak teraz są modne, jelly watch. Popatrzyłam i stwierdziłam, że też się dołożę to zamówienia. Ale mniejsza z tym. Konto mam od niedawna, nigdy wcześniej nić nie kupowałam, dlatego nie bardzo się na tym znam. Na jednej z aukcji nie byłyśmy pewne co do zapłaty za przesyłkę - czy za 1 zegarek, czy za całość. Było niby napisane, ale trochę niejasno. Dopiero PO kliknięciu Kup Teraz zobaczyłyśmy, że jednak za całość i wyszła nam trochę większa suma, niż miałyśmy przeznaczone fundusze. Koleżanka powiedziała, że skoro nie wypełniłam formularza, ani nic więcej nie zrobiłam poza tym nieszczęsnym kliknięciem, to nie ma zamówienia.
Tydzień później przyszło przypomnienie o zakupie. Za kolejny tydzień wiadomość od sprzedawcy. Niestety ja całkiem zapomniałam o tej sytuacji i dopiero tydzień temu wysłałam mu maila z wyjaśnieniem i prośbą, czy dało by się jakoś to unieważnić. Niestety, napisał, że nie robi takich rzeczy.
Za zegarki wychodzi niecałe 50zł, z przesyłką niecałe 100.
I tu moje pytanie: czy jeśli nie zapłacę, to co mi grozi? Negatyw, zablokowanie konta, czy coś gorszego - komornik, wezwanie do sądu?
Czy to zależy od sprzedawcy?
Wiem, głupota nie boli, a mnie to już szczególnie. Nie wspominając o nieodpowiedzialności..