Allegro - co, jeśli nie zapłacę? PROSZĘ, PORADŹCIE - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Allegro - co, jeśli nie zapłacę? PROSZĘ, PORADŹCIE

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1

Temat: Allegro - co, jeśli nie zapłacę? PROSZĘ, PORADŹCIE

Witam was, Netkobietki.
Nie wiedziałam, gdzie wrzucić ten temat, mam nadzieję, że dobrze trafiłam.
Potrzebuję rady na temat Allegro. Mianowicie, pod koniec zeszłego miesiąca koleżanka poprosiła mnie, żebym jej zamówiła kilka zegarków, takich jak teraz są modne, jelly watch. Popatrzyłam i stwierdziłam, że też się dołożę to zamówienia. Ale mniejsza z tym. Konto mam od niedawna, nigdy wcześniej nić nie kupowałam, dlatego nie bardzo się na tym znam. Na jednej z aukcji nie byłyśmy pewne co do zapłaty za przesyłkę - czy za 1 zegarek, czy za całość. Było niby napisane, ale trochę niejasno. Dopiero PO kliknięciu Kup Teraz zobaczyłyśmy, że jednak za całość i wyszła nam trochę większa suma, niż miałyśmy przeznaczone fundusze. Koleżanka powiedziała, że skoro nie wypełniłam formularza, ani nic więcej nie zrobiłam poza tym nieszczęsnym kliknięciem, to nie ma zamówienia.

Tydzień później przyszło przypomnienie o zakupie. Za kolejny tydzień wiadomość od sprzedawcy. Niestety ja całkiem zapomniałam o tej sytuacji i dopiero tydzień temu wysłałam mu maila z wyjaśnieniem i prośbą, czy dało by się jakoś to unieważnić. Niestety, napisał, że nie robi takich rzeczy.
Za zegarki wychodzi niecałe 50zł, z przesyłką niecałe 100.

I tu moje pytanie: czy jeśli nie zapłacę, to co mi grozi? Negatyw, zablokowanie konta, czy coś gorszego - komornik, wezwanie do sądu?
Czy to zależy od sprzedawcy?

Wiem, głupota nie boli, a mnie to już szczególnie. Nie wspominając o nieodpowiedzialności..

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Roskalinda (2011-09-17 16:09:58)

Odp: Allegro - co, jeśli nie zapłacę? PROSZĘ, PORADŹCIE

Kliknięcie ''kup teraz'' jest jednoznaczne z zakupem towaru. Niestety ten jeden klik to umowa, że zobowiązujesz się ponieść koszty zakupu towaru jak i przesyłki. Jest jeszcze opcja:
Czy mogę wycofać moją ofertę kupna? Jak to zrobić?

Jeżeli pojawiły się ważne przyczyny losowe uniemożliwiające Ci zakup przedmiotu, możesz poprosić Sprzedającego o wycofanie Twojej oferty:

1. Przejdź do strony Moje Allegro > Moje zakupy > Aukcje i Kup Teraz: Licytuję.
   2. Najedź na Opcje po prawej stronie nazwy aukcji, a następnie kliknij Prośba o wycofanie.
   3. Wpisz, z jakiego powodu prosisz o wycofanie oferty.

Pamiętaj, że bezpodstawne używanie tej funkcji może spowodować zawieszenie Twojego konta.
Sprzedający nie ma obowiązku odwołania Twojej oferty. Wtedy musisz zapłacić za towar, a jeśli tego nie zrobisz sprawa może trafić do sądu

3

Sprzedawca może zgłosić sprawę na policję. Zakładając konto na allegro akceptujesz regulamin. Allegro to nie bazarek, że jak nie masz kasy to nie zapłacisz. Obowiązuje Cię regulamin. Nie powiem Ci jaka jest kara z niewywiązania się z transakcji, ale bezkarnie na pewno to się nie obędzie.
Jedyne co mogłaś to od razu po dokonaniu zakupu, zadzwonić do sprzedawcy i przeprosić go za błędne zamówienie. Sprzedawcy to też ludzie i zazwyczaj nie robią problemu w takich przypadkach jak Twoje.
Ja ostatnio zrobiłam większy błąd niż Ty i to na większą sumę. zadzwoniłam od razu i przeprosiłam. I po problemie. No, ale teraz za zwłokę, Twój sprzedawca raczej taki miły nie będzie.

4

Chciałabym zrobić, tak jak radzi Roskalinda, ale nie mam tej aukcji w zakładce Licytuję, tylko Kupione, a tam już nie mogę prosić o wycofanie oferty..

5

No tak mój błąd to dotyczy licytacji. A przy kup teraz nie ma opcji wycofania oferty bo umowa kupna-sprzedaży została zawarta. Pozostaje Ci uiścić płatność inaczej cóż zapewne nie unikniesz problemów

6

No wielka szkoda, że od razu nie skontaktowałaś się ze sprzedawcą.
Mogłaś też zapłacić za zamówienie i po otrzymaniu przesyłki  złożyć (w ciągu tygodnia) reklamacje bez uzasadnienia przyczyny. Wówczas odzyskałabyś swoje pieniążki. A teraz jest już za późno. Jedyne co możesz zrobić, aby nie wpakować się w większe kłopoty to zapłacić, za to nieszczęsne zamówienie i próbować niechciane zegarki opchnąć po rodzinie. No albo możesz podarować komuś w prezencie.

7 Ostatnio edytowany przez bellew (2011-09-17 18:09:14)

Rayla napisał/a:

Witam was, Netkobietki.
Potrzebuję rady na temat Allegro. Mianowicie, pod koniec zeszłego miesiąca koleżanka poprosiła mnie, żebym jej zamówiła kilka zegarków, takich jak teraz są modne, jelly watch. Popatrzyłam i stwierdziłam, że też się dołożę to zamówienia. Ale mniejsza z tym. Konto mam od niedawna, nigdy wcześniej nić nie kupowałam, dlatego nie bardzo się na tym znam. Na jednej z aukcji nie byłyśmy pewne co do zapłaty za przesyłkę - czy za 1 zegarek, czy za całość. Było niby napisane, ale trochę niejasno. Dopiero PO kliknięciu Kup Teraz zobaczyłyśmy, że jednak za całość i wyszła nam trochę większa suma, niż miałyśmy przeznaczone fundusze. Koleżanka powiedziała, że skoro nie wypełniłam formularza, ani nic więcej nie zrobiłam poza tym nieszczęsnym kliknięciem, to nie ma zamówienia.

Tydzień później przyszło przypomnienie o zakupie. Za kolejny tydzień wiadomość od sprzedawcy. Niestety ja całkiem zapomniałam o tej sytuacji i dopiero tydzień temu wysłałam mu maila z wyjaśnieniem i prośbą, czy dało by się jakoś to unieważnić. Niestety, napisał, że nie robi takich rzeczy.

I tu moje pytanie: czy jeśli nie zapłacę, to co mi grozi? Negatyw, zablokowanie konta, czy coś gorszego - komornik, wezwanie do sądu?

Wiem, głupota nie boli, a mnie to już szczególnie. Nie wspominając o nieodpowiedzialności..

Jeśli kupiłaś od firmy to :

1) możesz zapłacić odebrać i później do 10 dni zwrócić bez podawania przyczyny
2) jeśli od osoby prywatnej to myślę że nie będzie problemu jeśli nie zapłacisz
3) WAŻNE ---- >  Jeśli NIE BYŁY JASNO PODANE WARUNKI SPRZEDAŻY A W TYM PRZESYŁKI TO NAPISZ MAILA DO ALLEGRO !
Jest to niezgodne z regulaminem.Takie aukcje omija się szerokim łukiem - przynajmniej JA smile
4) grozi Ci negatyw - upomnienie od allegro
5)komornik ? sąd ? kto ma na to czas ?
6) jeśli nie zapłacisz sprzedający zwróci się do allegro o zwrot prowizji,jeśli to Twój błąd to zwrócił bym za wystawienie aukcji
7)jeśli o czymś nie wiedziałaś należało pytać sprzedawce przed zakupem  smile a nie na FORUM smile
8)jeśli UKRYŁ KOSZTY WYSYŁKI NIC BYM NIE PŁACIŁ

Nie ma takiej przesyłki która kosztuje aż tyle smile chyba że

dolicza vat (jeśli firma)
zarabia na przesyłkach aby ominąć prowizję od allegro (co jest niezgodne z regulaminem)

8 Ostatnio edytowany przez didina (2011-09-18 13:04:39)

apoteoza napisał/a:

Sprzedawca może zgłosić sprawę na policję. Zakładając konto na allegro akceptujesz regulamin. Allegro to nie bazarek, że jak nie masz kasy to nie zapłacisz. Obowiązuje Cię regulamin. Nie powiem Ci jaka jest kara z niewywiązania się z transakcji, ale bezkarnie na pewno to się nie obędzie.

Matko, bez przesady- na jakiej podstawie sprzedawca ma zgłosić kupującego na policję?! Przecież kupujący nie ukradł towaru hmm
Nawet nie ma go w ręku tak na prawdę. Jedyne straty to tylko prowizja za aukcję (małe pieniądze), którą można anulować w porozumieniu z Allegro.

Autorko
Nie zapłacisz, najwyżej dostaniesz negatywa, sprzedający zwróci się do allegro o zwrot prowizji za aukcję i na tym się skończy
Na drugi raz zanim klikniesz, wyślij wiadomość do sprzedającego i się zorientuj co i jak. To nic nie kosztuje, a zaoszczędza nieporozumień

9

apoteoza napisał/a:

A teraz jest już za późno. Jedyne co możesz zrobić, aby nie wpakować się w większe kłopoty to zapłacić, za to nieszczęsne zamówienie i próbować niechciane zegarki opchnąć po rodzinie. No albo możesz podarować komuś w prezencie.

Apoteozo - na nic nie jest za późno. Autorka nie musi nic kupować, za nic płacić. Może się porozumieć ze sprzedającym i zakończyć sprawę bez bólu, Jeżeli nie orientujesz się w temacie zakupów na allegro, to błędnie nie doradzaj.

10

didina pytanie tylko czy sprzedający po takim czasie zwłoki ze strony Rayli będzie chciał anulować to zamówienie. Zresztą ona już pisała, że niby koleś powiedział że nie ma opcji. A niestety jeśli będzie się upierał przy swoich prawach to może zgłosić sprawę na policję bo zgodnie z prawem kliknięcie ''kup teraz'' jest zawarciem umowy kupna sprzedaży, ale wiadomo kwota jest tak mała że nie ma o co się kłócić i policja by pewnie na to machnęła ręką. Więc Rayla próbuj się dogadać ze sprzedających.

11 Ostatnio edytowany przez didina (2011-09-18 13:58:27)

Roskalinda napisał/a:

A niestety jeśli będzie się upierał przy swoich prawach to może zgłosić sprawę na policję bo zgodnie z prawem kliknięcie ''kup teraz'' jest zawarciem umowy kupna sprzedaży, ale wiadomo kwota jest tak mała że nie ma o co się kłócić i policja by pewnie na to machnęła ręką.

Co do umowy kupna- sprzedaży
Art. 2. 1. (1) Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
Tutaj ten termin już minął, ale  bądźmy szczerzy i tak nikt autorce nic nie zrobi. Kwota prowizji z allegro jest za niska, żeby cokolwiek z tym robić

Ja akurat robię dużo zakupów przez allegro, więc wiem, że zawsze idzie się jakoś dogadać. I autorka tematu powinna dogadać się chociażby co do kosztów wysyłki.
A co do policji to prawda- kwota jest tak mała, że policja nie zajęłaby się czymś takim. Mi w zeszłym roku policja nie chciała przyjąć zgłoszenia na kwotę 1000zł przeciwko zawłaszczeniu przez nieuczciwego sprzedawcę na allegro.
Więc zgłosiłam sprawę do sądu i wygrałam- zwrot razem z odsetkami. Ale ta kwota kwalifikowała się już do rozprawy.

12

Na Allegro dokonuję zakupów od 2004 roku, miałam przez ten czas mnóstwo różnych sytuacji i zapewniam, że pomimo iż w świetle prawa zawarłaś wiążącą umowę, to w praktyce poza upomnieniem od serwisu i negatywnym komentarzem raczej nic Ci nie grozi. Oczywiście możliwe jest - w celu wyegzekwowania od Ciebie zapłaty - zastosowanie odpowiednich środków prawnych, niemniej są one na tyle uciążliwe, że w przypadku tak niewielkiej kwoty raczej nikt po nie nie sięga.

Nie polecam dokonywania zapłaty i odsyłania towaru, ponieważ zwrot kosztów nie obejmuje wartości przesyłki, a w tym przypadku jest ona na tyle wysoka, że to się zwyczajnie mija z celem. 

W regulaminie Allegro jest wyraźny zapis, który mówi:
,,Do ceny końcowej przedmiotu możesz doliczyć wyłącznie koszt przesyłki/transportu w rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i kurierskich. Koszt przesyłki to zarówno podstawowe koszty przesłania przedmiotu, jak i opłaty za opcje dodatkowe oferowane przez pocztę i firmy kurierskie, np. ubezpieczenie. Nie jest dozwolone zawyżanie cen za przesyłkę. Dopuszczalne jest jedynie zaokrąglenie lub zmniejszenie tych kosztów w celu uproszczenia zasad dla Kupujących."

Próbując ze sprzedającym mimo wszystko jakoś się porozumieć, spokojnie możesz powoływać się na ten punkt, np. żądając obniżenia tych kosztów do rzeczywistych.

Upierając się jednak przy odstąpieniu od transakcji, możesz zaproponować zwrot wartości wystawienia przedmiotów. Jeśli natomiast chodzi o prowizję od Allegro, to w przypadku gdy transakcja nie zostanie sfinalizowana, sprzedający i tak ją odzyska, wysyłając tzw. formularz zwrotu prowizji.

Tak naprawdę każdą sytuację można jakoś rozwiązać, ważne, żeby podejść do tego rozsądnie i z należytą uprzejmością- dyplomacja to podstawa smile.

Edit: W bieżącym roku zgłaszałam Policji próbę oszustwa ze strony sprzedającego (zapłaciłam za towar, którego nie otrzymałam) na wartość 260 zł. Nie tylko że policja sprawę przyjęła, to ponadto już następnego dnia delikwentowi, w miejscu jego zamieszkania, złożył wizytę dzielnicowy. Pieniądze udało mi się odzyskać naprawdę szybko smile.

W Twoim przypadku jednak nie widzę podstaw do tak radykalnych działań, gdyż tak naprawdę nie jesteś w posiadaniu towaru, za który obowiązuje Cię zapłata. Tutaj nie ma więc znamion oszustwa, a wyłącznie niedopełnienie warunków umowy.

13 Ostatnio edytowany przez november (2011-09-19 13:43:29)

didina napisał/a:

Art. 2. 1. (1) Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
Tutaj ten termin już minął, ale  bądźmy szczerzy i tak nikt autorce nic nie zrobi. Kwota prowizji z allegro jest za niska, żeby cokolwiek z tym robić.

Owszem, jeśli sprzedawca by się uparł, to mógłby. Kup teraz to zawarcie transakcji kupna-sprzedaży, która, jak sama przytoczyłaś, może być bez podania przyczyn rozwiązana w terminie 10 dni. Jeśli kupujący nie dotrzyma terminu, jak w tym przypadku, to znaczy, że nie dokonując wpłaty nie wywiązuje się z umowy. Sprzedawca może np. iść z tym do sądu z powództwa cywilnego.

Mam nadzieję, że sprawa jednak będzie rozstrzygnięta polubownie.
Jedyne co mogę dodać a co wydać się może truizmem: zawsze trzeba CZYTAĆ i ROZUMIEĆ treść aukcji. Inaczej wychodzą kwiatki takie jak np. zakup zdjęcia telefonu komórkowego za 600 złotych.
Sprzedawcy mogą o kosztach pisać na aukcji, ale mogą np w zakładce "o mnie". Mogą mieć swoje regulaminy stąd kupując trzeba być pewnym.
Zarabianie na przesyłce to już swoją drogą.

14

didina napisał/a:
apoteoza napisał/a:

A teraz jest już za późno. Jedyne co możesz zrobić, aby nie wpakować się w większe kłopoty to zapłacić, za to nieszczęsne zamówienie i próbować niechciane zegarki opchnąć po rodzinie. No albo możesz podarować komuś w prezencie.

Apoteozo - na nic nie jest za późno. Autorka nie musi nic kupować, za nic płacić. Może się porozumieć ze sprzedającym i zakończyć sprawę bez bólu, Jeżeli nie orientujesz się w temacie zakupów na allegro, to błędnie nie doradzaj.

A Ty na jakiej podstawie wyciągasz wnioski, że nie orientuje się w temacie zakupów na allegro?
Jak ktoś chce, to zapewniam Cię, że taką sprawą policja może się zainteresować, tylko że naszej władzy często się nie chce. Ja w każdym razie nie chciałabym ryzykować faktu, czy policja przyjmie zgłoszenie, czy nie.   Polska jest państwem absurdu, wystarczy obejrzeć sobie sprawę dla reportera czy interwencję, aby się przekonać, że nawet niemożliwe staję możliwym.
I z tego co napisała autorka wątku, to raczej ten pan nie ma ochoty na polubowne rozwiązywanie sprawy.

A wspomniałam o ewentualnym zakupie zegarku i próbie sprzedania ich po rodzinie, ponieważ jak Olinka wspomniała zwyczajnie Rayle nie opłaca się odsyłanie ich. 

I myślę, że sprzedającemu też nie będzie chciało się ciągać po sądach, ale jak się uprze, to podejrzewam, że da nauczkę, że nie można bezkarnie oszukiwać ludzi. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, ale mam nadzieję, że tylko na strachu się skończy.

Rayla napisał/a:

Witam was, Netkobietki.

Witam,ja wlasnie mam podobna sytuacje,z tym tylko,ze ja od razu wycofałam swoje zamówienie i sprzedający mi to uznal pisząc w meilu,ze zwroci się do allegro o zwrot prowizji,ale allegro jest oszustem,bo przysłali mi meila,ze sprzedający poinformowal ich o tym,ze nie było ze mna zadnego kontaktu,lub nie chciałam zaplacic za towar i kazali mi to potwierdzić klikniecie w tak,lub nie,wiec ja kliknelam na nie,bo nie było to zgodne z tym,co ja pisałam do sprzedającego,nie było tam na tym potwierdzeniu napisane ze zrezygnowałam z zakupienia towaru.Tak na mnie podstepnie allegro wymusilo zaplacenie prowizji,zeby oni nie musieli tego robic.Dla mnie to sa oszuści i złodzieje,skoro w tak podly sposób wyciagaja pieniądze od użytkownika.Juz tam konto usunelam,nie będą mi choć na poczte ladowac tych reklam.

16

az9808@interia.pl, ależ to nie tak, tutaj wina nie leży po stronie Allegro, a sprzedającego, który zwracając się do serwisu o zwrot prowizji zaznaczył w tak zwanym formularzu zwrotu prowizji niewłaściwą opcję. Ponadto w przypadku nie uznania przez Allegro roszczenia, prowizję od sprzedaży zobligowany jest zapłacić on, a nie Ty, więc zupełnie nie rozumiem z czym (w kwestiach finansowych) masz problem. Ty w tej sytuacji możesz natomiast otrzymać upomnienie.

17

Ja kupuje na allegro już parę dobrych lat. I zawsze jeżeli kupuje więcej niż 1 sztukę towaru [ a zwłaszcza jeżeli opis jest nie jasny ] wysyłam meila z zapytaniem o koszty przesyłki. Lepiej zapytać przed kupnem niż później się martwić. Niestety czasami tak jest, że zegarek kosztuje 2,99zł, a przesyłka 20zł.

18

nowalijka napisał/a:

Ja kupuje na allegro już parę dobrych lat. I zawsze jeżeli kupuje więcej niż 1 sztukę towaru [ a zwłaszcza jeżeli opis jest nie jasny ] wysyłam meila z zapytaniem o koszty przesyłki. Lepiej zapytać przed kupnem niż później się martwić. Niestety czasami tak jest, że zegarek kosztuje 2,99zł, a przesyłka 20zł.

Dokładnie tak. Ja podobnie - jeśli widzę, że opłata za przesyłkę jest mocno zawyżona, to przed (!) zakupem wysyłam zapytanie o powód oraz - jeśli istnieje taka możliwość - proszę o ich obniżenie do kosztów rzeczywistych. Przeważnie sprzedający przychylają się do prośby. Jeśli nie, to po prostu tracą klienta.

19

Olinka napisał/a:

Dokładnie tak. Ja podobnie - jeśli widzę, że opłata za przesyłkę jest mocno zawyżona, to przed (!) zakupem wysyłam zapytanie o powód oraz - jeśli istnieje taka możliwość - proszę o ich obniżenie do kosztów rzeczywistych. Przeważnie sprzedający przychylają się do prośby. Jeśli nie, to po prostu tracą klienta.

No cóż, to ja od razu mogę podać powód zdecydowanej większości cen za przesyłkę smile Wymusza to konkurencja - żeby w ogóle oferta pojawiła się gdzieś z przodu w wynikach wyszukiwania to musi np. mieć niską cenę. Dlatego sprzedawcy decydują się czasem wystawić towar w cenie niższej niż sami go kupują w hurtowni, całość swojego zysku, prowizję i inne koszty wkładając w koszt przesyłki. I z reguły nie ma w tym żadnej złej intencji. Koszty dostawy są widoczne i klient może wybrać dowolną ofertę zamiast pouczać sprzedawcę ile kosztuje przesyłka (zapewniam, że każdy sprzedawca to wie). Tym bardziej, że wyszukiwarka Allegro pokazuje również oferty wg cen z dostawą i łatwo można porównać konkurencyjność oferty.

20

Vinngo, doskonale rozumiem tę strategię, ale jeśli osoba prywatna sprzedaje drobną rzecz, którą przeznacza na licytację, a do tego dolicza 25 zł kosztów przesyłki, podając przy tym, że jest to list polecony, to mnie to od razu zniechęca. Wtedy właśnie proszę, żeby tę kwotę obniżono albo z zakupu rezygnuję. Po prostu strasznie nie lubię czuć się naciągana. Podobnie, kiedy ktoś sprzedaje towar za 25 zł i tyle samo dolicza do przesyłki - rzecz niewielka, lekka, a sama przesyłka to list krajowy. Osobiście wolę świadomie zakupić droższy towar z rzeczywistym kosztem transportu.

21

Rayla, jeśli sprzedający zapłacił już prowizję od sprzedaży na rzecz Allegro i w związku z brakiem Twojej wpłaty wystąpił do Allegro o zwrot tej prowizji, to Ty otrzymasz od Allegro ostrzeżenie (z tytułu niewywiązania się ze swoich obowiązków). Przy trzecim ostrzeżeniu od Allegro Twoje konto zostanie automatycznie zablokowane.

Jeśli nie jest za późno (czyli sprzedający jeszcze nie wystąpił do Allegro o zwrot prowizji), to możesz mu zaproponować, że wpłacisz mu na konto tę kwotę (tj. prowizji) a on w zamian nie wystąpi do Allegro o zwrot i zrezygnuje z negatywnego komentarza.

22

batszeba napisał/a:

Rayla, jeśli sprzedający zapłacił już prowizję od sprzedaży na rzecz Allegro i w związku z brakiem Twojej wpłaty wystąpił do Allegro o zwrot tej prowizji, to Ty otrzymasz od Allegro ostrzeżenie (z tytułu niewywiązania się ze swoich obowiązków). Przy trzecim ostrzeżeniu od Allegro Twoje konto zostanie automatycznie zablokowane.

Jeśli nie jest za późno (czyli sprzedający jeszcze nie wystąpił do Allegro o zwrot prowizji), to możesz mu zaproponować, że wpłacisz mu na konto tę kwotę (tj. prowizji) a on w zamian nie wystąpi do Allegro o zwrot i zrezygnuje z negatywnego komentarza.

Rezulutne.
Choć szachista korespondencyny lepszy refleks ma.
big_smile

23

Ja raz zrezygnowałam z zakupu za 1 zł i mam problemy ze sprzedawcą -właśnie wpłaciłam ugodę 7 zł -bo mi żyć nie dawał

Witam. Mam problem ponieważ allegro się zawiesiło i okazało się iż zamówiłam dwa przedmioty u tego samego sprzedającego, od razu tego samego dnia zadzwoniłam i poinformowałam o zaistniałej sytuacji i Pani powiedziała, że wystarczy napisać na maila oświadczenie żeby mogli odzyskać prowizję i tak zrobiłam. Minęło  8 dni i dziś dostałam wiadomość iż muszę zapłacić kwota wtedy to 107 zł a dziś mi napisali że muszę zapłacić 140 zł ;o Dzwoniłam i nikt nie dobierał aż wyłączyli telefon i pisałam maila i cisza, Co mogę zrobić bardzo proszę o rade?

25

martaamagdalenaa napisał/a:

Witam. Mam problem ponieważ allegro się zawiesiło i okazało się iż zamówiłam dwa przedmioty u tego samego sprzedającego, od razu tego samego dnia zadzwoniłam i poinformowałam o zaistniałej sytuacji i Pani powiedziała, że wystarczy napisać na maila oświadczenie żeby mogli odzyskać prowizję i tak zrobiłam. Minęło  8 dni i dziś dostałam wiadomość iż muszę zapłacić kwota wtedy to 107 zł a dziś mi napisali że muszę zapłacić 140 zł ;o Dzwoniłam i nikt nie dobierał aż wyłączyli telefon i pisałam maila i cisza, Co mogę zrobić bardzo proszę o rade?

Być może ktoś coś przeoczył i nastąpiła zwykła pomyłka. Takie rzeczy się zdarzają.
Samej przydarzyło mi się kiedyś coś podobnego, przy czym korzystałam z aplikacji mobilnej. Przeglądałam jakieś oferty, ale nie miałam zamiaru niczego kupować, prawdopodobnie nieopatrznie coś kliknęłam, bo jakież było moje zdziwienie, kiedy niedługo po tym na maila otrzymałam wiadomość "Kupiłeś przez Kup Teraz..." Natychmiast napisałam, wyjaśniłam sytuację, przeprosiłam za kłopot, a potem potwierdziłam, że transkacja nie doszła do skutku (kwestia zwrotu prowizji od sprzedaży). Na tym temat został zamknięty.
Warto próbować to wszystko wyjaśnić, a w razie problemów zwrócić się do Allegro, powołać na rozmowę telefoniczną i w razie czego przesłać kopię wspomnianego oświadczenia.
Pamiętajmy, że po tej drugiej stronie też siedzą tylko (i aż) ludzie.

Dziś cały dzień dzwonie i nie odbierają aż wyłączyli telefon, jakie konsekwencje mogę ponieść teraz i dlaczego nagle o 30 zł podnieśli koszt?

27

Zacznijmy od tego, że zgodnie z przepisami prawa masz 14 dni na odstąpienie od umowy zawartej na odległość. Jeśli od razu wiedziałaś, że drugi przedmiot byłby potencjalnie do zwrotu, to informacja o tym zaoszczędziła wszystkim dodatkowych kosztów i kłopotu.
Zawyżanie kwoty jest bezzasadne. To że ktoś czegoś żąda nie znaczy, że ma do tego prawo, co jest tożsame z tym, że spokojnie możesz to zignorować.
Jeśli ze sprzedającym nie ma kontaktu, co uniemożliwia Ci polubowne załatwienie sprawy, tym bardziej radzę zgłosić się do Allegro i poinformować o zaistniałej sytuacji.

Co w przypadku gdy kupiłam coś przez butik na facebooku okazało się uszkodzone a sprzedawca nie odpowiada i zablokował mnie?

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Allegro - co, jeśli nie zapłacę? PROSZĘ, PORADŹCIE

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024