mamy w 2017 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » mamy w 2017

Strony Poprzednia 1 9 10 11 12 13 40 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 651 do 715 z 2,579 ]

651

Odp: mamy w 2017

a jakiego koloru te plamki ma??
ja mam umowę z mężem on płaci 40 zł a mój dołączony numer do niego kosztuje 9 zł i mam wszystko bez limitu do wszystkich plus 9gb internetu:)średnio miesięcznie nas wychodzi około 60 zł smile

Elede no wózek świetny i tej samej firmy co mamy spacerówkę sprawdzoną. W internecie zdjęcia odbiegają od rzeczywistości..a ten komis to porażka...

wogóle to już rozchorowałam się na maksa . Słaba jestem, katar gardło niemiłosiernie boli...brakuje tylko gorączki i oby jej nie było:/

Zobacz podobne tematy :

652

Moze wybierz sie do lekarza??? A jak córka? 

My mamy internet placimy z tel stacjonarnym 80zl wiec wifi jest w calym domu. Aa po co brac kolejny internet gdzie u nas na wsi slaby zasieg bedzie...

Ma takie zolto biale...  my w nastepnym tyg mamy szczepienie ominieta zoltaczke mamy. Ogolnie to braliśmy szczepionke 5w1..

653

byłam u lekarza...ale same wiecie że oprócz domowych sposobów nie można prawie nic stosować...ratuję się miodem z jodyną i azulanem na gardło..jakieś tabletki do ssania...a na noc wypiję mleko z czosnkiem i miodem..i inhalację sobie zrobię...Córka trochę lepiej, gorączki już nie ma...wesoła więc na pewno jej ulżyło....najgorszy był katar w nocy ale kupiłam w aptece oil olbas i zakropiłam poduszkę którą położyłam na podłodze koło łóżeczka bo bardzo silny zapach ma....i nosek całą noc był czysty...a w całym pokoju pachniało tym aromatem..nawet mi udrożniło oddychanie:)wiec na katar u dzieci polecam:)

Ja też szczepiłam 5w1.....
teraz mamy odroczone szczepienie bo jednak nie chorowałam na różyczkę a jest to bardzo niebezpieczne w ciąży....lekarka poradziła zaszczepić pod koniec ciąży...

654

Sluchajcie dzisiaj chcialam umyc schody na gore a moje dziecko wspielo sie na drugi schodek ... z asekuracja zaprezentowala mi jak sie wspina..

Katar jest najgorszy aa co dla takiego maluszka. .

A wlasnie benia gdy teraz urodzisz drugie dziecko to powiedz mi czy zaszczepisz dziecko 5w1 czy ta podstawowa szczepionka?? Bo każdy mi tlumaczy ze teraz z biegiem czasu to napewno drugie dziecko zaszczepi normalnymi szczepionkami..

655

Aga zdolniacha ta Twoja córka:)w tym wieku to moja dopiero siadała:)

wiesz co..zastanawiam się nad tym...te 5w1 nie były złe bo mniej ukłuć i mniej chodzenia do przychodni...iii....fakt jest taki że po każdej szczepionce organizm jest osłabiony i bardziej podatny na infekcje....więc szczepiąc szczepionkami z przychodni musisz więcej razy iść chyba że coś się zmieniło...co adekwatne jest do większej potencjalnej ilości zachorowań..a szczepiąc 5w1 jest mniej narażone..... mówiąc szczerze jestem całkowicie przeciwna szczepieniom...szkoda że są obowiązkowe...ale..skoro muszę to się jeszcze zastanowię...muszę dokładnie zobaczyć co i jak. Ja byłam szczepiona tymi zwykłymi ale było ich o połowę mniej niż teraz

656

Ona jest bardzo silna.. ogolnie od 7 miesiaca zaczela po kolei siadac raczkowac i wstawac..

Hm wlasnie mniej wkluc to najwazniejsze jest. Ja bardzo pilnuje szczepien ale strasznie sie ich boje.. u nas jest pediatra od niedawna ii ostatnio jak szczepilam Mala to wypytala sie o wszystko od kiedy miesko podaje czy jajko juz dawalam itd. Stwierdzila ze Mała jest blada mysle ze karnacje ma po mnie bo ja tez jestem blada..

Wlasnie tez mi se wydaje ze nawet jak ja bylam mala to mniej było szczepien. Moje koleżanki czesto mowia ze ida na szczepienie zwykla szczepionka.

657 Ostatnio edytowany przez izulka87 (2016-08-13 06:31:48)

Hej. My szczepilismy zwyklymi szczepionkami wiem ze wiecej wkluc itd ale te 5w1 jakos nie mam zaufania.. koleżanki syn mial straszna reakcje alergiczna a w rodzinie dziecko ma problemy zdrowotne po szczepieniu ta szcsepionka stwierdzone przez pediatre ze to po szczepionce.. wiec balabym sie. W ogole z tymi szczepieniami to temat rzeka...
Benia dobrze ze sie  zdecydowaliscie tym bardziej że to okazja byla i od sprawdzonych osob :-) zabobony zabobonami a potem ciezko finansowo podolac bo wyprawka kosztuje.. my mieliśmy od znajomych wozek za free z tych starszych typow jeszcze ale na zime mi nie zależało.. wazne ze byl zwrotny lekko się prowadzil a teraz poszedl dalej w obieg :-) a spacerowke kupilismy nowa i na razie nie narzekam :-) pamiętajcie tylko przy zakupie wozka zeby gondola nie byla bardzo mała.. bo dziecko musi miec troche luzu a to zima tez dojda koce spiwory czy komboneziny a w niektórych tych wozkach robia malutkie gondole i na krotko starczaja(slowa poloznej). Dziewczyny ktoras do szkoły rodzenia się wybiera ? :-)

658

Izulka ja jak urodziłam córkę to szłam jak to się mówi za tłumem i szczepiłam praktycznie nie interesując się tematem szczepionek...wzięłam 5w1 ze względu na ilość ukłuć głównie i narażanie na infekcje....
dopiero jak moje dziecko dostało nagle obniżone napięcie z napięcia tak mocnego jak u normalnych noworodków to zainteresowałam się tematem...poczytałam..a wtedy też trafiłam na książkę j. zięby który również wspominał o szkodliwości szczepionek niektórych...powertowałam głębiej internet...masakra...jakbym mogła to bym nie szczepiła ale u nas jest przymus i k....bo inaczej nie powiem wkurza mnie to tym bardziej że jestem w ciąży i znów będę musiała szczepić dziecko mając świadomość jak to szkodzi zwłaszcza w pierwszych dwóch miesiącach życia!ale to temat na inny wątek

gondola w naszym nowym wózku jest taka średnia..taka chyba standardowa jak w tym nowych wózkach...ale dzidzia jest malutka na początku więc spokojnie z kombinezonem się zmieści.z resztą nie wiemy jaka zima bedzie...ta była nadzwyczaj łagodna..a wiadomo na mrozy-10 wychodzić nie będę..

Ja dziś ciut lepiej z gardłem..nie boli aż tak..dam radę zjeść..za to wróciły mi poranne wymioty...tragedia..mówią że córka wysysa energię ale to nie ma reguły bo teraz spodziewam się syna i daje mi popalić sto razy mocniej niż córa. Jutro będzie 19 tydzień...nawet nie wiem kiedy to zleciało..a zleciało w przeważającej częsci kiepskich dni..mam nadzieję ze poczuję się już lepiej..bo dziś nawet wyszłam na pole i poczułam jesień w powietrzu i od razu mnie zemdliło!chore normalnie:/

a Wy jak tam dziewuszki??sobota dziś to pewnie każda urządza wielkie sprzątanie:):)

659

Benia trafiłaś z tym sprzątaniem haha big_smile Ja już po, teraz pieke babeczki i ciacho bo babcie do nas dziś przychodzą.

Któraś wspominała coś o jedynakach - ja jestem i jest mi przykro na myśl, że jak kiedyś  (oby jak najpozniej) zabraknie moich rodziców to będę po prostu sama. Dlatego też bym chciała mieć 2 maluszków. Żeby mieli siebie. Ja co prawda mam kuzyna, z którym jestem bardzo zżyta, z tym że jest między nami różnica 11 lat, ja już mam swoje życie, on dopiero do gimnazjum idzie, ale uwielbia do nas przychodzić, zawsze każdemu jak o mnie opowiada, to mówi "siostra" smile Też jest jedynakiem. Mam nadzieję, że jak będzie starszy to nasz kontakt dalej będzie taki dobry.

Dziewczyny jak to jest z tymi bólami podbrzusza? Ja za każdym razem jak mnie pobolewa, to panikuje, nie mam żadnych upławów ani krwawień, mimo to i tak mnie to niepokoi. Dzisiaj też z rana mnie coś ciągnęło, ale już teraz jest ok. Mama mówi, że to normalne i nie ma się co martwić na zapas, to samo mówił lekarz.

Jak się czujecie? smile

660 Ostatnio edytowany przez Nitka88 (2016-08-13 12:37:45)

Jeśli bóle nie mają charakteru wyraźnie narastającego, nie są nieznośne/skurczowe, nie masz krwawień - nie bałabym się. To normalne, macica rozrasta się szybko, mięśnie, więzadła, wszystko to w ciąży przemieszcza się i boli... Mnie bardzo często pobolewało podbrzusze, zwłaszcza w pierwszych dwóch miesiącach, teraz z rana i czasem wieczorem też czuję ucisk, zwłaszcza jak nazbiera mi się trochę w pęcherzu, potem aż boli przez naście minut po wysiusianiu, bolało mnie też nad brzuchem, strasznie ciągnęło, chyba przesuwały mi się wtedy jelita. Ogólnie teraz, jak jestem najedzona, czuję dyskomfort, najlepiej jest, kiedy jem delikatne i małe posiłki wink

Mam siostrę i też bardzo bym chciała, by nasza dzidzia miała rodzeństwo smile Mój TŻ ma dwójkę rodzeństwa i jest tego samego zdania smile Wspaniały kontakt ma zwłaszcza z bratem.

Co do zębów, trzeba je leczyć w ciąży, bo ubytki próchnica to skupisko bakterii, które przenikają przez łożysko.

661

Ja wspominalam ze mam 2 siostry moj maz 4:). Takze ja chce zeby moja corka tez miala rodzenstwo zawsze mozna sie spotkać pogadać itd:).

Moja córka dopiero padla zaraz sie biore i musze nadrobic to co z nia mi sie nie udalo. Dzisiaj z rana szybko z mama zrobilysmy ogorki teraz tylko musze je pochowac:).

Bylam na zakupach z Mała oczywiscie moj maz zapomnial wlozyc mi spacerowki... dobrze ze duzo na targu warzyw nie musialam kupić.  Za to moj maz bedzie robil ukrainskiego szaszłyka.. oczywiscie miesko się marynuje dopiero jutro będzie mozna skosztowac..

Macie plany na dlugi weekend? Jak Wasze pociechy reaguja na mieszkancow w brzuszku?:)

662

Ja też ogarnęłam dom w czasie jak córka się bawiła. Jak śpi to nie mam możliwości wyjść z pokoju bo usypiam ją w wózku jeszcze na drzemkę a nie przypinam pasami bo nie lubi..więc muszę siedzieć bo lunatykuje i potrafi przez sen usiąść i z wózka wypaść....więc jestem uziemiona..aczkolwiek w sumie w tym czasie piszę tutaj i odpoczywam...

Aga masz dobrze że mąż coś kuchci:)mój to się do tego nie garnie, jedynie pierogi ulepi:)
Ja w weekend w domu siedzę bo mąż pracuje poza tym chora jestem echh..

663

Mała spala na caly dzien z 40minut. Juz mi się nic nie chce.. dobrze ze niedługo koniec dnia:)

A nie mozesz jej przeniesc do lozeczka? Ale widzisz ty jestes w ciazy wiec dla Ciebie lepiej jak sobie odpoczniesz gdy ona ma drzemke. Musisz się oszczedzac:).

Czasami mi coś ugotuje.. w ciazy to ciągle prosilam o barszcz ukrainski:).

Ale zauwazylam (bo u nas przyjeżdżają osoby z ukrainy do pracy)  ze oni dziwne jedza. Ogólnie opowiadaja wiadomo jeden ma lepiej a drugi gorzej.. np jak maja do jedzenia zupe i jest tam trochę mięsa to jeszcze na talerzu maja pokrojona wedline i jedzą zupe z ta wędlina aa ukrojona jest na 1,5cm.. mowia ze tak w domu nie jedza bo ich na to jednak nie stac..

664

w każdym kraju inaczej...
wiesz co..córka ma dość lekki sen..przenoszenie do łóżeczka by ją obudziło...w nocy nie..ale w dzień tak...a bardzo by mi to pomogło..no ale musze się dostosować i tyle....i fakt..to jedyny czas kiedy mogę nogi wyłożyć do góry:)

665

Widzisz dobrze ze odpoczywasz.. nieraz nie ma co sie przemeczac i kregoslup odpocznie.

Aa jak reaguje na dziecko? Opowiadasz jej ze sie pojawi maluszek?

666

halo??co tu tak cicho???odwyk od internetu macie????:):)dziewczyny pisać po kolei co u Was:)

Aga moja córka nie rozumie jeszcze sytuacji. wogóle to niewiele rozumie co do niej mówię a o słuchaniu się to już nie wspomnę:)

667

Napewno rozumie:) moze gdy zobaczy ogarnie sytuacje:).

Dziewczyny pewnie milo spedzaja dluzszy weekend:) objadaja sie..tyja na potege smile.

668

Tylko my matki polki w domu siedzimy:)heh:)
nie no gdyby mąż w pracy teraz nie był to bylibyśmy na koncercie..no ale cóż....

669

Benia - a ile Twoja córka ma lat??

U mnie w porządku. Jakoś tak szybko te dni uciekają. Bobas już sobie fika zdrowo, piszę właśnie i kopniaki dostaję tongue Niestety z zewnątrz tak jak Benia mówiłaś nie się odczuwalne z czego nie jest pocieszony chłopak tongue Już trochę lepiej się czuje, nie wymiotuje, mdłości już też sporadycznie mnie dopadają. Jedne cukierki mi na nie pomagają więc zawsze mam przy sobie żeby w razie czego je "zagłuszyć". Dzisiaj byłam pierwszy raz na basenie odkąd wiem o ciąży (wcześniej mdłości mi nie pozwalały) od razu inaczej się czuję. Teraz już będę chodzić częściej.

Chomik - Ty jak chodzisz na basen to zakładasz strój jedno czy dwu częściowy??

Długi weekend to się wszyscy wczasują big_smile

670

Cześć Ciężarówki i Matki Polki tongue

Mąż w domu ma wolne do środy to i jakoś czasu mniej u mnie, wczoraj na weselu byliśmy troszkę i jakoś dziś tak mi leniwie dzień zleciał.
Wiecie co zauważyłam rozstępy wokół pępka mi się robią.. matko sad od początku a nawet przed ciążą smaruję i nawilżam brzuch.. nie wiem od czego to zależy?
Benia właśnie ile lat ma córa? I jaki koncert Was ominął? sad

Paartolcia ja mam jednoczęściowy, bo taki w domu miałam po prostu. Ale pewnie lada dzień się w niego nie zmieszczę więc kupię jakiekolwiek najtańsze bikini byleby było tongue a Ty? Rewelacyjne samopoczucie po basenie prawda? taka lekkość smile

671

Chomik - ja na razie mam dwuczęściowy bo przyznam się szczerze nigdy w życiu nie miałam na sobie jednoczęściowego. Teraz ja nie mam brzuszka jako tako więc to nie przeszkadza tylko się zastanawiam czy jak już brzuszek będzie spory to czy nie będzie mi jakoś tak głupio go pokazywać.
Jeśli chodzi o rozstępy to mimo iż się smarujesz to czasami tak jest że i tak je będziesz miała, to chyba też są jakieś takie predyspozycje do tego. Inne w ogóle nie smarują i nie mają, inne będą dbać a i tak coś się pojawi. Niestety na to nie mamy wpływu.
Ja na basen ogólnie lubię chodzić bo zawsze to tak lepiej się czuję, dzisiaj bardzo nie szalałam bo długą przerwę miałam ale już teraz spokojnie mogę sobie chodzić. Jedynie co nie lubię na basenie to to ubieranie się zaraz po kąpieli i ściekającej wody z włosów tongue

Mnie jakaś żryca dopadła. Zjadłam obiad, nie minęła godzina już gruszkę wcinałam, później loda, teraz wafelkowe kulki w czekoladzie i dalej o jedzeniu myślę tongue Przez wymioty mnie nie ciągnęło do jedzeniua, teraz boję się że będę wielka tongue Ale na razie mam jakieś 1,5 kg na plusie także nie jest źle. Ale po spodnie na gumce i legginsy się już wybiorę bo w zwykłych spodniach mi już niewygodnie bo jak siedzę to się w brzuch wbijają.

672

Hej :-) chomik co do rozstępów nic nie poradzisz jesli masz predyspozycje genetyczne.. ale smaruj smaruj to zawsze mniejsze beda.. mi popekal caly brzuch pomino smarowania i wcale takiego wielkiego tez nie mialam cala ciaza 10kg na plus glownie sam brzuch troche pupa i cyce :-) heheh. Ale to pewnie przez diete ktora mialam. Zero slodkosci bo cukrzyca ciazowa :-) a i jedzenie ograniczone ilosci..

673

Hej:)no wreszcie odezwałyście się:)
Chomik jak na weselu było??:)wytańczyłaś się trochę?:)
Pati ja też nabrałam ochoty na basen:)jak się wykuruję to sę chyba wybiorę bo przed ciążą jeździliśmy z mężem dużo:)
Dziewczyny moja córcia ma prawie 16 miesięcy..Wogóle ona tak powolutku się rozwija,,,ale jsteśmy pod opieką neurologa i wszystko jest w normie więc nie martwię się tym..każde dziecko inaczej..ale najbardziej mnie wkurza jak przychodzi moja sąsiadka i mówi, że moje dziecko powinno już robić to i tamto...bo tamte dzieci już dawno to robią itp..
a mi ciśnienie w górę..i odpowiadam jej grzecznie ,że każde dziecko rozwija się w swoim tempie ....

ja nie miałam ani jednego rozstępa na brzuchu...Teraz też mi się nie tworzą...to wcześnie jeszcze..ale mam to genetycznie..moja mama też nie miała..smaruję zwykły nawilżającym balsamem....

674

Cześć mamuśki smile

Nitka, dzięki, no właśnie to są takie bóle, które się pojawią i przechodzą, żadnych plamień nie ma, a ja panikuje za każdym razem... tongue

Aga, u mojego faceta w pracy dużo ukraińców pracuje i ostatnio się pytali go czy u nas zawsze lato takie zimne jest heh, bo były dni ostatnio, że w kurtkach wszyscy chodzili.
Dobrze napisałaś, że się objadamy , ja miałam weekend pełen gości i słodkości, tak się najadłam przeróżnych ciast, że dziś w nocy miałam biegunkę... Na szczęście jednorazowo, szybko mięte wypiłam i przeszło. Ale mówie wam dziewczyny tyle co ja zjadłam wczoraj i przedwczoraj słodkiego to chyba przez ostanie pół roku nie ruszyłam big_smile

Szybko mi zleciał ten weekend. Dzisiaj jedziemy do kina, a później jeszcze mamy jednego gościa... Już mam dosyć gości i jedzenie, dzisiaj nawet kawałka ciasta nie tknę big_smile

Mi się zaczęły robić rozstępy na pośladkach (na szczęście w takim miejscu, że jak założę majtki czy strój kąpielowy, to nie widać). A dodam, że od początku ciąży stosuje ziaje mamma mia dla kobiet w ciąży.  Na brzuchu jak na razie nic nie mam.

Benia nie przejmuj się gadaniem innych, dobrze mówisz, każde dziecko rozwija się inaczej. Pracowałam kiedyś 2 lata w żłobku, uwierz mi ile można różnic zobaczyć między dziećmi w tym samym wieku. Miałyśmy 18miesięcznego chłopca, który mówił już wierszyki i biegał po całej sali, jego rówieśnik tylko raczkował i mówił "mama". Wiele innych przykładów mogłabym podawać, nie ma się czym przejmować!

Jak wam minął długi weekend? Dla mnie w sumie oprócz gości to nic szczególnego, weekend jak weekend, nie odczułam tego, bo i tak cały czas jestem w domu. Na początku jak poszłam na zwolnienie, myślałam, że będę się nudzić, ale teraz już mi tak czas leci, że nawet się cieszę, że nie spędzam go w pracy smile

675

Paartolcia, wydaje mi się że jak już wyskoczy Ci ten brzuch ciążowy to nie będziesz miała oporu przed pokazaniem go big_smile każdy jest śliczny i wyjątkowy i nie ma co go "skrywać". Chociaż ostatnio byłam z mężem na spacerze i miałam krótką sukienkę, obcisłą "miniówkę" i mijaliśmy starsze babki w parku - to nieźle mi tyłek obrobiły big_smile ale to pokolenie inne - im niewiele trzeba.
No ja też najmniej lubię moment kąpania po basenie i suszenia, ale energia po basenie daje mi kopa na cały dzień smile

Izulka , Benia no macie racje - ja mam skłonność do rozstępów niestety, no ale trudno. Mężowi pokazałam - stwierdził że nic tam nie widzi (kochany! big_smile ) ale pokazałam przyjaciółce i powiedziała "no kochana, niestety to to" - cóż przeżyjemy smile
Benia takie sąsiadki życzliwe to niech się wypchają, nie cierpię takich ludzi i zastanawiam się jak jest im nie wstyd takie rzeczy mówić. Każde dziecko inaczej się rozwija - mój chrześniak ma 22 miesiące i jeszcze nie mówi! a znam dzieci które plotą że hoho. Szwagierki córka miała ponad 2 lata zanim też zaczęła mówić. Także każde dziecko jest inne, grunt to po prostu czuwać nad nim.
Co do wesela- e tam nic nie tańczyłam, ale pojadłam i porozmawiałam z przyjaciółmi więc było warto smile
London wcinaj i rośnij! ja dziś wstałam i po śniadaniu cała czekolada poszła w ruch big_smile

676

Ale naskrobalyscie:)!.

Benia ale ja nie widze tutaj powodu do zmartwien ze jedno dziecko robi to czy tamto.  Niektore mamy chyba widza konkurencje .. mam taka dziewczyne z rodziny jak moja Mała zaczela raczkowac w wieku ponad 7 miesiecu to jej synek juz dawno to robil i wychodzi na to ze on robil duzo juz w wieku 4/5miesiecy:).

U nas wyklula się gorna jedynka:).
Mojego meza szwagier przyjechal na dlugi weekend do nas:).

Ja mam rozstepy po prawej stronie nad blizna po wyrostku..smarowalam się kremami itd aa wyszly w ostatnim miesiącu. moj maz kazal mi sie nie martwic ale wiadomo to jednak moje cialo jest.  Wiecie ze mi wszystko poszło w brzuch..

London ale mialas weekend najadlas się chyba do konca ciazy:).

Chomik wesele sie udalo?:) ja w 2tyg przed porodem tez bylam na weselu:) moze nie rwalam parkietu ale troche se rozerwalam

677

Czesc dziewczyny.
Mnie długi weekend nie wciagnał, sledzilam Was ale nie mialam za bardzo jak sie udzielic wiec czytalam wink

U mnie 17sty tydzien,  ciaza w porzadku tylko migreny od paru dni mnie dopadaja i pieczenie oczu.
Ciezko mi i chyba popadam w depresje..

678

Vendi moze skorzystaj z pomocy psychologa.. moze jakies spotkanie sie przyda. .co o tym myslisz? Bralas to pod uwage?

679

Vendi Aga ma racje, może przydałoby Ci się kilka takich spotkań? Zawsze tu możesz nam napisać co Cię boli, martwi..

680

Vendi a nie masz jakiś koleżanek żeby wyjść np. do pizzeri?albo na spacer?
nie pozwól depresji Cię dopaść..wyżal się tu..może Ci ulży...

681

Depresja chwyta nas w nieoczekiwanym momencie.. moja babcia ma depresje temat rzeka naprawdę. ..nie chce nigdzie wyjsc zawsze jest toczenie z nią wojny. Pkus jeszcze po udarze. Niektore sytuacje mnie smuca jednak zauwazylam ze moja corka zostala wyrozniona przez moja babcie..

Słuchajcie moje dziecko nie lubi jezdzic samochodem... w jedna strone jak cie moge pojedzie ale z powrotem to zabawianie bo marudzi placze itd. U was tez tak jest?

682

Generalnie jestem słaba psychicznie i kiedys, kiedys korzystalam z pomocy psychologa..

Pisałam Wam,ze sie rozeszlam  z ojcem szkraba wczoraj z nim chwile rozmawialam i w trakcie rozmowy wyniklo,ze wszystko jest moja wina, ze on  jujz nic do mnie nie czuje, ze ja to rozwalilam przez swoje chore zazdrosci. ze praktycznie nie bylismy razem a po paru dniach sie okazuje ze jestem w ciazy. Mowie,ze co w zwiazku z tym,ze co a to moge, ze nie tylko ja chciałam wtedy uprawiac seks. A on,ze niz, ze ju nic nie mozna na to poradzic i musze urodzic.

Wiecie co jest najgorsze.. ze teraz czuje ze go kocham. Kocham człowieka ktory chcial aborcji dziecka, ktory wpedza mnie w smutek i zniechecenie do zycia. Kocham człowieka który mnie nie kocha i nie przejawia jakiegokolwiek zainteresowania tm co ja czuje i jak to sie moze odbic na dziecku.
Nie spałam cała noc, myslenie z płaczec sie przeplatało i uczucie samotnosci, bezradnosci, ze kolejny raz dostaje w d.. Nie rozumiem dlaczego . Bo nie chodze do kosciola i za to Bog mnie karze ? Nie mam sił .. Zaczynam myslec czy dobrze zrobilam nie godzac sie na usuniecie.
Jeszcze gdybym aszła w ciaze z facetem, ktory jest w pelni sprawny (płodnosc) i zabezpieczenie by nawalilo.. cokolwiek to jakos inaczej bym na to patrzała a tak.. Factek ktory nie moze miec dzieci spodziewa sie dziecka ze mna i to w momencie gdie mielismy sie rozstac.-myslalam,ze to jest znak jakis,ze musimy miec razem dziecko i ze sie jakos dogadamy,ze bedziemy szczesliwi a wyszło tak,ze On nic do mnie nie czuje, ja jestem na skraju psychozy, spodziewamy sie dziecka i pies jest pogrzebany.

683

"Factek ktory nie moze miec dzieci spodziewa sie dziecka ze mna"
jak to nie może mieć dzieci??miał jakąś diagnozę postawioną?

Kochana wiele kobiet jest w takiej sytuacji jak Ty..rozumiem Twój smutek i żal a tak samo rozterki..niestety jak się dzieje nie po naszej myśli to przewijają się myśli o niechcianym dziecku..to normalne..ale potem czujesz wyrzuty sumienia jak mogłaś tak myśleć...uwierz wiem co mówię...myślałam że się rozstanę z mężem jak już w ciąży byłam..mieliśmy kryzys krótki ale tak intensywny , że do tej pory mam dreszcze na myśl do czego by to doprowadziło...
Odganiaj od siebie takie myśłi..wiem , że łatwo się pisze..ale musisz teraz nad sobą popracować...wybierz się do psychologa..porozmawiaj..on pomoże Ci się z tym uporać i przejść przez to..masz nas..możesz nam napisać wszystko co Ci leży na sercu...i uwierz..jak urodzisz i dostaniesz do rąk tą malutką istotkę która czeka żeby Ciebie poznać, zapomnisz o chłopaku..będzie się liczyć tylko Twoja dzidzia i Ty..nie będziesz chciała się nią dzielić z nikim...
Twoje dziecko jest teraz najważniejsze..musisz być silna żeby donosić ciążę szczęśliwie . Postaraj się skupić na innych rzeczach..przemebluj pokój trochę..pomyśl żeby iść do prawnika na bezpłatną poradę..dowiedz się jakie dokumenty kompletować żeby facet już 3 miesiące przed porodem Ci kasę na wyprawkę dał...i alimenty to podstawa!!nie zapomnij o tym a pomyśl już teraz bo nie wiesz jak będziesz się czuć później...Twój facet się z tym liczy na pewno...nie daj się wkręcić w mieszkanie u teściowej czy jakiś cywil bez miłości ...bo skoro on nic do Ciebie nie czuje to będziesz bardzo cierpieć i męczyć się...trzymam kciuki żebyś poradziła sobie...pytaj tu dziewczyn na forum co trzeba załatwiać....jest masa kobiet które musiały przejść przez to...
Będzie dobrze dasz radę!!:)a facet niech idzie w siną dal ...lepiej dla dziecka mieć jednego kochającego rodzica

684

Vendi tak jak Benia pisze.. cieżko Ci i różne myśli będą się kłębić w Twojej głowie.. do tego huśtawka emocjonalna nie pomaga. Ta samotność, lęk przed tym czy sobie poradzisz, zaskoczenie że jesteś w ciąży, brak wsparcia - wszystko to jest bardzo trudne i masz prawo do płaczu. Jednak dziecko jest już w drodze - ma już nieodpowiedzialnego tatusia, więc Ty musisz stanąć na wysokości zadania i wiem że tak będzie! Masz wsparcie w rodzicach a to ogromna pomoc. Wiem, że musi minąć jeszcze kilka tygodni zanim spojrzysz obiektywnie na sytuację, ale pomyśl z drugiej strony: taki człowiek jak Twój były i tak nie będzie żadnym wsparciem ani pomocą. Jak urodzi się dziecko tylko by Cię jeszcze stresował, dobijał i wkur****, więc lepiej że nie masz takiego męża. A jakim będzie ojcem? Zobaczymy. Ty póki co musisz się wziąć w garść i finansowo się zabezpieczyć i swoje dziecko. Dziecko Alimenty otrzyma (pewnie grosze ale zawsze coś) na kilkanaście lat - należy mu się to! a i nauczka dla Twojego faceta - nie może sobie tak po prostu odejść bo nie chce zostać ojcem. Ty nie masz tego wyboru, więc chociaż jego zafajdanym obowiązkiem będzie pomoc finansowa.
Przy końcówce ciąży ruchy dziecka są tak niesamowite i intensywne, że czujesz niemalże jak go dotykasz - wtedy pomyślisz że byłam niemądra myśląc o aborcji, uwierz mi smile facet zostawił Ci coś cennego - drugie życie, które będziesz miała w zaszczycie wychowywać. I tego się trzeba trzymać: jak być dobrą mamą, zaplanować opiekę, poukładać swoje życie i skupić się na sobie i dziecku. A jego niech bierze jakaś inna naiwna dziewczyna. Trzymam za Ciebie kciuki, bo my kobiety jesteśmy naprawdę silne. I to co teraz wydaje Ci się tragedią - za jakiś czas pomyślisz sobie "dałam radę, jestem silna!" i wyciągniesz wnioski.

685

Posluchaj rad dziewczyn.. ewentualne idz do prawnika.. pamietaj ze nie mozesz zostac finansowo sama albo nie zgadzaj sie gdy zaprononuje aby nie isc na droge sadowna.. pamietaj gdy masz przyznanr alimenty sadownie zawsze to jakas plynnosc finansowa. Moze uda się zalapac na 500+ tp tez jednak zastrzyk gotowki jakis.. plus jest 1000zl dla osob bezrobotnych pracujacych na umowie zlecenie o dzielo studentów. Moze i ty bedziesz to miala niestety nie wiem jak dalej wymagane sa jakies papierki..

Pamietaj gdy nie bedziesz mogla obie poradzic skorzystaj z pomocy psychologa.. gdy sie dziecko urodzi szybko mozesz wpadac w dolki. Sa chwile lepsze i gorsze..dziecko placze uczycie sie siebie nawzajem..to jest długa nieraz droga.

686

Vendi - dziewczyny mają całkowitą rację. Myślę że teraz najlepiej by było jakbyś skupiła się na sobie i dziecku. On po prostu uciekł od odpowiedzialności bo tak mu łatwiej. Dowiedz się w sprawie alimentów bo one nie są dla Ciebie tylko dla Twojego dziecka, on jest jego ojcem więc niech na nie łoży. Ty do seksu go nie zmuszałaś, twierdzi że się Wam nie układało ale do łóżka z Tobą chodził chętnie, tylko że życie potrafi robić niespodzianki która jego przerosła. Ale jak miał jaja żeby dziecko spłodzić to niech teraz ma jaja i niech weźmie za nie odpowiedzialność. Szkoda tracić czas na rozmyślanie o nim. Idź do psychologa, to na pewno pomoże a nie zaszkodzi. Musisz mieć dużo siły dla dziecka bo zanim się obejrzysz już będzie się zbliżał poród a wtedy musisz sobie poradzić z obowiązkami.

Ale miałam dzisiaj ciężki poranek, tak mnie muliło że w końcu miałam dwie wizyty w toalecie. A miałam już chwile spokoju. Później tak mnie zmorzył sen że dopiero po 11 byłam wstanie się ogarnąć do życia. Zaraz się biorę za robienie obiadu smile
A u Was jak tam dziewczyny??

687

beniaban napisał/a:

"Factek ktory nie moze miec dzieci spodziewa sie dziecka ze mna"
jak to nie może mieć dzieci??miał jakąś diagnozę postawioną?

Niby tak, po lekach uposledził plemniki. I nie leczył tego. Jakies badania hormonow sobie robil i niby zawsze ktorys byl za wysoki ktorys za niski, plemniki slabo sie ruszały i tak z taka informacja On i cała jego rodzina zyła aczkolwiek gdy jego rodzice sie dowiedzieli o ciazy to jego mama byłą zszokowana ze sie nie zabezpieczaliśmy mimo wszystko.

Moja pamietam,ze gdy sie dowiedziała o jego takowej niesprawnosci powtarzała,ze mamy uwazac bo zna pare przypadkow gdzie ktores z partnerow nie mogło miec dzieci a jednak dzis sa rodzicami dzieci w moim wieku. No.. i mamy ten `cud` wink

688

Tym bardziej powinien docenić to, że będzie miał dziecko, bo nie wiadomo czy los pozwoli mu mieć następne. Tak czy siak myśl o sobie i dziecku..

Paartolcia ja dziś rano byłam na morfologii i oddać mocz do badań, później zakupy z mężem, basen i teraz odpoczniemy a potem na spacer lecimy. Jakiś taki zamulony dzień mam.. ostatnie dni miałam kiepski nastrój tez, chyba hormony mi buzują hmm

689

Kupilas coś dla Maluszka?:)

Vendi patrz jaki szkrab się rozwija pod Twoim serduchem:) wiec piers i brzuch do przodu:). Jak coś to pisz smialo!:)

U nas pogoda taka jakby jesienna.. dzisiaj na dwor zalozylam Malej rajstopki naprawdę bylo chlodno.

Wyspijcie sie na zapas:) . Moj malżon ma nocki:( ale dziecka nie przygarne na cala nocke do siebie bo sie przyzwyczai lub jeszcze mi się zgubi na lozku:)

690

Cześć wszystkim smile

Wróciliśmy dopiero z przedłużonego nieco weekendu, byłam w odwiedzinach  u brata, było dość intensywnie, rodzinnie, bardzo pod dzieciaki - zwiedzaliśmy różne miejsca, tak żeby one też miały frajdę (brat ma dwójkę  maluchów). Teraz jak lekarz potwierdził, że się nic nie dzieje złego, przestałam zwracać uwagę na bóle i ciągnięcia w dole brzucha.  Było fajnie, jedyny minus, żeby dotrzymać tempa, to musiałam się ratować słabą kawką z rana, a już obiecałam sobie rzucić na dobre. Ale ciśnienie ma strasznie niskie od zawsze  Lekarz mówi, że można wink

Dostałam zaproszenie na wesele, ślub kościelny plus wesele w lokalu, takie tradycyjne. Wiecie może, ile się daje teraz do koperty dla młodych? Dawno nie byłam. Nie wiem, czy pójdę, bo szkoda mi kasy, wiadomo, trzeba dać do koperty, a do tego musiałabym sukienkę kupić specjalnie tylko na to jedno wyjście. Z drugiej strony, może być fajnie, bo to bliska kuzynka, będzie okazja pogadać  i pobawić się.

Vendi, dziewczyny dużo fajnych rad Ci napisały, Współczuję Ci, że musisz przez to przechodzić, to straszne, że tyle jest facetów, żeby nie nazwać ich gorzej, którzy są niedojrzali i nieodpowiedzialni, wiele tu historii na forum o porzuconych mamach. Psycholog jak najbardziej, mam nadzieję, że uda Ci się na NFZ.  A jak w ogóle spędzasz czas, masz komu się wyżalić, jakąś przyjaciółkę? Może poszukaj w swoim mieście jakiegoś klubu dla mam z dziećmi, jakiegoś forum z Twojego miasta?

Ja zauważyłam, że jak siedzę za dużo w domu, to świruję, po prostu gorzej się czuję. Dlatego wyciągam małą ile się da na świeże powietrze, wtedy od razu mi lepiej. Tak samo jak spotkam się z jakąś znajomą, która też jest mamą, możemy sobie poplotkować, ponarzekać, pogadać o bzdurach i nie tylko. to niby takie oczywiste, ale zauważyłam, ile czasu tracę bez sensu serfując po necie (nie piszę tu o netkobietach wink - no może nie do końca bez sensu, bo wiele jest fajnych blogów parentingowych. ale chcę jednak to serfowanie ograniczyć i trochę się bardziej ruszać, póki jeszcze mogę.

691

Ja zazwyczaj daje tyle ile moge ale tez bralismy rok temu slub wiemy kto ile dawal w kopercie wiec trzymam sie zasady ze daje tyle samo.
Teraz mamy w pazdzierniku wesele nawet dwa.. Nie jestem jakas bardzo nakrecona na kase odkladamy ii kupuje cos sobie i czesto córce maz tez musi sobie cos kupic i oplaty..
U nas na weselu najmniej bylo 200zl. Tylko u nas byla kucharka to tez inaczej się liczy niz jest od talerzyka.
Nawet jak robilismy chrzciny to kucharke bralismy.

Najgorsze kreacje dla ciezarnych sa jednak drogawa i wiadomość juz nie wykorzystasz. Chyba ze masz ciazowe eleganckie spodnie plus jakas koszula.

Ja ogólnie tez wole wyjsc z Mala na spacer. Pokazuje jej kaczki ma stawach itd i oczywiscie gadam ciągle do niej:).

Ja najczesciej siedze w necie jak Mala spi lub sie zabawi. Ewentualnie jak jestem wieczorem sama w domu.

692

Aga kupowaliśmy spożywkę smile dla malucha zostały kosmetyki i łóżeczko we wrześniu do kupienia, a dla siebie muszę kupić koszule i takie majtki siatkowe poporodowe. Fajnie, że chociaż córa jest to zawsze przyjemniej w nocy, bo ona śpi u Was w pokoju prawda?

Hej Elede! Daaaawno Cię nie było smile masz rację z tym siedzeniem w domu, lepiej się człowiekowi na dworze robi. Ja niestety nie mam już koleżanek w swoim mieście, przyjaciółki są daleko, więc zazdroszczę Ci że Ty możesz wyjść na plotki smile a co do wesela to wiesz każdy daje tyle ile może. My 400 - 500 zł.

Ja niestety często siedzę przy komputerze, bo mimo że organizuję sobie czas, to jednak cały dzień mam wolny, a nie mamy telewizora to włączam komputer smile czytam fora ciążowe, oglądam filmy, gadam z przyjaciółkami. Poza komputerem sprzątam, gotuję, czasami ktoś mnie odwiedzi, basen, spacery, zakupy, lekarze. Korzystam z ostatnich tygodni wolności.

693

Chomik zapytam z ciekawosci dlaczego nie masz telewizora? Ze mozecie sobie ogladac filmy w necie?

Aa spozywka juz myslalam ze dla Maluszka:). Aa z jakiej firmy kupujesz kosmetyki?

Tak u nas w pokoju:) nie wyobrazam sobie jak narazie zeby spać oddzielnie. Potrzebuje zeby slyszec jej oddech:) moze jestem pokrecona:P.
Mała ma czas ze wstaje w nocy lub poprostu wola mnie.  Dzisiaj mąż wzial ja do pokoju wyglupiali sie ale przyszła jej godzina spania i wolala mame i plakala.. pokazalam mezowi zeby zrobil nam taka drewniana skrzynke na zabawki i pomalowal na bialo;) ekstra wygladala plus jeszcze taki wiszacy domek na sciane dla miskow:).

Aa i wiecie ze podczas porodu naturalnego moga wyskoczyc hemoroidy? Ja mialam ten problem:/. Ale juz dawno zazegnalam.ten temat

694 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-08-17 10:06:54)

Aga, bo uważamy z mężem że telewizor to zbędny zapychacz czasu, jeśli chcemy coś obejrzeć to mamy komputer. Ja w ogóle nie uznaję takiego ciągłego "telewizora w tle". Jak jesteśmy z mężem razem to oczywiście każde sobie coś tam robi na swoim komputerze (co i tak dostatecznie zabiera czas), ale naszym "rytuałem" są wspólne rozmowy na łóżku, wygłupy, omawianie spraw bieżących, jak nam dzień minął, idziemy na spacer, do jakiejś knajpki. My jesteśmy tacy trochę nie dzisiejsi tongue nie lubimy całej tej elektroniki, gadżetów. Uważamy że komputer i telefon i tak dostatecznie czasu nam marnują smile
A jaką firmę kosmetyków Ty polecasz? Myślałam o nivea ale jeszcze zbieram opinię różnych dziewczyn.
Czujesz się bezpieczniej mając Małą gdzieś obok smile a takie skrzynki na zabawki są cudne!
Jak jeszcze dojdą mi hemoroidy po porodzie to po prostu cudnie hmm żylaki mi tak dokuczają, że mam dosyć. Dziś mam wizytę u gina to mu trochę ponarzekam tongue niech chłopina się osłucha a co!

695

Pochwal  sie jak tam Antek sie rozwija i czy duzy mężczyzna juz z niego:)!

Na hemoroidy jest pare specyfikow masc ii balsam.. ja jeszcze mylam sie bialym jeleniem.mysle ze to tez.mi duzo pomoglo. Oczywiscie jak najbardziej polecane sa po porodzie takie mydla..

Ja uzywalam z firmy hipp teraz uzywamy nivea.  Raz nie bylo przez jakis czas u nas z tej firmy kosmetyków wiec kupilam nivea. Aa mamy jeden samohod wiec maz musi tez dojechać do pracy.
Corka nie ma uczulenia wiec jest ok:).

No tak jest to pochlaniacz czasu. Tak jak komputer tablet iii telefon. My z mezem uzywamy bardzo malo komputera. Sprawdzam często w telefonie. Aa nie mamy super drogich i wypasionych gadżetów typu telefon itd.

Tak rozmowa jest wazna..mamy nieraz kiepskie dni ale jak to w malzenstwie bywa. Dla mnie wazne sa spacery razem wyjscie itd..

Daj znac po wizyce aa gdzie reszta:)

696 Ostatnio edytowany przez beniaban (2016-08-17 10:34:58)

Hello:)
Elede my dawaliśmy 500 zł. Kieckę kupiłam na lumpeksie bo u nas nie było nic kompletnie ładnego...tam akurat trafiłam..trochę przerobiłam . Dodatki kupiłam i było ok...
Ja też mam niskie ciśnienie w dodatku prawie codziennie boli mnie głowa i lekarz mówił ,że lepiej kawy się napić jak ma pomóc niż brać tabletki..ale że do kawy czuje jeszcze obrzydzenie to biorę tabletkę.
Chomik ja osobiście uważam że dla małych niemowlaków najlepiej kupować emolienty typu bephanten , oilan , emolium.nie są najtańsze ale są wydajne..nie nakładasz tego dużo. Z nivea, jonsona często uczulają..nawet bambino..i są perfumowane co też może wywołać reakcję alergiczną...dzidzia ma swój wspaniały zapach...wystarczy że proszku do prania używasz...:)więcej chemi nie trzeba...

Aga ja właśnie dziś odkryłam , ze mam hemoroida!pierwszy raz miałam zaparcie w tej ciąży i po prostu czerwoną masakrę w ubikacji zobaczyłam!!idę dziś do lekarza po wyniki i niech da mi coś na to..w tamtej ciąży też miałam ale po porodzie przeszło

Słuchajcie macie może pomysły na prezent urodzinowy dla dziewczynnki która skończy 4 lata a ma wszystko???bo nie mam pomysłów co jej kupić a to moja chrześnica

Vendi mam sklerozę ciążowa..przypomnij spodziewasz się chłopaka czy dziewczynki?

697

Benia chyba u Vendi na okreslenie plci to za wczesne:).

Ja stosowalam jako mama karmiaca jakas masz z kasztanowca i balsam szostokowskiego jakos tak:) . Plus mycie w tym szarym mydle..

Hmm ja bym kupila ciastoline naprawde sa z fajnymi dodatkami np lodziarnia czy fryzjer. Ja kupilam w tym roku 5latkowi i byl bardzo szczesliwy gdzie tez wszystko ma aa mama jest taka ze ta zabawka za glosna itd. Lepiej kupic w smyku bo mozna sprawdzic:) tak powiedziala mojej siostrze ktora jest jego chrzestna. Aa i kiedys kupila ubranie aa ona ooo za duze a sama podala rozmiar:). Wiec to zalezy chyba od rodzica jak zareaguje jednak. Ja sie ciesze z kazdej drobnostki ktora dostanie moje dziecko..

Aaa jak ma na imie Twoja starsza corka:)? Vo chyba nie wspominalas.

Tak u nas byl emolium na poczatku ii krem mamy do dzisiaj. Naprawdę jest dobry bo kiedys dostala krostek na buzi ii emolium pomogl..

W hebe jest cos w podobie emolium ii czesto jest po rabacie:).

698

Moja córka ma na imię Milenka:)
Ciuchów chrześniny nie kupię bo mało które dziecko cieszy się z ciuchów..z resztą jestem zdania że mama jest od kupowania ciuchów a wszyscy inni zabawek:):)
ciastoline ma..ale taką skromną...pomyślę..to w którym tc jest Vendi bo nie mogę wątku znaleźć

699

Aga dam znać po wizycie wieczorem jak było smile Wiesz każde małżeństwo przeżywa gorsze i lepsze dni.. tak samo jak każdy z nas ma lepszy czy gorszy nastrój. Grunt żeby potem jakoś o tym porozmawiać i zastanowić się wspólnie co robimy. Kupię w takim razie to emolium jak mówicie że dobre jest smile a mydła szarego to ja cały czas od kilku lat używam do mycia okolic intymnych , bo mój ginekolog mówi że to jest bardzo dobre.

Benia Aga fajny pomysł poddała z jakimś zestawem do plasteliny/ciastoliny. Wiecie co zauważyłam, że im prostsze prezenty tym bardziej cieszą, bo dzieci mają dziś wszystko co wypasione. Mój chrześniak dostał ostatnio od nas zwykłe najzwyklejsze klocki.. jezu ile to dziecko ma radości z tych klocków. Są też takie fajne zestawy do malowania, takie walizeczki w których są farby, różne kredki, mazaki, do tego jakaś malowanka. Jakieś piękne wydanie bajek i baśni, fajne są różne kolorowe zestawy takich lekkich gumowych piłek. Trudno powiedzieć, jak się dziecka nie zna. Może zapytaj jej mamy czego potrzebują? Myślę, że ubraniami niech rodzice się zajmują smile
Niestety nie pamiętam Waszych tyg ciąży bo tyle piszemy i jest nas spora grupka, ze trudno jest zapamiętać sad

700

Z tego co pamiętam Vendi jest w 17 tygodniu.

Jeśli chodzi o kosmetyki to ja nie chce na początku używać tych emolientów itp bo czytałam że jeżeli dziecko nie ma problemów skórnych to nie ma takiej potrzeby bo skóra się przyzwyczaja i nic innego później nie przyjmie. Ale to jest moje zdanie, i nie zrozumcie mnie źle każdy robi to co uważa najlepsze dla swojego dziecka.
Nie wiem czy Wy zwracacie uwagę na składy kosmetyków ale mogę Wam polecić blog "sroka o..." na nim dziewczyna opisuje składy kosmetyków dla dzieci od szamponów, żeli do kąpieli, chusteczek nawilżanych też wspomina o kosmetykach dla mam. Warto poczytać. Ona najbardziej poleca babydream z rossmanna, nie dość że tanie to skład w porównaniu z innymi firmami bardzo dobry.
Na blogu home and baby też dziewczyna pisała o kosmetykach dla dziecka bo jest farmaceutką i się zna troszkę na tym tylko trzeba poszukać post o tym bo ona ma bloga ogólnie o wychowaniu dziecka. Myślę ze poczytać można i wtedy sobie zebrać wszystko do kupy i podjąć decyzję. Ja bliżej rozwiązania będę właśnie czytać i sobie notować co i jak.

Elede - my byliśmy z chłopakiem w maju na weselu i chyba z tego co pamiętam daliśmy 600 zł. Jeżeli jest to wesele w restauracji to zazwyczaj od osoby jest stawka 200-250 więc pewnie tak koło 500 zł pasuje dać. Niestety wesela to drogie wydatki bo jeszcze sukienka, buty, torebka, fryzjer...
Mi się na szczęście udało bo w przeciągu roku mieliśmy z chłopakiem 3 wesela i każde u kogo innego więc obeszłam wszystkie w jednej sukience i dodatkach.

To ja też Was zapytam, bo najprawdopodobniej w piątek jedziemy z odwiedzinami do znajomych żeby zobaczyć ich malucha który akurat w sobotę skończy miesiąc, co takiemu dziecku kupić?? Myślałam właśnie nad jakimś ciuchem tylko takim większym np jak będzie miał rok bo co takiemu maluchowi dać jak ono i tak nic z tego nie wie??

701

Beniaban, napiszę Ci co moja córka dostała: (4 lata) lalkę Barbie syrenkę, konik my little pony - śpiewająca księżniczka Cadence, brokatowe kleje i plastelinę, kolorowanki, puzzle z Elsą - w ogóle Elsa to szał w tym wieku, plecak z my little pony, ubranka. Była też na urodzinach u swoich koleżanek i bardzo się podobały np. klocki lego friends z księżniczką Zosią i zamek Elsy. Część z tego jest dość droga, ale mamy dużą rodzinę, część jest osób dość zamożnych, więc nie będę się martwić z tego powodu wink Aaa, wiem co jeszcze - gazetki z Barbie, Elsą itp, to tez było fajne, dzieciom się podoba, choć może rodzice moga kręcić nosem.

Paartolcia, dla maluszka to może jakaś  pluszowa zawieszka delikatnie grająca, jakaś kostka edukacyjna np. pluszowa z plastikowym lusterkiem i innymi gadźetami, które małe łapki chwytają. Może jakaś czarno - biała książeczka dla niemowlaka, albo takie książeczki niby do kąpieli gumowe - nasza mala dostała takie, bardzo je lubiła oglądać i słuchać jak czytałam, choć nigdy nie były w sumie w kąpieli wink

My zawsze dostajemy dużo prezentów, ale ponieważ od strony męża nie ma małych dzieci, to rozpieszczają naszą małą. Czasem aż mi głupio, ale z drugiej strony, jak im to sprawia przyjemność i stać ich, to czemu nie? My rzadko kiedy kupujemy jej jakieś zabawki, tyle tego ma. I cieszymy się zawsze z każdego prezentu, nawet nietrafionego. Ma np. kilka bajek dla starszych dzieci, które dostała jak miała pół roku wink Leżą w szafie i czekają, aż do nich dorośnie. Z ubranek też się zawsze cieszę, czemu nie, to jest bardzo duży wydatek, a taki ciuszek wystarcza tylko na chwilę i zaraz dziecko wyrasta.

702

Hej Dziewczyny ! Jestescie niesamowite !!!

Spotkałam sie o 11 z moja dawna pryjaciolka  z podstawowki. Kupeeee lat bo az 8!
Fajnie bylo powspominac no i sie wygadalam jak to u mnie `kolorowo`. Zrobilam spozywcze zakupy i odpoczywam..czekam na mame heh;P

Druga sprawa to.. Rosnie mi juz brzuch! powzanie juz kazdy mi mowi,ze ładnie sie zaokragla wink
Nawet zrobilam sobie zdj. i wstawilam na portal spolecznosciowy i co mnie zaskoczylo.. Facet w nocy napisal sms`a jak gdyby nigdy nic, ze dodaje mi urody ten brzuszek ! Nie wiem co on znowu kreci.. moze sie dzis jakos rozwinie bardziej sytuacja. Dam znać. Poki co nie dam mu poznac ze mi Go brakuje..;)

U mnie dzis baaardzo ciepło. Tak jak któras z Was wspomniała jestem w 17tc i płec dopiero poznam wink Choc czuje,ze rosnie we mnie chłopaczyna !

703

Hej :-) ale skrobiecie az trudno nadazyc :-) niemowlakowi to np wlasnie takie do kąpieli książki fajne sa moja Oliwka uwielbia bawi dir nimi do teraz az juz slady uzywania dosc znaczne maja(choc na sucho sie bawila) :-) albo te czarno biale 0_6 mies. Kontrastowe tez fajne :-) pozytywka pluszowa jakas zabawka do wozka.. no nie wiem co tam jeszcze.. dla czteroletniej dziewczynki to w temacie nie jestem bo nie wiem jakie trendy teraz :-)

704

Vendi nie poddawaj się, masz maleństwo dla którego musisz być silna. Wiem, że możesz sobie pomyśleć "łatwo mówić", ale naprawdę trzeba się wziąć w garść. Tak jak któraś z dziewczyn pisała, może jakaś pomoc specjalisty by Ci dużo dała. To normalnie, że będzie teraz chciał wzbudzić w Tobie poczucie winy... Ale już dosyć tego, cieszę się, że się troszkę rozerwałaś i lepiej Ci na duszy! smile Ja też coś czuję, że u mnie będzie chłopak, nie wierze w jakieś wróżki itp, ale kiedyś w pracy jedna podopieczna (102 lata) powiedziała mi, że za jakiś czas będę miała dzidziusia i będzie to synek... smile Zaznaczam, że jej słowa zawsze się sprawdzały, niestety także te negatywne, dlatego miała u nas przydomek "czarownica" big_smile Mnie dzięki Bogu polubiła i nie odesłała w cholerę big_smile smile

Partolcia, my zawsze jak jeździmy do znajomych, którzy mają maleństwo to zwykle jakiś ciuszek kupujemy, ale własnie większy, żeby był na później albo zabaweczki ale takie delikatne pluszowe, czy gryzaki.

Jak u Was samopoczucie?

Pojutrze jadę na USG prenatalne, już nie mogę się doczekać. Troszkę się denerwuję, wiadomo stres zawsze jest.

Jeśli chodzi o moje relacje z partnerem, to ostatnio śmiał się, że od siedzenia w domu już mi odbija, bo czasem naprawdę kłócimy się o pierdoły, sama stwierdziłam, że nie mamy o co się kłócić i to ja głównie wymyślam powody tongue Nie jesteśmy jeszcze po ślubie, ale planujemy, tylko to już jak dzidzia się urodzi, nie chce teraz na szybko byle tylko ślub był. smile

Chciałam się wziąć za obiad wcześniej, ale kurczak mi się jeszcze rozmraża... Ogólnie czuję się dobrze smile

Miłego popołudnia smile

705

London to ja mialam slub w 7miesiacu:).. ale to bylo ze wzgledu na papiery juz meza..
Bo w sezonie zimowym nie chca zatrudniac u nas do firm.

Male bobaski sa do zacalowania:).
My siostrzenicy na roczek razem tez z moja siostra wykupilismy sesje na roczek. Super pamiatka zdjecia jednak profesjonalne:). W tym roku nie wiem co kupimy.  Ale Weronika chyba twz dostanie taki prezent.

Moja corka ma malo zabawek widze ze lubi bawic sie klockami ma.kupione w takim zolwiu i bardzo lubi stoliczek edukacyjny. Jeden dostala od nas na gwiazdke a drugi ma pozyczony.

U nas w odwiedziny przynosili najczesciej ubranka dla Malej ale takie wieksze i grzechotki.

A Vendi wspomniala o profilu spolecznosciowym...ostatnio przeczytałam artykuł normalnie z zycia wzięty 21wieku:) i tam bylo tak chodz mezu zrobimy sobie zdjecie i wrzucimy na fb... artykul  pokazywal ze stwarzamy sielanke naszych związków pokazujac publicznie dla innych..

Vendi ciaza dodaje uroku smile.

Mi sie kiedys rzuciło w oczy czytamy etykiety i ktore chusteczki sa najlepsze i wlasnie byly z babydream .

706

Vendi fajnie, że spotkałaś się ze znajomą, z Twojego posta od razu taka pozytywniejsza energia bije smile a brzuszek rośnie, z dnia na dzień bedzie wielgachniejszy smile

London ja mam zawsze stres przed każdą wizytą, ale będzie dobrze zobaczysz smile hormony swoje robią, chłop niech się cieszy że talerzami nie rzucasz big_smile musi zacisnąć zęby i tyle.

Jestem już po wizycie - wszystko jest w porządku u Antka smile tylko tak na szybko to było usg, posłuchałam serduszka dłużej. Cieszę się, że udało mi się porozmawiać z lekarzem na temat mojego słabnięcia nawet jak siedzę w domu. Powiem Wam, że nie wpadłam na to (może głupie) ale jeśli któraś z Was tak robi nieświadomie jak ja to akurat przestroga będzie : mam nawyk siadania na kanapie, opieram się plecami o podusie a nogi kładę na pufie a na kolana komputer. I wtedy często mi się słabo robiło. No i lekarz uświadomił mi że to jest tak jakbym leżała na plecach stąd ucisk na żyłę główną i moje złe samopoczucie. No i nie wolno kłaść komputera na kolana tak jak to robiłam.. mam nadzieję, że nie zrobiłam tym krzywdy dziecku sad i powiem Wam, że tak się tym zestresowałam i w ogóle jakoś wizytą że aż mi się niedobrze zrobiło. Jeszcze podpytałam o poród i to też mnie chyba zestresowała ta rozmowa, w każdym razie w moim szpitalu standardem jest znieczulenie co mnie bardzo ucieszyło. Eh ale i tak przez ten stres poczułam się strasznie zmęczona, nie wiem co mi się stało nie rozumiem hmm

707

Chomik martwisz sie i dlatego!
Wiec nie martw sie na zapas Antek hula tak jak szalony:) i nie zrobilas krzywdy cos ty.
Ja np byla w 3tygodniu ciazy i nie wiedzialam jeszcze o tym poszlam do dentysty i wzielam znieczulenie wies jak później ja sie tym martwilam i stresowalam ze cos jest nie tak. .

Znalazlam dwa smoki do butelki z firmy lovi szkoda wyrzucic aa nie mam teraz komu oddac.

708

Aga masz rację, już mnie mąż opierdzielił że niepotrzebnie panikuję smile więc już mi lepiej, dziękuję :* Aga może będzie kolejny brzdąc u Was, więc smoki trzymaj!

709 Ostatnio edytowany przez beniaban (2016-08-17 21:30:39)

Chomik dobrze , że z dzidzią wszystko ok:)
Faktycznie panikujesz:)szczerze?przez całą pierwszą ciążę trzymałam laptopa czy na kolanach czy blisko siebie...bo nie wiedziałam że to szkodliwe

Elede moja chrześnica nie interesuje się tymi konikami itp..właśnie ona to tak woli jakieś chłopięce zabawki-śrubokręty, młotki itp hehe:)

Pati to prawda..ale z każdym kosmetykiem...najlepiej jest nie smarować niczym....ale do kąpieli warto dać płyn z emolientem bo woda raczej jest twarda i wysusza...
ja kremami nie smarowałam żadnymi ciała..jedynie pupę tym bebhantenem przeciw odparzeniom. A chusteczek na początku używałam z kindi różowe...
Dla takiego malucha w odwiedziny to najlepiej właśnie jakiś ciuszek, przywieszka do wózka, skarpeteczki, grzechotka

Vendi ..hmm...co on kombinuje to nie wiem..może jakieś wyrzuty sumienia i ma..ale co powiedział to się faktem stało..nie czuje nic do Ciebie i pamiętaj o tym...bo kij wie co on sobie myśli..może chce po dobroci żebyś alimentów nie żądała??ale nie rób sobie nadzieji..dla własnego dobra psychicznegobo dla  niego nie warto

London dobre z tą czarownicą:)może rzuciła urok na Ciebie i faktycznie będziesz miała chłopca:)to na prenatalnych może już poznasz płeć:)
Daj znać jak wyszły:)
Ja w pierwszej ciąży bardzo męża się czepiałam.wiadomo nowa sytuacja...a jeszzce życie nam kłody pod nogi rzucało..a w tej...aniołek jestem:):):)
aż chyba muszę jakąś scenkę zrobić bo się przyzwyczai i za dobrze mu będzie:)

A jeszcze dodam że byłam u ogólnego dziś po wyniki i okazuje się że coś tarczyca mi szwankuje, cukier na poziomie 44 przy 80 minimum ciśnienei 90-50 i w moczu liczne leukocyty a kompletnie nie czuję żebym miała jakąs infekcje:/

710

Wątpię. Moj mąż tlumaczy zeby poczekac mamy Werke i musimy sie nia zająć..
Pewnie gdy będę ciagle mówiła to sie zgodzi:).
Tlumaczy mi ze kupi rower w weekend ale ja narazie nie chce.

I Twoj mąż musial sprowadzic Cie do pionu:).
Nie martw się na zapas.
Wiec tez jak trzymamy telefon w kieszeni to tez zle

Ja z tym komputerem to slyszalam ze mezczyzni nie mogą trzymac na kolanach.

711

Tez slyszalam o kompie na kolanach u mezczyzny.. na plodnosc ponoc wplywa.. ale chyba bez przesady :-) beniaban i co lekarz na te twoje wyniki? Ja od poczatku uzywam do kapieli emolium jest bardzo wydajne i skora nawilzona i gladka co.przy twardej wodzie raczej wazne.. do odparzen sudocrem aczkolwiek bepanthen tez bardzo dobry lecz drozszy.. chusteczki z rosmanna babydreem rozowe u nas sie sprawdzily bo czesto uczulaja wiec najlepsza woda przegotowana(slowa poloznej) do pupki ale wszędzie jej raczej nie zabierzemy.. a pieluszki dada z biedronki. Nie smaruje zadnymi kremami.. mam jeden do pupki na codzien i jest nieotwarty nawet bo szczerze to zbedny.. unikajcie tylko firmy j&j bo strasznie uczula a w stanach to nawet jakas kobieta po zelu czy balsamie z tej firmy raka dostala..

712

wiem, że panikuję nie wiem co się dzieje ze mną tongue ja zawsze spokojna i opanowana, a tu od zeszłego tygodnia jestem nie do zniesienia tongue stresy dziś zajadłam słodyczami i efekt jest taki, że mi niedobrze i mam wzdęcia tongue fajnie, że polecacie kosmetyki konkretne. Dużo słyszałam pochwał właśnie o pieluszkach dada z biedronki. Moja siostra tak jak Izulka też nie smaruje pupy dziecka, czasem tylko maźnie mu kremem bambino i jest ok. A o j&j nawet nie myślę, bo to sama chemia.

Benia jakieś dalsze badania będziesz mieć? hmm

Aga daj mężowi troszkę czasu i myślę, że się zgodzi smile mój już mówi o drugim ale tylko dlatego że jeszcze żadnego nie ma, podejrzewam że dozna szoku i mu szybko minie tongue

713

Chomik moj tez mowil wczesniej o drugim jeszcze zanim nie urodzilam big_smile i tlumaczyl mi ze drugi poród jest szybszy:).
Chociaż ciesze się ze razem byl ze mna podczas porodu.

Moja corka miala zlepione wargi sromowe ii smarowalysmy kremem bo mialy sie rozejsc... niestety sie nie rozeszly i Córka miala zabieg.

Tak czasami my tez uzywamy chusteczek daddy..

714

eh Ci mężczyźni, trzeba im dać trochę czasu. Jeśli w ogóle chce mieć następne dziecko to myślę, że to kwestia roku dwóch smile a nie obawiasz się opieki nad małą w ciąży? kurcze to jest naprawdę ciężkie i podziwiam te dziewczyny, które mają już dzieci i są w kolejnych ciążach. Bo ja jak źle się czuję, to idę spać czy robię co chcę, a jak jest dzidziuś to nie ma tak łatwo. smile
Fajnie, że mąż był z Tobą przy porodzie, my też chcemy razem rodzić

715

Cześć dziewczyny!byłam w nocy na izbie bo w nocy kaszląc coś ze mnie uleciało. nie byłam pewna czy popuściłam moczu czy to wody.. przeraziłam się ze to wody. Pojechałam. Okazało się ze fałszywy alarm. Ale kazali mi zakupić papierki lakmusowe do sprawdzania...teraz szukam i nigdzie nie mogę ich znaleźć. pewnie zostanie zamówienie przez internet....dziś z nerwów głowa mnie boli okropnie....
odpowiadając na pytania....mocz mam powtórzyć za kilka dni w tym czasie jeśc żurawinę w tabletkach...a tarczycę mam mieć powtórzoną za tydzień.

Aga nie słyszałam żeby dziecko miało zlepione wargi sromowe.biedaczka:(
chomik powiem Ci że jest ciężko z jednym będąc w ciąży ale właściwie wtedy jak bardzo źle się czujesz...wtedy bardzo przydaje się pomoc rodziny....

Posty [ 651 do 715 z 2,579 ]

Strony Poprzednia 1 9 10 11 12 13 40 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » mamy w 2017

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024