Unia Europejska ? schyłek kolejnego imperium? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Unia Europejska ? schyłek kolejnego imperium?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 122 z 122 ]

66

Odp: Unia Europejska ? schyłek kolejnego imperium?

Bo Polska i podobne kraje są od tego żeby siedzieć cicho kiedy mądrzejsi debatują. Tak w końcu wprost powiedział premier Francji. Unia nie jest od tego żeby głupim było dobrze ale żeby coraz lepiej było tym co UE zakładali. Niemcy dwie wojny wywołali żeby poszerzyć swoją przestrzeń życiową i w końcu się nauczyli, że tego nie robi się wojną. Jak wam ktoś kiedys rzuci w oczy ile to Niemcy "dali" Polsce w postaci unijnych dotacji, to sprawdźcie ile z każdego euro dotacji wraca do Niemiec... Mamy tzw. wolny rynek ale on obowiązuje tylko w jedną stronę. Proszę poczytać o próbach wejścia polskich podmiotów na niemiecki rynek medialny albo o tym jak polski producent ciągników Ursus jest traktowany w Niemczech. Wolny rynek...

Zobacz podobne tematy :

67

Beyondblackie napisał/a:

In_ka, ja podaje tylko to na co wskazuje statystyka powyborcza. Za wyjściem z Unii głosowali w przewazajacej większości ludzie bez wyższego wyksztalcenia, starsi, z polnocnych regionow kraju.

Już wczoraj oficjalne media podawały, że w dużych miastach głosowano za pozstaniem w UE, na prowincji przeciw. Za to już dziś część z tych osób, które jeszcze wczoraj chciały opuszczenia wspólnoty, przeraziło się swoją własną decyzją - nagle dotarło do nich, jakie są tego konsekwencje. Mało tego, statystyki pokazują, że w UK najczęściej w dniu dzisiejszym (o zgrozo, bo nadzwyczaj "szybko") wpisywanymi w sieci hasłami były "co to jest Unia" czy "konsekwencje wyjścia z UE" - o czymś to jednak świadczy, prawda? <pytanie retoryczne> 
To przecież między innymi dlatego pojawiły się głosy o powtórzeniu referendum. Czas pokaże co z tego wyniknie, ale już trwa podpisywanie w tej sprawie petycji. Droga do opuszczenia Unii jest zresztą długa, bo to przecież cała żmudna procedura, wiele może się jeszcze zdarzyć. 

Cameronowi absolutnie nie dziwię się, że podał sie do dymisji - trudno realizować coś, z czym się ideologicznie nie zgadza.

Ewika99 napisał/a:

Ale pewnie Zachod chetniej do rozmowy zaprosilby Rosje z Putinem na czele, niz niewygodnych Polakow czy Wegrow...

Mamy to, na co sobie w ciągu ostatnich miesięcy zapracowaliśmy. Dziś nasze zdanie już się tam zdecydowanie mniej, żeby nie powiedzieć niewiele, liczy. Niestety.
Zupełnie odrębną kwestią stanowi też wartość złotówki na rynku międzynarodowym - wczorajsze wahania kursów walut wyraźnie wskazują, że jej siła niestety nie jest zachwycająca.

68

A co sądzicie o petycji, żeby jeszcze raz przeprowadzić referendum i to na dodatek z wytycznymi?
Wytyczne to, że wyjście lub pozostanie w Unii Europejskiej będzie możliwe wtedy, gdy za którąś z opcji opowie się 60% głosujących, przy 75% frekwencji.

O ile mi wiadomo, jest już ponad dwa miliony podpisów.

Chociaż nie chciałam, żeby Wielka Brytania "wyszła" z Unii jestem przeciwna referendum, ponieważ Anglicy dokonali już wyboru,to czym był podyktowany ten wybór nie skomentuję, ale jednak wybrali i trzeba to uszanować.

69

Krejzolko, właśnie przed chwilą napisałam co to była za wola. Często nie do końca świadoma. Dla mnie to jest niepojęte, że można głosować decydując o tak ważnych dla kraju sprawach, a jednak nie mieć na ten temat nawet podstawowych informacji yikes. To już było lepiej siedzieć w domu.

70

Olinka napisał/a:

Krejzolko, właśnie przed chwilą napisałam co to była za wola. Często nie do końca świadoma. Dla mnie to jest niepojęte, że można głosować decydując o tak ważnych dla kraju sprawach, a jednak nie mieć na ten temat nawet podstawowych informacji yikes. To już było lepiej siedzieć w domu.

Oczywiście, że nieświadoma a i czasami wręcz głupota, przykład Anglika, który się przyznał, że głosował "za" bo sądził, że i tak zostaną w Unii, a Jego głos nie będzie istotny.
Moim zdaniem podobne głosowanie mieliśmy ostatnio u siebie, ale nie o tym temat.

Olinko, ale co sądzisz o tej petycji?

71

Krejzolka82 napisał/a:

Olinko, ale co sądzisz o tej petycji?

Samo pojawienie się petycji już daje mocno do myślenia.
Osobiście uważam, że ewentualne powtórzenie referendum będzie decyzją samych Brytyjczyków - my tu nie mamy nic do powiedzenia. Niemniej przecież jeśli zbiorą pod petycją wystarczającą ilość podpisów i zdecydują się na jego powtórzenie, zwłaszcza na tych zmienionych (potencjalnie) zasadach, to tylko upewnią się co do rzeczywistej, a przede wszystkim tym razem być może bardziej świadomej, woli narodu. Teraz ta różnica była tak niewielka, że na dobrą sprawę trudno mówić o większości. To znaczy matematycznie tak, ale rozumiemy o co chodzi. Swoją drogą dziwię się, że już wcześniej nie wzięto tego pod uwagę.

Ponadto nawet gdyby UK ostatecznie w Unii pozostała (jak wspomniałam wcześniej - zdarzyć może się jeszcze wszystko), to i tak ta sytuacja powinna przywódcami wspólnoty mocno potrząsnąć. Ja w każdym razie bardzo na to liczę.

72

Olinka napisał/a:

Osobiście uważam, że ewentualne powtórzenie referendum będzie decyzją samych Brytyjczyków - my tu nie mamy nic do powiedzenia.

Nie mamy nic do powiedzenia, ale znowu odczujemy...
Co za paradoks - frankowicze z Polski ponoszą konsekwencje brytyjskiego "głosu ludu"... Oni sobie będą głosować bez końca, a cały świat znowu wstrzyma oddech , co też tym razem postanowią Brytyjczycy, których znaczna część nie ma pojęcia o tym,  na czym w ogóle polega EU..
Dzisiaj chcą wyrzucić imigrantów, bez których de facto nie istnieją,  jutro zechcą wypowiedzieć wojnę Rosji (a czemu nie? ), a pojutrze będą nerwowo wpisywać w google - "kim jest Putin"... A władza oczywiście uszanuje wolę ludu ....

73 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-26 12:15:51)

Olinka napisał/a:

(...)
Mamy to, na co sobie w ciągu ostatnich miesięcy zapracowaliśmy. Dziś nasze zdanie już się tam zdecydowanie mniej, żeby nie powiedzieć niewiele, liczy. Niestety.
Zupełnie odrębną kwestią stanowi też wartość złotówki na rynku międzynarodowym - wczorajsze wahania kursów walut wyraźnie wskazują, że jej siła niestety nie jest zachwycająca.

Bo wcześniej faktycznie mieliśmy bardzo dużo do powiedzenia wink Szczególnie wtedy, kiedy spełnialiśmy oczekiwania w realizacji interesów państw "zarządzających" Unią. Od zawsze nasze miejsce było jasno określone.

Snake napisał/a:

Bo Polska i podobne kraje są od tego żeby siedzieć cicho kiedy mądrzejsi debatują. Tak w końcu wprost powiedział premier Francji. Unia nie jest od tego żeby głupim było dobrze ale żeby coraz lepiej było tym co UE zakładali. (...)

Snake wydaje się to  tak oczywiste, chociaż może jednak nie dla wszystkich wink

74

MamaMamusia napisał/a:

Nie mamy nic do powiedzenia, ale znowu odczujemy...
Co za paradoks - frankowicze z Polski ponoszą konsekwencje brytyjskiego "głosu ludu"... Oni sobie będą głosować bez końca, a cały świat znowu wstrzyma oddech , co też tym razem postanowią Brytyjczycy, których znaczna część nie ma pojęcia o tym,  na czym w ogóle polega EU..

Tak właśnie działa wspólnota, a UK jest przecież jednym z jej głównych filarów. Za to jeśli wynik powtórzonego referendum będzie odmienny od pierwotnego, a to - powtórzę - jak najbardziej jest możliwe, to Unia chyba na powrót nieco odetchnie z ulgą. My również. Z drugiej strony to może zadziałać jak terapia szokowa i odnieść na przyszłość całkiem pozytywne skutki, nawet jeśli sytuacja pozostanie bardziej napięta niż miało to miejsce do tej pory.

in_ka napisał/a:

Bo wcześniej faktycznie mieliśmy bardzo dużo do powiedzenia wink Szczególnie wtedy, kiedy spełnialiśmy oczekiwania w realizacji interesów państw "zarządzających" Unią. Od zawsze nasze miejsce było jasno określone.

Mieliśmy. Owszem, spełnialiśmy oczekiwania, bo takie było założenie naszego przystąpienia do wspólnoty, jak zresztą każdego z państw nowo wstępujących, za to nasz głos coraz bardziej był brany pod uwagę. Dziś nikt nas już nawet nie pyta.

To ja może zapytam: czy ktoś z Was wyobraża dziś sobie Polskę poza Unią?

75

Olinka napisał/a:

Tak właśnie działa wspólnota, a UK jest przecież jednym z jej głównych filarów.

Czy aby na pewno tak działa wspólnota?
rozjuszony tłum , z którego duża część nie ma pojęcia o co w ogóle chodzi, pod wodzą fanatycznego przywódcy decyduje o losach "wspólnoty"... a potem oznajmia, że może by tak zadecydować jeszcze raz. Fajna "wspólnota".

To tylko referendum, żadne wyjście,  a popatrz jaki bałagan na światowej giełdzie, jaka burza na rynku walutowym, ile milionów funtów sobie po prostu wyparowało. I co na to wspólnota? a no może s jedynie poczekać na następną decyzję ludu wybranego...

76 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-26 12:58:27)

Olinka napisał/a:

in_ka napisał/a:

Mieliśmy. Owszem, spełnialiśmy oczekiwania, bo takie było założenie naszego przystąpienia do wspólnoty, jak zresztą każdego z państw nowo wstępujących, za to nasz głos coraz bardziej był brany pod uwagę. Dziś nikt nas już nawet nie pyta. (...)

A ja wyraźnie widzę jak inna była Unia do której przystępowaliśmy, a ta obecna.

Olinka napisał/a:

To ja może zapytam: czy ktoś z Was wyobraża dziś sobie Polskę poza Unią?

Polski na to nie stać. Nasze miejsce jest w Unii.

77

in_ka napisał/a:

Wielkiej Brytanii też, a jednak idą na całość!
Jak szaleć to szaleć...

78

MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

Wielkiej Brytanii też, a jednak idą na całość!
Jak szaleć to szaleć...

A tego nie jestem już taka pewna, tzn. czy jej nie stać.

79 Ostatnio edytowany przez MamaMamusia (2016-06-26 13:25:06)

in_ka napisał/a:

A ja owszem smile
Jestem w sercu wydarzeń i widzę ten blady strach, na myśl o tym, że jednak wychodzimy... i to zdziwienie, i to - co teraz będzie? widzę tych Anglików, którzy tyłka z kanapy nie ruszą, a chcą wywalić tych , którzy na nich pracują... Widzę zastój na rynku nieruchomości, impas w budownictwie (mój mąż ma firmę budowlaną ), bo ludzie boją sie inwestować o obliczu niepewnej przyszłości. Słyszę te opinię bardzo mądrych narzeczonych angielskich kibiców znudzonych piłka nożna, które mówią, że to dobrze iż wychodzimy, bo Anglicy nie zagrają w Euro w przyszłym roku smile

znam ten kraj. On żyje dzięki imigrantom. Upadek Zjednoczonego Królestwa jest bliski. spójrzmy na Szkocję, na Londyn... Brexit to jest najgorsze co mogło się  Wielkiej Brytanii przytrafić

80 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-26 13:27:42)

MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

A ja owszem smile (...)

Czas pokaże. Przekonasz się.

MamaMamusia napisał/a:

znam ten kraj. On żyje dzięki imigrantom. Upadek Zjednoczonego Królestwa jest bliski. spójrzmy na Szkocję, na Londyn... Brexit to jest najgorsze co mogło się  Wielkiej Brytanii przytrafić

Emigranci nadal będą w Brytanii.

81

MamaMamusia napisał/a:

Czy aby na pewno tak działa wspólnota?

Chodziło mi o to, że jak jeden z elementów zostanie poruszony, to oddziaływuje na pozostałe. To działa jak układ naczyń połączonych.

in_ka napisał/a:

Bo jest inna, przy czym nie tyle miałam na myśli moment, kiedy do niej wstępowaliśmy, co ostatnie lata, gdy nasz głos naprawdę brany był już pod uwagę. Z drugiej strony coraz wyraźneij widać, że nie tylko Polska spychana jest na decyzyjny margines.

82

in_ka napisał/a:

Niekoniecznie.
I to nie dlatego, że ktoś ich stamtąd wygoni. Ten kraj wkrótce przestanie być atrakcyjny pod względem emigracyjnym.
Ale masz rację -czas pokaże wink

83 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-26 13:50:05)

MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

Niekoniecznie.
I to nie dlatego, że ktoś ich stamtąd wygoni. Ten kraj wkrótce przestanie być atrakcyjny pod względem emigracyjnym.
Ale masz rację -czas pokaże wink

Ile czasu wg ciebie będzie trwało to wkrótce?
I jakie kraje przejmą emigrantów?
Może zmienią się zasady (raczej na pewno) ale nadal Brytania będzie atrakcyjna.

Olinka napisał/a:
in_ka napisał/a:

Bo jest inna, przy czym nie tyle miałam na myśli moment, kiedy do niej wstępowaliśmy, co ostatnie lata, gdy nasz głos naprawdę brany był już pod uwagę. Z drugiej strony coraz wyraźneij widać, że nie tylko Polska spychana jest na decyzyjny margines.

No właśnie. Inna. I to jest istotne. Bo ta zmiana pociągnęła konsekwencje.

84

Olinka napisał/a:

Chodziło mi o to, że jak jeden z elementów zostanie poruszony, to oddziaływuje na pozostałe. To działa jak układ naczyń połączonych.

Albo efekt domina.
Dziwi mnie jeszcze taka rzecz..Otóż w pierwszej lepszej korporacji zarząd zabezpiecza się na wszystkie możliwe sposoby przed nieodpowiedzialnym odpływem pracowników, mówię o karach finansowych, zakazie pracy dla konkurencji itp, a tymczasem tak potężna machina jak UE pozostaje zupełnie bezbronna wobec decyzji jednego społeczęństwa... A to nie są umowy o pracę, tylko traktaty między narodowe. wiadomo, że WB nie opuści Unii za miesiąc , ale kiedyś opuści i jakoś nikt nie mówi o jakiejkolwiek odpowiedzialności za ten fakt. Spoko, można sobie wyjść kiedy sie chce i bez konsekwencji...

85

Jest również teoria, że Brexit był zaplanowany. Oczywiście, można jej zupełnie nie brać pod uwagę. Ja jednak jej całkiem nie odrzucam wink

86

in_ka napisał/a:

A skąd ma to wiedzieć?
Pewne symptomy już są... pisałam wyżej o nieruchomościach, budownictwie.
dodam jeszcze zapędy niepodległościowe Szkocji , a nawet Londynu, strach o przebudzenie IRA ( bardzo realny), niesłabnące zagrożenie terroryzmem, rosnąca nietolerancjia wobec imigrantów... emigrant wyjeżdza po to, aby było mu lepiej, a nie gorzej. Tu sie po prostu robi nieciekawie i tyle...

87

MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

A skąd ma to wiedzieć?
dodam jeszcze zapędy niepodległościowe Szkocji , a nawet Londynu, strach o przebudzenie IRA ( bardzo realny), niesłabnące zagrożenie terroryzmem, rosnąca nietolerancjia wobec imigrantów... emigrant wyjeżdza po to, aby było mu lepiej, a nie gorzej. Tu sie po prostu robi nieciekawie i tyle...

No sorry jak używasz jakiegoś określenia, to chcę wiedzieć, co ono dla ciebie znaczy.
2, 5, 10 lat ? Stąd moje pytanie.
Czy "wkrótce" oznacza: kiedyś tam, nie wiem kiedy ...

88 Ostatnio edytowany przez MamaMamusia (2016-06-26 14:22:39)

in_ka napisał/a:

Wkrótce oznacza jutro smile smile

Masz rację - nie wiem kiedy, bo nie jestem prorokiem

Pewien proces rozpoczął sie w momencie, gdy Cameron ogłosił chęć zapytania społeczeństwa. Trwa on ciągle. Nie muszę wiedzieć co sie konkretnie wydarzy i kiedy, by widzieć , że zmierza to w stronę klęski. Posłużę się więc twoją ulubioną sentencją - CZAS POKAŻE. Przyznasz, że ma ona niewiele wspólnego z liczbami i datami, więc hola , hola... nie odpytuj mnie smile

89 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-26 14:30:50)

MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

Pewien proces rozpoczął sie w momencie, gdy Cameron ogłosił chęć zapytania społeczeństwa. Trwa on ciągle. Nie muszę wiedzieć co sie konkretnie wydarzy i kiedy, by widzieć , że zmierza to w stronę klęski. Posłużę się więc twoją ulubioną sentencją - CZAS POKAŻE. Przyznasz, że ma ona niewiele wspólnego z liczbami i datami, więc hola , hola... nie odpytuj mnie smile

Ok, nie odpytuje.
Czas pokaże wink Niech tak zostanie.
Zapamiętajmy - Ty jesteś pewna, że Brytanii nie stać na wyjście z Unii. Ja tej pewności nie mam. A już jej klęski na horyzoncie zupełnie nie dostrzegam. smile

90

in_ka napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

Ok, nie odpytuje.
Czas pokaże wink Niech tak zostanie.
Zapamiętajmy - Ty jesteś pewna, że Brytanii nie stać na wyjście z Unii. Ja tej pewności nie mam. A już jej klęski na horyzoncie zupełnie nie dostrzegam. smile

Tak , jestem pewna, ze wielkiej Brytanii nie stać na Brexit i że jest to decyzja delikatnie mówiąc nieodpowiedzialna.
Co  klęski Zjednoczonego Królestwa w sensie jego rozpadu, trwałego podziału - prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, ale nie pewność stuprocentowa.
Ucieszę się jeśli twoja niepewność/twoje podejrzenie okaże się realna i twój horyzont. Szczerze sie ucieszę . Będę miała ogromna radochę z przyznania ci racji. Naprawdę
Czas pokaże i na tym poprzestańmy

91

W sumie to pozostaje mi sie cieszyć, ze mieszkam w mieście, gdzie glosowano za pozostaniem w ogromnej wiekszosci (ponad 70% bylo za pozostaniem).
Znaczy to, ze choc na ogólny obraz nie ma to wplywu, to jednak mieszkam  w miejscu, gdzie Polakow lubią. Co akurat da sie zauważyć.

92

Iceni napisał/a:

W sumie to pozostaje mi sie cieszyć, ze mieszkam w mieście, gdzie glosowano za pozostaniem w ogromnej wiekszosci (ponad 70% bylo za pozostaniem).
Znaczy to, ze choc na ogólny obraz nie ma to wplywu, to jednak mieszkam  w miejscu, gdzie Polakow lubią. Co akurat da sie zauważyć.

To pewnie mieszkasz w Londynie albo Cambridge.

93

Ja zaś zakochałem się w wypowiedzi komisarza Junckera, tego od pouczania i rozliczania Polski z demokracji i poszanowania prawa kiedy stwierdził, że niektórzy premierzy za bardzo słuchają wyborców zamiast być prawdziwymi europejczykami...

94

Fahkir napisał/a:
Iceni napisał/a:

To pewnie mieszkasz w Londynie albo Cambridge.

Cambridge  smile

95 Ostatnio edytowany przez polis (2016-06-26 16:28:03)

MamaMamusia napisał/a:
in_ka napisał/a:

A skąd ma to wiedzieć?

Mnie ciekawi, że za wyjściem było starsze pokolenie, które powinno pamiętać czasy, gdy działała IRA i to jak w wiadomościach można było dowiedzieć się o porwaniach, bombach w samochodach czy chociażby to jak próbowano zamordować Thatcher i niewiele brakowało, żeby się udało.

Ale zobaczymy, wiemy, że Sinn Féin, polityczne ramię IRA, chce połączyć się z Irlandią i chciałoby referendum w tej sprawie. To przynajmniej na razie nie wygląda bardzo źle. Natomiast jeśli brexit doprowadziłby do odrodzenia się IRA, to zrobiłoby się bardzo niewesoło.

Co do tego kiedy WB wyjdzie z Unii, procedury są jasne. Potym jak WB oficjalnie zgłasi Unii, że nie chce być dalej członkiem, WB ma dwa lata na negocjacje. Po upływie tego terminu, automatycznie przestają nim być.

96

polis napisał/a:

Mnie ciekawi, że za wyjściem było starsze pokolenie,

Czyli grupa , która konsekwencje poniesie w najmniejszym stopniu.
Ale nie zapominajmy, tez o populacji, która głosuje za wyjściem z nadzieją na pozostanie oraz wpisuje w google - co to jest EU?

97

MamaMamusia, ja z pierwszej reki widze, ze Brexit był katastrofalny dla rynku nieruchomości. Sprzedajemy dom i normalnie w moim regionie to jest kwestia 2-4 tygodni i masz kupującego. My jesteśmy, jak zresztą wiele innych domow, na rynku od kwietnia i ...nic się nie rusza, bo ludzie boja się inwestować. I to się zaczelo nawet przed referendum. Teraz mamy prospekt, ze przeniesiemy się do nowego hrabstwa i będziemy musieli wynajmować, bo cholerka wie kiedy ten dom sprzedamy. Totalnie tez wyparowalo nasze marzenie o willi w Hiszpani, która planowaliśmy kupic w przyszłym roku, żeby mieć gdzie jechać na wakacje w czasie ponurych angielskich zim sad

Za Brexitem głosowali nie tylko ludzie, których ignorancja nie znala granic (najczestsze pytanie w wujku Google: What is European Union?), ale również ludzie biedni, którzy nic nie mieli do stracenia. Jak zyjesz na zasiłku, albo jesteś biednym emerytem, to co cie obchodzi rynek nieruchomości i stopy oprocentowania kredytow? Zwisa ci i powiewa. Za to fajnie się wyzyc na imigrantach, bo możesz zrzucić odpowiedzialność za własne fuckupy na kogos innego. Oczywiście kompletnie nie zauwazajac, ze jesteś biedny jak mysz koscielna nie dlatego, ze ci Unia prace zabrala, ale, ze parlamentarzyści w Westminster nie dbaja o rozwój wszystkich części UK w taki sam sposób. Mieszkasz na polodniu, to tutaj kasa jest na wszystko, mieszkasz na polnocy albo we Wschodniej Anglii, to dbaja o ciebie tyle co o zeszłoroczny snieg.

98

Reakcja UE na Brexit powala.
Jeszcze bardziej, jeszcze mocniej. Zbudujemy superpaństwo. Aż chce się zapytać: czy to coś na kształt III Rzeszy wink

99

Mnie ciekawi podejście osób, które mają narodowo-ksenofobiczne podejście, do niedawnych ataków na Polaków w GB.
Czy atakujący mają rację?

100

Czarna Kotka napisał/a:

Mnie ciekawi podejście osób, które mają narodowo-ksenofobiczne podejście, do niedawnych ataków na Polaków w GB.

Taka jest prawda, że można swoją frustrację na Polakach rozładować, ponieważ Anglicy wiedzą, że Polacy jedynie poprzeklinają na to zjawisko, nie tak, jak inna nacja, która może pobić, odciąć głowę a nawet i bombę wysadzić.

Może się mylę, ale jestem pewna, że Anglikom bardziej przeszkadzają Muzułmanie a nie Polacy czy inne narodowości, ale boją się to głośno mówić.

101

Zostawiając na chwilę sprawę Muzułmanów, jestem po prostu ciekawa, czy zdaniem osób, o których wspomniałam, atakujący są "uprawnieni" do takich aktów. Czy te akty są słuszne ich zdaniem. Czy wolno tak komuś robić (komuś, kto niczego nie wysadza ani nie poucza innych jak się mają ubierać).

102

Czarna Kotka napisał/a:

Zostawiając na chwilę sprawę Muzułmanów, jestem po prostu ciekawa, czy zdaniem osób, o których wspomniałam, atakujący są "uprawnieni" do takich aktów. Czy te akty są słuszne ich zdaniem. Czy wolno tak komuś robić (komuś, kto niczego nie wysadza ani nie poucza innych jak się mają ubierać).

Oczywiście, że nie.
I nie chodzi mi, że to Polacy byli adresatami tych ulotek, po prostu nie mieli prawa.

Jak już chcieli taką akcję przeprowadzić, to mogli tylko napisać: "Cieszymy się bardzo, że już nie należymy do Unii i mamy nadzieję, że wrócicie do swojego kraju".

Na pewno lepsza taka ulotka niż nazywanie Polaków, robactwem.

103

Czarna Kotka napisał/a:

A to prowokacja Kotko?
Bo tak zbudowałaś ten tekst jak bywa przy prowokacji.

104

Ludzie, jest zero zwiazku pomiedzy Brexitem a uchodzcami. To wszystko bylo walka o wladze w Partii Konserwatywnej, ktore niestety spowodowalo eksplozje. Mala partyjka i mali politycy woleli klocic się o stolki niż zapewnić ekonomiczna stabilizacje całego państwa. A niedouczony, biedny plebs naiwnie sluchal ich argumentow.

105 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-28 14:16:07)

Beyondblackie napisał/a:

Ludzie, jest zero zwiazku pomiedzy Brexitem a uchodzcami. To wszystko bylo walka o wladze w Partii Konserwatywnej, ktore niestety spowodowalo eksplozje. Mala partyjka i mali politycy woleli klocic się o stolki niż zapewnić ekonomiczna stabilizacje całego państwa. A niedouczony, biedny plebs naiwnie sluchal ich argumentow.

Ile pogardy ...
Forumowa Beyondblackie i douczona i zapewne bogata arystokracja wink

106

in_ka napisał/a:
Czarna Kotka napisał/a:

A to prowokacja Kotko?

Jaka prowokacja?

107 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-28 14:37:51)

Krejzolka82 napisał/a:
in_ka napisał/a:
Czarna Kotka napisał/a:

A to prowokacja Kotko?

Jaka prowokacja?

Przeczytaj uważnie ten tekst.
Narodowy łączymy z ksenofobicznym?
Stadion Narodowy dodajmy zapewne ksenofobiczny.
Tetr Narodowy pewno ksenofobiczny. Muzeum Narodowe jak nic ksenofobiczne. Banki, Parki i co tam mamy jeszcze wink
A i zapomniałam Narodowe Święto Niepodległości też w domyśle ksenofobiczne smile

108 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2016-06-28 15:10:04)

Beyondblackie napisał/a:

Nieistotne czy jest, czy nie jest.
Istotne jest to, że imigranci są przedstawieni w negatywny sposób.
Istotne jest to, że ludzi nie obchodzi świat ekonomii, polityki, bo mało co kto, tak naprawdę rozumie.
Ludzi obchodzi to co rozumieją, to co pojmują.
Anglicy widzą co się dzieję w ich kraju, widzą co niektórzy imigranci wyrabiają. Boją się imigrantów i wcale im się nie dziwię.
O ile mi wiadomo to niektórym Anglikom nie podoba się, że inne nacje są tak samo traktowani jak oni.
Nie podoba im się równy przydział benefitów.
O ile mi wiadomo sam Cameron chciał ograniczenie zasiłków dla emigrantów.
Więc dla zwykłego Anglika najbardziej Brexit kojarzy się z imigrantami.
Nie dyskutujmy tutaj o ekonomii, bo chyba znawcami nie jesteśmy, no ja przynajmniej nie jestem więc z ekonomicznego punktu nie chcę się wypowiadać pisemnie, chociaż mam swoje przemyślenia.
Bardziej mnie interesuje socjologiczny aspekt Brexitu.

Coś Ty się tak uczepiła niewykształconych ludzi?

109

To nie istnieją środowiska narodowo-ksenofobiczne?
Byłam ciekawa, czy jakiś zwolennik idei wyganiania z kraju obcych (przypominam, obcych nie wysadzających się smile) poprze identyczną ideę angielskich zwolenników wyganiania z kraju obcych, jeśli wyganianymi są Polacy. Jak się odnajdzie w przestrzeni pomiędzy ideą czystości rasowej (lub narodowej) a tym, że to jego ziomkowie i on sam są elementem niepożądanym dla osób, z którymi właściwie dzieli światopogląd.

110

Nie twierdze, ze nie ma ksenofobicznych nastrojow w UK. Wrecz przeciwnie- im biedniejszy region, im mniej edukacji, tym więcej nienawiści do cudzoziemcow. I na tych wlasnie ludziach zerowała kampania Brexitu. Skutecznie, jak widać. Jednak prawdziwy powod wywolania referendum był niesamowicie trywialny- walka o przywództwo Partii Konserwatywnej.

Fantastyczny przyrost gospodarczy i stabilizacja została pogrzebana bo dwóch chlopcow w krótkich spodenkach poklocilo się o lopatke.

111

Ja nie wyganiam, najwyżej nie zapraszam :-) Oczywiście, że mogą wyganiac. Oczywiście głupie to jest. Tak jak w Polsce, gdzie multum Ukraińców robi to do czego nie można znaleźć Polaka.

112 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-28 23:09:24)

Czarna Kotka napisał/a:

To nie istnieją środowiska narodowo-ksenofobiczne?
Byłam ciekawa, czy jakiś zwolennik idei wyganiania z kraju obcych (przypominam, obcych nie wysadzających się smile) poprze identyczną ideę angielskich zwolenników wyganiania z kraju obcych, jeśli wyganianymi są Polacy. Jak się odnajdzie w przestrzeni pomiędzy ideą czystości rasowej (lub narodowej) a tym, że to jego ziomkowie i on sam są elementem niepożądanym dla osób, z którymi właściwie dzieli światopogląd.

Możliwe, że istnieją.
Teraz tylko kwestia jak ty je definiujesz?
Mnie nie dziwi, że w Brytanii pojawiają się incydenty związane z niechęcią do Polaków. Chociaż interesujące, słuchałam dzisiaj audycji w radio jadąc samochodem i żaden Polak mieszkający na wyspie (pytany w tej audycji) nie potwierdził niechęci wobec niego. Na ile problem jest rzeczywisty na ile wyimaginowany, to mnie bardziej  ciekawi.

Beyondblackie napisał/a:

(...) Fantastyczny przyrost gospodarczy i stabilizacja została pogrzebana bo dwóch chlopcow w krótkich spodenkach poklocilo się o lopatke.

Ale właśnie taka często jest polityka. To co ciebie dziwi ?
"Fantastyczny" - wow ...

Zastanawiające jest też aspekt zupełnego pomijania przyczyn tego negatywnego nastawienia wobec UE. Zmian niekorzystnych, które w niej nastąpiły. Kryzysów i braku pomysłu i skutecznego przeciwstawienia się im. Zagubienia rozsądku na szczeblu elit.

113

Należało by zacząć od tego że tytuł  wątku jest mylący. UE nigdy nie było żadnym imperium. To jest sztucznie wygenerowany twór polityczny który do tytułu państwa zawsze aspirował. W tym jest właśnie problem. Można sobie wymyślić flagę, można sobie zawiązać parlament i uznać "Odę do radości" jako hymn, ale to nigdy nie będzie państwo: ani historycznie nie spełnia warunków do utworzenia państwa, ani też ekonomicznie  gdyż tak naprawdę każdy europoseł który tam jedzie reprezentuje interesy konkretnego państwa narodowego. Dlatego cały koncept się sypie: inne są interesy Bułgarii, Włoch, UK, Niemiec czy Polski. Dlatego to się sypie. Inne są cele dążenia i niedobre jest kiedy dwa najsilniejsze państwa (Niemcy i Francja) dyktują warunki pozostałym. A w takich układach zawsze najsilniejszy dyktuje warunki pozostałym. Wspólnota Europejska - protoplasta UE miała kompletnie inny cel - współpraca gospodarcza tj. ustandaryzowane umowy handlowe, brak opłat import-export. Nie było wtedy mowy a żadnych limitach, parlamencie czy prawie unijnym które ingeruje w prawa narodowe. Czysta współpraca na poziomie ekonomicznym. Dopiero gdy zaczęto mieć aspiracje: "zróbmy sobie jedno fajne superpaństwo" to zaczęły się problemy.

114

I do tego trzeba by wrócić. Współpraca gospodarcza, brak ceł, swoboda przemieszczania itp. Resztę czyli całą tą nadbudowę polityczną, durnych przepisów i urzędów, a nawet dofinansowań wywalić na zbity pysk. Są 27 kraje, które umawiają się wspólnie na ułatwienia gospodarcze i koniec. Wywalić ten unijny parlament, komisarzy i urzędasów. Przecież wiadomo, że jeśli powstaje jakaś biurokracja, to ta biurokracja będzie robić wszystko żeby się rozrastać i wykazywać swoją potrzebę istnienia.

115

Snake napisał/a:

Wywalić ten unijny parlament, komisarzy i urzędasów.

Zaprawdę, godne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne,
ale jak realnie to zrobić, kiedy istnieje Unia w obecnej formie?
Żaden karp nie będzie entuzjastą Wigilii.
Jakiekolwiek zwątpienie w zasadność przerostu biurokracji i stad pasożytów w garniturach powoduje płacz tych drugich, bo przecież, bez nich sobie nie poradzimy wink
Musieliby chyba przylecieć Marsjanie i wykopać ich ze stanowisk, bo nikt dobrowolnie nie złoży urzędu. 
Który Tusk, Juncker, Bieńkowska czy inny Schultz przyzna się do bycia częścią rozrastającego się nowotworu ?

Aha, jakiś nasz rodzimy euro-entuzjasta w telewizorni produkował się o konieczności istnienia UE w obecnej formie, jako przeciwwagi dla rosnącej potęgi Chin, Indii i starych graczy, czyli USA i Rosji.
Ale nie powiedział, czym dokładnie mamy z nimi konkurować - postępami w utrwalaniu socjalizmu?
Podatkami wymierzonymi we własnych obywateli ?

116 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-30 07:56:56)

Mirko_81 napisał/a:

(...) Musieliby chyba przylecieć Marsjanie i wykopać ich ze stanowisk, bo nikt dobrowolnie nie złoży urzędu. 
Który Tusk, Juncker, Bieńkowska czy inny Schultz przyzna się do bycia częścią rozrastającego się nowotworu ? (...)

Trafne stwierdzenie.
Rzeczywiście to jak rak, który toczy Europe. Urzędasy, zainteresowani tylko swoimi korzyściami. Dominujące interesy grupy możnowładców.
Nie widzę szans na poprawę sytuacji, a to przygnębiające.
Bo sprawnie (sensownie) funkcjonująca UE bardzo nam potrzebna.

117

Z chwilą kiedy powstała ta unijna kasta było już po ptakach. Wiadomo było, że będzie ona robić wszystko aby przejąć jak największe kompetencje, środki i władzę. To jest już pewien system zniewolenia, narzędziem zniewolenia jest np. wspólna waluta. Euro jest dla wielu państw dobre ale dla innych już niekoniecznie. Taka Grecja miałaby zdecydowanie więcej mechanizmów obrony przed swoim kryzysem, gdyby w Grecji obowiązywała drahma, a nie euro. Jeśli nie masz kontroli nad emisją i wartością swojego pieniądza, to nie masz tak naprawdę sporej części suwerenności. To nie jest wbrew argumentom euroentuzjastów puste hasło. Suwerenność, to zdolność do obrony swojego interesu. Oczywiście wiem, że istnieją ludzie wierzący w jakiś europejski interes jako dobry dla wszystkich ale cóż, nie poradzę nic na czyjąś naiwność. W UE liczy się tak naprawdę interes kilku graczy, a reszta ma wierzyć, że ich interes jest też ich interesem lol

118

Co prawda, śledziłem wątek, ale niezbyt pilnie.
Interesuje mnie wyłącznie tytuł tematu.
"UE, zmierzch kolejnego imperium?"
Imperia, jak wiedzą wszyscy, to twory przejściowe, choć owa "tymczasowość" może trwać przez kilka stuleci. Oparta o siłę centrum i dzielenie poddanych.
Nie bez kozery, propaganda sowiecka ukuła określenie "imperializm".
Udając kochający pokój kraj, który, jeszcze jako Cesarstwo Rosyjskie podporządkował sobie politycznie, gospodarczo i mentalnie ileś tam państw, państewek i mniej zorganizowanych grup etnicznych, belki w swoim oku nie widziała, szukając ździebeł u innych.
Imperium, to przemoc. I nic się na to nie poradzi. Dla uzasadnienia istnienia UE, pozostaje bezradne szukanie analogii terytorialnej i "narzuconych" jakoby wymogów ogólno europejskich (czytaj: z Brukseli)
Unia Europejska, to dobrowolne stowarzyszenie suwerennych państw, które, dla dobra wspólnego, godzą się na ingerencję prawa unijnego w niektóre sfery życia społeczno-polityczno-gospodarczego członków.
Oczywiście - Niemcy, Francja, Włochy oraz kierujące się własnym, oddzielonym Kanałem od reszty kontynentu Zjednoczone ponoć Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej interesem, to są ci źli.
Reszta, to pariasi. No, może poza Austrią, Danią i Szwecją (ale to i tak Germanie wszyscy przecież, prawda? smile)
Pierwszy raz widzę jednak, że "imperium" rozszerza się pod intensywnym naciskiem kandydatów nadstawiających, zgodnie z tą logikq, szyję na obrożę.
Turcja od dziesiątków lat wręcz żebrze (do niedawna tak było przynajmniej), by zasilić "imperium". Bezskutecznie.
Serbia marzy o UE, podobnie jak Ukraina.
Muszą stać w poczekalni bez widoków na akces.
Imperia rozpadały się z różnych przyczyn.
Tiwarzyszyła temu zawsze przemoc. Wewnętrzna niekiedy,  ale częściej zewnętrzna, zapowiadająca powstanie kolejnego imperium na gruzach dotychczasowego.

119

Excop napisał/a:

Co prawda, śledziłem wątek, ale niezbyt pilnie.
Interesuje mnie wyłącznie tytuł tematu.
"UE, zmierzch kolejnego imperium?"
Imperia, jak wiedzą wszyscy, to twory przejściowe, choć owa "tymczasowość" może trwać przez kilka stuleci. Oparta o siłę centrum i dzielenie poddanych.
Nie bez kozery, propaganda sowiecka ukuła określenie "imperializm".
Udając kochający pokój kraj, który, jeszcze jako Cesarstwo Rosyjskie podporządkował sobie politycznie, gospodarczo i mentalnie ileś tam państw, państewek i mniej zorganizowanych grup etnicznych, belki w swoim oku nie widziała, szukając ździebeł u innych.
Imperium, to przemoc. I nic się na to nie poradzi. Dla uzasadnienia istnienia UE, pozostaje bezradne szukanie analogii terytorialnej i "narzuconych" jakoby wymogów ogólno europejskich (czytaj: z Brukseli)
Unia Europejska, to dobrowolne stowarzyszenie suwerennych państw, które, dla dobra wspólnego, godzą się na ingerencję prawa unijnego w niektóre sfery życia społeczno-polityczno-gospodarczego członków.
Oczywiście - Niemcy, Francja, Włochy oraz kierujące się własnym, oddzielonym Kanałem od reszty kontynentu Zjednoczone ponoć Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej interesem, to są ci źli.
Reszta, to pariasi. No, może poza Austrią, Danią i Szwecją (ale to i tak Germanie wszyscy przecież, prawda? smile)
Pierwszy raz widzę jednak, że "imperium" rozszerza się pod intensywnym naciskiem kandydatów nadstawiających, zgodnie z tą logikq, szyję na obrożę.
Turcja od dziesiątków lat wręcz żebrze (do niedawna tak było przynajmniej), by zasilić "imperium". Bezskutecznie.
Serbia marzy o UE, podobnie jak Ukraina.
Muszą stać w poczekalni bez widoków na akces.
Imperia rozpadały się z różnych przyczyn.
Towarzyszyła temu zawsze przemoc. Wewnętrzna niekiedy,  ale częściej zewnętrzna, zapowiadająca powstanie kolejnego imperium na gruzach dotychczasowego.

Autorko, odniesiesz się jakoś. smile

120 Ostatnio edytowany przez Legat (2022-08-21 16:45:48)

Obawiam się, że to w Polsce żyjemy w bańce i wydaje się nam, że polityka światowa nie ma nic wspólnego z przemocą. Z resztą nie ma się co dziwić. Dziesiątki lat żyliśmy w komunie, ktoś za nas decydował. Potem było trochę zamieszania, ale dostaliśmy się do UE i też poszło to w określonym kierunku. Znaczy staliśmy się przydupasem gospodarczym Niemiec, co w oczywisty sposób wpłynęło to na nasz rozwój. Wielu państw może tylko pozazdrościć.
Ale odnośnie własnej polityki leżymy. Prawdę mówiąc praktycznie jej nie prowadzimy jako państwo. Nikomu to za bardzo nie przeszkadzało, bo byliśmy na dorobku.
Ale wojna na Ukrainie przynajmniej na jakiś czas nas przebudziła z pięknego unijnego snu. Wielu dowiedziało się, że polityka to nie sentymenty, tylko twarda walka mocarstw o wpływy.

121

Excop napisał/a:

Obawiam się, Excopie, że o ile ewelinaL nie założy nowego konta, to już się nie odniesie, bo usuwając profil nawet nie ma takiej możliwości.

122

Olinka napisał/a:
Excop napisał/a:

Obawiam się, Excopie, że o ile ewelinaL nie założy nowego konta, to już się nie odniesie, bo usuwając profil nawet nie ma takiej możliwości.

Nie zauwazylem, Olinko. Pozdrawiam. smile

Posty [ 66 do 122 z 122 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Unia Europejska ? schyłek kolejnego imperium?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024