Ostatnio wzielam sie za stare klasyczne filmy (choc nie tylko), w tym wypadku Hitchocka. Wczesniej znalam tylko "Psychoze". No i jestem bardzo zadowolona filmy swietnie zrobione, ambitne, sklaniaja do myslenia. To nie sa horrory jak kiedys myslalam, ale czesto kryminaly polaczone np z watkiem milosnym. Ponizej napisze jakie obejrzalam :
"Okno na podworze" - niby malo sie dzieje w tym filmie, ale nie to jest najwazniejsze, a klimat, atmosfera niepewnosci i pokazanie checi podgladania sasiadow, dylematy moralne. No i te analizowanie co moglo sie stac w tamtym domu itp. Ciekawa fabula, dobre choc nie do konca zamkniete zakonczenie, mozna miec rozne interpretacje, jednak jedna jest wedlug mnie najmocniejsza. Bardzo dobry film, moja ocena 8/10.
"Vertigo" - tutaj kryminal, bo jest pewna intryga, ale mocniej rozwiniety jest watek milosny. Mimo tego jest poczucie tajemniczosci. Bardzo dobre aktorstwo. Swietne zakonczenie. Tutaj tez daje 8/10.y
"Sznur" - sam pomysl na fabule bardzo dobry i to co zrobili Ci mezczyzni przeraza, ale wykonane jest to raczej srednio. Porownujac ten film do innych Hitchocka jest moim zdaniem gorzej. Wiekszosc filmu to dialogi, ale niestety gorsze niz w innych jego filmach, chwilami sa dobre, ale reszte czasu malo ciekawe i niewiele wnosza do fabuly. No ale aktorstwo calkiem dobre. Bezsensownosc tego co zrobili przeraza. Nawet ciekawe zakonczenie. Jest srednio, ale pod koniec troche lepiej i to podnosi ocene. Daje 6/10.
"M jak morderstwo" - tutaj mamy ciekawa fabule, choc chwilami naiwna, dobre aktorstwo i ciekawe charaktery bohaterow zwlaszcza glownego bohatera, ktory mimo ze jest zlym charakterem, to przyciaga. Pod koniec, gdy dowiadujemy sie jak dokladnie wygladala intryga i jak byla zaplanowana to mozna byc pod wrazeniem, bo moze nie jest tez najlepsza, ale zla tez nie i troche trzeba sie skoncentrowac, a potem juz wszystko jest zrozumiale. Glowny bohater umial przekonujaco klamac i mial zdolnosci, by innych do tego przekonac. Caly film bardzo mi sie podobal. Daje 8/10.
"Starsza pani znika" - to najstarszy z tych filmow, jest z 1938, a nawet tutaj film jest w miare uniwersalny, bardzo dobrze zrobiony, choc sa tez naiwne sceny. Pierwsze 30-40 minut filmu jest troche gorsze, potem jest bardzo dobrze. Bardzo fajna postac starszej pani, inni bohaterowie tez interesujacy. Motyw znikniecia i przerazenie glownej bohaterki, proba robienia z niej chorej psychicznie sa aktualne tez w obecnych filmach, to ciekawy motyw, a wykorzystanie go w tamtych czasach na pewno bylo nowatorskie. Jestem pelna podziwu. Jest klimat, bardzo dobre aktorstwo i ciekawie rozwijajaca sie fabula. Pewien motyw zostal tak nagle wprowadzony i nie przekonal mnie, ale reszta bardzo dobra. Jest tutaj tez dodany humor, bardzo tu pasuje. Moja ocena 8/10.
Z nowych filmow obejrzalam tez "Bodom" - luzno oparty na podstawie niewyjasnionego dotad zabojstwa w 1960 roku nastolatkow nad jeziorem Bodom. Jeden z nich przezyl, mimo pewnych obrazen i niewiele pamieta. Przerazajaca historia. Sam film jest tylko luzno oparty, glowna fabula jest troche inna, ale tez dzieje sie nad jeziorem Bodom i to zabojstwo jest wspomniane. Podobal mi sie w filmie klimat, napiecie tez bylo, no i to, ze byl dosc zaskakujacy. Tutaj wszystko podloze ma bardziej psychologiczne, sa ciekawe motywy. Dobry film. Daje 7/10.
"Autopsja Jane Doe" - poczatkowo bylam nieufnie nastawiona do tego filmu, balam sie nudnej autopsji, a chcialam czegos mocniejszego. No ale nie zaluje obejrzenia, okazalo sie, ze to jednak horror, a autopsja i to co sie pozniej dzieje dosc oryginalne. Sama autopsja juz jest pokazana ciekawie, zaczynaja dziac sie dziwne rzeczy. Zastanawiamy sie kim jest dziewczyna. Kolejne wydarzenia filmu zwlaszcza to co widzimy na autopsji zaskakuje i zmusza nas do zastanawiania sie. Dalej mamy dosc dobre straszenie, choc czasem moze niepotrzebnie zrobione tak jak w innych horrorach. Mimo tego jest klimat, czulam troche strachu na tym filmie i pewien niepokoj po nim co nie zdarza mi sie tak czesto, bo wiele horrorow jest srednio zrobionych. Samo rozwiazanie zagadki nie zaskakuje tak bardzo, mogliby bardziej nas zaskoczyc, byloby jeszcze ciekawiej, ale juz jest bardzo dobrze. Tak swietny film moglby trwac dluzej, bo poltotej godziny mija za szybko. Moze zrobia 2 czesc, mam nadzieje, zakonczenie pozwoliloby na to. Oprocz tego pozniej jak pomysli sie o tym filmie to ma tez inna ciekawa interpretacje tego co sie tam dzialo i jest moim zdaniem jednym z lepszych jaki ostatnio wyszedl. Bardzo dobry, ciekawy i niepokojacy. Moja ocena 8/10.
Wybaczcie, ze sie tak rozpisalam :-) Moze ktos Was cos z tego obejrzy. Polecam.