Co ostatnio oglądałaś ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Co ostatnio oglądałaś ?

Strony Poprzednia 1 18 19 20 21 22 30 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,236 do 1,300 z 1,921 ]

1,236

Odp: Co ostatnio oglądałaś ?

Whiplash - rewelacja! Jeśli uważacie, że dramat o jazzie nie może trzymać w napięciu od początku do końca, powinniście zobaczyć ten film.

Zobacz podobne tematy :

1,237

Vian napisał/a:

Whiplash - rewelacja! Jeśli uważacie, że dramat o jazzie nie może trzymać w napięciu od początku do końca, powinniście zobaczyć ten film.

Bylam na tym w kinie. Jest rewelacyjny, naprawde. Nie moj temat, zadnej z postaci wystepujacych nie polubilam tam, a jednak skakalam wrecz na krzesle i zlapal moja uwage od samego poczatku do ostatniej sekundy. Moja kolezanka w niektorzych momentach, zatykala buzie  i mowila 'o moj boze, o moj boze' jak napiecie bylo mocne big_smile
Scena wypadku baaardzo dobrze nakrecona

1,238

The Brave One (Odważna) z Jodie Foster, film z 2007 roku.

1,239

Vian napisał/a:

Oj może, może smile bdb zdjęcia. Film zachwyca ...precyzją. Z przyjemnością patrzyło się na to, jak powstaje muzyka. Ale też pewna metafora....do sukcesu.

1,240

Wczoraj 50 twarzy Greya, dobry film nawet ale nie wiem dlaczego tak się nim ludzie zachwycają, no ale ogladnelam z ciekawości.W sumie to stracone dwie godziny.
Polecam ,,Nasza klatwa,, dokument nominowany do oskara 2015, o walce rodziców Leosia chorującego na rzadka schorzenie. Tylko pół godziny a ile emocji w tym zawarte.

1,241

Parę dni temu obejrzałam "Nae Meo-ri Sok-eui Ji-woo-gae" (oryginalny tytuł, koreański)/ "A moment to remember" (tytuł angielski i pod nim oglądałam ten film online, pod koreańskim tytułem online coś nie mogłam go znaleźć, wiadomo raczej zmieniają na angielski na stronach online). Jest to piękna historia miłosna, wciągającą, wzruszająca, przepłakałam chyba niecałą połowę filmu, łzy leciały potokiem. Bardzo dobrze zrobiony melodramat, pokazujący jak życie bywa niesprawiedliwe, ale światełkiem w tunelu jest miłość, która sprawia, że ludzie są zdolni do poświęceń. Dobrze dobrani aktorzy, bardzo dobre zagrali, pasują do siebie na ekranie, niezła muzyka, świetny klimat filmu i po prostu wspaniała historia. Nawet najtwardsi pewnie się wzruszą, a ja wrażliwa, to jak pisałam dużo na nim płakałam. Oprócz tego ogólnie ciekawe postaci, główni bohaterowie są generalnie wyraziści, a zwłaszcza główny bohater, trochę humoru, który bardzo mi odpowiada, bo Koreańczycy widzę zwykle mają fajniejsze żarty w swoich filmach. Przeszkadzała mi tylko może pod koniec zbyt duża ckliwość, tzn, że było wzruszająco, ale aż nadto to pokazane może, a nie trzeba było, film i tak jest bardzo wzruszający i bez tego. No, ale poza tym film wspaniały, o bólu, a też pięknej miłości, o bezsilności w chorobie, a zarazem wielkiej sile obojga bohaterów. Bardzo dobry film, moja ocena 8/10, polecam!

1,242

Ja ostatnio 2 filmy widziałam, jeden fajny, drugi fatalny.

"Co robimy w ukryciu" - rewelacja, faktycznie, odtrutka na "Zmierzchy" i nastoletnie wampiry. Lekko, z dystansem, czasami siermiężnie, ale nie chamsko nabijają się ze wszystkiego, a głównie z produkcji o wampirach. Polecam.

"Exodus" - to jakiś podtytuł miało, ale nie zapamiętałam. Rany, co za knot. W całym filmie podobała mi się jedna scena, jak Jahwe pod postacią dziecka traci cierpliwość i zaczyna tupać nogą, burzyć się i domagać. No ale niestety reszta to takie ni to ni sio. Ni stricte biblijna produkcja pokazująca boską potęgę, ni film demitologizujący Księgę Wyjścia. Wyszło bardzo marnie. Do tego nie byłabym sobą, gdybym się doczepiła do błędów scenografów, którzy serio, mogli Egipcjanom oszczędzić zbroi łuskowych na pustyni czy Ramzesowi korony noszonej przez KRÓLOWE.

1,243 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-10 05:23:22)

"Girlhouse" - no fakt, bardzo przewidywalny (jasne, slashery są przewidywalne, ale jednak zwykle mają coś innego od innych, tak się zdarza), a tu tak naprawdę wszystko przewidywalne, każde wydarzenie bym powiedziała, ale i tak nieźle się oglądało. Ładne dziewczyny - nie jestem facetem, ale i tak to pewien plus, slasher też można powiedzieć o zagrożeniach w sieci. Główna bohaterka całkiem dobrze zagrała, tzn na ich tle mi się wydaje, ale i inni aktorzy nie byli źli moim zdaniem. Zaczyna się zwłaszcza całkiem nieźle, owszem początek sprawia, że od razu potem wiemy tym bardziej o co chodzi, ale sam początek chyba jest najlepszy, dobrze pokazany, nieźle zagrany. Film niczym nie zaskakuje, zabójca też schematyczny, ale ogląda się to dosyć dobrze, więc jestem skłonna mimo wad dać mu chyba nawet naciągane 6/10. Taki slasher pomiędzy średnim, a niezłym, niby sporo wad, a jednak całkiem ok, do obejrzenia.

1,244

Ida - temat już był poruszany w polskim kinie (nie licząc ciekawej relacji między bohaterkami), formalnie mnie nie zachwycił. Film niezły, ale raczej nie oskarowy.

1,245

Oglądałam po raz n-ty Tylko Ciebie Chcę, drugą część Trzech Metrów Nad Niebem smile Polecam! To nie jest kolejny łzawy film bez sensu, ale film o miłości, przyjaźni, relacjach...zrobiony w naprawdę fajnym stylu wink

1,246

BonaHasek napisał/a:

Ida - temat już był poruszany w polskim kinie (nie licząc ciekawej relacji między bohaterkami), formalnie mnie nie zachwycił. Film niezły, ale raczej nie oskarowy.

Również obejrzałam. I co do Oscara mam podobne zdanie-nie wiem, za co. Okej, zdjęcia były dobre. Ale i tak cieszę się, że polski film zdobył Oscara .

Oglądałam również "Disco polo" - rewelacyjny! Polskie kino ostatnio pozytywnie zaskakuje smile

1,247 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-16 02:33:33)

3 dni temu oglądałam "Pod mocnym aniołem" - no tak, dosadny film, ale dla mnie też nie jakiś do przesady. Lubię filmy Smarzowskiego, ten też moim zdaniem jest dobry, choć niewątpliwie gorszy od jego innych filmów moim zdaniem. To trochę takie majaki alkoholika bym powiedziała, ale moim zdaniem dobrze zrobione. Pewnie, że przerysowane w pewnych miejscach, pokazujące alkoholików takich skrajnych już, ale mnie poruszył. Mógłby tylko Smarzowski trochę zmienić obsadę, tak dla odmiany, a tak to są Ci aktorzy, którzy w jego poprzednich filmach, bardzo dobrzy, ale wiadomo ciągle oglądany Więckiewicz, mimo że bardzo dobry aktor to też się "nudzi". No, ale ogólnie dobry film o tym jakim nałogiem jest alkohol i jak niszczy obraz postrzegania świata. 7/10, dobry.

Wczoraj na seansie w domu kultury zaś obejrzałam film "Mama" (2014) Xawiera Dolana - jak na razie jego oglądałam też "Wyśnione miłości" i podobały mi się, ale "Mama" bardziej. Jest to wzruszająca historia o mamie i synu, który ma ADHD silne, często miewa zmienne nastroje, napady agresji, mama nie może sobie z nim poradzić, dlatego był on w internacie, a potem znowu jest z mamą, tzn musi się nim zaopiekować znowu i widzimy to na początku filmu. Ma on 14 lat. Trochę spraw ulega zmianie, gdy poznają tajemniczą sąsiadkę z naprzeciwka. Piękny, wzruszający film, o miłości rodzicielskiej trochę inaczej, bo np na pierwszy rzut oka choćby pracownica internatu mogłaby pomyśleć, że Diane nie zależy na synu. Jednak to pozory, warto zobaczyć później. Moim zdaniem wszyscy aktorzy zagrali świetnie, no wiadomo syn tym bardziej, bo miał naprawdę trudne sceny do zagrania. Jednak chylę czoła przed Diane, czyli Anne Dorval, pierwszy raz widziałam tę aktorkę, a jej gra aktorska mnie zachwyciła, chętnie zobaczę inne filmy z jej udziałem. Poza tym piękna muzyka, emocjonujące sceny, jest taka jedna scena, tak emocjonująca, że takiej chyba nie widziałam w żadnym filmie jeszcze. Do tego ta scena mocno trzyma w napięciu. W ogóle bohaterzy w filmie są wyraziści, idealnie dopracowani moim zdaniem, pewnie Dolan tak ich konstruuje właśnie, bo w "Wyśnionych miłościach" też każdy był wyrazistą postacią jak pamiętam. Dialogi też są bardzo dobre. Nie zawsze w filmach tak jest, często są jakieś kalki i brak wysilenia się tutaj, a tu jest inaczej. Widzimy w filmie trudne rodzicielstwo, dramat mamy, ale też syna, który stara się pracować nad sobą, ale sam widzi, że nie ze wszystkim sobie radzi, czasem traci kontrolę. A także o trudnych wyborach.

Jestem wrażliwa i zwykle na wzruszających filmach płaczę jak bóbr, tutaj może aż tak nie płakałam, ale chyba dlatego, że emocje ścisnęły mi gardło, więc wręcz jeszcze bardziej wzruszyłam się nawet nie płacząc tym razem. Chociaż tak po filmie jak go sobie przypomniałam i naszły mnie refleksje, to już poszło sporo łez, film ma dużą siłę oddziaływania. Dla mnie jedynie chyba początek filmu nieco gorszy od dalszej części, sama nie wiem, ale tak to odczułam i zabrakło mi więcej o Kylii, bo aż prosiło się, by wyjawić jaka była jej przeszłość moim zdaniem. Gdyby nie to to dałabym 9/10, no a tak dam 8/10, ale i tak bardzo dobra ocena, no i film zdecydowanie warty obejrzenia. Zostanie w mojej pamięci na bardzo długo. Dużo o nim teraz myślę, no i słucham wiele razy muzyki z filmu, a zwłaszcza np piosenki "Colorblind" - wcześniej chyba też ją znałam, ale teraz jakby podoba mi się jeszcze bardziej. Bardzo polecam film!

A potem obejrzałam w domu już sama, po seansie w domu kultury film "Sztuka płakania". Też bardzo dobry, choć zupełnie inna konwencja. Bardzo surowy, jeszcze bardziej surowy od wielu skandynawskich filmów myślę. Bez tonu moralizatorstwa, mimo że porusza trudny temat. O manipulacji w rodzinie, jak może ona przebiegać, dzięki czemu nikt spoza rodziny pewnie nie spodziewałby się co tak naprawdę w tej rodzinie się dzieje. Ukazanie płaczu jako próby manipulacji i bardzo dobrze to pokazali. Jedni płaczą, bo są smutni, inni by coś wymusić, w tym filmie w bardzo obrzydliwy sposób. Film pokazuje jak można zmanipulować dziećmi, które mogą pomyśleć, że to ich wina, nie zdawać sobie sprawy, że dzieje się coś złego. Film pokazany jest z perspektywy myślenia syna, czyli po prostu dziecka, jest to dobrze zrobiony zabieg. Akcja powolna, ale tutaj to nie ujmuje filmowi. Bardzo dobry film, Skandynawia kręci inne filmy i ten też jest inny, oryginalny, trochę groteskowy, ale w tym wszystkim też dramatyczny i jak piszę przedstawia trudny temat, daje pola do refleksji. 8/10, polecam do obejrzenia w skupieniu, nie jest to łatwy film, to prawda, ale warto obejrzeć. Inny od reszty, przedstawia inaczej ważny problem, inaczej, ale właśnie bardzo dobrze zrobiony. A postacie też dobrze skonstruowane.

1,248

"Perwersyjna siostra" - tak dla beki - najpierw bylo smiesnzie, ale pod koniec już mi sie chciało rzygać krwią...

Dziewczyna z szafy - super! Głowacko, Mecwaldowski i ta historia... Warto obejrzeć.

1,249

Zapomniałam jeszcze napisać, że parę dni temu oglądałam "Dzikie historie". Właściwie oglądałam jednego dnia połowę filmu, czyli godzinę, a za parę dni dalej. No mnie aż tak nie zachwycił jak myślałam po ocenie, aczkolwiek zły nie jest, po prostu myślałam, że bardzo dobry będzie dla mnie, a jednak nie. Dałabym ocenę albo 6,5 biorąc pod uwagę połówki, ale wolę bez połówek, to ok 7/10. Zaczyna się naprawdę dobrze, historia z Pasternakiem bardzo dobra moim zdaniem i zabawna, dobra też scena w restauracji, dalsza nawet też, potem jednak moim zdaniem gorzej. A że oceniam całość, to ocena dobra, no bo nie przeczę, gdyby każda historia była poziomu Pasternaka to ocenę bym pewnie bardzo dobrą, czyli 8 dała. Wolałabym też chyba, żeby to było w jednej historii, dwóch czy może trzech, a nie więcej. Niewątpliwie dobra też historia z weselem, chociaż spodziewałam się i po niej więcej. Nie uśmiałam się dużo na całym filmie, chociaż chyba lubię czarny humor, np taki zaprezentowany czarny humor w "Jabłkach Adama" mi się podobał, ale ogólnie lubię czasem w sumie. Jednak tutaj aż tak to nie uśmiałam się, nie każda historia moim zdaniem trzyma poziom. Ta z potrąceniem była dla mnie wręcz słaba, a ta Bombita dobra jako pokazanie walki z systemem, ale też nie porwała mnie, ciągnęła mi się trochę. Podsumowając niezły/dobry film, tak pomiędzy dla mnie, moja ocena 7/10, dobrze, ale bez zachwytu, czego w sumie spodziewałam się, no czasem niepotrzebnie się spodziewamy, ale jak czytałam tyle bardzo dobrych opinii, to wiadomo nastawiłam się bezwiednie, ale wiadomo, każdy lubi co innego i rozumiem. Chyba, że mnie nie porywają filmy reżysera ogólnie, bo kiedyś oglądałam "Skóra w której żyję" i mimo świetnej fabuły i że lubię takie filmy, to się wynudziłam trochę. No nie wiem, obejrzę jakiś jego film jeszcze.

A wczoraj obejrzałam "Zło" (2003). Historia chłopca wysłanego do elitarnego internatu. Pokazuje jak przeciwstawia się systemowi. No jak na film skandynawski to dla mnie klimatu trochę zabrakło, jest nieźle, ale w porównaniu do innych skandynawskich filmów (może nie oglądałam jeszcze bardzo dużo, ale jednak znam ich klimat), to wypada moim zdaniem gorzej. Postacie mniej wiarygodne, bardziej jednowymiarowe moim zdaniem. Ogląda się zbyt lekko jak na film o tej tematyce i nie chodzi mi o to, że za mało mocnych scen, tylko ogólnie mam takie wrażenie. Dobrze jednak pokazane jak często Ci, którzy są na górze w hierarchii tak naprawdę są tchórzliwi.Widać jak Erik nabiera odwagi, ale jego zmiana jednak jest zbyt spektakularna, że wcześniej sam stosował agresję, a teraz jest dobry i chce przed nią chronić. Też pewnie można to wytłumaczyć, ale lepiej, gdyby to było wiarygodniej pokazane. Podobno lepsza jest książka o tym samym tytule, tak czytałam niektóre opinie, kiedyś przeczytam. Ogólnie film niezły, ale też nie taki dobry moim zdaniem jak mógłby być, zwłaszcza jak na film skandynawski odbiega od poziomu moim zdaniem. Moja ocena 6/10, polecam, ale nie jest to jakiś świetny film, ciekawy, ale trochę nie do końca dobrze zrobiony moim zdaniem.

1,250

Byłam w kinie na Chappie, jako film aby się wyluzować jest bardzo fajny.

Od siebie mogę polecić The Drop ze zmarłym już niestety Jamesem Gandolfini <3

1,251

Ja ostatnio obejrzałam "Bogowie", jestem pod wielkim wrażeniem gry Kota, kilka dni miałam ten film jeszcze ciągle w głowie. Polecam każdemu, kto chce obejrzeć dobry film.

1,252 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-19 03:43:44)

"Welp" - nic specjalnego jeśli chodzi o horror/slasher (chociaż próby były widać). Raczej film wyszedł jak dla mnie zbyt wygładzony, niespecjalnie trzyma w napięciu. Plusy mogę dać za to, że aktorzy grają myślę całkiem dobrze, sam pomysł na fabułę ciekawy (gorzej właśnie z realizacją), no i gdyby nie robili z tego na siłę horroru, a byłby to dramat czy film przygodowy to prędzej by było ciekawie tongue Po prostu nie wyszło zbyt dobrze, ale najgorzej też nie jest, oczy nie bolą od patrzenia, jak to czasem bywa jak np głupie dialogi czy złe aktorstwo - tu na szczęście pod tym kątem jest ok. Moja ocena 4/10, ujdzie, ale nic więcej.

"Dom mrocznych motyli" - porządny film, podobał mi się, chociaż miał moim zdaniem gorsze momenty, gdzie ciężej mi się oglądało. Niemniej warto obejrzeć, dobre aktorstwo, dosyć prosta, ale ciekawa fabuła, sporo klimatu, takiego mroku, bym powiedziała zwłaszcza we wspomnieniach Juhaniego (nie wiem czy tak odmienić, ale no niech będzie). Pokazana w jakimś stopniu trudna młodzież, ale najbardziej godzenie się bohatera z trudną przeszłością. Bardzo dobry film, moja ocena 8/10. Polecam.

"Festen" - no nie wiedziałam jak ocenić ten film. Wahałam się między 8 a 9. W sumie dałabym jak chodzi o połówki 8,5, tak sądzę, ale bez nich niech będzie 9, wprawdzie realizacja filmu moim zdaniem nie jest na 9, trochę tu może zabrakło, choć też jest dobrze, to sama fabuła, pomysł świetny i wyzwolił we mnie film wiele emocji. Film sprzed 17 lat, ale nadal aktualny, więc nawet jak nie czuję aż 9 dla tego filmu, to tak czy siak bardzo dobry, no  i tak dla mnie blisko 9, więc dam. Trudne relacje rodzinne, wiele skrywanego bólu, świetny aktor jako Christian, którego widziałam też w "Lepszym świecie" i w obu filmach spisał się rewelacyjnie. Film na pewno pokazuje zakłamanie jakie czasem może być obecne w wyższych sferach, choć wiadomo nie tylko, obłudę jaka może być w rodzinie. Dobre aktorstwo. Film zdecydowanie warty obejrzenia. Moja ocena 9/10, świetny. Jeden z lepszych myślę filmów. Polecam.

1,253

Wczoraj widziałam "Naszą klątwę".
Film o parzę,która zmaga się z rzadką chorobą syna-zespołem wrodzonej ośrodkowej hipowentyalcji.Choroba o tyle groźna,że podczas snu dochodzi do zatrzymania oddychania.Przez całe życie właściwie pod respiratorem podczas snu...
Film króciutki ale dla mnie-mającej dziecko, także niezbyt zdrowe,kiedy na wyjazdy zabieram sporą kosmetyczkę leków,gdy widziałam jaką ogromną torbę niezbędnych rzeczy pakują rodzice malucha plus respirator,jak co noc walczą z aparaturą-niezbyt precyzyjną,mającą tendencję do wyłączania się,jak drżącymi rękami po raz pierwszy zmieniają rurkę tracheostomijną,jak nasłuchują czy mały wydaje dźwięki,czy się nie dusi, to myślę sobie,że spotkało mnie ogromne szczęście,które doceniam w takich właśnie momentach.

1,254

truskaweczka19 napisał/a:

"Festen" - no nie wiedziałam jak ocenić ten film. Wahałam się między 8 a 9. W sumie dałabym jak chodzi o połówki 8,5, tak sądzę, ale bez nich niech będzie 9, wprawdzie realizacja filmu moim zdaniem nie jest na 9, trochę tu może zabrakło, choć też jest dobrze, to sama fabuła, pomysł świetny i wyzwolił we mnie film wiele emocji. Film sprzed 17 lat, ale nadal aktualny, więc nawet jak nie czuję aż 9 dla tego filmu, to tak czy siak bardzo dobry, no  i tak dla mnie blisko 9, więc dam. Trudne relacje rodzinne, wiele skrywanego bólu, świetny aktor jako Christian, którego widziałam też w "Lepszym świecie" i w obu filmach spisał się rewelacyjnie. Film na pewno pokazuje zakłamanie jakie czasem może być obecne w wyższych sferach, choć wiadomo nie tylko, obłudę jaka może być w rodzinie. Dobre aktorstwo. Film zdecydowanie warty obejrzenia. Moja ocena 9/10, świetny. Jeden z lepszych myślę filmów. Polecam.

Również moim zdaniem "Festen" jest doskonałym filmem smile
Pamiętam, że kiedy obejrzałam go po raz pierwszy zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Niestety nikt  z moich znajomych, którym ten film poleciłam nie podzielił  mojego zachwytu wink Chyba  niewiele osób  z mojego otoczenia lubi filmy nakręcone według zasad dogmy. Ja akurat mam do takich wielką słabość...

1,255 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-20 03:33:55)

Volver, ja oprócz tego filmu nie oglądałam jeszcze chyba innych kręconych na zasadzie Dogmy, bo oglądałam już skandynawskie, ale kręcone bez tej zasady raczej. Jednak w tym filmie trochę mnie może to kręcenie nie do końca odpowiadało, ale pewnie właśnie dlatego, że jestem nieprzyzwyczajona. No, ale film uważam za świetny jak pisałam. Jakie są inne filmy tak nakręcone? Kiedyś z ciekawości obejrzę.
Któregoś dnia obejrzę też "Pragę", którą polecałaś.

Ja obejrzałam duński film krótkometrażowy "Helium" (2013). Krótkometrażowych filmów nie widziałam wiele, obawiałam się, że za krótkie, nie będą mi dlatego odpowiadać - tak sądziłam. Jednak tutaj jest inaczej. Owszem, chciałabym, by ten film był pełnometrażowy, bo uważam, że to piękny, wzruszający film, przepłakałam prawie cały jak to ja, wzruszyłam się bardzo. Niemniej bardzo mi się podobał i nie dziwię się, że dostał Oscara za film krótkometrażowy, jest to prosta, ale piękna historia, świetnie zrobiony film i jak pisałam świetnie jakby zrobili z tego cały film, choć wiadomo raczej tak nie zrobią, ale bardzo mnie ujął - niby nie oglądałam innych za bardzo, ale wierzę, że to był jeden z lepszych, ujął mnie. W ogóle Skandynawowie robią świetne filmy, Duńczycy to niby nie Skandynawowie, ale widzę, że ich kino jest podobne i bardzo je lubię. Ten film krótkometrażowy trwa 20 minut. Opowiada historię ciężko chorego chłopca i portiera, który opowiada mu o krainie Helium i tak oswaja go ze śmiercią. Bardzo wzruszające, smutne, a zarazem piękne, jak dał mu nadzieję. Sama historia o Helium też piękna. Do tego świetna aktorstwo. Rewelacyjny film krótkometrażowy, bardzo mi się podobał, moja ocena 9/10. Oglądałam go na youtube z napisami, naszukałam się go, jak o nim przeczytałam, ale w końcu na youtube znalazłam. Polecam.

1,256

truskaweczka19 napisał/a:

Volver, ja oprócz tego filmu nie oglądałam jeszcze chyba innych kręconych na zasadzie Dogmy, bo oglądałam już skandynawskie, ale kręcone bez tej zasady raczej. Jednak w tym filmie trochę mnie może to kręcenie nie do końca odpowiadało, ale pewnie właśnie dlatego, że jestem nieprzyzwyczajona. No, ale film uważam za świetny jak pisałam. Jakie są inne filmy tak nakręcone? Kiedyś z ciekawości obejrzę.
Któregoś dnia obejrzę też "Pragę", którą polecałaś.

Masz taki gust filmowy, który pozwala mi  przypuszczać, że jednak już widziałaś  kilka filmów zrealizowanych według tych zasad wink "Otwarte serca" z Madsem ?

Co do "Pragi" pisałam w jakimś wątku do Ciebie, że mam płytkę z tym filmem z polskimi napisami ale trzeba "odpalać" na kompie  i w dodatku chyba  w dość określonym programie... Gdybyś była zainteresowana to daj znać... jakoś pocztą mogę Tobie go przesłać. Znalezienie tego filmu z polskimi napisami, to nie lada problem...

1,257

Nie, "Otwartych serc" nie widziałam, ale mam w planie smile

Wiesz co, teraz poszukałam i znalazłam online z polskimi napisami. Oglądam w większości online, mam szybkie łącze, to wiesz, tutaj nie ma problemu. Wiadomo, jak czasem czegoś nie ma online, to czasem pobiorę czy od kogoś mam czy czasem kupiłam film, ale zazwyczaj oglądam tak. Dlatego chyba nie będzie potrzeby wysyłać skoro znalazłam.

1,258

Wow ! No, to super ! smile Ja musiałam się dobrze namęczyć, żeby swego czasu ten film obejrzeć...
Ciekawa jestem, czy też zrobi na Tobie TAKIE wrażenie ... wink

1,259 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-25 10:20:03)

W ostatnie kilka dni oglądałam:

"Ciekawy przypadek Benjamina Buttona" - no tak, film 7 lat już ma, ja akurat dopiero obejrzałam, a dawno już chciałam, jakoś tak wyszło. Oglądałam z przyjaciółką. No i nie powiem nieco się zawiodłam, myślałam, że bardziej mi się spodoba. Oczywiście nadal jest to wartościowy film, z ciekawym pomysłem, ale czegoś mi zdecydowanie w realizacji zabrakło. Bohaterowie dziwni ktoś napisał na filmwebie i tutaj ja muszę się zgodzić, nie trafili do mnie po prostu. Nie umiałam zbyt dobrze się z z nimi zżyć, nie poczułam wielu emocji, a jak wiecie i wiele razy pisałam jestem wrażliwa, więc nietrudno u mnie o to. Tzn były momenty, że emocje u mnie były, ale mało i nie było to silne wzruszenie, nie łapało mnie za gardło z emocji jak się spodziewałam po takim temacie. Na pewno jest dobra muzyka myślę, pewien klimat filmu. No i może nie nudziłam się (tzn chwilami tak, ale nie było tak źle), ale ale też miałam po prostu odczucie, że jest to zrealizowane średnio i czekałam na coś co sprawi, że się zachwycę, ale tego nie było. Jak wiecie też ja lubię filmy, które są wolniejsze, skłaniają ku refleksji, ale tutaj właśnie nie porwało mnie. Brad Pitt też mnie nie ujął w tym filmie. Już bardziej chyba Cate Blachett - na początku jej nie poznałam w rudych włosach, przyjaciółka mi powiedziała, że to przecież ona Ogółem no film niedopracowany jak dla mnie, nie taki bardzo dobry jak myślałam, że będzie, no ale ok, mimo tego dla mnie po prostu niezły, z przesłaniem owszem, niektóre sceny były dobre np z ojcem, na statku jak pływał były lepsze jak dla mnie, jak młodniał z nastolatka do dziecka. No niezły po prostu i nie więcej dla mnie, 6/10.

"Droga krzyżowa" (2014) - ten film akurat mną wstrząsnął. Można powiedzieć, że w paru miejscach przejaskrawiony, ale ogólnie moim zdaniem świetny. W mocny sposób pokazuje fanatyzm religijny, postać matki dziewczyny - straszna, despotyczna, z uśmiechem na ustach dominuje nad całą rodziną. Ojciec z boku, boi się sprzeciwić. Córka, która wierzy we wszystko co mówi matka, ksiądz i boi się żyć inaczej. Zastraszona, lękliwa. Wszystko zrobione na wzór drogi krzyżowej, tutaj nie płakałam, ale miałam to co na "Mamie, czyli ściskało mnie gardło, że tak powiem, więc to jeszcze 'gorsze' niż płacz, nie mogłam nic zrobić z wrażenia. Bardzo dobre aktorstwo, świetne ujęcia. Nie jest tu pokazany katolicyzm stricte, tylko pewien odłam religijny od niego. Wiadomo, że pokazane sytuacje są rzadsze, są ekstremalne, ale mimo wszystko zdecydowanie warto obejrzeć, dla mnie to nie jest obraza katolicyzmu jak niektórzy piszą, tylko po prostu pokazanie fanatyzmu, a nie że każdy katolik zły. Ludzie za bardzo widzę biorą do siebie niektórzy (no bo nie wszyscy). A jest też Bernadette przecież, która w filmie też wierzy w Boga, ale nie jest fanatyczką, jest dobrą postacią, więc tym bardziej nie ma co się tu doszukiwać żadnej obrazy. A fanatyzm jest zawsze zły, to przeraża co dzieje się w tym filmie, widzimy jak właśnie ten fanatyzm całkowicie zabiera zdrowy rozsądek, widzimy do czego może prowadzić. Trudny film, ale rewelacyjny moim zdaniem, surowy obraz i przejmujący, świetnie zrobiony. Nie było łatwo mi go znaleźć online, by obejrzeć, ale w końcu znalazłam. Rewelacyjny, smutny i warty obejrzenia, moja ocena 9/10. Polecam, trudny, ale zdecydowanie moim zdaniem warto obejrzeć. Nie dziwię się nagrodom jakie dostał.

"Historie kuchenne" - film osadzony w latach 50 XX wieku. Skandynawska produkcja. Krzywdą dla filmu jest moim zdaniem nazwanie go komedią itp, bo jak dla mnie nawet takiego delikatnego, subtelnego czy odwrotnie - czarnego humoru jest niewiele. Są sceny, gdzie się uśmiechnęłam, lekko zaśmiałam, ale jest ich niewiele. Jeśli twórcy faktycznie chcieliby, by w filmie były elementy komediowe, to moim zdaniem wtedy daliby ich więcej, bo zdecydowanie moim zdaniem dało się dodać ich więcej, bo pasowałoby do tematu filmu. No dlatego ja bym nazwała bardziej najwyżej komediodramatem, no i w sumie jest tak w opisie na filmweb, ale Ci co liczą na więcej komedii to mogą się rozczarować. Ja nie rozczarowałam się tym, najwyżej może lekko rozczarowałam się, ale to lekko tym, że moim zdaniem lepiej mogli przedstawić temat, może coś więcej o postaciach byśmy się dowiedzieli. No bo są ciekawi bohaterowie, ich samotność widzimy i potem dążenie do kontaktu, więc dobrze byłoby wiedzieć o nich więcej. No albo głębiej pokazać ich relacje. No tego mi zabrakło. Niemniej film nadal dobry moim zdaniem, ciekawa fabuła, początkowo mało dialogów, ale czuć napięcie między bohaterami, ich emocje, więc mnie to nie przeszkadzało. Dobrze pokazana samotność, skomplikowane relacje międzyludzkie. Kameralny film, dobry, ale jak na skandynawski film mógłby być po prostu jeszcze lepszy moim zdaniem. Skłania do refleksji. Moja ocena 7/10, ogólnie mogę polecić.

1,260

Jeśli chodzi o luźne kino to Chappie może się dla niektórych okazać miłym zaskoczeniem smile

1,261

50 twarzy Greya

1,262 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-03-27 22:11:11)

Parę dni temu oglądałam "Breath in" (2013). Taki estetyczny film z dobrą muzyką. Śliczna, urzekająca Felicity Jones (bardzo podoba mi się jej typ urody). Historia wydaje się prosta, ale tak naprawdę jest pełna emocji, świetna gra bohaterów i często ich odczucia przekazane są też bardzo dobrze mimiką. Moja ocena 8/10, bardzo dobry film.

1,263

Spawn (1997) - Może w końcu zrobią remake smile

1,264

Oglądałam ostatnio z moim drugim połówkiem Siódmego Syna. Typowe fantasy, nakręcone ładnie, z ciekawą obsadą. Taka bajeczka na spokojny, leniwy dzień.

1,265

"Something wicked" (2014) - całkiem mi się podobał. Niezły film, nawet klimatyczny też moim zdaniem, nie że jakiś super, ale całkiem ok. Dobra gra aktorska uważam, zwłaszcza głównej bohaterki. Motywy użyte w filmie to raczej nic nowego, ale ciekawie przedstawione, miałam tylko w pewnym momencie wrażenie przekombinowania jakoś, ale poza tym ok. Mimo że oglądam jak wiecie raczej jak pisałam dużo thrillerów i hororów to byłam zaciekawiona i czułam też nawet chwilami dreszczyk emocji przez pewien czas filmu. Niezły, spokojnie mogę dać nawet mocne 6/10. Polecam, można obejrzeć bez nudy.

1,266

Jak juz ' wyrwę się' z tego 'piekła' to odfrune w niebyt filmowy ... big_smile

1,267

Numer 23- Thriller psychologiczny z Jimem Carreyem

To Write Love on Her Arms- o Dziewczynie która walczy z nałogiem ,problemami ,depresją

Jeśli ktoś ma ochotę na takie klimaty to nawet fajne filmy ,które skłaniają do refleksji wink

1,268

A tak lecąc po klasykach to wczoraj oglądałem Diune z 1984 roku. Klasyka fantastyki i młody Sting smile

1,269

Ostatnio też numer 23, papilon, skazani na shawshank, zakładnik

1,270 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-04-06 01:29:46)

Obejrzałam wczoraj "The pact 2", wcześniej miałam obejrzeć, ale jakoś nie miałam ochoty, miał kiepskie/średnie opinie i to odkładałam. Jednak dobrze, że obejrzałam, moim zdaniem nie jest tak zły jak niektórzy piszą na filmweb jak czytałam, kwestia gustu oczywiście, ale ja bym mu nie dała np oceny 3 jak niektórzy. Spodziewałam się tym bardziej czegoś słabego, a moim zdaniem jest na poziomie średni/niezły, ale raczej niezły i daję 6. Nie jest żaden świetny, ale i tak mile się zaskoczyłam, a to jest fajne. Dosyć powolny, ale moim zdaniem nie nudny, owszem, nie wciągnął mnie bardzo i oglądałam 3 dni na raty, bo coś byłam zmęczona, nie to, że zły film, ale ogólnie uważam go za dosyć ciekawy i tak. Fabuła nie jest jakaś nieprzewidywalna, są też pewne nielogiczności, niektóre kwestie powinny być lepiej wyjaśnione, bo przez to traci trochę fabuła owszem. No ale moim zdaniem jest nadal nieźle i nadrabia klimatem, no i ok, wyjaśnienia pewnych spraw brakuje, ale też te ważne są w sumie w miarę wyjaśnione, nie jest źle. Ogólnie historia nawet ciekawa, napięcie na średnim poziomie, ale też nie jest źle, jest klimat nawet jest jak dla mnie. Nie jest straszny moim zdaniem, bardziej thriller niż horror jak w opisie jest wpisane, ale i tak niezły. Była pierwsza część "The pact" i ona jest w innej konwencji, jej dałam 7, ale tu myślę, że tylko oczko mniej, też mi się nawet podobało. Całość na niezłym poziomie, a bardzo dobra moim zdaniem scena z lampką nocną, robi wrażenie, wtedy miałam ciary ten raz. Poza tym nie straszny, ale ciekawy thriller  ale ta jedna scena jest właśnie według mnie lekko straszna. Moja ocena 6/10, całkiem ok jako thriller, polecam.

1,271

Ostatni film jaki oglądałam to "Szefowie wrogowie 2". Strasznie pokręcony film, ale wszystkim którzy lubia się pośmiać serdecznie polecam smile

1,272

Kino rodzinne do pośmiania..

1,273

Zielona mila - klasyk:) Focus z Willem Smithem

1,274

Ja właśnie jestem w trakcie szefowie wrogowie 2. Jedynka wg mnie była całkiem dobrą komedią, ale 2-ójka też zapowiada się całkiem śmiesznie

1,275

Ostatnio oglądałam horror The Pyramid, byłam nastawiona na coś o wiele gorszego. Można się wyluzować w niedzielny poranek wink

1,276

"Kropla słońca" - trzygodzinna opowieść o rodzinie,a wręcz sadze Żydów. Autorek zarówno książki jak i reżyserem filmu jest ta sama osoba: István Szabó. Myślę, że warto zalukać wink

1,277

"Co robimy w ukryciu", czyli jak w niebanalny sposób nakręcić film, którego bohaterami są wampiry. Akcja toczy się w dzisiejszych czasach w Wellington. Komedia ma charakter dokumentu (czasami zahacza o seriale typu "Ukryta prawda" itd. tongue ). Dużo dobrej muzyki (np Norma Tanega, "You're dead") i humoru prawie takiego jak u Monty Pythona.

1,278

Jeżeli chodzi o film to Szybcy i Wściekli 7. Serial O mnie się nie martw.

1,279

Ostatnio oglądałam kilka filmów:
- Kuch Kuch Hota Hai
- Devdas
- Do zakochania jeden krok
- Nazywam się Khan
- Sekret
- Mój kraj

1,280

Ja ostatnio oglądałam "Podróż na sto stóp" smile.

Lekki, przyjemny na niedzielne popołudnie big_smile

1,281

"Czas na miłość". Baaaardzo ciepły, wzruszający film. Mojej drugiej połowie też się podobał smile

1,282

miko80 napisał/a:

"Czas na miłość". Baaaardzo ciepły, wzruszający film. Mojej drugiej połowie też się podobał smile

Popieram smile Wspaniały film.

1,283

ZielonoOkaPL napisał/a:

Jeżeli chodzi o film to Szybcy i Wściekli 7

I jak warto go obejrzeć ?

1,284

orginalna nie bede 50 twrzy gerya

1,285

A ja dzisiaj oglądałam "Zabić wspomnienia". Film godny uwagi dla wszystkich, którzy uwielbiają dramaty (jak ja). smile

1,286

Obejrzałem sporo filmów ostatnio ale kilka naprawdę godnych polecenia:

Bogowie (2014) - o Profesorze Relidze, jego zmaganiach z życiem pacjentów i swoim 

Whiplash (2014) - o młodym człowieku, który dnie i noce spędza na doskonaleniu swojej gry na perkusji, aby stać się częścią prestiżowej grypy jazzowej.

Wolny strzelec (2014) - uh, w tym filmie zobaczycie Jake Gyllenhaal'a jakiego jeszcze nigdy nie widzieliście. Mroczna postać, świetnie zagrana, dobry film. (nie o strzelaniu).

Ale jazda! (2002) -  nieco starszy, zabawny, przygodowy film.  Gary Oldman, Chrise Cooper, Christopher Lloyd (szalony naukowiec ze słynnych części Powrót Do Przyszłości). Zabawa gwarantowana.

A dla śmiechu: Brzydcy i Wściekli, na YT smile

1,287

Głód i Igrzyska- film o Korei Północnej.Polecam.

1,288

"Mroczne cienie", film mojego ulubionego reżysera Tima Burtona.

W 1752 roku, Joshua i Naomi Collinsowie, wraz z synem Barnabasem wyruszyli z Liverpoolu do Ameryki by rozpocząć nowe życie. Ale nawet ucieczka za ocean nie wystarczyła by uniknąć tajemniczej klątwy, która raz na zawsze przeklęła ich rodzinę. Mijają dwie dekady, a dorosły Barnabas (Johnny Depp) ma świat u stóp, a właściwie miasto Collinsport w Maine. Mieszka w pięknym dworze Colinwood. Jego życie obfituje w bogactwa, władzę i piękne kobiety - do czasu, gdy robi poważny błąd, zakochując się i łamiąc serce Angelique Brouchard (Eva Green). Czarownica, w każdym tego słowa znaczeniu, skazuje go na los gorszy od śmierci: zamieniając go w wampira, a następnie grzebiąc żywcem. Niespełna dwa wieki później, w 1972 roku, Barnabas, nieumyślnie uwolniony z grobu przez śmiertelników, powraca do życia, lecz w bardzo zmienionym świecie, także pod względem punktu widzenia wampira. Odwiedza swoją dawną posiadłość i odkrywa, że jego niegdyś wielki majątek popadł w ruinę. Jak się okazuje, dysfunkcyjnym resztkom rodziny Collinsów wcale nie wiedzie się lepiej...

1,289

Ostatnio oglądałam razem z moim chłopakiem tak całkowicie dla relaksu szefowie wrogowie 2 i po prostu był to bardzo taki dobry film i bardzo śmieszny : ) jeszcze lepszy od pierwszej części, można się przy nim bardzo mocno uśmiać i jest on zdecydowanie bardzo taki joyful. Tytuł po angielsku to jest horrible bosses.

1,290 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-04-23 03:15:54)

Z tydzień temu oglądałam parę horrorów, chociaż ogólnie były średnie:

"Klaun" (2014) - średni film, ale dosyć ciekawa historia z mitologii o tym klaunie. Sam klaun nie przeraża raczej, sceny raczej są ugrzecznione, wolałabym coś mocniejszego, ale ogólnie między średni a niezły, ale niech będzie 6, bo przemiana w klauna nawet niezła i ogólnie dosyć dobrze się mimo wszystko oglądało. Lekki mimo gatunku, na pewno mógłby być mocniejszy, ale można obejrzeć.

"The taking of Deobrah Logan" (2014) - tak samo jak nie przepadam za filmami kręconymi z rękami, tak za dokumentalizowanymi też i ten właśnie taki jest. No, ale uznałam, że jest dobry zwiastun, bo myślę, że faktycznie taki jest, nadaje klimatu, to chciałam obejrzeć, poza tym są wyjątki, że tak kręcony film też czasem mi się podoba. Sam film jednak dla mnie średni, może dla kogoś kto lubi tak kręcone filmy będzie lepszy? Może i tak. Niby nie jest zły, ma to co powinien mieć, ale dla mnie nie trzyma jakoś w napięciu, na pewno nie jest tak dobry jak myślałam po zwiastunie. Często tak jest, wiem i rzadko oglądam zwiastuny. No, ale tutaj moim zdaniem trochę potencjału zmarnowano. W dużej mierze film był dla mnie trochę nużący, mimo ciekawej fabuły. No, ale muszę przyznać główna bohaterka pasowała do roli. Inni mi jakoś mniej pasowali. Moja ocena to 5/10, po prostu mnie nie porwał, średnio dla mnie.

"Finders keepers" (2014) - o dziwo ten film podobał mi się najbardziej, mimo że jest telewizyjny, więc teoretycznie niższy poziom (no przynajmniej tak pokazuje filmweb, że telewizyjny). Ok, widać, że nie jest to super realizacja, nie ma tu nic nowego, jest lalka i powiem szczerze dobrze dobrali jej wygląd. Jest też np aktor, który grał Jigsawa z "Piły". Charakterystyczny facet. Historia banalna, ale moim zdaniem mimo powtarzających się motywów i braku zaskoczenia dobrze zrealizowana. Dziewczyna zagrała naprawdę dobrze według mnie. Film ogląda się dobrze, jak dla mnie mimo oklepanego tematu ogląda się z zainteresowaniem. Trochę tylko za dużo tych trupów, moim zdaniem to trochę psuje klimat. Ogólnie jednak jest całkiem nieźle i tutaj daję 6/10. Mimo że nic nowego nie wnosi, to nawet polecam.

1,291

Ostatnio oglądałem Hobbita. Bardzo mi się podobał ale nie tak bardzo jak film Bóg nie umarł.

1,292

Ja ostatnio oglądam serial DareDevil i jestem zachwycona rolą Vincenta D'Onofrio jako KingPina. Można wręcz powiedzieć że oglądam ten serial dla niego smile

1,293

Ostatnio "Birdmana". Jak dla mnie świetny film. Doskonały pamflet na amerykańskie superprodukcje. A Keaton - mistrz smile

1,294

"71" ? Belfast. Początek  lat 70.

Jakkolwiek  o historycznych wydarzeniach film ten nie mówi niczego nowego, to  jednak czyni to z ciekawej perspektywy. W mojej ocenie film interesująco zrealizowany.  Kostiumy i fryzury z lat 70 oraz  aktorzy  z "nieogranymi" do bólu twarzami sprawiają, że obraz staje się wysoce realistyczny...

Temat  konfliktu w Irlandii Północnej doczekał się już kilku bardzo dobrych filmów ale sądzę, że i ten warto zobaczyć smile

1,295

O a ja właśnie dziś albo jutro mam zamiar obejrzeć ten '71. W ogóle ten aktor znany między innymi z Niezłomnego [ choć imho to nie jest jego najlepsza rola ] robi na mnie coraz większe wrażenie.

1,296

Jak wrażenia po seansie Metyl ? smile

Jakiś czas temu obejrzałam też ?Niebiańskie żony Łąkowych Maryjczyków?.
26 nowel. Każda z nich stanowi osobną historię trwającą kilkanaście minut. Są to historie  różne : radosne, zabawne i smutne. Film opowiada o ugrofińskich wierzeniach. Takie to trochę odrealnione kino etnograficzne wink Myślę, że dość ciekawe doświadczenie kulturalne. Jednak raczej tylko dla pasjonatów ?innego? wink kina ?

1,297

Volver napisał/a:

Jak wrażenia po seansie Metyl ? smile

Powiem Ci że ... taki siakiś dziwny ten film. Ani nie rewelacyjny ani też mega słaby. Taki jakiś ... no nie wiem, mało przekonujący? Nijaki? Jakieś tam przebłyski miał lub chciał mieć, coś tam komunikował widzowi, coś chciał przekazać ale jakoś mnie to nie przekonało powiem szczerze. Wolę jednak Hunger albo Bloody Sunday które są rewelacyjne.

1,298

Fakt, "Głód" jest filmem wybitnym. Wprawdzie bardzo to naturalistyczny obraz z mnóstwem fizjologii, to jednak dzięki ciekawym ujęciom, kolorystyce i kompozycji kadrów przepiękny wizualnie. Jak dla mnie film dopieszczony pod każdym względem. Nie chciałam wierzyć, że to debiut reżyserski. Od tego właśnie filmu zaczęłam się też bardziej przyglądać poczynaniom aktorskim M. Fassbendera. No i ta bodajże 17 minutowa scena rozmowy z księdzem nakręcona w jednym ujęciu... naprawdę robi wrażenie... smile "Krwawa niedziela" natomiast jak dla mnie zbyt krwawa... wink

Mnie "71"nie zachwycił ale obejrzałam go z przyjemnością.

1,299

Wczoraj ogladnelam "What We Do in the Shadows" i pokochalam smile

Film jest nakrecony w stylu para dokumentu i przedstawia historie 4 wspollokatorow wampirow. Jesli ktos lubi komedie w stylu Monty Pythona to polecam.

1,300

"Hobbit Pustkowie Smauga".
Druga część filmowej adaptacja książki J.R.R. Tolkiena, będąca wstępem do słynnego "Władcy Pierścieni". To opowieść pełna niezwykłych wydarzeń i magicznych postaci, przedstawiająca odwieczną walkę dobra ze złem. Po niezwykłym sukcesie trylogii wyreżyserowanej przez Petera Jacksona, publiczność musiała czekać aż dziewięć długich lat, w czasie których bardzo wiele działo się wokół zapowiadanej ekranizacji "Hobbita". Plotki i spekulacje wciąż podtrzymywały wielkie zainteresowanie nowym filmem, który ostatecznie zrealizowany zostanie w trzech częściach: "Hobbit: Niezwykła podróż", "Hobbit: Pustkowie Smauga" oraz "Hobbit: Tam i z powrotem". Nowa trylogia Petera Jacksona powstaje w technice 3D.

Posty [ 1,236 do 1,300 z 1,921 ]

Strony Poprzednia 1 18 19 20 21 22 30 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Co ostatnio oglądałaś ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024