A ja dziś surówkę robię z pomidorów i sałaty lodowej.
skarbek15 miłej nauki ![]()
LaBonnet pamiętam jak byłam w pierwszej ciąży to wtedy pochłaniałam pomidory jak odkurzacz ![]()
tosik: A nawet nie mow , jak ja wychodze to leje jak siedze w domu sloneczko i wgl ![]()
bwini81: kochana tylko sobie nie wykracz
chwile moze byc dobrze a tu pach mdlosci 2 razy wieksze
- mowie po moim przykladzie ![]()
LaBonnet: Dziekuje kochana :* Czeka mnie najpierw rozmowa w gabinecie i bede musiala ich poinformowac o swojej ciazy , zreszta na zwolnieniu i tak pisze
Wiem nic im do tego ale i tak mnie to stresuje ![]()
Cześć dziewczyny i witam nowe mamy ![]()
Ale szybciutko skrobiecie te posty a ja nawet zajrzeć nie mam czasu... Byłam na zajęciach zabawowych z Olivierkiem a teraz on śpi a ja gotuję zupkę pomidorową
Po południu do lekarza jadę po zwolnienie do pracy. W pracy już wiedzą i się cieszą że na zwolnienie idę
w sumie u mnie to sami wyganiają jak mogą. Lekarz mi trochę kręcił nosem ale powiedział że wypisze (nfz) mam nadzieję że nie zmieni zdania bo już się cieszyłam że zaoszczędzę na prywatnych wizytach...
U mnie już prawie po mdłościach. Czasem rano mnie złapie ale już nie codziennie. Zaczęłam 15 tc więc pora najwyższa na poprawę ![]()
Piersi zaczęły mnie boleć... Jak schodzę po schodach to się za cycki trzymam bo wytrzymać nie mogę od tych delikatnych podskoków.
Po majówce jestem padnięta. Cały czas ktoś u nas był. Grill za grillem. Powiedziałam już mężowi że teraz przez 2 tyg to odpoczywam od gości bo już nie wyrabiam.
Mały się obudził - lecę
hej. a u mnie dzis kurczaczek w sosie smietanowo ziolowym. ale mizeria tez mi sie marzy.. chyba sobie zrobie;) mdlosci dzieki bogu juz mnie rzadko mecza takze i na apetyt nie narzekam;)
Jeju jakie tu pysznosci sie gotuja!
Mnie tez minely mdlosci, w koncu w miare normalnie jem (chociaz przez katar smaku nie czuje) i nawet nie straszcie ze to moze wrocic. ![]()
Zalatwilam co nieco z dzialem BHP. Na poniedzialkowa wizyte pojde w obstawie odpowiednich papierow i moze w koncu uda sie isc na zwolnienie.
462 2015-05-06 14:51:24 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-05-06 14:59:09)
Wy u to jedzeniu dzisiaj a ja mdłości potężne włącznie z wymiotami
Choć tą mizerią to mi smaka zrobiłyście. Chyba dlatego, że akurat ogórki i pomidory pochłaniam w każdej ilości.
minou witaj
mam nadzieję, że z tym zwolnieniem Ci się uda, aczkolwiek lekarka ma rację, bo według przepisów jest dokładnie tak jak mówi. No a jak nie da, to będziesz musiała lekarza zmienić. Bo cóż innego Ci zostaje. Ciężką masz pracę?
No i już muszę uciekać. syn mnie ciągnie za nogawke
LeeBee widzę, że podzielasz moje upodobania kulinarne: pomidory i ogórki
A jakiś sposób na mdłości masz?
Tosik u mnie mizeria zaplanowana na jutro ![]()
hejka zaraz kończę prace
fajnie dzisiaj na naszym forum
dużo nas
Ja dzisiaj do obiadokolacji zrobię sobie mizerie ![]()
minou witaj
mam nadzieję, że z tym zwolnieniem Ci się uda, aczkolwiek lekarka ma rację, bo według przepisów jest dokładnie tak jak mówi. No a jak nie da, to będziesz musiała lekarza zmienić. Bo cóż innego Ci zostaje. Ciężką masz pracę?
Tak. Ogolnie na moim stanowisku to do 18kg spokojnie kartony waza.
Teraz odkad przynioslam zaswiadczenie to przeniesli mnie gdzie indziej, ale zdarza sie po 9kg np.
Mnie przepisy guzik obchodza.
Staralam sie o te Malenstwo prawie 2 lata i nie pozwole, zeby ktos te radosc z oczekiwania na nie mi niszczyl.
Dla mnie ciaza zagrozona to nie tylko wtedy kiefy faktycznie cos z nia sie dzieje, ale tez wtedy kiedy nie mozna zapewnic matce i dziecku warunkow do spokojnego rozwoju.
Dziewczyno jak najszybciej na l4 w ciąży nie można dźwigać a co dopiero 9 kg!! Dziecko jest ważniejsza i biegiem na zwolnię należy ci się jak nie wiem.
Tosik mięso wyszło przepyszne mąż tak sie zajadał ![]()
LaBonnet ciesze się bardzo
madanka a ja zamiast mizeri zjadłam pół słoika korniszonych
Minou zwolnienie szybko dla Ciebie i dzidziusia będzie najlepsze
odpoczniesz sobie
Dziewczyny a jak wasze ząbki bo ja ogólnie jestem w trakcie leczenia i 19 mają mam wizytę mało tego 3 tyg temu blomba mi wypadła
i co teraz ??
Kochane nie mam sily ... Sekretarka zrobila mnie w ch* nie bylo zadnych lekcji, normalanie na darmo sie natuklam... Na nogach od 13.. autobus mam o 15 jade godzine jestem o 16 potem do szkoly. kawal drogi i musialam do 18.20 czekac na autobus zeby nastepna godzine sie przyjechac Az mnie niesie.
skarb15 no kochana to ci serdecznie wspolczuje..
u mnie co troche pada i duszno strasznie.. ale na szczescie czuje sie w miare ok. a wy jak tam mamuski? ![]()
izulka87 : A wiesz czuje sie jak kretynka
Tak sie pieklila ze w poniedzialek , bo jak nie przyjde beda musieli wnioski skladac mowilam ze w srode .. A tu co sie okazalo ze nie bylo lekcji ani w poniedzialek ani srode i nie ma byc w nastepny pon .. Parodia jakas .
Madanka no właśnie nie mam żadnego sposobu na mdłości. Ale zauważyłam że gorzej mnie myli po słodkim. A Ty masz jakiś sposób?
Minou może ta lekarka jakas postraszona jejest. Kontroli się boi czy jak? Prywatnie nie ma problemów z l4. Mnie przy pierwszej ciąży lekarz od pierwszej wizyty pytał czy chce. No a na nfz to nieraz się spotkałam, że lekarze nie chcieli dawać zwolnienia za szybko. No ale może tym razem twoje argumenty ją przekonają.
Tosik ja zęby mam w sumie teraz wyleczone wszystkie, ale w pierwszej ciąży leczyłam normalnie, włącznie z kanałowym (które kosztowało majątek). Znieczulenia można brać normalnie tyle że lekarzowi trzeba powiedzieć bo wtedy stosują bez adrenaliny (chyba. Choć szczerze to chyba mój dentysta jakoś specjalnie mnie nje traktował. W końcu znieczulenie miejscowe nie przenika dalej.
Skarb no to nieźle cie w błąd wprowadzili i na pewno byłaś wściekła. Też bym była.
Skarb fest kurcze a nie jest to szkoła żak ?
Tosik ja puki co mam zdrowe zęby chodze na kontrolę ![]()
LeeBee: kochana nadal jestem ..
LaBonnet: nie ta szkola nosi nazwe INDEKS .
Hej dziewczyny ![]()
LeeBee no mnie też mdlilo po słodkim , a ze sposobów to chyba picie dużych ilości wody pomagało na dłuzszy czas . Imbir tak zachwalany działał na odwrót u mnie .
Witam mamusie :*
Jak sie czujecie ?
U mnie nie jest za dobrze mam bol brzucha przy tym jak zrobie krok czy przekrece sie na inny bok . Wzielam w prawdzie tabletki , no ale mialam dzis wymioty , zobaczylam kielbase i odrazu pobieglam do toalety ![]()
Nie mam zadnych plamien , to mysle polezec i zobaczymy do jutra czy cos przechodzi czy nie ..
Mi sie wydaje ze to przez wczorajszy wysiłek i nerwy .
LeeBee: kochana nadal jestem ..
LaBonnet: nie ta szkola nosi nazwe INDEKS .
kurcze to nie wiem. nie masz gdzieś bliżej szkoły że tak daleko musisz jeździć.. coś nie fajna ta szkoła u mnie tak nie było miałam plan i internecie zawsze sobie patrzyłam kiedy i jakie mam zajęcie. a na jakim semestrze jesteś?
Witam mamusię u mnie znowu gorąco..:(
477 2015-05-07 11:29:39 Ostatnio edytowany przez skarb15 (2015-05-07 11:30:35)
LaBonnet: nie mam , wszystko w miescie niestety a do miasta jak mowilam godzina drogi
Na drugim semestrze .
kurcze. to jeszcze dwa lata nauki będzie ci ciężko z maluszkiem jak będzie już na świecie.
LaBonnet: To mnie wlasnie wogole nie martwi dla mnie najwazniejszy maluszek, zeby urodzil sie zdrowy w terminie . Jak trzeba bedzie zrezygnowac na czas ciazy to zrezygnuje , bo sama widzisz co sie dzieje po wczorajszym.
Minou ze zwolnieniem jest tak że lekarz jeśli nie masz żadnych dolegliwości zagrażających tobie lub dziecku to zwolnienia nie powinien wypisywać. To że w pracy warunki są takie a nie inne to sprawa pracodawcy - przenieśli Cię na inne miejsce pracy ale jeżeli to nie wystarcza (dalej nie spełnione są warunki pracy dla ciężarnej) to powinni zmienić Ci stanowisko na jeszcze inne lub dać taki płatny urlop na czas ciąży. Tak jest prawnie ale w rzeczywistości pracodawcy często sami wymuszają na pracownicy by szukała lekarza który wypisze zwolnienie. Pracodawcy jest wygodniej bo nie musi sam opłacać pensji kobiety tylko robi to zus....
Na państwówce lekarze bardziej się boja wypisywać zwolnienia bo są bardziej kontrolowani. Nie tylko przez zus ale też przez dyrektora placówki czy jakos tak. Ten mój właśnie tak się żalił.
Sama jestem na zwolnieniu. Od dzisiaj a mam 15 tc. Lekarza udało mi się znaleźć na nfz. W pierwszej ciąży chodziłam prywatnie ale teraz szkoda mi już kasy bo wizyta 150 zł a co 3 tyg trzeba było latać.... Jak by mi nie dał zwolnienia to poszłabym prywatnie ale tak to zawsze oszczędność.
skarb15 poleż i odpocznij wczoraj w końcu dostałaś w kość. Ja bym wyszła z siebie na Twoim miejscu.
Mnie od kilku dni też pobolewa brzuch i zastanawiam sie czy to te bóle rozciągającej się macicy? To dosłownie takie kilkusekundowe skurcze po bokach . Doświadczone mamuśki możecie mnie oświecic w tym temacie?
madanka: mam nadzieje kochana ze jak poleze to przejdzie a z malenstwem wszystko w porzadku .
Ale ciszaaa , co tam mamuski robicie ? :*
Ja leze i mi chyba troche przechodzi.
Ostatni raz próbuje w poniedziałek.
Szkoda mi pieniedzy na prywatne wizyty bo i tak w zasadzie chodze prywatnie (na Medicover). Mamy z mezem sporo zobowiazan bo rok temu doczekaliśmy sie swojego mieszkania i jestesmy na etapie urzadzania się i splacania rat.
Ale trudno trzeba bedzie to trzeba.
Zadna laska u mnie w pracy w ciąży nie pracowala i ja tez nie zamierzam.
jak tam kobietki?:) u mnie calkiem ok nie jest zle
tylko dzis sobie troche pofolgowalam z jedzeniem i teraz nie mam sily sie ruszac
jak mowia madry polak po szkodzie
ufff..u mnie cieplutko na zewnatrz wiec wybieram sie na krotki spacerek zeby choc troche spalic tych nadliczbowych kalorii..
Ja dziś zajęta byłam..jestem w szoku oglądałam interwencję i tam było ze facet próbował zalogować sie do banku ile tam prób w końcu się udaje i co 60 tysięcy mu ukradli i szybko dzwoni do banku na policje i co minęło troche i dalej nie mam kasy bo bank nie może zablokować tam te przelewy. Aż strach sie logować do banku..
A u mnie dalej duszno.
Skrab kochana to już decyzja do ciebie później będzie ciężej z wielkim brzuchem a później maluszka z kim martwić sie. Ja do niczego nie namawiam ![]()
LaBonnet: ja zrobie tak zeby bylo najlepiej dla malenstwa soba sie nie przejmuje, szkola nie zajac nie ucieknie , jezeli bede miala tak zrobic , dla dzidziusia to zrobie. Widzisz jak jest teraz pojechalam do szkoly tak sie przeforsowalam ze ruszyc sie moge. Maluszek na pierwszym miejsu <3
Minou: dla mnie to zadna roznica czy prywatnie czy na NFZ .W prawdzie prywatnie nie co inaczej traktuja ale w sumie nie koniecznie . A tak wgl jezeli mozna za darmo to czemu nie korzystac.
Ja mam wizyty co 2 tygodnie wiec bym sie nawet nie wyplacila ![]()
izulka87: hahha skad ja to znam ja zjadlam 2 nalesniki z serem i do teraz pozbierac sie nie moge
LaBonnet : To jest wlasnie polska ![]()
Jestem tak padnieta ze ledwo co ogarniam , jeszcze ten brzuszek boli jak sie rusze ajc . .:(
cześć mamusie :*
miałam ciężki dzień w pracy dużo pracy choć nie ukrywam zaglądałam do was ...
skarbek jak się czujesz ale się przeforsowałaś wczoraj
Minou masz rację musisz iść na zwolnienie trudno trochę zapłacisz ale będziesz miała może lepszą opiekę i oczywiście zwolnienie
jestem po kolacji miałam chęć na naleśniki ale zrobiłam gofry z dżemem mirabelkowym
mniam
Fakt jak się chodzi prywatnie to lepiej lekarz traktuje sama to zaobserwowałam.
Skarb a ile jest ze swoim męże/facetem bo nawet nie wiem czy masz ślub czy nie:)
Ja z męże jest 6 lat po ślubie 4 ![]()
tosik: a Ty kochana nie na L4?
Ja sie czuje masakrycznie ani przekrecic sie nie moge , ani nic najlepiej mi jest jak leze na plecach bo tak nie boli tylko czasami pokuje . Tak sie przeforsowac ![]()
LaBonnet: Ze swoim jestem 4 lata a po slubie, ale cywilnym rok ![]()
oj skarbek to leż kochana oby jutro lepiej było:)
LaBonnet: dziekuje kochana :* mam nadzieje ze to taki chwilowy kryzys ![]()
Jestem dobre myślisz poleżysz odpoczniesz i będzie wszystko dobrze..
Tez tak wlasnie mysle , jestem w pelni spokojna :* - jak nigdy.
skarbek pracowałaś przed ciążą?
LaBonnet: Przed pierwsza ciaza czyli dosc dawno , w sklepie.
Ja pracowałam od 16 roku życie do teraz praktycznie..dopiero teraz odpoczywam chodź na początku ciążku było mi się przyzwyczaić do bycia kurą domową
LaBonnet: Wiem co czujesz , jak trzeba przystawic sie z trybu pracy na domowy.
no a potem od nowa na tryb do pracy a to może być ciężko...
LaBonnet: A po jakim czasie chcesz wrocic do pracy, masz gdzies zapewniona czy bedziesz musiala szukac ?
LaBonnet: Chcialabym Cie o cos zapytac , jak nie chcesz nie odpowiadaj , wiem jak boli wracanie do wspomnien.. Widze po sygnaturze ze takze masz Anioleczka
Co sie stalo?
Jezeli moge wiedziec oczywiscie .
Skarbet niestety będę musiała szukać kończy mi się umowa w sierpniu. zobaczymy jak to się wszystko ułoży na razie chce się poświęcić maluszkowi tak chce z 2 lata być w domu co będzie dalej nie wiem życie pokaże
LaBonnet: Chcialabym Cie o cos zapytac , jak nie chcesz nie odpowiadaj , wiem jak boli wracanie do wspomnien.. Widze po sygnaturze ze takze masz Anioleczka
Co sie stalo?
Jezeli moge wiedziec oczywiscie .
Dobrze. po prostu do 9 tygodnia wszystko było dobrze poszłam na wizytę do Gina a ten mi robi usg i robi i widzę że mam dziwną minę i mówi nie widzę serduszka jak bije i pyta czy chce do szpitala. no to ja na to oczywiście i tam prze 5-6 dni byłam robi usg i ciągle nie widzę bijącego serduszka a ja już coś zaczynałam się złe czuć robi ciągle badanie krwi i w 3 dobie stwierdzi że dziecko nie żyje i trzeba zabieg wykonać.
skarbek jeszcze nie jestem na L4 ale tylko dlatego ze jeszcze nikt nie wie
ogólnie nie mam ciężkiej pracy nie dźwigam praca przy biurku papiery 8 godzin ale wiem ze jak się dowiedzą to L4 będzie na bank
LaBonnet i tego właśnie się boje ze pójdę na wizytę i będzie cos nie tak ; (
A co do twojej umowy to muszą Ci przedłużyć do dnia porodu no nie ??
LaBonnet: Do dnia porodu beda musieli Ci przedluzyc tak mi sie zdaje , nie bylam w takiej sytulacji wiec pewna nie jestem, ciekawe jak z macierzynskim bedzie .
Masz racje czas pokaze jeszcze do szukania pracy masz z 2 i pol roku wiec nie ma co sie teraz na zapas stresowac :*
Ojejku kochana jak mi przykro ![]()
Tosik : Umowa o pracę zawarta na czas
określony lub na czas wykonania
określonej pracy albo okres
próbny przekraczający jeden
miesiąc, która ulegałaby
rozwiązaniu po upływie trzeciego
miesiąca ciąży, ulega
przedłużeniu do dnia porodu - cos takiego wlasnie wyczytalam w necie ![]()
LaBonnet widzisz trzeba jeszcze zobaczyć jak z macierzyńskim ![]()
http://www.zasilekmacierzynski.pl/artykul,4330,umowa-do-dnia-porodu-a-prawo-do-zasilku-macierzynskiego.html
no i macierzynski tez Ci się będzie należał ![]()
LaBonnet widzisz trzeba jeszcze zobaczyć jak z macierzyńskim
Jest normalnie. Tylko nie urlop a zasiłek macierzyński wyplacany przez ZUS. Ja byłam w takiej sytuacji
Oki kochane spokojnej nocki :*
I wszystko znalezione w krotkim czasie ![]()
Dobrej nocy mamusie :*
517 2015-05-08 06:28:20 Ostatnio edytowany przez LaBonnet (2015-05-08 07:26:24)
Witam was mamusię :* dziękuj za informacje ![]()
http://player.pl/filmy-online/super-size-me,34159.html ciekawe warto obejrzeć..
Witam mamusie :*
Jak sie czujecie co tam slychac :* ?
LaBonnet: jak bede miala mozliwosc dobrania sie do komputera to obejrze ![]()
Co do mnie mam mega mdlosci , a co do brzusia jeszcze nawet nie wstalam to nie powiem czy dzis lepiej jeszcze .
hej mamuski ;* u mnie tak sobie przecholowalam wczoraj z tym jedzeniem i do dzis odczuwam niestety tego skutki
:( dzis scisla dieta dla odmiany:) jak tam dziewczynki widac u was juz brzusie? u mnie juz cos widac ale smieje sie ze przed ciaza zdazylam sobie wychodowac "ciaze spozywcza" bo sporo przytylam jeszcze przed hehe.. ale pewnie to za sprawa rzucenia palenia..
a orientuje sie ktoras jak to jest z was jak to jest z zasilkiem dla bezrobotnych? bo ja jestem zarejestrowana w pup i pobieram zasilek bo przepracowalam 2;5 roku wiec mi sie nalezy przez rok. ale podobno w trakcie jesli sie jest w ciazy i sie urodzi w trakcie pobierania to go przedluzaja tak jak zasilek macierzynski, czyli o 6 miesiecy chyba.. i jak jest z l4 jak sie jest bezrobotnym?tez trzeba im dostarczyc? ja jestem kompletnie zielona w tej sprawie i troche boje sie isc do urzedu a termin mam w czwartek..