dzieci bardzo szybko przerobiły mojego partnera z pana na wujka bo już po jednym dniu znajomości z nim ![]()
bwini81 ale ci si udało raz i w ciąży. Ja musiałam się bardziej na strać
a ile twój facet mam lat?
198 2015-04-28 10:41:39 Ostatnio edytowany przez bwini81 (2015-04-28 10:42:35)
mój facet w listopadzie kończy 52 lata i jest 18 lat ode mnie starszy
ale z ciąży się cieszy jak dziecko lizakiem ![]()
doradźcie co mam zrobić żeby nie sfiksować do poniedziałku ![]()
LaBonnet: kochana nie stresuj sie bedzie dobrze na pewno ![]()
bwini81: najwazniejsze ze sie kochacie i jestes szczeliwa
Ja nie mam pojecia co Ci poradzic bo ja sama przed wizyta panikuje i mysle o tym, a jak widzisz nie potrzebnie dzidzia rosnie zdrowo ![]()
dzieki skarb ale ja juz chce poniedziałek a tu jeszcze majowy weekend przede mną ![]()
jutro moje chłopie wraca do domu to może szybciej zleci ![]()
skarb15 musi być dobrze
jeszcze dwa dni i zobaczę maluszka.
bwini81 o matko..jak wam dobrze
to dobrze że się cieszy.
Hej mamusie
jak wasze sampoczucie? Mnie mijają mdłości dziś zaczynam 13 tydzien w czwartek USG . Oczywiście standardowo panika przed badaniem . A jak u Was?
Bwini witaj ![]()
Hej ho ![]()
Muszę zaopatrzyć się szybko w imbir, bo zwariuję ![]()
Bwini gratuluję i życzę spokojnej ciąży ![]()
Dziewczyny a Wasze rodziny już wiedzą o ciąży?
Mamusie bedzie dobrze , trzymam kciuki za wasze wizyty :*
U mnie to malo osob wie ![]()
madanka witaj również ![]()
minia dziekuje i zyczę Ci tego samego
a powiedz co Ci daje imbir?? ![]()
bwini.. imbir działa na mdłości.. w drugiej ciąży piłam z nim herbatę i faktycznie na chwilę te mdłości odpuszczały.. a teraz męczą mnie od świtu do nocy ![]()
hej dziewczyny
gratuluję wszystkim dwóch kreseczek, czytam Was od czasu do czasu i wspominam, jak to było na początku ![]()
mi na mdłości pomagały banany... i pamiętajcie - rano zanim wstaniecie z łóżka przekąście coś lekkiego, np. banana, poleżcie jeszcze kilka minut i dopiero do pionu, hehe - pomaga - ja banana zawsze miałam przy łóżku
u mnie mdłości pojawiały się na pusty żołądek, więc nie dopuszczajcie do głodu, radzę jeść mało a często
mam nadzieję, że moje rady przydadzą się chociaż jednej z Was...
będę Wam kibicować
pozdrawiam ![]()
U mnie tez jest tydzienroznicy, usg wykazuje tydzien pozniej
emmy85: dziekujemy kochana za rady na pewno sie przydadza
Oraz zycze szybkiego rozwiazania bo to widze tuz tuz :*
motylekkk: a w ktorym tc jestes
?
emmy85 dziękuje za radę na pewno się przyda.
minia23 a mi pomaga żucie mocnej gumy miętowej i picie herbaty z imbirem.
A u mnie wie tylko najbliżsi jakoś nie mam potrzeby wszystkim naokoło mówić. może powiem jak już będzie bliżej porodu.
a kiedy zaczynacie kupować wyprawkę?
LaBonnet: Ja z wyprawka nie bede teraz szalec dopiero pozniej .
dla mnie wyprawka to tez jeszcze odległy temat
ale moje chłopie już zadzwoniło do swojej córki i zaklepał wózek
wariat ![]()
minia23 wspólczuje mdłości mnie już chyba przeszly, przynajmniej mam taką nadzieję, a co do imbiru u mnie wogole nie pomógl wręcz przeciwnie ![]()
hej. u mnie też wiedzą tylko najbliżsi i niektórzy znajomi. nie ma co robić wielkiej tajemnicy bo i tak się wszystko wyda he he
ale też nie ogłaszam całemu światu.
jak tam mamusie dziś samopoczucie? u mnie nie ma tragedii ale rewelacji też nie...
witajcie :*
witam i gratulacje bwini81
Jeszcze nie dojechałam do domu a taka zmęczona jestem
marzę o łóżeczku. ..
bwini81 wiesz moje dzieci( 11 i 15 lat ) też jeszcze nic nie wiedzą tez jestem ciekawa jak zareagują
ja mam 13 maja do gina ale jestem ciekawa. Bwini81 a Ty pamiętasz swoje ciążę wiesz jakie miałaś dolegliwości i w ogóle. Ja nic praktycznie jedynie ze poród bolał i miałam straszną zgagę
teraz tez mam ale to dopiero początek
Emmy85 dzięki za rady na pewno się przydadzą
LaBonnet mi też pomaga życie gumy
ale imbir tez kupiłam i dzisiaj przetestuje
madanka 13 tydzień wow . a jak ci te tygodnie zleciał szybko ??
co do tego kto wie o ciąży to ja mój mąż i moja przyjaciółka
i takie grono zostanie do przynajmniej końca pierwszego trymestru
skarb15 a co u Ciebie jak spacerek był ?? skoro możesz chodzić pewnie jakiś mały sobie zrobiłaś ??
216 2015-04-28 19:01:58 Ostatnio edytowany przez madanka (2015-04-28 19:02:29)
tosik no zlecialy sama nie wiem kiedy , pojutrze USG i już panikuję bo może coś jest nie tak ![]()
Madanka nie panikuj! Będzie dobrze!
Ja zekam na kolejna wizytę 18 maja. Postanowiłam nie świrować ale nie zawsze udaje mi się nad tym panować.
Ja o ciąży powiedziałam tylko rodzinie z którą mieszkam w domu i siostrze. Nie wie nikt. Czekam aż przekroczę magiczne 8 tyg, później 13 itd ![]()
Imbiru nie kupiłam bo w sklepie był nieświeży.. W sensie, że z nalotem pleśni.. No i męczę się dalej..
madanka proszę nie panikuj
przecież dobrze się czujesz nie masz złych objawów głową do góry
dziewczyny kiedy miałaś robione pierwsze USG ?? bo ja nie wiem czy teraz jak pójdę 13 maja to będę miała
ciekawa jestem będę w 8-9 tygodniu
Czy u was tez tak pada? Jak dobrze że ja na l4. Bo bym nie dała rady w pracy wysiedzieć. A co do wyprawki jak czytam ile trzeba kupić to sie za głowę łapie czy to wszystko na pewno jest potrzebne?
LaBonnet.. na pewno nie wszystko.. trzeba do wielu rzeczy z wyprawki podejść z głową ![]()
Ja niby mam już jedno dziecko ale wiele rzeczy będę musiała kupić..
Mnie lekarz chciał wysłać na l4.. ale ja nie dawno pracę zaczęłam więc to w grę nie wchodziło ![]()
U mnie pogoda była piękna do 15 a teraz tak się ochłodziło że szok
wyprawka wow ja to jeszcze nie myślę o wyprawce ale już przeglądam foteliki wózki leżaczki i łóżeczko ![]()
Witaj bwini81to Wam się niespodzianka trafiła i to jaka celna ![]()
LaBonnet nie stresuj się. Wszystko będzie dobrze.
Ja się przy pierwszej ciąży z wyprawką wstrzymywałam jak mogłam (a raczej mąż mnie hamował), ale jakieś ciuszki kupowałam już od 3 miesiąca, bo ubranek trzeba całkiem sporo. Dzieci tak szybko rosną.
Wyprawka dla noworodka to całkiem pokaźna sprawa, zwłaszcza jeśli nie ma się nic i trzeba kupić wszystko samemu, ale też nie ma co wariować. My tu (te co dzieci mają) chętnie doradzimy w poszczególnych produktach czy warto czy nie.
Kochane ja dziś oficjalnie również dołączam. Termin wyznaczony na 20 grudnia (chyba tak jak minia).
tosik z usg to różnie. Zależy od lekarza. Jedni robią na każdej wizycie, inni tylko wtedy kiedy trzeba. Ja chyba ogółem w ciąży miałam 5-6 usg (w 6, 12, 20, 30 i pod koniec ciąży jedno czy dwa).
LeeBee super
Oficjalnie gratuluję ![]()
Będziemy miały piękne prezenty gwiazdkowe ![]()
tosik dzięki
ja swoje ciąze obie pamiętam tyle ze miałam na początku mdłości a resztę ciąży przebyłam bezproblemowo a zgagę miałam tylko w drugiej ciąży i tylko jak się schylałam
mam cichą nadzieję że teraz tez tak będzie ![]()
jak byłam u lekarza tydzień temu to miałam USG i widać było pecherzyk ciazowy
zobaczymy co będzie w ten poniedziałek ![]()
Bwini81. Ja tak miałam w pierwszej ciąży jak tylko zrobiłam test odrazu do Gina leciałam ten mi nie chciał za bardzo usg bo twierdził ze może byc za wcześni i mam przyjść za 2 tyg. Będzie wszystko dobrze. A teraz jak zrobiłam test spokojnie poczekam na wizytę nie umiałam się na szybko:)
Na pewno się was zapytam o rade co warto kupić a czego nie. Narazie czekam na USG.
LaBonnet ja cały czas jestem dobrej myśli i wierzę że będzie dobrze ![]()
Emmy85 masz rację
nie wolno dopuścić do głodu i mdłości nie męczą ![]()
227 2015-04-28 22:54:09 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2015-04-28 22:58:17)
Hej a ja dziś cały dzień byłam ledwo żywa. Olivier dostał mega odparzenia na tyłku. Czwórki mu wychodzą i biegunkę miał i teraz się meczymy...
Ja USG miałam dopiero w 12 tc . Tereaz jestem już w 14 tc więc skończyłam piuerwszy trymestr. Teraz nawet nie wiem dokładnie który dzień a w pierwszej ciąży liczyłam co do dnia
Teraz na to czasu nie mam
Wiedzą o ciąży rodzice moi i męża i dobrzy znajomi. Reszta dowie się kiedyś tam, przypadkiem ![]()
Co do głodu to ciągle głodna jestem bo nie mam czasu zjeść taki Młody bywa marudny ostatnio. na szczęście mdłości już odpuszczają i jest coraz łatwiej.
Wyprawkę będziemy kompletwowąć wcześniej by się nie zakopać w wydatkach - tak po troszku. Wózek sprzedałam więc trzeba nowy kupić i sporo ciuszków. Zależy co będzie czy chłop czy panna
Jak panna to od początku wszystko kupujemy.
Hej Mamusie ????
Trochę już późno ale widzę że warto dołączyć ????
Jestem w pierwszej ciąży i bardzo się cieszę bo długo oczekiwana, ale też pełna obaw bo wiek spory, więc pomyślałam ze tu je rozwieje z waszą pomocą ????
Wg lekarza to ok 6 ty tydzień, wg ostatniej miesiączki (3 marca) wychodzi 8 my ???? ale raczej bardziej możliwa jest pierwsza wersja.
Tez mam mdłości od ok 2 tyg, naszcz bez wymiotów jak na razie. I mam wilczy apetyt, a Wy? Czy to nie za wcześnie ? Podjadanie co jakies 2h pomaga mi w mdlosciach, ale juz teraz mam brzuszek jak w 4tym mies, niepokoi mnie to troszkę.
A tak w ogóle, szukam dobrego lekarza w Rzeszowie, ktoś coś? Najlepiej jakby pracował w szpitalu i był dost na NFZ, z gory dziękuje dziewczyny i pozdrawiam was i wasze malenstwa ????????
Witam was mamusie :*
U mnie zimno i ponuro. Właśnie słucham radia ale po wczorajszych burzach i opadach deszczu domy pozalewane. dopiero mają kłopot.
caro3109 o to masz wydatków. no ale zawsze wózek można kupić używany.
evelajna Gratuluje:*
LeeBee Super i gratuluje :*
Hej mamuski u mnie też zimno ![]()
Evelajna witaj ![]()
Skarb15 jak nasza lista???
Miłego dnia ![]()
Nasza lista :*
Mamusie listopadowe 2015 :
1. Caro3109 - 2 listopad,
2. Madanka - 10 listopad,
3. LaBonnet - 12 listopad,
4. Skarb15 - 8/14 listopad,
5. Izulka87 - 16 listopad,
6. Asiula78 - 28 listopad,
Mamusie grudniowe 2015:
7. Minia23 - 17 grudzień,
8. LeeBee - 20 grudzień,
9. Tosik - 27 grudzień,
10. Bwini81 - ?
11. Evelajna - ?
Jak kogoś pominełam piszcie . ![]()
LeeBee : O to oficjalnie gratuluje :*
evelajna: Witam serdecznie nową mamusie , gratuluje i życze spokojnych 9 msc
Madanka: Proszę bardzo odświeżyłam liste ![]()
Z tego co ze wczoraj pamietam to ktoś sie pytał czy byl spacerek rano tak kolo 10 chwile pobylam na polu , pozniej chcialam sie przejsc ale o 15 zerwala sie burza i tak padalo do nocy . Dzisiaj z resztą nie lepiej paskudna pogoda .
witam mamusie ![]()
chyba zaczynam fiksować bo dopadają mnie głupie myśli
chwilami mam wrażenie że to nie dzieje się naprawdę i wcale nie jestem w ciąży
wrrrrr..... gdzie ten poniedziałek??? ![]()
bwini81: kochana bedzie dobrze , musisz byc cierpliwa moze zajmij sie czyms ksiazka, moze zebys wyszla gdzies porozmawiac , szybciej zleci ![]()
Bwinie18 wiem czekanie jest najgorsze. Wszystko będzie dobrze
u mnie raz słoneczko a za chwile zimno i deszcz.
Skarbek to juz w domu wszystko robisz? A ja dziś mam ochotę na rosół i właśnie gotuje.
LaBonnet: No nie bardzo , czy cos ugotuje sprzatne ale wszystko tak by sie nie nadwyrezyc ![]()
237 2015-04-29 16:50:54 Ostatnio edytowany przez tosik (2015-04-29 16:51:28)
hej dziewczyny poratujcie mam straszne wzdęcia .... brzuch jak balon a tylko jedną śliwkę zjadłam a i gruszkę
pomocy pęknę; (
238 2015-04-29 17:15:15 Ostatnio edytowany przez madanka (2015-04-29 17:15:49)
Tosik u mnie wzdęcia idą razem z zaparciami, tez czasem nie wiem czym się ratować ![]()
Bwinie ja mam wizytę jutro i też wariuję ale to chyba jest normalne . Na pierwszą wizytę szłam z myślą, że pewnie nie będzie pęcherzyka bo moje testy to pomyłka.
A ogołem dziś cały dzień strasznie swędzi mnie biust ![]()
Tosik mi na wzdęcia tylko espumisany (i tym podobne) pomagają. W ciąży możesz spokojnie brać.
LeeBee życie mi ratujesz; )
madanka jak ja Ci zazdroszczę że jutro masz wizytę
ja to chyba zacznę wyć
zwłaszcza że moje chłopie miało przyjechać dziś a tu dupa bo wraca dopiero jutro
a miałam nadzieję że przy nim szybciej zleci
jedyne pocieszenie że nie będę mieć gości na weekend a mieli przyjechać
poza tym niby mdłości nie mam ale mam taki ciężki żołądek, aż dziwne
muszę sobie owocki kupić
u mnie dzisiaj do dup... kurcze tez zaczynam odliczać dni do lekarza jeszcze 14 dni
równe dwa tygodnie a za następne dwa mąż przyjedzie na tydzień ... ale mam doła
nie wiem nic .....
może jutro będzie lepszy dzień ...
tosik ja herbata z kopru włoskiego? można w ciąży bo to nawet podaje się noworodkom.
A ja dziś byłam na zakupach ludzi ful,kupiłam w Rossmannie 3 maszynki do bikini takie malutki ciekawa jestem czy będę dobre pierwszy raz kupiłam i widziałam dam wam znać czy dobra będę. Bo tak myślę zacznę się już golić puki nie mam brzucha wielkiego a wy jak dziewczyny? a smarujecie się na rozstępy bo ja tak. Jak skóra swędzi to się rozciąga to może piersi rosną?
Ja też jutro mam usg madanka
Ja zostawiam buziaki na dobranoc.. Jestem mega zmęczona po całym dniu zmagania się z mdłościami.. Na wieczór zaliczyłam pierwsze ciąŻowe rzyganko..
Dobranoc.
hej Mamusie ![]()
Dziękuję za miłe przyjęcie do grona
:)
Jak dajecie radę z nudnościami? Ja też zakupiłam imbir do herbatki i banany
bo dzisiaj w pracy miałam bliski kontakt z kibelkiem, na szczęście nie na klienta. Chyba dlatego że długo nic nie jadłam.
Mi wypada na 8 grudnia, z obliczeń internetowych, lekarz mi nie powiedział, chyba sam nie był pewny bo się pytał mnie czy to 3ci tydzień, ale kolejna wizyta 6go maja więc na pewno się dowiem ![]()
Dziewzczyny opowiedzcie jak wasze wizyty!
Tosik nie łam się, na pewno wszystko jest dobrze, przecież nie może być inaczej ![]()
LaBonnet ja smaruje się kremem z rossmana Efektima Pharmacare, ale dopiero około tygodnia, więc nie wypowiem się, tyle że fajnie się wchłania. Masz może jakiś sprawdzony ?
A jakie witaminy bierzecie? Mi lekarz przepisał dosyć drogie, bo za 80 zł, starczają na miesiąc i aż 3 wielkie tabletki dziennie.
Witam was tak z rana ale nie mogę spać na 9 mam usg tak się denerwuje. Jak tam się czujecie?
Ja dziś padam na twarz bo prawie nie spałam.... Olivier dawał popalić a teraz wstał o 6. Wczoraj też przygody. Akumulator mi się rozładował. Ok lecę bo znowu beczy
Ja smaruje się odkąd dowiedziałam się o ciąży. W pierwszej strasznie urosły mi piersi i w efekcie są całe w rozstepach. dlatego teraz się smaruje rano i wieczorem Bio Oilem.
Evelajna matko co to za witaminy. Ja biorę Falvit mama i Folik.
Caro ja też dziś wstawalam w nocy chyba z 6 razy. W wieczorem młody przed spaniem taką histerie urządził, że masakra. Oby dziś było lepiej.
Co do mdłości mam nadzieję że mnie ominą, a przynajmniej te poranne bo ja na czczo biorę leki na tarczyce i pół godziny jeść nie mogę.
ja też mam falvit ale biorę z raz w tyg jak sobie przypomnę. Tylko folik regularnie. Witaminy bez wyraźnej potrzeby to tylko wymysł koncernów farmaceutycznych. Jak się ma niedobory to i owszem ale jak nie to sensu nie widzę.
250 2015-04-30 10:44:40 Ostatnio edytowany przez skarb15 (2015-04-30 10:45:24)
Witam cieplutko mamusie :*
madanka i LaBonnet : trzymam kciuki za wasze wizyty , dawajcie znac odrazu po ![]()
evelajna: ja sobie zanim wstane z łozka cos podjem , chrupki kukurydziane czy platki ![]()
Ja nie biore witamin tylko kwas foliowy - Tardyferon - Fol ![]()
Ja zbudzilam sie dzis pierwszy raz przed 10 , mam lekkie mdłosci , chociaz juz od wczoraj wieczora nie biore duphastonu bo juz mi gin odstawila , ale w sumie troche te mdlosci mnie uspokajaja heh ![]()
A jak tam u Was mamusie ? ![]()
WItajcie mamuśki ![]()
Hej skarb ja mam wizyte dopiero na 18.30 . Moje mdlości juz przeszły, ale czasem się pojawiają pod wieczór i też wtedy jestem spokojniejsza ![]()
Madanka : Ojej to pozno , tylko sie nie stresuj , bo na pewno z dzidzia wszystko wporzadku .
To zbliza Ci się II trymestr wielkimi krokami , zreszta u mnie tez wlasnie coraz lepiej ![]()
Ja już po usg. wszystko dobrze maluszek ma 7 cm wszystkie paluszki, zdrowy jest. Tak się ciesze
Ja biorę tylko kwas foliowy innych witamin nie biorę.
LaBonnet: o kochana jaka kruszynka juz duza ciesze sie razem z Toba ![]()
skarb15 a to za duża? bo ja nie wiem nie znam się na wymiarach ![]()
256 2015-04-30 14:05:28 Ostatnio edytowany przez skarb15 (2015-04-30 14:16:26)
LaBonnet: Nie za duza nie boj sie
Kazda dzidzia rosnie w swoim tepie ![]()
Sa tabele wymiarow dziecka w poszczegolnym tyg i mozesz sobie porownac ![]()
skarb15 To dobrze własnie czytam. Ale u mnie dziś duszno ciekawe czy burza będzie..
Jutro jadę do mamy na działkę pomóc jej sadzić od taka moja rozrywka.
Hej,
ja cichaczem w pracy, wpadłam do Was zobaczyć jak się czujecie ![]()
LaBonet cieszę się ze wszystko ok, ja będe się stresować w nast tygodniu ![]()
Skarb15, ja raczej w dzień mam mdłości, ale chrupki to dobry motyw, żeby nie podjadać co chwilę
bo w pracy nie mam ruchu i cały czas coś wcinam
LeeBee też biorę leki na tarczycę rano, bałam się ze przy tarczycy nie będe mogła zajsc w ciążę ale szybciutko poszło, ale z samego rana ja bynamniej nie mam mdłośći, muszę tak z 2h nie jeść to wtedy
Oj to pewnie senność też Ci dokucza bardziej przy tarczycy?
Te witaminy to Omegamed Optieforte, też myślę ze przesadzone, lekarz chyba przekupiony przez przedstawiciela, juz nie będę ich kupować, mam też zwykły kwas foliowy i myślę że wystaczy + zdrowa dieta bogata w kwasy omega 3 ![]()
Mi też sporo piersi urosly, ale puki co nie widać rozstępów, nie wiem kiedy się pojawiają, ale koleżanki ostrzegały żeby "czymś" smarować, więc się słucham ![]()
Caro3109 no masz przycgody, a tu trzeba wypoczywać, mam nadzieje że synek daje Ci troszkę w dzień odpocząć ![]()
Madanka trzymam kciuki ![]()
Dziewczyny pojechałam wcześniej i wcześniej dziś weszłam. Dzidziuś ok bardzo dużo się ruszał i oczywiście wszystko ma na swoim miejscu ![]()
Dostałam dwie próbki witamin PREGNA PLUS i LADEEVIT muszę sobie wybrać, które łykać a widzę , że temat witaminek już jest w naszym gronie .
Uciekam papa ![]()
Witajcie Kochane :*
Dzisiaj miałam ciężki dzień w pracy nawet na chwilkę nie mogłam skoczyć na forum
ale za to dzisiaj czuję sie dobrze pomimo mdlosci ;/ ....
madanka i LaBonnet cięszę się, że wizyty przebiegły pomyślnie
LaBonnet a który to tydzień 8??
Co do witaminek to też miałam się Was poradzić ale widzę że temat rozwinięty i postanowiłam że na razie nie będę brała nic oprócz oczywiście kwasu foliowego ![]()
Nadal mnie piersi bolą zmora jakaś ![]()