Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :)

Strony Poprzednia 1 17 18 19 20 21 46 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,171 do 1,235 z 2,942 ]

1,171

Odp: Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :)

Oj pamiętam jak mój był taki malutki i częśto coś wywinąć lubił.. Tak więc LeeBee serce w gardle w pełni rozumiem..

Ja jestem w 18 tyg +4 dni..

Zobacz podobne tematy :

1,172 Ostatnio edytowany przez izulka87 (2015-07-21 20:17:48)

hej mamuski ;* my tez wozek juz mamy lozeczko kupuje babcia ciuszkow troche mam po najmlodszym rodzenstwie i od kolezanki tez dostane takze tylko pare nowych dokupimy;) ale nie wiem kompletnie jakie srodki do higieny dla bebika sa najlepsze mamuski ze stazem poradzcie cos wink co trzeba miec a co moze sie przydac..
ja juz 23tydz + 2dni ;*

1,173

Brat mnie trochę uspokoił,  bo powiedział, że skoro korki wywaliło to najprawdopodobniej prąd przez Pawła nie przeszedł.

Izulka kosmetyków im mniej tym lepiej. Wszelkie kremy i balsamy stosować tylko jak skóra będzie sucha (choć u Pawła była na początku sucha a mimo to położna nie kazała niczym smarować,  żeby sama przystosowała się do nowych warunków). Kąpać na początku najlepiej w samej wodzie. Na odparzenia dla mnie najlepiej działał Bepanthen maść. No i po kąpieli smarowałam młodemu Bepanthenem kremem pachwinki i pupkę.

Przydaje się na pewno woda morska do noska. W pierwszych tygodniach warto zakraplać 2-3 razy dziennie.

Ewelina jak sama nazwa wskazuje usg połówkowe jest w połowie ciąży, czyli miedzy 18 a 22 tyg ciąży.  To w 13 tygodniu to pierwsze planowe usg. Jeżeli lekarz ma uprawnienia i odpowiedni sprzęt może wykonać badanie usg bardziej dokladne, czyli genetyczne lub wysłać prywatnie na takie fo innego specjslisty. Także polówkowe przed Wami smile którego lekarza w końcu wybrałaś? Tego prywatnie czy na nfz?

1,174

Co do kosmetyków to dokładnie jak Leebee pisała. Im mniej tym lepiej. Trzeba mieć krem na odparzenia, coś na suchą skórę bo w którymś momencie się zdarzy raczej (emolient jakiś). Więcej to w aptece kupiłam bo octonisept, apftin czy jakoś tak na plesniawki, woda morska do nosa, aspirator, termometr jeśli nie macie dla niemowlaka i chyba tyle. Miałam listę co mi kiedyś bratowa robiła co muszę mieć. Jak chcecie to mogę jutro jej poszukać i wypisać.

1,175

caro wypisz wypisz ja chetnie skorzystam jak bede juz kupowac. bede wiedziala od czego zaczac wink

1,176

Dziewczyny, ja urodziłam w maju synka i mogę doradzić Wam płyn do kąpieli, który poleciła mi położna. To płyn do kąpieli niemowląt z emolientami z Ziai. Nie używam żadnej oliwki - a skóra Fabiana jest nawilżona i nie mam z nią żadnych problemów.  Do pupy używam alantan maść, ale słyszałam,  że bepantan też jest świetny smile

1,177

Ale Ziaja ma słabe składy jak dla dzieci. Dużo konserwantów, paragonw i zspachu

1,178

LeeBee.
U tamtego buca też byłam prywatnie, co nie miał rękawiczek, fartucha, nie zmieniał po każdej pacjentce papieru pod dupa. I to hasło,, jak facet wkłada to nie bolało.  Masakra. Wróciłam do mojego lekarza, który prowadzi ciążę od samego początku.  Jak dla mnie najlepszy profesjonalista w Rzeszowie i do tego ma najlepszy sprzęt.
Ja od samego początku mam polipa z ktorego ani razu nie krwawiłam. Ten buc co mnie badał 2 min mówił, że polipa juz niema. W środę byłam u mojego i co polip dalej jest tylko nie rosnie ani nie krwawi. Moja ciąża to caly czas coś.  Polip i częste infekcje. Tylko tez zauwazylam ze moj lekarz jest bardzo ostrozny i jest szczery od razu mówi np,, jest nie dobrze bo mam infekcje a infekcje moga zagrażać ciąży, szzegolnie nie leczone. A ja juz panika.

A za cesarke jak zaplace to tez bede miala dobra opieke przed i po porodzie.  Eh dziewczyny nie staram się myśleć az tak bo tylko sie martwie itp.

A co do kosmetyków też słyszałam,że ziaja albo nivea, bambino.
Sama teraz uzywam bambino krem i balsam nivea dla niemowlat zawsze mialam wrazliwa skore a teraz na kosmetyki dostalam uczulenie takze tylko takie.

Nive oraz bambino dla mnie są rewelacyjne:-D:-D

Na samym poczatku myla dziecko w szarym mydle. A teraz ma oliwke, balsam nivea, krem na odparzenia, puder, i plyn do kapieli.

1,179

LeeBee.
U tamtego buca też byłam prywatnie, co nie miał rękawiczek, fartucha, nie zmieniał po każdej pacjentce papieru pod dupa. I to hasło,, jak facet wkłada to nie bolało.  Masakra. Wróciłam do mojego lekarza, który prowadzi ciążę od samego początku.  Jak dla mnie najlepszy profesjonalista w Rzeszowie i do tego ma najlepszy sprzęt.
Ja od samego początku mam polipa z ktorego ani razu nie krwawiłam. Ten buc co mnie badał 2 min mówił, że polipa juz niema. W środę byłam u mojego i co polip dalej jest tylko nie rosnie ani nie krwawi. Moja ciąża to caly czas coś.  Polip i częste infekcje. Tylko tez zauwazylam ze moj lekarz jest bardzo ostrozny i jest szczery od razu mówi np,, jest nie dobrze bo mam infekcje a infekcje moga zagrażać ciąży, szzegolnie nie leczone. A ja juz panika.

A za cesarke jak zaplace to tez bede miala dobra opieke przed i po porodzie.  Nie będę już szukać innego ginekologa który pracuje w szpitalu. Moj nie pracuje juz w szpitalu tylko ze do niego mam wielkie zaufanie i wiem ze lepszego noe znajde. Eh  dziewczyny nie staram się myśleć az tak bo tylko sie martwie itp.

A co do kosmetyków też słyszałam,że ziaja albo nivea, bambino.
Sama teraz uzywam bambino krem i balsam nivea dla niemowlat zawsze mialam wrazliwa skore a teraz na kosmetyki dostalam uczulenie takze tylko takie.

Nive oraz bambino dla mnie są rewelacyjne:-D:-D

Moja kolexanka Na samym poczatku myla dziecko w szarym mydle. A teraz ma oliwke, balsam nivea, krem na odparzenia, puder, i plyn do kapieli.

1,180 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-07-21 23:10:18)

Caro to ty pisałaś o jakimś blogu gdzie dziewczyna sprawdza kosmetyki nie? Mogłabyś mi przypomnieć? 

Kąpiel w emolientach ogólnie nawilża skórę, więc przy lekkim wysuszeniu myślę,  że same kąpiele wystarczą. No a jak nie to wtedy dodatkowo balsam.

Z Aphtinem uważajcie.  Ma on w swoim składzie kwas borowy, który może być szkodliwy dla malutkiego dziecka. Niestety nie podrzuce żadnej alternatywy bo nas problem plesniawek nigdy nie dotknął,  ale jeśli są inne środki to lepiej zrezygnować z Aphtinu. Podobnie Tormentiol (często polecany przez pediatrow na duże odparzenia).

Co do Nivei to fakt bardzo popularna i sama się skusiłam. Niestety mojego syna uczulała

1,181

Wpisz w googe "sroka o" to na pewno znajdziesz. Z kosmetykami jest tak ze w zasadzie może uczulic każdy. Zależy od dziecka. Ale nivea, bambino, Johnson, ziajka to często uczulajace marki. My używamy na codzień hippa, dada, albo babydream. W stronie sroki fajne jest to że z  góry pisze np " kosmetyk ok ale za tą cenę mozna kupić coś lepszego albo wybrać mniej znana alternatywę o tym samym składzie. Sroka też analizuje kosmetyki dla mam. Od tuszy do rzęs po antyleculitowe balsamy i płyny do higieny intymnej.
Co do emolientów polecić mogę cutishelp mimi. Seria dostępna w superpharm lub necie. Kupiłam raz w aptece zwykłej zanim stał się popularny balsam i bardzo nam pomógł. Teraz ciężko go dostać przynajmniej u mnie.

1,182

Hejka mamuśki:-*:-)
Jak dajecie radę w takie upały??? Ja cały czas niestety tylko w domu:-/dzisiaj chciał z psem wyjść na spacer 5min i robi mi się mega gorąco oraz słabo:-/:-/:-/.

Mam takie pytanie prawda to, że jeżeli w ciążę się dużo lezy leniuchuje to dziecko urodzi się jak to moja mama określiła
,, flegmatyk"  ja od dwóch dni cały czas prawie śpię, pewnie moja mama się boi że przez to wszystko dopada mnie depresja i chyba ma racje.

Trochę mi daje siły pisanie tutaj.

1,183

Ewela nie słuchaj wszystkich wokół i nie czytaj tyle neta...  A co do upałów to jakoś mi nie przeszkadza taka pogoda.

1,184

LeeBee
Do szpitala trafiłam w piątek z powodu bólów w plecach tak w dole, lekarz pierwszego kontaktu powiedzial ze to kręgosłup ale kazał jeszcze iść na oddział ginekologiczny, jak juz tam poszłam to mnie od razu przyjęli i po przyjęciu zbadali, z dzieckiem wszystko ok ale bol byl nie do zniesienia w piatek w nocy przezylam meczarnie dostałam i rano w sobote przeszlo po paracetamolu i później do niedzieli dostawalam paracetamol co pare godzin i przeszlo tak po prostu i wyszłam w poniedziałek, żaden lekarz nie umiał wytłumaczyć co mnie bolalo i dlaczego, każdy miał przypuszczenia i to każdy inne smile

1,185

hej mamuski ;* wlasnie za chwile sie wybieram na badania i bede miec test obciazenia glukoza czego tak sie boje ze masakra.. boje sie jedynie ze zwroce to co wypije sad mam nadzieje ze nie bedzie tak zle:):) milego dnia smile

1,186

Ewelinka ty nie sluchaj, co ci opowiadaja bo to bzdury.

Nie przejmuj sie, ja od paru tygodni jestem strasznie leniwa. Niechce mi sie wychodzic z domu, wgl mam problem wyjsc z lozka. Rozmawialam z lekarzem ze dopadlo mnie takie lenistwo, powiedzial ze to normalne, ze kazda z nas inaczej przechodzi ciaze. Niby w drugim trymestrze mialo byc fajnie i kolorowo ale jak widac nie u kazdej. Nie ma co sie zamartwiac:-)

Izulka jak test?

Dla mnie to byla masakra, ale dalam rade. :-) potem caly dzien mialam posmak tej glukozy w buzi i tylko to mnie draznilo.

1,187

Caro ja tez bardzo chetnie skorzystam z twojej listy ;-) czlowiek chodzi po tych sklepach i sie zastanawia 3 dni. A z lista zawsze to sprawniej idzie.

Ja dzisiaj zaczelam 25 tydzien.
Juz kupilam lozeczko + cale jego wyposazenie , jakies kocyki reczniki pare ubranek. Teraz na wyplate kupie wozek zeby bylo z glowy.
Moze sie okazac ze narzeczony wyjedzie do Niemiec do pracy i potem bym miala problem z zakupem tych wiekszych rzeczy. Te mniejsze to sama wrazie co bede mogla ogarnac.

1,188 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2015-07-23 15:27:16)

No w końcu się zebrałam i piszę tą listę.... Lista co dla dziecka w domu trzeba mieć od razu co do szpitala miałam dla siebie i malucha. Każdy oczywiście ma inne wymagania więc dopisujcie klub ujmujcie co się komu podoba big_smile

Dla dziecka (bez ubranek):
- pampersy 2 - 5 kg
- chusteczki nawilżane (u nas Fitti z Biedronki)
- zasypka
- maść BEPANTHEN Baby
- szampon i żel do ciała ( u nas Hipp)
- aspirator do nosa (zamiast gruszki) są też takie podłączane do odkurzacza- mega pomocne gdy maluch ma duży katar
- woda morska do noska
- nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami dla niemowląt
- grzebyk i szczotka do włosków dla niemowląt
- oliwka (ja nie używałam)
- w przypadku suchej skóry emolient (my mieliśmy cutishelp mimi balsam)
- APHTIN na pleśniawki w buzi
- gaziki małe i waciki
- patyczki dla niemowląt
- termometr
- spirytus do przemywania pępuszka OCTONISEPT lub fiolet
- butelka mała
- smoczek "0+" najlepiej dwa różne
- przynajmniej 10 pieluch tetrowych
- 5 pieluch flanelowych
- proszek do prania dla niemowląt
O wózkach, łóżeczkach itp nie da się chyba zapomnieć tongue Dla zainteresowanych jeszcze niania elektroniczna i laktator chociaż ja nie miałam tych cudów. W nianię teraz będę inwestowała

Do szpitala dla dziecka
- 3 kaftaniki
- 3 śpiochy
- 3 pary skarpetek
- niedrapki
- pajacyk (1-2)
- 2 czapeczki cienkie (zakłada się po kąpaniu i jedną przy wyjściu pod tą grubą w zimie)
- 2 rożki
- 5 pieluch tetrowych
- smoczek
- pampersy
- chusteczki nawilżane
- coś na odparzenia np Bepanthen baby  (warto dowiedzieć sie w szpitalu co preferują bo u nas na widok sudocremu pielęgniarka   zbladła smile
- podkłady na łóżko (do przewijania)
- komplet ubrań na wyjście

Do szpitala dla mamy
- szlafrok
- 2-3 koszule do karmienia
- kapcie x2 (jedne pod prysznic)
- skarpetki (najlepiej bez uciskowe - przy porodzie marzły mi stopy)
- 2 ręczniki najlepiej ciemne
- biustonosz do karmienia
- podkłady na łóżko - podpaski żyją własnym życiem smile
- nakładki na sutki do karmienia - uratowały mi życie
- podpaski duże bella zwykłe
- podpaski poporodowe 2 opakowania ( u mnie było mało ale tydzień leżałam w szpitalu)
- wkładki laktacyjne
- 2 pary majtek siateczkowych
- maść do brodawek (gdy maluch pogryzie) ja miałam Purelan od Medeli - nie trzeba go zmywać przed karmieniem
- kosmetyczka z przyborami toaletowymi
- woda niegazowana
- sucharki, chrupki kukurydziane, herbatniki na przegryzienie
- DOKUMENTY, wszystkie badania, karta ciąży

Co do kosmetyków to pisałam te co sama używam po burzliwej drodze i testach na biednym własnym dziecku smile Na pewno czegoś nie uwzględniłam ale skleroza jest moja przyjaciółka na co dzień.

1,189

Ktoś pytał o ta stronke z analizami kosmetyków
wrzzucam link do analiz oliwek dla dzieci.
Pod analizami a przed komentarzami sa przykładowe analizy z innych rodzajów kosmetyków
http://www.srokao.pl/2013/02/analiza-oliwki-dla-dzieci.html

1,190

Dzieki Caro :-)
Napewno ta lista bardzo pomoze :-)

1,191

ja w koncu nie mialam dopiero jutro bo bysmy sie nie wyrobili z pomiarem bo kurier przyjezdza o 10 a ja mialam 3 punktowa wiec po 10 bym miala trzeci pomiar i przez to musze jutro zachrzaniac jeszcze raz.. ale luby mnie zawiezie to chociaz nie bede musiala leciec bo dzis ledwo doszlam przez ten upal..

1,192

To koniecznie daj znac co i jak :-)

1,193

hejka dziewczyny smile

jak tam Wasze samopoczucie po dzisiejszym dniu?? smile ja wysiadam przez ten upał hmm ja cały dzień chodzę w kostiumie kąpielowym po domu bo inaczej się nie da big_smile

moja dzidzia też już się zaczyna wiercić co raz bardziej bo jak do tej pory to było delikatnie big_smile w poniedziałek mam USG połówkowe i może poznam płeć bajbuska big_smile nie mogę się doczekać big_smile a jutro moje chłopie wraca z trasy i też się strasznie cieszę big_smile

1,194

Bwini a co przeczuwasz? Chłopca czy dziewczynkę.

Ja sie wlasnie ostatnio zastanawiałam, że coś jeszcze ruchów nie czuje.  A teraz leże i maluch wyraźnie daje o sobie znać także jestem spokojniejsza. Swoją drogą taka pozna pora a smarkacz jeszcze nie śpi  ;P

Martucha szybko kompletujesz wyprawkę.  Choć pamietam, że ja w pierwszej ciazy tez nie moglam się doczekać,  mimo to z poważniejszymi zakupami poczekałam do 30 tygodnia. smile

1,195

Też nie mogę się doczekać kupowania łóżeczka itp. A jakie kupowalaś, na co najlepiej zwrócić uwagę przy zakupie łóżeczka i pościeli.

Kochane a wierzycie w zabobony.

Wczoraj byłam z mamą na grzybach przestraszylam się sarny ale nie tak bardzo złapałam się za buzie a mama nagle.
,, Jeeezuuuu co ty robisz, glupia jestes czy co.
Ja wielkie oczy o co chodzi i uwaga dowiedziałam się że:
Jeżeli kobieta w ciąży się czegoś przestraszy dziecko może potem znamię.

1,196

Nie wierzę w takie pierdoły. Średniowiecze we współczesności. Ludzie kiedyś wyslalli takie bzdury bo nie wiedzieli skąd się biorą choroby, nie wiedzieli jak się dziecko rozwija i czego potrzebuje. Tylko się stresujesz a nie ma czym

1,197

Ewelina jesteś niemożliwa  smile daj spokój z tymi zabobonami smile   Ty wierzysz w takie rzeczy? Kiedy medycyna była na dużo niższym poziomie to ludzie szukami usprawiedliwien dla różnych przypadłości dziecka

1,198

bry dzionek big_smile

LeeBee właśnie że nie przeczuwam big_smile i nie mam zielonego pojęcia co myśleć big_smile

Ewelinka ja jak byłam w ciąży z synem a to było 14 lat temu to też słyszałam przeróżne zabobony i wierz mi że nie powinno się w nie wierzyć smile np: słyszałam że kobieta w ciąży nie powinna głaskać kotów big_smile a ja pamiętam miałam takiego maleńkiego kotka i jak już byłam pod koniec ciąży to on mi fajnie spał na brzuchu big_smile jeżeli dziecko ma jakieś znamię to po kimś w rodzinie a nie że matka w ciąży się przestraszyła smile ale widzę że u Ciebie w rodzinie mają skłonności do wierzenia w takie bzdury i karmienia Cię nimi bo to Twoja pierwsza ciąża smile

1,199

hej dziewczyny wink przezylam jakos ta glukoze ale caly czas czuje jej smak.. brr.. teraz tylko zeby wyszlo dobrze i bedzie ok wink
ja tez nie wierze w takie rzeczy.. ale babcie lubia takie zabobony i lubia innych nimi karmic wink hehe

1,200

Takie przesądy biorą się z niewiedzy. Bo przepraszam ale jaki wpływ może mieć noszenie łańcuszka na owinięcie się dziecka pępowiną? :-D nie należy słuchać takich rzeczy bo tylko się zestresowac można. Jeśli Twoja mama jest katoliczką tym bardziej nie powinna takich bzdur Ci serwować bo to wbrew zasadom wiary :-)

1,201

U mnie na szczescie nie ma upalow;-)
Kupuje tak na raty i tak szybko zeby potem nie bylo jakiejs niespodzianki :-)

Ewelinka przy lozeczku kierowalam sie:
Zeby mialo wyjmowane szczebelki i jak dzieciatko podrosnie zeby mozna bylo zdemontowac szczebelki calkowicie i zostaje lozko. Zeby nie bylo nudno to kupilam z zyrafka ;-)

Jak kupowalam posciel to doradzala mi pani w sklepie bo nie wiedzialam jak najlepiej wkoncu wzielam z senna baby 4 pory roku. ( letnia, wiosenno-jesienna ) po zlaczeniu bedzie akurat na zime. Antyalergiczna. Ponoc bardzo dobrze u nich schodzila.
A co do materaca to sam piankowy odpadal no bo byl za miekki i by sie odksztalcal. Wiec wzielam kokos-pianka-gryka i moim zdaniem jest swietny bo jest twardszy i lepszy dla kregoslupa ale tez nie za twardy zeby dziecko mialo wygodnie wiec polecam.;-)

1,202

A co do zabobonow to totalna bzdura. Mi mama kolezanki caly czas wciskala jakies. Typu nie kupuj ubranek wczesnie bo poronisz. Ja mowie ze ryzyko poronienia w 3 pierwszych miesiacach jest duze i nie jest to kwestia zakupow. Ona mowi to kup najwczesniej w 4 miesiacu. To sie ja zapytalam: ze jak kupie w spodenki w 3 miesiacu to cos sie stanie a jak w 4 to juz nic? Takie gadanie kobiet ktore w swoim okresie ciazy nie mialy mozliwosci specjalnie badania sie. Nie bylo sprzetow usg itp. Wiec cos trzeba bylo wymyslec. Skad sie co bierze i tak to poszlo w swiat jak plotka . bezsens.

1,203

U mnie temat wózków pojawi sie pewnie dopiero na wiosnę, chcę dokupić taką lekką spacerówke/parasollke - do Maluszka na spacery będę miała ten co mam. Martynka i tak mało jeździ, woli chodzić, ja mam dobrze bo nie muszę z dzieckiem chodzić na zakupy, bo z Babcia zostaje.
Łóżeczko to tak samo sobie wymyśliłam jak LeeBee, że turystyczne może być, nawet dobrze bo jest na kółkach i bardziej mobilne.

Caro ładna lista-w gazetach czy broszurach też można spotkać i się tym kierowac. Warto wcześniej przedzwonić do szpitala, gdzie się będzie rodziło, żeby nie targac ze sobą tyle rzeczy niepotrzebnych. U nas np. nie trzeba było brać ubrań do dziecka (tylko te na wyjście), pieluszek, dla mamy podkładów poporodowych...
Warto kupić sobie szare mydło (biały jeleń) podobno najlepsze do mycia się póki rany się nie wygoją.

Z kosmetyków my używałyśmy Nivea i Jonson, pieluszki polecam te z Biedronki Dada, naprawdę dobre, tak samo jak pampers, tak samo chusteczki nawilżane. Choć pamietam na sam początek miałam kupione Pampersy, trzeba sprawdzać na dziecku co  toleruje. Głupio to brzmi, ale nie ma reguły, bo każde dziecko jest inne, i ''firmówki'' mogą uczulać.

Hi hi dużo jest przesądów związanych z ciąża-u nas ostatnio w okolicy paliło się zboże i Teściowa mi nie kazała patrzeć, też chodzi o to, że dziecko ma potem znamiona. Ja też nie wierze w zabobony i Jej nie słuchałam......a później tak myślę, że będę sama na siebie zła jak się urodzi z jakimiś "myszkami". Niby się nie wierzy, ale lepiej na swoim dziecku nie sprawdzać.

U mnie dzisiaj się zaczyna 19 tydzień :-) Brzuszek rośnie, ja już go dawno widzę, ale dla innych to może być dopiero teraz zauważalny, jak się ubiorę w coś obcisłego.
Fajny taki stan-biust duży, brzuszek zaokrąglony lekko, czuję się tak kobieco :-) Teraz najlepszy czas, bo potem to już się cieżko robi ;-)

1,204

Martucha a jaki rozmiar wzięłaś pościeli? Łóżeczko standardowe 120x60? Ja takie mam i pościel brałam 120x90. Teraz się zastanawiam czy ten drugi komplet nie wziąć w rozmiarze 135x100  czy tak jak tamta i będę miała zamiennie.

1,205

Ja pościel do łóżeczka miałam tą większą ale sprawdza się dopiero przy większym dziecku. Noworodka pod tym widać nie było.

U nas w szpitalu trzeba mieć wszystko swoje. Można dokupić na miejscu np podkłady ale dużo drożej. Więc w szpitalu trzeba się dowiedzieć co i jak

1,206

Lilijeczka posciel wzielam 120x90. Wystarczajaca dla takiego maluszka. W tej wiekszej zniknie :-)

1,207

Lilijeczka u mnie to brzuch dopiero widac tak od 2 tygodni. Ale juz mam jakies 9 kg na plusie.

Jak u was z waga ??

1,208

Ja zacznę kupować po 10 sierpnia jak się Plec dowiem:)

1,209

Karrollinna dokladnie. Ja co prawda w 4 miesiacu juz kupilam jakies ubranko neutralnego koloru bo juz sie nie moglam doczekac ale jak sie dowiedzialam plec to poszlooo. Co jestem w jakims sklepie to zawsze z czyms wyjde. Nie moge sie opamietac:p potem polowa bedzie nie noszona

1,210 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-07-25 10:40:59)

Co do łóżeczka to ja wam dziewzyny mogę poradzić jedno na co ja nie zwróciłam uwagi a teraz mnie to wkurza. Niech łóżeczko ma taki rozstaw szczebelek żeby można było przełożyć rękę. Neraz trzeba dziecko poklepać czy pogłaskać dłuższą chwilę  i z zagęstymi szczebelkami jest to uciążliwe. Mi notorycznie ręka drętwiała smile

Bwini akutat z kotami to nie taki przesąd, bo koty mogą być nosicielami toksoplazmozy, która jest bardzo niebezpieczna dla płodu. I choć teraz wiele się mówi o tym, że wystarczy zachować odpowiednie środki higieny i zarażenie nie grozi to nadal jest wielu lekarzy, którzy są zdania że lepiej kotów w ciąży w ogóle nie dotykać, a swoje własne oddawać.

Co do kołdry to ja kupiłam na początku tą mniejszą no i teraz nie będę dokupować,ale gdybym miała wybierać jeszcze raz to od razu z
wzielabym  większą.  U mnie żadne kocyki, rożki,  spiworki się nie sprawdziły.  Jedynie co to zawijanie dziecka w kokon (lepiej spał wtedy).

Martucha tez mam kołdrę skladającą się jakby z dwóch.  Spinane na zatrzaski. Super sprawa. Choć szczerze powiesziawszy to tej cieplejszej chyba nigdy nie użyje bo w bloku mieszkam i zawsz jest tak samo ciepło smile

Co do wagi to u mnie gdzieś 3kg na
plusie

Wyprawka do szpitala to rzecz indywidualna. W poprzednim szpitalu musiałam mieć dla dziecka tylko pampersy i chusteczki. A dla siebie wlasciwie tylko środki higieny bo  i podkłady na lóżko i te wielkie podpaski były. Nawet koszulę do porodu dostałam szpitalną. Teraz wszystko będę musiała mieć ze sobą i dla siebie i dla dziecka.

A jeszcze jedno moje spostrzeżenie.   Kupilam sobie te majtki siateczkowe i nie sprawdziłam czy są dobre, bo wzięłam wiekszy rozmiar niż normalnie nosiłam.  A na porodówce się okazało, że  są za małe i mąż musiał mi dokupić w szpitali. Także warto sprawdzić po zakupie czy są dobre

1,211

Ja tokso przechodziłam. Dowiedziałam się w ciąży więc nic mi nie groziło ze strony mojego futrzaka. Ale gdy poszłam do weterynarza dowiedzieć się czy nie powinnam na coś kota zaszczepić itp przed urodzeniem to mi się kazał kota pozbyć dopóki dziecko pół roku nie skończy. Kot domowy, niewychodzacy więc było dla mnie jasne że powinien co najwyżej badania dla zwierzaka zapropnowac.
Kot jest kumplem Oliviera. Śpią razem i się bawią.

1,212

Hi hi Leebee dobrze mówi sprawdźcie szczebelki, ja musiałam wyjmowac u mnie żeby miziac Mała :-).

Mi przybyło 4-5 kg, wogóle nie wymiotowalam i żadnych mdłości, więc jem normalnie wszystko, a słodycze zawsze lubilam,teraz w sezonie owoców więcej jem.

Martucha moja Martynka też od małości z kotami się bawi, choć nie raz sluchalam że nie powinnam Jej pozwalać. Ja myślę ze jak zwierzak jest swój i nie choruje to nie ma co robić wielkiego halo-przecież i tak glaskaja go inni domownicy a później bawią się z dzieckiem.

1,213

Niektórzy to tak rzucają sobie słowa na wiatr. Weź od tak pozbądź się zwierzaka, którego ma się już dłuższy czas. A już zwłaszcza w odniesieniu do kotów. Że niby więcej chorób może dziecku przekazać niż pies wychodzący regularnie na dwór? Ja mam psa. Nieraz młody po buzi językiem dostanie , bo akurat na wysokości pyska się przemieszcza i ja tam z tego problemu nie robię. Wychodzę z założenia, że im więcej styczności z różnymi bakteriami i zarazkami, tym lepsza odporność.

Ja to się w ogóle kobieco nie czuję. Cyce to mam takie, że za chwilę namioty będę nosić i wcale nie czuję się z nimi dobrze. Biustonosze czy chcę czy nie chcę muszę kupować firmowe, bo tylko takie firmy szyją większe miseczki. Brzuch też już jak w 6 miesiącu. No ale ja startowałam niestety z granicy nadwagi. W niczym nie czuję się ładnie i atrakcyjnie. Nie mogę się doczekać porodu, aż będę mogła się w końcu za siebie wziąć.
Z dolegliwości to mi biodra znowu dokuczają. Tak jakby mam ograniczony ruch. Jak idę to mam wrażenie, że ten ruch biodra jest już maksymalny. Ogólnie czuję jak mi te wszystkie więzadła się poluźniły.

1,214

Hejka dziewczyny. Ale upały masakra:-/:-/.
Co do kota to może i racja. Ostatnio jak byłam z moim Labradorem u weterynarza rutynowa kontorola i badania też pytałam czy jak się dziecko urodzi może labrador przebywać,  Odpowiedział że psy które są zdrowe jak najbardziej, labradory są stworzone dla dzieciakow mega opiekuńcze madre itp, tylko żeby dziecko nie miało kontaktow z zwierzetami typu koty przenoszą duzo zarazkow chominki szynszyle takie szczurowate zwierzeta...

A takie łóżeczka jak są na allegro juz z pościelą materacem baldachim za 800zl sa coś warte czy pościel materac to jakiś bubel.

A co do brzuszka jestem w 17tyg każdy mówi jaki duży brzuch jak na 6 miesiąc, ja juz w 2 miesiącu miałam bardzo widoczny dla rodziny i znajomych bo zawsze widzieli u mnie plaski z kaloryferkiem. Jak narazie na plusie mam 2 3kg. Nie ma co wagi porównywać zależy od organizmu. Moja kuzynka przytyła 20kg urodziła dziecko i wazyła tyle co przed ciążą.  Także mamuski waga niema co się przejmować.  Pamietajmy ze wieczorem możemy wazyc nawet 2kg wiecej niz rano. Wiarygodna waga naszego ciala jest rano po wyproznieniu się.

A w ktorym tygodniu ruhy dziecka? ?
Narazie wyczuwam bulgotanie burczenia a jak przyloże przed spaniem rękę do brzucha ruszanie tylko nie codziennie wyczuwam. Moze dlatego nie czuje codziennie i tak bardzo delikatnie przez duzy brzuch szkrab ma duzo miejsca.

1,215

Zastanawiam się czy jechać do szpitala.
godzinkę temu rozboł mnie wydaje mi się że jajnik(na wysokosci dzyndzelka) po prawej stronie. Nie plamie, brzuch mie tez nie boli ani podbrzusze. Teraz jak leze nie odczuwam boli jak chodzę pierwszy raz tak mam w ciążę.  Dodam że miesiaczke miałam co miesiąc 24 i jajniki bolaly w dzien spodziewanej miesiaczki.

1,216

Ewelinka moze poczekaj jeszcze chwile, moze przejdzie. Nie ma co od razu panikowac. Jesli sie nasili bol to wtedy koniecznie jedz zobaczyc

1,217

Co do kotow. To nie ma co panikowac. Kazdy kto ma kota to chyba o niego dba. Szczepienia odrobaczenia itp. Norma. Mi lekarka powiedziala na poczatku ciazy ze to bzdura ze trzeba sie go pozbyc. Mowila ze moge z nim dalej spac tulic glaskac itp. Byle bym nie sprzatala kuwety.

No bo wezcie teraz oddajcie kota ktorego ma sie iles lat...

1,218

Wszystko bylo ok, byłam w łazience zmieniałam bielizne wszystkie majtki bawelniane mialam na balkonie wiec w krociutkiej sukienke bez majtek wyszłam na balkon byl wiatr ale jest ponad 30stopni a za 10min rozbolal mnie jajnik.

1,219

No przy 30 st to nie powinno cie chyba przewiac. Ale kto wie, roznie bywa

1,220

No przy 30 st to nie powinno cie chyba przewiac. Ale kto wie, roznie bywa

1,221

Przestał mnie boleć jajnik a bol pojawił się po lewej stronie pleców. Poczekam jak powrocic bol jajnika pojade do szpitala. Glowa zab noga rece moga mnie bolec ale strasznie się boje jak mnie cos boli kuje w okolicy podbrzusza to panikuje strasznie kocham szkraba i nie wyobrazam sobie juz zycia bez niego.

Aa z kotem w ciąży można spać i w ogole jak kot zdrowy, jak juz dziecko urodzi na poczatku zeby szkrab nie miał caly czas kontaktu z sierścią czyli spanie kota w poscieli dziecka na ciuchach, może o to chodziło . Kociaki uwielbiaja takie spania.Na youtube jest pelno filmikow jak male dzieci maja frajde z psow i kotow.Najlepiej pogadać z swoim lekarzem jakie ma zdanie na ten temat.

1,222

Hej dziewczyny.
Wczoraj wieczorem strasznie zaczal bolec mnie brzuch pod prawym zebrem. Kluje. Nie panikowalam, czekalam moze przejdzie. Nie przeszlo. Cala noc nie przespana, na zadnym boku nie moge sie polozyc bo strasznie kluje, na plecach tez + ciezko sie oddycha . miala ktoras tak?

Czytalam ze przy gestozie cos takiego wystepuje...

1,223

Ja miałam tak raz w poprzedniej ciąży ale przeszło

1,224

Jestem w szpitalu. Na KTG jakies skurcze po zastrzyku domiesniowym tez jakies 2 skurcze i czekam na lekarza sobie co dalej

1,225

hej dziewczyny smile jak tam? u mnie oki..
martucha11 to ladnie no i co powiedzial lekarz? mialam takie klucie raz w boku cos jak nerwobol ale szybko samo przeszlo i jak na razie nie wrocilo.. napisz koniecznie jak tam..

1,226

Tez wczoraj w nocy wyladowalam w szpitalu ale na szczęście bol jajnika okazal od zawiania mnie. Martucha glowa do góry, musi być wszystko dobrze. Trzymaj się i daj znać co i jak???

1,227

No i musze zostac od 3- 5 dni. Jakies skurcze sa. Po leku rozkurczajacym nadal. Ryzyko przedwczesnego porodu :-(

1,228

Hej dziewczyny:-)
Ja juz w domu. Skurcze minely.
Ale mam kamienice nerkowa.

Najwazniejsze ze zatrzymali skurcze :-)

1,229

Hejka a ja wyladowalam e szpitalu na 3dni. Bylam w środę na wizycie, nie zjadlam sniadania i poleciałam zeslablam lekarz wypisal skierowanie. Dostaje kroplowke nose rozkurczowa tylko po co jak mnie brzuch nie bolal ani nic. Zastanawiam czy kroplowka nie zaszkodzi, lekki omijam nie chce faszerowac dziecka tabletkami.

1,230

Ewelinka spokojnie, nie zaszkodzi.
Wiesz ile ja mialam... Codziennie ze dwie.
A ogolnie tez sie nie faszeruje lekami. Nawet nospy nie bralam jak mnie brzuch bolal, dopiero w szpitalu mi kazali.

1,231

hej.. Mnie tez czeka szpital niestety.. ale w poniedzialek sie wybieram. w srode mialam wizyte i sie okazalo ze nieszczesna glukoza po 2godz mi nie zeszla do odpowiedniego poziomu i mam podejrzenie cukrzycy ciazowej ;/ a czekam do pon bo podobno lezy sie 3,4 dni na te dodatkowe badania a na weekendzie i tak nic nie robia.. nie nakrecam sie negatywnie najwazniejsze zeby z mala bylo wszystko w porzadku a ja to i diete przezyje i zastrzyki z insuliny jak bedzie potrzeba wink

1,232

Hejka ja już wyszlam z szpitala, wròciłam do domu moge wkoncu odpoczac.  Najgorsze to jest moje jedzenie. Kolacje jem o 20. pół buleczki np z serem bialym a na telerz kroje calego ogorka i pomidora za 5min owocka czuje że jestem najedzona a o godzinie 24 juz czuje głód w szpitalu mi było glupio jeść po nocach nie chciałam innych kobiet budzić probowalam zasnąć,  po 20min juz nie dobrze robilo więc jem trochę o 6 rano juz mnie głód budzi.

Kochane jak u was wygląda z jedzeniem.
Odrzuciło mnie całkowicie od słodkiego(obawiam badania z gluzkowy jak zjem 2ciasteczka to wymiotuje zjem slodki jogurt  tez) lubilam kebaba pizze również odrzuciło.

Na sniadanie jem buleczke kajzerke z serkiem bialym szynki a na talerz kroje calego pomidora ogorka pol papryki czuje pojedzona a za 30min owoca i za 2 3 juz czuje głód jem mniejsze porcje ale często jak rowniez w nocy, tez obawiałam na poczatku jeezzzu jak ja przytuje jak tak bede jadla ale jak narazie prawie 19tydzin i chyba 3 kg na plusie nie pamietam czy przed ciaza wazylam 50 czy 51.
Wrocilam do domu zjadlam przed 11 jest 13 i czuje glod wy tez tak macie????

Przybieranie na wadze w ciazy odpowiadaja geny tak jak za rozstepy itp. Moja mama nas urodzila 5cioro dzieci i byla chyda ani jednego rozstepa.

1,233

cześć dziewczyny. Ostatnio nie miałam czasu na minutę tu zajrzeć a tu jakieś zmiany na stronie smile
Uważajcie na siebie jak tak skurcze macie, dużo odpoczynku, zero noszenia itp.
Ewelka za tycie w ciąży faktycznie odpowiadają geny ale też tryb życia smile Teraz to widzę jak oszczędzałam sie w pierwszej ciąży a jak jest teraz... Mam 27 tc chyba już i jakieś 3,5 kg na plusie, w pierwszej ciąży ponad 20 kg przybrałam więc ciekawe jak to będzie wyglądało teraz. Na słodkie mam ciągle ochotę i jem w zasadzie kiedy chcę, czasem i w nocy jogurt czy banana.  Dzidzia wierci się czasem tak, że spokojnie wysiedzieć nie potrafię. Ogólnie czuję się dobrze ale jak np jestem na spacerze to mnie zaraz kolka łapie.
Kupiłam wózek używany  ABC Desing ZOOM w zestawie z dwiema spacerówkami i jedna gondolą plus fotelik maxi cosi. Dla malucha i starszaka - będą musieli sie nawet w wózku zosić smile Musze wyprać i będzie super ale trochę długi jest. Nie mam pojęcia jak ja z tym wyglądać będę big_smile Zrobiłam listę rzeczy które muszę zakupić i będziemy kompletować wszystko powoli, szukać gdzie taniej itp.

1,234

Oj dziewczyny!! Szybkiego powrotu ze szpitali życzę! Oby na tych kilku dniowych pobytach się skonczyło i spokój do końca ciąży.. Przede wszytskim się nie martwcie, bo na pewno wszystko będzie dobrze!
Ściskam Was bardzo mocno!!! :*

Ja dziś kończę 20 tyg.. za tydzień w sobotę mam wizytę więc pewnie usg połówkowe mi gin zrobi. Dzidziuś kopie jak szalony ale bardzo mnie to cieszy smile
Wyprawki jeszcze nie szykuję, bo czekam na płeć smile I wtedy muszę zrobić listę tego co mam i czego potrzebuję..

Dawajcie znać na bieżąco jak sie dziewczyny czujecie!!

Aaaa może brzuszkami się pochwalicie?

1,235

Caro mi się ten wózek podoba, ale droga cholera nawet używana. Ile dałaś?

Sorki ale teraz tylko na króciutko wpadłam

Posty [ 1,171 do 1,235 z 2,942 ]

Strony Poprzednia 1 17 18 19 20 21 46 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024