Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :)

Strony Poprzednia 1 15 16 17 18 19 46 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,041 do 1,105 z 2,942 ]

1,041

Odp: Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :)

Z imieniem to będzie kłopot wielki.... Podobsjanam się całkiem inne :-D

Zobacz podobne tematy :

1,042

hej. mnie tez od czasu do czasu boli brzuch.. ponoc to normalne jesli nie ma przy tym plamien i nie jest dlugotrwale intensywny.. karolina duzo odpoczywaj i nienadwyrezaj sie smile

1,043

Hej! Podczytuję was troszkę dlatego postanowiłam odpisać na temat bólu brzucha.

Mnie też bolał brzuch i myślałam, że tak ma być. W 25 tyg wylądowałam na izbie przyjęć gdzie dostałam totalny ochrzan za lekceważenie tego bólu.

Każdy ból brzucha trzeba zgłaszać ale najważniejsza jest twardość. Jeśli brzuch robi się twardy to trzeba na pogotowie jechać bo są tą skurcze, które mogą narobić złego.. Mi wstrzymywano poród, a myślałam, że tak ma być, że to mała się tak " wypina". No i tak sobie lekceważyłam od 15 tygodnia aż właśnie do 25 tygodnia myślałam, że macica się rozciąga itp.
Teraz mam zakaz robienie czego kolwiek bo od tych skurczy bardzo skróciła się szyjka, brzuch nisko jak to porodu i dwa razy wstrzymumywany..

Wybaczcie jeśli nastraszyłam ale lepiej dmuchać na zimne:)

1,044

hej jak tam mamuski? smile u mni ok troche mnie krzyz boli bo wczoraj sie troszke nadwyrezylam.. madry polak po szkodzie jak to mowia:) karolina i jak tam samopoczucie? jak bole brzucha? jesli cie mocno boli to moze podjedz lepiej na izbe przyjec i sie zbadaj lepiej dmuchac na zimne..

1,045

hejka wszystkim smile

Jak tam wasze samopoczucie?? smile
moje jest super big_smile ale ten gorąc nie daje żyć hmm

wczoraj zapomniałam dodać że lekarz powiedział że termin z USG zgadza się co do dnia z wyliczonym terminem co się bardzo rzadko zdarza smile więc mam nadzieję że wyrobię się z porodem przed świętami big_smile

1,046

Bwini u mnie za każdym razem usg podawało różny termin, aczkolwiek nie wiecej niż  5 dni różnicy.  To widziałaś dzidziusia. Ale fajnie.

Minia jak wyszło usg? Wszystko ok?

Izulka ty to co rusz przedobrzysz. Weź siądź na tyłku czasem wink
Choć wczoraj i ja się załatwiłam (choć raptem od spaceru). Żaliłam sie wam, że coś mnie kuje w miednicy. To po rundce po sklepach tak mnie biodro rozbolało, że całą nac jak bok zmieniałam to bolało. Eh. Mdłości przeszły to dolegliwości bólowe mam. Chyba ta ciąża również da mi się we znaki. 
Ja jutro do lekarza. Ciesze się bo bez tych wizyt to zapominam że w ciąży jestem smile

1,047

Cześć! Czytam Was codziennie ale nie mam czasu, żeby wpaść i coś skrobnąć..

LeeBee dziękuję, że pytasz.. na usg wszystko w porządku! Dzidziuś rośnie zdrowo, ma już 6 cm smile

Mam nadzieję, że czujecie się dobrze babuszki !

Caro nie mogę uwierzyć, że u Ciebie już półmetek! Gratuluję o oby dalej wszystko było w porządeczku smile

1,048

Hej dziewuszki :-D ja dziś nad garamu stałam. Ciasto takie bez pieczenia z truskawkami zrobiłam. Pierogi z truskawkami i krupnik :-) he he.
No u mnie półmetek i sama w to nie mogę uwierzyć... Jakoś tak nie skupiam się na ciąży jak poprzednio. Pewnie przez synka który bywa bardzo absorbujacy.

1,049

hej, pojechałam wieczorem na izbe przyjec i to byl wiekszy blad, lekarz chyba nie rozumial co robi, tak mi ponaciskal na brzuch ze sie przestraszylam ze dziecku cos zrobi, przeciez tak mocno nie wolno a ja az czulam jak mi wszystko zgniata w srodku jakas masakra po prostu, co sie okazalo to pani ginekolog bez jakiego kolwiek badania powiedziala ze ginekologicznie wszystko wyglada dobrze i kazali mi isc do domu, nawet karty informacyjnej mi dac nie chcieli podobno ze wzgledow oszczednosciowych,to sie musialam tam jeszcze wyklucac, nastepnym razem(oby takiego nie bylo) pojade na izbe do innego miasta, bo tutaj to nie jest szpital tu chyba ludzi krzywdza zamiast pomagac ehh
A co u was dziewczyny jak sie czujecie? jaką macie pogode ? u mniw tak fajnie cieplutko smile)

1,050

Caro ty chyba lubisz pichcić co? A tym krupnikiem to mi wczoraj smaku narobiłaś smile

Karolina wiesz no mam nadzieje, ze ta lekarka wiedziała co robi. Mnie jak coś niepokoi to wolę iść do lekarza prowadzącego niż na izbę, bo ja to od szpitali wole się trzymać z daleka. Trzy dni po porodzie to dla mnie trauma była. Jak w więzieniu się czułam. 

Caro i karolina wy miałyście prenatalne usg? Czy normalne przez lekarza prowadzącego?

Ja byłam dziś u tego nowego lekarza. Ogólnie to ok, ale kurcze przyzwyczaiłam się do mojego poprzedniego i jakoś się stresowalam.  No ale ogólnie wrażenie ok. Usg mam w poniedziałek. Na wtorek miałam zaklepane prenatalne, ale w Białymstoku. No i teraz się zastanawiam czy tam jechać.  Bo u tego lekarza usg tez jest płatne, chyba 150zl, prenatalne 200zl + dojazd. No to się robi niezła sumka. No nic. Zobaczę jak to usg przebiegnie i czy sprawdzi wszystko jak należy. Jeśli będzie ok to nie będę jechać bo szkoda mi kasy.
Wymyślił mi tylko nadżerkę. Co ciekawe mój poprzedni nigdy o tym nawet nie wspomniał, a ten ponoć lubi co drugiej wmawiać nadżerki i twraz sama nie wiem. W każdym razie do porodu nic nie ruszam, a potem się skonsultuję.

W sobote idziemy na weselicho (nie wiem czy się już chwaliłam). A tak mi się chce, że szkoda gadać.  Tym bardziej, że Paweł idzie z nami bo nie ma z kim zostać. Pewnie się do 22. pobawimy i do chaty.

1,051

LeeBee co do gotowania to nie lubie tego robić ale z drugiej strony lubię uśmiechnięte buzie moich mężczyzn nad pustym talerzem :-)

Ci do Usg to chodzi Ci o to między 11 a 14 tc? Tzw genetyczne? Miałam na nie skierowanie ale mój ginekolog w ogóle Usg nie robi u siebie. I w zasadzie tylko na 3 podstawowe daje skierowanie a jakbym chciała dodatkowe to sama prywatnie.

Taj więc miałam to genetyczne, teraz połówkowe i czeka mnie jeszcze jedno po 30 tc jakoś. Chyba że coś by się działo to i tak w szpitalu wtedy.

1,052

hej. jak dzionek? ja wlasnie po obiadku jestem;)
karolina wspolczuje podejscia lekarzy ale na izbie niewiele mozna sie spodziewac tez wole jej unikac ale czasem nie da rady.. no ale na to nic nie poradzimy..

1,053

hejka dziewczyny smile

jak dziś Wasze samopoczucie?? smile ja się czuję super ale wczoraj troszkę przesadziłam z chodzeniem i na wieczór nie mogłam nogami ruszyć, ale dziś jest już lepiej smile

ale co tam ból nóg big_smile dziś moje chłopie wraca z trasy i wyjedzie pewno dopiero w poniedziałek big_smile

Karolina jak się widzi takie podejście lekarzy do pacjentów jak było u Ciebie to aż strach pomyśleć o jakiejkolwiek pomocy na izbie przyjęć hmm też się spotkałam z czymś podobnym hmm

podczas wypadku samochodowego zaczęłam krwawić i myslałam że to jest okres bo akurat wtedy miałam dostać hmm dwa tygodnie lezałam na oddziale chirurgicznym i cały czas miałam ten niby okres tyle że krwawienie słabło czyli tak jak by się kończył. po dwóch tygodniach wypisali mnie do domu, oczywiscie pogotowie mnie odwiozło bo nie mogłam chodzić z połamaną miednicą. Jeszcze tego samego dnia dostałam potwornych bóli brzucha i znowu mocno zaczęłam krwawić ale skrzepami. Wieczorem mama wezwała pogotowie i zabrali mnie z powrotem do szpitala tym razem na oddział ginekologiczny. Będąca na dyżurze pani doktor nie mogła mnie zbadać ginekologicznie bo nie mogłam nóg rozłożyć więc podała mi tylko leki przeciwkrwotoczne i przeciwbólowe i tak leżałam dwa dni. Nawet nie zrobili mi USG tylko wypisali do domu i jeszcze na odchodnym usłyszałam od Pani doktor "niech się wyokresuje" hmm żałowałam wtedy że nie mogę wstać i jej przyłożyć. Po wypadku brałam zastrzyki przeciwzakrzepowe przez 6 tygodni i chyba one pomogły bo po kilku dniach przestałam krwawić.

sorki ze się tak rozpisałam ale niektórzy lekarze mają super podejście do pacjentów hmm

dobra idę się cieszyć powrotem chłopa big_smile

1,054

Bwini matko też  przeszlaś.

Ale kiedy karolina poruszyła temat szpitala to mi się przypomniało jak dzień przed porodem (byłam już  w szpitalu) na wieczornym ktg wyszło za szybkie tętno dziecka. Rano jak miałam mieć wywoływany poród to lekarz kazał powtórzyć krg bo go zaniepokoił ten wieczorny zapis. I teraz tak sobie pomyślałam,  że gdyby wtedy działo się coś złego to dziecka mogłabym nie mieć,  bo oczywiscie wieczorem i przez całą noc juz nie było komu bliżej się sprawie przyjrzeć. 

Co do samopoczucia to ja też się całkiem nieźle czuje. Jedynie co to ostatnio wam pisałam, że ja bym nie umiała żyć na odległość.  To teraz będę musiała to sprawdzić w praktyce hmm mąż do września w Gdańsku będzie siedział i pewnie będzie zjeżdżał co drugi weekend. A najgorzej to mi dziecka w tym wszystkim szkoda, że taty widzieć nie będzie. No ale z drugiej strony mamy trochę kłopotów finansowych, więc lepszy zarobek się przyda

1,055

Hej..
Aż się nie chce czytać tych szpitalnych przebojów.. ja najgorzej wspominam pobyt podczas pierwszego poronienia, chamskie odzywki ordynatora, wulgarne, seksistowskie.. masakra.. MASAKRA! Za drugim razem też nie potraktowali mnie lepiej sad

Ja wczoraj byłam na wycieczce szkolnej z moją klasą.. tak mnie słońce zjarało sad całe ręce mnie pieką..
Tak poza tym czuję się dobrze smile Jutro kończę 13 tydzień smile

Trzymajcie się chłodno w te upalne dni wink
P.S. jak znosicie te upały?

1,056

Ja upały lubię :-) dużo wody, krem z wysokim filtrem jeśli jakaś wyprawa obowiązkowo w ciąży. Coś na głowę i ruszamy. My już dziś po spacerze. Wróciliśmy o 11 a teraz mały śpi a ja za obiad się zabieram. Po południu znajoma z córeczką wpadnie.

Synek w brzuszku coraz częściej wyraźnie daje o sobie znać :-D uspokaja mnie to wiercenie :-)

Dziewczyny przytylyscie już coś? Jak schudłam na początku 1,5 kg to jeszcze tego nie odzyskalam. W poprzedniej ciąży byłam w 20 tc już 4 kg do przodu. Brzuszek widać trochę, maluch się wierci, wyniki dobre więc się nie powinnam przejmować.

1,057

Ja upały lubię na urlopie smile na codzień mnie męczą, aczkolwiek wolę upały niż zimę.
Ja jestem w 12 tyg. i na razie nic nie przytyłam. Co mnie akurat cieszy, bo jak wspominałam nie chce przytyć za dużo. W pierwszej ciąży przytyłam 16kg, z czego po porodzie spadło tylko 6, reszta to było niestety moje zaniedbanie, które do dzisiaj się ciągnie.  Jak się w końcu za siebie wzięłam to się okazało,  że  w ciąży jestem

1,058

hej smile ja miałam tylko zwykle usg przez mojego lekarza robione, a pyanie do was mam, macie moze skurcze posladkow? głopie pytanie ale nie wiem czy to zwiazane z ciaza ale tak mi strasznie dokluczaja jak sie kawalek przejde ze pozniej nawet jak usiade to musze czekac z 20 minut zeby przeszlo, przed ciaza tak nie mialam a to strasznie uciazliwe ;p

1,059

hej mamuski wink co tam slychac? u mnie ok nie odzywam sie bo jestesmy z lubym na wypadzie do znajomych wiec nie bardzo mam kiedy wink
karolina co do twojego pytania to ja nie mam takich dolegliwosci jak skurcze posladkow..
trzymajcie sie cieplo ;*

1,060

Karolina jak łapią cie skurcze to chyba magnez by się przydał, ale to zaczekaj do wizyty u lekarza i zapytaj. Mnie przynajmniej na razie żadne skurcze nie łapią. 

Wesele zaliczone w weekend ale jako rodzice małego dziecka to grzecznie o 22. się zmyliśmy do domu. Ciotka się śmiała i pocieszala, że za 20 lat sobie odbijemy smile

Dziś po południu mam usg. Już się doczekać nie mogę smile

A samopoczucie mam kiepskie. Jestem strasznie zmęczona i jakąś chandrę mam.

1,061

Hej mamusie długo nie pisałam, a dziś jest okazja . Chyba będzie synek ale jeszcze jest 10% niepewności smile

Miłego dnia big_smile

1,062

hejka dziewczyny smile
dawno się nie odzywałam bo miałam troszke gości i dopiero dziś rano pojechali smile u mnie dziś zaczął się 15 tydzień big_smile

postanowiłam odszukać naszą listę smile

Mamusie listopadowe 2015 :
1. Caro3109 - 2 listopad,
2. Madanka - 10 listopad,
3. LaBonnet - 12 listopad,
4. Skarb15 - 8/14 listopad,
5. Izulka87 - 16 listopad,
6. Asiula78 - 28 listopad,

Mamusie grudniowe 2015:
7. Bwini81 - 15 grudzień,
8. Minia23 - 17 grudzień,
9. Evelajna - 19 grudzień,
10. LeeBee - 20 grudzień,
11. Minou - 21 grudzień,
12. Tosik - 27 grudzień,
13. Aneczka3231 - 31 grudzień,
14. Knn321 - ?

Mamusie styczniowe 2016:
15. Karrollinna - 1 styczeń,

1,063

Madanka gratulacje smile chłopaki są super smile sama chętnie bym miała drugiego.

A ja byłam wczoraj na usg. Taki ruchliwy ten mój brzdąc, że bez przewry się kręcił.  Raczką pomachał. Lekarz się śmiał,  że na bank dziewczynka bo chłopcy na usg zazwyczaj są grzeczni i współpracują z lekarzem.
Poza tym wszystko jest ok. To najważniejsze.

Przy drugim wrażeniu lekarz zyskał w moich oczach. Wszystko tłumaczył, pokazywał,  no i pamiętał mnie z imienia. Niby nic a jednak od razu milej.

1,064

Cześć dziewczyny!

madanka gratuluję chłopca smile

LeeBee fajnie, że lekarz okazał się normalny smile I cieszę się, że z dzidzią wszystko dobrze smile
Ja w sobotę mam wizytę.. mam ochotę podpytać o płeć smile

Jak sie czujecie? Ja mam wrażenie, że przechodzę drugi raz pierwsze tygodnie ciąży.. wróciły mi problemy żołądkowe, ból piersi i ogromne zmęczenie..

1,065

Cześć dziewczyny. Co u was. U mnie się nic nie działo ostatnio ciekawego.
Dziś robiłam krzywą cukrową  Okropne uczucie po wypiciu tego świństwa ale dotrwalam. Jak zwykle u mnie problem z pobraniem krwi bo żył nie widać i na 2 pobrania 4 dziury po igle :-\
Później z Olivierem na szczepienie poszlismy. Taki dziś dzień w przychodniach.
zapisałam sie z Olivierem jeszcze na kontrol do ortopedy bo wcześniej na rehabilitację chodził a najbliższy termin na 18 listopada.... :-D chyba już zdążę urodzić do tego czasu :-P

Maluszek kopie coraz częściej i mocniej :-D wystarczy że na chwilę usiade i zaraz czuje jak się wierci. Nawet już widać delikatnie na brzuchu ze cos tam się rozpycha.
Czuję się dobrze tylko czasem mnie nagłe zmęczenie atakuje

1,066

Caro też bym chciała już być po badaniu glukozy.

A dziś od rana miałam plamienie ustało po luteinie, ale i tak jutro mam wizytę u lekarza. Mam nadzieję, że wszystko w porządku.

Dobre jedynie to , że czuję ruchy maluszka

1,067

hej wink jak zdrowko u mamusiek? u mnie w porzadku 19 tydzien juz.. ale czas szybko leci wink normalnie szok wink czuje sie dobrze sypiam tak sobie ale jakos egzystuje.. gratuluje wiadomosci o plci kolezance wink

1,068

hej mamuśki smile

widzę że opanowało nas totalne lenistwo jeśli chodzi o pisanie big_smile więc nie jestem sama w tym lenistwie big_smile

u mnie jak na razie nic nowego poza tym że córcia jutro wyjeżdża na zieloną szkołę, ale tylko na trzy dni smile no i został ostatni tydzień szkoły i później wakacje dla moich dzieci big_smile ale dla mnie wakacji nie będzie bo przyjeżdżają dzieci siostry i będą u mnie miesiąc smile nie za bardzo mi się to uśmiecha no ale cóż jak trzeba to trzeba smile

1,069

hej wink jak weekendzik mija? u mnie w porzadku troche posprzatalam wczoraj a dzis juz rosolek ugotowany jeszcze drugie danie i mozna leniuchowac wink

1,070

Hej. Ja się nie odzywam bo siedzimy z Pawelkiem u męża w Gdańsku i troszkę zwiedzamy. Dziś wybieramy się na molo do Sopotu.

Izulka przez to, że napisałaś że obiad przygotowujesz to mnie naszło na tradycyjny obiadek. Schabowy, ziemniaczki i mizeria smile Mniam. W sumie to mi o tą mizerię się rozchodzi smile

A tak w ogóle to musze powiedzieć że zaczynam mieć zachcianki smile ostatnio czereśnie jadłam, przed wczoraj toffifi a dziś ta mizeria.

Madanka i co z tym plamieniem? Bylas u lekarza? Wszystko ok?

Bwini a gdzie córa jedzie na tą zieloną szkolę?

1,071

Hej mamuśki smile My juz po obiadku teraz niedzielne lenistwo .

Lee Bee byłam u lekarza to tylko infekcja na szczęście.

Mały kopie niemozliwie KOCHAM TO !!!!

1,072

Hej mi się termin zmienił na 3 styczeń smile jeszcze plci nie znam, kiedy można sie dowiedziec o plci? Ale ja przeczuwam ze to dziewczynka smile

1,073

witam mamusie smile

u mnie jakoś leci smile dziś moje chłopie wyjechało na trasę ale wróci za tydzień smile córcia na zielonej szkole w Zakopanym smile a tak poza tym to wszystko po staremu smile

Karolina jeśli się uda to płeć można rozpoznać już ok 15 tygodnia smile ja mam parkę już tak że teraz chciałabym syna, bo moje chłopie ma córkę z poprzedniego małzeństwa i teraz chciałby syna big_smile 6 lipca mam wizytę i jeśli mi zrobi USG to zapytam o płeć big_smile dziś zaczął się u mnie 16 tydzień big_smile

1,074 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-06-24 08:15:52)

Płeć najczęściej poznaje się przy usg połowkowym (chyba, że lekarz częściej robi usg). Mnie lekarz przy pierwszym usg pokazał narządy rodne, ale powiedział,  że na tym etapie ich nie oceniamy, ale przypomniało mi się pierwsze usg syna. Tam siusiaka było widać od razu i bardzo wyraźnie smile teraz antenki nie widziałam,  więc chyba przeczucia się sprawdzą. Płeć można rozpoznawać juz szybciej, czyli od jakiegoś 14-16 tygodnia, ale wtedy to zazwyczaj nie jest pewna informacja. Najpewniej jest właśnie w okolicach 20 tygodnia.

U mnie nic nowego. Byłam na weekend u męża. Nudności mi przeszły i apetyt powrócił  (niedobrze).

A wczoraj wzięłam maszynkę i postanowiłam synowi włosy skrócić. Ustawiłam maszynkę na 15 mm i zadowolona golę. Nagle patrze, a tu trach! Krótki pas. Ja mądra nie zablokowałam ustawienia długości no i tak oto ogliłam Pawła na 5 mm smile ale klęłam smile

1,075

Hej smile

1,076

Hej dziewczyny. Co tu tak cicho? U nas w zasadzie bez zmian. Wczoraj miałam wizytę. Glukoza wyszła ok. Maluszek się wierci regularnieba jak na dłużej przestaje to zaraz się denerwuje :-D.
Synek mi się rozchorował troszkę. Ma ropną angine i antybiotyk bierze. Wczoraj były ostatnie zajęcia grupy zabawowej przed wakacjami. A w piątek idziemy do logopedy... Ciekawa jestem co powie i tak nieco się obawiam.

Lee Bee to przynajmniej teraz długo nie musisz go obcinac :-P

1,077

Hej mamuśki jestem po łowach lumpeksowych  i w sumie pomału bedę mysleć o wyprawce.

Czy ktoras z Was ma sprawdzoną listę czego ile trzeba? Żeby nie było braków/ nadmiarów niepotrzebnych?

1,078

hej mamuski wink jak tam? u mnie w porzadku mialam dzis wizyte badania ok nastepne z krzywa cukrzycowa wink mowila mi dzis ginekolog o usg z przeplywem czy cos takiego.. miala z was ktoras takie? czy to chodzi o to polowkowe? bo dzis jak bylam to takie zamieszanie bylo ze sama juz nie wiem.. mam uczeszczac ponoc po 21tyg do szkoly rodzenia ktora jest na szczescie bezplatna

1,079

Hej ale się wczoraj ulazłam. 4 godziny na nogach i brzuch mnie ciągnie.  Dziś staram się odpoczywać. 
Poza tym chyba zaczynam się zaokraglać, bo spodnie zaczynają mnie uciskać.  Nie cieszy mnie ten fakt, bo ja tak bardzo chciałam schudnąć a teraz to w drugą stronę będzie szło i nie umiem się z tym na razie oswoić.

Izulka coś te przepływy mi mówią, ale nie wiem co. No ale jak będziesz w okolicach 20 tygodnia to chyba faktycznie chodziło o polówkowe.

Madanka nadmiaru to chyba się nie da uniknąć smile Body na długi i krótki rękaw to możesz z czystym sumieniem kupować do rozmiaru 80-86 bo zawsze się przydają.

Malutkie dzieci często ulewają albo drugą stroną ucieka, więc czasem nawet kilka razy dziennie można takiego malucha przebierać. 
Zwracaj tylko uwagę,  żeby koszulki nie były zbyt wydekoltowane (trzeba tu głównie uważać na body na zakładki) . Na początek lepiej wybierac ubranka rozpinane na całej długości. Ponadto zwracać uwagę,  żeby były ogólnie wygodne i nieuwierające.

A po ile sztuk to już nie pamietam. Musiałabym przejrzeć ile tego miałam,  ale na sam początek na pewno z 5 kaftanikow (choć nie wszyscy je lubią), 7 body, spiochy 2 sztuki (ale za spiochami nie przepadam), ze 3 pajace, 4 pary półśpiochów no i jakieś wyjsciowe zestawy. A pranie to i tak praktycznie się robi codziennie lub co drugi dzień

1,080

cześć dziewczyny smile Jaka tu cisza...

U nas się dzieje. Maluszek kopie i coraz częściej jestem zwyczajnie zmęczona. A ostatni tydzień nas nie oszczędzał. Olivier miał ropną anginę i dostał antybiotyk ale po 2 dniach uczulił go i wyskoczyła okropna pokrzywka... na wizycie pediatra powiedziała by odstawić antybiotyk i nurofen przeciwzapalnie tylko daje i tantum verde. Już jest lepiej.
Byliśmy tez u logopedy. Dostała kilka wskazówek jak mówić do Młodego by i jego zachęcić i zmieniliśmy niekapek na kubek 360 (rada logopedy). Nie wiedziałam nawet że jest coś takiego ale na szczęście szybko załapał jak się z niego pije. Dobrze bo kubek kosztuje minimum 30 zł big_smile

1,081

Caro a jak macie mówić do Oliviera? Też bym chętnie wykorzystała rady, bo ten mój też nic nie powtarza po mnie i w ogóle po "ludzkiemu" nic. A kubek 360 to fajna sprawa (my mamy z Lovi). U mnie Paweł pije już od 5 miesięcy z niego, ale dwa miesiące w szafce przeleżał i tez się bałam, że będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

U mnie w sumie żadnych nowości. Brzuszek się lekko zaokrągla. No, ale to już 15 tydzień. smile A no i nabawiłam się straszliwych zakwasów. Przedwczoraj wymyśliłam sobie, że poćwiczę trochę no i uda i pośladki teraz żyć nie dają (a wcale jakoś mocno nie poćwiczyłam)

1,082

hej smile jak zdrowie mamusiek? wink u mnie jak na razie wszystko w porzadku, brzuszek rosnie smile czuje sie ok tylko szybko sie mecze smile
milego dnia ;*

1,083

Hej podczytuje Was, a że jestem już przy końcu to postanowiłam odpowiedzieć;)

Izulka usg z przepływami to usg, na którym sprawdza się stan łożyska, oraz jak sama nazwa wskazuje różne przepływy krwi m.in pępowinowej jeśli są złe to dziecko jest słabo odżywiane itp.
Moja gin sprawdzała to co drugą wizytę, od któregoś tygodnia, a na usg połówkowe "_genetyczne" umawiałam się do innego lekarza, specjalisty z wiele lepszym sprzętem choć ona też nie ma złego to powiedziała, że co dwie głowy to nie jedna;)

1,084

Powiedziała żeby przede wszystkim nie dręczyć go ciągłym "powiedź mama" itp. Jeśli nie chce powtarzać to najlepiej zacząć od samogłosek. Np jak się dziwisz to mówisz takie głośne "oooooo" przesadnie zaintonowane i do tego włączyć mowę ciała. Tak żeby to zdziwienie z tym "oo00" kojarzył. Do tego zabawy z klaskaniem, pokazywaniem. Np trzymam go za rączki i razem do rytmu klaszczemy gdy ja mówię "krówka robi mu mu" , jak maluch chce sam klaskać to mu oczywiście nie przeszkadzać. I właśnie nie mówić na krówkę że "to jest mu" tylko że "krówka robi mu" bo to uczy dziecka rozróżniania zwierząt i ich mowy a nie tylko zwierząt. Rozmawiać z dzieckiem a nie tylko mówić i przodem do niego tak żeby widział usta. Mówić wyraźnie, nie seplenić. Jeśli coś powtórzy któregoś razu to cieszyć się, klaskać brawo i nie poprawiać na zasadzie "nie mana tylko mama" tylko coś w stylu "wołasz mama? już idę". Taka poprawa nie zniechęci a nasza reakcja powiąże mocniej słowo z naszym działaniem co zachęci do powtarzania. Jeśli chodzi o książeczki to mój czasem chwile posiedzi ale tylko obrazeczki mu pokazuję i mówię co na nich jest bo czytanie nawet króciutkiego wierszyka to dla niego chyba nudne.

Ogólnie powiedziała że 17 miesięcy to jeszcze jest dobrze tym bardziej że rozumie co się do niego mówi i gada po swojemu, sylabizuje.  Powiedziała żeby tak się z nim bawić i poczekać do około 2 urodzin, jeśli wtedy będzie problem nadal, nie będzie poprawy lub będzie bardzo mała to umówić się na kolejne spotkanie. Na chwilę obecną to bez stresu i też nie zasypywać go tymi zabawami. Aha i pytała czy ma dużo gadających zabawek bo to czasami przynosi efekt odwrotny od zamierzonego.

1,085

Ja mam termin trochę wcześniej bo na październik ale juz nie mogę się doczekać:)

1,086

Mamuśki co słychać?  Jakieś plany wakacyjne są? 
My żadnych nie mamy. Niestety nie w tym roku. sad  szkoda.

Co do ciąży to chyba zaczynam czuć ruchy. Dziś rano poczułam drugi raz (ale pewna nie jestem).

1,087

hej. u mnie ok. ja tez juz czuje ruchy wink aczkolwiek moja dzidzia jest leniwa albo rusza sie wiecej jak mama spi wink wczoraj wszedl mi w bok nerwobol i jest strasznie meczacy ;( ledwo sie przez niego ruszam. mam nadzieje ze szybko  mi przejdzie bo inaczej chyba sfiksuje..

1,088

Witaj czikita smile

Coś nam wątek zamiera.
My planów w zasadzie nie mamy... Spłacamy długi i trzeba kupic sporo rzeczy dla nowego członka rodziny więc wydatków jest cała masa i wszelkie wyjazdy odpadają. Na kilka dni jedziemy do moich rodziców  w lipcu i chrzciny u córeczki brata będą a ja chrzestną jestem więc i tak nas pociągnie po kieszeni. A tak to stacjonarne przyjemności typu wypad do zoo itp big_smile

Ja już ruchy czuję codziennie ale u mnie to 23 tc więc w zasadzie najwyższa pora. Ostatnie 2 dni troszkę mnie w lewym boku ciągnie. Rozciągam sie pewnie,

Ciekawe co u reszty dziewczyn. Nie odzywają się wcale

1,089

Hej dziewczyny ja Was czytam na bieżąco ale rzadko coś nowego u mnie .  W poniedziałek mam USG połówkowe .

Ja też w domu w tym roku siostra do mnie przyjeżda trochę pomoże ogarnąć powoli pokój dla księcia smile

Miłego dnia big_smile

1,090

Hej mamusie smile u mnie dzis zaczął sie 15 tydzień, 2 tygodnie temu miałam badania prenatalne i wyszly dobrze, jeszcze w 20 tygodniu dalsza część ale jak teraz jest dobrze to i później tez być powinno smile jak się czujecie? Ja przez caly 1 trymestr nie miałam mdłości ani wymiotów, a drugi trymestr sie zaczął i mdlosci nadeszly wieczorne tak męczące ze spac nie można herbata z imbirem tylko pomaga, a wy macie jakies przykre dolegliwości? Teraz przez te upały to nic sie niechce robic, tylko bym leżała w domu w cieniu smile smile

1,091

hej smile u mnie tez zasadniczo nic nowego.. my tez w tym roku wakacje spędzamy w domu wolimy zaoszczędzić dla maluszka:) u mnie z dolegliwościami różnie bywa raczej nie są bardzo dokuczliwe, ale wczoraj mnie dopadła tak straszna zgaga ze spać nie mogłam.. a zdarzyłam w ten sam dzień powiedzieć ze jakoś mnie omija;/.. ogólnie lubię ciepło ale przez te upały jestem ledwo żywa i strasznie szybko się mecze wiec staram się nie przebywać za dużo na dworze..
ja w następnym tygodniu będę się umawiać na usg połówkowe to tak myślę ze po 10 lipca będę gdzieś mieć bo się czeka 2,3 dni.. już się nie mogę doczekać smile:) mam nadzieje ze będzie wszystko w porządku bo ja to taki czarnowidz jestem ze masakra.. i mam nadzieje ze dzidzia pokarze jakie imię mamy wymyślać czy męskie czy żeńskie smile:)

1,092

No fajnie może sie dowiesz to daj zna c odrazu a ja wygrzewam sie nad morzem dzis smile

1,093

Cześć dziewczyny smile
Melduję, że mamy się dobrze! Czytam Was codziennie tylko jakoś tak weny na pisanie brak smile
Jak upały znosicie?

1,094

witam Przepraszam że się nie odzywam ale tyle się dzieje smile Jutro ostatni dzień do pracy L4 wita :-) Czytam Was codziennie smile
U mnie to 16 tydzień jeszcze nie wiem czy chłopiec  czy dziewczynka  pewnie na polowkowym się dowiem :-) W sobotę meżuś przyjeżdża smile zgaga mdłości na razie przeszły ale kręgosłup mi dokucza :-/
Co do urlopu to gdzieś mamy zamiar wyskoczyć ale też nie na długo bo kasy szkoda :-) trzeba oszczędzać ....

minia23 upały szok tylko woda i cień :-)

1,095

hej kobietki ;* coz upaly cos strasznego nie moge sobie miejsca znalezc wink duzo pije a dzieki temu toaleta jest miejscem gdzie najwiecej w tej chwili przebywam chyba wink hehe..

1,096

Witam wszystkie brzuchatki:) termin mam na 12 listopada.
Od poczatku ciazy zadnych dolegliwosci. Teraz dopiero kregoslup zaczyna bolec... Pozdrawiam

1,097

Hej Madanka i Skarb15. Jestesmy w tym samym tyg. Jak wasza waga? Ja mam +5kg smile

1,098

Dziewczyny co z wyprawka?? Ja juz sie naczytalam sporo ale nadal niewiem co kupic odnosnie ubranek i na jaki rozmiar.
Płci jeszcze nie znam.
USG mam w piatek wiec mam nadzieje ze sie dowiem . nie moge sie doczekac:)

1,099

Hej martuha11 ja równiez mam 5 kg do przodu, lekarz nawet chwalil taki przyrost smile

1,100 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2015-07-08 13:00:51)

Hej martucha. Wyprawka dla noworodka wcale nie jest duża. Dobrze mieć kilka kompletów na rozmiar 56. Śpiochy pajace, kaftaniki itp takich kompletów ok 5. Do szpitala ze 3 wystarcza. Reszta już większa bo taki maluszek błyskawicznie rośnie. Oczywiście może być mniejszy na początku ale dokupienie kilku sztuk to nie problem. Ja np kilka rzeczy kupię w sklepie z urzywana odzieżą. Będę miała w zapasie za grosze. :-D

Ja jestem w 23 tc i mam około 2 kg do przodu. W sumie 1 kg bo na początku schudłam.

1,101

Dzieki Caro wink no ja tez pare rzeczy zakupilam w sklepie z odzieza uzywana, i tak dziecko szybko rosnie a kasy sporo pojdzie na to wszystko.

1,102

Lepiej też mieć kilka sztuk więcej na zmianę górnej części  np kaftaniki bo noworodki z reguły ulewaja...

1,103

Dziewczyny a jak sie zapatrujecie na znieczulenie zzo? W koncu bezpłatne i lepiej dostępne. 

Jak rodziłam Pawła to nawet takiej opcji nie było.  Tylko Dolargan (czy jakoś tak) czego w życiu bym nie wzięła. No a teraz się zastanawiam. Choć chyba wolałabym bez to kto wie. Jak sobie przypomnę emocje związane z bólem  (bo samego bólu juz nie pamiętam ) to mam wątpliwość czy mając taką opcję nie skorzystam z niej.

Witaj martucha. Ja jestem w 16 tygodniu i 1kg na plusie.  Co do wyprawki to jeszcze czas, ale ogólnie po 5 par wszystkiego powinno być ok. Potem zawsze można dokupić. Ja na poczatek kupowałam na 56 i 62. Syn się urodził długi na 57cm a mimo to prawie dwa miesiące mieścił się w mniejszy rozmiar. W 62 się wręcz topił czego nie lubię.
Jak będzie u mnie chłopak to nie zamierzam nic kupować,  ale jak się okaże,  że to dziewczynka to z pewnością sobie nie odmówie kupienia czegoś dziewczyńskiego tongue

Mialam dziś wizytę. Wszystko ok. No ale ja usg mam tylko te planowe, więc dziś dzieciaczka nie widziałam.  Jedynie słuchałam jak się wierci i serduszko bije.

1,104

lee bee co do znieczulenia  chyba skorzystam bo straszna panikara jestem i jedyne czego sie boje odnosnie porodu to bol wlasnie wiec raczej jestem na tak wink a tym bardziej ze bedzie to moj pierwszy wiec na sama mysl mam strasznego stresa ;/
martucha witamy wink ja jestem w 22 tc i jakies 4kg na plusie a brzuch to mam juz straszny ale mialam swoj przed ciaza pewnie dlatego wink maluch kreci sie strasznie od jakis 3 dni tak wyraznie czuje ze nie da sie z niczym tego pomylic ;*

1,105

Ja wolałabym bez znieczulenia ale zobaczymy... Tak samo jak bólu przy porodzie boję się igły wbijanej w kręgosłup... Więc dla mnie obie opcje są przerażające. Pierwszy poród jakoś przeżyłam i na koniec stwierdziłam że nie było tak źle więc zobaczymy. Myślę że sam fakt możliwości przyjęcia znieczulenia w pewnym stopniu uspokoi nie jedna kobietę.

Posty [ 1,041 do 1,105 z 2,942 ]

Strony Poprzednia 1 15 16 17 18 19 46 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Mamusie listopadowo - grudniowe 2015 :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024