Nie, nie czytałam, ale miałam w rękach
![]()
Mówisz, że warto?:)
Bubuś mi się seria bardzo podobała.
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kraków forum - Krakowianki poznajmy się :)
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 44 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie, nie czytałam, ale miałam w rękach
![]()
Mówisz, że warto?:)
Bubuś mi się seria bardzo podobała.
Bubuś - czytałaś "Kacpra Ryxa"?
To taka lekka literatura, osadzona w realiach XVI wieku. Rzecz dzieje się głównie w Krakowie więc dodatkowo kopalnia wiedzy o starym Krakowie. Historia, można rzec, kryminalna osadzona w rzeczywistych (czasem wymyślonych) wydarzeniach historycznych z wątkami romansowymi. Świetnie się czyta.
Autorem jest Mariusz Wollny, etnograf, historyk, zakochany w Krakowie. Prowadzi sklep przy Placu Mariackim 3. Tam też można kupić jego książki. Można też spotkać i porozmawiać z autorem (bardzo sympatycznym), co zawsze czynię będąc w okolicy.
Jeżeli lubisz lekką literaturę z historią w tle, to też polecam "Królów Przeklętych". To 7 powieści historycznych dziejących się w czasach Kapetyngów i Walezjuszy.
"Millenium" też polecam, ale trzeba wiedzieć, że tu jest sporo przemocy.
Typowo "babskich" czytateł nie polecę żadnych, bo nie czytam.
Dziś idę do biblioteki, to może coś wygrzebię dla siebie ![]()
Bubuś - i co pożyczyłaś?
Maria Nurowska "Nakarmić wilki"
i tej samej autorki "Requiem dla wilka" ![]()
Powieść z Bieszczadami w tle ![]()
Bubuś - czytałaś "Kacpra Ryxa"?
To taka lekka literatura, osadzona w realiach XVI wieku. Rzecz dzieje się głównie w Krakowie więc dodatkowo kopalnia wiedzy o starym Krakowie. Historia, można rzec, kryminalna osadzona w rzeczywistych (czasem wymyślonych) wydarzeniach historycznych z wątkami romansowymi. Świetnie się czyta.
Brzmi interesująco. Będę musiała ją przeczytać.
Ja polecam trylogię Andrzeja Pilipiuka: Dziedziczki, Kuzynki, Księżniczka. Tytuły mogą ostraszać, bo zalatują "brazylią" ale to jest fantastyka osadzona we współczesnym Krakowie. Ah, chciałabym być taką czarownicą jak dwie główne bohaterki:):)
Ja polecam trylogię Andrzeja Pilipiuka: Dziedziczki, Kuzynki, Księżniczka. Tytuły mogą ostraszać, bo zalatują "brazylią" ale to jest fantastyka osadzona we współczesnym Krakowie. Ah, chciałabym być taką czarownicą jak dwie główne bohaterki:):)
Czytałam, czytałam
wciąga choć tytuły brzmią trochę niezachęcająco ![]()
Ah, chciałabym być taką czarownicą jak dwie główne bohaterki:):)
Marzy Ci się śmiganie na miotle między wieżami Kościoła Mariackiego? ![]()
Mam nadzieję, że korzystając z naprawdę pięknej,
jesiennej pogody wygrzewacie się do słonka i dlatego zaniedbujecie nasza kafejkę ![]()
Nastąpiła zmiana planów i jednak listopadowe weekendy mam wolne, więc podajcie czas i miejsce, a z pewnością przybędę na kafejkowe spotkanie ![]()
Mam nadzieję, że korzystając z naprawdę pięknej,
jesiennej pogody wygrzewacie się do słonka i dlatego zaniedbujecie nasza kafejkęNastąpiła zmiana planów i jednak listopadowe weekendy mam wolne, więc podajcie czas i miejsce, a z pewnością przybędę na kafejkowe spotkanie
U mnie to nie pogoda jest przyczyną niepisania, ale gonitwa codzienna.
Pozdrawiam i nie zaniedbuję.
Puk ..puk... można się dołączyć?
Mieszkam w Krakowie już co prawda trzeci rok,ale jakoś do tej pory ściągam tutaj na kawki/pogaduszki etc.swoje koleżanki z poprzedniej miejscowości,
albo jeżdzę do nich od czasu do czasu i trochę zaniedbywałam kontakty z krakowiankami, może tutaj uda mi się to zmienić:D
Wiec witajcie
Zapraszamy, zapraszamy ![]()
Teraz trochę cicho tu się zrobiło ale najczęściej przed spotkaniami, gdy trzeba dograć szczegóły kafejka się zaludnia ![]()
Witamy!
Teraz wszyscy czytamy książki
dlatego nas tutaj tak mało na forum ![]()
Pilipiuk jest the beeest
ostanio z dzieciskami zaliczyłam nawet jego wykład i autograf w książce, w arttece, facet ma wielką wiedzę archeolo/historo/mitologio/literaturo
a przy tym ogromną swadę wypowiedzi i sarkastyczne poczucie humoru co uwielbiam
także polecam kniżki
a jak macie dobre tytuły sf lub z pogranicza to bardzo chętnie
ja polecam kossakowską, ma świetne anioły
:):) kiedy spotkanko w pod umarłym empikiem? ![]()
Mikam tradycyjnie nocą? ![]()
Spotkanie będzie oczywiście w połowie listopada tak jak się umawiałyśmy. Już nie mogę się doczekać:)
Spotkanie będzie oczywiście w połowie listopada tak jak się umawiałyśmy. Już nie mogę się doczekać:)
Mam pewien problem z datą 16 listopada. Czy nie dałoby się przesunąć spotkania o tydzień wcześniej lub później? Ciężko mi myśleć o stracie tej możliwości rozmowy z przecudnymi Krakowiankami.
Tydzień wcześniej będzie długi weekend, mnie wtedy pewnie nie będzie w Kraku.
A 23 mam urodziny babci , to mi też nie pasuje.
No to może przesuniemy na grudzień?
Dzisiaj znaleźliśmy z dziećmi na Kazimierzu białego gołąbka. Gołąbek nie latał, więc wzięliśmy go do domu. W takich wypadkach nie mogę przejść obojętnie, bo po pierwsze żal mi zwierzaka, a po drugie dzieci się patrzą i uczą się od małego jak się traktuje zwierzęta. Chciałam go w domu podkarmić i zawieźć go do azylu. Ale gołąbek nie przeżył
Czy ktoś był już na targach książki?
Ech, znowu nam się spotkanko sypie....:(
Aneta, ja zawsze mówię w takich sytuacjach: "krótko ale szczęśliwie".
Jak mi któraś(yś) w grudniu napisze, że nie może, bo okna myje albo pierniki piecze, to skopię dupska ![]()
Ja chętna na listopad ![]()
Nie wybieram się na targi ![]()
EDIT:
Właśnie wróciłam od teściów i specjalnie dla Leny (mówiłaś, że lubisz pomysły mojej teściówki) wrzucam "teściowego newsa" ![]()
"Jakbym miała umierać, to moim ostatnim życzeniem by było żebyście nie budowali tego domu, tylko u nas zostali " tadam ![]()
Niech mi teściowa 1000 lat żyje ![]()
Hej co to ma być ja się pytam???? już się zaczyna "mi nie pasuje" ![]()
Nie no żart oczywiście, ustalcie jakiś termin, może być nawet grudniowy to ja się pewnie dopasuje.
Bubuś teściowa wymiata, lovciam ją normalnie ![]()
A ja wczoraj moje drogie Panie zaliczyłam 60 km wycieczkę na rowerze - pojechaliśmy do Ojcowa. Dzisiaj cóż - czuję lekkie niedomaganie w kolanach, nadgarstkach i boli mnie tyłek od siodełka ![]()
Dałaś Lena czadu na rowerku!
Czemu moja teściowa takich kawałów nie mówi? ![]()
Powiem Wam moje drogie koleżanki i koledzy, że przydarzyła mi się (w sumie to mojemu małżowi) dzisiaj dziwna rzecz...
Zanim jednak do niej przejdę i poproszę Was o radę zarysuję nieco sytuację ![]()
Jak wiecie, albo i nie wiecie, w rodzinie mojego męża jesteśmy uważani za zamożne małżeństwo
Wszystko przez to, że oboje pracujemy i to nie byle gdzie, bo "w biurze, przy komputerze" za co płacą nam oczywiście krocie...
Ponadto nie mamy żadnego Providenta na karku a i rachunki płacimy na czas, bo upomnienia nie przychodzą...
Nie sposób nie wspomnieć o tym, że mamy auto (pal licho, że 15letnie) i motor (zbytek łaski) a no i możemy pozwolić sobie na wakacje (5 dni w bieszczadach w schronisku po 10 zł za dobę
)...
tak więc, my młodzi, bogaci powinniśmy czuć się w obowiązku pomóc tym mniej bogatym...czytaj siostrze przyrodniej męża, która należy do tej grupy osób, której wiecznie źle i której "się należy"...
Dziś mąż dostał wiadomość od siostrzenicy (lat 13 - kolejna pokrzywdzona nastolatka)..."Hmmm...za niedługo są Mikołajki... hmmm... Ty pewnie wujek wiesz co to są Nike airmax, tak więc sobie pomyślałam, że moglibyście mi takie kupić. Piszę już dziś, bo one trochę kosztują, a przez miesiąc może znajdziecie kaskę... siemka "
Informacyjnie dodam, że te całe nike airmax to jakieś buty... w sumie nie byle jakie, bo kosztują bagatela 380 zł.....
Jak minęła faza szoku tak się wściekłam, że miałam ochotę odpisać tej smarkuli w kilku siarczystych słowach co myślę na temat jej butów i gdzie sobie je może wsadzić, ale jak emocje już opadły zaczęłam się zastanawiać o co do cholery chodzi w tej całej akcji... może mi to ktoś wytłumaczyć ? ;/
Przyjmę wszelaką argumentację, bo zaistniała sytuacja wydaje mi się tak skrajnie absurdalna, że nic nie jest mnie w stanie zaskoczyć bardziej ![]()
Bubuś albo mąż ma tak wyszczekaną, i cwaną jakby nie było, siostrzenicę albo rodzice jej podpowiedzieli żeby napisała w tym temacie do wujka.
Baaa może nawet podyktowali jej treść sms'a.
Mnie aktualnie nic już nie zdziwi jeśli chodzi o zachowanie nastolatków.
Ps. może to była taka nowoczesna forma listu do Mikołaja ![]()
Bubuś jak siostrzenica chce prezent od Mikołaja to niech do niego pisze. Mogę nawet podać adres ![]()
Jak ktoś płaci na czas rachunki, ma auto i jeździ na wakacje nawet na działkę, i przede wszystkim nie narzeka na brak kasy, to wszystkim się wydaje,że ma po prostu za dużo pieniędzy.
My nie narzekamy, bo uważam, że jak nie stać mnie na pewne rzeczy to ich po prostu nie kupuję.
A innym się wydaje, że jak ich na to nie stać to inni powinni im to inni kupić.
No ja jestem pewna, że młoda została odpowiednio nakierowana
Co do tego nie mam żadnych wątpliwości ![]()
luc- nie ma jak ciemną nocką
bezsennie, melancholijnie, po krakowsku, albo zwyczajnie robótka ![]()
Bubuś-
:):):):) niezła siostrzenica- poturlałam się ze śmiechu z opadniętą szczeną ![]()
anet 78- (uwaga wchodzi Linda) co ty wiesz ............................... o nastolatkach smarkulo:)
świetna riposta, podać bezpośredni do Mikołajka
aż szkoda,że nie można zobaczyć ich reakcji ![]()
Witam wszystkie krakowianki i krakusów, ja również pochodzę z tego miasta i mimo, że czasem pojawia się ochota pomieszkania gdzie indziej, poczucia klimatu zupełnie innego miasta, to jednak jestem z Krakowem zżyta i raczej nie zdecydowałabym się opuścić go na stałe ![]()
Witamy Cię Kaczqua!
Za tydzień planujemy się spotkać. Zapraszamy!
Witamy, witamy ![]()
I jak widzimy się w sobotę 16.11??
O 16? Empik? Rozsyłać info? ![]()
Witamy, witamy
I jak widzimy się w sobotę 16.11??O 16? Empik? Rozsyłać info?
Rozsyłać ![]()
dzieje się
:):)
OFICJALNE OBWIESZCZENIE
Jak?...Z ogromną przyjemnością...
Co? ... mam przyjemność zaprosić...
Kogo? ... wszystkich zainteresowanych...
Na co ?... na kolejne spotkanie Krakowianek i Krakowianów, które odbędzie się...
Kiedy? ... 16 listopada 2013...
O której... o 16.00 (ewentualnie jak kto może
)
Gdzie? ... startujemy pod Empikiem jak zawsze, a dokąd dotrzemy, to się okaże
Osoba do kontaktu - Bubuś 884197300 ![]()
EDIT: poszły maile do 50 osób ![]()
No i popieprzyło mi się ;/ Możliwe, że nie do wszystkich dotrą maile, ale mówi się trudno ![]()
Widzę, że jednak spotkamy się tak jak planowałyśmy w listopadzie a nie w grudniu:):)
Pozdrawiam i do zobaczenia w sobotę pod Empikiem.
Kolejna sobota pod Empikiem powiadacie.. A pod którym, tym na rynku koło Adasia? Jak w ogóle wyglądają te wasze spotkania chciałam zapytać? Bo nie mam pojęcia co i jak się dzieje ![]()
Kolejna sobota pod Empikiem powiadacie.. A pod którym, tym na rynku koło Adasia? Jak w ogóle wyglądają te wasze spotkania chciałam zapytać? Bo nie mam pojęcia co i jak się dzieje
Pod Empikiem , którego już nie ma
Na Rynku Głównym.
A jak wyglądają nasze spotkania?
Alkohol się leje strumieniami, wywijamy na parkiecie do samego rana, póki nas nie wyrzucą z knajpy ![]()
Alkohol się leje strumieniami, wywijamy na parkiecie do samego rana, póki nas nie wyrzucą z knajpy
He he, tak wyglądały Twoje spotkania przedkomunijne ![]()
anet78 napisał/a:Alkohol się leje strumieniami, wywijamy na parkiecie do samego rana, póki nas nie wyrzucą z knajpy
He he, tak wyglądały Twoje spotkania przedkomunijne
No prawie ![]()
My przecież grzecznie przy kawie o poezji, religii i stosunkach międzyludzkich rozmawiamy ![]()
a ja nie dostałam żadnego malia? emerytki też mogą przyjść?
zwykle w listopadzie nawał zleceń ale skoro "Alkohol się leje strumieniami, wywijamy na parkiecie do samego rana, póki nas nie wyrzucą z knajpy" to może wezmę swą laskę,pigułki,siwe kudły i dołączę olaboga
:):) wiem że wy laski z fantazją ale jakieś namiary na miejscówkę były by pożądane, zwłaszcza dla osób, które nie są w stanie wstrzelić się dokładnie w wasze terminy ale w okolice już bardziej
i dobrej zabawy życzę ![]()
U mnie wystąpił błąd z pocztą, dlatego pisałam, że do części osób mogły maile nie dojść, ale nie mam możliwości sprawdzić do kogo dokładnie. Zapraszamy serdecznie
Animus coś wspominał o Piwnicy pod baranami, o ile On dotrze, to pewnie tam wylądujemy, jeżeli nie dotrze, to może zajrzymy do Botaniki (miejscówka Grety), bo ostatnio było całkiem przyjemnie
Zapisz sobie mój numer i dzwoń, byle tylko nie w środku nocy ![]()
Emerytki mile widziane! Wpadnij mikam123 miło będzie poznać nowych Krakusów
bardzo się postaram się przyjść
jak nie zdążę to sobie sama napluję w oko ![]()
o ile On dotrze,
Niestety, nie tym razem. Będę z Wami całym sobą, czyli całym Animusem.
)
Niestety, nie tym razem. Będę z Wami całym sobą, czyli całym Animusem.
)
E, to sporo Cię będzie
Ja dopiero wczoraj skojarzyłam, że jutro mam dentystę i jak źle pójdzie, to wpadnę na spotkanie bez jedynek ![]()
Animus napisał/a:Niestety, nie tym razem. Będę z Wami całym sobą, czyli całym Animusem.
)
E, to sporo Cię będzie
![]()
Ja dopiero wczoraj skojarzyłam, że jutro mam dentystę i jak źle pójdzie, to wpadnę na spotkanie bez jedynek
Z jedynkami czy bez, miło będzie Cię widzieć ![]()
wrrrr niestety wyjeżdżam w sobotę z kraka i nie ma siły bym zdążyła na 16
jakbyście się jeszcze gdzieś plątali około 20 to może ... ![]()
Dentystka odwołała wizytę, więc uzębienie w komplecie ![]()
Z pewnością będziemy jeszcze na mieście o tej porze, wiec jeżeli będziesz miała ochotę wpaść na pół godzinki czy godzinkę, to serdecznie zapraszamy ![]()
Hej, ja w tę sobotę też niestety odpadam bo mam imprezę w stajni (wiem, brzmi trochę dziwnie
)
Dziewczyny to może przełożymy spotkanie na przyszłą sobotę? Bo wtedy będziemy prawie w komlecie.
Ja będę na bank i jutro i w przyszłym tygodniu ![]()
Ja będę na bank i jutro i w przyszłym tygodniu
A ja na bank będę jutro! Za tydzień nie dałabym rady ![]()
Dziewczyny, bawcie się dobrze.
Tym razem do Was nie dołączę, może innym razem.
Szkoda, że za tydzień nie dacie rady (jak jest ktoś chętny to niech da znać). Przełożmy spotkanie na pierwszy tydzień grudnia, bo wtedy będzie nas wiecej a nie 2,3 osoby.
Babus Ja tez bede dzisiaj na bank .
Dziękuję Dziewczyny za wieczór ![]()
Ja tez dziękuje za miły wieczór ,było super .Babus jeszcze raz dziękuje za podwiezienie .
Spox
Jakbyśmy byli na moto, to byś się nie zmieściła, a tak... miejsca jeszcze na małe przedszkole ![]()
ostatnie zlecenie skończyłam dzisiaj o 1 w nocy
i nie dałam rady dotrzeć a naprawdę bardzo chciałam, aż mój facet był zjeżony że tak na wygibasy z nieznanym elementem chcę kuśtykać
mam nadzieję że fajnie spędziliście czas ![]()
Dzięki dziewczyny za miłe spotkanie! Sztuk było cztery i było sympatycznie ![]()
Może mikam123 następnym razem uda Ci się dotrzeć.
Witam niedzielnie, przedpołudniowo
Mogę uraczyć towarzystwo rogalikami drożdżowymi z czekoladą, są chętni?? ![]()
Bubuś- jeszcze powiedz, że cieplutkie i sama piekłaś
ja nie umiem ![]()
anet 78- ![]()
No w południe były ciepłe
Sama ![]()
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 44 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kraków forum - Krakowianki poznajmy się :)
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024