Jak znaleźć pracę w tym kraju - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 75 z 75 ]

66

Odp: Jak znaleźć pracę w tym kraju
srebrny napisał/a:

Wiem, że w branży budowlanej wolontariat nic nie znaczy, ale często jest wizytówką kandydata na stanowisko w innych branżach.

Wolontariat świadczy o człowieku, nie o branży i liczy się wszędzie i zawsze i to na plus.
Bardziej mi chodzi o to, czy masz w CV napisane, że zamierzasz się uczyć języków...

Zobacz podobne tematy :

67

srebrny napisał/a:

Problem w tym, że nie wiem czy pracodawcy tego wymagają i czy mogę wysłać wersję elektroniczną CV i LM, a dopiero na rozmowie kwalifikacyjnej przedstawić oryginały.

Aplikując do firmy X na drugim końcu kraju, wsiadasz w samochód i zostawiasz dokumenty na portierni/sekretariacie? W którym wieku żyjesz? tongue Wysyłasz elektrocznicznie, na rozmowie ktoś z HRu ma wydrukowane Twoje CV, robi na nim notatki itd. Co najwyżej możesz wziąć certyfikaty, zaświadczenia o odbyciu kursów, ale nie pokazuj, póki nie będą chcieli zobaczyć.

srebrny napisał/a:

Co do oświadczenia o przetwarzaniu danych to miałem w CV swoją formułkę i to mogło powodować wstępne odrzucenie mojej aplikacji co już mogę poprawić.

Każda ma podobny tekst, różnią się drobiazgami. Tak jak pisałem wczoraj, jeśli pracodawca podaje w ogłoszeniu, jak ma wyglądać, a Ty dajesz swoją - świadczy to o nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.

W CV zamieszczasz suche fakty, kompetencje miękkie lądują w LM. Masz zaciekawić rekrutera, bez nadmiernego rozpisywania, o ewentualne szczegóły, zachowanie się w danej sytuacji zapytają na rozmowie.

srebrny napisał/a:

Wiem, że w branży budowlanej wolontariat nic nie znaczy, ale często jest wizytówką kandydata na stanowisko w innych branżach.

Pracodawcy bardziej cenią doświadczenie aniżeli rozbijanie się po wolontariatach/stażach. W przypadku pierwszej pracy ma to jakieś znaczenie.

No i coż, znajomość nowożytnych języków obcych, egzotyczne jako hobby wink

68

srebrny napisał/a:

Zgodnie z art. 78 par. 1 kc dokumenty bez podpisu są tylko makulaturą. Doskonale o tym wiem, ale z oszczędności nie podpisywałem wysyłanej aplikacji. Nie mam też pojęcia, czy pracodawcy biorą to pod uwagę.

Nigdy nie umieszczałem formułki o ochronie danych z ogłoszenia mam uniwersalną i uważałem, że to wystarczy. Może to był błąd.

Doświadczenie zawodowe
całkowite 7 lat
w administracji 3 lata
na samodzielnym stanowisku 2 lata
Wysoko rozwinięte predyspozycje analityczne
Przygotowywanie analiz budżetowych, wykazów, zestawień
Przeprowadzanie archiwizacji
Znajomość przepisów prawa z umiejętnością stosowania w praktyce (prawo pracy i ubezpieczeń, prawo karne, prawo administracyjne i inne ustawy)
Sporządzanie pism, załatwianie spraw urzędowych
Znajomość obiegu pism w instytucjach i urzędach (czynności kancelaryjno-biurowe)
Znajomość zagadnień kadrowo-płacowych (lista płac, sporządzanie umów, teczek osobowych, naliczanie dodatków, urlopów itp.)
Ukończony kurs kadrowo-płacowy z obsługa płatnika
Podstawy rachunkowości/księgowości
Nauka języka angielskiego i hebrajskiego (w planach jeszcze niemiecki, francuski i rosyjski)

Wolontariat w znanej placówce publicznej
Wysoka kultura osobista
Referencje
Umiejętność nawiązywania relacji i stały kontakt z "wymagającym klientem"

Kompetencji miękkich nie będę wymieniał

Najchętniej widziałbym siebie w kadrach i płacach albo księgowości, ale żeby się teraz odnaleźć w księgowości musiałbym co najmniej przejść jakiś kurs księgowy na dobrym poziomie, dlatego najlepiej czułbym się w kadrach i płacach.

a mógłbyś przekopiować swoje CV bez danych osobowych, bez dat i nazw firm, rzecz jasna?
Jestem ciekawa, jak to wygląda w Twoim CV. Bo jeśli to wygląda tak jak to tutaj przedstawiłeś, to widzę sporo podstawowych błędów.

Fakt podpisywania CV i jego skanowania jest słaby, sam fakt, iż wysyłasz je mailem jest dowodem na to, że się pod tym podpisujesz i faktycznie, wklejasz formułkę odnośnie danych osobowych taką, jaką sobie życzą.

69

W CV wygląda, to inaczej.
Mogę przesłać mailem?
Mam kilka adresów i możesz napisać na ten czarny_don@wp.pl

70

napisałam do Ciebie, więc jeśli tylko chcesz to możesz mi wysłać i może będę w stanie coś doradzić.

71

McMiodek napisał/a:
srebrny napisał/a:

Mam pytanie czy podpisujesz dokumenty aplikacyjne ręcznie, czy wysyłasz w wersji elektronicznej?
Czy CV też podpisujesz ponieważ różnie może być rozumiana ustawa o ochronie danych i może tutaj robię błąd, wysyłam bez ręcznego podpisu?

CV wysyłam w wersji elektronicznej z tego względu, że teraz pracuję non stop, albo się uczę.. albo w domu chcę posiedzieć z dziećmi i nie mam czasu jeszcze na chodzenie po pracodawcach. A co do ustawy o ochronie danych- ja znalazłam aktualną jej "formułkę" i taką mam wklejoną na końcu. Jesli pracodawca życzy sobie wkleić klauzulę przeinaczoną, wklejam taką, jaką sobie zażyczą.
No i bardzo przykładam się do listu motywacyjnego. Traktuję go jako formę autoreklamy.

List motywacyjny to ważna zawsze sprawa, można w nim umieścić, co się potrafi, swoje dobre strony pokazać można. Tylko niewiele osób wie jak taki list napisać i wklepują formułki. Osobiście to do dużych firm lub gdy mi zależało bardzo to list pisałem samodzielnie. A nie jakąś regułkę z netu.

Cv za pomocą maila - jak najbardziej.

72

Sama zawsze wysyłałam tylko CV. List motywacyjny to rzeczywiście fajna opcja, ale jeśli nie wkleja się formułek, tylko samemu odpowiednio napisze. Z ciekawości poczytałam te wzory z internetu i to takie lanie wody. Gdybym sama dostawała takie listy motywacyjne, to momentalnie lądowałyby w koszu. List motywacyjny jest po to, by pokazać, że zależy, a używanie formułek mija się tu z celem.

A tak ogólnie, to warto mieć przynajmniej 2 zawody i nie skupiać się ściśle na jednym, jeśli nie można znaleźć pracy. Wtedy myślałabym, żeby uczyć się po prostu czegoś nowego, co przyda się pracodawcom. Elastyczność i umiejętność dopasowywania się do rynku pracy jest teraz bardzo ważna. Chyba, że nie musi się tego robić, bo ma się pewną pracę, która do tego sama nas szuka.

73

Sylwia720 napisał/a:
srebrny napisał/a:

Zgodnie z art. 78 par. 1 kc dokumenty bez podpisu są tylko makulaturą. Doskonale o tym wiem, ale z oszczędności nie podpisywałem wysyłanej aplikacji. Nie mam też pojęcia, czy pracodawcy biorą to pod uwagę.

Nigdy nie umieszczałem formułki o ochronie danych z ogłoszenia mam uniwersalną i uważałem, że to wystarczy. Może to był błąd.

Doświadczenie zawodowe
całkowite 7 lat
w administracji 3 lata
na samodzielnym stanowisku 2 lata
Wysoko rozwinięte predyspozycje analityczne
Przygotowywanie analiz budżetowych, wykazów, zestawień
Przeprowadzanie archiwizacji
Znajomość przepisów prawa z umiejętnością stosowania w praktyce (prawo pracy i ubezpieczeń, prawo karne, prawo administracyjne i inne ustawy)
Sporządzanie pism, załatwianie spraw urzędowych
Znajomość obiegu pism w instytucjach i urzędach (czynności kancelaryjno-biurowe)
Znajomość zagadnień kadrowo-płacowych (lista płac, sporządzanie umów, teczek osobowych, naliczanie dodatków, urlopów itp.)
Ukończony kurs kadrowo-płacowy z obsługa płatnika
Podstawy rachunkowości/księgowości
Nauka języka angielskiego i hebrajskiego (w planach jeszcze niemiecki, francuski i rosyjski)

Wolontariat w znanej placówce publicznej
Wysoka kultura osobista
Referencje
Umiejętność nawiązywania relacji i stały kontakt z "wymagającym klientem"

Kompetencji miękkich nie będę wymieniał

Najchętniej widziałbym siebie w kadrach i płacach albo księgowości, ale żeby się teraz odnaleźć w księgowości musiałbym co najmniej przejść jakiś kurs księgowy na dobrym poziomie, dlatego najlepiej czułbym się w kadrach i płacach.

a mógłbyś przekopiować swoje CV bez danych osobowych, bez dat i nazw firm, rzecz jasna?
Jestem ciekawa, jak to wygląda w Twoim CV. Bo jeśli to wygląda tak jak to tutaj przedstawiłeś, to widzę sporo podstawowych błędów.

Fakt podpisywania CV i jego skanowania jest słaby, sam fakt, iż wysyłasz je mailem jest dowodem na to, że się pod tym podpisujesz i faktycznie, wklejasz formułkę odnośnie danych osobowych taką, jaką sobie życzą.

No, ale trzeba przyznać, że srebrny ma duże doświadczenie, widać po tym co podał. Oczywiście jednak, jeśli jest coś źle, to można zmienić.

74

Macie może jakieś doświadczenie w przedłużaniu włosów, a może powiedzcie mi czy same skorzystałybyście z takiego zabiegu?

Znalazłam kursy w beauty for you i zastanawiam się, czy warto zainwestować w siebie i zacząć własny biznes.

Podpowiecie?

75

Bym się musiało bardzo mocno nad tym zastanowić i nie wiem czy bym w sumie na to poszła..Żeby teraz znaleźć w Polsce pracę to trzeba mieć po prostu 20 lat doświadczenie na tym samym stanowisku, znać biegle 5 różnych języków i jeszcze najlepiej co jest dla mnie bardzo śmiesznym chcieć pracować na samozatrudnieniu lub na umowie zlecenie.

76

Trzeba szukać w dobrych miejscach wink Jeżeli znacie jezyki, to od siebie polecam portal linguajob.pl - naprawdę wiele sensownych ofert dla specjalistów w rożnych branżach, różne lokalizacje, jest w czym wybierać wink

Posty [ 66 do 75 z 75 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024