srebrny napisał/a:Problem w tym, że nie wiem czy pracodawcy tego wymagają i czy mogę wysłać wersję elektroniczną CV i LM, a dopiero na rozmowie kwalifikacyjnej przedstawić oryginały.
Aplikując do firmy X na drugim końcu kraju, wsiadasz w samochód i zostawiasz dokumenty na portierni/sekretariacie? W którym wieku żyjesz?
Wysyłasz elektrocznicznie, na rozmowie ktoś z HRu ma wydrukowane Twoje CV, robi na nim notatki itd. Co najwyżej możesz wziąć certyfikaty, zaświadczenia o odbyciu kursów, ale nie pokazuj, póki nie będą chcieli zobaczyć.
srebrny napisał/a:Co do oświadczenia o przetwarzaniu danych to miałem w CV swoją formułkę i to mogło powodować wstępne odrzucenie mojej aplikacji co już mogę poprawić.
Każda ma podobny tekst, różnią się drobiazgami. Tak jak pisałem wczoraj, jeśli pracodawca podaje w ogłoszeniu, jak ma wyglądać, a Ty dajesz swoją - świadczy to o nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.
W CV zamieszczasz suche fakty, kompetencje miękkie lądują w LM. Masz zaciekawić rekrutera, bez nadmiernego rozpisywania, o ewentualne szczegóły, zachowanie się w danej sytuacji zapytają na rozmowie.
srebrny napisał/a:Wiem, że w branży budowlanej wolontariat nic nie znaczy, ale często jest wizytówką kandydata na stanowisko w innych branżach.
Pracodawcy bardziej cenią doświadczenie aniżeli rozbijanie się po wolontariatach/stażach. W przypadku pierwszej pracy ma to jakieś znaczenie.
No i coż, znajomość nowożytnych języków obcych, egzotyczne jako hobby