Książki warte przeczytania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Strony Poprzednia 1 2 3 4 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 533 ]

66 Ostatnio edytowany przez nadias (2010-02-05 14:06:15)

Odp: Książki warte przeczytania

Paulo Coelho oczywiście jest super przeczytałam kilka Jego ksiażek

ostatnio przeczytałam "Kuźnia głupców" Ewy Siarkowskiej - lekka, przyjemna, współczesna, romantyczna, zagadkowa ...

polecam też Cejrowskiego jak też Pawlikowską Jasnorzewską

Zobacz podobne tematy :

67

Każda pozycja z głebią jest ciekawa do przeczytania. Każda pozycja, która ma wpływ na rozwój kultury ducha, człowieczeństwa....Ważna tu jest tylko sztuka doboru treści, ale wrażliwa osoba poradzi sobie bez problemu.

68

federico moccia "amore 14" - o włoskich nastolatkach wink ja przeczytałam jednym tchem, łatwo się wkręcić, taka powieść trochę przygodowa, trochę o miłości, w formie zbliżonej do pamiętnika, dla mnie super smile

69

"Książka nierozdzielny towarzysz, przyjaciel bez interesu, domownik bez naprzykrzenia"
? Ignacy Krasicki

"Ma najczęściej skromny wygląd, szare kartki, ale ma w sobie wszystko to, co najpiękniejsze... to książka"
? Marcel Achard

70

Skalpel
Wichrowe Wzgórza
Jezdziec MIedziany
Rosyjski Kochanek
Gringo wsród Dzikich plemion
Bezsenność w Tokio

71

Literatura piekna- "siedem pozarow mademoiselle". Wzruszajaca, poruszajaca i zahaczajaca o psychike kobiety. Madra ksiazka.

72

A ja polecam książkę Stephen'a King'a "Ręka Mistrza" smile. Jest naprawdę fascynująca i pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji.

Polecam również serię thrillerów medycznych autorstwa Robina Cooka, którego jestem fanką smile, np. "SFINKS'', "ZARAZA", "GORĄCZKA", "NOSICIEL".
Cook stworzył postać dość ekscentrycznego i zabawnego lekarza-Jack'a Stapleton'a (coś na kształt doktora Housa), którego postać przewija się w kilku książkach. Przeczytałam większość jego książek i muszę stwierdzić, że są naprawdę dobre. Trzymają w napięciu do ostatniej strony. Wciągająca lektura nie tylko dla fanów medycyny:D

73

A ja właśnie czytam najnowszą książkę Prof. Jadwigi Staniszkis "Życie umysłowe i uczuciowe" - dopiero co skubnięta z półki księgarnianej i muszę przyznać, że jest bardzo wciągająca. Z jednej strony jest tu sporo takiej Pani Staniszkis jaką znamy z telewizji albo felietonów, ale wychodzi z niej również 100% kobieta, która kupuje markowe szminki żeby zrobić te swoje charakterystyczne czerwone usta (jest nawet wyjaśnione dlaczego je tak maluje). To co mnie bardzo zaskoczyło to fakt, że osoba publiczna przyznaje się do zabiegów aborcji i poczucia winy jakie się z tym wiąże...Generalnie polecam, myślę że to dobra książka i fajny materiał na dyskusję smile

74

Niedawno skończyłam "I wciąż ją kocham" Nicholasa Sparksa-świetna. Teraz czytam "Pamiętnik" również Sparksa.
Polecam tez książki Nory Roberts, ale pisane pod pseudonimem J.D.Robb.

75

Na mnie Kapuściński zrobił bardzo duże wrażenie, przeczytałam większość jego książek i bardzo mi się podoba umiejętność ukazania przez niego egzotyki krajów trzeciego świata w sposób tak prosty i zrozumiały, a jednocześnie te relacje z podróży, fantastyczne.
Czy czytał może już ktoś jego biografię? Możecie się podzielić wrażeniami?

76

Ostatnio czytałam "Bez śladu" Linwood Barclay i "ptaki ciernistych krzewów" Colleen'a McCullougha Polecam wink Są świetne

77

witajcie Netkobietki smile

przyznam się szczerze, Paulo Coehlo "Pielgrzym" jak dla mnie przereklamowana, choc jak czytam tutaj, to nietylko dla mnie.
Polecam natomiast pozycję obyczajowo-psychologiczną "Bestia w sercu" Cristiny Comencini, sfilmowana z nominacją do Oscara, a moje ulubione to powieści przygodowo-historyczne Wilbura Smitha. Niesamowicie mnie pochłaniają i nie mam dość.
Pozdrówki smile

78

Ja polecam : " Wszystkim, których kochałem " Martina Grey'a. Świetna książka.

79

Rhonda Byrne "The Secret".

80

Ostatnio bardzo spodobała mi się "Cukiernia pod amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. kobieca książka, ale bardzo fajnie napisana,

81

Martin Amis Time's Arrow

Polecam tym, którzy lubią fabuły pokroju Memento. Fabuła książki toczy się od tyłu (pierwsza scena jest, gdy główny bohater umiera) i stopniowo cofa się (i to dosłownie. Postacie chodzą i mówią od tyłu!). Lektura wymaga przestawienia swojego myślenia, ale to naprawdę fascynujące jak zmienia się całkowicie perspektywa... Pamiętam, że uderzyło mnie jak gdzieś w pierwszych rozdziałach opisane jest jak główny bohater jest złym człowiekiem, bo zabiera małym dzieciom słodycze i zanosi je do sklepu, by wymienić na pieniądze (wystarczy we odwrócić kolejność czynności i wychodzi na to, że on nie jest zły, bo przecież kupił tym dzieciom lizaki. Proste, ale naprawdę zmusza do myślenia).

Nie wiem czy jest polskie tłumaczenie tej książki, bo czytałam je w oryginale na zajęciach. Ale naprawdę polecam.

82

Ja polecam wszystkim znanego Marqueza "Sto lat samotności". Aktualnie czytam "Cień wiatru" Zafona, jak narazie bardzo intrygująca i wciągająca książka, przymierzam się do "Ogrodu wiecznej wiosny" Barrio - 30 czerwca podobno ma być premiera, tak czytałam na flakerze. Zobaczymy. Może ktoś ma jakąś jeszcze wielopokoleniową sagę do polecenia, bo "Sto lat samotności" było genialne...

83

Nie rodzinna saga, ale jednak: "Saga Sigrun" Elżbiety Cherezińskiej. Jedna z książek życia dla mnie. Niesamowicie kobieca, pełna namiętności (do tego wielkim plusem jest tło obyczajowe i historyczne). Z utęsknieniem czekałam na kolejną część i właśnie kupiłam smile.

84

A mi się tyle w życiu książek podobało że ciężko mi coś wymienić.. smile

85 Ostatnio edytowany przez samotna~dusza (2010-06-18 23:07:20)

Ja polecam "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu " Erica  Emmanuela Schmitta, cudowna książka oraz ostatnio przeczytana "Bubble gum" Lolity Pille.

86

A ja polecam książkę Elizabeth  Adler  " Dom  na wybrzeżu " ciekawa

87 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-06-26 22:37:03)

Witam,
Książki, które dla mnie są warte przeczytania to : Kamienie na Szaniec Baczyńskiego oraz Weronika postanawia umrzeć. Przeczytałam je juz kilka razy i za każdym razem mnie wciągają smile

88

babulenka napisał/a:

A czytala ktoras z Was "Mikolajka" Goscinnego? Swietna ksiazka, ja teraz odswiezam- by potem podarowac pod choinke;)

świetna książka,nie tylko dla dzieci !!!

89

Kruszynka88 napisał/a:

Witam,
Książki, które dla mnie są warte przeczytania to : Kamienie na Szaniec Baczyńskiego oraz Weronika postanawia umrzeć. Przeczytałam je juz kilka razy i za każdym razem mnie wciągają smile

"Kamienie na Szaniec" napisał nie Baczyński, tylko Kamiński.

90

Coaching, Krok po kroku (Atkinson Marilyn, Chois Rae T.)
Życie symboliczne (Jung Carl Gustav)
Zaginiona (Harlan Coben)
Getting Things Done, Sztuka bezstresowej efektywności (David Allen)
Trudny Wybór (Nadine Gordimer)
Roz(g)rywka partyjna czyli książka politycznie niepoprawna (Henryk Sawka, Rafał Bryndal)
Jan Lebenstein. Warszawa-Paryż. Prace z lat 1956-1972 (Agnieszka Szewczyk, Piotr Kłoczowski)

Hm, w mojej bibliotece, są przeważnie książki medyczne, prawnicze i psychologiczne, jak będziesz chciała, mogę polecić "coś" ciekawego wink

91

-Janusz L. Wisniewski - Bikini (nie jestem fanka tego Pana) ale ta ksiazka jest swietna.
-Jesli ktos lubi Kapuscinskiego to w podobnym stylu i rownie dobre sa ksiazki Tiziano Terzani.
-Child 44 i The Secret Speech; Tom Rob Smith "mroczny thriller osadzony w realiach stalinowskiej Rosji"
-Haruki Murakami (wszystkie jego ksiazki sa swietne)
-Ksiazki Richarda Bacha
-Ostatnie Kuszenie Chrystusa- Nikos Kazantzakis
-Przepiorki w platkach rozy
-Karzel - Lagerkvist Pär Fabian
-Biały Tygrys- Adiga Aravind
-Pariasi-Bruckner Pascal
-Wszystkim ktorych kochalem - Martin Grey (film tez byl swietny) - To jedna z moich ulubionych ksiazek
-Roland Topor - np. Cztery Roze dla Lucienne - dla tych co lubia "czarny humor"
-Kobieta z Wydm - Kobo Abe

92

troszkę psychologiczna, bo roztrząsa emocje ludzi i relacji między trójką postaci, jest "Zona godna zaufania" Roberta Goolricka. Ale to przede wszystkim połączenie romansu i kryminału

93 Ostatnio edytowany przez Sasza (2010-07-06 14:08:34)

Jestem zaploną miłośniczką książek i uwielbiam czytać. W nowym mieście, w którym mieszkam, jeszcze nie zapisałam się do żadnej biblioteki... Swoją drogą muszę poszukać jakiejś... Ale tak zawsze dużo czytałam i często przed snem sobie myślałam o książce, którą aktualnie czytałam... Wczoraj nie miałam co czytać więc wymyślałam sobie... co bym mogła przeczytać jeszcze raz:D
Wymienię parę tytułów, autorów nie pamiętam, ale wystarczy wpisać w wyszukiwarkę tytuł i powinien się pokazać autor... Serdecznie namawiam do przeczytania tych książek, a tych co czytali - do dyskusji o nich;)
"Historia życia Nicka Trainy" - Danielle Stell (porusza do głębi)
"Niepamiętnik Dolores Price" ( z nieszczęśliwej grubaski stała się dziewczyną pewną siebie, zwyciężyła z problemami natury psychicznej)
"Tully" (dwa tomy, super - mówię Wam, historia życia dziewczyny, która od córki alkoholiczki stała się kimś niezwykłym, pomagała setkom ludzi)
"Samotność w sieci" (ryczałam jak bóbr)
"Dziennik Anny Frank"

Ah i jeszcze "Zimowi ludzie" to takie połączenie przygodówki z romansem.... Cudowna książka, na jej podstawie został nakręcony film... Ktoś oglądał?

O i jeszcze "Dzikuski" o kobietach z wyższych sfer, które nagle znalazły sie same w dżungli i musiały walczyć o przetrwanie na wszelkie sposoby... Cudowna!!!

To takie co mi najbardziej utkwiły w pamięci... Lubię książki smutne dość, psychologiczne, mające głębszy sens i jakieś przesłanie...
Co Wy polecacie z tej kategorii?:)

94

Jeśli chcesz na chwilę lub dwie oderwać się od świata polityki, powtórek filmów sprzed dziesięciu lat lub po prostu nudzisz się to polecam książkę Paula Christophera pt. "Notes Michała Anioła".
W skrócie: studentka odnajduje kartkę z notesu Michała Anioła i od tej chwili życie jej i nie tylko jest zagrożone. Oczywiście ucieka i próbuje rozwiązać tą zagadkę sięgającą II wojny światowej. Jest też wątek romantyczny dla dziewczyn wink
Książka nie jest idealna, czasem akcja jest trochę przewidywalna, ale jako całość potrafi wciągnąć, bo co z tym wszystkim ma wspólnego papież? smile

95

Ja ostatnio przeczytałam "Zbieracz truskawek" Moniki Feth super smile Oczywiście nie jest to thiller tak dobry jak Coben'a,ale równie dobry smile
Moim ulubieńcem jest także Éric-Emmanuel Schmitt wink
Odkryłam nie dawno "na psa urok" a teraz kończę kolejną część pt "Chet i Bernie na tropie" autora Spencera Quinna.Boska.Uroku książce dodaje fakt że narratorem jest pies smile

96

a ja polecam SPALONA ŻYWCEM

97

Ostatnio czytałam książkę "Czarownica" autorem jest Philippa Gregory, polecam jeśli lubicie historyczne klimaty:)

98

kamilka149 napisał/a:

a ja polecam SPALONA ŻYWCEM

Czytałam.Popieram smile

Ja polecam książki Romy Ligockiej. Właśnie czytam kolejną i nie mogę się oderwać. :-)

100

Od niedawna acz zapomniany William Wharton: Ptasiek, Stado i przede wszystkim Spóźnieni Kochankowie...

101

ja ostatnio pochłonęłam dwie książki które chcę polecić:

"Piąte dziecko" Doris Lessing - o marzeniach, szczęściu które można bardzo łatwo utracić; o młodych ludziach, którzy planują szczęśliwe życie, dużą rodzinę - i o tym jak nie podołają temu co tak bardzo chcieli, jak bardzo życie potrafi być przewrotne..

"Tysiąc wspaniałych słońc" Khaled Hosseini -  o życiu w Afganistanie - o kobietach, o miłości, poświęceniu- o ty jak dużo my kobiety potrafimy znieść, wszystko z tłem historycznym (ja wreszcie zrozumiałam co tam się działo) pięknie opowiedziana historia, którą "wciąga się" jednym tchem

102

Pasjonują mnie świadectwa ludzi, którzy przeżyli wojnę, ich bliskich, "literatura obozowa". Skłoniło mnie to do przeczytania "Dziennika Anne Frank". Jest to historia trzynastoletniej Żydówki, która wraz ze swoją i zaprzyjaźnioną rodziną ukrywa się podczas wojny w "oficynie" w Amsterdamie. Książka napisana w formie listów do wyimaginowanej przyjaciółki, opisuje życie w zamknięciu, sympatie i antypatie Anne.

Książkę czytało mi się inaczej niż wszystkie dotąd przeczytane publikacje tego typu. Przez znaczną jej część myślałam sobie, że Anne może przesadza, że powinna cieszyć się, że poszczęściło im się z taką kryjówką, podczas gdy na zewnątrz giną ludzie. Ostatecznie z moimi przemyśleniami rozprawiła się końcowa część książki. Anne dorasta (w końcu w ukryciu spędzili ponad dwa lata), jej sądy są wyważone. Okazuje się, że tak niewiele zabrakło do szczęścia...Ósemka ukrywających się zostaje wydana i aresztowana w 1944 roku. Mieli niewyobrażalnego pecha (jeśli tak można to nazwać...) - zostali przewiezieni do Auschwitz OSTATNIM transportem, jaki odszedł z obozu przejściowego dla Żydów, do którego trafili po aresztowaniu. W różny sposób zginęła siódemka - na KILKA DNI przed zaprzestaniem zagazowywań, na KILKA DNI przed wyzwoleniem... Przeżył ojciec Anne i to on zadbał, by dziennik jego córki stał się świadectwem.

Piękna, mocna książka.

103

Polecam lekka ksiazke Katarzyny Grocholi ,,Krysztalowy Aniol '' smile Czyta sie lekko i plynnie smile Misternie utkana opowiesc o niezwyklej przemianie,przesaczona madroscia,cieplem i humorem.

Nawet nie zauwazycie kiedy bedzieci mijac kolejne rodzialy smile

Roczarowanie,gniew,bezslinosc,lek,samotnosc,pragnienie zemsty,nadzieja,marzenia,milosc-to wszystko przezywa bohaterka,delikatna i zakompleksiona Sara.Posunie sie do wszystkiego,by odzyskac szczescie-od niespodzianki z lampartem po terapie,na ktora zaciagnie meza.Ale nie wie,ze robiac cos zupelnie innego,odmieni zycie tysiecy ludzi. smile

104

Mój mały mężczyzna. - McNeil Gil

105

Miłość na gruzach Kosowa-Izabela Chojnacka.
Prowadź swój pług przez kości umarłych-Olga Tokarczuk.

106

Wielkie wrażenie zrobiła na mnie ostatnio książka "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" Mario Vargasa Llosy
Z noty wydawcy - ZNAK

Miłość, która naznacza los. Kobieta, która jest zdolna do wszystkiego. Szelmostwa, które doprowadzają mężczyznę do granic szaleństwa.

Życie Ricarda wyglądałoby zupełnie inaczej, gdyby jako nastolatek nie poznał niegrzecznej dziewczynki. Od pierwszego spotkania przez niemal pięćdziesiąt lat ukochana będzie bez uprzedzenia pojawiać się i równie niespodziewanie znikać z jego życia. Każdy jej powrót ? w Limie, Paryżu, Londynie, Tokio i Madrycie ? zbiegnie się z odsłoną kolejnej sceny w dziejach najnowszej historii świata. Femme fatale jak tajemniczy demiurg decyduje o życiu Ricarda, jest wszystkimi kobietami na raz, pozostając jednocześnie tylko niegrzeczną dziewczynką.

"Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" to historia miłości, inspirującej, toksycznej i perwersyjnej, która nadaje życiu sens, a zarazem bezlitośnie go odbiera.

"To studium miłości odciętej od całej mitologii romantycznej. (?) Mieści się w niej wiele, wszystko, co jest związane z naturą człowieka: instynkt, seks, namiętność, także ta duchowa, fantazmaty, które kształtują nasze relacje, czynią nas lepszymi czy gorszymi ludźmi".
Mario Vargas Llosa
[Znak, 2007]

107

kiedys czytali Szelmostwa...w Trójce - wtedy sobie myslalam zey wlasnie przeczytac i w koncu nie przeczytalam...chyba sobie kupie z racji znizki w merlinie smile bo poza czytaniem uwielbiam tez kupowac ksiazki

108

posiadaczka napisał/a:

Od niedawna acz zapomniany William Wharton: Ptasiek (...)

Jedna z moich ulubionych książek!!
Ja na dzień dzisiejszy polecam "Hakawati" (Rabih Alameddine) , jest to najbarwniejsza z książek jakie czytałam! Wciągające, przeplatające się historie "nie z tej ziemi" (nie chcę zdradzać fabuły ani sposobu przeplatania się historii, ale akcja dzieje się w wielu płaszczyznach: współczesnej, przeszłej, oraz bajkowej, wraz z historiami mistrza opowieści ;> ). Przyznam, że nawet moje sny nabrały kolorów rodem z piaszczystego wschodu.

I moje niedawne odkrycie: Klejnot Medyny (Sherry Jones) - historia Aishy, najmłodszej żony Mahometa. Jeśli ktoś interesuje się światem islamskim, to ważna pozycja (m.in. dlatego, że na wschodzie nie są jej miłośnikami , a warto poznać obydwie strony sporu ;-) ) . Trochę magii wschodu, trochę, wplecionej w fabułę, historii, trochę ckliwości smile (wzruszyłam się, gdy Mahomet kolejny raz wyszedł z pokoju Aishy, zostawiając ją "z niczym", heh smile ) . (Książkę kupiłam parę dni temu w jakiejś promocji, bodajże carrefourze za 9,90 zł, więc można zapolować na nią )

109

Posty przeniesione:

mika789 napisał/a:

Ostatnio czytałam "Pamiętnik" i "Jesienna miłość" Nicholasa Sparksa, "Bez mojej zgody" Jodi Picoult i "11 minut" Paulo Coelho.

Szukam czegoś podobnego. Mam nadzieję, że mi coś polecicie;)
Z góry dziękuje.

Kotka napisał/a:

Widzę że interesujesz się książkami młodzieżowymi więc może "dama, walet, dwójka trefl" napisaną przez jackie stevens właśnie skończyłam ją czytać nawet niezła. Polecam też książki z serii "replika" marilyn kaye. Są bardzo dobre pozdrawiam i miłego czytania życzę wink

blubel_25 napisał/a:

Bardzo polecam " W pewien wrześniowy poranek " pierwsza książka która wzruszyła mnie do łez. Ostatnio pożyczyłam tą książkę do pracy koleżance i stwierdziła że nie może jej mieć w pracy bo ryczy jak bóbr smile

uwięziona między zmysłami napisał/a:

Skoro ostatnio czytałaś Coelho to polecam Ci również "Weronika postanawia umrzeć".
Ja z kolei całkiem niedawno czytałam następujące książki:
1. "Nieznośna lekkość bytu" - Milan Kundera
2. "Kruchość porcelany" - Monika Sawicka
3. "Oskar i pani Róża" - Eric-Emmanuel Schmitt (podczas czytania oczywiście płakałam)
4. "Lot nad kukułczym gniazdem" - Ken Kesey
5. "Pachnidło" - Patrick Suskind
Być może już czytałas w.w książki, ale jeśli nie, to serdecznie je polecam. Jeżeli natomiast szukasz czegoś lekkiego to z czystym sumieniem mogę zarekomendować wszystkie książki pani Joanny Chmielewskiej (może oprócz jej książek autobiograficznych i tych w całości poświęconych tematom hazardu), a w szczególności "Całe zdanie nieboszczyka", tu pani Joanna przeszła samą siebie.
No i może jeszcze coś z klasyki, czyli koniecznie musisz przeczytać "Wichrowe wzgórza" Emily Bronte oraz powieści Jane Austen, równie lekkie, co i przyjemne, a do tego jakże ważne w historii beletrystyki.

110 Ostatnio edytowany przez Iryska (2010-08-17 21:30:53)

smile

Dobry wieczór,

ostatnio przeczytałam "Żar" S. Maraia - jest to krotka książka o przyjaźni.

Zamieszczam recenzje książek i filmów na swoim blogu. Wystarczy KLIK w poniższy link.

Dobrej nocy życzę Wam miło. smile

111

Ostatnio skończyłam czytać "Ogród wiecznej wiosny" C.L. Barrio. Sporo czytałam na blogach na ten temat, pisałam z resztą wcześniej że przymierzam się do tej książki. Muszę przyznać, że bardzo mi się podobała, nie jest to "Sto lat samotności" ale czyta się ją równie przyjemnie. Polecam wszystkim, którzy jeszcze wybierają się na wakacje! smile

112

Cwiczenia z utraty - Tuszyńska (chyba...) goroąco polecam

113

Polecam ksiązkę "Doskonały uwodziciel" Oliver Kuhn- książka dla mężczyzn ukazująca metody na zdobycie kobiet...jednakże myślę, że kobiety powinny ją również przeczytać i być na bieżąco z technikami psychologicznymi jakie faceci na nas wykorzystują...co by nie było czytają sporo artykułow na temat uwodzenia, uczęszczają na różnorakie kursy..tylko po to by nas zdobyć...jednak nie zawsze kierują się sercem...zatem warto odróżnić o co danemu osobnikowi płci męskiej chodzi..czyż nie?? Polecam gorąco...na allero napewno jest w sprzedaży big_smile

114

smile

Napisalam recenzje książki, można ja przeczytać:

http://www.infotuba.pl/kultura_sztuka/k … _a9847.xml

115

Bardzo polecam książkę Grega Mortensona pt." trzy filiżanki herbaty". To wzruszający reportaż o człowieku, który pomagał Pakistańczykom budując przez wiele lat im szkoły. Przedstawia ciekawy, zupełnie inny od naszego świat, przekazuje wartości, bardzo mi się podobała.

116

Polecam książki rosyjskiej pisarki Darii Doncowej. Pisze one kryminały z humorem. Bohaterką jej książek jest Daria- żona, matka, teściowa i wielbicielka psów. Chyba w każdej z książek jest pokrótce nakreślona przeszłość Darii (więc można zacząć czytać od którejkolwiek części smile ) - Daria nie żyła kiedyś na wysokiej stopie dopóki jej najlepsza przyjaciółka nie wyszła bogato za mąż i błyskawicznie owdowiała i odziedziczyła wink Dzięki pomocy owej przyjaciółki Daria ma pieniądze i mnóstwo czasu dla siebie, a oprócz tego naturalny talent do ładowania się w tarapaty. Pech zawsze pcha ją w środek jakiejś kryminalnej zagadki, a Daria nieco chaotycznie, humorystycznie, ale jakże sprawnie staje się detektywem-amatorem.
Polecam jej śmieszne, lekkie i wciągające historie pod tytułami:
"Nieściśle tajne"
"Zjawa w adidasach"
"Żona mojego męża"
"Kłamstwo na kłamstwie"
"Zupa ze złotej rybki"
"Śpij, kochanie"
"Manikiur dla nieboszczyka"
"Poker z rekinem"

117

Ja polecam klasykę:
Mario Puzo- "Ostatni Don"
Michaił Bułhakow- "Mistrz i Małgorzata"

118

czytam te "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" i wkurza mnie ze on jest taki głupi i ciągle cierpi a ona nieustannie go wykorzystuje.
kocha ją całym sobą....ech jaka piękna romantyczna miłość smile

119

John Irving, każda jego powieść to kilka dni wyciętych z życiorysu, nie mogę się oderwać, dlatego aż boje sie kupić jego nowe dzieło "Ostatnia noc w Twisted River"

120

Ostatnio przeczytałam piękną książkę o sile miłości rodzicielskiej i o tym, ze cuda czasami się zdarzają. To książka pt."Opowieść ojca" Ruperta Isaacsona

121

dr Barbara De Angelis

Sekrety mężczyzn, które powinna znać każda kobieta.
Czy będzie z nas dobrana para? Kogo unikać, a kogo poszukiwać

Sekrety kobiet. Co twój partner powinien wiedzieć o tobie
Ja kocham, ty kochasz. Poradnik dla par
Prawdy o życiu. Poradnik dla wrażliwych

fragment porad    z Sekrety kobiet. Co twój partner powinien wiedzieć o tobie 
3 podstawowe prawdy o kobietach

1dla kobiety najważniejsza jest miłość
2 kobiety są kreatorami
3 kobiety utrzymują uświęcony stosunek z czasem
4 kobiety uwielbiają planować wszystko i poprawić wszystko
Co mężczyzna powinien wiedzieć

Zapewnianie kobiety o miłości i przywiązaniu to jeden Z skuteczniejszych sposobów na wzbudzenie w niej poczucia bezpieczeństwa emocjonalnego.
Wspólnie z nią podejmuj decyzje.
Zwierzaj się z potrzeb.
Mów o trudnościach i kłopotach.
Proś o radę i opinię.

Oto kilka sposobów, na jakie ukochaną możesz zapewnić
swym uczuciu:

Wyrażaj słowami miłość i uznanie.
Mów, dlaczego jej potrzebujesz.
Ukazuj czułość fizyczną, nie tylko przed seksem, ale przez cały
czas.
Kiedy wyczuwasz, że partnerka w związku nie czuje
bezpieczna, mów jej rzeczy, które w takich chwilach najbardziej potrzebne, i to nie raz, a wiele razy.
często się z nią komunikuj, tak by wiedziała ,że o niej myślisz

3 sekretne potrzeby każdej kobiety
potrzeba bezpieczeństwa
potrzeba łączności
potrzeba by być doceniana

Każda kobieta ma własną listę spraw, które wywołują
mniej lub jej odbierają poczucie bezpieczeństwa..
wierność-flirty
komplementy-krytycyzm
konsekwencja-niekonsekwencja
pewność-nieodpowiedzialność
wspólne działanie-odpychanie
współczucie-osadzanie
bliskość-zamykanie Sie w sobie
rozmowy-milczenie
stawianie czoła problemom- zaprzeczanie problemom
ustalanie rozkładu zajęć i planowanie- mgliste obietnice i dwuznaczność
zapewnienie o uczuciu-brak zaangażowania

Co mężczyzna powinien wiedzieć Żeby kobieta mogła czuć się docenianą, potrzebuje  więcej niż tylko obecności partnera w związku Potrzebuje, by okazywano jej uznanie poprzez
Czyny i słowa

Cztery sekretne sposoby, jak sprawić, by ukochana kobieta poczuła się doceniana
1. Okazuj, że jej szczęście jest sprawą najważniejsza
2. Interesuj się jej życiem.
3. Okazuj, że jest ci potrzebna i że cenisz sobie jej rady
4. Przekonuj, że nie bierzesz jej miłości za pewnik.

122

A ja zaproponuję kategorię, której tutaj nikt nie porusza ;P.
Fantasy.
Seria Temeraire Naomi Novik przezabawna, barwna historia smoczyska co to w czasach wojen napoleońskich grasuje smile

I inna autorka: Trudi Canavan; trylogie Czarnego Maga, Ery Pięciorga.

Kto lubi fantasy temu podejdzie.
Choć przyznam, że to świeży powiew i nowi autorzy. Fantasy już zmieniło się od czasów Le Guin,  Andre Norton.
Nowe podejście. Samemu trzeba ocenić, czy odpowiada smile.

123

Ja natomiast zaproponuje książkę Melanie La'Brooy"Serce nie sługa" książka dość ciekawa, opowiada o tym jak porzucona przez faceta kobieta zakochana w powieściach J. Austin stara się samotnie przetrwać w wielkim mieście starając się zapomnieć o byłym odkrywając przy tym iż jest seryjną monogamistką. Powieść ciekawa, z interesującymi zartami i zwrotami smile

124 Ostatnio edytowany przez Delta (2010-10-01 22:51:30)

"Wroniec" Dukaja -koniecznie -polecam, pieknie opisane czasu peerelowskie, gdzie wystepuja Milipanci i maszyna-szarzyna i inne stwory big_smile
a skoro o fantasy też mowa to oczywiście tez Pratchett ! smile

125

No Pratchett to rządzi fokle big_smile. Nieodwołanie big_smile.

126

Szukam jakiejś fajnej książki do wypożyczenia w bibliotece o tematyce religijnej-może ktoś mi coś doradzi?

127

Nie, ja o innej tematyce.
"hiszpański smyczek" - ja dopiero zaczęłam czytać, ale już nie mogę sie oderwać:)

128

tamira a o czym to?

129

"11 minut" P. Coelho - świetnie się czyta!

130

Anthony de Mello "Przebudzenie"!!!

Posty [ 66 do 130 z 533 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024