Netkafejka 20 + ... czyli netkafejka wczesajki ... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 20 + ... czyli netkafejka wczesajki ...

Strony Poprzednia 1 … 81 82 83 84 85 … 163 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5,331 do 5,395 z 10,560 ]

5,331

Odp: Netkafejka 20 + ... czyli netkafejka wczesajki ...

a nie wiem. jakoś tak big_smile
najpierw zaczęłam w wierszach wylewać swoje żale, potem przeszłam do 'poważniejszych' rzeczy
a teraz studiuje dziennikarstwo
lubię pisać big_smile

Zobacz podobne tematy :

5,332

Ale nigdzie jeszcze nie wrzucałaś ich? Na żadną stronkę.

5,333

nie. myślałam o tym blogu, co pisałam, ale żeby jakoś tak upubliczniać...? nie wiem. może kiedyś, narazie bardziej do szuflady, jak to się mówi, piszę

5,334

I dla "efektów" tongue

5,335

I dla "efektów" tongue

5,336

teraz odkąd mam Ł to też pewnie będzie jednym z wyznaczników i celów big_smile

5,337

I prócz opowiadań jeszcze smsy big_smile

5,338

o taaakk big_smile
fajne sa też takie że brzydko powiem seks-telefony big_smile
to tez działa na wyobraźnię big_smile i to rewelacyjnie działa big_smile

5,339

No ba, o tym to wiem big_smile
Słuchanie czy czytanie bywa lepsze niż oglądanie wink

5,340

dokładnie, bo w tym wypadku działa jeszcze wyobraźnia, która może góry przenosić big_smile

5,341

Dokładnie, wyobraźnia zdziała więcej niż jakiś tam obrazek big_smile

5,342

my tu gadu, gadu a tu ochota rośnie big_smile:D
a Ł. siedzi za zachodnia granica i zapewne w najlepsze śpi sad
no nic smile
za to jak wróci to go nie wypuszczę big_smile

5,343

No big_smile Albo czyta erotyki big_smile

5,344

na pewno śpi big_smile wstają koło 6 rano więc śpi big_smile
ja też idę do łóżka, muszę wstać za 4 i pół godziny big_smile nie wiem jak ja to zrobię, ale dam radę big_smile:D
dobranoc i do jutra big_smile

5,345

Też idę, dobranoc big_smile

5,346

RoBaCeK78 napisał/a:

madz88 to u mnie nieee... mama po liceum, tato po zawodówce... jednak oni mają już swoje lata. rocznik '55 i '56 także wtedy to były całkiem inne czasy big_smile

Moi to rocznik '47 i '48 tongue Dlatego nie zgodzę się że kiedyś inne czasy były. Mój dziadek np w międzywojniu skończył Polskiego Wawenberga (czyli dzisiejszą Politechnikę) a potem studiował w Paryskiej Sorbonie smile Także nie zgodzę się, że to były takie czasy że ludzie nie studiowali, fakt faktem mniej studiowali, bo nie było im to potrzebne. Prace miał każdy! Szkoda, że teraz nie ma już takiego zapisu w konstytucji tongue

Ze mnie jest urodzony umysł ścisły, pisać nigdy nie umiałam i zawsze mnie to przeraża, ale na studia poszłam humanistyczne, nie ma to jak bunt przed maturą i koniec tradycji Politechniki Warszawskiej tongue

5,347

a to moi chyba leniuchy byli big_smile
u mnie  z opowiadań babci wiem, że gospodarka kwitła, krowy świnie i te sprawy, więc mieli zajęcie. szczerze mówiąc nie wiem jak wtedy  było z uczelniami ale na pewno było ich mniej i nie były tak potrzebne jak teraz

5,348

hehe dokładnie u mnie tak samo było krowy świnie i konie i gospodara i nic więcej. Prababcia podobno jeszcze problemy z czytaniem miała. Porażka ale takie czasy były.;/
A zgadzam się z tobą że szkoła teraz jest bardziej potrzebna.

A czy dla mnie też znajdzie się jakiś erotyk??? :PP

5,349

jak podasz maila to najpierw Ci podeślę to co mam tongue
a potem najwyżej podeślę kolejne egzemplarze big_smile:D

5,350

Już się nie mogę doczekać smile

Kocham czytać:)

tesia369@wp.pl

Dziękuję smile :*

Dziewczyny wiecie co - odchudzam się 3 dzień, masakra wszystko mnie wkurza i irytuje.

Ciężko ze mną wytrzymać.

5,351

poszło smile

ja też uwielbiam czytanie, nie tylko takich hot tekstów. ogólnie uwielbiam książki smile

masz jakaś konkretną dietę, czy sama ja sobie ustalasz?

5,352

RoBaCeK78 napisał/a:

a to moi chyba leniuchy byli big_smile
u mnie  z opowiadań babci wiem, że gospodarka kwitła, krowy świnie i te sprawy, więc mieli zajęcie. szczerze mówiąc nie wiem jak wtedy  było z uczelniami ale na pewno było ich mniej i nie były tak potrzebne jak teraz

No tak jak gospodarstwo było to po co studia smile Moi rodzice oboje z miasta że tak to powiem, a dziadkowie to bądź co bądź szlachta była więc też pewnie dlatego wszyscy zawsze bardzo dobrze wykształceni byli. Ponoć mój pradziadek w stanach studiował w Stanford - taka rodzinna legenda ale nikt nie wie czy to prawda tongue Bo że dziadek w Sorbonie to mam na to papiery tongue Ale to były takie fajne czasy (nie licząc wojny), szkoda że z tego szlachectwa to tylko nazwisko mi zostało bo całe włości ziemskie i majątek (jak to babcia powiadała jak byłam mała) ruskie zniszczyli i wywieźli.

RoBaCeK78 napisał/a:

masz jakaś konkretną dietę, czy sama ja sobie ustalasz?

Od diet jestem prawie że ekspertem jak by któraś potrzebowała coś się dowiedzieć wink Niestety na mnie żadna dieta nie działa bo mój organizm za mało enzymów produkuje i musiałabym całe życie jeść niebezpieczne leki, albo 200 kalorii dziennie żeby być szczupłą. Dlatego sobie darowałam odchudzanie i jem po prostu zdrowo, staram się być aktywna a i tak dużo za dużo ważę, taki już mój los, czasem się z nim godzę ale czasem mam mega doła z tego powodu. Szczerze to tylko moi rodzice i siostra wiedzą o moim problemie, mój najlepszy przyjaciel nie wie tego nawet, teraz jest na diecie i co chwila się mi chwali jak to ładnie chudnie a mnie aż za serce ściska, że ja tak nigdy nie będę mogła sad I zastanawia mnie czy mu o tym nie powiedzieć, powinnam wiadomo, ale się wstydzę po prostu sad

5,353

madz88 napisał/a:

Niestety na mnie żadna dieta nie działa bo mój organizm za mało enzymów produkuje i musiałabym całe życie jeść niebezpieczne leki, albo 200 kalorii dziennie żeby być szczupłą. Dlatego sobie darowałam odchudzanie i jem po prostu zdrowo, staram się być aktywna a i tak dużo za dużo ważę, taki już mój los, czasem się z nim godzę ale czasem mam mega doła z tego powodu.

nie wiem czy ja nie mam podobnie. też dużo próbowałam...
biegałam, ćwiczyłam, nie jadam słodyczy w dużych ilościach- bardzo sporadycznie, uwielbiam owoce, warzywa, ale dalej jestem przy kości... w akcie desperacji nawet łykałam tabletki- dały całe, wielkie G...
już się spisałam na straty jak ex ze mną zerwał (nie z powodu tuszy), powiedziałam sobie, że kto zechce taką 'baryłkę' jak ja, ale znalazł się smile
poznaliśmy się na czacie- czysty przypadek big_smile ja weszłam dla poprawienie sobie nastroju i zaczęliśmy gadać, i gadać, i gadać big_smile
ostrzegałam przed swoim wyglądem, ale on mi powiedział, że nie lubię szkieletów, jak zapytałam czy lubi baleron, to powiedział, że uwielbia big_smile:D
i teraz jestem na etapie, żeby zacząć się akceptować, jednak nie jest komfortowo, bo nieraz człowiek chciałby się opalać czy cokolwiek, a to aż wstyd się nieraz rozebrać... panicznie bałam się mu pokazać nago... w dalszym ciągu towarzyszy mi Pan W. (pan Wstyd:D), jednak on ciągle mi powtarza, że jestem śliczna, że kocha mnie taką, jaka jestem, i że jak będę tak narzekać to mi da kopniaka w du** big_smile (te kopniaki to są za wszystko big_smile ja jego, on mnie- ale jak narazie tylko czyste grożenie kopniakami big_smile)
z czasem może mi minie.
chciałabym schudnąć, ale dla mnie to naprawdę nie lada wyczyn.... jednak nie chcę dać za wygraną i wciąż próbuję big_smile:D co się da i jak się da big_smile

ajaj, ale się rozpisałam big_smile

5,354

RoBaCeK to masz niesamowite szczęście mając takiego faceta przy boku.
Ja niby też za wygraną nie daje, np bardzo mi pomaga siłownia, ale pod względem bardziej samopoczucia, niestety chwilowo brak pieniędzy i musiałam moją siłownię zawiesić, ale jak tylko zacznę pracować (a mam nadzieję niedługo, szukam szukam smile to na pewno wrócę!

5,355

Dziewczxyny tylko Was zostawic same na jedna noc, a wy juz to o erotykach i to o 2 w nocy lol spania nie macie?? ahh tak, glodnemu chleb na mysli lol ja erotykow tam nie ogladam, ale temat seksu mnie bardzo kreci tongue

Co do diet, to ja rowniez bylam na killku, ale najlepuej wspominam dukana:) akurat bardzo lubie nabial, wiec zdala mi sie ta dietka, schudlam nawrt przy niej, ale potem doistalam uczulenia od tych jajek i okazalo sie, ze jestem alergiczka. Mam alergie pokarmowa na mleko, nabial ogolnie :] i nie jadlam rzeczywicie przez jakis czas tych rzeczy, ale potem wrocilam do tego i teraz znow jem jogurciki, i poki co nic mi nie wyskakuje, ale mam masc na sterydach jak cos i tableteczki tongue
A najbardziej schudlam na diecie -NIC NIEJEDZENIA tongue tzn przez 3 miesiac ejadlam tylko jedno jablko dziennie :] i schudlam jakies 15kg i takl odzywailam sie od jedzenia, ze nawet na nie patrzec ie nie moglam i takim sposbem prawie w anoreksje wpadlam smile potem zarlam jak swinia i nie przycztylam ani kilograma, przytyc w ogole nie moglam. No ale poszlam na studia i alkohol swoje zrobil i kg przyszly tak szybko jak nie wiem, tzn nie wszystkie ale z 5kg tongue

Ahhh dostalam 5 z ustnego egz big_smile

5,356

Mika gratuluję 5!!!

Dieta nic nie jedzenia czyli głodówka jest najgłupszą dietą na świecie, tego nie powinno nawet się dietą nazywać!
Co do dukana... dieta po której w szpitalu wylądowałam... radzę zapytać lekarza przed jej zastosowaniem, szczególnie jak w rodzinie są problemy z nerkami.

5,357

Dzieki:)

Akurat u mnie nikt nie mial problemy z nerkami, ja tez sie dobrze przy niej czulam, bo moje jedzenie przed dukanem bylo podobne - jogurty, nabial na pierwszy miejscu. No i tylko wzielam ja troszke zmodyfikowalam, a ze bylam wtedy po wycieciu migdalow i przez miesiac nic nie molam prawie przelknac z bolu, a jak juz mialam sniadanio-obiado-kolacje (czyt. jogurt) to wczesniej musialam wziac ketanol, bo bez tego ani rusz. No i przy tym schudlam, a potem jeszcze ten dukan, wiec tez troche mi zlecialo, ale teraz mi wrocilo sie jakies z 3kg:/

5,358

Gratulacje za Egzamin :*:*

A dieta Dukana - straszna jest nie lubię jeść jajek. Za to kocham warzywa a w pierwszym etapie nie ma ich w ogóle. Dramat! Slyszałąm że ona powoduje duże problemy zdrowotne. ALe postanowiłam to wykonuje:) A schudnąć chcę dla samej siebie, choć mam skłonność do tycia i wiem że będzie mi ciężko. Mój mi powiedział że jak za bardzo schudnę do mnie utuczy:P W sumie to też trochę jego winna bo jak się poznaliśmy to byłam chudsza niż teraz, a dopiero nie dawno mi powiedział że on tak specjalnie niektóre rzeczy mi dawał żebym przytyła. Ale jak się kocha to się nie widzi:P:P

Wiele diet już przeżyłam Kopenhaska - dramat, na jogurt naturalny nie mogę patrzeć.
Ale to wynika też z tego że za dużo nabiału nie mogę jeść bo wymiotuje.

Teraz marze żeby wytrzymać w  tej diecie chociaż 2 miesiące smile:)

A nie wiecie po ilu dniach widać rezultaty w diecie Dukana??

5,359

tesia, no w 2 fazie sa dopiero warzywa, choc i tak za bardzo nie jadlam tylko tak jajkowalam sobie big_smile az przejajkowalam i przejogurtowalam i wyskoczyly mi plamy okropne i widoczne:/ no i okazalo sie, ze to ta alergia pokarmowa, wiec cala dieta poszla juz w las.
Jesli chodzi o efekty, to dosc szybko widac, tak po tygodniu, dwoch juz widac, przynajmniej powinno tak byc, ale wiadomo u kazdego to inaczej jest i kazdy to inaczej przechodzi, wiec tym tez nie ma co sie kierowac. Powinno sie tak 0.5-1kg tygodniowo tracic.

Dla mnie najgorsza byla ta kapuscina deita, gdzie sama zupe sie jadlo w dowolnych ilosciach. Matko Boska nagotowalam tego caly kociol doslownie lol i nie moglam zezrec tego, nawet jednego talerza, ba jednej lyzki!! okropienstwo!!! ale zmusilam sie i tak zjadlam cal kociol a ojciec powiedzial, ze jestem poje**** lol no i cos tam schudlam, ale na jednym kotle sie skonczylo, a gotowal sie na 2 palnikach lol

Kazda dieta jest dobra, ale w umiarze i jesli sie nie przesadza z odmawianiem sobie produktu, ktory jest dozwolony w diecie. Wszystko ma swoje dobre i zle strony.
Ja do tej pory nie umiem siebie zaakceptowac i chce schudnac sama dla siebie smile ale to tak gora 5kg.

5,360

Powiem ci że moja siostra też gotowała ten kocioł tongue hehe jej w ogóle nie smakował nawet pies nie chciał tego jeść.
Za to ja to mogłam jeść i jadłam i dla mnie pyszne było. smile

Ja siebie też nie akceptuje....hmmm choć się staram, ale wiem że chudym jest lepiej. Kurcze chce żeby mi się udało.

A czytałam że przy dicie Dukana nie powinno się ćwiczyć w pierwszym etapie. A zaszkodzi jak będę ćwiczyć?? Zależy mi na efektach.. I co do 2 fazy to ona jest na przemiennie z pierwszą tak??
oczytałam się dużo na forach ale na jednym jest tak na innym tak. A jak ją już miałaś to zdradź mi szczegóły. smile:)

5,361 Ostatnio edytowany przez Czarna21 (2012-01-26 22:56:17)

Mika09 napisał/a:

Dziewczxyny tylko Was zostawic same na jedna noc, a wy juz to o erotykach i to o 2 w nocy lol spania nie macie?? ahh tak, glodnemu chleb na mysli lol ja erotykow tam nie ogladam, ale temat seksu mnie bardzo kreci tongue

Co do diet, to ja rowniez bylam na killku, ale najlepuej wspominam dukana:) akurat bardzo lubie nabial, wiec zdala mi sie ta dietka, schudlam nawrt przy niej, ale potem doistalam uczulenia od tych jajek i okazalo sie, ze jestem alergiczka. Mam alergie pokarmowa na mleko, nabial ogolnie :] i nie jadlam rzeczywicie przez jakis czas tych rzeczy, ale potem wrocilam do tego i teraz znow jem jogurciki, i poki co nic mi nie wyskakuje, ale mam masc na sterydach jak cos i tableteczki tongue
A najbardziej schudlam na diecie -NIC NIEJEDZENIA tongue tzn przez 3 miesiac ejadlam tylko jedno jablko dziennie :] i schudlam jakies 15kg i takl odzywailam sie od jedzenia, ze nawet na nie patrzec ie nie moglam i takim sposbem prawie w anoreksje wpadlam smile potem zarlam jak swinia i nie przycztylam ani kilograma, przytyc w ogole nie moglam. No ale poszlam na studia i alkohol swoje zrobil i kg przyszly tak szybko jak nie wiem, tzn nie wszystkie ale z 5kg tongue

W nocy się najlepiej o erotykach gada tongue Ja też nie oglądam... wolę rozmawiać i czytać big_smile (No ostatnio tylko "Room in Rome" oglądałam wink)

Co do diet, na razie na szczęście nie potrzebuję tongue

I gratulację smile

5,362 Ostatnio edytowany przez RoBaCeK78 (2012-01-26 23:41:21)

Czarna21 napisał/a:
Mika09 napisał/a:

W nocy się najlepiej o erotykach gada tongue Ja też nie oglądam... wolę rozmawiać i czytać big_smile

dokładnie big_smile
a spania faktycznie nie było big_smile:D

Mika serdeczne gratulacje smile

madz88 napisał/a:

RoBaCeK to masz niesamowite szczęście mając takiego faceta przy boku.

wiem big_smile i tez się ciesze smile
teraz tylko starać się zaakceptować siebie. najgorszy etap smile ale dam radę- tak myślę:D

i jeszcze jedno SKOŃCZYŁAM PISAĆ PROJEKT big_smile:D:D:D ...w końcu big_smile
teraz do niego muszę jeszcze zrobić krótką prezentację w PowerPoint i zrywam z ekonomią big_smile

5,363

Ja tam spałam tongue Co prawda niezbyt długo, no ale.. big_smile

5,364

hehe, ja też 7 rano i pobudka big_smile:D
a jak się położyłam to tez od razu nie usnęłam, tylko jeszcze rozwiązywałam sudoku do latarki z telefonu big_smile
sudoku, moje maje zboczenie big_smile:D

5,365

Haha, ja się tylko muszę przytulić tongue

5,366

ja mam różnie, zależy jak mocno padnięta jestem big_smile

5,367

Jak jestem tak naprawdę mocno padnięta, to wystarczy mi nawet fotel big_smile

5,368

to ja wybredna jestem big_smile
w ciągu dnia nie usnę chyba, że zarwałabym nockę- choć i to nic pewnego :d

5,369

No, ale własne łóżeczko oczywiście najlepsze na świecie big_smile

5,370

nie koniecznie własne, każde łózko czy inne miejsce byle z odpowiednią osobą smile

5,371

Niby tak, ale jakoś tak wolę własne wink

5,372

to tutaj tez się różnimy big_smile:):P
widać że każdy jest indywidualny smile

5,373

No, chociaż generalnie usnę wszędzie tongue

5,374

nie wiem, nie sprawdzałam big_smile
ja się muszę zaaklimatyzować big_smile

5,375

A tak w ogóle najlepsze jest meldowanie się w hotelu. Pokój z jednym łóżkiem i mina recepcjonistki big_smile

5,376

mówisz o meldowaniu sie przez 2 kobiety?
jeśli tak to z pewnością mina godna oscara big_smile w Polsce nie jest to tak znane i akceptowane jak w innych krajach

5,377

No, ale w Polsce też nie wynajmujemy. Za granicą źle nie jest, ale często mina jest w stylu "O ja pier*" big_smile

5,378

i masz tu profesjonalistów w pracy big_smile:D:D lol

5,379

Dokładnie big_smile:D:D Ale i tak nie jest źle, w Polsce by pewnie było, że właśnie przed chwilą ostatni wynajęliśmy tongue

5,380

zawsze można wziąć taka parę za koleżanki, które chcą obnizyć koszta, chcoaż nie mam pojęcia czy faktycznie sa niższe bo skoro pokój 2osobowy to 2osobowy i tyle

5,381

A nie wiem, ale na ogół skojarzenia są wink

5,382

wiesz, wszystko zależy od osoby. niektórzy nie potrafią zaakceptować cudzej odmienności, nie mówię tu tylko o strefie łóżkowej

5,383

No nie, moi rodzice przykładem hehe.

5,384

powiem Ci/Wam, że mam w rodzinie transseksualistę. najbliższy kuzyn/kuzynka
nigdy nie podejrzewałam go/jej o to, że może mieć takie wewnętrzne zaburzenie. rodzice też robią wszystko żeby przeszkodzić mu być nią.
ja nie krytykuję go/jej, bo nie o to w tym chodzi. każdy ma własna wolę
ja staram się jak mogę pomóc i wesprzeć, bo wiem ile to dla niego/niej znaczy
sama nieraz nie wiem jak mam się do niego/'niej zwracać

5,385

Mi to szkoda ich trochę, że tyle muszą wycierpieć i przejść żeby być w końcu sobą.

5,386

ech  mam doła sad jutro egzamin a ja  czuje się jak bym miała się za chwilę rozpaść ze smutku sad  po za tym tęsknie za innym światem
co u was ?

5,387 Ostatnio edytowany przez RoBaCeK78 (2012-01-27 01:18:48)

Czarna21 też mi trochę szkoda takich ludzi. jestem tolerancyjna i mega wyrozumiała. nie potrafię zrozumieć tego, że rodzina może jeszcze tak bardzo wszystko utrudniać...
a na temat sex, les możemy gadać tu, żeby tam nie offtopować smile

Sheep12 nie dołuj się smile zdasz śpiewająco smile
a jeśli nie to się pomylę big_smile

u mnie w porządku, dziękuję smile

5,388 Ostatnio edytowany przez Czarna21 (2012-01-27 01:19:54)

RoBaCeK78 - no niestety, moi rodzice to tragedia. Teraz z jedną siostrą i bratem znowu konflikt.
W porządku, mi bez różnicy w którym temacie big_smile

Sheep12 - zdasz na pewno, będziemy kciuki trzymać smile
I u mnie też w porządku smile

5,389

ten przypadek ts (strasznie przedmiotowo brzmi, ale nie wiem jak inaczej nazwać) to też akceptuje i staram się zrozumieć jedynie ja, moje dwie siostry i mój brat.... najbliższa rodzina się nawet odsuwa, jego/jej rodzeństwo...
a to boli jeśli nawet w rodzinie nie ma się oparcia...

5,390

No bardzo boli, bo w rodzinie powinno być przede wszystkim.

5,391

dokładnie, ale sama widzisz po sobie...
coś jest w tym, że z rodziną się na zdjęciach najlepiej wychodzi...

Kochana, daj mi jakieś pół godzinki i wracam do Ciebie i do dyskusji, muszę się tylko umyć wink

5,392 Ostatnio edytowany przez Czarna21 (2012-01-27 01:33:52)

No ja tylko z rodzeństwem i ciocią nigdy problemów nie miałam smile

W porządku, myj się myj, u mnie i tak jeszcze dziewczyna nie śpi, to i ja nie idę big_smile

5,393

wróciłam big_smile

to ja jako tako na kontakt z rodzeństwem nie narzekam. tylko młodszego brata jak widzę to ciśnienie zaraz w górę big_smile
jakoś za nim nie przepadam D:

5,394

Haha, no to ja mogę śmiało powiedzieć, że kocham rodzeństwo, wszystkich wink Chociaż jedna siostra trochę taka hmm dowcipna bardzo, no ale też w porządku big_smile

5,395

to ja tak tylko na młodego reaguje... takie trochę z niego dziecko pomimo 16 (!) lat... w tym roku ma mieć 17 a dla mnie jest jak 12latek...
ale może kiedyś on się zmieni i mój stosunek do niego też.... zobaczymy, czas pokaże big_smile

Posty [ 5,331 do 5,395 z 10,560 ]

Strony Poprzednia 1 … 81 82 83 84 85 … 163 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 20 + ... czyli netkafejka wczesajki ...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024