Usunięcie ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Usunięcie ciąży

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 261 do 325 z 566 ]

261

Odp: Usunięcie ciąży

Nie zabraniam, tylko wiem jak później będą się czuły takie kobiety. Takim osobom trzeba dać wsparcie. Wiele osób mówi, że w takiej sytuacji wsparcie powinno się mieć w chłopaku. Nie prawda. Bo co innego patrzeć w przerażone oczy chłopaka, który mówi "będzie doborze" a co innego w oczy koleżanki/przyjaciółki czy kogo tam jeszcze, w których jest troska i jakaś nadzieja. I jeżeli komuś się daję tę troskę ale strach jest większy od tego, już nic więcej nie możemy zrobić bo faktycznie zabronić nie wolno i nawet jak ktoś to zrobi nie wolno udawać, że nic się nie stało, bo taka osoba  tak nie myśli i znów trzeba okazać jej współczucie.

Koniec. Zaczynam wspominać.

Zobacz podobne tematy :

262

Mój dzidziuś miałby prawie 2 miesiące.

263

Cookie pamiętaj że wiele kobiet owszem będzie czuło tak jak ty ale nie wszystki i tu chodzi o ten odsetek który tak czuł nie będzie. Pamiętaj każda z nas jest inna nie można twierdzic że każda żałuje ja znam conajmnie 3 które nie żałuja i 3 które żałują więc jednak nie można mówic za każdego.

264

Jest też wiele takich kobiet, które skrywają to w sobie i niby nie widać, że żałują, mówią, że nie żałują a naprawdę jest inaczej. Tak ma moja koleżanka. Po niej nie widać. Ale kiedyś mi się wyżaliła. Po prostu pękła.

265

Dobrze ale ciężko ci zrozumiec że też są takie co nie żałuja i już nie rusza ich to po prostu.

266

ale to są ludzie? czlowiek istota rozumna, nie tylko ciało. dusza, rozum, wartosci,emocje.
jak dla mnie ktos,kto po czyms takim jak usuniecie dziecka "Ot ta", "wpadłam" nie ma zadnych wyrzutów to juz jakies szalenstwo. mysle,ze predzej czy pozniej do kobiety to dociera. niestety-czesto dopiero wtedy, kiedy chca miec dziecko a ... nie moga-przez tamto.

267

beatkam63 napisał/a:
Jeanne napisał/a:
beatkam63 napisał/a:

Zabezpieczam się ale w sytuacji powyżej  usunęłabym ciążę. Guzik mnie obchodzi opinia innych. Odpowiadam za siebie.

To nie było pytanie do Ciebie beatka63.Guzik mnie obchodzi Twoja opinia.

To kieruj pytania imiennie. Mnie guzik obchodzi twoje zdanie. Czyli remis.

Gdybyś przeczytała cały wątek wiedziałabyś do kogo były skierowane moje słowa.P prostu nie czytasz z uwagą.Nie miałam okazji z Tobą wymienić się poglądami, ani zacytować Twojej wypowiedzi.Mój post był skierowany do fenix.
Nie mam zamiaru toczyć z nikim pojedynków na słowa lecz wymieniać poglądy.Na tym polega dyskusja.A skoro Ciebie nie obchodzą opinie innych , to i moje także.Dlatego też stwierdziłam , że nie interesują mnie Twoje.Nie rozumiem tylko jednego: skoro takie jest Twoje stanowisko w tej sprawie , to po co dalej się udzielasz? Bo ja po to , żeby poznać co myślą inni.

268

fenix napisał/a:

Beatkam63 wiesz jak są dwie osoby o podobnych poglądach już ciężej je uciszyc niż jedną.
I musze się zgodzic nigdy nie mozna miec pewności jak się postąpi dopuki nie stanie się przed faktem.

Miałaś nadzieję , że Ty uciszysz nas wszystkie ? smile
Zastanów się co piszesz.Dobrze wiesz , że wypowiadają się tutaj osoby , które przed takim faktem stanęły.I dokonały wyboru.

269

Zgadza się tyle że te osoby miały prawo do wyboru i nikt im tego nie zabraniał niech każdy odpowieada za własne czyny.  Ja nie musze nikogo uciszac bo nie na tym polega dyskusja , nie wiem czy doczytałaś ale zostałam określona jako domniemany morderca smile

270

To prawda , dyskusja zaczęła toczyć się dość ostro .
Widzisz ...takie wybory niosą za sobą poważne konsekwencje ,z których większość nie zdaje sobie sprawy lub nie chce przyjąć do wiadomości.
Powinni wiedzieć , że anim się zdecydują na taki krok , są inne sposoby , żeby temu zaradzić.Aborcja nie jest rozwiązaniem.
Czy zdajesz sobie sprawę ile kobiet dokonywało by aborcji tylko i wyłącznie ze strachu lub dlatego , że ciąża skomplikuje im życie?
Nie każda kobieta jest dojrzała do podejmowania takich decyzji, dlatego ktoś decyduje za nich.

271

Jeanne owszem zgodze sie że niektóre po prostu nie rozumieją ale są jeszcze takie jak ja zimne ...
które mimo wszystko nie traktóją tego ani jako zabójstwo i na pewno nie zapłakały by z tego powodu , i nie mam tu na myśli zabiegu zamiast ale w określonych sytułacjach .
Czy każdy ma działac z normami bo jeśli tak to powinniśmy podporządkowac się krajom w których nierząd jest legalny, aborcja dopuczczalna a kara śmierci nadal obowiązuje.
Można a nawet powinno się uświadamiac kobiety czym jest aborcja jak wygląda ale prawo wyboru powinno się im pozostawic.

272

cookie nie wiedzialam. ale w tym momencie zamilcze. nie wiem co pisac. nie wiem. sad

273

przecież w sygnaturze nie napiszę 15 maja 08 zabiłam własne dziecko. tak bywa. najgorsze jest to, że dzidzia urodziłaby się mniej więcej wtedy kiedy mam urodziny. Dlatego też nie miałam ochoty na huczną 18stkę.

274

Przepraszam, ale mam wrazenie, ze Fenix po prostu tak pisze, aby utrzymac ta dyskusje na forum.
Trudno jest mi uwierzyc, ze kobieta BEDACA MATKA, potrafi byc tak zimna. Fenix, nie oceniam Cie, ale podwazylas juz wiele razy to co pisalam, oskarzajac mnie o nie psrawdzanie sowich informacji, podczas gdy dobrze ja wiem, jak i ty, ze byly one prawdziwe. Niom...ale jak ktos skrytykowal druga osobe, trudno jest sie przyznac ze nie mialo sie racji.

KOBIETKI, dalam pare wypowiedzi wczesniej link z 8 tygodniowym plodem. Fenix, pisalas, ze takie dziecko nie ma jeszcze twarzy, raczek, nozek, i ze przesadzam...przeciez kazdy, nie wazne czy za aborcja, czy przeciw, widzi, ze to dzieciatko ma cechy istoty ludzkiej, wiec nie pisz bzdrunie, ze to tylko pare lacacych sie komorek, bo juz slow nie mam...

Ale nie, przeciez jakby ktos popierajacy aborcje przyznal sie do tego, to podwazylo by to jego opinie o aborcji, bosze, co za bzdury...
I tak, na poczatku nie ocenialam, nadal nie oceniam nikogo, nie moj w tym interes. Ale jak ja mam napisac, ze taka osoba ma uczucia?

Wiecie, to moze jeszcze niechciane, narodzone niemowleta bedzie prawo zabic? No, w koncu jako takiej wolnej woli nie maja, sa zalezne, sa odpowiedzialnoscia innych i polegaja na innych...wystarczajace argumenty? Wiecie, nie zycze nikomu zle, ale takich ludzi bez uczuc dopadnie karma. What comes around goes around.

275

Acha, zapominalam jeszcze jedna rzecz. Pislama wczesniej o stronie gdzie mozna widziec zdjecia abortowanych dzieci i narzedzia uzywane do tych okrutnych czynow. Poniewaz, nie moge wklejac linkow, moge jes przeslac tym, ktorzy chceli by zobaczyc co czlowiek potrafi uczynic drugiemi, najgorsze, bezbronnemu stworzeniu. Ta strona jest drastyczna, okropna, a mnie osobiscie przyspozyla o lzy i skrety brzuszka ( tak, nie chcialam tego widziec, ale dzieki temu stoje jeszcze mocniej w moim przekonaniu na temat aborcji) Tylko wydaje mi sie, ze problem w tym, iz PISAC TO WSZYSCY UMIEMY, ALE SPOJRZEC PRAWDZIE W OCZY TO TROCHE TRUNDO, PRAWDA?

276

beatkam63-czasami jak chcesz zrobić coś czego jeszcze nie robiłaś na pewno zasięgasz opinii czy to koleżanki czy przyjaciół czy juz to robili,próbowali i jakie to wg.nich jest-prawda?na pewno ci się nie raz zdarzyło i nie tylko tobie-tak już człowiek ma że pyta innych przed podjęciem jakiejś decyzji,CookieBitch jest w tym przypadku kimś kto opisał swoją sytuację w tym temacie nie po to żeby być czyim kolwiek sumieniem tylko po to żeby właśnie przekazać swoje odczucia po tym co zrobiła.Nie wiem czy zauważyłaś ,ale ona nikogo nie ocenia i nie potępia tylko pisze jak się żyje ze źle podjętą decyzją.Poza tym nie ma moim zdaniem dozwolonego wieku na zabicie.Słusznie padło pytanie czy jeśli sytuacja materialna i finansowa zmusi Fenix do zabicia dziecka to czy to zrobi-ona chce żeby mieć prawo do podejmowania decyzji,tylko czy zdaje sobie sprawę jakie byłyby konsekwencje?Dlaczego usunięcie ciąży ma być pozbyciem się problemu?dlaczego każdy wybiera najłatwiejszą drogę?jest tyle wyjść z sytuacji ciężkiej .

277

Cookie, przykro mi, ze tak to sie skonczylo dla ciebie i dzidziusia.  Ale dzieki temu, ze podzielilas sie tym z nami, moze wiecej osob bedzie sobie zdawalo sprawe z konsekwencji usuniecia ciazy. Przeszlosci nie zmienisz, ale przyszlosc jest w twoich rekac.

278

fenix napisał/a:

Jeanne owszem zgodze sie że niektóre po prostu nie rozumieją ale są jeszcze takie jak ja zimne ...
które mimo wszystko nie traktóją tego ani jako zabójstwo i na pewno nie zapłakały by z tego powodu , i nie mam tu na myśli zabiegu zamiast ale w określonych sytułacjach .
Czy każdy ma działac z normami bo jeśli tak to powinniśmy podporządkowac się krajom w których nierząd jest legalny, aborcja dopuczczalna a kara śmierci nadal obowiązuje.
Można a nawet powinno się uświadamiac kobiety czym jest aborcja jak wygląda ale prawo wyboru powinno się im pozostawic.

Wiesz fenix...przerażasz mnie ... Nic więcej nie jestem w stanie napisać...

279

Fenix-skąd ty czerpiesz pomysły?aborcja,kara śmierci,nierząd, eutanazja-ja rozumiem że w twoim życiu nastąpiło wiele zmian ale patrząc na to co piszesz mnie również przerażają twoje spostrzeżenia

280

To fakt realia sa przerażające...
Ale tu nie o to chodzi chodzi o to że świata nie da się zbawic i niech każdy zajmie się własnym sumieniem, każdy ma prawo podejmowac decyzje nawet jeśli potem ma sie tego żałowac.

281

CookieBitch napisał/a:

przecież w sygnaturze nie napiszę 15 maja 08 zabiłam własne dziecko. tak bywa. najgorsze jest to, że dzidzia urodziłaby się mniej więcej wtedy kiedy mam urodziny. Dlatego też nie miałam ochoty na huczną 18stkę.

Przepraszam, że i ja się wtrącę tak w połowie dyskusji.
Cookie - pomimo tego, że jestem całkowicie za tym, aby aborcja była zakazana i też uważam jak niektóre z Was, że to zabójstwo - ile by maluch nie miał - czy 0,1 g czy 1 kg, to powiem Ci szczerze, że Ci współczuję. Niech to co Cię spotkało będzie przestrogą dla innych kobiet, które także chcą podjąć taką decyzję.
Nie rozumiem Twojego wyboru, ale nie mi go oceniać. Mam nadzieję, że kiedyś będziesz miała dzidziusia i będziesz dla Niego dobrą matką. To tyle. Pozdrawiam.

282

fenix napisał/a:

To fakt realia sa przerażające...
Ale tu nie o to chodzi chodzi o to że świata nie da się zbawic i niech każdy zajmie się własnym sumieniem, każdy ma prawo podejmowac decyzje nawet jeśli potem ma sie tego żałowac.

Tak , tu muszę się z Tobą zgodzić.Realia są przerażające...
Wiesz ...tak czytam te Twoje wypowiedzi o możliwości wyborów , wolnej woli...o tym , ze masz żal do losu , ze jesteś kobieta, bo musisz nosić ciężar macierzyństwa...O tym , że jak ważne są dla Ciebie wartości materialne , jakby nie patrzył Ty sama...
I powiem Ci tak: chcesz tak żyć - OK.Chcesz mieć prawo do wyboru - tez OK.Nie chcesz mieć dzieci - masz takie prawo.
Wiesz , że nie ma skutecznej antykoncepcji , wiele się o tym mówi.Po co się faszerujesz tabsami? Macica tak Ci ciąży , może ja usuń?
Masz wolna wolę:zabić niewinną istotę , albo siebie okaleczyć.Po co tak żyć z poczuciem niesprawiedliwości tego świata...

283

Widzisz Jeanne może u ciebie jest inaczej ale miłością się nie da życ a i na tej zbyt się zawiodłam by miec inne nastawienie i pewnie gdybym trafiła na faceta dla którego dom rodzina dzieci to najważniejsze wartości może bym miała inne poglądy ale niestety życie mnie nauczyło że bez miłości da się życ a bez dachu nad głową paru złotych na chleb nie.
Mój mąż tak oponował za tym bym nie usówała a po niecałym miesiącu zaczoł mi wypominac ciąże, podczas gdy ja leżałam w szpitalu on balował po knajpach a jak już urodziłam to siedział po 12h w pracy, nie pomagał szczególnie przy dziecku i uczynił mnie osobą odpowiedzialną za stan naszego związku. Potem wcale nie było łatwiej to ja musiałam myślec jak pogodzic prace nauke i dziecko ipewnie dlatego poniekąd nie umiałam okazac tachich uczuc jak powinnam.
Uważam że każda kobieta powinna miec wybór czy to coś złego myśle ze nie bo tak do końca życia będzie obarczac dziecko za swoje niepowodzenia a mając wybór i nie decydując się na aborcje będzie mogla miec żal tylko do siebie samej.

284

http://www.youtube.com/watch?v=46ABNNLH … re=related  Więcej już nic chyba nie muszę mówić...

285

Klara1204 napisał/a:

http://www.youtube.com/watch?v=46ABNNLH … re=related  Więcej już nic chyba nie muszę mówić...

Klara, ten link jest wart wiecej niz tysiac slow. Nic ujac nic doda. Tlumaczcie sobie wszyscy ile tylko chcecie...to nie dziecko, zla sytuacja finansowa, mlodosc, studia...wiecie co, to wszystko staje niczym, zerem, gdy zabija sie wlasne dziecko.

286

moim zdaniem wstawianie tego typu linków jest świadomym nakłanianiem do zmiany pogladów, poprzez pokazywanie tych makabrycznych zdjęć i scen. A to juz nie jest dyskusja

swoją drogą to zdania nie zmienie , nawet po ogladaniu takich filmów
nie zawsze zła sytuacja finansowa, mlodość i studia składają się na podjęcie takiej decyzji.
maleństwo zarzuciłaś mi kilka postów prędzej, że wpadam raz na jakiś czas z odpowiedzią na komentarz. Jestem tu od samego początku i znam temat bardzo dobrze, czytam dokładnie, ale nie pisze, bo pozwalam wypowiadać się innym i ,,wklejać linki, aby wpłynąć na psychikę innych w drastyczny sposób".....
próbujesz za wszelką cenę podświadomie wpłynąć na nasze zdanie komentarzami typu ,,siedze i płacze'', strasznie dużo czasu poświęcasz aborcji, pracujesz nad tym?
znam ten temat dokładnie, dużo czasu na studiach poświęcamy temu tematowi, mam akty prawne, decyzje  dotyczące przerywania ciąży i wiele argumentów za, ale nie manipuluje innymi
nie zmienisz mojego zdania

a to, że ktoś usunął ciążę, bo pomógł przerwać cierpienia swojego dziecka nie znaczy, że jest mordercą.
to jest podobna sytuacja do eutanazji, tylko, ze dziecko jest jeszcze w łonie kobiety i ma ona prawo zadecydować
nie wszystkie kobiety usuwają, bo mają szkołę, marzenia, swą młode
są też takie, co mają tylko tą wielką miłość do nienarodzonego dziecka i długo borykają się z podjęciem decyzji i odczuwają to przez całe życie, też są mordercami??

287

niki-jesteście jeszcze bardzo młode-dlatego macie takie spojrzenie na życie,myślę że jak pożyjecie dłużej,jak dotknie was coś-zmienicie zdanie.Nie ma wytłumaczenia dla kogoś kto dokonuje aborcji!!!nie ma i już!

288

niki napisał/a:

mam takie spojrzenie na życie, bo wiele w nim już przeszłam
dotknęło mnie już w życiu tyle, że nie jedna 40-stka tego nie przeżyła co ja, a pomimo tego nie zmienię zdania
wiem wiele o życiu, przeżyłam takie rzeczy, o których nie chce człowiek pamiętać, chociaż wracają same po nocach. pomimo tego jestem za, ponieważ staram się zrozumieć to wszystko, nie zawsze można odbierać to jak morderstwo z premedytacja, może pora pomyśleć o zabiciu w obronie koniecznej??
do rozmowy na takie tematy trzeba dojrzec, a niektórzy jeszcze nie dojrzeli

Co Ty piszesz ? Aborcja to jest morderstwo z premedytacją ! Kobieta jest świadoma tego co robi.
Co ma znaczyć " zabicie w obronie koniecznej "? Nie bardzo to rozumiem.
Twierdzisz , że do takiej rozmowy trzeba dojrzeć , a wg.Ciebie niektórzy nie dojrzeli.Ciekawe kogo masz na myśli.Uważasz , że ktoś , kto jest przeciwny aborcji jest niedojrzały?
Nikt nie ma zamiaru Cię przekonywać do swoich racji.I nie musisz przekonywać nas , że nie zmienisz swojego zdania.A skoro tak jest , to nie uważasz , że powiedziałaś już wszystko? Po co dalej drążysz? Nie masz nic więcej do powiedzenia w tej sprawie - po co zabierasz głos ?

289

niki,jaka obrona konieczna??Przed kim?Przed dzieckiem?To ono Cię krzywdzi?W jaki sposób?Kara śmierci dla maleństwa za to,że ludzie dorośli powołali je do życia?No rzeczywiście,straszna jest "wina tego dziecka"...Co to jest w ogóle za argument?
Ja również mam sporo przykrych przeżyć na koncie mimo młodego wieku i dobrze wiem,że wiek nie zawsze świadczy o doświadczeniu.Ale nie uważam żeby sam ten fakt był argumentem za moja racją.
Ciężko jest wybierać miedzy np życiem matki,a życiem dziecka w przypadku zagrożonej ciąży,ciężko jest wejść w umysł zgwałconej kobiety i pojąć czy ciąża,a potem oddanie dziecka jest mniejszym złem czy jego zabicie.Ale na pewno nie jest ciężko rozsądzić czy ważniejsze jest życie niewinnego dziecka czy kariera,zabawa,wygoda kobiety,która za swoje czyny musi ponieść odpowiedzialność jeśli mieni sie dorosłą.
Życie to nauka odpowiedzialności,której na nikogo zwalać nie można.A juz na pewno nie na małą istotkę,która sama się przecież na tym świecie nie pojawiła.
Obrona konieczna...ręce opadają.To na taką "obronę" stać kobietę,ale na obronę przed np mężem używającym przemocy to już nie?Dlaczego na tym świecie zawsze za wszystko mają płacić słabsi,nie umiejący sie obronić?Niewinni?...

290

Według prawa karnego:
"Obrona konieczna polega na odpieraniu bezpośredniego,bezprawnego zamachu na jakiekolwiek dobro chronione prawem,przy użyciu środków koniecznych do odparcia tego zamachu i w sposób współmierny do niebezpieczeństwa zamachu".
Wytłumacz mi proszę niki jakiego zamachu dokonuje według Ciebie nienarodzone dziecko na swoją matkę.
Skoro uważasz się za dojrzalszą od wielu kobiet przedstawiających tutaj pogląd inny od Twojego tym bardziej chętnie przeczytam Twoje rozwinięcie owego "argumentu".

291

źle się zrozumieliśmy.  jeśli ktoś uwarza, że to morderstwo z premedytacja, a inni może uważają, że to w pewnym sensie  konieczność, jeśli ciąża jest zagrożona, jeśli matka może umrzeć, a ma w domu jedno dziecko, które chce wychowywać dalej.  nigdy nie mam na myśli kariery, zabawy, wygody, marzeń itd tylko zawsze sytuacje, które naprawde zmuszają kobiety do podjęcia tak drastycznych decyzji
wtedy kobieta musi wybrać
ciężkie choroby matki, nieuleczalne choroby ,,płodu'', gwałt - to jest ważne, a nie  powtarzane zabawy, studia, kariera

292

Owszem,są sytuacje kiedy wybór jest bardzo trudny i właściwie nie ma słusznej odpowiedzi,zawsze będzie jakieś ale.Pisałam zresztą o tym wczesniej.Ale są tu osoby,dla których argumentem za zabiciem dziecka jest niegotowość do bycia matką czy brak wystarczających środków materialnych.To już jest kwestia odpowiedzialności.Odpowiedzieć za powołanie dziecka do życia mają rodzice poprzez poniesienie konsekwekcji bo są odpowiedzailni również za to dziecko.Nigdy nie zrozumiem zwalania odpowiedzialności na dziecko poprzez pozbawianie go życia.
A gwałt...to tez nie jest dla mnie takie oczywiste.Mówicie,że donoszenie ciąży i oddanie dziecka do adopcji często przerasta kobietę.Byc może,ale nie przerasta jej wobec tego ukaranie śmiercią maleństwa za gwałt,któremu przecież nie jest winne?A podobno w naszym prawie kary śmierci nie ma...Podejrzewam,że za niewinność nie ma jej w żadnym prawie...
Wiem co mówi polskie prawo w przypadku aborcji po gwałcie.Jednak staram się też spojrzeć na problem z perspektywy samego sumienia,dobra i zła...

293

To skoro to problem sumienia powinny go rozstrzygać kobiety które mają taką perspektywę, a co do kilku wierszy wcześniej nigdy nie napisałam że aborcja miała by być wyjściem zamiast antykoncepcji ponadto określiłam że jeśli chodzi o kobiety dla których ciąża wiąże się np. z załamaniem nerwowym , depresja itp.
musiały by otrzymać opinie psychologa że podtrzymanie ciąży grozi  targnięciem się na  życie lub ogromnym uszczerbkiem w stanu psychicznego nie rokującym poprawy. Ponadto zgadzam się że 17latka która z obawy przed utratą życia towarzyskiego chce usunąć, powinna być konsekwentna to nie koncert życzeń  natomiast co do widma biedy opisałam konkretny przykład pani która dzieci już ma.

294

nie uwarzam się za dojrzalszą od innych w tej kwestii, jak mi to zarzuciłaś, tylko uważam, że są osoby, które na ten temat wiedzą niewiele, a pomimo tego  próbują innych zmusić do zmiany decyzji.

295

Nie napisałam,że to problem wyłącznie sumienia,ale że również.I podtrzymuję swoje zdanie z poprzednich postów,że decyzja mająca wpływ na życie kogoś jeszcze nigdy nie jest sprawą tylko tej jednej osoby.
Co do widma biedy-byłabym raczej za zmianami w świadczeniach na rzecz samotnych matek niż za pozwoleniem na zabijanie z powodu braku funduszy.Wiem w jakim kraju żyjemy i obserwuję rzeczywistość,ale nie uważam,że zabijanie nienarodzonych dzieci ma być słuszniejsze niż znalezienie środków na ich wychowanie.
Poza tym przecież dzieci nie biorą się z powietrza...można chyba mieć wpływ na to aby w niechcianą ciążę nie zajść,w dzisiejszych czasach bardzo znaczny wpływ.Co do podanego tu wcześniej przykładu pani gwałconej przez męża-nie ma odwagi odejść od oprawcy ale dziecko zabijać juz odwagę ma?
Dzieci mamy chronić...ale nie je zabijać.
A jesli antykoncepacja zawiedzie...tak jak juz wspomniałam wchodzi tu pytanie-czy dziecko należy karać śmiercią za to,że zawiodły tabletki albo za nieodpowiedzialność rodziców?

296

Niki,a po czym poznajesz,że wiedzą niewiele?Po tym,że nie mają dzieci czy po tym,że nigdy dziecka nie zabiły?Myslę,że wystarczy rozsądek i wyobraźnia oraz trochę empatii aby się w tym wątku wypowiedzieć.
I nikt tu nikogo nie nakłania do zmiany decyzji.Nie widziałam tu zdania-nie zabijaj dziecka niki albo musisz zrozumieć,że aborcja jest słuszna.Wymieniamy się argumentami.A które wydają sie trafniejsze i silniejsze-to już zależy od odczucia i rozumowania każdej z nas.

297

fenix napisał/a:

J Mówicie daj temu dziecku szanse a co z tą kobietą pytam 2 dzieci (małych) mąż alkocholik regularnie ją bił dzieci też i gwałcił i odeszła tyle że w ciąży po takim gwałcie . Nikt jej nie pomoże pracuje na umowę zleceni i zarabia 800zł plus 400alimentów i co ma zrezygnować z pracy a kto utrzyma  jej dzieci po porodzie odda do adopcji a przez 9 miesięcy będzie jadła ziemie a reszta dzieci wyląduje w pogotowiu rodzinnym?
To żeczywiście straszny egoizm z jej strony powinna była miec prawo usunąc ale nie bo mąż to już nie gwałciciel więc zrobiła to na własna ręke.

Dla przypomnienia - moje widmo biedy

298

fenix,czytałam wszystkie posty,ten też.To jest skrajnie drastyczny przypadek,na pewno takie się zdarzają,zgodzę się.Ale przeraża mnie co innego-że uważasz,iż kobiety powinny walczyć o prawo do aborcji wedle własnego sumienia,nawet o referendum w tej sprawie,a nie o wyższe świadczenia dla rodzin wielodzietnych i samotnych matek.Bo według mnie i jedno i drugie jest tak samo trudne do osiągnięcia w tym kraju,ale dlaczego ma byc nam bliżej do zabijania?To łatwiejsze?O co chcesz walczyć-o śmierć dla niewinnych czy o pomoc dla nich i ich matek?

299

To jak już tak patrzysz to trzeba by wiele zmienić bo kobieta pracująca bez rodziny nawet z wykształceniem najczęściej ma prace zmianową przedszkola i żłobki nie są dostosowane , od lat nikt z tym nic nie robi, alimenty to ochłapy na nie wiem co ale też tak jest od lat, pomoc społeczna daje na kupno chleba przez 5 dni pod warunkiem że samotna matka nie znajdzie sobie partnera, pracodawcy po porodzie i urlopie macierzyńskim zwalniają kobiety z pracy, a taka co siedzi w domu w wieku 55lat ma jedno wielkie gu..... bo rodziła dzieci. To nie jest problem dzisiejszy i jakoś nikt z tym nic nie robi.

Opisana koleżanka to nie wyjątek w Krakowie mam takie trzy i co  patologia może samo życie, tyle że 2 z nich w tym momencie nie wychowują dzieci bo nie mają warunków tak stwierdziła opieka społeczna -trzeba było nie robić sobie kolejnego dziecka to była odpowiedz pani z urzędu nieodpowiedzialność nie co z tego że chłopak ma zakaz zbliżania się jak mieszkają razem polskie prawo ot co.
Tylko ta co poddała się zabiegowi miała za co utrzymać dzieci  bo komornik  chciał ich wywalić za niepłacenie czynszu, i co może źle zrobiła ale 2 dzieci czuje że ma matkę a nie błąka się po pogotowiach rodzinnych.

300

Owszem,trzeba by bardzo wiele zmienić,ale nadal uważam,że warto jesli ma to ratować dzieci przed smiercią za to tylko,że są.
To potworne jeśli kobieta ma wybierać czy ważniejsze jest życie jej już narodzonych dzieci czy tego,które nosi pod sercem.Tylko,że odpowiedzi na to pytanie jednoznacznej nie ma...
Walczmy o nasze dzieci,a nie o prawo do ich zabijania.

301

Poza tym fenix od takiego myślenia jak Twoje juz prosta droga do...eliminowania "niewygodnych" dla nas ludzi w ogóle.Niedołężni rodzice,a dorosłe dziecko ledwo wiąże koniec z końcem,nie ma wystarczająco pieniędzy na opiekę nad nimi.I co?Zabić ich?A może dzieci,które juz są na świecie-"Jaś i Małgosia"?"Do lasu" bo w domu nie ma chleba?...
Pytam-jaka jest różnica?Dlaczego takie przypadki budzą oburzenie,a zabicie poczętego dziecka nie?I to przerwanie życia i to...A że w innym momencie?Bo dziecko do któregoś momentu ciąży nie czuje bólu?Bo nie może zaprotestować?To według takiego myślenia można niedołężnego rodzica na przykład wprowadzic w narkozę i też nie poczuje.Nie widzisz fenix do czego to zmierza?
Zabijanie nie jest żadnym rozwiązaniem.Nie mogą zostac zabijani jedni tylko dlatego żeby mogli żyć drudzy.śmierć to działanie natury,nie ręki człowieka.
Może jestem idealistką...Ale wolę byc idealistką wyczekującą pomocy dla rodzin niż taką wypatrujacą pozwolenia na zabijanie.

302

Zdaje sobie sprawę , że istnieją takie skrajne przypadki.Ale to nie jest powód do tego , żeby zabijać swoje dziecko.Skoro Państwo nie chce dawać na utrzymanie takiego dziecka , to chyba lepszym wyjściem byłoby takie dziecko oddać na utrzymanie Państwa , czyli do Domu Dziecka lub oddać do adopcji czy rodziny zastępczej.

303

brysia napisał/a:

beatkam63-czasami jak chcesz zrobić coś czego jeszcze nie robiłaś na pewno zasięgasz opinii czy to koleżanki czy przyjaciół czy juz to robili,próbowali i jakie to wg.nich jest-prawda?na pewno ci się nie raz zdarzyło i nie tylko tobie-tak już człowiek ma że pyta innych przed podjęciem jakiejś decyzji,CookieBitch jest w tym przypadku kimś kto opisał swoją sytuację w tym temacie nie po to żeby być czyim kolwiek sumieniem tylko po to żeby właśnie przekazać swoje odczucia po tym co zrobiła.Nie wiem czy zauważyłaś ,ale ona nikogo nie ocenia i nie potępia tylko pisze jak się żyje ze źle podjętą decyzją.Poza tym nie ma moim zdaniem dozwolonego wieku na zabicie.Słusznie padło pytanie czy jeśli sytuacja materialna i finansowa zmusi Fenix do zabicia dziecka to czy to zrobi-ona chce żeby mieć prawo do podejmowania decyzji,tylko czy zdaje sobie sprawę jakie byłyby konsekwencje?Dlaczego usunięcie ciąży ma być pozbyciem się problemu?dlaczego każdy wybiera najłatwiejszą drogę?jest tyle wyjść z sytuacji ciężkiej .

Daję każdemu człowiekowi prawo do podejmowania decyzji.zaznaczam każdemu. Zgodnie z własnym sumieniem w ogólnie przyjętych normach( prawnych i społecznych). Nie oceniałam i nie oceniam CookieBitch ani żadnej innej netkobiety. Ja niestety to co pisała i w jaki sposób pisała CookieBitch ( w tym także do mnie ) odebrałam zupęłnie inaczej niż Ty Brysiu. Wspólczuję bardzo każdej  kobiecie ,która staje przed koniecznością podjęcia takiej decyzji. Ja napisałam tylko co zrobiłabym w takiej sytuacji. W odpowiedzi nazwano mnie zabójczynią Czy jest tu o czym rozmawiać i wyrażać własne sądy? Mam 46 lat , nie jestem małolatką. Dziękuję za post.

304

kjersti napisał/a:

Owszem,trzeba by bardzo wiele zmienić,ale nadal uważam,że warto jesli ma to ratować dzieci przed smiercią za to tylko,że są.
To potworne jeśli kobieta ma wybierać czy ważniejsze jest życie jej już narodzonych dzieci czy tego,które nosi pod sercem.Tylko,że odpowiedzi na to pytanie jednoznacznej nie ma...
Walczmy o nasze dzieci,a nie o prawo do ich zabijania.

I to jest opinia , którą naprawdę czyta się z pełnym szacunkiem. Tak wyraża się jedynie ktoś,kto ma szacunek dla innych ludzi. Polecam jako lekcję dialogu także na tych stronach.

305

kjersti napisał/a:

Nie rozumiem skąd w Was tyle jadu.Nikt tu nikogo nie ucisza,tak samo jak Wy wypowiadacie swoje zdanie-za aborcją,tak samo robi to druga strona.Beatka63-nie bronisz nam wypowaiadania sądów ale najlepiej jak byśmy sobie poszły na inne forum?Kto tu kogo ucisza?
Fenix,odczuwanie więzi ze swoim dzieckiem nie jest nakazem,może się zdarzyć,że z różnych przyczyn będzie inaczej.Ale ja nadal nie rozumiem z jakiej racji ma to być wystarczający argument do zabijania.To jest według Ciebie poprawne społecznie?Nie uważam żadnej z Was za złego człowieka.Po prostu nie czuję,żeby Wasze argumenty potrafiły zmienić moje myślenie,które opisałam tu w paru postach.Możemy się dalej bić na argumenty,ale fakt,że w prawie dobro osobiste człowieka zawsze zwycięży nad dobrem materialnym...Więc w tym przypadku życie na pewno jest ważniejsze niż to jaki ma się stan konta.

Nie piszę po to aby Was przekonać , a Wy jak najbardziej.Udzieliłam tylko odpowiedzi na zadane pytanie.Patetyczne zachwyty nad życiem to jedno a prawdziwe życie  to drugie. W moich postach nie ma jadu. Mam troje dzieci i nie usuwałam ciąży.

306 Ostatnio edytowany przez CookieBitch (2009-03-06 22:25:05)

Ja napiszę tyle: zamiast kłócić się kto tu ma rację, przypilnujcie tego, by mieć dobry kontakt z córkami. Ja kontaktu dobrego z mamą nie mam. Nigdy jej nie ma w domu i nie rozmawiamy raczej dużo ze sobą. Nie powiedziałam jej nawet, że pierwszą miesiączkę dostałam, domyśliła się sama i to dopiero po 3 miesiącach. Powodem tego co zrobiłam bądź co bądź nie były pieniądze, mimo to, że w domu trochę nawet bardzo się nie przelewa i chodzę do szkoły, więc finansowy problem by był na pewno. Powodem był strach przed mamą. Gdybym była z nią w bliższych relacjach pewnie i tak bałabym się powiedzieć, ale w końcu bym to zrobiła a mój strach był ogromny, zwłaszcza, że matka jakby podświadomie coś czuła w dniach kiedy przeżywałam rozterki: powiedzieć czy nie powiedzieć, ona ciągle nie wiem dlaczego mówiła mi, że najpierw mam skończyć studia a później reszta... mówiłam, że zrobię jak będę uważała a ona, że mam robić jak chcę ale studia mają być skończone. Zrezygnowałam. Głupota, wiem. Okropna. I nie wiem czy to był mój błąd czy mojej mamy, że nie potrafiła mnie jakoś do siebie zbliżyć. Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby jakbyście zaczęły rozmawiać z córkami i żeby one czuły w Was, że jesteście ich przyjaciółkami.

307

I tu sie zgadzam-sama mam nastoletnią córkę i zgadzam sie z CookieBitch trzeba sprawić by dzieci nam ufały bo w przeciwnym razie ze strachu zrobią coś czego później mogą żałować przez całe życie.To bardzo ciężkie zdanie szczególnie w okresie buntu,ale wszystko da się zrobić.Nie wystarczy tylko urodzić,trzeba jeszcze umieć wychować -to fakt.

308

niki napisał/a:

moim zdaniem wstawianie tego typu linków jest świadomym nakłanianiem do zmiany pogladów, poprzez pokazywanie tych makabrycznych zdjęć i scen. A to juz nie jest dyskusja

swoją drogą to zdania nie zmienie , nawet po ogladaniu takich filmów
nie zawsze zła sytuacja finansowa, mlodość i studia składają się na podjęcie takiej decyzji.
maleństwo zarzuciłaś mi kilka postów prędzej, że wpadam raz na jakiś czas z odpowiedzią na komentarz. Jestem tu od samego początku i znam temat bardzo dobrze, czytam dokładnie, ale nie pisze, bo pozwalam wypowiadać się innym i ,,wklejać linki, aby wpłynąć na psychikę innych w drastyczny sposób".....
próbujesz za wszelką cenę podświadomie wpłynąć na nasze zdanie komentarzami typu ,,siedze i płacze'', strasznie dużo czasu poświęcasz aborcji, pracujesz nad tym?
znam ten temat dokładnie, dużo czasu na studiach poświęcamy temu tematowi, mam akty prawne, decyzje  dotyczące przerywania ciąży i wiele argumentów za, ale nie manipuluje innymi
nie zmienisz mojego zdania

a to, że ktoś usunął ciążę, bo pomógł przerwać cierpienia swojego dziecka nie znaczy, że jest mordercą.
to jest podobna sytuacja do eutanazji, tylko, ze dziecko jest jeszcze w łonie kobiety i ma ona prawo zadecydować
nie wszystkie kobiety usuwają, bo mają szkołę, marzenia, swą młode
są też takie, co mają tylko tą wielką miłość do nienarodzonego dziecka i długo borykają się z podjęciem decyzji i odczuwają to przez całe życie, też są mordercami??

NIKI, zaczne od tego, ze TO NIE JA wkleilam link, chociaz fajnie, ze ktos to zrobil. Wiesz, MAM CHYBA PRAWO SIE WYPOWIADAC TAK JAK TY, WIEC JESLI PISZE ZE SIE ROZPOLAKALAM, CZY MI SMUTNO, MAM DO TEGO PRAWO, PRAWDA? A twoje uczucia nie maja tu dla mnie zadnego znaczenia, Jestem wrazliwa i sie z tym nie kryje? To zbrodnia?

Nie zgodze sie z toba niki. Ten link byl akurat bardzo delikatny, sa o wiele drastyczniejsze linki. Uwazam, ze np, zdjecia dzieci abortowanych, sa NAJLEPSZYM argumentem na glupie komentarze typu "To przeciez nie dziecko, tylko pare laczacych sie komorek." poniewaz na takich zdjeicach widac oderwane glowki, malenkie buzki, wyrwane raczki, nozki, rozciete malenstwa, ALE NIE, LUDZIE DALEJ BEDA SIE UPIERAC, ZE TO NIE CZLOWIEK, bo najlepiej wmowic sobie i innym mase bzdur i wytlumaczyc te swoje nieludzkie czyny. To swiadzczy tylko oczlowieku, ktory widzac takie zdjeica, dalej upiera sie przy swojej teori "laczacych sie komorek".

I co ty w ogole piszesz? "Przerwac cierpienie swojego dziecka"? poprzez mordesrtwo? Poprzez wyciagniecie go z lona matki czesc po czesci? Poprzez wszczykiwanie mu chemi, zeby latwiej go bylo wyciagnac wyrywajac mu najpierw nozke, potem druga, i tak do konca?? Ludzie, poczytajcie najpierw o tym, w jakie sposoby odbywa sie aborcja, zanim napiszecie takie komentarze...Nie wiesz o tym, ze dziecko odczuwa bol? Ze ucieka od szczykawki? Od metalu? Ze podnosi sie mu niesamowice cisnienie, tetno? Ze sie boi? niki poczytaj troche o aborcji, zanim napiszesz cos tak niepowaznego...

I tak, poswiecam bardzo duzo czasu temu tematowi, poniewaz jestem zaangazowana w pomoce kobietom, ktore sa w ciazy i maja ciezka sytuacje zyciowa, jak rowniez samotnym matkom. Ja jestem bardzo wdzieczna poniewaz jestem w dobrej sytuacji, i dlatego mam mozliwosc pomoc tym, ktorzy na prawde potrzebuja pomocy. Czy to tez dla ciebie problem? Po to jest forum, aby sie na nim wypowiadac, i uwazam, ze jesli nie pasuja Cie moje odpowiedzi, i uwazasz, ze probuje wzbudzic w tobie emocje, to je po prostu ignoru i ich nie czytaj.

309

NIKI, uwazam ze pytanie sie mnie, czy pracuje nad aborcja jest bardzo niekulturalne i zlosliwe, bo chyba sama wiesz jaka jest na to odpowiedz.

310

Chciałabym poznać wasze opinie i odczucia w sprawie 9 letniej dziewczynki z Brazylii, zgwałconej przez ojczyma,która zaszła w ciążę. Państwo wyraziło zgodę na aborcję.

311

O czym Wy mówicie? Szkoły zaocze i studia? A za co przeprszam, jak kobieta jest samotną matką i na pieluchy nie ma? A dziecko z kim ma zostawić jak idzie na te zajęcia? Nikogo bliskiego, ojciec dziecka to w ogóle szkoda mówić. Agdzie ma sie z tym dzieckiem podziać? Owszem, ochrona życia poczętego i tak dalej. Piekne idee tylko zaplecza i środków brak na ich wdrożenie. A co ochroną matek? Każdy staje w obronie życia poczętego, ale kiedy to życie się urodzi nikogo już nie interesuje, nie podlega ochronie, nie jest już interesem publicznym, ale prywatną sprawą matki, chyba że stanie się jakaś tragedia. Niekogo nie obchodzi jak ta kobieta poradzi sobie z tym dzieckim. Ma sobie poradzić i koniec. Mus to mus. Ja uważam, że to kobieta powinna decydować. Oczywiście jeśli jest ojciec dzieciaczka, to również powinien mieć coś do powiedzenia, ale kobieta ponosi wszelkie konsekwencje. Nie jestem za tym, żeby przerywać ciążę z byle powodyu. jestem za prawem kobiet do wyboru. Dziecko zmienia całe życie, nie oszukujmy się i czasem bywa dramatem, nie darem. Nie róbmy z kobiet i dzieci męczenników na siłę. Podkreślam jeszcze raz: jestem tylo i wyłącznie za prawem do wyboru, do decyzji. Sama ciązy nie przerywałam i raczej tego nie zrobię, ale ręczyć za siebie, za los? O nie, to zbyt ryzykowne.

312

malenstwo nie bede sie z toba kłócić, bo mam ważniejsze sprawy
o aborcji wiem wiele i nie zawsze polega ona na tym, że wyrywa się dziecko z łona matki... moja droga nie pisze rzeczy ,,tak niepoważnych'', moze to ty powinnaś dokształcić się w tej dziedzinie a nie zarzucać mi niewiedzę...........

313

Jak się rodzi w młodym wieku nikt nie jest skazany na szkoły wieczorowe, studia zaoczne.

314

niby tak jest, ale jeśli urodzi się w młodym wieku, to trzeba wybrac
ja osobiście wybrałam moje maleństwo, bo wazniejsze dla mnie było dziecko niż szoła i kariera
oczywiście szkoła jest bardzo ważna i studia także, bo dzięki temu możemy potem dać naszemu dziecku lepsze perspektywy na życie itd.
w tym przypadku nie jestem za aborcja, bo tak postępują nieodpowiedzialni ludzie
najpierw trzeba myśleć, a potem robić

315

beatkam63 napisał/a:

Chciałabym poznać wasze opinie i odczucia w sprawie 9 letniej dziewczynki z Brazylii, zgwałconej przez ojczyma,która zaszła w ciążę. Państwo wyraziło zgodę na aborcję.

cytat z wp.pl napisał/a:

W północno-zachodniej Brazylii dziewięcioletnia dziewczynka z plemienia Apurina urodziła w tym tygodniu córkę - poinformowali lekarze. Trwa policyjne śledztwo mające ustalić, czy dziewczynka padła ofiarą gwałtu.

Dziecko, ważące ponad 2 kg, przyszło na świat w drodze cesarskiego cięcia w środę w szpitalu w Manaus, stolicy stanu Amazonas. Jak poinformowano, matka i dziecko czują się dobrze, ale pozostaną pod obserwacją, a dziewczynka otrzyma pomoc psychologa.

Dziewczynka trafiła do szpitala trzy miesiące temu z wysoką gorączką. Lekarze stwierdzili u niej malarię, zapalenie płuc, anemię i zapalenie uszu. Ta ostatnia infekcja sprawiła, że lekarze początkowo podejrzewali, że pacjentka jest głuchoniema, choć, jak się później okazało, rozumie po portugalsku i potrafi się porozumieć w tym języku.

Według rzeczniczki fundacji zajmującej się opieką zdrowotną brazylijskich Indian Luizy Mello, bardzo wczesne ciąże - w wieku 11, 12 czy 13 lat - nie są tam odosobnione, ale nigdy wcześniej nie spotkała się z takim przypadkiem.

cytat z gazety " Fakt" napisał/a:

Dwunastoletnia Bogdana z Charkowa na Ukrainie przeżyła piekło. Dziewczynkę wielokrotnie zgwałcił przyjaciel matki. Nastolatka zaszła w ciążę i urodziła synka - czytamy w "Fakcie". "Tak bardzo go kocham. Ma wielkie ciemne oczy i cudowne ciemne włoski" - mówi dziewczynka, która została matką.
... Dziewczynka zorientowała się, że zostanie matką dopiero, gdy była w szóstym miesiącu ciąży. "Przybierałam na wadze, ale nie wiedziałam dlaczego" - dodaje. "Nie czułam ruchów dziecka. Dopiero, gdy w szpitalu zobaczyłam zdjęcia z USG, zrozumiałam, co się stanie. Wtedy zaczęłam je odczuwać. To było takie urocze uczucie. Nigdy nie zgodziłabym się na aborcję" - zapewnia.

"Lekarze zrobili mi cesarskie cięcie. Zasnęłam rankiem w szpitalu z wielkim brzuchem, a po południu obudziłam się z mniejszym i zobaczyłam mojego synka Romę. Byłam taka szczęśliwa, to moje dziecko. Całowałam je z radością" - opowiada Bogdana.

Teraz maleńki Roma mieszka razem z mamą i babcią. Larysa jest jego prawną opieką. Pełnoprawną matką Romy Bogdana stanie się, gdy skończy 16 lat - przypomina "Fakt". "Będzie nam ciężko, ale damy sobie radę" - zapewnia dziewczynka.

cytat  napisał/a:

Jej pierwsza miesiączka wystąpiła w wieku 8 miesięcy. Piersi uwydatniły w wieku czterech. W wieku pięciu lat, kość miednicza rozszerzała się a kości były już bardzo rozwinięte. Kilka miesięcy poźniej, Lina Medina urodziła dziecko - mając 5 lat, 7 miesięcy i 21 dni.

http://www.ciekawostki.org/biologiczne/ … -medycyny/

316

mam taka jedna prosbe. dla mnie wydaje sie mala. wiec prosze: nie naskakujcie na siebie! tu nie chodzi o atakowanie siebie nawzajem i swoich opinii!
kazdy moze sie wypowiadac, co mysli, co robi, co czuje! i to forum jest po to,aby umilac nam czas. a ja mimo iz mam chec sie tu wypowiedziec to jak czytam naskoki na osoby majace odmienne zdanie to mi sie odechciewa.

P.S
wiadmosc nie jest skierowana do konkretnej osoby.
jesli chcecie zlinczujcie mnie. ale nie o to chodzi.

317

Mysle ze tylu ilu ludzi na swiecie tyle jest opinii na ten temat,ale mam jedna rade; nie mowcie o zabijaniu nienarodzonych dzieci bo nie macie o tym pojecia. to jest bardzo indywidualna sprawa i uwazam ze nie mamy prawa oceniac innych.

318

Nie rozumie dlaczego wypowiadanie sie na jakis temat jest rozumiane jako narzucanie swojego zdania. Jesli jestem osoba wrazliwa i podchodze do tego tematu emocjonalnie, chyba mam do tego prawo. Po to jest forum. Jesli uwazam ze aborcja to morderstow, to mam takie samo prawo to wypowiedzenia sie, jak osoba, ktora uwaza iz aborcja nie jest nawet bliska morderstwa.

NIKI, ja sie z toba nie kloce, po prostu mam odmienne zdanie niz ty, i uwazam, ze zloswie komentazre w moim kierunku nie sa sposobem na dyskusje. Jesli masz duza wiedze na temat aborcji, dobrze dla ciebie, ale to nie znaczy, ze ja je nie mam. Wywyzszanie sie nie sprawi, ze lepiej udowodnisz swoja racje.

Dlatego tez zakoncze swoj udzial w tej dyskusji, gdyz nie prowadzi ona do niczego dobrego. Powodzenia kobietki w dalszej dyskusji.

319

Jeszcze chcialam dodac, ze nie prawda jest to, ze jak sie urodzi w mlodym wieku to trzeba wybierac. Ja urodzilam swoje malenstwo, ale szkole postanowilam dalej kontynuowac. Nie jest bardzo trudno, tylko trudniej, nie powiem, ale absolutnie nie jest to czyms nie do zrobienia.

320

o. To jest potwierdzenie mojego zdania.

321

Typowo polskie zachowania dziewczyny mamy. Ta dyskusja jest tego przykładem. Szkoda,bo fajne jesteście dziewczyny i dużo się uczę czytając Wasze posty. Dzięki wszystkim.

322

Beata, wiesz o mnie tyle co nic delikatnie piszac, i nie wiem co chcialas pokazac przez taki komentarz, ale wlasnie dzieki takim osobom jak ty odechciewa sie uczestniczenia w takich dyskusjach.

323

beatkam63 napisał/a:

To jest jeden z przypadków w których aborcja powinna byc legalna .

324 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2009-03-11 09:35:37)

Dyskusja (łac. discussio - roztrząsanie) - jeden ze sposobów wymiany poglądów (poparty argumentami) praktykowany przez dwoje lub więcej osób zainteresowanych danym tematem lub zjawiskiem. Przeprowadzana zwykle w formie ustnej, ale nie tylko (np. dyskusje w formie pisemnej prowadzone są na internetowych forach dyskusyjnych). W wyniku dyskusji dochodzi zwykle do ścierania się różnych poglądów, czasami wypracowywania kompromisów i określania wspólnych stanowisk.

Cytat określający definicje dyskusji zamieściłam z myślą o tych , którzy jak widać nie mają o tym pojęcia.
Proponuje , żeby wypowiadały się osoby , które maja coś do powiedzenia na ten temat.W moim odczuciu mediatorzy są tutaj póki co niepotrzebni.

beatkam63 napisał/a:

Typowo polskie zachowania dziewczyny mamy. Ta dyskusja jest tego przykładem. Szkoda,bo fajne jesteście dziewczyny i dużo się uczę czytając Wasze posty. Dzięki wszystkim.

Nie rozumiem...o co Ci chodzi? Sprawiasz wrażenie , jakbyś nie miała swojego stanowiska w tej sprawie , a zabierasz głos.To jak jest w końcu? Jesteś za aborcja , czy też nie? Określ się , a póżniej komentuj wypowiedzi innych.A jak nie umiesz się zmierzyć z opozycja , to się nie udzielaj, a nie krytykuj innych.
Wstawiłaś post , który za wiele nie wyraża.Ja akurat wiem o co chodzi , ale może nie inni ? Jak możesz chcieć poznać zdanie innych na jakiś temat bez
wstawienia cytatu , albo podania bardziej konkretnych informacji?
To może Cie wyręczę w tym :

cytat  napisał/a:

Sprawa dziewięciolatki, która w wyniku gwałtu zaszła w ciążę z ojczymem, od środy nie schodzi z pierwszych stron brazylijskich gazet.

Dziewczynka była molestowana seksualnie już od szóstego roku życia. Fakt, że od czterech miesięcy jest w ciąży, i to bliźniaczej, odkryto przypadkiem podczas badania lekarskiego z powodu bólów brzucha, które odczuwała.

Lekarze uznali wówczas, że tak młoda osoba nie jest w stanie bez zagrożenia dla własnego życia i zdrowia donosić bliźniaczej ciąży. Dlatego zalecili aborcję, którą za pomocą środków farmakologicznych przeprowadzono w klinice Uniwersytetu Federalnego w Pernambuco w Recife. Poronienie obydwu płodów sprowokowano w 15. tygodniu ciąży.

Fatima Maia, dyrektor kliniki, powiedziała gazecie "Jornal do Brasil", że dla dziewczynki ważącej zaledwie 36 kg ciąża stanowiła zabójcze ryzyko. - Jest taka mała. Jej macica nie utrzymałaby dziecka, nie mówiąc już o dwojgu - oceniła lekarka.

Żródło

Powyżej wstawiłam cytaty , co do których chciałabym się odnieść.
Sama zaszłam w ciążę ważąc 45 kg , urodziłam siłami natury syna , który ważył 4 kg.Macica potrafi się rozciągać ,nie rozumiem , jak można z góry zakładać najczarniejszy scenariusz , że nie będzie ona w stanie utrzymać ciąży.
Po drugie , jak wiadomo  urodzić potrafiła 5 latka , dlaczego nie 9-latka?
Po trzecie , jak widać , nie dla wszystkich ciąża powstała w wyniku gwałtu jest tragedią.Dla niektórych jest szczęściem.Zawsze można być pod stałą opieką psychologa.
Zgadzam się z tym , że zamiast aborcji w tym przypadku , wskazana byłaby wnikliwa obserwacja tej ciąży , ewentualnie wykonanie cesarskiego cięcia w ok.6 miesiącu.To można by było nazwać ratowaniem życia .

Czytając coś takiego ręce mi opadają.Robi się wielką tragedię z tego , że poczęło się życie , może w najmniej odpowiednim momencie...
A co maja powiedzieć dzieci - ludzie , którzy są chorzy na nowotwory, nieuleczalne choroby , którzy się zmagają z kalectwem ? To tez jest doświadczenie , nawet bardziej traumatyczne.A jednak ludzie walczą , chcą żyć, a tutaj się usuwa ciąże , bo jest niewygodna , bo lekarze uważają się za Bogów i z góry zakładają , że ciąża jest śmiertelnym zagrożeniem.Wszyscy wiemy , że lekarze się mylą i zamiast robić wszystko , żeby ratować życie , wychodzą z założenie , że najprościej jest od razu skazać kogoś na śmierć.

325

A mnie w tej historii o tej dziewczynce poruszyło coś innego:podejście kościoła do tej sprawy.

Posty [ 261 do 325 z 566 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Usunięcie ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024