Usunięcie ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Usunięcie ciąży

Strony Poprzednia 1 2 3 4 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 566 ]

66

Odp: Usunięcie ciąży
karol_cia_s napisał/a:
Jeanne napisał/a:

Cierpieć ? Jak urodzisz to może wtedy porozmawiamy...Jak powie do Ciebie MAMA, KOCHAM CIĘ MAMUSIU, JAK SIĘ PIERWSZY RAZ DO CIEBIE PRZYTULI...
Wtedy zapomnisz o wszystkim co złe...Będziesz miała kogo kochać i sama będziesz bezwarunkowo kochana...Dlatego warto...

Nie zawsze tak jest. Postaw się w sytuacji odwrotnej i wyobraź sobie że usłyszysz " zniszczyłaś mi życie. Nie chciałam Ciebie, za szybko się pojawiłaś, przez Ciebie musiałam zrezygnować z marzeń, dobrej pracy". Pomyśl że musisz żyć z tą świadomością bo mamusia Cię nie oddała tylko dlatego że "otoczenie nie dawało na takie czyny moralnej zgody".
Ja jestem za aborcją. Podam przykład. Znam rodzinę która w 12 osób (rodzice+10 dzieci) mieszka w 2 maleńkich pokojach. Rodzice są stosunkowo młodzi. Mają zrezygnować z niewielu rzeczy które im sprawiają przyjemność tylko dlatego że nie nie stać ich na środki antykoncepcyjne? Może nie dlatego jestem za ale uważam że mam prawo decydować o sobie i o swoim przyszłym życiu, bo ta ja będę wstawać w nocy, prać śmierdzące pieluchy,martwić się co włożyć do garnka,w co dziecko ubrać. Mogę mieć odpowiedzialnego męża który w ocenie innych będzie świetnym tatą, ale może się zdarzyć że mimo iż bardzo pragnął mieć dziecko sytuacja go przerośnie, albo że wycofa się ze swoich pragnień i zostanę wtedy sama.

Jeśli kobieta jest wyzuta z uczuć wyższych i byłaby zdolna powiedzieć swojemu dziecku coś takiego, to może zawsze oddać dziecko do adopcji.Jest wiele małżeństw , które pragną mieć dzieci , tylko nie mogą.Być może oni będą się cieszyć z tego , kiedy ich - nie ich dziecko powie do nich mama , albo tata?
Może to oni przytula , pociesza kiedy będzie trzeba? Obdarzą miłością? Oczywiście , jesteś dorosła - masz prawo decydować o sobie i swoim życiu.Ale nie cudzym.Powstrzymam się od dalszych komentarzy na ten temat , bo zapewne dostałabym bana.

Zobacz podobne tematy :

67

Zgadzam się z Jeanne-przecież jest jeszcze adopcja.Kobieta ma prawo decydować o swoim życiu,to prawda,ale czy ma prawo decydować o tym czy ma żyć człowiek czy też nie?Poza tym nie należy chyba rozpoczynać myślenia o przyszłości dopiero jak już się jest w ciąży,ale trochę wcześniej,kiedy podejmuje się o tym decyzję czy choćby decyzję o współżyciu.Więc do kogo później pretensje?
karol_cia_s ja jestem samotną mamą,z ojcem dziecka musiałam pożegnać się parę miesięcy po urodzeniu maleństwa gdyż zawiódł na całej linii.Zmagam się sama z pieluchami,wstawaniem w nocy i wierz mi-nie żałowałam ani przez chwilę.Bo kiedy synek wyciąga do mnie rączki,kiedy się przytula czy kiedy zasypia ufnie słuchając mojej kołysanki czuję wyraźnie,że nie potrafiłabym bez niego żyć,a co dopiero skrzywdzić go.Tak samo czułam jak jeszcze był pod moim sercem.
Mam pomoc rodziców,to prawda,sama nie jestem,ale nigdy się nie zgodzę,że śmierć dziecka załatwi problem "zmarnowanej przyszłości" czy braku pieniędzy.Każdy za swoje czyny musi odpowiadać.Wiemy co robimy kiedy idziemy z facetem do łóżka.A jesli już rzeczywiście któraś nie widzi szansy żeby mogła wychować swoje dziecko z różnych powodów-adopcja.Pozwólmy żyć dzieciom,które nie są winne błędom naszym i innych.

68

Nie powiedziałam że ja tak powiem swojemu dziecku. Ja to kiedys usłyszałam powiedziane w gniewie. A co do zdania to może je kiedyś zmienię ale teraz obstaję przy swoim. Każda z nas ma prawo decydować, Wy zdecydowałybyście inaczej, ja inaczej.

69

Aborcja jest dla mnie czyms okropnym, mordesrtwem z premedytacja jesli mam pisac otwarcie. Kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele, prawda. I dlatego tez, zanim postanowi wspolzyc z mezczyzna, powinna zdawac sobie sprawe z konsekwencji jakie nosi za soba sex.  Pisanie "kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele" niestety bardzo mnie drazni, poniewaz jesli decyduje o swoim ciele, powinna wiedziec jak o nie dbac i zapobiec czegos, na co nie jest gotowa. Bzdurne tlumaczenie, ze do trzeciego miesiaca to nie czlowiek jest nieludzkie i okropne. Przeciez temu malenstwu juz w 3 tygodniu zycia bije serduszko! Nie czlowiek? A kim sa ludzie, ktorzy takie malenstwa zabijaja, ludzmi? Jesli kobieta zostaje zgwalcona lub zagrozone jest jej zycie, to bardzo trudna decyzja i kobieta powinna zadecydowac o dlaszym losie jej i dzieciatka, chociaz to musi byc tragiczne przezycie. A wiecie co jest najbardziej przykre? To, ze kobieta "powinna miec prawo decydowac o swoim ciele" jak nie ktorzy pieknie to ujmuja, a to dzieciatko jest skazane na smierc, bezbronne i nie mogace nic zrobic. Na pewno wielu nie spodoba sie moja wypowiedz, ale spojrzcie prawdze w oczy. Chcecie zalegalizowac morderstwo. A dla tych, ktorzy tak swobodnie podchaca do kwestji aborcji,  Z CALEGO SERCA POLECAM FILM "NIEMY KRZYK". Potem napiszecie, czy to malenstwo jest "czyms" czy zywa istota czujaca bol i strach. Matka zabiajaca wlasne dziecko...i ja mam takiej osobie wspolczuc...nigdy! Pozdrawiam.

70

karol_cia_s napisał/a:
Jeanne napisał/a:

Cierpieć ? Jak urodzisz to może wtedy porozmawiamy...Jak powie do Ciebie MAMA, KOCHAM CIĘ MAMUSIU, JAK SIĘ PIERWSZY RAZ DO CIEBIE PRZYTULI...
Wtedy zapomnisz o wszystkim co złe...Będziesz miała kogo kochać i sama będziesz bezwarunkowo kochana...Dlatego warto...

Nie zawsze tak jest. Postaw się w sytuacji odwrotnej i wyobraź sobie że usłyszysz " zniszczyłaś mi życie. Nie chciałam Ciebie, za szybko się pojawiłaś, przez Ciebie musiałam zrezygnować z marzeń, dobrej pracy". Pomyśl że musisz żyć z tą świadomością bo mamusia Cię nie oddała tylko dlatego że "otoczenie nie dawało na takie czyny moralnej zgody".
Ja jestem za aborcją. Podam przykład. Znam rodzinę która w 12 osób (rodzice+10 dzieci) mieszka w 2 maleńkich pokojach. Rodzice są stosunkowo młodzi. Mają zrezygnować z niewielu rzeczy które im sprawiają przyjemność tylko dlatego że nie nie stać ich na środki antykoncepcyjne? Może nie dlatego jestem za ale uważam że mam prawo decydować o sobie i o swoim przyszłym życiu, bo ta ja będę wstawać w nocy, prać śmierdzące pieluchy,martwić się co włożyć do garnka,w co dziecko ubrać. Mogę mieć odpowiedzialnego męża który w ocenie innych będzie świetnym tatą, ale może się zdarzyć że mimo iż bardzo pragnął mieć dziecko sytuacja go przerośnie, albo że wycofa się ze swoich pragnień i zostanę wtedy sama.

Karolcia, twoje argumenty sa troszke zalosne Jesli mialabys problem w stawaniu w nocy, praniu "smierdzacych pieluch" jak napisalas, czy tez wyzywieniu dziecka, to mysle, ze powinnac o tym pomyslec zanim zdecydujesz pojsc z kimkolwiek do lozka. Twoja sasiadka nie ma pieniedzy na antykoncepcje, a na utrzymanie dziesioro dzieci znajdzie pieniadze? Tak, powinni na pierwszym miejscu stawiac przyszlosc dzieci, nie swoja chwilowa przyjemnosc. Rodzic dzieci kazda kobieta potrafi, ale prawdziwa sztuka jest je wychowac, i to powinno byc na pierwszym miejscu twoich sasiadow.

71

kjersti, malenstwo<3 , dzięki za napisanie tego , czego ja nie byłam w stanie napisać bez niezdrowych emocji.

72

Jeanne napisał/a:

kjersti, malenstwo<3 , dzięki za napisanie tego , czego ja nie byłam w stanie napisać bez niezdrowych emocji.

Jeanne, niezmiernie cieszy mnie fakt, ze sa jeszcze ludzie, ktorzy mysla podobnie jak ja.

73

Nie zawsze jest tak że ciąża jest wynikiem braku odpowiedzialności czy dojrzałości.
A co z kobietami które został zgwałcone ..... to też ich wina.
Wiele osób twierdzi można urodzi i oddac a czy na pewno to dobra alternatywa.
Był ktoś z was w domu dziecka te dzieci maja straszne życie bez milości i perspektyw, wiele z nich kończy na dworcach lub zakłada rodziny o bardzo patologicznych uwarunkowaniach( oczywiście nie wszystkie dzieci z domów dziecka).
Kobiety które nie sa gotowe na dziecko często pod przymusem rodzą i znęcają się nad taka małą istotką, ciągle o tym głośno w telewizji, rodza bo muszą po to by zabic po paru miesiącach .
Czy ma to sens kobieta zmuszona do porodu załamuje się psychicznie i znęca nad maleństwem to chore lepiej by było gdyby wogóle nie rodziła.
Wiele z was pisze że dziecko można pogodzi ze szkołą pracą i wymówki typu nie stac jej sa alimenty bzdura......

74

fenix z tymi zgwałconymi kobietami to jest różnie.Bo są takie Bogu ducha winne , a są takie , które prowokowały i wodziły na pokuszenie świadomie , bądz nieświadomie.Jak kobieta nie chce dziecka , to niech go odda .To lepsze niż zabijanie.A skąd można wiedzieć , czy takie dziecko nie ułoży sobie kiedyś życia lepiej niż niejeden z pełnej i chcianej rodziny? Czy nie zostanie geniuszem , chlubą rodziny , narodu? Skąd wiadomo , ze nie będą kochane ?
Nie można z góry zakładać ,że będą ciężarem tego świata.Dziecko , to nie przedmiot , którego można się pozbyć jak zabawki , kiedy się nudzi lub zagraca pokój.

75

Tyle że kobieta to tagrze nie przedmiot bo tak mówią normy społeczne mam urodzic i oddac bo tak lepiej dla dziecka a co z kobieta przez te 9 miesięcy z depresja wstrętem do siebie samej z próbami samobójczymi. Mamy płacic za to że to my mamy macice no to chyba przesada.
Co do gwałtu nawet jeśli kobieta nieświadomie prowokuje co to za wytłumaczenie śmieszne miała krótką kiecke to trzeba ją przeleciec i zrobic dziecko, nie jesteśmy w zoo ludzie maja rozum rzekomo wolną wole takie zachowania to zwyrodnienie społeczne i  bez wzgldu na to czy miała majtki czy nie nie powinna ponosic konsekwencji za zboczeńca czyż nie?

76

dziewczyny-dlaczego zawsze najlepszą alternatywą ma być prosta droga?Oczywiście że łatwo jest iść i usunąć nawet w czasach gdy jest to ogólnie zabronione,ale czy to jest dobre wyjście z sytuacji?każda z nas ma swoje sumienie,każda z nas ma prawo do decydowania o swoim życiu ale....ciąża to dziecko,dziecko to człowiek a nikt nie dał nam prawa o decydowaniu o życiu lub śmierci drugiego człowieka dlatego warto się zastanowić nad tym nim zrobi się coś czego nie da się już cofnąć.
fenix-jak słusznie zauważyłaś nie wszystkie dzieci z domu dziecka mają pod górkę!!często takie dzieci wyrastają na wartościowych ludzi ponieważ wiedzą do czego dążą.Znam kilka małżeństw gdzie jedno z partnerów a dwóch przypadkach obydwoje to byli wychowankowie Domu Dziecka-dzis to dorośli ludzie,pozakładali rodziny pełne miłości zarówno do siebie jak i do dzieci.Nie pomoże aborcja w usunięciu złych ludzi,to nie tak że kobieta urodzi,odda i wyrośnie z takiego dziecka przestępca-jak napisała Jeanne nie ma na to reguły ,popatrz ile dzieci chcianych,wyczekanych,z pełnych rodzin kochanych przez bliskich-staje się przestępcami i psychopatami.
Ile jest kobiet które wychowują dziecko pochodzące z gwałtu i potrafią je kochać-bo przecież nie ważne kim jest ojciec i w jakich okolicznościach powstało dziecko tylko sam fakt że ono jest.Popatrz ile kobiet usunęło ciążę i teraz ma ogromne wyrzuty sumienia!ile kobiet wyszło tuż przed zabiegiem z gabinetu dzięki umiejętności lekarza,który np.zabiera kobietę przed zabiegiem na USG-widok bezbronnej istoty niczego nie świadomej która miałaby być za chwilę zabita zmienia decyzję matek,potem mówią że wyjście z tego gabinetu to była najlepsza decyzja w ich życiu a dziecko jest śliczne,zdrowe i mądre.
Oddaj jeśli nie potrafisz pokochać ale nie zabijaj!!!!-to moje przesłanie do matek które się wahają.

77

Nie rozumiem takiego podejścia do sprawy.Ma taka kobieta odwagę zabić własne dziecko , to tak samo mogłaby zabić kogokolwiek innego , kto
byłby jej nie na rękę sad

78

a co ma zrobić kobieta, która pragnęła dziecka z całego serca i okazało się, że jest w ciąży, ale dziecko jest bardzo chore
nie ma żadnych szans na przeżycie po porodzie, a ona może tylko skrócić cierpienie tego dziecka i swoje decydując się na usunięcie. to dziecko może nawet nie przeżyć do porodu
bo jeśli tego nie zrobi, to do końca ciąży będzie coraz bardziej kochać to dziecko, a ono już będzie czuło ból i katusze przed narodzinami.
czekać, kiedy umrze pod jej sercem??
jak przeżyje to urodzić, zobaczyć to dziecko i patrzeć jak umiera??     
czy to jest lepsze rozwiązanie????

takie sytuacje też się zdarzają. wtedy matka też jest morderczynią, bo przerwanie ciąży to zabójstwo
rozumiem zakaz aborcji, ale w wielu przypadkach jestem za

79

Ja nie uwazam żeby aborcja była pujściem na łatwizne czały czas wałkuje sie temat dziecka jako istoty której nie ma prawa się pozbawiac życia a co z kobietą jedno kosztem drugiego?
Ja znam przypadek koleżanki ze szkoły zgwałcona urodziła dziecko a na następny dzień podcieła sobie żyły dlaczego bo przez dziewięc miesięci żyła koszmarem gwałtu i z każdym dniem było gorzej urodziła dziecko kosztem swojego życia nikogo nie interesował jej stan psychiczny pewnie gdyby nie fakt że dziecko było dokarmiane to zabiła by i je.
Dla was usg czy pierwsze ruchy sa czymś cudownym ale nie dla każdej kobiety dla niektórych to wyrok.

80

karol_cia_s napisał/a:
Jeanne napisał/a:

Gdyby każda kobieta myslała w ten sposób to w ogóle nie byłoby dzieci... Każdy może stracić to co ma....takie są czasy....I każdego faceta może "to" przerosnąć....Jest wielu rodziców którzy samotnie wychowują dzieci....i nie oddaliby ich za nic w swiecie....Kazdy mógłby dobudować czarny scenariusz do własnej sytuacji....jesli tylko jest mu to na rękę....

81

niki to nie jest żadne usprawiedliwienie.Nikt tak na prawdę nie wie , co jest mu przeznaczone.Było już wiele przypadków , kiedy postawiono takie diagnozy, a dzieci rodziły się żywe i zdrowe.

82

No dobrze nikt nie wie. Ale każda z nas ma prawo się wypowiedzieć co na ten temat sądzi. Nikomu też nie należy chyba narzucać swojego zdania? Prawda Jeanne?

83

Nie uwazam, ze Jeanne narzuca swoje zdanie. Jest prawda to, ze jest tyle przypadkow gdzie diagnoza lekarza jest niesluszna.

Juz pisalam to kiedys, ale sie powtorze. Dowiedziaam sie, ze jestem w ciazy 4 dni po moich 19nastych urodzinach. To byl dopiero prezencik...Najfajniejsze jest to, ze zabiezpieczalam sie, i stalam sie tych 1% przypadkow, ktore zachodza w ciaze, poniewaz uwierzcie mi, nie bylam gotowa na takie wyzwanie! Studia, marzenie o karierze, wyjazdy, szalenstwa, cala przyszlosc stanela mi przed oczami. Dodam jeszcze, ze zyje w kraju, gdzie aborcja jest legalna, a z pieniedzmy nie bylo problemu. Ale nie moglam sobie wyobrazic jak moglabym zabrac zycie tak malutkiej istocie! Zakochalam sie w moim dzieciatku juz na pierwszym USG, jak zobaczylam to serduszko, ktore bilo tak mocno, ze wydawalo by sie zaraz wyskoczy z tej mautkiej piersi mojego malenstwa! ABORCJA NIE BYLA OPCJA, PONIEWAZ ZACZYNAJAC WSPOLZYCIE, NAWET PRZY NAJLEPSZYM ZABEZPIECZENIU, JEST RYZYKO CIAZY, I KAZDA KOBIETA MUSI SIE Z TYM LICZYC. Wzielam odpowiedzialnosc za siebie i swoje czyny, i jestem z tego dumna! Dlatego tez, nic nie drazni mnie bardziej niz bzdrune tlumaczenia "zmarnowalam sobie zycie" "jeszcze studia, kariera" "ja  sobie nie poradze"...ZAWSZE, ale to ZAWSZE jest opcja, nawet jesli ma ona oznaczac adopcje. A plany? przyszlosc? Kariera? Tez jest i bedzie...tylko z moim malym, slodkim towarzyszem przy boku:)

Fenix, jesli chodzi o kobiety na prawde zgwalcone, to jest teamat bardzo tragiczny i trudno jest mi sie wypowiadac o tym. Ale znam wspaniala historie, gdzie dziecko ktore bylo wynikiem gwaltu i zostalo adoptowane, odnalazalo swoja matke po 18 latach i podziekowalo jej za to, ze pomimo tej tragedia, postanowila dac jej zycie. Poplakalam sie, gdy to czytalam. Oby wszystkie kobiety mialay tyle sily co ona! Cos niesamowitego.

84 Ostatnio edytowany przez fenix (2009-02-24 23:37:13)

Oczywiście że są i takie jednak tak jak ty miałaś prawo zachowac ciąże tak inna kobieta powinna miec prawo ją usunąc nie można rozpatrywac tej kwestji w takich kategoriach jak bo to niemoralne czy sprzeczne z zasadami. Ja również urodziłam dziecko z przypadku tabletki zawiodły jednak 9 miesięcy ciązy było dlamnie dramatem , i na nic zdały się rozmowy czy usg po porodzie wcale nie było lepiej.
W jakimś stopniu kocham syna jednak mimo wszystko nie tak jak powinnam i nie jestem w stanie tego zmienic. Mam żal mo to że tabletki zawiodły że zamiast odbywac staże czy praktyki musałam charowac po nocach na życie i w końcu że już tego nie zmienie. Tyle że ja miałam wsparcie mamy a co z tymi które się załamują rodzą i się zabijają jest wiele takich kobiet to niewporządku że normy społeczne rgulują taką kwestie każda kobieta powinna miec prawo wyboru.
Wkładka domaciczna również usówa ciąże jednak nikt tego nie zabrania bo to komórki to nie dziecko dlaczego w tym wypadku to norma?

85

fenix napisał/a:

Oczywiście że są i takie jednak tak jak ty miałaś prawo zachowac ciąże tak inna kobieta powinna miec prawo ją usunąc nie można rozpatrywac tej kwestji w takich kategoriach jak bo to niemoralne czy sprzeczne z zasadami. Ja również urodziłam dziecko z przypadku tabletki zawiodły jednak 9 miesięcy ciązy było dlamnie dramatem , i na nic zdały się rozmowy czy usg po porodzie wcale nie było lepiej.
W jakimś stopniu kocham syna jednak mimo wszystko nie tak jak powinnam i nie jestem w stanie tego zmienic. Mam żal mo to że tabletki zawiodły że zamiast odbywac staże czy praktyki musałam charowac po nocach na życie i w końcu że już tego nie zmienie. Tyle że ja miałam wsparcie mamy a co z tymi które się załamują rodzą i się zabijają jest wiele takich kobiet to niewporządku że normy społeczne rgulują taką kwestie każda kobieta powinna miec prawo wyboru.
Wkładka domaciczna również usówa ciąże jednak nikt tego nie zabrania bo to komórki to nie dziecko dlaczego w tym wypadku to norma?

Fenix, widze, ze po prostu nie rozumiesz tego o czym pisze. Ja nie mialam prawa Fenix, ja mialam obowiazek, tak jak kazda inna kobieta. Kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele, dlatego poinna liczyc sie z konsekwencjami sexu. Dlaczego tak trudno to zrozumiec? Nie bylas w stanie pokochac w pelni swoje dziecko, nalezalo o tym myslec przed pojsciem do lozka z mezczyna. Juz nie bede powtarzala sie setny raz. Tlumaczcie sie ile chcecie, jak chcecie. Aborcja to zalegalizowanie morderstwa i jak by nie bylo, tej kwesti chyba nie mozna sie sprzeczyc.

86

Nie zgodze się z tobą czy oznacza to że sex ma byc zarezerwowany wyłącznie dla tych któży chcą miec dzieci? Przed pujściem do łużka byłam 5 lat na tabletkach i dodatkowo wspomagałam się stosunkiem przerywanym po to by nie miec dzieci jednak los chciał inaczej. Tak bywa po prostu , czy trudno jest zrozumiec że każdy ma inne wartości ? Powinnyśmy miec prawo decyzji i tyle każdy ma własne sumienie zgodze się że powinny by normy regulujące np. kwesie kiedy jest to dopuszczalne czy do którego momętu jednak nie zgodze się co do morderstwa  bo w takim wypadku tabletki po stosunku czy wkładki były by tym samym czyż nie ?

87

Oczywiscie, ze nie. Tabletki i kondony to zapobieganie ciazy, nie usuwanie jej, wiec prosze abys nie mylila w ten sposob pojec. Skonczylam ta dyskusje, ja nie zmienie twojego zdania, ty nie zmienisz mojego. Mysle, ze na tym to zakonczymy. Zycze, abys docenila to co masz, i pokochala swoje dzieciatko prawdziwa miloscia, zamiast zalowac tego nowego zycia. Zamiast zastanawiac sie jak by to fajnie bylo gdyby...sprobuj brac najlepsze z tego co ci zycie przynioslo.

88

Fenix-czyli co?twoim zdaniem skoro i tak zabezpieczenia bywają zawodne,należałoby robić co się chce a jeśli występują konsekwencje w postaci ciąży to należy ją usunąć?to jak?jak mnie sąsiad wkurza i nie daje rady z nim wytrzymać to też mogę go spokojnie zabić?

89

karol_cia_s napisał/a:

No dobrze nikt nie wie. Ale każda z nas ma prawo się wypowiedzieć co na ten temat sądzi. Nikomu też nie należy chyba narzucać swojego zdania? Prawda Jeanne?

Prawda.Nie mam zamiaru niczego nikomu narzucać.Przedstawiam tylko argumenty za tym , żeby nie usuwać ciąży.To tak dla jasności. smile

fenix napisał/a:

Ja znam przypadek koleżanki ze szkoły zgwałcona urodziła dziecko a na następny dzień podcieła sobie żyły dlaczego bo przez dziewięc miesięci żyła koszmarem gwałtu i z każdym dniem było gorzej urodziła dziecko kosztem swojego życia nikogo nie interesował jej stan psychiczny pewnie gdyby nie fakt że dziecko było dokarmiane to zabiła by i je.

To jest przypadek wyjątkowy.Ta kobieta być może pod wpływem traumy była niepoczytalna.Powinna była być pod opieką psychologa lub psychiatry.My tutaj piszemy o świadomych wyborach a nie przypadkach ekstremalnych.

fenix napisał/a:

W jakimś stopniu kocham syna jednak mimo wszystko nie tak jak powinnam i nie jestem w stanie tego zmienic. Mam żal mo to że tabletki zawiodły że zamiast odbywac staże czy praktyki musałam charowac po nocach na życie i w końcu że już tego nie zmienie.

Gdyby Twoje dziecko przeczytało kiedyś co piszesz , nie byłoby szczęśliwe. sad Ja nie miałabym takiej odwagi nawet przyznać się do czegoś takiego nawet przed sobą. Sama zaszłam w ciążę z pierwszym dzieckiem kiedy zaczęłam studia w wymarzonym przeze mnie kierunku.Nigdy tej szkoły nie skończyłam , bo nie miałam żadnej pomocy od rodziny.I nigdy nie żałowałam tego , że rodzina jest dla mnie najważniejsza, bo dzieci to najwspanialsza rzecz jaka mnie w życiu spotkała.
Nie ma 100% zabezpieczenia przed ciążą.Więc skoro zawiodły tabletki i gumka , to widocznie tak miało być.A naszym zadaniem jest zmierzyć się z przeznaczeniem , bo Pana Boga , czy jak kto woli losu nie przechytrzymy.
Chciałam wam tutaj zacytować  opowieść pewnej  kobiety , która zaszła w ciążę w wyniku gwałtu.Niestety , nie mogę teraz tego odnależć .
chciała usunąć tą ciążę , albo oddać to dziecko po urodzeniu.Ono przypominało jej tą traumę i nie chciała , żeby ono jej to wszystko przypominało.Ale rodzina przekonała ją , żeby tego nie robiła.Całe życie go nie kochała.Aż pewnego dnia dowiedziała się , że jest śmiertelnie chora.I to dziecko , które było jej kulą u nogi oddało jej swoja nerkę ( albo szpik , już dokładnie nie pamiętam ,czytałam to dość dawno), dało jej nowe życie.I wtedy je pokochała.
Nie wiemy co nas czeka w przyszłości.Wszystko dzieje się po coś.

90

Brysiu i maleństwo<3 bardzo prosze o uważne czytanie nie powiedziałam tabletki igumy a spiralia i tabletka po stosunku działa wczesno poronnie i nie może tu byc mowy o antykoncepcji jeśli ma takie dzałanie wystarczy poczytac ulotki. Wiele kobiet gdy pęknie guma biegnie po tabletke po stosunku czy skoro dzała wczesnoporonnie to nie jest to według was zabujstwo?
To nie jest tak że taka aborcja to pójście na łatwizne moja koleżanka ze szkoły średniej zapłciła za to najwyższącene , jest młodą mężatką ale nie będzie miała dzieci. To czy ktoś podejmuje taki wybór to jego sprawa ja uważam że powinien miec do tego prawo.

Jeanne każdy człowiek jest inny nie da się ludzi zmusic do pewnych zachowań  ja od małego wiedziałam że jestem niechcianym dzickiem i może dlatego mam takie podejście a nie inne  ale uważam że  nie jestem przez to gorszym człowiekiem jestem po prostu szczera łatwiej jest poddac się pewnym obowiązkom gdy nie są wymuszone.

91 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2009-02-25 12:30:04)

fenix skoro wiesz ,jakie to uczucie być niechcianym dzieckiem , to nie czujesz potrzeby , żeby zrobić wszystko , by Twój syn nie odczuł tego samego?
A swoja droga tak , masz rację.Ludzie , którzy stosują spirale lub 3-składnikowe pigułki powinni być świadomi tego , że mogą nieświadomie zabić swoje dziecko.

Dodam jeszcze zainspirowana wypowiedziami maleństwa, że jeśli kobieta nie chce mieć dzieci , traktuje je jako zło konieczne , balast oraz to , że mając  macicę musi ponosić konsekwencje w postaci niechcianej ciąży , to może powinna sobie zafundować chłopaka z wosku ? Niestety - decydując się na współżycie z mężczyzną trzeba się liczyć z konsekwencjami.

92

tabletka ,,po'' także jest zabijaniem, a wystarczy dokładnie przeczytać na tym forum kto ją zastosował choć raz i jest odpowiedź. co trzecia kobieta zabiła swoje dziecko, bo wzięła tabletkę ,,po''......

im się nie mówi, że to zabijanie, tylko ,,będzie dobrze, nie martw się''
jeśli fenix pisze takie rzeczy, to dlatego, że ma taką potrzebę i ufa nam na tyle, żeby się otworzyć, a nie po to zeby dostawać laby. nie usunęła

każda kobieta ma prawo do tego aby ciążę przerwać, jeśli ustawa jej zezwala
nie można jej za to szykanować i niszczyć gorzej psychicznie, bo nie wiadomo co ona przechodzi, to jej prywatna sprawa i decyzja.
po niektórych bzdurnych wypowiedziach coraz bardziej jestem za

93

wiesz co fenix-masz rację trzeba być szczerym w życiu ale nie zmienia to faktu że jak sie juz te dzieci ma,trzeba zrobić wszystko żeby nigdy nie odczuły że są niepotrzebne-w życiu bywa różnie,i czasami ciąża trafia się wtedy kiedy nie trzeba ale  przecież nie wzięła się z niką-prawda?kto ponosi za to winę że się pojawiła dziecko czy rodzice?rzecz jasna ci drudzy,więc po to się jest dorosłym żeby stawiać czoła wszystkiemu co przyniesie los(lub jak kto woli da Bóg).Zabic dziecko bo pojawiło się nie wtedy kiedy powinno?dać dziecku odczuć że jest zbędne?-to zwierzęce zachowanie,a my ludzie po to mamy rozsądek żeby się nim kierować zgodnie z zasadami.Mam nadzieję że rozumiesz co mam na myśli

94

niki a skąd Ty wzięłaś takie statystyki ? Nigdy  nie napisałam dziewczynie , która użyła tabletki "po" , żeby się nie martwiła ., że będzie dobrze.Nie wypowiadam się także odnośnie zalet stosowanie spirali , czy pigułek antykoncepcyjnych , za wyjątkiem informacji , jakie maja faktycznie działanie.
Każdy kto pisze na tym forum widocznie ma taka potrzebę.
Jeżeli ustawa pozwala na aborcje , to oczywiście taka kobieta ma prawo usunąć.Ale co z sumieniem ? Człowieczeństwem?
A tak swoja drogą...jestem bardzo ciekawa , które to posty są wg.Ciebie bzdurne ?

95

Niki ja nie czuje sie osądzona czy też szykanowana smile mam takie poglądy jakie mam nie zmieniłam ich przez 6 lat i zapewne tego nie zmienie dają nam równo uprawnienie pozwalają na prace w kopalni a zabraniaja podjęcia decyzji odnośnie ciązy.
Gdyby zostało zwołane referndum jestem przekonana że wygrała by wolna wola a odnośnie sumienia , pamiętajmy każdy ma swoje własne i tak na prawde , należy zajmowac sie swoim a nie cudzym czyż nie.
Brysiu - masz racje należy ponosic konsekwencje ale nie da się zmusic kogoś do pewnych uczuc , jest wiele kobiet które nie nadaja się na matki zawsze uważałam siebie za jedną z nich i nie jestem wstanie tego zmienic po prostu , oczywiście mówie synowi że go kocham przytulam ale są to reakcje bardziej wynikające z obowiązku a to różnica i to wielka.
A wracajac do wywodu spirali czy tabletki po to nie jest zabronione dlaczego bo komurka zapłodniona do 72 h nie jest dzieskiem z punktu widzenia medycyny ale usunięcie ciący np. w 2 tyg już jest zabiciem dziecka ciekawe.

96

fenix napisał/a:

Brysiu i maleństwo<3 bardzo prosze o uważne czytanie nie powiedziałam tabletki igumy a spiralia i tabletka po stosunku działa wczesno poronnie i nie może tu byc mowy o antykoncepcji jeśli ma takie dzałanie wystarczy poczytac ulotki. Wiele kobiet gdy pęknie guma biegnie po tabletke po stosunku czy skoro dzała wczesnoporonnie to nie jest to według was zabujstwo?
To nie jest tak że taka aborcja to pójście na łatwizne moja koleżanka ze szkoły średniej zapłciła za to najwyższącene , jest młodą mężatką ale nie będzie miała dzieci. To czy ktoś podejmuje taki wybór to jego sprawa ja uważam że powinien miec do tego prawo.

Jeanne każdy człowiek jest inny nie da się ludzi zmusic do pewnych zachowań  ja od małego wiedziałam że jestem niechcianym dzickiem i może dlatego mam takie podejście a nie inne  ale uważam że  nie jestem przez to gorszym człowiekiem jestem po prostu szczera łatwiej jest poddac się pewnym obowiązkom gdy nie są wymuszone.

Fenix, co ty wypisujesz? Czy ty wiesz jak taka tabletka "po" dziala"? Tabletka "po" powoduje, przyspieszenie owulcji po to aby plemniki nie mogly dotrzec do jajeczka. Natomiast jesli jajeczko juz zostalo zaplodnione, te tabletki nie usuwaja tego jajeczka i nie powoduja absolutnie zadnych defektow. Kobieta zaplodniona pozostaje zaplodniona, pomimo wziecia tabletki. Moze powinnas bardziej wyedukowac sie w tej kwesti zanim napiszesz cos co jest nie prawda.

97

Chcialam poprawic swa powyzsza wypowiedz, poniewaz troszke zle sie wyrazilam. Chialam napisac, ze tabletka "po" pszyspiesza proces zakonczenia owulacji, nie owuclacje.

98

aborcja, tak tylko kiedy zagrożone zycie matki lub dziecka, w innym przepadkach typu '' wpadka '' mowie stanowcze NIE ! tak samo duze NIE mowie tabletka '72godz po''. tyle.

99

Co do kwestii działania pigułki "Po" chciałam napisać małe sprostowanie.Mechanizm jej działania polega na zapobieganiu owulacji (jajeczkowaniu) i zapłodnieniu, a także powodowaniu zmian w błonie śluzowej macicy, nie dopuszczając do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej. Jeśli jednak  dojdzie już do zagnieżdżenia, nie wpłynie ona negatywnie na zarodek, ale podtrzyma rozpoczętą ciążę.Działanie preparatu zależy od dnia cyklu, w jakim się go zażyło. Jeżeli jeszcze nie doszło do owulacji, progestagen opóźni ten proces i plemniki nie zapłodnią jajeczka. W drugiej połowie cyklu, gdy już nastąpiła owulacja, hormon zagęszcza śluz w szyjce macicy i jajowodach, uniemożliwiając plemnikom dotarcie do komórki jajowej. To tak dla jasności.

Co do kwestii wczesnoporonnego działania tabletek antykoncepcyjnych ( zwłaszcza 3-fazowych) to jest tak :
Po pierwsze: mają za zadanie blokować owulację.Skoro owulacji nie było , to do zapłodnienia nie doszło.
Po drugie:do owulacji jednak może dojść.A więc i do połączenia komórek męskiej i żeńskiej i powstanie zygota.Życie się poczęło.Wtedy działa czynnik spowalniający perystaltykę jajowodów , i dochodzi do obumarcia zarodka.
Po trzecie:Jeśli pnk.2 i 3 nie zadziała uruchamia się czynnik antyimplantacyjny .Zarodek nie ma szans na zagnieżdzenie się oraz dalszy rozwój i następuje poronienie.
Kobieta stosująca pigułki antykoncepcyjne nie wie , kiedy i co zadziała.

100

Jeanne, dziekujemy za sprostowanie pewnych watpliwosci. Rozmawiajac z lekarzem, dal mi do zroumienia, ze pigulka "po" dziala na zasadzie oczyszczenia organizmu z niezaplodnioneo jajeczka. Dlatego tez, nie zawsze nie nastepuje owulacja, jesli do owulacji doszlo, to pigulka ma drastycznie przyspieszyc proces owulacji tak aby plemniki nie dostaly sie do jajeczka. Ale tak czy inaczej, tabletk ta, jak juz napisalam, nie ma zadnego negtywnego wplywu na dzidziusia jesli jajeczko zostalo juz zaplodnione, i co najwazniejsze nie wywoluje poronienia.

101

Jeanne napisał/a:

Po trzecie:Jeśli pnk.2 i 3 nie zadziała uruchamia się czynnik antyimplantacyjny .Zarodek nie ma szans na zagnieżdzenie się oraz dalszy rozwój i następuje poronienie.

Maleństwo jak widac wyżej wiem co pisze tabletki wczesno poronne mają właśnie takie działanie jak napisała Jeanne i trzeba się liczyc z tym że to też jest usunięcie ciąży świadome wywołanie poronienia ,
mój lekarz mówił mi o tym gdy pytałam o zasady działania takich tabletek.

102

Jeanne napisał/a:

Maleństwo jak widac wiem co pisze i taką wersje podał mi lekarz gdy zapytałam o działanie tych tabletek.

Ps, Zarodek czyli dziecko a może to jednak nie dziecko bo zaczynam się gubic.

103

Fenix, gubisz sie bo sama nie wiesz o czym piszesz. Skad takie zalozenia, ze zarodek to nie czlowiek? Napisalam tak gdzies, bo chyba czytasz to co chcialabys przeczytac. Albo pisz o tabletckach "po", albo  o tabletkach antykoncepcyjnych, ktore kobieta bierze na codzien. Skad mam wiedziec o co ci chodzi, jesli sama nie wiesz o co tobie chodzi. Nadal uwazam, ze twoja wypowiedz, iz zapobieganie ciazy a usuwanie jej to to samo, jest wrecz ograniczona. Ja juz napisalam moja opinie, napisalam rowniez, ze nasza dyskusja jest zakonczona. Nie chcialabym psuc sobie zdrowia ta dyskusja, bo ona do niczego nie prowadzi. Ja nie uzywam zadnych tabletek wczesnoporonnych, i powiem Wam, ze nie wiem na czym one w Polsce polegaja, bo najwidoczniej rozni sie od  tych tutaj, skoro wywoluja poronienie. Po drugie, jestem absolutnie przeciwna aborcji i przy tym pozostane. A wiec w co tu drazyc? Ja mam czyste sumienie i na tym zakoncze ta dyskusje.

104 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2009-02-26 09:19:41)

fenix napisał/a:
Jeanne napisał/a:

Maleństwo jak widac wyżej wiem co pisze tabletki wczesno poronne mają właśnie takie działanie jak napisała Jeanne i trzeba się liczyc z tym że to też jest usunięcie ciąży świadome wywołanie poronienia ,
mój lekarz mówił mi o tym gdy pytałam o zasady działania takich tabletek.

Co do kwestii , kiedy zaczyna się życie , to każdy interpretuje to inaczej.Dla mnie od momentu poczęcia .

105

Jak dla mnie to zgadzam się z Jeanne-życie zaczyna się od chwili poczęcia-no nie może być inaczej!!!

106

Maleństwo cał czas pisałam o tabletkach PO i w każdym poście to podkreślałam na dowud tego podałam ci post Jeanne gdyż dokładnie opisała działanie tych tabletek.

Jeanne dlatego właśnie że zgadzam się z tobą w kwestji kiedy zaczyna sie  życie dziwi mnie to że na wkładki i tabletki po jest zgoda a na aborcje nie.
Bo jak dla mnie świadome wywołanie poronienia jest niczym innym jak aborcją, dlatego skoro na jedno jest zgoda czemu nie na drugie.

107

fenix napisał/a:

Maleństwo cał czas pisałam o tabletkach PO i w każdym poście to podkreślałam na dowud tego podałam ci post Jeanne gdyż dokładnie opisała działanie tych tabletek.

Jeanne dlatego właśnie że zgadzam się z tobą w kwestji kiedy zaczyna sie  życie dziwi mnie to że na wkładki i tabletki po jest zgoda a na aborcje nie.
Bo jak dla mnie świadome wywołanie poronienia jest niczym innym jak aborcją, dlatego skoro na jedno jest zgoda czemu nie na drugie.

zgadzam sie z Fenix.
Dla mnie tabletka 'po' to nic innego jak aborcja.

108

fenix napisał/a:

Niestety , na to pytanie nie jestem w stanie udzielić Ci odpowiedzi.
Wiem jedno , że tabletki antykoncepcyjne maja tez właściwości lecznicze.I Kościół nie potępia ich stosowania w takich właśnie przypadkach, pod warunkiem ,że na czas ich brania zaniecha się współżycia . smile

109

Przeczytalam cale watek i mysle,ze tak jak rozmowy sa potrzebne i wzbogacaja, atk w tej kwestii nie da sie wplynac na innych- tu biora gore uczucia, wychowanie, religia, sumienie...

Moje poglady nie sa sprecyzowane.
Wiem,ze dziecko żYJE od momentu poczecia. Juz w momencie zaplodnienia zdeterminowane sa np. pewne cechy chararkteru, kolor oczu... w 10 tygodniu ma paluszki (nie polaczone juz blonka). Mysle,ze taka niewiedza czesto moze powodowac wstawiennictwo ZA.

Tabletki "po" - kwestia sporna (jak zreszta kazda zwiazana z tym tematem).

Najwazniejsze to uswiadomic sobie- co jest dla mnie wazne. czy to co powiedza sasiedzi, rodzina? Czy to ze bede musiala odmowic sobie kosmetyczki,zeby miec na pampersy?
Trzeba dorosnac do pewnych rzeczy. Trzeba. tak wiele jest biednych dzieci, ktore nie maja mamusi, tatusia. Ale czy mimo to warto byloby je wczesniej zabic?

a co do zagrozenia zycia matki... hmm.mojego mezczyzny mialo nie byc. lekarze twierdzili,ze albo on albo mama. I co? i jest i on i mama. Decysja mamy. Sluszna? Jak najbardziej- bo wlasna, zgodna z sumieniem i wyznawanymi wartosciami.

110

Ok ja to rozumiem tyle że  rozpatrujemy tą kwestie z punktu widzenia sumienia i norm społecznych dlatego podtrzymuje wszystkie moje poprzednie wypowiedzi.
Nikt nie potępia osoby która w wyniku pęknięcia prezerwatywy poszła po tabletke po stosunku mimo iż lekarz ma obowiązek uprzedic o jej działaniu wczesno poronnym a nawet jeśli nie powinno byc to w opisie( niestety nie miałam nigdy przyjemności z oglądaniem takiej tabletki w realu wię jest to przypuszczenie) a nawet jeśli niema to jest to logiczne. Gdzie tu żekoma moralnośc bo skoro godzimy się na pewne rodzaje aborcji a na inne nie to czy nie powinno jednak dac nam prawa do decyzji.
Nie mówie tu o kobietach które by np. stosowały tego zamiast antykoncepcji, oczywiście to nie mogło by tak wyglądac jednak chodz o samą decyzje a właściwie o ograniczenie prawa wyboru.

111 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2009-02-26 15:38:53)

wczesajka napisał/a:

a co do zagrozenia zycia matki... hmm.mojego mezczyzny mialo nie byc. lekarze twierdzili,ze albo on albo mama. I co? i jest i on i mama. Decysja mamy. Sluszna? Jak najbardziej- bo wlasna, zgodna z sumieniem i wyznawanymi wartosciami.

Tak...nie zawsze diagnoza lekarza jest słuszna.Trzeba mieć to na uwadze przy podejmowaniu takich decyzji.

112 Ostatnio edytowany przez fenix (2009-02-26 15:32:08)

Jeanne ja rozumiem takie decyzje mało tego podziwiam kobiety które poświęcają życie na wychowanie 2czy 4 dzieci ale każda z nas jest inna jedna wierzy w boga inna nie dlatego każda z nas powinna sama podejmowac decyzje bo każdy ma swój system wartości.
Polska jest jednym z tych krajów w którym kościólł odgrywa dużą role na politycznej scenie życia i pewnie dlatego aborcja jest zakazana jednak w innych krajach jest dozwolona i nie napotyka na społeczne potępienie bo każyd wychodzi z założenia to moje sumienie i nikomu nic do tego.

113

prawo do aborcji w polsce jest dopuszczalne w trzech wypadkach:

1. ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej (do momentu osiągnięcia przez przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej); wystąpienie tej okoliczności stwierdza lekarz inny niż przeprowadzający zabieg aborcyjny
   2. badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej); wystąpienie tej okoliczności stwierdza lekarz inny niż przeprowadzający zabieg
   3. zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego (do 12 tygodni od poczęcia)

mysle,ze od tego trzeba zaczac, bo chyba nie kazda z Was o tym wie- ustaw z dnia 7 stycznia 1993 roku "O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży"

a poza tym, to czy kobieta,ktora nie planuje ciazy a wnia zachodzi jest w pelni swiadoma podejmowanych decyzji ? szok, stres,lek- to czynniki ktore maja wplywa na czlowieka-a nie sa dobrymi doradcami.

aborcja byla i bedzie- wrogą inwazją w oraganizm matki i dziecka. a poza tym chyba niewyobrazalnym przezyciem psychicznym- chyba ze mamy do czynienia z osoba pozbawiona wszystkiego co ludzkie. bo wybaczcie-ale nie jestem w stanie sobie wyobrazic,zeby ktos (o zdrowych zmyslach) po takim czynie mogl swobodnie zyc...

wiez psychiczno-emocjonala nawiazuje sie miedzy matka a dzieckiem przy narodzinach- wiec oczywiscie łatwiej jest zdecydowac sie na aborcje-niz  oddanie dziecka po porodzie,komus,kto pragnie dziecka. ale czy  w takiej sytuacji moze brac góre wygoda?

114

Tak pozwala prawo na aborcje ale jak przychodzi co do czego to lekarz odmawia znana sprawa tej zgwałconej nastolatki nie pamiętam imienia.
Uwazam że jeżeli kobieta jest w depresji czy ogulnie złym stanie psychicznym a stwierdza to lekaż również powinna miec takie prawo bo potem jest szok poprodowy i dziecko ląduje na chodniku wyrzucone z 4 piętra.

115

Szok poporodowy i depresje maja także kobiety , które chciały  dziecka.Uważasz , że to , iż taka kobieta usunie swoje dziecko jakoś ją uzdrowi?
Zapomni o tym , że została zgwałcona? Pójdzie , usunie i już problemu nie będzie? Nie sądzę.Moim zdaniem ten fakt jeszcze bardziej pogłębi depresje i zły stan psychiczny.

116

jesli chodzio prawny punkt widzenia i podejscie lekarzy.
przysiega hipokratesa mowi: Nikomu, nawet na żądanie, nie dam śmiercionośnej trucizny, ani nikomu nie będę jej doradzał, podobnie też nie dam nigdy niewieście środka poronnego
w Deklaracji Genewskiej to samo,ale jest troche przekształcone:zachowam najwyższy szacunek dla życia ludzkiego.

wiec moze pojawic sie peien zgrzyt. Jednak prawo stoi nad przysiega...

dowód.powód.ogólnie. -tak na marginesie.

117

Zauwazylam ze temat tabletki "po" stal sie tu dyskusja. Tabletka "po", ktora jest dostepna w moim kraju nie jest tabletka wywolujaca poronienie. Wyraznie pisze "But PlanB (nazwa tabletki) isn't an abortion pill- it does not terminate pregnancy." Tlumaczenie " Ale PlanB nie jest tabletka poronna- nie usuwa ciazy."
Jako uzasadnienie moim dotychczasowych wypowiedzi, przesylam link do tej stronki:

http://www.go2planb.com/index.aspx

Dlatego tez bardzo mnie dziwi, jesli piszecie, ze w Polsce jest tabletka wywolujaca poronienie. Nie wierze w to, ale moge sie mylic. Dlatego tez Fenix ( lub Jeanne), bardzo byc cie prosila abys przeslala mi moze oficjalny link gdzie mozna znalesc informacje, ktore podalas na teamat tabletki "po". bardzo jestem ciekawa co to za tabletka i jakie ma dokladne dzialanie, i czy wywoluje poronienie. Mysle, ze w ten sposob wyjasnimi wiele watpliwosci.

118

Aha, zapomnialam dodac, ze ten link to oficjalna strona PalnB, aby nie bylo posadzen, ze jest to nie pewne zrodlo.

119

cytat napisał/a:

Przyjęcie pigułki przed owulacją zaburza cykl i nie dopuszcza do zapłodnienia komórki jajowej. Przyjęcie pigułki w trakcie owulacji lub po niej opóźnia wędrówkę komórki jajowej przez jajowód lub tak zmienia grubość błony śluzowej macicy, że zagnieżdżenie zarodka staje się niemożliwe. Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem WHO pigułka "po" nie jest środkiem wczesnoporonnym, gdyż nie działa poronnie na już zaistniałe ciąże po implantacji zarodka. Innego zdania jest część lekarzy[2] oraz organizacje pro-life przyjmujące, że życie ludzkie zaczyna się w chwili poczęcia.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Antykoncepcja_postkoitalna

120

Jeanne, dziekuje za odpowiedz. Ta wypowiedz (chyba cytowalas ja z Wikipedi) jest sprzeczna, poniewaz jesli takie tabletki nie maja juz efektu na zaplodnione jajeczko i proces zaplodnienia jest nieodwracalny, dlaczego nazywa sie ja tabletka wywoulujaca poronienie. Mysle, ze mozna w to drazyc nieskonczenie.

Jeanne, nie radzilabym korzystac z Wkipedi ogolnie. Duzo wiadomosci tam jeste niestety sprzecznych lub niedopisanych, poniewaz jest to strona gdzie kazdy moze podac informacje  na dany temat. To tylko taka kolezenska rada na przyszlosc smile tak poza naszym tematem...

121

Ja sama na swoim przkładzie wiem że aborcja jest bardzo zła. Kiedy wziełam trabletki wywołujące poronienie, tłumaczyłam sobie że to jest dopiero malutka nierozwinieta komoreczka, że to nie jest jeszcze dziecko. Teraz do końca życia sobie tego niewybaczę, codzinnie myśle o tm co zrobiłam. Dlatego z własnego doświadczenia odradzam aborcję.

122

Malństwo wystarczy wpisac w gogle tabletki wczesnoporonne i wyświetli ci się masa tematów i informacji na ten temat.

123

fenix napisał/a:

Malństwo wystarczy wpisac w gogle tabletki wczesnoporonne i wyświetli ci się masa tematów i informacji na ten temat.

Tyle to ja wiem Fenix. Prosilam o zrodlo na ktorym opieralas swoje wypowiedzi.

124

Więc tak przykaładem takiej tabletki jest RU 486 tabletke podaje się do 63 dnia po ostatniej miesiączce

Stosowany w polsce 99% skuteczności:
Escapelle zawiera hormon, który sprawia, że błona śluzowa macicy nie przyjmuje zapłodnionej komórki, a ponadto wydzielina w szyjce macicznej pod wpływem wysokiej dawki progestagenu (1,5 mg levonorgestrelu) staje się bardzo gęsta i nieprzepuszczalna dla plemników.
Escapelle może spowodować również zahamowanie jajeczkowania, lecz nie w takim samym stopniu, jak środki antykoncepcyjne (składające się zarówno z gestagenów jak i estrogenu).
Moge ci przesłac jeśli chcesz linka na poczte bo nie powinno sie podawac linków na forum.

125

Fenix, jesli bys mogla, bylabym wdzieczna. Jak juz pisalam, jest to dla mnie nie do pojecia ( o ile to prawda), ze w Polsce dostepne sa tabletki, ktore od tak mozna wziasc i wywolac poronienie...Do czego ten swiat zmierza... Jesli takie tabletki zabijaja ZAPLODNIONA JUZ KOMORKE, to jestem im tak samo przeciwna jak aborcji.  A wiec moje zdanie nie zmienilo sie w tej kwesti, poniewaz zycie zaczyna sie od pierwszej sekundy zaplodnienia jajeczka, a tlumaczyc sobie zawsze mozna, aby usprawieldiwic swoje czyny...

126

Wysłałam ci linka jak więc widac dozpolona jest aborcja w postaci tabletek po a zakazana czy to nie hipokryzja jednak jestem na tak dajmy prawo wyboru zainteresowanym.

127

Fenix, z jednym sie z toba zgodze, ze to jest hipokryzja do najwiekszego stopnia. Nadal jednak uwazam, ze nie powinny one byc dozwolone, poniewaz jest to swiadome wywolanie poronienia, a przy tym odbieranie zycia. Pozostaje nam tylko wymiana pogladow, poniewaz ja stoje twardo przy moich wartosciach, ty przy swoich. Smuci mnie tylko fakt, ze dzieja sie takie rzeczy.

128

wystarczy poczytać trochę po tabletkach poronnych i od razu nasuwa się wniosek - powinny być kategorycznie zabronione.

129

cieszy mnie jedynie fakt że wkońcu zrozumiałaś o co mi chodzziło z tabletkami po ja osobiście spotkałam się z przypadkiem stosowania takiej tabletki ładnych 8lat temu w technikum tam moja koleżanka z klasy była w ciąży z facetem który zmusił ją do sexu (był to jej chłopak ale niezrównoważony bił ja i takie tam)
i zaszła w ciąże zastosowała tabletke po była w 2 tygodniu ciąży i zadziałało a wtedy było ciężko o taką tabletke.

130

fenix napisał/a:

cieszy mnie jedynie fakt że wkońcu zrozumiałaś o co mi chodzziło z tabletkami po ja osobiście spotkałam się z przypadkiem stosowania takiej tabletki ładnych 8lat temu w technikum tam moja koleżanka z klasy była w ciąży z facetem który zmusił ją do sexu (był to jej chłopak ale niezrównoważony bił ja i takie tam)
i zaszła w ciąże zastosowała tabletke po była w 2 tygodniu ciąży i zadziałało a wtedy było ciężko o taką tabletke.

Fenix, widzisz, widocznie w kazdym kraju jest inaczej i z tego wyniklo nasze nieporozumienie. Tabletka PlanB dostepna w moim kraju absolutnie nie wywoluje poronienia, po prostu zapobiega polaczeniu sie plemnikow z jajeczkiem. Jesli dojdzie do zaplodnienia, tabletka nie zadziala i nie ma zadnego negatywnego wplywu na malenstwo. Dlatego bylam w szoku, ze takie tabletki wywolujace poronienie sa wypisywane przez ginekologow w Polsce.

Posty [ 66 do 130 z 566 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Usunięcie ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024