Motocyklistka napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Motocyklistka napisał/a:A ja Ci Julka generalnie tak z serdeczności coś podpowiem.
Pomijając już, czy i kiedy byłaś po zlecenie badań itp, ale nie mając postawionej diagnozy już w niektóych wątkach piszesz o tym, że będziesz musiała przejść na dietę ze wzgl na chorą tarczycę. Nie masz tak naprawdę diagnozy, masz podejrzenie.
Później się dziwisz, że nie jesteś traktowana poważnie.
Poczekaj na diagnozę, resztę badań, spotkanie ewentualne z dietetykiem, a dopiero później gadaj.
Mam już wyniki badań na które czekałam prawie 2 tygodnie czasu. Wszystkie potrzebne badania miałam zrobione. Niewiem czy będę mieć jeszcze jakieś inne. A pisalam, że będę musiała przejść na diete dlatego, że w mojej rodzinie też są osoby na to chore to wiem,że one muszą być na specjalnej diecie, tylko nie pytałam ich konkretnie na jakiej
Dieta tarczycowa, to dieta p.zapalna. Nie jest jakoś turbo specjalna, głównie unikasz przetworzonego żarcia i dbasz o odpowiednią ilość białka - nic znów takiego szczególnego. nie ma co demonizować.
Żyję z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy już kawał czasu.
Ja tez mam niedoczynnosc. Teraz wszystko jest przetwarzane, a ja prawie wszystko jem 
Trzebaby bylo nic nie jesc 
Jaki jest podział żywności pod względem stopnia przetworzenia?
Mamy do czynienia z minimalnie przetworzoną żywnością przykłady to: warzywa, owoce, mięso, podroby, jaja, mleko które zostały poddana takim procesom jak: krojenie, usunięcia części niejadalnych, mielenie, pasteryzacja, suszenie, mrożenie itp.
Produkty które nie są jedzone samodzielnie, ale należą do przetworzonych składników kulinarnych np.: masło, margaryna, miód, cukier czy sól. Ich pozyskiwane następuje przy pomocy różnych procesów: rafinacji, rozdrabniania, tłoczenia, mielenia.
Żywność przetworzona poddana procesom technologicznym. Przykładem żywności przetworzonej są: ryby w puszkach, warzywa i owoce w słoikach poddane procesom konserwowania, czy też sery pozyskane wskutek fermentacji.
Wysoko przetworzone produkty powstają przy użyciu takich substancji jak: serwatka, gluten, kazeina, laktoza, które pochodzą z produktów spożywczych. Wykorzystywane są także substancje uzyskane w wyniku kolejnej modyfikacji składników, na przykład: izolat białka i hydrolizowane białka, oleje uwodornione, wysokofruktozowy syrop kukurydziany itd. W składzie takich produktów znajdują się również: aromaty, barwniki, stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwanty itd. Jedzenie wysoko przetworzone przykłady: napoje bezalkoholowe, przekąski, parówki, sosy w proszku, gotowe dania mrożone.