Zagroda babuszki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Zagroda babuszki

Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 19 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 391 do 455 z 1,173 ]

391 Ostatnio edytowany przez lenifa (2023-11-30 13:52:38)

Odp: Zagroda babuszki

https://pl.wikipedia.org/wiki/INFJ   Tu jest troche o tym w wikipedii Lanolinko. Ja jeszcze nie przerobiłam pozostałych. W wolnej chwili będę się wgłębiać. Póki co zrobiłam dopiero test i patrzę co mi wyszło. No musze obiektywnie przyznać że pierwszy raz czytam test co jest o mnie i nie musze nic naciągać. Tak samo w zaletach jak wadach. Tylko jak sobie z tym poradzę to nie wiem;) Czasem lepiej nie widzieć i więcej humoru mieć;)

Seniorka, też zwróciłam uwagę na te wałki, ale jeszcze nie zaczełam żadnych przygotowań do świat. Dobrze, że koniec remontu. I zostało najgorsze. Sprzątanie po onym.

Zobacz podobne tematy :

392 Ostatnio edytowany przez Lanolinka (2023-11-30 14:29:26)

Lenifo, ach  to o to chodzi.  Po co się szufladkować? Jesteś kobietą,  jesteś zmienna
Dziś taka, jutro  inna.
Zjadło mi resztę,  musze dopisać.

Walki widziałam na fb, podobają mi się, pomysłowe.  Seniorko  u mnie ten podział taki,  że ja robię co trzeba.  Ale nie ma tego dużo,  nie szykuje dużo jedzenia,  tak, żeby nie zostało.  Resztki kury zjedzą. 
A apropo kur,  to w tv był program o   "adopcji  kur z fermy"  takich wypierzonych  prawie łysych. I dowiedzialam się z niego,  że są swetry dla kur.  Żeby słońce  nie poparzyło im skóry to ubrali te kurki w swetry. Już pies w czapce we wsi obok wydał mi się dziwaczny.  A tu kura w swetrze. Przydał y się jeszcze kot w butach

393 Ostatnio edytowany przez lenifa (2023-11-30 15:01:49)

W jakimś sensie Lanolinko mi to pomaga. Nie czuję się aż tak wyalienowana. Tak jak mi pomogły w zrozumieniu wielu spraw typy temperamentów. Mniej stresu.  Jak rozumiesz, że to że ktoś nie robi czegoś tak jak ty uważasz, bo jest to dla niego naturalne. Łatwiej to zaakceptować, a nawet docenić.  Wlasnie doceniłam swojego męża bo mi naprawił okulary;) Zdolniasty facet.

Lanolinko kot w butach bajkowy - ale ma wtedy problem z pokazywaniem pazurków;)

394 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-11-30 17:33:34)

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0098.gif Lenifo smile Najważniejsze, że Ci to pomaga. Czasami czytam horoskopy i jak na razie nadal do nich pasuję.  Czyli nie ma odchyłów tongue . Nie wiem czy to pocieszające, czy przerażające.

Dziś przyglądałam się niebu. Miałam jakby dwa kolory. Na dole szarawy/gołębi, który sprawiał wrażenie oddalonych gór, wyżej - ala biel nieba. MM tłumaczył coś o piętrach i warstwach i o froncie niżu/wyżu (nie pamiętam), który właśnie widzę , w każdym razie gęste chmury pięknie się zaprezentowały. Szkoda, że mogłam je podziwiać tak krótko.

U mnie w okolicy zaczynają pojawiać się jakieś ozdoby światełkowe. Nie wiem czy u mnie coś będzie. Oświetlacie coś na święta, na zewnątrz?

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0098.gif Lanolinka smile Nie umiem sobie wyobrazić kury w sweterku hmm .

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0098.gif Annorl smile Pisz kochana co tam u Ciebie, bo jesteśmy stęsknione wieści o Was.

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0098.gif Herbatko smile Jak tam płaszczyk?

Jutro już grudzień i zaczyna się zawodowe szaleństwo pt Mikołaj. Nie chodzi o prezenty, ale o przeróżne prace z nim związane. Sama nawet znalazłam śliczną kolorowankę, która mnie zachwyciła. Sama przymierzam się do pokolorowania dwustronnie i może przykleję na szybie? Jest śliczna.

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0098.gif Seniorka 23 smile Fajny ten wałek.

Do miłego https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0108.gif na mnie papierologia czeka...

395 Ostatnio edytowany przez Lanolinka (2023-11-30 21:09:28)

Lenifo  Ty to lubisz się nad życiem głowić smile

Emmi, nie ubieram światełkami , ale trochę kilometrów  dalej są ładne ubrane domy, które co roku  odjeżdżam by obejrzeć

396

Lanolinko każden coś ma co lubi i tego się trzymać. Tak specjalnie wiele  się tym nie zajmuję.  Chociaż fakt że tak mnie rozpracowali;) Ja i tak jestem troche wycofana już w tym obszarze. Każdy ma jakieś swoje obszary w czym jest dobry i swoje niedociagnięcia.  A ja w tej chwili muszę przestać o tym wszystkim myśleć i wziąć sie za zwyczajne gotowanie i normalne zajęcia domowe, bo rozleniłam sie niemożebnie. A robota czeka. I kurcze myslę - dziewczyny już mają  wszystko obmyslane a pewnie i wiele porobione a ja w krzakach...

397

Emmi ,właśnie cały dzień dzisiaj szyję mój płaszcz. .
Bo pytałaś.
Teraz podszewka ,trochę mi się poknociło.
Wszywam już rękaw podszewki .jutro drugi.
Chcę skończyć puki zima jeszcze, Lenifko ja nic nie zaplanowałam jeszcze. Przecież jutro dopiero pierwszy.

398

Dzień dobry smile wczoraj wcześniej zasnęłam. Dziś piątek piateczek smile miłego dnia smile

399

Ahoj.
Zrobilam rano przeglad zamrażalnika i wyszło, ze na obiad będzie grochówka, bo w krainie wiecznej zmarzliny znalazłam jaśka.
Herbatko,  powodzenia  w rękawach, niech ładnie wyjdą. Jakiasz kolor płaszcza, bo nie pamiętam?

Piątek  jak piątek  jutro sobota  u mnie pracująca
Ale za to niedziela
ale za to niedziela
niedziela  będzie w Tatrach.
  Chyba,  że pogoda nie będzie łaskawa. To pójdę  kiedyś indziej.

Lenifo, wyruszasz gdzieś na święta?

400 Ostatnio edytowany przez Seniorka 23 (2023-12-01 10:53:36)

awiam cieplutko!https://i.postimg.cc/t7Qn5gL3/407447533-24833549729561747-6799512760659653072-n.jpg

~ Grudzień to początek meteorologicznej zimy!

401

Nie wiem co sie stało ,że został po prostu "ucięty "tekst"-oj!coś dzisiaj trochę fiksuje -dopiszę

402

403

Nigdzie nie wyjeżdżam. Do mnie przyjeżdżają. Więc to mnie czeka akcja organizacyjna. Tylko nie mogę zastartować.  W głowie wiatr hula jak po dzikich polach. Na razie mam tylko grzyby suszone haha. Od siostry dostałam.  Chyba zaczę od pierogów i po prostu dam do zamrażarki. I na tym będe teraz usiłowała się skupić.

404 Ostatnio edytowany przez Lanolinka (2023-12-01 14:48:33)

Lenifa, czyli w Tarnowie  zostajesz.
Seniorko   mnie też czasem połowa pójdzie,  resztę doklejam.
Zimno dziś,  słońca brak.  Alerty o śniegu  przychodzą,  nie lubię tych powiadomień, czadem nijak się mają  do rzeczywistości a tylko niepokój sieją.

405 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-01 18:27:40)

Dobry wieczór https://www.gify.net/data/media/2168/jedzenie-i-picie-emotikon-ruchomy-obrazek-0037.gif

Wiem, że to ciekawie brzmi - zima jesienią, ale to stało się już tak oklepane, że tongue . Zima tej jesieni tongue jest ... u mnie mroźno. Już nie pamiętam jak było wcześniej. Oglądam kryminał z tłem wsi angielskiej. Na wzniesieniach pokrytych łąkami stada krów i to nie dwa, pięć czy kilka, ale piękne, duże stada. U stóp wzniesienia traktor orzący pole... aż sobie westchnęłam. Kolejny raz powtarzają odcinek, albo puszczają od nowa tongue. Mimo to oglądam dla tych widoków.

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0105.gif Lenifa smile nie jesteś odosobniona, ja też nic jeszcze nie mam ani nie wiem.  W sumie, to u mnie tradycyjne potrawy są zawsze, więc teoretycznie wiem co i jak. Może zacznij od sporządzenia listy, tego co będziesz robić? Jest możliwość, że ktoś zrobi u siebie i coś przywiezie?

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0105.gif Lanolinka smile Bardzo mi się podoba ,,wieczna zmarzlina" big_smile

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0105.gif Cicha smile Dotrwałaś do końca tygodnia smile

406

Tak, całe stada Emmi:) Aż  zaczełam liczyć krowy z okna jak byłam w Kornwalii;)  Tak sobie luzem chodziły.  Obserwowane przez mnie stadko liczyło koło 60 szt. I jak to się stało, że u nas cięzko krowę zobaczyć. oczywiście pomijając  Hutę Szklaną;)  Na naszej wsi każde gospodarstwo, a to małe bo galicyjskie 1 krowa to było minium. U nas były dwie w porywach trzy.  Jedną pamietam. bardzo ją lubiłam.  Była moim zwierzątkiem.

Emmi wiesz, jak już po remoncie i w sumie ogarnięte mieszkanie to pewnie i inaczej się podejdzie do tej kuchni i przygotowań przedświątecznych.

Jutro mnie raczej nie będzie, bo mam trochę planów różnych i komp pójdzie w odstawkę.

407

Tak Emmi  dotrwalam ale jestem strasznie zmęczona. Dobrze ze zaraz ide spać wink  a jak u Ciebie?  U mnie sniezyca ciekawe czy nas nie zasypie wink

408

https://i.postimg.cc/BQCW6rht/407426149-1516312029154967-1911163656705547742-n.jpg
U mnie nadal pada ,pochmurno
Pozdrawiam cieplutko wszystkich zaglądajacych.

409 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-02 10:48:13)

Witajcie https://www.gify.net/data/media/2168/jedzenie-i-picie-emotikon-ruchomy-obrazek-0027.gif

Ach! Jaki cudny obrazek, tutaj,  w jakiejś tam reklamie dojrzałam. Przystojny facet z koniem. Facet jak facet, ale koń - cudo!!

Gdyby któraś z Was zaciekawiła się powodem mojej nagłej infantylności w kierunku kwiatów, to jest to mój sposób... próba na przetrwanie zimy. A pro po... Czy jak jesienią albo zimą przyozdabiacie dom/mieszkanie, to przyozdabiacie zgodnie z daną porą roku? U mnie jesienią to jeszcze jak cię mogę, ozdoby z liści, gałązek... ale zimą to musi wchodzić motyw letni albo wiosenny, bo nie dałabym rady.

Seniorka23 https://www.gify.net/data/media/652/nastrojowy-emotikon-ruchomy-obrazek-0223.gif I Tobie również miłego dnia smile

Cicha smile Ten tydzień mogę zaliczyć do ,,lżejszych". Ale ja mocno poskromiłam mój wewnętrzny zryw do działania, czy chęci działania i wtłoczyłam głowie hasełko - stop! Coraz częściej załącza się rozsądne myślenie. Praca w skupisku ludzi bardzo lubi takich ,,narwanych", bo oblecą roboty a inni sobie spokojnie dryfują. Jestem obserwatorem i szybko się uczę.

Włączyłam pranie i co z nim?

410

W Tarnowie sypie. To taki drobny snieżek, ale że sypie cały czas to go przybywa. Mam zajęć dziś dużo, ale nie mogę jeszcze zastartować.

Emmi ja usiłuję ogarnąć moje zaniedbane doniczkowce. Wczoraj przesadziłam kawę.  Może nie pora na to, ale było to konieczne. Może przetrzyma jakoś.  Mirt zawiozłam do córki i jemu tam dobrze. Myślałam, że zabiorę go, bo zawiozłam dlatego własnie że wiem, że wymaga uwagi i wiedziałam, że kto jak kto ale ona o niego zadba. Zadbała. Trochę narzekała, że musi o nim codziennie pamiętać. No ale zdobędę gdzieś kolejny.  Chociaż znów w maju wyjazd i  znów będzie trzeba go  wozić ze sobą. Jakbym miała wybór to już bym na nim coś esperymentowała. Ale ciagle jest w sferze planów i nic konkretnego za tym nie poszło. Cudem odżyło boże drzewko. Cudem bo jak przyjechałam było całe uschnięte prawie Ale się teraz opuściło. Najgorzej  ze złotym wąsem.  Bo obrywam go często a mam tylko jeden. Na szczęście kiedyś obdarowałam szczepkami koleżankę i ona sama zaproponowała, że mi teraz przywiezie, bo ładne ma. A z kwiatków które mam "po nic" bo po prostu mi się podobają to bawię się w uprawę fiołka afrykańskiego. Ale mam tylko odmiane lekko fioletową a marzą mi się inne kolory.  Chetnie wróciłabym do uprawy doniczkowców i to wszelakich, ale nie ma szans. Kwiaty lubią mieć w pobliżu osobę co o nie systematycznie dba, a nie takich ni przypiął ni przyłatał wędrowników po śwecie.

411

Witajcie smile u mnie sniezyca wieksza niż wczoraj. Właśnie podlewalam kwiaty w domu. Też robię pranie.

412

Ja tak patrzę na kamery na Islandie to tam 2? 3? dni temu była taka śniezyca, że kompletnie nic nie bylo widać. A wczoraj obserwowałam tam piękne zorze polarne.

413 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-02 11:49:54)

Jesteście smile
Widzę, że u Was też miło zaczęła się sobota, a przynajmniej spokojnie. U mnie nic nie sypie, ale ma nadejść. Wczoraj to nawet kozom nie chciało się wychodzić  szop. Ja to ciągle w murach siedzę, to nawet nie wiem jak jest naprawdę.

Kupiłam herbatkę korzenną dla Juniora, bo lubi próbować różnych herbat. Popijam ją z wolna... z bardzo dużego wolna tongue Jest okropna hmm . Ale nie wiem czy to kupki smakowe stają dęba bo nie znają, czy rzeczywiście organizm nie chce tego pić. A skład jest bardzo zdrowy big_smile
Yogi Tea - Himalaya. Ajurwedyjska herbata z imbirem (39%)koprem włoskim(34%), cynamonem(20%). Ma też w sobie trochę kolendry, lukrecji, anyżu. Ale smak jest dla mnie trudny smile

https://www.gify.net/data/media/405/zima-ruchomy-obrazek-0026.gif

Całkiem dobrze się paliło w nocy i jak przygasało to nawet nie ochłodziło domu i pompa jeszcze pracowała, to czym prędzej poszłam dorzucić. Ale to latanie góra dół, góra-góra, albo góra-góra-dół, to mnie normalnie wykańcza. Jak się komuś w stosownym wieku zamarzy domek to tylko parterowy. A spotkałam na swojej drodze osobę, która mi odradzała schody, będąc samej w stosownym wieku i ją zignorowałam https://www.gify.net/data/media/652/nastrojowy-emotikon-ruchomy-obrazek-0402.gif

Gotuje się kapuśniak. Chodził za mną już dni kilka.

414 Ostatnio edytowany przez Lanolinka (2023-12-02 11:52:12)

Ciao belle ragazze smile
Ależ mnie zasypało.
Aaajuuutoo!
Sople u dachu, śniegu ma pół metra,  auta po rowach, 50 na godzinę to maks i to tylko po wojewódzkiej.  Chyba franca zima przyszła.

Emmi jeśli w herbacie jest kolendra to jak to może być dobre
Ona ma tak intensywny smak, brrr. Nie lubię.
Lenifo, z Ciebie taki Leon Zawodowiec.  On też w kwiatkiem chodził;)

Cicha, jak sobie radzisz zimą na drogach?

415

Lanolinko dla niektórych ludzi, to może być (kolendra) cenne ziólko chociaż nalezy uważać, bo mozliwa jest alergia, ma też swoje przeciwwskazania. I ponoć ludzie różnie reaguja na jej zapach. Niektórzy nie znoszą. Tak się zastanawiam czy nie to samo jak ja miałam z kozierdką. Nie znosiłam jej, teraz lubię.  Ale to każdy inaczej zareaguje.
Nie oglądałam tego filmu z tym Leonem. Ale to ciekawe musi być;) Mówisz że woził kwiatki ze sobą?  Haha. Może też był INFJ? Haha. Tak wczoraj się wgłebiałam w plusy i minusy tego"cuś". No i w końcu znalazłam wytłumaczenia dla niektórych moich reakcji;)) Pisałam wam czasem o nich, nie zdając sobie sprawy że są charakterystyczne dla dla INFJ. Ciepłych misiów, które ruszą jak jakas potwora w ciągu sekundy, jak widzą, że coś złe się dzieje. I wtedy lepiej uciekac;)

416

Lanolinko ja mam problem zimą z jazdą samochodem bo mieszkam w górach Świętokrzyskich. Moj dom jest na górze i jest tak stromy podjazd ze zima jest mega ciężko wyjechać. Ja mam polo nieduży samochód i jest lekki ciezko się jeździ. Myślę o lancuchach ale nie wiem na jakiej zasadzie to się zaklada czy moga byc caly czas na kolach. Jak nie daję rady to idę na piechotę lub ktoś z rodziny mnie podwozi. A jak Ty Lanolinko sobie radzisz zimą?

417

Lenifo. Tak, mial jednego kwiatka  i był zawodowym zabójcą wink Myślałam, że wszyscy znają  ten film.

Cicha,  mam napęd na 4.  Też mam do góry i z góry. Teoretycznie  jadę, ale jak jedno auto stanie  to wszystkie stoją. Drogi zadbane,  lecz sypie cały czas więc nie ma bata, muszą być zaśnieżone i śliskie.  Tak że jutro siedzę w domu  bo więcej czasu spędziłabym w drodze  niż w górach. Trochę szkoda, bo w tym roku już nie będę mieć możliwości. Dopiero w styczniu.
Na łańcuchach się nie znam, ale to chyba nie jest tak, że założysz i możesz po wszystkim jeździć, tylko zakłada się na warunki na drodze.

418 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-02 13:41:35)

Na łańcuchach nie można po gołym asfalcie, natomiast w terenach górzystych i obrodzonych jak najbardziej. Ogólnie dla bezpieczeństwa można, kiedy się uważa, ale wtedy trzeba omijać nawierzchnie asfaltowe, bo jest kara. - tyle wiem, bądź wiedziałam, jeśli nic się nie zmieniło.

Kolendra! Widzicie, dodaję ją do zup, tym razem zapomniałam i stąd inny smak zupy. Zastanawiałam się co jest nie tak?

Wykończy mnie to edytowanie...

Czyli do Was też, wreszcie przyszła zima tongue . Coś słyszałam, że na pomorzu na plusie tylko nie dosłyszałam, czy jest czy ma  być? Herbatko, jak tam u Ciebie z tą pogodą? Dzisiaj dzień z radiem smile

Ale... tyle się nasłuchałam przez ostatnie lata, że ,,prawdziwych zim już nie ma" to teraz tylko się cieszyć big_smile . Może nawet utrzyma się do Świąt? Wie ktoś coś na ten temat?

My tutaj, też przez kilka lat zimą jeździliśmy na łańcuchach, bo nie dało się inaczej.

419

Lanolinko INFJ jak i każden inny typ, mogą być czarnymi charakterami. To już zalezy od innych czynników.

420 Ostatnio edytowany przez Lanolinka (2023-12-02 13:47:32)

U nas jest tyle zimy, że wystarczy i dla mnie i dla Was. I najlepiej jakby już sobie poszła. Komu wysłać śniegu?
Lenifko, każdy może być czarnym charakterem,  a to tylko film wink

421

Widzę że tematy takie poruszyłyście mi znane. Cicha i lanolinka ,ja też mam pod górkę wyjazd z domu. On nie jest długi .jakieś 20 m. Ale pod górkę. Zimą też problemy ,mąż dawniej odśnieżał jak był samochóf, no i sól. Na wyjeżdxie leżą płyty dziurkowane więc jak się odśnieży i posypie solą to jest ok. Ale drzewo zamawiamy zawsze latem bo potem kłopot przy wyjeżdzie. Dla kurierów też porządnie odśnieżamy ścieżkę ,żeby sobie nóg nie połamali.
U nas jest cała jedna ulicą mocno pod górę, na szczęście w innym miejscu. Ale oni to mają naprawdę przechlapane. A jak ktoś tam musi na piechotę podejść to współczuję. Trening jak dla Justyny Kowalczyk.
Więc i u nas na Pomorzu to jak w górach
To są wzgórza morenowe.
Mój domek jest cały parterowy, 140 m .więc po schodach nie biegam. Ale na ogrzewanie więcej idzie. Do góry ciepło łatwiej dociera niż wszerz.
Ale doceniam to że po schodach nie muszę chodzić. Tylko taki szeroki dom daję cień na całą działkę . Ogród mocno zacieniony. Tylko latem jest lepiej .bo słoneczko wysoko.
Nic nie jest idealne.
Leona Zawodowca znam dobrze. On miał chyba umysł chłopca. Troszkę był nierozwinięty.

422

Herbatko,  widzisz, nie pomyślałam,  że i uCiebie górki. Lubisz malować zimę?
Fajnie się patrzy na zimę z ciepłego domu. Brakuje mi kominka. I baraniej skóry przed nim. U nas jeszcze rok  i nie będzie żadnych kominków, chyba, że z filtrami. Albo bio. Albo takie na prąd co ogień udają.
Emmi, traktuj schody jak gimnastykę.  Ja lubię na koniec treningu schody robic. Nogi czują.

423

U mnie pogoda dzisiaj była plus 1 stopień.więc trochę zelżyło.A teraz jest zero. Śnieg na szczeście nie pada. Bo znów by było odśnieżanie. Solą drogową sypaliśmy ścieżkę do chodzenia.
Poprawiacz doprowadza mnie do szału. Ja muszę poprawiać po poprawiaczu.
Lanolinko ,u nas sporo gór. Najwyższe wzniesienie to Wieżyca ,ma 320 m. Tam jest ośrodek narciarski.
No ale to wzniesienia porośnięte lasami wiéc wygląda inaczej niż prawdziwe góry.
Rzadko malowałam zimę.

424

O Herbatko moja gora ma 318 m smile nadal sypie nie wiem jak się będzie gdzieś przemieszczac jak tak będzie dalej..

425

U nas też sypie . Niefajnie.

426

Cicha ,a ty mieszkasz tak wysoko?.czy jednak trochę niżej?.
.

427 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-03 10:27:33)

Niedzielne dzień dobry smile https://www.gify.net/data/media/1593/herbata-i-imbryk-ruchomy-obrazek-0005.gif

Prószy drobny śnieg, w nocy też nasypało, bo zrobiło się bardziej biało. Nawet na gałęziach utrzymują się płatki śniegu. Nie leży taka śnieżna czapa, leży delikatny, tak jak chyba wolą same drzewa. Nic je nie ugina do ziemi. Przyleciała sikorka na słoninkę, tegoroczniak, bo chudzina jeszcze. Koniecznie musimy wywiesić drugą. Sypiemy ziarna do karmników dla naszych mazurków.

Lanolinka napisał/a:

Emmi, traktuj schody jak gimnastykę.  Ja lubię na koniec treningu schody robic. Nogi czują.

Lanolinka smile U mnie się to nie sprawdziło, mam chore kolana. Ale nawet syn, kiedy kilka lat temu zaczęłam narzekać na schody, czyli coś się zaczynało dziać, pocieszał mnie, że w jakimś naukowym programie usłyszał, że chodzenie po schodach odmładza organizm.

Lanolinka napisał/a:

U nas jest tyle zimy, że wystarczy i dla mnie i dla Was. I najlepiej jakby już sobie poszła. Komu wysłać śniegu?

Ja podziękuję, wystarczy mi tego co miałam a teraz jeszcze dosypało. Chętnie oddam za darmo tongue
Już jako dziecko nie rozumiałam, dlaczego nie można zebrać śniegu i przewieść samolotem do Afryki i tam wysypać, żeby rozpuściło się i nawodniło suchą ziemią. Skoro jest tam taka ogromna susza i tragedia z wodą.

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0159.gif Herbatko smile Czyli jest na plusie, a przynajmniej w okolicach 0*C, czyli stosunkowo sporo cieplej niż gdzie indziej.
Przypomniało mi, że miałam posłuchać radia. Pisałam tutaj? Że od wczoraj dałam szansę radiu, bo wiele lat temu przestałam je słuchać. Jeśli w ogóle słuchałam, z taką intensywnością jak pokolenie moich rodziców. Oni byli/są bardziej radiowi, ja należę do pokolenia telewizora. Chociaż wiadomo, że to nie reguła.

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0159.gif Cicha smile Masz prawdziwą zimę big_smile

Leci właśnie Sylwia Grzeszczak & Liber - Co z nami będzie? Już wczoraj przypadkowo znalazłam radio Fama i nawet, nawet... dużo muzyki, mało reklam i zbędnego gadania, chyba, że to akurat wstrzelam się w taki czas. A to co mi się podoba, to puszczają też piosenki nie po angielsku. Teraz coś leci, ale nie wiem co to. Szkoda, że nie zapowiadają utworów.

https://www.gify.net/data/media/642/kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0159.gif Lenifa smile Z moich czterdziestoletnich doświadczeń z roślinami doniczkowymi, mogę powiedzieć, że jeśli roślina tego wymaga to lepiej przesadzić i poprawić jej warunki niż czekać na książkowy, odpowiedni czas smile

Już miałam napisać, że słabiej prószy, ale gdzie tam... może wolniej, ale większe i bardziej zbite. Chyba się rozkręcają? Ciekawe czy będzie trzeba dzisiaj odśnieżać podjazd, bo do tej pory nie było takiej potrzeby.

,,Nad samym morzem opady deszczu ze śniegiem" ,,Nad morzem do +4*C" - właśnie usłyszałam. U mnie może się nawet przejaśnić. Zobaczymy.

428

https://i.postimg.cc/xCQJnRgB/34211f46b20d05d455581bb642addf40.jpg

Faktycznie jest bajkowo i jeszcze chyba dosypie po południu.
Pozdrawiam cieplutko!

429

Dzień dobry smile tak Herbatko mieszkam na szczycie tej góry. U mnie -1 stopień i nadal sypie snieg. Odkopywalismy sciezki na podwórku i wyjazd. Trochę tez przed kurnikiem. Jedna kura brodzila w sniegu prawie cala się w nim kryła wink w miejscach nie odsniezonych sniegu jest po kolana. Wiatr tworzy zaspy. Teraz gotuję obiad rosol a na drugie kotlety z fileta z kurczaka. Potem pójdę na narty które dostałam w spadku po kuzynce. Kijki dopiero zamówiłam wiec wezmę patyki smile

430 Ostatnio edytowany przez lenifa (2023-12-03 14:28:56)

Cicha aż się wzruszyłam twoimi patykami na narty:) Przypomniało mi się jak chodziłam z kijkami na spacery i wołali za mną na osiedlu ":Babie narty wywiało" Lubię ludzi co znajdują proste rozwiązania i nie musza się właczać w jakies snobistyczne kanony.

Wróciłam nad ranem. Samolot  był  opóźniony prawie 5 godzin. Tak, że mimo, że niedospana jestem i problem z reka miałam bo potukłam ją i zapomniałam okularów i teraz jestem w "męzowych" bo nie mogłabym nic tu przeczytać ani napisać - to była przepiekna noc.  Bo i syn pryjechał i te diamenty wokoło. Takie za darmo ile tylko chcesz.

diamenty to są najzwyklejsze świecidełka
kiedy zima wyciaga swe skarby z kuferka
w blasku latarni w promeniach słońca
miliardem gwiazdek się mienąca
A przebogata nieskąpa wcale
wydaje wielkie śnieżne bale
Każdy kto przyjdzie do niej w gości
ptrzyma w darze moc śliczności

To wierszyk dla dzieci ale lubię taką zimę i taką miała tej nocy, mimo zmęcznia i różnych akcji perturbacji;)

431

Dzień dobry smile
Przyszłam zobaczyć jak się macie, czy Was nie zasypało.
U mnie na Podlasiu zima w pełni.
Pozdrawiam smile

432

Lenifo jaki piekny wierszyk smile nie dobrze ze potluklas rękę. Pojezdzilam z patykami ale super smile jeszcze nie umiem hamowac i raz wpadlam w zaspe wink ale endorfiny sportowe są smile witaj Cyferko smile Emmi co porabiasz? smile

433 Ostatnio edytowany przez lenifa (2023-12-03 14:36:46)

Z tą reką to ja mam zawsze takie coś, jak mam jakieś wydarzenia, że muszę szybko wyjechać bo cos. I wtedy się spieszę i mi się najczęściej zdarzają takie akcje.  No i potukłam rękę dość mocno przed wyjściem z domu. Było tylko 5 min i nie  było czasu aby coś podziałać. Wzięłam więc listek aloesu i przyłożyłam na te 5 min, ale okazało się za krótko, bo mimo, że na kilka godzin zapomniałam o bólu, wieczorem się odezwał i to w wersji, że cięzko wytrzymać. Siostra oczywiście nie miała nic z rzeczy co ja normalnie w tej sytuacji używam, więc musiałam się zdecydować na capsiderm czy jakuś tak, z papryczką..  Kilka godzin mi to wycięło z życiorysu, ale po krótkiej drzemce, reka stała się wytzymliwa.  Jest lepiej, ale jeszcze nie wiem czy nie będzie trzeba odwiedzić chirurga. Oby nie. Jutro zadecyduję.

Też dostałam o poranku piekny filmik jak dzieciaki robią anioly w sniegu, zachwycone nim nieożebnie.

Hejeczka cyferko") Zasypało ale jakie to piękne zasypanie:)

Ten brak okularów, powoduje, że robię więcej błędów niż zazwyczaj Co chwilę muszę cosś poprawiać a i tak nie zauważam róźności

434

Lenifko bardzo współczuję bólu.
Niefortunne zdarzenie i to przed wyjazdem.
Mam nadzieję, że już działasz i coś tam sobie aplikujesz.
Nie wiedziałam, że aloes działa na stłuczenia.
Na podwórku pięknie, bajecznie, jeszcze czas żeby nacieszyć oczy.
Co mnie dziwi? nie ma dzieci na sankach, przynajmniej w zasięgu widoku
z moich okien.
Cicha smile pierwszy sport zimowy masz zaliczony, fajnie! brawo za chęci.

435

Cyferko aloes cudownie działa na stłuczenia i używam go od kilkudziesięciu lat. Teść mnie naprowadził na to jego zastosowanie. Więc gwoli sprawiedliwości nie jest to mój pomysł. On używał drzewiastego, nie vera i ja też tak robię, chociaż czasem mam przygody, że uprawiam i używam też vera.

Własnie miałam swój moment przyjemności bo syn mi przywiózł krem brulle. Pewnie się to inaczej pisze, no ale nieważne, ważne że bardzo dobry.

436 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2023-12-03 15:05:57)

O, warto się tym zainteresować.
Do tej pory znałam tylko vera.
Altacet mam pod ręką w razie czego...szybko i skutecznie
działa,
Oj chyba odwrotnie, to drzewiasty kiedyś hodowałam ...

437

Też wcześniej używałam altacetu, do momentu zaprzyjanienia się z aloesem. Temu mam na parapecie w pobliżu siebie zawsze kilka doniczek z nim. Przy czym jeden służy nieszczęśnik do obrywania, a reszta sobie rośnie, aby zawsze był. Jestem jego zwoilennikiem, i dokładniej używania go zewnetrznie. Bo mam wiiele wątpliwości do używania wewnętrznego z powodu jego skórki. No ale miąższ sam wewnętrznie to byc może. Nie mniej uważam, że jeszcze za mało wiem. Wiem że emodyna która jest glownie w skórce nie jest dobra dla przewodu pokarmowego. I tego się trzymam, póki nie trafię na więcej wiedzy wokół.

438

Obiad się dogotowuje.
Bądź zdrowa Lenifko smile
Uciekam. Pa Wszystkim smile
Fajnie tu.

439 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-03 17:42:46)

Cyferko smile Dobrze wstawia się tutaj te nasze ,,obrazeczki-kafkowo-herbaciane i inne" idzie wstawić zdjęcie.

MM ogląda skoki...

Mam dzień z puzzlami. Zmartwiły mnie wieści ze świata i nasza, krajowa [tit] i nie mam weny do pisania. Jak dla mnie nic się nie zmieniło.

Cicha smile W zeszłym tygodniu wypoczywałam mając luźniejszy tydzień, ten chyba już taki nie będzie. Dopadają mnie zastępstwa hmm . Liczyłam na psychiczny relaks od pracy w dniu dzisiejszym, ale muszę zaplanować sobie te zastępstwa, aby miało to ,,ręce i nogi".

A może czas na herbatkę?
https://www.gify.net/data/media/1593/herbata-i-imbryk-ruchomy-obrazek-0034.gif

440 Ostatnio edytowany przez Lanolinka (2023-12-03 17:53:59)

Cyferko,  fajnie, że tu jesteś.
Cicha, musiałaś fajnie  wyglądać z kijami. Bylas na stoku?Sama jeździłaś czy w towarzystwie?
Dzieci teraz jeżdżą  na ,,profesjonalne" górki, dlatego na takich przydomowych ich nie widać. Tak mi się wydaje.
Herbatko,  a w ogóle to tak bardziej pejzaże czy martwa naturę  wolisz malować? A może portrety?
Aloes podobno dobry na buzię.
Emmi na pewno schodzenie po schodach obciąża kolana, ale ze wchodzenie? Chyba nie. Po domowych niestety  nie da się tylko do góry wchodzić,  to nie schody do nieba a na piętro.
Wiecie, jest taka fajna książka,, Mimochodem o chodzeniu". Sporo fajnych przemyśleń.  Ogólna teza to taka,  że człowiek powinien chodzić a nie siedzieć.

441 Ostatnio edytowany przez Cicha72 (2023-12-03 18:39:39)

Mi poprzedni ksiądz proboszcz dal aloes z własnego ogrodu na ból stawów. On bardzo dużo dobrych roslin mial w tym ogrodzie i dbał o niego. Emmi współczuję zastepstw. Mnie one bardzo męczą bo długo się siedzi i właśnie podwójne szykowanie bo i do siebie i tam.. u mnie snieg mniej więcej po kolana. Teraz nie pada ale wieje. Miłego wieczoru smile

Lanolinko sama na podwórku jezdzilam smile mam podworko ze spadkiem terenu. Ja bardzo lubie chodzic smile

442

Witam.
Po bardzo długiej przerwie. Nic szczególnego u mnie się nie działo,  że nie zaglądałam na zagrodę,  ot po prostu życie,  praca, dom, nauka dzieci i tak pędzi ten czas.
Miłego wieczoru życzę.

443

Hejka,Belino. Nawet jak się nic nie dzieje to warto zaglądnąć do Zagrody. Tak sobie poplotkować o czymkolwiek.
Cicha , Podziwiam że domek masz tak wysoko.
To są utrudnienia ,zimą na pewno. Ale za to widoki masz chyba cudowne z góry.
Góry Świętokrzyskie piękne.popatrzałam na nie w necie.
Kiedyś byłam u znajomej u na pod Gdańskiem, Miała ogród tarasami schodzący w dół i też piękne widoki. Było to lato więc wjechaliśmy do góry. Zimą nie wiem jak u niej.
Lanolinko. Najbardziej lubię malować marywą naturę, potem portret.
Najtrudniejszy jest dla mnie pejzaż.
Ja zasadziłam aloes ,dostałam od koleżanki dużą szczepkę. Mam nadzieję że się przyjmie,  .na razie ładnie wygląda
Płaszcz na wykończeniu. Jeszcze trochę. Dzisiaj zrobiłam 6  dziurek
Teraz guziki i jeszcze kilka szczegółów.
Oczywiście pokażę. Szczyt krawiectwa to nie jest z powodu prozaicznego. Jestem niska i trochę biuściasta ,więc fason taki prosty. Nic nadzwyczajnego

444 Ostatnio edytowany przez Emix (2023-12-03 21:19:12)

Belina https://www.gify.net/data/media/2164/uscisk-emotikon-ruchomy-obrazek-0035.gif Ależ się cieszę, że tu trafiłaś i że jesteś.  Dobrze mówi Herbatka, zaglądaj na Zagrodę i pisz o codzienności. To naprawdę jest taki motywujące i człowiekowi lżej na tym ciężkim padole.

Lanolinka smile Zastrzeliłaś mnie tymi informacjami o wchodzeniu - schodzeniu i sprawdziłam. Schodzi mi się lżej, gorzej z wchodzeniem hmm Byle wytrwać, w przyszłym tygodniu mam ortopedę, może coś zaradzi ,, na już".

Herbatko smile Szycie dla siebie ma to do siebie, że się szyje pod siebie big_smile . Więc my na pewno będziemy się zachwycać: 1. z twoich umiejętności, bo żadna wcześniej  nie uszyła. 2. Jest to płaszcz dla Ciebie i na pewno będzie prześliczny.

Cicha smile W zastępstwach irytuje mnie tylko to, że siedzę dłużej, a formalna praca mnie mocno męczy. Bo samo zastępstwo jest fajne, zawsze to jakieś urozmaicenie, poza tym, wtedy to ,,ja rządzę" tongue I możemy porobić z dzieciakami inne rzeczy niż robią na co dzień. Tylko, że to jest siedzenie więcej godzin. Wiadomo, że chce się zarabiać więcej, ale ja nie narzekam na obecne zarobki. W przeciwieństwie do większości tongue.

Dobrej nocy życzę https://www.gify.net/data/media/514/dobranocka-ruchomy-obrazek-0065.gif

445 Ostatnio edytowany przez lenifa (2023-12-03 23:48:07)

Witanko Belina:) Miło Cię widzieć.

Z moją ręką już lepiej. Nebo a ziemia jaka duża różnica. Oszczędzam ją jednak, ale ileż bedzie można oszczędzać jak  grudzień już i trzeba się brać za jakąs robotę.
Dostałam filmik jak moja wnuczka jak rasowa dziennikarka tłumaczy do kamery o co chodzi ze zjeżdżaniem na sankach:)) Mogłaby założyc portal dla przedszkolaków. Nie mniej uważam, że dzieci należy chronić od sieci.

Okularki prawdopodobnie odzyskam w piątek a do tego czasu, niestety będzie dużo trudniej, korzystac z internetu w jakikolwiek sposób.  Nawet się nie rozpisuję bo meczące jest usilowac pisac  czytac cokolwiek w kompie.

446

Zastepstwa sa ciezkie. Trzymaj się Emmi :* Lanolinko ogladalas? Mnie zaskoczyła Ania ze tak u niej poszło z Kubą.

447 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2023-12-04 09:59:29)

Dzień dobry Zagrodzianki wink
Jak się macie? Ja obijam się od poniedziałku.
Ludzi nie ma, ulice puste, zima?
Jeszcze nie przywykliśmy.
Lanolinko smile do Ciebie Zenka z łopatą mogę przysłać : ) : )
Lenifko zapasowe okulary przydały by się, koniecznie.
Super, że ręka lepiej się czuje.
Pozdrawiam Was Wszystkie.
Dobrego dnia .

Emmi jestem tu świeżynką i nie mogę korzystać z obrazków,
ani linków.

448

Ahoj.
Cicha, oczywiście oglądałam. A potem czytałam komentarze.  Czekam jeszcze na filmik  podsumowujący na ytubie.  I tak się bawię wink
Ania widać, że fajna dziewczyna  i że też się decyduje ma takiego chwiejnego  faceta. Cóż, widać miłość trochę  ostrość widzenia zaburza.

Cyferko, dawaj tego Zenka. Byłyby nie śpiewał, dopłacę  wink
Dziś mam ładna zimę, w końcu nie sypie Oświęcim słońce.  Wczoraj nawet  z psem spacer krótki,  bo nasze ścieżki zasypane.
Herbatko,  portrety chyba bardzo trudne do malowania. Jest jakaś technika rysowania twarzy, żeby była do modela  podobna? Czy tylko talent?
Emmi  do góry idąc męczy się człowiek,  bo to wysiłek.  Ale a dół męczà się kolana. Tak mi sue wydaje.
Młode pieski mają niewskazane schodzenie po schodach że względu na to, stawy jeszcze młode  i narażone  na uszkodzenia.  Nie wiem czy wszystkie,  czy tylko molosy,  bo ja duże psy mam to o małych nic nie wiem.  Oprócz tego,  że doprane

449 Ostatnio edytowany przez lenifa (2023-12-04 11:10:37)

Ja też chętna Herbatko do wysłuchania twojej wiedzy odnośnie twarzy. Lubię malować twarze ale jestem totalnym amatorem, co tak raczej pędzel nim rządzi niż  toto  pędzlem;) Kiepsko oceniam swoją wiedzę w tym obszarze.ot wezmę farby i pędzel i radosna twórczość co wyjdzie to wyjdzie;) A mam teraz zamówienie i juz wszystko co potrzebne aby wrócić do paćkania, bo mam wnuczkom namalować anioły. Strasznie nie lubie malować na zamówienie wg tematu, ale dla wnusiów mogę zrobić wyjatek.  A może byś zrobiła w ogóle internetowe lekcje malowania? Czasem takie spotykam na necie, różne filmiki instrukcje w tym temacie, ale myślę, że byłabyś lepsza.

Lanolinko własnie mi syn przyniósł z galerii _+3 i cieszę sie bo przynjamniej nie muszę trzymac nosa na monitorze chcąc cokolwiek przeczytać.  Poza tym powiększony ekran, jednak utrudnia korzystanie z neta, bo najczęściej cos tam wychodzi poza ekran i trzeba przesuwać paskami. Okulary swoje odzyskam prawdopodobnie w piątek. To dla mnie dość ważne bo mam różne szkła na jednym i drugim oku.

Moje doświadzenia ze stawami kolanowymi - Już pisałam bardzo ale to bardzo pomogły mi plastry kinoki. Było tak źle że noga składała jak nożyczki i się wywracałam jak wstawałam z łózka. Póki o nie mam żadnyh problemów. Ale fakt nie przyklejałam ich na stopy ale na kolana właśnie, na łączenia stawów.

450

Hej, hej : ) Lanolinka Zenka masz za friko smile
Dobrze, że już nie sypie, niech ten który jest... leży i schnie : )

Lenifko super, że chociaż masz takie okulary w zastępstwie.
Zazdroszczę wszystkim talentu artystycznego, malarskiego..
Jakiś czas temu dostałam w prezencie obrazy do malowania po numerach...
Super zabawa dla takich jak ja : ) Niestety zniechęciłam się małymi numerkami na planszy.
Być może są też i większe, ale jakoś zapomniałam wniknąć.
Słońce i lekki mróz.

451

Cyferko. Wszystko się da. Kwestia nastawienia. Weź  takiego Picasso. jak dla mnie facet po prostu nie umiał malować;) I po prostu zrobił "Coś" z czegoś co mu nie wychodziło;) Boże mój co ja piszę... Normalnie wywrotowe teksty;)

452

Witam
U mnie dzis ok -5, czasami przebija się słonko.
Dziś na obiad serwuje zupę grzybową,  szykuje jedzonko dla piesków. Lecę jeszcze zebrać jajka i muszę zbierać się do pracy na popołudnie.

453

Cyferko,  u Ciebie jaka zima?
Zastanawiam sie czy kupic takie właśnie jak Ty  masz malowanie po numerach na prezent.
A synowi to nie wiem co. Nie mam pomysłu.

Mnie się podoba malarstwo dawne.  Caravaggio najbardziej. Lenifo van Gogh też tak malował, że m ie się to w ogóle nie podoba. Może mam za płytki umysł

454 Ostatnio edytowany przez herbatkaXL (2023-12-04 14:47:57)

[img]: a71f286e91277e6e[/img]

455

https://i.postimg.cc/XrqP2sbz/P1010879.jpg

Posty [ 391 do 455 z 1,173 ]

Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 19 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Zagroda babuszki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024