Jaki smartfon dziś? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 70 ]

Temat: Jaki smartfon dziś?

Kopiuję odpowiedź 20diaka i ponawiam pytanie.

"A dobra, czyli takie buty smile Myślałem, że się zagłębimy w szeroki świat elektroniki , systemów operacyjnych, czy programowania smile
Słuchaj, wszystko zależy od tego do jakich celów potrzebujesz dany sprzęt, bo nie jest powiedziane, że 10-cio letni z czymś sobie nie poradzi. W moim przypadku nieraz bywa, że sięgam po niezniszczalną nokię 3310 wink smile 2G jeszcze działa smile
Do prostych rzeczy  w zupełności wystarczy budżetówka, najlepiej czysty kitajec z niebrandowanym andkiem, ale z przeznaczeniem na rynek europejski np realme (mam c21y), Lenovo.  Xiaomi, Huawei odpadają. smile

Napisz dokładnie do czego ma służyć i jakie masz preferencje ,a coś odpowiedniego się spokojnie znajdzie smile"

Nie mam specjalnych wymagań, ma być bezpieczny i w miarę baterię dobrą. Właśnie nie orientuję się w nowocześniejszych, bo za często nie zmieniam telefonu, a jak się zdecyduję, to musi być lepszy. Dopiero od niedawna myślę o nowym telefonie i nie zdążyłam się rozejrzeć.
Jejku, a co to niebrandowany andek? Myślałam o Galaxy.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-06-28 19:57:14)

Odp: Jaki smartfon dziś?

Ale byś musiała określić jakie masz wymagnia, co do ceny, wielkości, ciężkości, czy chcesz pisać, mówiąc, śledzić, lokalizację bliskich, itp.
Nie to, żebym miała doradzić big_smile Bo się nie znam.
Ale trzeba określić, co by się chciało, z co zbyteczne, bo smartfon jest dalej za iPhonem., znaczy się odwrotnie.

3

A co masz obecnie?
Może wystarczy ten telefon tylko odświeżyć? ( Zgrać dane i reset factory) i wgrać nowe wersje apek których używasz. Spoko, pytaj pomogę smile
Niebrandowany inaczej czysty, bez ingerencji "producenta" telefonu. Samsung jest brandowany, ale nie szkodliwy, no i trochę przepłacisz. Najlepiej wychodzą tu chińczyki typu Realme C21Y tylko właśnie, przede wszystkim musi Ci się podobać wizualnie. Android jest praktycznie czysty. Dograne są tylko apki z Amazona , które o ile pamiętam można usunąć. Plus to bardzo dobra bateria 5Ah. Praktycznie jeżeli chodzi o ten model to nie mam się do czego przyczepić. Natomiast jeżeli chodzi o wspomniane maluchy:
https://m.pl.aliexpress.com/item/329576 … ec%21PL%21

4

Na pierwszym miejscu stawiam bezpieczeństwo i dobrą baterię, dalej jeszcze nie wiem, liczę  na porady. Nie musi być taki super nowoczesny, ważne, żeby miał funkcje kompatybilności z innymi urządzeniami, chyba każdy ma? Robił dobre zdjęcia i filmiki. Chciałabym też program do pisania dokumentów. 20diak się może skrzywi, że tak niewiele wymagam smile
Wieka, wcale nie uważam, że się nie znasz, wręcz przeciwnie.

5 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-06-28 20:09:16)

2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?
Może wystarczy ten telefon tylko odświeżyć? ( Zgrać dane i reset factory) i wgrać nowe wersje apek których używasz. Spoko, pytaj pomogę smile
Niebrandowany inaczej czysty, bez ingerencji "producenta" telefonu. Samsung jest brandowany, ale nie szkodliwy, no i trochę przepłacisz. Najlepiej wychodzą tu chińczyki typu Realme C21Y tylko właśnie, przede wszystkim musi Ci się podobać wizualnie. Android jest praktycznie czysty. Dograne są tylko apki z Amazona , które o ile pamiętam można usunąć. Plus to bardzo dobra bateria 5Ah. Praktycznie jeżeli chodzi o ten model to nie mam się do czego przyczepić. Natomiast jeżeli chodzi o wspomniane maluchy:

Musiałam w pośpiechu kupić telefon, więc nie mam za dobrego i nic się z nim nie da zrobić, poprzedni mi padł niespodziewanie wraz zawartością niestety. Nie wyrzuciłam wciąż z nadzieją, że ktoś pomoże mi odzyskać dane. Teraz rozglądam się za nowym.
Dzięki, pooglądam smile

6

Takie podstawy to wszystkie mają podobne.
Kiedyś w moim smartfonie co jakiś czas była aktualizacja, teraz ani słychu.

A Ty masz teraz jakiegoś smarfona?

7

Ale dlaczego miałbym się krzywić?
Pomimo iż na co dzień pracuje przy sprzęcie elektronicznym ( komputery, laptopy,sieci) to prywatnie również mam pod tym kątem małe wymagania, a sprzęt od klasyków w tym zabytkowych, po ten współczesny. Net nadal chodzi na 15-to letnim kompie, bo po co lepszy?
Ale wracając , to wspomniany C21Y byłby tu dobrym wyborem. Z drugiej ręki w dobrym stanie dałoby się takowy wyrwać za 3-y stówy. Telefon jest bezpieczny, a wybrałem go z uwagi na baterie. Rok użytkowania i spadku pojemności nie zauważyłem smile

8

2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?

Stary... polecasz komuś telefon za 500zł, naprawdę? smile Zobacz, że autorka chce, aby telefon robił między innymi DOBRE zdjęcia, a ten telefon na 1000000% takich nie będzie robił. Niskobudżetowce są dobre na chwilę, jako telefon zastępczy, a nie żeby wiązać się z czymś takim na dwa lata lub więcej...

9

wieka napisał/a:

Takie podstawy to wszystkie mają podobne.
Kiedyś w moim smartfonie co jakiś czas była aktualizacja, teraz ani słychu.

A Ty masz teraz jakiegoś smarfona?

Zapewne stara wersja Andka i zaktualizowane aplikacje do ostatnich wersji które na tej wersji pracują.

10

NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?

Stary... polecasz komuś telefon za 500zł, naprawdę? smile Zobacz, że autorka chce, aby telefon robił między innymi DOBRE zdjęcia, a ten telefon na 1000000% takich nie będzie robił. Niskobudżetowce są dobre na chwilę, jako telefon zastępczy, a nie żeby wiązać się z czymś takim na dwa lata lub więcej...

Ja mam taki ładnych parę lat, zdjęcia dla mnie robi dobre.
Choć iPhony robią lepsze, tylko nie każdemu są potrzebne, na oko nie widać różnicy : D

11

NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?

Przecież mam ten telefon i robię nim zdjęcia. No proszę Cię, jakość zdjęć, czy nawet samego aparatu pod kątem użytkowym nie jest zależne od ceny smile Wystarczy wiedzieć na jakich podzespołach stoi dany sprzęt i co można z tego wydusić. Jak myślisz, po co ja i wielu ludzi modyfikowało chociażby sterowniki? wink smile
Ale? Jej w zupełności wystarczy ten aparat na defualtowych smile

12

https://geex.x-kom.pl/recenzje/realme-c21y/

Dobrze czytać opinie o danym telefonie, zanim wybierzesz.

13

wieka napisał/a:
NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?

Choć iPhony robią lepsze, tylko nie każdemu są potrzebne, na oko nie widać różnicy : D

Wystarczy wrzucić inne stery + konkretny soft z filtrami i masz fotki już na zupełnie innym poziomie . To co jest istotne to optyka i matryca, a obecnie to wszystko stoi na podobnym poziomie. iPhona, czy Realme produkuje Foxconn. Nawet IOS stoi na Linuxie podobnie jak Andek. Z legendarnego Appla został tylko design  i historia która powoduje "muszę to mieć" smile

14

wieka napisał/a:
NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?

Czyli termin "dobre zdjęcia" to pojęcie względne smile
Androida miałem dwa razy. Pierwszy był to samsung galaxy s3, który używałem na pewno ponad rok czasu, po czym przesiadłem się na iphone. Miałem kilka generacji, a moje ulubione to były 5s, 6s i 13mini. Teraz kilka miesięcy temu przesiadłem się na 14pro i uważam, że było to bez sensu. 13mini jest mały, a co za tym idzie wygodny.
Zapomniałbym o tym drugim androidzie, a był to samsung galaxy s21, ale coś mi nie pasowało i dałem go bliskiej mi osobie smile
Co so tego telefonu, który ty polecasz Zodiak, to jedynie bateria na +. Reszta kiepska jak dla mnie, ale to tylko moje zdanie smile

15

Kup sobie Samsunga.
Telefony flagowe "S" są najlepsze ale też najdroższe. Możesz jednak uderzyć w jakiś starszy model albo w serię A lub M, dużo ich jest i ceny bardzo zróżnicowane.
Wchodzisz w specyfikację i masz opis techniczny - patrz jaka jest pojemność baterii, pojemność dysku, ilość rdzenie procesora i wielkość RAM - to najbardziej znaczące dane przy używaniu. Porównujesz modele i ceny a potem sobie coś wybierasz.
Nie schodź poniżej 32 GB pamięci 4 rdzeni procesora i 4 GB Ram.
Teraz większość ma już 64 GB pamięci i 8 rdzeni więc jest w czym wybierać.

16 Ostatnio edytowany przez NewUser (2023-06-28 20:43:38)

2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

A co masz obecnie?

Przecież mam ten telefon i robię nim zdjęcia. No proszę Cię, jakość zdjęć, czy nawet samego aparatu pod kątem użytkowym nie jest zależne od ceny smile Wystarczy wiedzieć na jakich podzespołach stoi dany sprzęt i co można z tego wydusić. Jak myślisz, po co ja i wielu ludzi modyfikowało chociażby sterowniki? wink smile

Spotyka się dwóch szwagrów. Jeden ma starego Golfa 3, z nowymi dywanikami i pokrowcami na fotele, a drugi z nich ma Lamborghini Ursus. Ten od Golfa przekonuje tego drugiego, że wystarczy pozbyć się rdzy, pomalować i stalówki wymienić na aluski i będzie cacy auto. Po co przepłacać? Widzisz podobieństwo? smile

17

NewUser napisał/a:
wieka napisał/a:
NewUser napisał/a:

Androida miałem dwa razy. Pierwszy był to samsung galaxy s3, który używałem na pewno ponad rok czasu, po czym przesiadłem się na iphone. Miałem kilka generacji, a moje ulubione to były 5s, 6s i 13mini. Teraz kilka miesięcy temu przesiadłem się na 14pro i uważam, że było to bez sensu. 13mini jest mały, a co za tym idzie wygodny.
Zapomniałbym o tym drugim androidzie, a był to samsung galaxy s21, ale coś mi nie pasowało i dałem go bliskiej mi osobie smile
Co so tego telefonu, który ty polecasz Zodiak, to jedynie bateria na +. Reszta kiepska jak dla mnie, ale to tylko moje zdanie smile

Weź poprawkę, że Tamira ma niewygórowane wymagania i pod to dopasowuje sprzęt. Zdjęcia? Nie mogę narzekać, kwestia tak naprawdę obcykania telefonu , a jak chce wypasione studyjne to mam od tego Olympusa ze statywem wink smile
Jeżeli chodzi o tego Realmee to nie mam o co się do niego przyczepić. Zdjęcia są ostre, makro działa. Nieraz trzeba w pewnych warunkach popracować, ale nie oznacza to , że dobrego zdjęcia nie da się tym aparatem zrobić. smile

18

2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:
wieka napisał/a:

Weź poprawkę, że Tamira ma niewygórowane wymagania i pod to dopasowuje sprzęt. Zdjęcia? Nie mogę narzekać, kwestia tak naprawdę obcykania telefonu , a jak chce wypasione studyjne to mam od tego Olympusa ze statywem wink smile
Jeżeli chodzi o tego Realmee to nie mam o co się do niego przyczepić. Zdjęcia są ostre, makro działa. Nieraz trzeba w pewnych warunkach popracować, ale nie oznacza to , że dobrego zdjęcia nie da się tym aparatem zrobić. smile

Ale nadal mówimy o telefonach, a nie o profesjonalnych aparatach tongue mimo wszystko ja bym nie kupił takiego wynalazku za 500zł smile

19

NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:

Spotyka się dwóch szwagrów. Jeden ma starego Golfa 3, z nowymi dywanikami i pokrowcami na fotele, a drugi z nich ma Lamborghini Ursus. Ten od Golfa przekonuje tego drugiego, że wystarczy pozbyć się rdzy, pomalować i stalówki wymienić na aluski i będzie cacy auto. Po co przepłacać? Widzisz podobieństwo? smile

Wszystko wedle upodobania i zapotrzebowania smile
Jeżeli chodzi o mnie to nie mam potrzeby nikogo przekonywać, po prostu mam z pewnymi rzeczami do czynienia i w/g czyjejś preferencji daje stosowną propozycje. smile

20

2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

Jeżeli chodzi o mnie to nie mam potrzeby nikogo przekonywać, po prostu mam z pewnymi rzeczami do czynienia i w/g czyjejś preferencji daje stosowną propozycje. smile

Ja to rozumiem, bo sam też nie mam zamiaru nikogo namawiać na iphona, napisałem tylko co mi pasuje. Jednak będąc specem od telefonów, polecasz komuś telefon z najniższej możliwej półki big_smile
Przejrzałem na szybko specyfikację tej twojej polecajki, to tylko bateria na + ale to już pisałem.

21 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-06-28 21:21:44)

NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:

Ale nadal mówimy o telefonach, a nie o profesjonalnych aparatach tongue mimo wszystko ja bym nie kupił takiego wynalazku za 500zł smile

Dlaczego przytoczyłem profesjonalne aparaty? Bo wielu myśli , że jak kupi IPhona , czy jakiś highendowy to ten będzie robił niewiadomo jakie profesjonalne zdjęcia. No nie będzie, bo nawet jak sobie dokupi dodatkową mini optykę do takiego to nadal to będą tylko zdjęcia z telefonu, bo jego optyka nie dorówna tej  nawet aparatowi ze średniej półki. Optyka to jest podstawa jeżeli chodzi o jakość zdjęcia. W telefonach jest ona na takim samym poziomie, jedyne co ma wpływ na szumy to sterowniki i filtry.  Dla Apple przywiązują do tego większą uwagę, bo za tą kasę już muszą. Ludzie decydują się na zakup też z tego samego powodu. Niejednokrotnie przeszczepiano do iPhonów aparaty z kitajców, bo w nich ,( w końcu to Foxconn) sterownik jak i optyka była ta sama i wychodziły dokładnie te same zdjęcia. Inny przykład ,- słynne linie SE D,K,Walkman. Do o polowę tańszego D wgrywaleś soft Walkmana i miałeś Walkmana bo to tak naprawdę był ten sam telefon. Nie jednokrotnie wgrywalem stery z aparatu od K do jakiejś budżetowy SE + stery dźwięku z Walkmana i miałem wypas maszynę. Trzeba było tylko wiedzieć na czym dany telefon stoi.
Ale wracając, tym Realme jak najbardziej da się zrobić dobre ostre  zdjęcia, a jak ktoś chce jeszcze lepsze to zawsze można obrobić np w PS smile

22 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-06-28 21:24:43)

NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:

Ja to rozumiem, bo sam też nie mam zamiaru nikogo namawiać na iphona, napisałem tylko co mi pasuje. Jednak będąc specem od telefonów, polecasz komuś telefon z najniższej możliwej półki big_smile
Przejrzałem na szybko specyfikację tej twojej polecajki, to tylko bateria na + ale to już pisałem.

Tak jak napisałem , patrzę na wymagania, a że mam akurat ten telefon skądś tam , to  mnie zaskoczył( a tak się z niego śmiałem) i w tej sytuacji mogę go z czystym sumieniem polecić.
P.S. Co nagle to po diable, ale ? Przeczytaj może recenzje , jest już ona dość obiektywna. Miałem do czynienia z różnymi budżetowcami i tutaj jestem całkiem miło zaskoczony. smile

23

Może i masz rację, nie mówię, że nie, ale to chyba wymaga jakiejś ingerencji w telefon, o której sam tu piszesz w nieznanym języku dla ludzi, którzy aż tak się w to nie zagłębiają. Chodzi mi o to, że jak się zrobi zdjęcie takim realme i iphonem, czy jakimś flagowcem samsunga, to dla mnie na pierwszy rzut oka jest widoczna różnica.

24 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2023-06-28 21:38:28)

Mam Samsunga i Xiaomi i jednym i drugim robię piękne zdjęcia, bo... mam do tego talent tongue.  A Wy się tu licytujecie na sprzęt.  Niech jeden z drugim weźmie do ręki analogowy aparat fotograficzny i spróbuje zrobić ładne zdjęcie, np. takim Beirette vintage, gdzie się wszystko ustawiało ręcznie. Powodzenia.

25

2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:
2odiak napisał/a:

Dokładnie, ja też bym wolala starego golfa big_smile

26 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-06-28 21:38:34)

NewUser napisał/a:

Może i masz rację, nie mówię, że nie, ale to chyba wymaga jakiejś ingerencji w telefon, o której sam tu piszesz w nieznanym języku dla ludzi, którzy aż tak się w to nie zagłębiają. Chodzi mi o to, że jak się zrobi zdjęcie takim realme i iphonem, czy jakimś flagowcem samsunga, to dla mnie na pierwszy rzut oka jest widoczna różnica.

Bo na szczegółach, marketingu i historii marki robi się hajs i to nie mały hajs. Ogólnie elektronika stoi na tym samym poziomie , to co ją różni to opakowanie i oprogramowanie. Napisałem ogólnie bo bardzo mały procent to elektronika najwyższej jakości , jednak tej nie spotkasz na typowych liniach produkcyjnych.
Jeżeli po obejrzeniu zdjęć i recenzji autorka się zdecyduje to OK, jeżeli będzie chciała inny model to wybierze inny. To jest tylko moja propozycja która moim zdaniem spokojnie spełnia te wymagania. Propozycja z.mojej strony poparta jest fizycznym posiadaniem tego telefonu, który przeżył ze mną wiele ciężkich historii i po dziś dzień jestem z niego nadal zadowolony.. Mógłbym kupić sobie iPhona, bo stać mnie , tylko po co jak mam coś co spełnia moje wymagania, a w razie gdy utopię go na którymś z wyścigów to nie będę po nim płakał. Ot typowy sprzęt, który ma spełniać swoje zadanie. Od wodotrysków mam zupełnie inne maszyny. smile

27 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-06-28 21:49:26)

KoralinaJones napisał/a:

Mam Samsunga i Xiaomi i jednym i drugim robię piękne zdjęcia, bo... mam do tego talent tongue.  A Wy się tu licytujecie na sprzęt.  Niech jeden z drugim weźmie do ręki analogowy aparat fotograficzny i spróbuje zrobić ładne zdjęcie, np. takim Beirette vintage, gdzie się wszystko ustawiało ręcznie. Powodzenia.

Koralina, ale o tym piszę,- wystarczy popracować , odpowiednio się ustawić, obcykac aparat. Pamiętam jak komórki nie wiedziały co to makro, zdjęcia to była plama. Wystarczyło ustawienie, światło i kilka soczewek i dało się zrobić dobry dokument. No to jak aparaty vintage to Leica, Zeiss Ikon są Ci dobrze znane. Miałem kiedyś taką Leicę z 1936r , ale to stare czasy jak jeszcze filmy można było do nich dostać. Zdjęcia spoko, a jaki klimat smile

28

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a teraz je przeanalizuję, potrzebuję czasu.

29

2odiak napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Koralina, ale o tym piszę,- wystarczy popracować , odpowiednio się ustawić, obcykac aparat. Pamiętam jak komórki nie wiedziały co to makro, zdjęcia to była plama. Wystarczyło ustawienie, światło i kilka soczewek i dało się zrobić dobry dokument. No to jak aparaty vintage to Leica, Zeiss Ikon są Ci dobrze znane. Miałem kiedyś taką Leicę z 1936r , ale to stare czasy jak jeszcze filmy można było do nich dostać. Zdjęcia spoko, a jaki klimat smile

Wszystkie moje Samsungi robiły ładne zdjęcia, jedna jedyna SonyXperia nie dawała rady big_smile. Natomiast ja piszę o tym, że to żadna filozofia wcisnąć odpowiedni przycisk na telefonie i pstryknąć foto.

30

wieka napisał/a:
2odiak napisał/a:
NewUser napisał/a:

Dokładnie, ja też bym wolala starego golfa big_smile

A kubelwagen to jest dopiero radocha po polnych drogach i bezdrożach big_smile
https://www.google.com/url?q=https://pl … _PkUSx80eL

31

KoralinaJones napisał/a:
2odiak napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Wszystkie moje Samsungi robiły ładne zdjęcia, jedna jedyna SonyXperia nie dawała rady big_smile. Natomiast ja piszę o tym, że to żadna filozofia wcisnąć odpowiedni przycisk na telefonie i pstryknąć foto.

To prawda, nie mogę odżałować mojego starego Samsunga.

32

KoralinaJones napisał/a:
2odiak napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

W Soniakach mocno siedziałem i tu problem leżał w sterownikach. Wielu operatorów je oferowało z różnym softem.Soft był kilka razy też w międzyczasie zmieniany . Takie było Sony. W swojej E4 zmieniałem sterownik aparatu , bo kolory były nie do przyjęcia. Pamiętam, że użyłem paru i dopiero nieoficjalny zmodowany przez kogoś kto zajmował się fotografią i dusił ten aparat okazały się ok.

33

Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
2odiak napisał/a:

To kup sobie podobny, tej samej firmy.

34

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

To kup sobie podobny, tej samej firmy.

Jestem w trakcie przeglądania. Wiem, że aifony są lepsze. Przeglądam i przeglądam, tak jak Agnes wspomniała, pamięć też jest ważna.

35 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-06-29 13:05:54)

Informacja odnośnie ilości pamięci (RAM) , ilości rdzeni procesora, pojemności "dysku"(Flash ROM) to niestety za mało, bo MB, procek, czy sam system może być  niedopracowany i w konsekwencji mamy cegłę. smile Ilość rdzeni procka istotna jest przy zadaniach i oprogramowaniu, który proces przetwarzania rozbijają,a  więc np przy graniu w konkretne gry, czy obróbki filmów wysokiej jakości i rozdzielczości z bardzo dużą kompresją , gdzie CPU przejmuje cześć  istotną dla niego przeliczeniową od GPU. Do przeglądania neta, oglądania filmów, czy pracy biurowej wystarczy co najwyżej 2 rdzenie. Wystarczy, ze procesor okaże się klapą i żadna ilość rdzeni tu nie pomoże. To co jest istotne to generacja i jakość RAM, ROM, oraz samego procesora, jednak w pierwszej kolejności poprawnie zaprojektowana MB. Ludzie się często nabierają na te cyferki, przyjmując założenie, że im więcej i szybciej tym lepiej. Otóż nie. Podobnie sprawa wygląda z wgrywaniem poprawek, jedna potrafi ubić całkowicie urządzenie do tego stopnia iż nie będzie się dało z niego korzystać. Należy pamiętać, że każda poprawka eliminująca błąd generuje następny, dlatego przed wgraniem takowej ( aktualizacją) należy się zastanowić, czy występujący błąd jest dla nas istotny. Wybierając urządzenie dobrze jest czytać recenzje z wiarygodnych źródeł ( niezależne fora), gdzie często to urządzenie rozbierane jest na czynniki pierwsze.  Bardzo pomocne tutaj też są benchmarki (testy podzespołów jak i całych konfiguracji które maksymalnie  je obciążają). Czy istotny jest flash ROM 32/64 GB? Tutaj skupiłbym się na czym innym, a mianowicie lepiej dołożyć do slotu Kartę SD HC np 64GB jak dopłacać do dodatkowej większej pojemności dlaczego? W przypadku gdy będziemy instalowali i zapisywali wszystko na karcie SD, a urządzenie ulegnie uszkodzeniu dostęp do danych nadal jest. Kontakty i inne dane zawsze można zbackupować i wysłać w bezpieczne miejsce, a więc? Tak naprawdę w przypadku awarii oprócz wymiany urządzenia nic tak właściwie się nie stało. Czym należy się kierować obecnie? Podstawą która powinna znaleźć się na płycie głównej jest 3GB+32GB eMMC 5.1, Mediatek lub Qualcomm 4-ro rdzeniowy, And 11( w przypadku telefonów na Androidzie), bateria 5Ah. Reszta w/g upodobań.
Poniżej wrzucam kilka zdjęć , ujęć z mojego szrota za 500 pln. Myśle, że nie ma się czego wstydzić smile

https://dl.dropboxusercontent.com/s/1brqw4mt37r3hh5/garmin.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/s/hs8okt4fvkgpfcr/IMG_20220706_172758.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/s/90wm1wbm4kmt5ex/kotek.jpg

36

Fajne zdjęcia wyszły.

37

Dzięki! smile Zdjęcia robione wspominanym  C21Y smile

38

2odiak napisał/a:

Dzięki! smile Zdjęcia robione wspominanym  C21Y smile

Nie ciesz się za wcześnie tongue.

39 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-07-06 11:24:43)

Tamiraa napisał/a:

, poprzedni mi padł niespodziewanie wraz zawartością niestety. Nie wyrzuciłam wciąż z nadzieją, że ktoś pomoże mi odzyskać dane.

Tak mi umkneło, ale może zdarzę smile
Cóż to za olśnienie dotknęło, że mu się umarło?
Miałem raz takiego porażonego prądem, że aż się zapalił i tego można było spokojnie pochować, ale jak to  tylko wyświetlacz? Napisz, może uda się uratować smile

40 Ostatnio edytowany przez JedynyRealista (2023-07-06 14:34:22)

2odiak napisał/a:

Informacja odnośnie ilości pamięci (RAM) , ilości rdzeni procesora, pojemności "dysku"(Flash ROM) to niestety za mało, bo MB, procek, czy sam system może być  niedopracowany i w konsekwencji mamy cegłę. smile Ilość rdzeni procka istotna jest przy zadaniach i oprogramowaniu, który proces przetwarzania rozbijają,a  więc np przy graniu w konkretne gry, czy obróbki filmów wysokiej jakości i rozdzielczości z bardzo dużą kompresją , gdzie CPU przejmuje cześć  istotną dla niego przeliczeniową od GPU. Do przeglądania neta, oglądania filmów, czy pracy biurowej wystarczy co najwyżej 2 rdzenie. Wystarczy, ze procesor okaże się klapą i żadna ilość rdzeni tu nie pomoże. To co jest istotne to generacja i jakość RAM, ROM, oraz samego procesora, jednak w pierwszej kolejności poprawnie zaprojektowana MB. Ludzie się często nabierają na te cyferki, przyjmując założenie, że im więcej i szybciej tym lepiej. Otóż nie. Podobnie sprawa wygląda z wgrywaniem poprawek, jedna potrafi ubić całkowicie urządzenie do tego stopnia iż nie będzie się dało z niego korzystać. Należy pamiętać, że każda poprawka eliminująca błąd generuje następny, dlatego przed wgraniem takowej ( aktualizacją) należy się zastanowić, czy występujący błąd jest dla nas istotny. Wybierając urządzenie dobrze jest czytać recenzje z wiarygodnych źródeł ( niezależne fora), gdzie często to urządzenie rozbierane jest na czynniki pierwsze.  Bardzo pomocne tutaj też są benchmarki (testy podzespołów jak i całych konfiguracji które maksymalnie  je obciążają). Czy istotny jest flash ROM 32/64 GB? Tutaj skupiłbym się na czym innym, a mianowicie lepiej dołożyć do slotu Kartę SD HC np 64GB jak dopłacać do dodatkowej większej pojemności dlaczego? W przypadku gdy będziemy instalowali i zapisywali wszystko na karcie SD, a urządzenie ulegnie uszkodzeniu dostęp do danych nadal jest. Kontakty i inne dane zawsze można zbackupować i wysłać w bezpieczne miejsce, a więc? Tak naprawdę w przypadku awarii oprócz wymiany urządzenia nic tak właściwie się nie stało. Czym należy się kierować obecnie? Podstawą która powinna znaleźć się na płycie głównej jest 3GB+32GB eMMC 5.1, Mediatek lub Qualcomm 4-ro rdzeniowy, And 11( w przypadku telefonów na Androidzie), bateria 5Ah. Reszta w/g upodobań.
Poniżej wrzucam kilka zdjęć , ujęć z mojego szrota za 500 pln. Myśle, że nie ma się czego wstydzić smile

https://dl.dropboxusercontent.com/s/1brqw4mt37r3hh5/garmin.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/s/hs8okt4fvkgpfcr/IMG_20220706_172758.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/s/90wm1wbm4kmt5ex/kotek.jpg

Sorry kolego ale gadasz glupoty bo te zdjecia nawet po Twoim kombinowaniu sa duzo gorsze niz robi moj stary Galaxy S10 ktory teraz kosztuje pewnie mniej niz ten chinczyk.  Mysle ze nawet galaxy S7 ktory gdzies tam lezy robi lepsze. Ja nie polecam tych telefonow bo cholera wie co za soft na nich dziala. Android to tylko OS liczy sie tez nakladka producenta. A juz w ogole info ze zarowno android jak i IOS wywodza sie z linuxa to abstrakcja dla zwyklego uzytkownika no chyba ze kolezanka bedzie chciala napisac swoja scheduling class czy robic inne modyfikacje kernela xd

41 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-07-06 15:15:45)

JedynyRealista napisał/a:

Sorry kolego ale gadasz glupoty bo te zdjecia nawet po Twoim kombinowaniu sa duzo gorsze niz robi moj stary Galaxy S10 ktory teraz kosztuje pewnie mniej niz ten chinczyk.  Mysle ze nawet galaxy S7 ktory gdzies tam lezy robi lepsze. Ja nie polecam tych telefonow bo cholera wie co za soft na nich dziala. Android to tylko OS liczy sie tez nakladka producenta. A juz w ogole info ze zarowno android jak i IOS wywodza sie z linuxa to abstrakcja dla zwyklego uzytkownika no chyba ze kolezanka bedzie chciala napisac swoja scheduling class czy robic inne modyfikacje kernela xd

Bo cholera wie jaki tam soft już wyraźnie świadczy o poziomie wiedzy to raz big_smile
Po drugie obecnie ( zacytuję):

"iOS is based on OS X and it is a variant of Berkely Unix (BSD). "

Co prawda użyłem skrótu myślowego, jednak każdy kto ma styczność z systemami operacyjnymi od razu dostrzeże w czym lezy rzecz  wink smile big_smile
OSX już od dawna nie jest tym co wielu myśli smile
Oczywiście miedzy BSD jak i innymi distro są różnice, bo są  oddzielnymi produktami różnych korporacji/ programistów/ wolnej społeczności, jednak nie zmienia to faktu, że obydwie platformy bazują obecnie na tej samej podstawie, a więc architektura systemu jest taka sama, a różnica jest tylko w pewnych szczegółach.
Trzecia sprawa smile Chińczyki, które zostały dopuszczone do sprzedaży na terenie RP ( EU) muszą spełniać pewne normy, w tym oprogramowanie musi być czyste i wolne od wszelkiego "złośliwego kodu". W praktyce różnie to bywa, bo afera, goni aferę, jednak tutaj tyczy się to już pewnych marek które nie bez powodu pchają się na tutejsze rynki. Nie bez powodu też wspominam o tym akurat telefonie, bo z jakiś powodów cieszył się uznaniem w zakresie telefonów budżetowych , oraz był rozpowszechniany przez krajowych operatorów. Co do "nakładki producenta" , to wielokrotnie wgrywałem czysty OS , bo z tą nakładką urządzenie " nie działało" jak powinno, a w dodatku ów cudowna nakładka kryła wiele cudów, o których lepiej, by szary użytkownik nie wiedział smile
I na sam koniec, materiał który wrzuciłem jest bez żadnych "kombinacji", taki wyszedł w trybie default klik Kowalskiego cyknij fotę smile
Zaś taki komentarz:

Fajne zdjęcia wyszły.

Świadczy tylko o tym, że ów taki sprzęt w zupełności wystarczy.
To, że Samsung S7 robi lepsze zdjęcia nie świadczy o tym, że spełnia wymogi autorki. And 6.0. i bat 3Ah ? big_smile Może 5 lat wstecz OK. Zawsze gdy mam do wyboru nowy sprzęt na gwarancji o lepszych parametrach spełniający moje wymogi to wybieram nowy smile I tym samym posłuży się każdy rozsądny człowiek smile

42 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-07-06 15:21:14)

Właśnie zastanawiam się z tym Galaxy, bo co i rusz słychać, że się kopcą  Zobaczenie, zapamiętanie, porównywanie  zajmuje sporo czasu. Niby już miałam upatrzony, jeszcze kilka poprzeglądam.
20diak, dzięki za zainteresowanie starym samsungiem. Pękła płyta główna i nic się nie da robić. Właśnie on też wcześniej miał tak, że się niebezpiecznie nagrzewał.  A było to jeszcze w czasie pandemii, więc czekałam aż się pandemia skończy, bo ja w ogóle nie lubię kupować przez internet,  wszystko muszę obejrzeć. Fakt, można potem oddać, ale  wtedy nie miałam za dużo czasu, żeby się w to bawić. Mogłam wcześniej przenieść dane i wymienić, a czekałam do końca.  A zostawiłam go chyba przez sentyment, bo on już dawna martwy smile Wtedy jednocześnie padł mi laptop i telefon  smile
Wcześniej nie słyszałam, żeby się samsung bez powodu nagrzewał, wymieniałam ładowarkę, nie  pomogło,potem myślałam, że od słońca, bo dłuższy czas go zostawiłam w takim miejscu, a kiedy  się okazało, że on tak sam z siebie  wyłącza się i nagrzewa, to było za późno, żeby ratować dane. Może jeszcze  dodam, że i tak funkcjonował za długo niż przewidują.

43 Ostatnio edytowany przez 2odiak (2023-07-06 19:35:15)

Wprawny elektronik przełożył by flash ROM na sprawną płytę/ adapter i zdjął dane. Tylko to niestety nie te czasy. Jeszcze z 5 lat temu sam bym Ci to spokojnie zrobił, ale z uwagi na " reformę firmy" pozbyłem się dużej ilości sprzętu. Nagrzewał się, wyłączał się nie bez powodu. Napuchł akumulator Li-pol i dobrze, że ostatecznie pękła tylko płyta, bo mogło to się zdecydowanie dużo gorzej skończyć. Jeżeli chodzi o Samsunga to trafił mi się raz jeden pacjent z ubitym Andkiem, okazało się, że padł fizycznie flash i postawić się oczywiście dał, ale nie wstawał ( bad sectory w folderze boot). Po odpaleniu cały czas logo Samsung. Natomiast przewinęło mi się sporo ich akumulatorów i o ile Li-ion 18650 nie można było nic zarzucić, to Li-pol dość szybko padały i puchły. Jeżeli chodzi o kupowanie elektroniki to w przypadku gdy różnica jest niewielka, bądź nie są to jakieś rodzyny jak w przypadku tych miniaturek unitreza gdzie innej opcji nie ma to tylko stacjonarnie w dużym punkcie. Odpada zabawa w wysyłki i ewentualne spory, wiele czasu i nerwów zaoszczędzone. Duże punkty nie robią problemów. smile

44

2odiak napisał/a:

Wprawny elektronik przełożył by flash ROM na sprawną płytę/ adapter i zdjął dane. Tylko to niestety nie te czasy. Jeszcze z 5 lat temu sam bym Ci to spokojnie zrobił, ale z uwagi na " reformę firmy" pozbyłem się dużej ilości sprzętu. Nagrzewał się, wyłączał się nie bez powodu. Napuchł akumulator Li-pol i dobrze, że ostatecznie pękła tylko płyta, bo mogło to się zdecydowanie dużo gorzej skończyć. Jeżeli chodzi o Samsunga to trafił mi się raz jeden pacjent z ubitym Andkiem, okazało się, że padł fizycznie flash i postawić się oczywiście dał, ale nie wstawał ( bad sectory w folderze boot). Po odpaleniu cały czas logo Samsung. Natomiast przewinęło mi się sporo ich akumulatorów i o ile Li-ion 18650 nie można było nic zarzucić, to Li-pol dość szybko padały i puchły. Jeżeli chodzi o kupowanie elektroniki to w przypadku gdy różnica jest niewielka, bądź nie są to jakieś rodzyny jak w przypadku tych miniaturek unitreza gdzie innej opcji nie ma to tylko stacjonarnie w dużym punkcie. Odpada zabawa w wysyłki i ewentualne spory, wiele czasu i nerwów zaoszczędzone. Duże punkty nie robią problemów. smile

Dzięki, teraz już mam większe pojęcie. Po przejrzeniu telefonów wszystkie wydają mi się podobne. Niestety nie trafiłam na kompetentnego sprzedawcę, podejrzewam, że swoją wiedzę czerpią z internetu.  Wezmę samsunga chyba. zastanawiałam się też nad ifonem, dobry jest. Oprócz tego podoba mi się smaartwatch monitorujący ciśnienie, natlenienie, puls, temperaturę ciała.

45

Tamiraa napisał/a:

Oprócz tego podoba mi się smaartwatch monitorujący ciśnienie, natlenienie, puls, temperaturę ciała.

Mnie trudno przekonać się do tych urządzeń i wcale nie wierzę w ich wskazania. Taki licznik kroków to dla mnie jest kit.
Cała jego metoda liczenia opiera się na ruchu rąk w trakcie chodzenia. Mam nieodparte wrażenie, że stojąc przy zlewie i myjąc naczynia można nabić kroków od metra, podobnie jak przy innych czynnościach gdy ręce sa w ruchu.

Jakoś trudno mi uwierzyć, że wskazania ciśnienia czy pulsu będą równie dokładne jak na urządzeniach medycznych, podobnie z natlenieniem. Specjalistyczne urządzenie medyczne kupisz za niewielkie pieniądze i będziesz używać przez lata kiedy potrzebujesz. Moim zdaniem nie ma sensu wrzucać te kwoty w jakiś smaartwatch bo jego żywotność i dokładność z pewnością nie będzie nawet zbliżać się do medycznych.
Miałoby to sens, gdybyś była chora i musiała często monitorować parametry. Przy normalnym zdrowiu te dane do niczego Ci sie nie przydadzą.
Ogólnie dobrze jest przyjąć, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego wink

46

Agnes76 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Oprócz tego podoba mi się smaartwatch monitorujący ciśnienie, natlenienie, puls, temperaturę ciała.

Mnie trudno przekonać się do tych urządzeń i wcale nie wierzę w ich wskazania. Taki licznik kroków to dla mnie jest kit.
Cała jego metoda liczenia opiera się na ruchu rąk w trakcie chodzenia. Mam nieodparte wrażenie, że stojąc przy zlewie i myjąc naczynia można nabić kroków od metra, podobnie jak przy innych czynnościach gdy ręce sa w ruchu.

Jakoś trudno mi uwierzyć, że wskazania ciśnienia czy pulsu będą równie dokładne jak na urządzeniach medycznych, podobnie z natlenieniem. Specjalistyczne urządzenie medyczne kupisz za niewielkie pieniądze i będziesz używać przez lata kiedy potrzebujesz. Moim zdaniem nie ma sensu wrzucać te kwoty w jakiś smaartwatch bo jego żywotność i dokładność z pewnością nie będzie nawet zbliżać się do medycznych.
Miałoby to sens, gdybyś była chora i musiała często monitorować parametry. Przy normalnym zdrowiu te dane do niczego Ci sie nie przydadzą.
Ogólnie dobrze jest przyjąć, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego wink

No, wiem, że te pomiary nie są dokładne, a o liczbach kroków  to już nawet nie wspominam.Niekiedy w podróży jest potrzeba szybkiego monitorowania.

47

Tamiraa napisał/a:
Agnes76 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

No, wiem, że te pomiary nie są dokładne, a o liczbach kroków  to już nawet nie wspominam.Niekiedy w podróży jest potrzeba szybkiego monitorowania.

Najlepszym monitoringiem jest samopoczucie... Jak byś miała na ręku taki zegarek, często byś sprawdzała i często niepotrzebnie stresowała.
A niedokładne to czesto bywają niby profesjonalne urządzenia tego typu, więc też bym nie wierzyła za bardzo w ten wynalazek.

48 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-08-06 11:57:24)

Tamiraa napisał/a:
Agnes76 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Najlepszym monitoringiem jest samopoczucie... Jak byś miała na ręku taki zegarek, często byś sprawdzała i niepotrzebnie stresowała.
A niedokładne to czesto bywają niby profesjonalne urządzenia tego typu, więc też bym nie wierzyła za bardzo w ten wynalazek.

49 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-14 22:36:31)

Najchętniej mamy ochotę się monitorować i sprawdzać, kiedy czujemy się dobrze. Poniekąd rozumiem Delphine, że nie ma ochoty się leczyć, bo się źle czuje, a powinna.
Pamiętam, że  jakieś pół roku temu lekarz zlecił mi sprawdzanie ciśnienia i zapisywanie  w notesie. Przyznam się, że było to nużące, a z drugiej strony bardzo się starałam, żeby to ciśnienie było ok :)i żeby mieć z tym święty spokój.

50

Tamiraa napisał/a:

Najchętniej mamy ochotę się monitorować i sprawdzać, kiedy czujemy się dobrze. Poniekąd rozumiem Delphine, że nie ma ochoty się leczyć, bo się źle czuje, a powinna.
Pamiętam, że  jakieś pół roku temu lekarz zlecił mi sprawdzanie ciśnienia i zapisywanie  w notesie. Przyznam się, że było to nużące, a z drugiej strony bardzo się starałam, żeby to ciśnienie było ok :)i żeby mieć z tym święty spokój.

To już Twój wybór, ale wiedz, że ciśnieniomierze nadgarstkowe wskazują błędnie, gorzej niż naramienne, a te zegarki to gadżet.
Ciśnienia też nie mierzysz i nie zapisujesz całe życie, jak lekarz ustalał Ci leki, to trzeba monitorować, tak samo jak masz podwyższone.
A co do samego ciśnienia, gdy nie jest bardzo wysokie,  można wyregulować dietą i piciem wody.

51

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

To już Twój wybór, ale wiedz, że ciśnieniomierze nadgarstkowe wskazują błędnie, gorzej niż naramienne, a te zegarki to gadżet.
Ciśnienia też nie mierzysz i nie zapisujesz całe życie, jak lekarz ustalał Ci leki, to trzeba monitorować, tak samo jak masz podwyższone.
A co do samego ciśnienia, gdy nie jest bardzo wysokie,  można wyregulować dietą i piciem wody.

Nie biorę żadnych leków i nie mam podwyższonego ciśnienia, wtedy często chorowałam i robiłam dużo różnych badań.
Masz rację dieta czasem działa cuda. Co do wody zawsze starałam się nawadniać smile

52

To tym bardziej, nie ma sensu taki monitoring, jedno będziesz monitorowała, a posypie się co innego big_smile 
Lepiej za bardzo nie przejmować się, co ma być to będzie, bo prędzej nerwicy można się nabawić... monitorowanie też może przysporzyć stresu,  z niczym nie warto przesadzać.

53 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-15 06:44:19)

Właśnie, choć zawsze można wyłączać i włączać tylko w razie potrzeby. Przeczytałam, że można kalibrować i ustawiać, a niektóre mają w miarę dokładne pomiary. Taki kardio kosztuje 419 zł.

54

Mam i użytkuję smartwatcha i monituruję swoje ciało od wielu lat. Pomiary wagi, tkanki tłuszczowej i mięśniowej, obwody, wyniki sportowe itp.

Generalnie jak się umie z tym pracować (np wskaźnik WHR i tym podobne), to jest to fajne narzędzie, dzięki któremu można wiele osiągnąć dla własnego zdrowia. Mnie najbardziej zaskoczył czujnik snu. Cholerstwo faktycznie działa, dzięki czemu mogłem wprowadzić nawyki, dzięki którym nie łapię bezdechu nocnego, a chrapanie ala stary diesel w tartaku zmieniło się w lekkie pochrapywanie.

Nowoczesne pomiary metodą BIA (chodzi o pomiary ciała jak tkanka tłuszczowa i mięśniowa itp) są zdecydowanie lepsze niż te sprzed dekady. Przy tych topowych, to błąd pomiaru względem np DXA wynosi raptem kilka %. Jak na warunki domowe - to bardzo wysoka skuteczność.

55

Jack Sparrow napisał/a:

Mam i użytkuję smartwatcha i monituruję swoje ciało od wielu lat. Pomiary wagi, tkanki tłuszczowej i mięśniowej, obwody, wyniki sportowe itp.

Nowoczesne pomiary metodą BIA (chodzi o pomiary ciała jak tkanka tłuszczowa i mięśniowa itp) są zdecydowanie lepsze niż te sprzed dekady. Przy tych topowych, to błąd pomiaru względem np DXA wynosi raptem kilka %. Jak na warunki domowe - to bardzo wysoka skuteczność.

A nie nuży cię ciągłe sprawdzanie tych parametrów?

56

Tamiraa napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

To nie nuży, bo uzależnia, niczym forum big_smile

57

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

To nie nuży, bo uzależnia, niczym forum big_smile

big_smile
Coraz mniej ciekawie, więc trzeba czegoś innego poszukać   smile

58

Tamiraa napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

To nie jest sprawdzanie, bo robię to obecnie dość nieregularnie. Pozwala mi to trzymać się pewnych swoich założeń i pozwala kontrolować progres (lub brak) treningów oraz urealnić moje wyobrażenie o sobie i własnej kondycji. Historia mojej rodziny to historia chorób serca i układu krążenia oraz raka. Kontrola podstawowych parametrów i wskaźników jest dla mnie ważna. Dzięki temu mogłem wyłapać raka skóry na wczesnym stadium i go usunąć. Dla mnie to po prostu profilaktyka zdrowotna.

59

Jack Sparrow napisał/a:

To nie jest sprawdzanie, bo robię to obecnie dość nieregularnie. Pozwala mi to trzymać się pewnych swoich założeń i pozwala kontrolować progres (lub brak) treningów oraz urealnić moje wyobrażenie o sobie i własnej kondycji. Historia mojej rodziny to historia chorób serca i układu krążenia oraz raka. Kontrola podstawowych parametrów i wskaźników jest dla mnie ważna. Dzięki temu mogłem wyłapać raka skóry na wczesnym stadium i go usunąć. Dla mnie to po prostu profilaktyka zdrowotna.

Czyli jest to pomoc w realizacji celów w profilaktyce zdrowotnej. A w jaki sposób wyłapałeś raka skóry?

60

Tamiraa napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Czyli jest to pomoc w realizacji celów w profilaktyce zdrowotnej. A w jaki sposób wyłapałeś raka skóry?

Też mnie zastanowiło, jak smartfon może pomóc w wykryciu raka. Chętnie się dowiem smile

61

Agnes76 napisał/a:

Też mnie zastanowiło, jak smartfon może pomóc w wykryciu raka. Chętnie się dowiem smile

Zdjęcia porównawcze podejrzanych pieprzyków. Przecież to oczywiste. smile

Po prostu mam wiele pieprzyków i muszę je obserwować właśnie przez fakt, że moja rodzina ma tendencję do raka. Kilka zaczęło wyglądać podejrzanie (zmienił się kolor i kształt). U dermatologa się okazało, że to zmiany nowotworowe i trzeba było je usunąć. Ot i tyle.

Smartwatch pomaga mi trzymać równy poziom aktywności życiowej. Żeby nie było tak, że jednego dnia leżę z wentylem do góry, a drugiego robię 2x tyle, co powinienem.

Analiza snu pozwoliła mi wprowadzić kilka zmian jakościowych, aby jakoś snu była lepsza. To nie jest coś, co się robi każdego dnia. Jak skrzyżowałem dane z info z SpO2, to wyszło, że faktycznie łapałem bezdechy, a tak to jedynie było przypuszczenie. Teraz jest dużo lepiej.

Czujnik tętna daje mi info treningowe - dzięki temu jak jest zbyt wysokie w czasie ćwiczenia, to robię dłuższe przerwy. Bo mam niemal 40stkę i bezsensowne forsowanie się niczemu nie służy na tym etapie życia. W efekcie nie złapałem kontuzji już od kilku lat. Tak samo jak prowadzenie dziennika na portalu strenght level. Dzięki temu wiem, że nie jestem taki słaby, jak mi się wydawało.

Pomiary obwodów i poziomów tkanki tłuszczowej/mięśniowej dają mi info czy rozbudowuję się symetrycznie, nad jakimi partiami muszę popracować, czy jak tyję, to tyję jakościowo, a czy jak chudnę, to czy to wynik stresu i organizm zrzuca mi mięśnie, czy może faktycznie jest to tkanka tłuszczowa.

To wszystko pozwala mi dbać o zdrowie. Unikać kontuzji i szybko reagować na zmiany. Nie zajmuje mi to dużo czasu, bo obecnie robię to raz w miesiącu.

62

Aż z ciekawości sprawdziłem i okazuje się, że są też specjalne apki do profilaktyki czerniaka big_smile

Dzięki za motywujące pytanie big_smile

63

Jack Sparrow napisał/a:

Aż z ciekawości sprawdziłem i okazuje się, że są też specjalne apki do profilaktyki czerniaka big_smile

Dzięki za motywujące pytanie big_smile

Proszę bardzo smile A ja z kolei idąc tym tropem znalazłam takie, które badają stan skóry twarzy i włosów. Niby wujek Google rozpoznaje na podstawie zdjęć, no,ale zawsze jest osobna aplikacja.Jak jeszcze będzie wydawać recepty na leki, to będzie full wypas.

64

Tamiraa napisał/a:

.Jak jeszcze będzie wydawać recepty na leki, to będzie full wypas.

Jutro Medical. Lekarze interniści. mają też apkę do wizyt online wink

https://jutromedical.com/

65

Jack Sparrow napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

.Jak jeszcze będzie wydawać recepty na leki, to będzie full wypas.

Jutro Medical. Lekarze interniści. mają też apkę do wizyt online wink

https://jutromedical.com/

Dzięki za linka. Są jeszcze teleporady i można przedłużyć recepty.Nie ryzykowałabym jednak bez badania przyjmowania żadnych  preparatów.. Przypuśćmy, że zbadałeś sobie serce przy pomocy smartwacha i chciałbyś otrzymać pomoc medyczną.  To już wolałabym przychodnie dyżurującą na NFZ.

Posty [ 1 do 65 z 70 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024