Snake napisał/a:Lady Loka napisał/a:MagdaLena1111 napisał/a:Skłaniam się do tego, co napisał Snake, a biorąc pod uwagę opisaną przez Lokę akcję z szybkim dostarczaniem PIT-2, to obstawiam, że były pracodawca naliczył wyższą zaliczkę na podatek dochodowy, którą następnie odprowadził do US. A Loka będzie musiała poczekać na zwrot do rocznego rozliczenia za 2022r.
Ja pit2 złożyłam im w 2020! Nie teraz 
No i złożyłaś na kwotę 525,12 zł Od 1 stycznia ta kwota wynosi 5100 zł i już się nie zgadza. Zapewne dla niejednego księgowego jest to podstawa do konieczności ponownego złożenia PIT-2, który składasz u pracodawcy, a nie w US.
A nowe, uaktualnione druki PIT-2 od kiedy są dostępne? Od wczoraj czy przedwczoraj...
Nie trzeba składać nowego formularza PIT2 tylko dlatego, że zmieniła się kwkta wolna od podatku.
To, że jakiś księgowy nie zna polskiego prawa i założył sobie, że to podstawa do złożenia ponownie to jego problem, a nie mój. Zwłaszcza, że ten formularz nie zawiera w sobie żadnej kwoty. Wiem, bo mam go przed sobą. To jest tylko formularz, na którym oświadczam, że chcę, żeby mi zmniejszali zaliczkę na dochodowy, bo nie łapie się na żadną z opcji, w której tego robić nie powinni.
To, że poprzedni pracodawca nie umie w księgowość to ani moja wina ani mój biznes.
A nawet jeśli, to jakby mi napisali, że potrzebują ten PIT2 to bym im dla spokoju wysłała.