Witam,mam dosc nietypowa sytuacje prawna i juz sam nie wiem co z tym zrobic ale zaczne od poczatku.
W 2020 r zmarl moj ojciec mial raka i 3 dni przed smiercia byl w stanie ,agonalnym i nie bylo z Nim kontaktu.Sprawami formalnymi i spadkowymi zajal sie moj brat ktoremu ja i siostra ufalismy.
Przyjelismy spadek notarialnie,podzielilismy sie pewna kwota pieniezna oraz nasza trojka zostala wlascicielami 9 hektarow ziemi ( zaznaczam ze nie zostala ta ziemia podzielona miedzy nami tylko ze kazdy z nas jest wlascicielem 1/3 soadku)
Wszystko bylo by ok gdyby nie to ze w lipcu 2021 r odkrylem ze brat oszukal mnie i siostre a mianowicie dzien przed smiercia ojca przelal sobie na swoje konto z konta ojca 10 tys zl a w dniu smierci wycofal z bankomatu 50 tys zl.
Od razu odpowiem na pytania ktore sie teraz pojawia
-tak mial brat dostep internetowy do konta ojca gdyz ojciec byl starej daty i wszelkie przelewy i platnosci za pomoca internetu robil moj brat
-tak znal brat pin do karty gdyz ojciec czesto zlecal jemu,mi lub siostrze wyplaty gotowki z bankomatu i akurat traf chcial ze przed smiercia ojca to brat mial karte przy sobie
-brat nie mial upowaznienia do konta ojca
-na koncie nie bylo limitu wyplat gotowki i brat wyplacil kilka razy po 8 tys i 2 razy po 5 tys
Mam wydruki z banku,niestety bank umywa rece poniewaz wyplaty byly robione gdy ojciec jeszcze zyl
Bylem u 4 adwokatow i kazdy mowi co innego np.zalozyc sprawe cywilna inny mowi ze to nic nie da,zglosic sprawe na policji-bylem i policja nie zajmuje sie sprawami spadkowymi,zrobic dzial spadku-koszty to okolo 10 tys dla odwokata i okolo 10 tys dla bieglego,geodety,rzeczoznawcy gdysz dzial spadku rowniez obejmie ziemie ktorej jestesmy wlascicielami.Koszty mijaja sie z celem to po pierwsze a po drugie zaden z adwokatow nie gwarantuje ze Sad zobowiaze brata do oddania pieniadzy ktore wycofal.
Kolejna spraea to nie brat ma udowodnic ze wycofal pieniadze bez zgody ojca tylko ja i siostra mamy udowodnic ze takiej zgody nie bylo ( dla mbie to chore ze ktos kto ukradl pieniadze nie musi nic udowadniac tylko osoby poszkodowane )
Co ja i siostra mozemy zrobic w takiej sytuacji?