Biegiem do endokrynologa, niedoczynność tarczycy to poważne ryzyko poronienia jak i chorób dla dziecka, nie czekaj idź od razu musisz brać leki na niedoczynność.
Biore Euthyrox N25. Bardziej sie zastanawiam czy moje objawy i testy moga sie mylić i to moze byc objaw niedoczynnosci ![]()
Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze bowiem udział w produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny, które w sposób wielokierunkowy wpływają na wzrost i rozwój ustroju, a także na jego metabolizm (przemianę materii).
Organizm potrzebuje ok. 160 ?g jodu dziennie (jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180?200 ?g). Powinien być on dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną. Najlepszym jego źródłem są niewątpliwie ryby morskie i owoce morza ? w Polsce średnia zawartość tego pierwiastka w rybach to (na 100 g produktu): dorsz 110 ?g, łosoś 44 ?g, płastuga 52 ?g, makrela wędzona 40 ?g, śledź 30 ?g. Jest to jedyne naturalne pewne źródło jodu w żywności, ponieważ zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych i mlecznych jest zmienna i w dużym stopniu zależy od miejsca uprawy lub hodowli. Gdy gleba jest uboga w jod, rośliny na niej rosnące również będą zawierały go niewiele. Z kolei zawartość jodu w mleku i produktach mlecznych zależy od jego obecności w paszy, którą karmione są krowy.
W celu dostarczenia tego deficytowego składnika w wielu krajach joduje się sól kuchenną, dodaje się go do gotowych produktów, stosuje suplementację preparatami zawierającymi jod, zwłaszcza w stosunku do osób najbardziej zagrożonych (przede wszystkim kobiet w ciąży), joduje się też paszę dla zwierząt.
Źródłem jodu mogą być również niektóre gatunki wód mineralnych, dlatego warto sprawdzić na etykiecie, czy dana woda mineralna zawiera jod, i wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.
Przykładowe jadłospisy przy niedoczynności tarczycy
Jadłospis dostarczający odpowiednią ilość jodu
I Śniadanie ? muesli wielozbożowe, kilka orzechów, cząstki mandarynki, jogurt naturalny, do picia szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
II Śniadanie ? kromka pełnoziarnistego pieczywa z pastą z tuńczyka, sałatka z warzyw sezonowych, woda mineralna
Przekąska ? kiwi, mandarynka
Obiad ? zupa-krem z dyni, cielęcina duszona w jarzynach, kasza gryczana, fasolka szparagowa z wody
Kolacja ? ryba po grecku, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna
Jadłospis białkowy
I Śniadanie jogurt naturalny (150 g), 2 kanapki z chudą wędliną, pomidorem i sałatą, herbata lub kawa bez cukru
II Śniadanie ? 2 kanapki z polędwicą i serem żółtym, papryką i ogórkiem, banan
Obiad pierś kurczaka z grilla, ziemniaki, marchewka z groszkiem, surówka z selera
Kolacja ? jogurt owocowy (1,5% tłuszczu), 2 kanapki z chudą wędliną, surówka z brokułów, jabłko
Wartość odżywcza: energia 1406 kcal, białko 93 g, tłuszcze 43 g, węglowodany 180 g
Produkty zakazane, ograniczające przyswajanie jodu
Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia. Należą do nich:
kapusta,
kalafior,
brukselka,
soja
rzepa
brukiew.
Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w substancje wolotwórcze)
ja mam niewielka i pije profilaktycznie suplement w postaci jodu bez konsultacji z lekarzem nie wiem czy dobrze robie ale martwie sie aby się nie pogłębiło
Ja ograniczałam spożycie soli "bo sól jest fe, bo podnosi ciśnienie", efekt? TSH nawet powyżej 10, zaczęłam jeść sól normalnie i? TSH 2 z ogonkiem ![]()
U mnie niestety zdiagnozowano chorobę Hashimoto, więc sama suplementacja nie załatwi problemu. Zażywam Euthyrox w dawce 50 (25 okazała się za mała, co prawda obniżyła poziom TSH, ale nadal jest troszkę za wysoki i dlatego muszę brać większą dawkę). Zobaczymy co będzie dalej. Mam nadzieje, że po ustaleniu odpowiedniej dawki wszystkie objawy znikną.
Skoro TSH Ci spada, to po nowo ustalonej dawce powinno byc dobrze.
Ja rowniez mam niedoczynnosc , moje TSH wynosi 4.36 , od poltorej roku staram sie o dzidziusia ale nic z tego. O chorobie dowiedzialam sie tydzien temu, biore Letrox 100 po pol tabletki. Dodam, ze moja prolaktyna wynosi 72 ale endokrynolog powiedziala ze to moze byc przez stres. Nie mam sluzu plodnego, czy to przez niedoczynnosc? Czy zajde w upragniona ciążę? Po Letroxie mam bole i zawroty glowy, czuje niepokoj i jestem nerwowa, przed lekami tez sie tak czulam ale teraz jakby bardziej, czy to sie ustabilizuje? Pomocy !!!
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Dziewczyny, postanowiłam powiedzieć trochę o objawach niedoczynności, o swoim podejściu do nich, a także o ciąży z niedoczynnością tarczycy. Jeśli chcecie poznać moją historię i dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, zapraszam na: http://www.youtube.com/watch?v=YTkt7h0J25Q