Koronowirus a pieniądze w związku. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Koronowirus a pieniądze w związku.

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 261 do 277 z 277 ]

261

Odp: Koronowirus a pieniądze w związku.

Olinka - nie ignoruję tego co się dzieje - bo wirus istnieje i trochę ludzi choruje.
Ale to nie powód do paniki, trzeba zachować środki ostrożności, dbać o higienę i tyle.

Natomiast zabranianie ludziom wyjazdów na urlop czy zmuszanie ich do siedzenia w domu pod groźbą utraty premii jest łamaniem prawa.
Spowodowanym niewiedzą i panicznym strachem.

Zobacz podobne tematy :

262

Dzięki za te opisy.. może jednak nie że wszystkim bierzmy przykład z pszczół.:)
Ich społeczeństwo jest chyba dość totalitarne.
Interesowało mnie jak radzą sobie z nagłymi chorobami, ale chyba tam jest prewencja i takich zaraz po prostu nie ma.

263

W pewnym sensie totalitarne smile Choć złożoność oparta jest bardziej po prostu o substancje chemiczne i wyzwalane przez to zachowania. A o zarazy to musiałabyś się pszczelarzy popytać, ale jak varroza zaatakuje rój w ulu to jest pozamiatane smile

My możemy, w przeciwieństwie do większości zwierząt, stosować profilaktykę i prewencję smile

264

Varroza dla pszczół była tym co dzisiaj koronawirus dla ludzi. Zginęło tysiące pszczelich rodzin, ale dzisiaj to już przeszłość, wystarczy odymić pszczoły na jesieni Apiwarolem i ten pasożyt porażony tym środkiem odpada od pszczół. Co do "zapachów" to każda matka pszczela wydziela specyficzny "zapach" zwany feromonem matecznym którym nasączona jest cała pszczela rodzina i w/g tego zapachu na zasadzie swój - obcy rozpoznaje swoich członków. Do Eli, niestety pszczoły są bezbronne wobec zagrożeń typu: chemia. W ulu utrzymują higienę dzięki produkcji kitu pszczelego, środka wybitnie antyseptycznego i bakteriobójczego. To coś takiego jak higiena i mycie rąk przez ludzi...

265

Propolis znam oczywiście i jest skuteczny faktycznie

266

oryx napisał/a:

Varroza dla pszczół była tym co dzisiaj koronawirus dla ludzi. Zginęło tysiące pszczelich rodzin, ale dzisiaj to już przeszłość, wystarczy odymić pszczoły na jesieni Apiwarolem i ten pasożyt porażony tym środkiem odpada od pszczół. Co do "zapachów" to każda matka pszczela wydziela specyficzny "zapach" zwany feromonem matecznym którym nasączona jest cała pszczela rodzina i w/g tego zapachu na zasadzie swój - obcy rozpoznaje swoich członków. Do Eli, niestety pszczoły są bezbronne wobec zagrożeń typu: chemia. W ulu utrzymują higienę dzięki produkcji kitu pszczelego, środka wybitnie antyseptycznego i bakteriobójczego. To coś takiego jak higiena i mycie rąk przez ludzi...

I mamy pełną odpowiedź smile Brawo!

267

Zaprawdę powiadam Wam smile, że opowieści o pszczołach i same pszczoły są znacznie bardziej "ludzkie" niż niektórzy uparci i nierozumni ludzie...  smile

268

HardBreaker napisał/a:
Winter.Kween napisał/a:
HardBreaker napisał/a:

Nie masz racji. Nie mówimy o zabunkrowaniu się w domu, ale o unikaniu podróży do krajów w których występują największe ogniska wirusa. A do prewencji i większego przygotowania krajów na koronawirusa apelowało WHO. Odwołanie wycieczki do Włoch to właśnie jest prewencja. Tylko jednostka wybitnie aspołeczna tego nie zrozumie. Aktualnie we Włoszech zmarło już 41 osób, a wirus dotarł już do Czech - trzy osoby zarażone, które wróciły z Włoch.

To jest Twoje zdanie. To, ze ktos jedzie do jakiegos kraju nie czyni go automatycznie osoba nie zdolna do zycia w spoleczenstwie. Jest to TEORIA. Twoja teoria, a nie fakt. Naucz sie to rozrozniac. No chyba, ze masz niezbite dowody opublikowane i ocenione przez specjalistow w zakresie psychologi spolecznej.
I wtedy nadal bylaby to teoria, tylko, ze nie tak slaba.

Proszę bardzo:
Zachowanie aspołeczne – tzw. „wyłączeniowe” formy niedostosowania społecznego charakteryzujące się biernością, izolacją, niechęcią do bycia w grupie, zahamowaniem, brakiem inicjatywy społecznej.

Jak powiedzial kolega pode mna. NIC nie zrozumiales.
Roznica pomiedzy teoria, a faktem: Ja mowie, ze Kuba Rozprowacz cierpial na piquerism.
Inny naukowiec z dziedziny forensyki moze powiedziec: To tylko Twoja teoria.
Na to ja:
Piquerism to jest czerpanie satysfakcji seksualnej z penetrowania skory czlowieka ostrym narzedziem.

yy... Co? Jaki to ma sens?
Nadal jest to tylko teoria, ktora ja moge podpierac wieloma dowodami. Jednak jako, ze nie jestem w stanie rozmawiac z Kuba Rozprowaczem (tak jak Ty nie jestes w stanie zdiagnozowac ludzi tutaj, szczegolnie, ze masz subiektywne widzenie) to ZAWSZE to pozostaje teoria. Nawet jezeli moglabym z nim rozmawiac, to moja diagnoza jest teoria, a nie faktem. Faktem to jest jakies zdarzenie, a ludzkie zachowanie i jego powody to tylko przedmiot teori. To nie jest cos co mozna zobaczyc pod mikroskopem. Chyba, ze jest mowa o neurologicznych zmianach.

I tutaj sam o sobie mowisz (jak wiekszosc z nas):
arogancja «zuchwała pewność siebie połączona z lekceważeniem innych»
Czyz nie?
Tak to jest jak sie uprzemy na cos i myslimy, ze nasza wizja swiata to jest prawda. Wtedy wielka klotnia i przekonywanie i nawet gorzkie slowa padaja.

269

bagienni_k napisał/a:

I teraz pytanie: odpowiednio uczcić rocznicę związku czy uniknąć potencjalnie śmiertelnego zagrożenia dla moich bliskich?

My mamy podobny dylemat, bo na maj, kiedy to mój mąż obchodzi okrągłe urodziny, zaplanowaliśmy wyjazd do Włoch, a żeby było 'zabawniej' mieliśmy zamiar zahaczyć o Mediolan. Jednak na ten moment uznaliśmy, że - o ile sytuacja do maja się nie zmieni - byłoby zwykłą głupotą sprawić sobie frajdę, a jednocześnie narażać siebie samych, a przy okazji także innych, na ryzyko zachorowania. Nawet konieczność odbycia ewentualnej kwarantanny nie brzmi zachęcająco.

Tu naprawdę chodzi tylko o zdrowy rozsądek i ostrożność. Im mniej będzie osób podróżujących, co rozumiem w ten sposób, że należy ograniczyć wszelkie wyjazdy do bezwzględnie koniecznych, a i te odbywać z zachowaniem daleko idącej ostrożności, tym wirus wolniej będzie się rozprzestrzeniał, co ostatecznie pozwoli na szybsze zapanowanie nad epidemią.
Ponadto myślę sobie, że są sytuacje, gdy po prostu musimy sięgać dalej niż czubek własnego nosa, bo nawet jeśli nasz organizm jest zdrowy i silny i możemy założyć, że z wirusem sobie poradzi, to już przeniesienie go (wirusa) na kogoś słabszego, może go zabić.

270 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-03-05 03:21:50)

Winter.Kween napisał/a:

Jak powiedzial kolega pode mna. NIC nie zrozumiales.
Roznica pomiedzy teoria, a faktem: Ja mowie, ze Kuba Rozprowacz cierpial na piquerism.
Inny naukowiec z dziedziny forensyki moze powiedziec: To tylko Twoja teoria.
Na to ja:
Piquerism to jest czerpanie satysfakcji seksualnej z penetrowania skory czlowieka ostrym narzedziem.

yy... Co? Jaki to ma sens?
Nadal jest to tylko teoria, ktora ja moge podpierac wieloma dowodami. Jednak jako, ze nie jestem w stanie rozmawiac z Kuba Rozprowaczem (tak jak Ty nie jestes w stanie zdiagnozowac ludzi tutaj, szczegolnie, ze masz subiektywne widzenie) to ZAWSZE to pozostaje teoria. Nawet jezeli moglabym z nim rozmawiac, to moja diagnoza jest teoria, a nie faktem. Faktem to jest jakies zdarzenie, a ludzkie zachowanie i jego powody to tylko przedmiot teori. To nie jest cos co mozna zobaczyc pod mikroskopem. Chyba, ze jest mowa o neurologicznych zmianach.

I tutaj sam o sobie mowisz (jak wiekszosc z nas):
arogancja «zuchwała pewność siebie połączona z lekceważeniem innych»
Czyz nie?
Tak to jest jak sie uprzemy na cos i myslimy, ze nasza wizja swiata to jest prawda. Wtedy wielka klotnia i przekonywanie i nawet gorzkie slowa padaja.

Winter ośmieszasz się, używanie zwrotów piquerism i forensyka sprawia, że twoje wypowiedzi przestają być zwykłą głupota a zaczyna się już głupota salonowa.
Jeśli ktoś bije partnera/partnerkę to są to zachowania przemocowe i to jest fakt.
Tak samo faktem jest, że osoba bierna lub hamująca społeczne inicjatywy w momencie zagrożenia wykazuje się zachowaniem aspołecznym.
Teorie to mogą być stosowane w przypadku próby określenia przyczyny tych zachowań, ale ja się w to bawić nie będe bo psychiatrą nie jestem. Więc jedyne co stwierdzam to to, że część osób udzielających się w tym wątku wykazuje zachowania aspołeczne.
A, żeby do tematu już więcej nie wracać to wyjaśnie, że obecnie inicjatywą społeczną jest zapobieganie możliwości rozprzestrzeniania się wirusa. Z tego względu w całym kraju odwoływane są liczne imprezy kulturalne i sportowe.

271

Olinka dalej czekam na wskazanie regulacji z nowych rozwiązań przyjętych przez sejm które to pozwalają pracodawcom na izolowanie pracowników.

272 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-03-05 10:43:16)

ja86 napisał/a:

Olinka dalej czekam na wskazanie regulacji z nowych rozwiązań przyjętych przez sejm które to pozwalają pracodawcom na izolowanie pracowników.

No widzisz jaki głupi pracodawca. Trzeba było poczekać aż wróci, zakaszle i wtedy policja potoczyłaby mu firmę, zapewne z państwowych środków wypłaciła pensje wszystkimi pracownikom i jego rodzinie zapewniła utrzymanie. Głupi i tyle.

Mam pytanie do Pana policjanta, czy to co mu powiedział pracodawca, podchodzi pod groźbę karalną do udowodnienia w sądzie?

Zapewne z takim zgłoszeniem policja by go wyśmiała 
Powiedzieliby, jak złamie prawo pracy, proszę zgłosić się do PiPu.
A pracodawca i tak mógłby mu załatwić karetkę dedykowaną bez większego trudu.

273

Zostawmy wreszcie w świętym spokoju prawa, obowiązki, regulacje i kodeksy! Wszyscy wiemy, że z punktu widzenia PRAWA szef postąpił co najmniej nierozsądnie, jeśli nie sprzecznie. Ok, to już wiadomo od kilku stron tej dyskusji. Tematem wątku na pewno nie miał być szef, ale postępowanie samego faceta i dylemat Autorki. Akurat Olinka zwróciła uwagę na konieczność zachowania ZDROWEGO rozsądku wyważonego gdzieś pośrodku tej całej hecy. O znalezienie balansu między histerią spowodowaną rozprzestrzenianiem się wirusa a beztroską, która podpowiada, żeby się niczym nie przejmować. Prawo to prawo, powinniśmy a nawet musimy się do niego stosować( co nie oznacza, że każdy przepis dotyczący czegokolwiek jest słuszny czy tez rozsądny). Jednak warto mieć tez swój rozum i posługiwać się nim w odpowiednim momencie. Dlatego się zastanawiam nad taką sytuacją, kiedy człowiek się zastanawia co wybrać między zafundowaniem sobie przyjemności obarczonej pewnym ryzykiem a zachowaniem ostrożności wraz z przyjęciem możliwości, że nie zawsze to, co planujemy, musi się udać - NIEZALEŻNIE od opinii czy regulacji prawnych.

274 Ostatnio edytowany przez Nathan (2020-03-05 12:35:19)

ja86 napisał/a:

Też chciałbym to zobaczyć.
Tak samo jak przepisy pozwalające pracodawcy wystawiać L4 czy na nie wysyłać.

275 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-03-09 02:08:02)

Malami1991 napisał/a:

Jedno nas życie nauczyło...nie spowiadać się szefom gdzie lecimy to życie prywatne a im nic do tego smile  i ja jednak jestem zdania że kierownik jego postąpił bardzo źle.. ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. smile

Ty lepiej idź temu kierownikowi w ramach podziękowania kup jakąś flaszkę bo obecnie we Włoszech zarażone są już wszystkie regiony a liczba zmarłych drastycznie się zwiększa.

276

Nathan napisał/a:
ja86 napisał/a:

Też chciałbym to zobaczyć.
Tak samo jak przepisy pozwalające pracodawcy wystawiać L4 czy na nie wysyłać.

A gdzie ja coś takiego napisałam??? Czytanie ze zrozumieniem się kłania wink. O ile dobrze pamiętam, użyłam jedynie trybu przypuszczającego i to wyłącznie w odniesieniu do uprawnień w zakresie izolowania pracownika, a nie wysyłania go na L-4, co - biorąc pod uwagę, że L-4 wystawić może tylko lekarz i tylko osobie chorej - byłoby zresztą absurdem.

Tak czy inaczej uchwalona przez Sejm ustawa zakłada między innymi, że pracodawca, by przeciwdziałać rozprzestrzenianiu się COVID-19, będzie mógł polecić pracownikowi wykonywanie obowiązków zdalnie z domu, a to jest już pewnego rodzaju formą izolowania pracowników od reszty załogi.

HardBreaker napisał/a:

Ty lepiej idź temu kierownikowi w ramach podziękowania kup jakąś flaszkę bo obecnie we Włoszech zarażone są już wszystkie regiony a liczba zmarłych drastycznie się zwiększa.

W Polsce powolutku zaczyna się to samo. Notabene nosicieli koronawirusa mam już po sąsiedzku i bardzo średnio mi z tą świadomością. Pan sobie beztrosko pojechał na narty do Włoch, wrócił tydzień temu, a teraz leży w szpitalu. W tym samym szpitalu leży też jego małżonka, która ponosi konsekwencje mężowskiego braku wyobraźni i zdrowego rozsądku. Jednym słowem pacjent '0' w naszym regionie wykazał się skrajną nieodpowiedzialnością, żeby nie napisać ignorancją i po prostu głupotą.

277

Ignorancją i głupotą jest cała tu dyskusja prowadzona przez niektórych i broniąca straconych pozycji. Jak to się ma do realiów, widać każdego nowego dnia i widać będzie jeszcze bardziej. Co  niektórzy zapewne zrozumieją to, wyprowadzani do karetek przez postacie w białych kitlach, a może i w policyjnych mundurach...

Posty [ 261 do 277 z 277 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Koronowirus a pieniądze w związku.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024