Koronawirus coraz bliżej :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Strony Poprzednia 1 77 78 79 80 81 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5,071 do 5,135 z 5,628 ]

5,071 Ostatnio edytowany przez Znerx (2022-01-05 20:11:26)

Odp: Koronawirus coraz bliżej :(

Covid, covid, covid... świetna przykrywka.
Zaraz, dzięki wzrostowi cen gazu i elektryki, będzie trzy cyfrowa inflacja i bezrobocie jak z lat 90tych. Znajomy prowadzi piekarnię, piece gazowe, no i dostał pismo z PGNiGu 800% podwyżki.
Zresztą to nic nowego. Już kilka miesięcy temu były newsy o zamykaniu firm w Hiszpanii, właśnie z powodu wzrostów cen energii.

ps.
Wiecie, że jak wieść z kręgów medialnych niesie, ludzie z PIS rezerwują billboardy na maj/czerwiec?
Czyżby przyspieszone wybory? Zanim standard życia w Polsce spadnie do poziomu "miska ryżu".

roll

Zobacz podobne tematy :

5,072

Panna Szlachetnego Rodu napisał/a:

Przekładając kolorowe piłeczki na wirusy. Jaki z nich wywołuje nagle masowe zachorowania, które nie miały miejsca do tej pory? Jaka jest ich rzeczywista etiologia?

W sumie znam powód dotychczasowych i aktualnych masowych zachorowań, to wirusy grypy i przeziębień grypopodobnych. Masowe przypadki w Polsce.

5,073

mallwusia napisał/a:
ósemka napisał/a:

Po cichu, bez zainteresowania mediów, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wycofało technologię PCR jako oficjalny test do wykrywania i identyfikacji SARS-CoV-2.

„Po 31 grudnia 2021 roku CDC wycofa wniosek do U.S. Food and Drug Administration (FDA) o tymczasowe zezwolenie (EUA) na stosowanie panelu diagnostycznego CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel, czyli testu wprowadzonego po raz pierwszy w lutym 2020 roku do wykrywania wyłącznie SARS-CoV-2.”

https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021 … ing_1.html

CDC przyznaje, że test PCR nie jest w stanie odróżnić SARS-CoV-2 od wirusów grypy. .."Kilka miesięcy temu informowałam o podjęciu tej decyzji przez „władze sanitarne”, które jednak wstrzymywały się z jej wdrożeniem do końca 2021 roku. Fałszywy test był im potrzebny do podtrzymania strachu, aby uzyskać jak najwięcej szczepień, a tym samym jak największe zyski..."

To niezwykłe, że wycofanie testu przez CDC nie spotkało się z żadną uwagą ze strony mediów czy polityków.

doczytaj proszę:

https://www.nebraskamed.com/COVID/pcr-t … nd-the-flu

wprowadzono testy multipleksowe, oszczedzające czas i pieniądze

Do Polski chyba jeszcze nie doszły.
Poza tym PCR nadal pozostaje złotym standardem. A czy obniżą się koszta? Na rozum, jeśli jeden test wykryje w próbce i sekwencje sars i sekwencje innego wirusa, to będzie on droższy.
Jakoś mi się nie widzi, aby zbili ceny, póki epidemia trwa.
I zauważcie, co było w artykule, o czym pisałam, że zbyt mała specyficzność testu sprawia, że to się ma nijak do określania stopnia aktualnej zjadliwości wirusa.
W sumie, prawdę mówiąc dla mnie to nie do końca jasne, test multi ma odróżnić sarsa od wirusa x, ale co dalej? Wg artykułu logiczniej jest zastosować póżniej antygenowy, który posiada wyższą swoistość, ale za to ma marną czułość. Trochę to bez sensu.
Chyba, że  chodzi o to, by odsiac na początku pozytywnych od negatywnych, a potem dalszą diagnostyką stwierdzić, kto ma jeszcze aktywnego wirusa, a kto nie.
Ciekawi mnie tylko, co tam wsadzili do tego koktajlu, chodzi mi o to czy test multi wykryje )oprócz sarsa) jaki jest inny dokładnie wirus. Na jakiej zasadzie to będzie działało od strony technicznej.
W sumie ciekawe. A cena moim zdaniem wzrośnie, jak to ma być taki super test.

Snake napisał/a:

Przekładając kolorowe piłeczki na wirusy. Jaki z nich wywołuje nagle masowe zachorowania, które nie miały miejsca do tej pory? Jaka jest ich rzeczywista etiologia?

W sumie znam powód dotychczasowych i aktualnych masowych zachorowań, to wirusy grypy i przeziębień grypopodobnych. Masowe przypadki w Polsce.

I masowa zmowa lekarzy Świata w diagnozowaniu?

5,075

Ale czego, grypy? Mamy duży wzrost zachorowań na grypę w 2021 roku. Średnio 80-100 tysięcy przypadków tygodniowo od dłuższego czasu. Bilans roku 2021 zamknie się pewnie gdzieś czterema milionami potwierdzonych przypadków objawowej choroby.  W Polsce.

Snake napisał/a:

Ale czego, grypy? Mamy duży wzrost zachorowań na grypę w 2021 roku. Średnio 80-100 tysięcy przypadków tygodniowo od dłuższego czasu. Bilans roku 2021 zamknie się pewnie gdzieś czterema milionami potwierdzonych przypadków objawowej choroby.  W Polsce.

A grypy?
Z grypą mamy do czynienia?
U których z pacjentów?
Skąd ta wiedza medyczna i umiejętność diagnozowania?

5,077

A grypy?
U których z pacjentów?

Podważasz meldunki Zakładu Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego?

5,078

Znerx napisał/a:

Covid, covid, covid... świetna przykrywka.
Zaraz, dzięki wzrostowi cen gazu i elektryki, będzie trzy cyfrowa inflacja i bezrobocie jak z lat 90tych. Znajomy prowadzi piekarnię, piece gazowe, no i dostał pismo z PGNiGu 800% podwyżki.
Zresztą to nic nowego. Już kilka miesięcy temu były newsy o zamykaniu firm w Hiszpanii, właśnie z powodu wzrostów cen energii.

ps.
Wiecie, że jak wieść z kręgów medialnych niesie, ludzie z PIS rezerwują billboardy na maj/czerwiec?
Czyżby przyspieszone wybory? Zanim standard życia w Polsce spadnie do poziomu "miska ryżu".

roll

Wystarczy wypowiedzieć porozumienie klimatyczne i po temacie, ale ta banda nie ma jaj...

Snake napisał/a:

A grypy?
U których z pacjentów?

Podważasz meldunki Zakładu Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego?

Tylko i wyłącznie Twoje wolne wnioski.

5,080

Że ludzie masowo chorują na grypę i infekcje grypopodobne? Możesz sobie wątpić, foliarze tak mają.

5,081 Ostatnio edytowany przez Panna Szlachetnego Rodu (2022-01-05 23:50:57)

Snake napisał/a:

Że ludzie masowo chorują na grypę i infekcje grypopodobne? Możesz sobie wątpić, foliarze tak mają.

Ty patrz, lekarza zmienię. Grypy mi nie potrafił zdiagnozować. Ale czekaj, czekaj, to ni hu hu grypy nie przypominało. No złe objawy zgłosiłam.

Czyli mamy epidemię grypy, tak?

A co z innymi wirusami oprócz różnych rodzajów wirusa grypy?

5,082

Ty patrz, lekarza zmienię. Grypy mi nie potrafił zdiagnozować. Ale czekaj, czekaj, to ni hu hu grypy nie przypominało. No złe objawy zgłosiłam.

A co mnie obchodzi co ci lekarz zdiagnozował? Mnie dziś dla przykładu zdiagnozował torbiele w nerce, interesuje cię to?

5,083

rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:
ósemka napisał/a:

Po cichu, bez zainteresowania mediów, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wycofało technologię PCR jako oficjalny test do wykrywania i identyfikacji SARS-CoV-2.

„Po 31 grudnia 2021 roku CDC wycofa wniosek do U.S. Food and Drug Administration (FDA) o tymczasowe zezwolenie (EUA) na stosowanie panelu diagnostycznego CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel, czyli testu wprowadzonego po raz pierwszy w lutym 2020 roku do wykrywania wyłącznie SARS-CoV-2.”

https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021 … ing_1.html

CDC przyznaje, że test PCR nie jest w stanie odróżnić SARS-CoV-2 od wirusów grypy. .."Kilka miesięcy temu informowałam o podjęciu tej decyzji przez „władze sanitarne”, które jednak wstrzymywały się z jej wdrożeniem do końca 2021 roku. Fałszywy test był im potrzebny do podtrzymania strachu, aby uzyskać jak najwięcej szczepień, a tym samym jak największe zyski..."

To niezwykłe, że wycofanie testu przez CDC nie spotkało się z żadną uwagą ze strony mediów czy polityków.

doczytaj proszę:

Poza tym PCR nadal pozostaje złotym standardem. A czy obniżą się koszta? Na rozum, jeśli jeden test wykryje w próbce i sekwencje sars i sekwencje innego wirusa, to będzie on droższy.
I zauważcie, co było w artykule, o czym pisałam, że zbyt mała specyficzność testu sprawia, że to się ma nijak do określania stopnia aktualnej zjadliwości wirusa.
W sumie, prawdę mówiąc dla mnie to nie do końca jasne, test multi ma odróżnić sarsa od wirusa x, ale co dalej? Wg artykułu logiczniej jest zastosować póżniej antygenowy, który posiada wyższą swoistość, ale za to ma marną czułość. Trochę to bez sensu.
Chyba, że  chodzi o to, by odsiac na początku pozytywnych od negatywnych, a potem dalszą diagnostyką stwierdzić, kto ma jeszcze aktywnego wirusa, a kto nie.
Ciekawi mnie tylko, co tam wsadzili do tego koktajlu, chodzi mi o to czy test multi wykryje )oprócz sarsa) jaki jest inny dokładnie wirus. Na jakiej zasadzie to będzie działało od strony technicznej.

Rossanko
poszperaj w necie, są u nas te testy, nawet mamy polskie.
Przykładowy (niestety odpłatny):
"Wykrywanie i identyfikacja materiału genetycznego 4 wirusów: Influenza A (Flu A), Influenza B (Flu B), Respiratory syncytial virus A/B (RSV), SARS-CoV-2 "

Snake napisał/a:

A co mnie obchodzi co ci lekarz zdiagnozował? Mnie dziś dla przykładu zdiagnozował torbiele w nerce, interesuje cię to?

A co mnie obchodzi że diagnozujesz masowe zachorowania na grypę?
Mnie dla przykładu mnie zdiagnozował covid.

5,085

Poprawka do zalinkowanego artykułu mówi chyba wszystko: cała sprawa rozbija się o czas, który się wykorzystuje do przeprowadzenia badań.

Każdy indywidualny test PCR ma za zadanie zidentyfikować obecność materiału genetycznego KONKTRETNEGO wirusa, które to testy są, z uwagi na swoją specyfikę, bardzo czułe. Innymi słowy, można, stopniowo otrzymać z jednej próbki, wyniki dotyczące więcej niż jednego rodzaju wirusa jednocześnie. Szczegóły molekularno /techniczne samego PCR są dość skomplikowane, ale warto się nieco bardziej zapoznać smile

Różnica między czułością i/ lub specyficznością między testami genetycznymi a antygenowymi wynika stąd, że cząsteczki antygenowe są znacznie większe i trzeba więcej materiału, aby wyniki okazały się bardziej wiarygodne. Dlatego musi być tych antygenów odpowiednio dużo, aby test dał wiarygodne wyniki, więc w zasadzie taki test ma sens jedynie wtedy, kiedy zaczynają się podejrzane objawy.

5,086

Ja coś diagnozuję? Wybacz, miałem iść na medycynę ale mi rodzina wybiła z głowy i poszedłem na politechnikę więc mogę diagnozować ale coś zupełnie innego niż wirusy.
Niemniej możesz mi wyjaśnić tą pokrętną logikę łączącą twoją diagnozę Covida z diagnozą ok. 4 milionów przypadków grypy? Że niby dlatego, że ty miałaś Covida, to 4 miliony Polaków nie miało grypy czy co? Podważasz kompetencje lekarzy, u których byli? Masz do tego większe kompetencje?

5,087 Ostatnio edytowany przez Panna Szlachetnego Rodu (2022-01-06 00:14:20)

Snake napisał/a:

Ja coś diagnozuję? Wybacz, miałem iść na medycynę ale mi rodzina wybiła z głowy i poszedłem na politechnikę więc mogę diagnozować ale coś zupełnie innego niż wirusy.
Niemniej możesz mi wyjaśnić tą pokrętną logikę łączącą twoją diagnozę Covida z diagnozą ok. 4 milionów przypadków grypy? Że niby dlatego, że ty miałaś Covida, to 4 miliony Polaków nie miało grypy czy co? Podważasz kompetencje lekarzy, u których byli? Masz do tego większe kompetencje?

Diagnozujesz.4 miliony przypadków grypy. Na jakiej podstawie wiesz że to wirus grypy?

5,088

Snake napisał/a:

Trzymaj się. Czekają Cię zapewne częstsze wizyty u lekarza i usg. Zawsze taka wiadomość może zaburzyć spokój. Musisz być dobrej myśli.

5,089

Diagnozujesz.4 miliony przypadków grypy. Na jakiej podstawie wiesz że to wirus grypy?

Bo nie jestem płaskoziemcą i wierzę oficjalnym meldunkom odpowiednich, powołanych do tego służb, które to meldunki opierają się na zgłoszeniach przypadków od lekarzy i szpitali?
Ha, ha no po prostu nie wierzę, że ktoś nie wierzy w oficjalne, rządowe raporty...

Morfeusz1 napisał/a:

Trzymaj się. Czekają Cię zapewne częstsze wizyty u lekarza i usg. Zawsze taka wiadomość może zaburzyć spokój. Musisz być dobrej myśli.

Ha, ha jestem w tym wieku, że człowiek nabywa świadomość, że na coś trzeba umrzeć. Z tym to pan doktor nie był specjalnie alarmistyczny, powiedział żeby się nie martwić, po prostu za 2 lata trzeba powtórzyć usg i sprawdzić w jakim kierunku się to rozwija. W lutym mam grubsze badanie w temacie dość powszechnej przyczyny zgonów. A tak w ogóle, to gdzieś od 2 lat wiem, że mam torbiele w mózgu lol Nawet kazali w tym temacie zrobić badania pod kątem boreliozy. Żona ostatnio latała na dodatkowe badania bo jej z kolei lekarz wykrył torbiele w piersi. Torbiele z czego innego usuwano jej operacyjnie 18 lat temu. Widać się dobraliśmy wink

Snake napisał/a:

Bo nie jestem płaskoziemcą i wierzę oficjalnym meldunkom odpowiednich, powołanych do tego służb, które to meldunki opierają się na zgłoszeniach przypadków od lekarzy i szpitali?
Ha, ha no po prostu nie wierzę, że ktoś nie wierzy w oficjalne, rządowe raporty...

Ha ha ha A  lekarz to Twoim zdaniem kto jeśli nie powołana do tego służba identyfikowania przypadków zachorowań?

5,091

Snake
każdy ma jakieś torbiele smile Nie syp dużo soli i zamień czasem kawę na zieloną herbatę smile Albo mniszek.

5,092

mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:

doczytaj proszę:

Rossanko
"Wykrywanie i identyfikacja materiału genetycznego 4 wirusów: Influenza A (Flu A), Influenza B (Flu B), Respiratory syncytial virus A/B (RSV), SARS-CoV-2 "

Czy to jest test z zalinkowanego artykułu?

mallwusia napisał/a:

Snake
każdy ma jakieś torbiele smile Nie syp dużo soli i zamień czasem kawę na zieloną herbatę smile Albo mniszek.

A od kiedy to zielona herbata i mniszek na kąśliwą ironię pomaga? big_smile

5,094

bagienni_k napisał/a:

Poprawka do zalinkowanego artykułu mówi chyba wszystko: cała sprawa rozbija się o czas, który się wykorzystuje do przeprowadzenia badań.

Każdy indywidualny test PCR ma za zadanie zidentyfikować obecność materiału genetycznego KONKTRETNEGO wirusa, które to testy są, z uwagi na swoją specyfikę, bardzo czułe. Innymi słowy, można, stopniowo otrzymać z jednej próbki, wyniki dotyczące więcej niż jednego rodzaju wirusa jednocześnie. Szczegóły molekularno /techniczne samego PCR są dość skomplikowane, ale warto się nieco bardziej zapoznać smile

Różnica między czułością i/ lub specyficznością między testami genetycznymi a antygenowymi wynika stąd, że cząsteczki antygenowe są znacznie większe i trzeba więcej materiału, aby wyniki okazały się bardziej wiarygodne. Dlatego musi być tych antygenów odpowiednio dużo, aby test dał wiarygodne wyniki, więc w zasadzie taki test ma sens jedynie wtedy, kiedy zaczynają się podejrzane objawy.

Bo te testy mają inne cele, pisałam, ale nikt mnie nie slucha. Może dlatego, że jestem kobietom.  Kobiety się nie znajo.

5,095

Snake napisał/a:

Ha ha ha A  lekarz to Twoim zdaniem kto jeśli nie powołana do tego służba identyfikowania przypadków zachorowań?

Musisz precyzować pytania. Do tego przydają się pestki słonecznika lub dyni. Na przykład: ciebie źle zdiagnozował lekarz czy tysiące lekarzy źle zdiagnozowało miliony przypadków grypy? W związku z tym ty źle trafiłaś do raportów czy te 4 miliony Polaków?

5,096

Snake napisał/a:

Morfeusz1 napisał/a:

Ha, ha jestem w tym wieku, że człowiek nabywa świadomość, że na coś trzeba umrzeć. Z tym to pan doktor nie był specjalnie alarmistyczny, powiedział żeby się nie martwić, po prostu za 2 lata trzeba powtórzyć usg i sprawdzić w jakim kierunku się to rozwija. W lutym mam grubsze badanie w temacie dość powszechnej przyczyny zgonów. A tak w ogóle, to gdzieś od 2 lat wiem, że mam torbiele w mózgu lol Nawet kazali w tym temacie zrobić badania pod kątem boreliozy. Żona ostatnio latała na dodatkowe badania bo jej z kolei lekarz wykrył torbiele w piersi. Torbiele z czego innego usuwano jej operacyjnie 18 lat temu. Widać się dobraliśmy wink

Snake, znam osobę, nie chcę tu pisać o kogo chodzi i gdzie je miała. Ale widziałem zdjęcia torbiela, lekarz zlecił tab. Kuracja była tylko ziołami, wszystko zaczęło wracać do normy, u lekarza były tylko kontrole. Wszystko wróciło do normy. Nie twierdzę że zawsze i w każdym przypadku to pomoże ale co szkodzi spróbować ziołolecznictwa.

Snake napisał/a:
Snake napisał/a:

Musisz precyzować pytania. Do tego przydają się pestki słonecznika lub dyni. Na przykład: ciebie źle zdiagnozował lekarz czy tysiące lekarzy źle zdiagnozowało miliony przypadków grypy? W związku z tym ty źle trafiłaś do raportów czy te 4 miliony Polaków?

Jak mi przykro. Teściu..

5,098 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2022-01-06 00:38:46)

rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:

Rossanko

Rossanko
nie czytałaś?
Tam jest ogólnie o tego typu testach.  A nasz polski jest z Polpharmy

https://polpharma.pl/pierwszy-polski-te … -dostepny/

Dobrej nocy wszystkim smile

mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:

Rossanko

Rossanko
nie czytałaś?

A może rossanka nie musi zbierać wiedzy z internetu? Nie przyszło Ci to do głowy?

5,100

mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:

Rossanko

Rossanko
nie czytałaś?

Dobrej nocy i kolorowych Mallwusia smile

5,101

mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:

Rossanko

Rossanko
nie czytałaś?

A Ty co sądzisz o informacji z artykułu?

5,102

Morfeusz1 napisał/a:

Snake, znam osobę, nie chcę tu pisać o kogo chodzi i gdzie je miała. Ale widziałem zdjęcia torbiela, lekarz zlecił tab. Kuracja była tylko ziołami, wszystko zaczęło wracać do normy, u lekarza były tylko kontrole. Wszystko wróciło do normy. Nie twierdzę że zawsze i w każdym przypadku to pomoże ale co szkodzi spróbować ziołolecznictwa.

Mi pan doktor polecił pestki dyni. Serio, nie żartuję wink

5,103

rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:

Rossanko
nie czytałaś?

Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze Rossanko to wygląda na to że cały 2020 rok te testy były g warte. Kopa ludzi siedziała na i tak mocno dyskusyjnych kwarantannach niepotrzebnie. Z tego co czytałem to dopiero kilka firm wprowadziło w 2021 r testy rozróżniające wirusy, kiedyś pisałem też o teście Roche który miał być w USA. Co jest fikcją a co faktem pewnie dopiero historia za kilka lat oceni.

5,104

Chciałbym skromnie przypomnieć, że jakiś rok temu z okładem pisałem o testach umożliwiających identyfikację więcej niż jeden typ wirusa. Że takie testy są znane od lat i są szczególnie przydatne przy oznaczaniu przypadków infekcji mieszanych.

5,105

Snake napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

Mi pan doktor polecił pestki dyni. Serio, nie żartuję wink

Są zdrowe, tak jak olej lniany, siemię lniane przy kuracjach żołądka. Zapominamy często o naturalnych możliwościach własnej ochrony zdrowia. Zamiast cukru, jeśli ktoś słodzi, miód. Kiedyś tak mocno promowane margaryny  znów zastąpilo masło. Sami często musimy ocenić co jest dla naszego zdrowia na plus.

5,106

Ja nie używam cukru od lat, masła czy margaryny też praktycznie nie jem, bo rzadko jem pieczywo, a jeśli to w postaci postnej kromki chleba. No, czasem od święta zjem bułkę.

5,107 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-01-06 09:45:05)

Pfeizer i BioNTech ogłaszają rozpoczęcie prac nad szczepionką mRNA na półpaśca.
Jakby ktoś nie wiedział półpasiec, to choroba wywoływana przez wirus VZV, który wywołuje przede wszystkim ospę wietrzną.
Szczepienia na ospę wietrzną są znane od lat i w Polsce nie są nawet wpisane w program szczepień obowiązkowych.
Wedle wiedzy moich lekarzy z dzieciństwa przechorowanie ospy wietrznej daje długoletnią odporność na tego wirusa.
Półpasiec jako wtórne zakażenie wirusem VZV występuje głównie u osób dorosłych, najczęściej w wyniku wystąpienia obniżonej odporności organizmu.
Taka to ciekawostka, bo wystąpienie półpaśca jest częstym następstwem szczepienia na Covid-19 lol

Tak w ogóle, to zostałem wczoraj zaproszony na biznes lunch do knajpy w centrum miasta. Łaaał, a w telefonie świeżutki certyfikat covidowy ważny do stycznia 2023!
Niestety rozpacz... W knajpie nikt mnie w ogóle nie pytał o jakiś certyfikat tylko co chcę zjeść. Na dodatek w knajpie nie było nikogo w maseczce.

5,108

mallwusia napisał/a:
rossanka napisał/a:

Rossanko
nie czytałaś?

A może rossanka nie musi zbierać wiedzy z internetu? Nie przyszło Ci to do głowy?

W przeciwieństwie do twoich tu postów, ten przynajmniej coś merytorycznie wnosi do tematu. Bez odbioru.

5,109

Snake napisał/a:

Pfeizer i BioNTech ogłaszają rozpoczęcie prac nad szczepionką mRNA na półpaśca.
Jakby ktoś nie wiedział półpasiec, to choroba wywoływana przez wirus VZV, który wywołuje przede wszystkim ospę wietrzną.
Szczepienia na ospę wietrzną są znane od lat i w Polsce nie są nawet wpisane w program szczepień obowiązkowych.
Wedle wiedzy moich lekarzy z dzieciństwa przechorowanie ospy wietrznej daje długoletnią odporność na tego wirusa.
Półpasiec jako wtórne zakażenie wirusem VZV występuje głównie u osób dorosłych, najczęściej w wyniku wystąpienia obniżonej odporności organizmu.
Taka to ciekawostka, bo wystąpienie półpaśca jest częstym następstwem szczepienia na Covid-19 lol

Tak w ogóle, to zostałem wczoraj zaproszony na biznes lunch do knajpy w centrum miasta. Łaaał, a w telefonie świeżutki certyfikat covidowy ważny do stycznia 2023!
Niestety rozpacz... W knajpie nikt mnie w ogóle nie pytał o jakiś certyfikat tylko co chcę zjeść. Na dodatek w knajpie nie było nikogo w maseczce.

Kogo obchodzi, w jakiej knajpie byłeś.
I w zasadzie szczepiąc się naraziłeś się teraz na polpasca. Po co Ci było to całe szczepienie.

5,110

rossanka napisał/a:

Kogo obchodzi, w jakiej knajpie byłeś.

Ponoć teraz w modzie jest bywać w takich knajpach, gdzie trzeba pokazać covidpass żeby wejść. Też chciałem ale nie udało się... lol

rossanka napisał/a:

I w zasadzie szczepiąc się naraziłeś się teraz na polpasca. Po co Ci było to całe szczepienie.

Miałem półpaśca kiedy nie było to jeszcze modne lol

5,111

Morfeusz1 napisał/a:
rossanka napisał/a:
mallwusia napisał/a:

Rossanko
nie czytałaś?

Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze Rossanko to wygląda na to że cały 2020 rok te testy były g warte. Kopa ludzi siedziała na i tak mocno dyskusyjnych kwarantannach niepotrzebnie. Z tego co czytałem to dopiero kilka firm wprowadziło w 2021 r testy rozróżniające wirusy, kiedyś pisałem też o teście Roche który miał być w USA. Co jest fikcją a co faktem pewnie dopiero historia za kilka lat oceni.

To wiosną było, po prostu dużo błędów. Na jesieni 2020 wiadomo już było, że te kwarantanny w większości nie były potrzebne, bo mimo pozytywnych testów rtpcr,  osoby nie zarażały.
Tak to jest jak politycy swoje i nie słuchają naukowców.
Ale co zrobić, w Polsce każdy jest ekspertem, polityk ma na dodatek władze, a na forum pełno domorosłych wakcynologow I wirusologów. ( na innych forach z resztą też, żeby nie było, plus wysyp debili na fb).
Roche-to teraz prawdziwy magnat.

5,112 Ostatnio edytowany przez Panna Szlachetnego Rodu (2022-01-06 12:37:45)

mallwusia napisał/a:

W przeciwieństwie do twoich tu postów, ten przynajmniej coś merytorycznie wnosi do tematu. Bez odbioru.

Wypowiadam się tylko i wyłącznie z własnego doświadczenia.
Problem czym jest powyższa epidemia dotknął mnie osobiście.

5,113 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-01-06 16:32:59)

Nie pamiętam już czy pisałem o znajomym, którego syn mieszka w Australii? Tak z tydzień przed świętami pytałem go, bo ma informacje niejako z pierwszej ręki jak tam w Australii covidowo.
Bardzo dobrze! Zaszczepili ponad 90 % populacji powyżej 16 roku życia i już mają z górki!
Jak rozmawialiśmy, to w Australii odnotowywano dziennie ok. 4 tysięcy zakażeń.
Dziś jest to 72 tysiące przypadków z wczoraj. To jest 10 % wszystkich przypadków odnotowanych w Australii od początku pandemii.

5,114

Snake napisał/a:

Nie pamiętam już czy pisałem o znajomym, którego syn mieszka w Australii? Tak z tydzień przed świętami pytałem go, bo ma informacje niejako z pierwszej ręki jak tam w Australii covidowo.
Bardzo dobrze! Zaszczepili ponad 90 % populacji powyżej 16 roku życia i już mają z górki!
Jak rozmawialiśmy, to w Australii odnotowywano dziennie ok. 4 tysięcy zakażeń.
Dziś jest to 72 tysiące przypadków z wczoraj. To jest 10 % wszystkich przypadków odnotowanych w Australii od początku pandemii.

A co powiesz na ponad 700 tys w US, albo 330 tys w Francji? :-D
Niezły ten omikron.
Ale biorąc pod uwagę, że omikron wypiera konkurencyjne bardziej śmiercionośne odmiany, to niezłe wieści. W UK wzrosła ilość zakażeń 4-krotnie, hospitalizacji 2-krotnie, ale zgonów jest mniej niż przed miesiącem, a liczba respiratorów w użyciu od miesięcy na niezmiennym poziomie. Co prawda tam boostera przyjął większy odsetek osób niż u nas jest w pełni zaszczepionych, ale i tak mam nadzieję, że ten wirus się wreszcie zakiwał.

5,115

MagdaLena1111 napisał/a:

A co powiesz na ponad 700 tys w US, albo 330 tys w Francji? :-D
Niezły ten omikron.
Ale biorąc pod uwagę, że omikron wypiera konkurencyjne bardziej śmiercionośne odmiany, to niezłe wieści. W UK wzrosła ilość zakażeń 4-krotnie, hospitalizacji 2-krotnie, ale zgonów jest mniej niż przed miesiącem, a liczba respiratorów w użyciu od miesięcy na niezmiennym poziomie. Co prawda tam boostera przyjął większy odsetek osób niż u nas jest w pełni zaszczepionych, ale i tak mam nadzieję, że ten wirus się wreszcie zakiwał.

No, teściu wziął 3 dawkę razem z panem prezydentem, wczoraj gorączka, ból gardła. Ciekawe co to?

5,116

Snake napisał/a:

No, teściu wziął 3 dawkę razem z panem prezydentem, wczoraj gorączka, ból gardła. Ciekawe co to?

Jak tak bardzo Cię to ciekawi, to na teścik go wyślij ;-)
Najlepiej ten wyłapujący zarówno czerwone, jak i niebieskie piłeczki, co by dokładniej się zorientować :-D

5,117

MagdaLena1111 napisał/a:

Najlepiej ten wyłapujący zarówno czerwone, jak i niebieskie piłeczki, co by dokładniej się zorientować :-D

Padały już do teścia takie porady ale wtedy padły moje gromkie.... kur..a!!! Na jaki test?! Do lekarza niech idzie!

5,118

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Padały już do teścia takie porady ale wtedy padły moje gromkie.... kur..a!!! Na jaki test?! Do lekarza niech idzie!

A lekarz pierwsze co, to na teścik wyśle :-D

5,119

MagdaLena1111 napisał/a:

Ha, ha jego lekarzem rodzinnym jest ten sam lekarz, który wybijał z głowy szczepienie na Covid mojej mamie.

5,120

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ha, ha jego lekarzem rodzinnym jest ten sam lekarz, który wybijał z głowy szczepienie na Covid mojej mamie.

No to się jednak nie dowiecie, co mu dokładnie dolega.
Dużo zdrowia mu życzę :-)

5,121

Nie wiadomo, pan doktor w międzyczasie sam przechorował covida i jego kobieta przechorowała. Być może powie teściowi żeby się nie martwił, bo to nic strasznego wink

5,122

Snake napisał/a:

Nie wiadomo, pan doktor w międzyczasie sam przechorował covida i jego kobieta przechorowała. Być może powie teściowi żeby się nie martwił, bo to nic strasznego wink

Aby go tylko nie przekonał, bo później lekarze alarmują, że pacjenci do szpitala trafiają w zbyt zaawansowanym stanie chorobowym.

5,123

Jutro mu posyłam niezbędny sprzęt medyczny, bo na amantadynę jest już za późno wink

5,124

rossanka napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Bo te testy mają inne cele, pisałam, ale nikt mnie nie slucha. Może dlatego, że jestem kobietom.  Kobiety się nie znajo.

Rossanko, niepotrzebny był ten sarkazm smile
Masz rację smile

W kwestii testów genetycznych vs antygenowych vs serologicznych, to rzeczywiście każdy z nich służy do określenia ODMIENNEGO ETAPU zakażenia/choroby czy zwyczajnie jest ukierunkowany na inne obiekty, w tym przypadku związki chemiczne, będące częścią wirusa lub organizmu człowieka. Cała tajemnica smile
Testy wykonuje się powszechnie, ale niewiele osób rozumie te wszystkie subtelne różnice, dotyczące istoty zakażeń, choroby, szczepienia czy odporności.
Dla wielu nie ma to znaczenia, bo liczy się tylko to, że "wirus sobie gdzieś tam jest".

Ciekawe: w zeszłym roku z jednym kolegą jechaliśmy do pracy za granicę. Robili nam testy na granicy(PCR) i obaj wyszliśmy ujemni, ale kilka osób w autokarze okazało się dodatnie. Kilka dni później kolega czuł lekkie zawroty głowy, lekką gorączkę i utratę węchu razem ze smakiem. Zatem wirus "miał szczęście" i mimo całej czułości tego testu, nie został wykryty, bo może jeszcze w momencie testowania nie rozpoczął się proces replikacji wirusa. Albo test był fałszywie ujemny, w co jednak wątpię...

Snake Płucz nereczki złocistym płynem, najlepiej bezalkoholowym big_smile

5,125

bagienni_k napisał/a:

Choroba, kupiłem już takie z procentami wink

A propos kiedy skończy się pandemia. Nieprędko. Miesięczny dodatek covidowy do pensji lekarza - 15 tysięcy złotych. Dodatek covidowy do pensji pielęgniarki - 7500 zł.
Nie ma pandemii, nie ma dodatku.

5,126

Snake napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Choroba, kupiłem już takie z procentami wink

A propos kiedy skończy się pandemia. Nieprędko. Miesięczny dodatek covidowy do pensji lekarza - 15 tysięcy złotych. Dodatek covidowy do pensji pielęgniarki - 7500 zł.
Nie ma pandemii, nie ma dodatku.

A to ciekawe, bo moja mama, pielęgniarka, takiego dodatku na oczy nie widziała smile daj znać, gdzie takie dają, to jej powiem, bo czemu ma nie brać, jak jest.

5,127

Zdaje się Wadowice i coś z innego z Małopolskiego. Informacja ze szpitala w trybie dostępu do informacji publicznej.

5,128

Snake napisał/a:

Jutro mu posyłam niezbędny sprzęt medyczny, bo na amantadynę jest już za późno wink

Ile to dni, że za późno?
Zgodnie z zaleceniami dr Bodnara zawsze warto wdrożyć amantadynę, jeśli objawy wskazują, że pacjent może być zakażony. Istnieje jedynie sugestia, że jeśli po 48 godzinach nie widać spektakularnej poprawy, to można przypuszczać, że nastąpiły już powikłania. W każdym razie u wszystkich pacjentów po 48 godzinach od podania pierwszej dawki występuje hamowanie wirusa, co na każdym etapie choroby znacząco poprawia stan chorego i jego rokowania. To może być nawet w 10 czy 14 dniu, a być może jeszcze później – to określi nauka w przyszłości. Późne włączenie amantadyny nie uratuje zdrowia pacjentowi, ale może mu uratować życie. Muszę jednak dodać, choćby dla poprawności politycznej wink, że należy zachować ostrożność z profilaktycznym, samodzielnym podawaniem leku, zwłaszcza u starszej osoby.

Za to mojego syna dopadło na pewno. Miał katar, solidnie bolało go gardło i ogólnie czuł się niespecjalnie. Chciał dzwonić, żeby umówić się do lekarza, ale stanowczo naciskałam, żeby jednak pojechał na miejsce, dzięki czemu w rejestracji osobiście umówi wizytę, a potem zostanie przyjęty w gabinecie i osłuchany, w przeciwnym razie z dużym prawdopodobieństwem zostanie umówiony na teleporadę. U nas nie ma najmniejszego problemu z dostaniem się do lekarza POZ, więc faktycznie tak zrobił. W gabinecie został osłuchany, lekarz zajrzał w gardło, przepisał receptę na antybiotyk, lek osłonowy, zalecił coś na wzmocnienie i dał skierowanie na wymaz. Wynik okazał się pozytywny. We wtorek, jakieś trzy godziny po pojawieniu się wyniku, ten sam lekarz zadzwonił i powiedział jak ma dalej postępować. 

Młody wcześniej bronił się przed antybiotykiem, ale jak tylko wyszło, że to jednak covid, to dyscyplinująca rozmowa z matką wink przyniosła pożądany skutek. Od razu zaaplikowaliśmy też amantadynę, którą po konsultacji ze szwagrem kazałam brać zgodnie ze schematem dr Bodnara - dla osób przed 40 rokiem życia, czyli w zmniejszonej dawce. Już jest znacząca poprawa, choć przyznał się, że w niedzielę było mu dosyć niewesoło, bo nawet oddychało mu się trudniej, a w poniedziałek, kiedy z samochodu szedł do przychodni, a to jest podejście pod górkę, wymagało to większego niż normalnie wysiłku. Być może na tym etapie wystąpiła już siła autosugestii, ale jednak nie mam powodu, by mu nie wierzyć.

Gardło prawdę mówiąc bolało go od kilku dni, ale do tej pory byliśmy przekonani, że to efekt wypadu w góry, bo było mnóstwo śniegu, przemoczył ciuchy, nieźle przemarzł, a że choć jest młody, wysportowany i rosły, to jednak infekcje i przeziębienia łapie dosyć szybko. To co lekko niepokoiło, to że dziewczyna, z którą obecnie mieszka, kilka dni wcześniej miała te same objawy, co jednak zrzuciliśmy z kolei na karb świątecznej wycieczki, bo było wtedy bardzo zimno i wszyscy solidnie zmarzliśmy.
Wychodzi jednak na to, że to ona mogła być pierwsza, a on się od niej zakaził. Teraz syn ma izolację, dziewczyna, która nie miała kontaktu z lekarzem, kwarantannę. Jemu objawy ustępują, a ona, choć w poniedziałek czuła się zupełnie zdrowa, ponownie zaczyna czuć się gorzej. Zaleciłam, żeby jutro z samego rana zadzwoniła do lekarza i choćby zdalnie, ale niech z nim porozmawia.

Dążę do tego, że oboje młodzi, silni, ale jedno sobie temat zbagatelizowało, co niepokojąco zaczyna się mścić, a drugie po naciskach wzięło za siebie i efekty widać szybko. Na ile pomogła amantadyna, a na ile antybiotyk i cała reszta - trudno powiedzieć, ważne, że jest znacząca poprawa i ufam, że tak pozostanie.

5,129

Olinko, bo chyba nie rozumiem, syn ma potwierdzona infekcje wirusowa i w dalszym ciagu zazywa antybiotyk?

5,130

Wiatrwewlosach napisał/a:

Olinko, bo chyba nie rozumiem, syn ma potwierdzona infekcje wirusowa i w dalszym ciagu zazywa antybiotyk?

Jest przepisywany ze względu na możliwość wtórnej infekcji bakteryjnej. Na przykład uważa się, że sporą część ofiar epidemii ospy prawdziwej stanowiły osoby, które zabiła nie sama ospa ale wtórne, bakteryjne zapalenie płuc.

5,131

Olinko, Snake
szybkiego powrotu do zdrowia dla Waszych bliskich.

Ja zamówiłam na adres córki:
- soki tłoczone z aronii i czarnego bzu (krzywi się i marudzi, ale pije big_smile)
- miód z pierzgą i propolisem
- pectosol

Zamówiłabym jej jeszcze olej z czarnuszki, ale nie chce się zmusić. Sama piję o ostatniej infekcji 2x dziennie łyżeczkę.
Córka już w Nowy Rok wróciła na treningi, a chłopak się jakimś cudem nie zaraził ( 3 testy negatywne). To był już jego trzeci kontakt z zawirusowanymi, rok temu u mnie, potem dziadek, teraz non stop z córką. Kanadyjskie geny wink

5,132

Wiatrwewlosach napisał/a:

Tak, przyjmuje antybiotyk, pomimo potwierdzonej obecności koronawirusa. I to jest bardzo ważne, ponieważ objawy, jakie miał w chwili zgłoszenia się do lekarza, wskazywały na początek powikłań wywołanych przez zakażenie. Tak jak wyjaśnił Snake, ma to zapobiec wtórnej infekcji bakteryjnej. Na ile pozwala moja wiedza, jest to standardowe działanie i właśnie brak wdrożenia na odpowiednim etapie antybiotyku grozi zgubnym w skutkach rozwojem choroby. Co więcej, są takie sytuacje kiedy podaje się dwa równocześnie, ale to już zwykle w warunkach szpitalnych - z uwagi na stan kliniczny pacjenta.

Dziękuję, Mallwusiu. Młody wczoraj zrobił w domu krótki trening, więc wydaje się, że idzie ku dobremu.

5,133

O qurka, a moja rodzinka przechodziła deltę kilka tygodni temu i tylko Aspiryn C parę razy wypili. Przez 3 dni pokaszleli, przez tydzień mieli katar, przez 2 tyg. zaburzenia węchu i smaku, a teraz nic.
A tu się okazuje, że trzeba antybiotyki, leki antywirusowe i nie wiadomo jeszcze co łykać. Trzeba mieć zdrowie, żeby chorować :-O

5,134

MagdaLena1111 napisał/a:

O qurka, a moja rodzinka przechodziła deltę kilka tygodni temu i tylko Aspiryn C parę razy wypili. Przez 3 dni pokaszleli, przez tydzień mieli katar, przez 2 tyg. zaburzenia węchu i smaku, a teraz nic.
A tu się okazuje, że trzeba antybiotyki, leki antywirusowe i nie wiadomo jeszcze co łykać. Trzeba mieć zdrowie, żeby chorować :-O

Codzienna suplementacja, owoce + warzywa w diecie, jak i ruch dużo pomagają.
Do tego zbijanie stresu (negatywnie wpływa na odporność).

5,135

MagdaLena1111 napisał/a:

Hah, my też coś złapaliśmy, najpierw mąż, teraz ja. Śmiech na sali, bo teraz praktycznie każdy objaw może być albo przeziębieniem albo covidem. Ja mówię, że mam objawy jak zwykle na przeziębienie, a słyszę, że covid daje to samo big_smile
Do tego w ciąży jedyne czym mogę się leczyć to paracetamol i to w niewielkich ilościach.

Więc siedzimy sobie w domu, mężowi już przechodzi, mnie się zaczęło wczoraj, nie robiliśmy testów, izolujemy się sami, bierzemy wit. C i tyle big_smile

Posty [ 5,071 do 5,135 z 5,628 ]

Strony Poprzednia 1 77 78 79 80 81 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024