Czy wybieracie się na/popieracie czarny protest? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Czy wybieracie się na/popieracie czarny protest?

Strony Poprzednia 1 7 8 9

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 521 do 531 z 531 ]

521 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2017-10-16 17:27:51)

Odp: Czy wybieracie się na/popieracie czarny protest?
Swanen napisał/a:
wilczysko napisał/a:

Ale porozumienie jest niemożliwe. W tej kwestii zawsze będzie dyktat jakiejś większości nad inną. Wahadło będzie się odchylać raz w jedną, a raz w drugą stronę.

jest pewna grupa osób niezdecydowanych, które nie przemyślały sprawy, po prostu przejęły pogląd na aborcję z wychowaniem, etc. Te osoby można przekonać.

Myślę podobnie, z tym, że rozwinęłabym "przekonać" na "przekonać do zajęcie stanowiska", bo sprawa jest tego warta. O tym, że wysiłek nie idzie w próżnię świadczy chociażby ostatni z linkowanych wcześniej raportów, mimo za spektakularną zmianę uznać tego nie można:
"Trwająca debata publiczna na ten temat spowodowała przede wszystkim umocnienie się w poglądach tych osób, które dopuszczają aborcję. Poparcie dla przerywania ciąży w obecnie dozwolonych sytuacjach jest wyrażane w sposób bardziej zdecydowany niż wcześniej.
Można także zauważyć niewielki wzrost poparcia dla dopuszczalności aborcji w przypadkach trudnej sytuacji materialnej lub osobistej kobiety, jednak przerwanie ciąży w takich okolicznościach wciąż akceptuje nie więcej niż 20% Polaków. Niezmiennie najmniejsze jest zrozumienie dla aborcji z powodu niechęci do posiadania dzieci (dopuszcza ją 14% badanych)."

Nie mniej warto mówić i co najwyżej odpuścić sobie dyskusję, jeśli dla oponenta problemem jest - z różnych powodów - podjęcie wysiłku zrozumienia partnera polemiki lub wręcz celowe przekręcanie sensu jego wypowiedzi, żeby odwrócić uwagę od sedna poruszanego tematu.

Dla mnie ten wątek jest trochę o braku tolerancji.
Ale i tak będę trwać przy tym, że nikomu nie wolno czynić z drugiego człowieka niewolnika cudzej ideologii.

Zobacz podobne tematy :

522 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2017-10-16 20:55:26)

Ja uważam że podkreślanie za każdym razem iż każdy ma prawo decydować po swojemu  jest trochę śmieszne.
Proszę , nie bądźmy tacy prymitywni , każdy potrafi myśleć bez jakiś biednych sugestii.
Zresztą to przypomina jakiś tani horror.

Taki przerywnik , mrożące krew w żyłach wystąpienie , rozjuszonego indywiduum

Ale argumentacja jest taka , że zlepek komórek w ciele matki to nie jest już jej ciało tylko ciało należące do nowego bytu.
I ten byt ma swoje prawa, takie proste a takie skomplikowane.

523 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-10-16 22:53:30)

Ciało to żadne. Bytu ledwo zalążęk. I niewątpliwie w ciele kobiety, ściśle z tym ciałem połączony, od tego ciała uzależniony i wpływający na to ciało. Skoro już taka argumentacja wypływa. A więc nie jest to takie proste, bo byt to kobieta, który w pierwszej kolejności ma swoje prawa.

Ktoś zdal pytanie - czym się różni poronienie naturalne od aborcji na wczesnym etapie ciąży? Dlaczego nie jest traktowane jak zgon? I jakoś nikogo z obrońców życia nie ma to odpowiedzi.

Prawo do decydowania według własnej woli nie jest śmieszne - jest fundamentalne. Uzurpowanie sobie moralnego prawa do ingerencji w prawo decydowania według własnej woli jest po prostu niebezpieczne, dla tych którzy staną się jego przedmiotem.

524 Ostatnio edytowany przez Misiulka (2017-10-16 23:41:03)

SonyXperia napisał/a:

Ktoś zdal pytanie - czym się różni poronienie naturalne od aborcji na wczesnym etapie ciąży? Dlaczego nie jest traktowane jak zgon? I jakoś nikogo z obrońców życia nie ma to odpowiedzi.

Mam odpowiedź, prosze:  [nieregulaminowy link]

i tu:  [nieregulaminowy link]

525 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-10-16 23:55:07)

Misiulka napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Mam odpowiedź, prosze:  [nieregulaminowy link]

i tu:  [nieregulaminowy link]

A jeśli ktoś jest ateistą i nie potrzebuje takich ceremonii? 
Można nie chcieć?

Bo cały czas obracamy się w doktrynie wiary, wyznania i regligii katolickiej.

Czy naprawdę kobieta, która nie wyznaje wiary katolickiej lub która nie przejawia jakiejkowiek wiary w isnienie bogów nie ma prawa w państwie, w którym teoretycznie istnieje rozdział kościoła od państwa do niekatolickich zachowań?
Jeżeli Kościół katolicki dopuszcza takie ceremonie, to nikt mu tego nie broni w murach jego własnych Kościołów w odniesieniu do jego wiernych.

526

Myślę, że ma również prawo do wydania nienarodzonego - i na takich samych choć inaczej również ma  prawo do pochówku. Tak jak uzna.

527 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-10-16 23:57:22)

Misiulka napisał/a:

Myślę, że ma również prawo do wydania nienarodzonego - i na takich samych choć inaczej również ma  prawo do pochówku. Tak jak uzna.

A jak nie chce urodzić? To dlaczego nie ma do tego prawa? Dlaczego o tym prawie ma decydować doktryna właśnie Kościoła katolickiego skoro nie zyjemy w państwie wyznaniowym?

528 Ostatnio edytowany przez Misiulka (2017-10-17 00:22:51)

Różnie toczy się życie... wycofałam się z dyskusji by uszanować Waszą perspektywę.
Nic nie jest czarno białe ... w każdej wypowiedzi są emocje...
Mam zbyt osobisty stosunek do tego tematu i wiem,  jakie to trudne...
Na Słowacji  artysta stworzył taką rzeźbę:

http://www.radiownet.pl/system/post/multi_posts/avatars/91707/large/post_abortion_sculpture.jpg?1334358411

Wybaczenie, miłosierdzie i ból po aborcji uchwycił Martin Hudáček, młody słowacki rzeźbiarz.
To żadna aluzja lub manipulacja. Zapytałaś to tak odpowiadam. Nie oceniam.

529 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-10-17 00:45:24)

Rodzice obumarłych płodów nie zawsze chcą organizować ich pogrzeby. Na jakiej podstawie nie spotyka się to ze zrozumieniem Kościoła katolickego? Jeden z przedstawicieli Kurii krakowskiej mówil kiedyś o takiej sytuacji jako o "niezrozumiałym sprzeciwie rodziców wobec pogrzebu dziecka".

Czy teraz wyznanie należy miec w szpitalu wypisane na czole celem rozpoznania?

Pozwole sobie zacytować:
„W przypadku poronienia w pierwszych tygodniach ciąży często w praktyce mamy do czynienia z martwymi tkankami. Tkanki te nie przypominają żadnej postaci, a co dopiero dziecka. Są więc i takie kobiety, i ich koncepcja, jest mi zdecydowanie bliższa, które uważają, że stawianie pomnika, późniejsza opieka nad grobem w takim przypadku to iście masochistyczne posunięcie"
http://prawnik-na-macierzynskim.blog.pl … oronienie/

Więc może w końcu przestaniemy moralnie uszczęśliwiać się na siłę.

Polecam do przeczytania "Piekło Kobiet" Tadeusz Boy Żeleński
To tak w kwestii społecznej obłudy.

530 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2017-10-17 22:59:30)

W USA  robi sie  650 ,000 aborcji rocznie (2013 rok).
koszt aborcji to od 300$ do 1000$ , co rocznie daje

650 000 x ~450 =292,500,000$

Trzysta milionów dolarów.

Średnio Amerykanin wydaje rocznie na opiekę medyczna około 10 000$.
Tak wiec kwota powyżej, to roczna opieka medyczna dla ~30 000 osób.
Populacja USA w 2013 to ~315.000.000.

Z punktu widzenia rynku medycznego , którego usługi i tak są drogie, nie są to jakieś zawrotne kwoty.
Ale około 580 placówek może wyżyć tylko z tego (2013 rok).

W USA jest ciekawa "tradycja" aborcyjna, po huraganie który kończy się klęską żywiołową .
Niektóre kliniki aborcyjne oferują  aborcje , w tym sensie że prowadzą zbiórkę na aborcje dla kobiet które nie mają pieniędzy.
Ktoś zawsze zarobi, ponieważ pieniądze są zbierane a aborcje zostaną zrobione.
Nie wiem jak to skomentować -  taki pomysł na reklamę i biznes.

531 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-10-18 10:46:50)

Warto również przeczytać "Nasi okupanci" także autorstwa T.Boya-Żeleńskiego.

Posty [ 521 do 531 z 531 ]

Strony Poprzednia 1 7 8 9

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Czy wybieracie się na/popieracie czarny protest?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024