Intronizacja Jezusa na króla Polski - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Intronizacja Jezusa na króla Polski

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 83 z 83 ]

66 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2016-12-20 21:45:25)

Odp: Intronizacja Jezusa na króla Polski
Fahkir napisał/a:

Akurat Jezus jak na postac starozytna jest dobrze poswiadczony (ewangelie sa zrodlami historycznymi, tak samo jak pisma Platona dla poznania Sokratesa ) i gdyby byl jednym z wielu wowczas charyzmatycznych przywodcow sekt, ktorych dzialalnosc po jakims czasie upadla i nie miala takiego wplywu na losy swiata, zaden pewnie badacz ani historyk nie zastanawialby sie nad tym czy ow Jezus istnial czy byl zmyslony (w ogole mysl, ze grupka przecietnych zydow mogla sobie wymyslic przywodce, ktory zupelnie odwracal panujace wowczas kategorie myslenia, zeby pozniej tracic za te wymyslona postac i zmyslona idee swoje zycie, jest bardzo malo prawdopodobna). Inna sprawa jest oczywiscie wiara w cala jego nadnaturalna i boska aure.

Niemożliwym jest wydzielenie z ewangelii wiadomości historycznych, bo w ewangelii  połączone są one ściśle z teologią postaci. Poczytaj sobie o tzw historii form.
Historyczne biografie Jezusa zaprzeczają sobie wzajemnie.
Zresztą,nie tylko one.W samych ewangeliach jest wiele zaprzeczeń i nieścisłości.
Ewangelia Mateusza mówi, że Jezus urodził się, kiedy Herod był królem Judei, czyli przed 4 rokiem przed naszą erą, zaś Ewangelia Łukasza, że urodził się, kiedy Kwiryniusz zarządzał spisem powszechnym w Judei, czyli po 6 roku naszej ery 
Poczytaj sobie teksty o zmartwychwstaniu. Zgodnie z ew. Mateusza kobiety przyszły do grobu o świcie i widziały anioła odwalającego głaz od grobu. Jednak według  Łukasza kobiety zastały kamień od grobu już odsunięty

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez Excop (2016-12-20 18:34:30)

Kareena napisał/a:
Excop napisał/a:

Jak więc udowodnić, że Raju nie było?
A Zmartwychwstanie, to bujda? smile

Zmartwychwstanie to bujda, raj też.

Excop napisał/a:

Tyle, że za każdym naukowym wytłumaczeniem po stronie religii stoi siła, która zainicjowała wszystko to, co niewytłumaczalne.

Jak dla mnie to wyjaśnienie, że "ktoś musiał to zapoczątkować" jest słabe. Bo jeśli Wszechświat musiał zostać stworzony, jak wszystko inne, pozostaje pytanie, kto stworzył boga.
Chrześcijanie powiedzą, że był od zawsze, przedwieczny itd. i ok skoro chcą w to wierzyć. Ja tam uważam, że wszystko się zaczęło od atomu, ktoś inny może uważać, że od wszechpotężnej istoty wiszącej w nicości (którą wcześniej sama sobie stworzyła, bo nawet nic wzięło się z czegoś wink

Stopka Twojego profilu, Kareeno, mówi to, o czym napisałem wcześniej. I to ustami samego wielkiego Niemca.
Być przekonanym, a mieć pewność, to dwie różne sprawy. Można przekonać się do teorii Wielkiego Wybuchu. Z niczego powstało coś? Ja tego moim małym rozumkiem nie obejmuję.
Ktoś zainicjował Wielki Wybuch?
Mój mały rozumek ma wątpliwości.
Inni jednak ich nie mają albo nie dopuszczają innej możliwości, niż kreacjonistyczny model powstania Kosmosu.
Mają takie prawo. Aby nie narzucali go innym. I tyle.

68 Ostatnio edytowany przez mrd (2016-12-20 22:06:52)

Excop napisał/a:
mrd napisał/a:

Dokumentów historycznych...
Źródła proszę,  ale z pominięciem tych związanych z kościołem, bo wiarygodność tych ostatnich jest podobna jak wiarygodność kredytowa menela z ławki pod monopolowym. Prawdopodobieństwo a fakty to różnica.
Poza tym to czy istniał człowiek który uważał się za syna bożego a to czy faktycznie nim był to też dwie różne sprawy.
Ale zerknę za tą książką w wolnej chwili.
Zmartwychwstania nikt nie udowodni, bo takowego nie było.
To taka sama bujda jak z całunem turyńskim czy murami Jerycha.
Tyle że niedorzeczności tych dwóch ostatnich już dowiedziono.
Ze zmartwychwstaniem będzie tak samo, jak  tylko technika pójdzie trochę do przodu.

Może i tak, ale w chrześcijaństwie, podobnie jak w innych, tych niechrześcijańskich religiach podstawą kultu jest wiara.
Dowody naukowe tego nie zmienią.
Podobnie jak z teorią Big Bang'u.
Kościół tego nie kwestionuje już, podobnie jak teorii ewolucji.
Tyle, że za każdym naukowym wytłumaczeniem po stronie religii stoi siła, która zainicjowała wszystko to, co niewytłumaczalne.

Niewierzący nie muszą niczego udowadniać.
To na stawiającym tezę ciąży obowiązek udowodnienia jej.
Teza, której stawiający nie udowodni traktowana jest jako niebyła (nieudowodniona, czyli bez znaczenia).
Więc czekamy na dowody istnienia boga, raju, zmartwychwstania itp.
Dopóki nikt tego nie udowodni, są to tylko zwykłe bzdury.
I żadne wykręcanie się wiarą tego nie zmieni.

69

mrd napisał/a:
Excop napisał/a:
mrd napisał/a:

Dokumentów historycznych...
Źródła proszę,  ale z pominięciem tych związanych z kościołem, bo wiarygodność tych ostatnich jest podobna jak wiarygodność kredytowa menela z ławki pod monopolowym. Prawdopodobieństwo a fakty to różnica.
Poza tym to czy istniał człowiek który uważał się za syna bożego a to czy faktycznie nim był to też dwie różne sprawy.
Ale zerknę za tą książką w wolnej chwili.
Zmartwychwstania nikt nie udowodni, bo takowego nie było.
To taka sama bujda jak z całunem turyńskim czy murami Jerycha.
Tyle że niedorzeczności tych dwóch ostatnich już dowiedziono.
Ze zmartwychwstaniem będzie tak samo, jak  tylko technika pójdzie trochę do przodu.

Może i tak, ale w chrześcijaństwie, podobnie jak w innych, tych niechrześcijańskich religiach podstawą kultu jest wiara.
Dowody naukowe tego nie zmienią.
Podobnie jak z teorią Big Bang'u.
Kościół tego nie kwestionuje już, podobnie jak teorii ewolucji.

Niewierzący nie muszą niczego udowadniać.
To na stawiającym tezę ciąży obowiązek udowodnienia jej.
Teza, której stawiający nie udowodni traktowana jest jako niebyła (nieudowodniona, czyli bez znaczenia).
Więc czekamy na dowody istnienia boga, raju, zmartwychwstania itp.
Dopóki nikt tego nie udowodni, są to tylko zwykłe bzdury.
I żadne wykręcanie się wiarą tego nie zmieni.

Otóż, to niewierzący ciągle chcą udowadniać to, o czym piszesz, Mrd.
Wierzącym nie jest to potrzebne, bo wierzą w to, czy tamto. Jak pan profesor, ojciec byłego (?) znanego polityka z prawej strony naszej sceny politycznej, obecnie adwokata.
Na czym wiara ta się opiera, wiedzą tylko oni.
W każdym razie, dowodów lub solidnie uzasadnionych teorii naukowych, do wiadomości nie przyjmują.
I tak to wygląda.
Dla jednych mitologia chrześcijańska lub innych religii, to bzdury.
Dla innych, rzeczy objawione. I tak będzie zawsze. smile

70 Ostatnio edytowany przez mrd (2016-12-22 23:46:40)

Niby zgoda,  ale...
Niewierzący nie chcą udowadniać.
Po prostu żądają uzasadnienia,
dlaczego i jakim prawem wierzący próbują wprowadzać prawa i zasady swojej religii do życia publicznego,  i co gorsza - narzucać je innym.
I na jakiej podstawie wierzący twierdzą,  że ich i tylko ich zasady,  prawa i wartości są słuszne i prawdziwe.

Stąd pytania i żądania uzasadnienia prawdziwości danej religii.
Bo jeśli religia okaże się prawdą,  wtedy i tylko wtedy jej prawa,  zasady i wartości mogą być uznane.
Jeśli  zaś prawdziwość religii nie zostanie udowodniona,  to wszystko co powstało na podstawie tej religii ,  także wszelkie prawa,  zasady i wartości są niczym, i namawianie kogokolwiek do ich poszanowania jest po prostu głupotą...

71

Pocieszenie jedynie w tym, że gdy raz prawdę zobaczysz, nic więcej widzieć nie będziesz.
I to tyle, tak żeby trolik nie pojadł za bardzo. 102 razy 'nie' kobieto, 'nie- rozśmieszaj mnie'.

Każdy człowiek może się zapytać 'po co'. Ale gdy Polakiem jesteś, nie pytasz, wiesz.
Nie mam nic do Twojej narodowości, tyle tylko że W OGÓLE nie rozumiesz naszej wiary.
O poziomie inteligencji Twej można jedynie porozważać, bo gdy Jezus tu panem i władcą,
Królem nie będzie.  Będą ciężkie czasy dla Ciebie i twoich ludzi.
Bo każdy Polak wie że kochać Jezusa szczerze, to pokochać Żydów.
I współczuć im trzeba, ciężki los ich spotkał.
Może nie wszyscy to zrozumieli, ale bądź Pewna, zrozumieją.

Czy wszyscy zgadzają się z "Intronizacją Jezusa", nie muszą, większość wystarczy. ;P

Gdy człowiek jest ateistą, ale dobrym człowiekiem jest, wystarczą trzy oddechy żeby
się nawrócić. Te ostatnie.

72

mrd napisał/a:

Niby zgoda,  ale...
Niewierzący nie chcą udowadniać.
Po prostu żądają uzasadnienia,
dlaczego i jakim prawem wierzący próbują wprowadzać prawa i zasady swojej religii do życia publicznego,  i co gorsza - narzucać je innym.
I na jakiej podstawie wierzący twierdzą,  że ich i tylko ich zasady,  prawa i wartości są słuszne i prawdziwe.

Stąd pytania i żądania uzasadnienia prawdziwości danej religii.
Bo jeśli religia okaże się prawdą,  wtedy i tylko wtedy jej prawa,  zasady i wartości mogą być uznane.
Jeśli  zaś prawdziwość religii nie zostanie udowodniona,  to wszystko co powstało na podstawie tej religii ,  także wszelkie prawa,  zasady i wartości są niczym, i namawianie kogokolwiek do ich poszanowania jest po prostu głupotą...

Konstytucja amerykańska i polska są stworzona na podwalinach wiary chrześcijańskiej. Druga sprawa, jeżeli dowiedlibyśmy na 100 % istnienia Boga to wtedy nie było by już ani wiary ani religi tylko kult, zapanowałby chaos. Bóg się ukaże kiedy nadejdą czasy ostateczne, wtedy każdy będzie mieć pewność ale nie teraz. Trzecia sprawa, religi chrześcijańskiej zawdzięczamy to jaka Polska dzisiaj jest. Dzięki temu że przyjeliśmy chrzest mogliśmy się w spokoju rozwijać w Europie.

73

Revenn napisał/a:

Bóg się ukaże kiedy nadejdą czasy ostateczne, wtedy każdy będzie mieć pewność ale nie teraz

A wierzący o tym wiedzą ? big_smile big_smile

74

I ogólnie piszesz o przepowiedni, ale wiele pomijasz. Bo ważne jest że razem z Polską
inne kraje i narodowości też mogą wyjść z opresji. I nie są to słowa jednej tylko osoby,
jest ich więcej.
"goje"=gojka?
Dlaczego Ty straciłaś wiarę?
Pytam bo nauczyłem się że należy szanować wiarę przodków swoich.

"A wierzący o tym wiedzą ?" Wiedzą,  Twoi ludzie też, i Ty byś wiedziała. Gdybyś starszych czasem posłuchała(wysłuchała).

Revenn dobrze pisze ma rację, wiele można się nauczyć.

75 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-01-02 14:00:01)

coben napisał/a:

I ogólnie piszesz o przepowiedni, ale wiele pomijasz. Bo ważne jest że razem z Polską
inne kraje i narodowości też mogą wyjść z opresji. I nie są to słowa jednej tylko osoby,
jest ich więcej.
"goje"=gojka?
Dlaczego Ty straciłaś wiarę?
Pytam bo nauczyłem się że należy szanować wiarę przodków swoich.

"A wierzący o tym wiedzą ?" Wiedzą,  Twoi ludzie też, i Ty byś wiedziała. Gdybyś starszych czasem posłuchała(wysłuchała).

Revenn dobrze pisze ma rację, wiele można się nauczyć.

Weź daj spokój z przepowiedniami smile
Ja nie straciłam wiary.Pewnego dnia po prostu uświadomiłam sobie,że nigdy nie wierzyłam. Ale szanuję religię-każdą.
Co do kwestii wiedzy-tej wiedzy ma wiek?
Starsi ode mnie o tym nie rozmawiają.Młodsi także.

76 Ostatnio edytowany przez coben (2017-01-02 22:33:42)

To ty podświadomie wyjechałaś o przepowiedni? Czy poprostu udajesz teraz że to nie jest powiązane z "Intronizacją Jezusa".

Ma wiele. Wydaje się nam że jesteśmy mądrzejsi, od starszych od tych co byli przed nami. Ale tak nie jest.
Praca na 'kompie' nie oznacza rozwoju. Nie musi oznaczać upadku, jedynie to że idziemy w inną stronę.
Czy dobrą nie wiem. Ale nie możemy iść na ślepo, w jakimś wewnętrznym zadumaniu/zamyśleniu bo odcinamy się
od tego co stanowi prawdziwą niepodważalną wartość. Braterstwo. Mamią nas nasze własne wyobrażenia.
Wyobrażania które są podsycane przez media. Łykniemy wszystko, bo wielu nauczyło się sterować prawdą.
I tylko szczere podejście nas uratuje.
Są ludzie którzy wierzą we stworzenie człowieka, są tacy którzy wierzą w ewolucję.
Ja wierzę w stworzenie, ale nie zaprzeczam ewolucji. I nie pisze o ewolucji z małpy, tylko o naszym rozwoju.
Rozwój ten jest czy tego chcemy czy nie. Wystarczy prześledzić jak rozwijała się umiejętność pisania.
I co za tym idzie czytania. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę że kiedyś 'nikt nie potrafił czytać tekstu w myślach'.
To jest fakt, poszukaj zapisków o pewnym mnichu który wzbudzał zachwyt, gdy przesuwał tylko oczami nad tekstem
i nie musiał wypowiadać słów zapisanych dla ich zrozumienia na głos. Człowiek rozwinął umiejętność czytania w
myślach, przez co rozbudował mózg o nowe umiejętności. Co z tym się wiąże, rozwój ale tez zguba, stopniowa powolna.
Bo pochłaniają nas nasze własne wyobrażenia. A tych co byli przed nami nazywamy ciemniakami, głupcami, nawiedzonymi.
Bo pisali o objawieniach, ale ich nie pochłaniały (jak to my możemy stwierdzić) wyobrażenia, oni nie mieli takich
rozwiniętych zdolności. Dlatego wszystkie teksty z przed wieków maja więcej prawdy w sobie niż sądzimy.
Ale tam, to my przecież jesteśmy mądrzejsi, co nie?
Ja wierzyłem zawsze, w jakieś tam swoje wyobrażenie które miałem przed oczami, od urodzenia można powiedzieć.
Patrzyłem na coś, miałem to przed oczami i nie wiedziałem co właściwie widzę. Ale udało mi się wzrok odwrócić,
i przez chwilę widziałem coś innego. Teraz wnioski wyciągając, myślę że nie wszyscy muszą iść taką drogą, to
nie oto w tym chodzi. Ale wszyscy bez wyjątku muszą walczyć ze swoimi własnymi 'demonami/wyobrażeniami'. I wszystkim, nikogo nie pomijając, życzę powodzenia w tym.

Poprawka: 'nikt nie potrafił czytać w myślach'  - ufff.... uśmiałem się

Dlatego tekst "myślę więc jestem", jest błędny. I powinien brzmieć "jestem więc myślę".

77

coben napisał/a:

To ty podświadomie wyjechałaś o przepowiedni? Czy poprostu udajesz teraz że to nie jest powiązane z "Intronizacją Jezusa".

Ma wiele. Wydaje się nam że jesteśmy mądrzejsi, od starszych od tych co byli przed nami. Ale tak nie jest.
Praca na 'kompie' nie oznacza rozwoju. Nie musi oznaczać upadku, jedynie to że idziemy w inną stronę.
Czy dobrą nie wiem. Ale nie możemy iść na ślepo, w jakimś wewnętrznym zadumaniu/zamyśleniu bo odcinamy się
od tego co stanowi prawdziwą niepodważalną wartość. Braterstwo. Mamią nas nasze własne wyobrażenia.
Wyobrażania które są podsycane przez media. Łykniemy wszystko, bo wielu nauczyło się sterować prawdą.
I tylko szczere podejście nas uratuje.
Są ludzie którzy wierzą we stworzenie człowieka, są tacy którzy wierzą w ewolucję.
Ja wierzę w stworzenie, ale nie zaprzeczam ewolucji. I nie pisze o ewolucji z małpy, tylko o naszym rozwoju.
Rozwój ten jest czy tego chcemy czy nie. Wystarczy prześledzić jak rozwijała się umiejętność pisania.
I co za tym idzie czytania. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę że kiedyś 'nikt nie potrafił czytać tekstu w myślach'.
To jest fakt, poszukaj zapisków o pewnym mnichu który wzbudzał zachwyt, gdy przesuwał tylko oczami nad tekstem
i nie musiał wypowiadać słów zapisanych dla ich zrozumienia na głos. Człowiek rozwinął umiejętność czytania w
myślach, przez co rozbudował mózg o nowe umiejętności. Co z tym się wiąże, rozwój ale tez zguba, stopniowa powolna.
Bo pochłaniają nas nasze własne wyobrażenia. A tych co byli przed nami nazywamy ciemniakami, głupcami, nawiedzonymi.
Bo pisali o objawieniach, ale ich nie pochłaniały (jak to my możemy stwierdzić) wyobrażenia, oni nie mieli takich
rozwiniętych zdolności. Dlatego wszystkie teksty z przed wieków maja więcej prawdy w sobie niż sądzimy.
Ale tam, to my przecież jesteśmy mądrzejsi, co nie?
Ja wierzyłem zawsze, w jakieś tam swoje wyobrażenie które miałem przed oczami, od urodzenia można powiedzieć.
Patrzyłem na coś, miałem to przed oczami i nie wiedziałem co właściwie widzę. Ale udało mi się wzrok odwrócić,
i przez chwilę widziałem coś innego. Teraz wnioski wyciągając, myślę że nie wszyscy muszą iść taką drogą, to
nie oto w tym chodzi. Ale wszyscy bez wyjątku muszą walczyć ze swoimi własnymi 'demonami/wyobrażeniami'. I wszystkim, nikogo nie pomijając, życzę powodzenia w tym.

Poprawka: 'nikt nie potrafił czytać w myślach'  - ufff.... uśmiałem się

Dlatego tekst "myślę więc jestem", jest błędny. I powinien brzmieć "jestem więc myślę".

coben napisał/a:

I ogólnie piszesz o przepowiedni, ale wiele pomijasz

Zdaje się,że to Ty zacząłeś o przepowiedni.

A coś w temacie masz do napisania?

Natworzyłeś jakiś pseudomanifest,który tak samo pasował będzie do jakiegokolwiek tematu na forum jak i do tego.

78 Ostatnio edytowany przez coben (2017-01-03 20:35:26)

smile

79 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-01-03 19:10:48)

coben napisał/a:

Pocieszenie jedynie w tym, że gdy raz prawdę zobaczysz, nic więcej widzieć nie będziesz.
I to tyle, tak żeby trolik nie pojadł za bardzo. 102 razy 'nie' kobieto, 'nie- rozśmieszaj mnie'.
Każdy człowiek może się zapytać 'po co'. Ale gdy Polakiem jesteś, nie pytasz, wiesz.
Nie mam nic do Twojej narodowości, tyle tylko że W OGÓLE nie rozumiesz naszej wiary.
O poziomie inteligencji Twej można jedynie porozważać, bo gdy Jezus tu panem i władcą,
Królem nie będzie.  Będą ciężkie czasy dla Ciebie i twoich ludzi.
Bo każdy Polak wie że kochać Jezusa szczerze, to pokochać Żydów.
I współczuć im trzeba, ciężki los ich spotkał.
Może nie wszyscy to zrozumieli, ale bądź Pewna, zrozumieją.
Czy wszyscy zgadzają się z "Intronizacją Jezusa", nie muszą, większość wystarczy. ;P
Gdy człowiek jest ateistą, ale dobrym człowiekiem jest, wystarczą trzy oddechy żeby
się nawrócić. Te ostatnie.

Ach pan słowiański zmienił nicka i wrócił na forum.Robisz za mojego psychofana? smile

80 Ostatnio edytowany przez coben (2017-01-03 20:34:34)

smile

81 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-01-03 20:08:53)

coben napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Ach pan słowiański zmienił nicka i wrócił na forum.Robisz za mojego psychofana? smile

I przestań wypowiadac się w temacie którego nie rozumiesz.
Tylko dlatego napisałem.

Okej,przestanę się wypowiadać w temacie,który założyłam bo wszak Ty go jedyny rozumiesz smile smile

Weź może dzisiaj półtorej tabletki.
EOT-z mojej strony.

82

Wracając do tematu: Jezus był Żydem,jego matka także i żadne z nich sobie nie rościło pretensji do królowania Polakom w Polsce:)
Polska jest republiką świecką autonomiczną od kościoła.
Ludzie sobie wymyślają takie rzeczy bo to pozwala im myśleć,że jak Jezus czy jego matka będą rządzić Polską to Polacy będą taki mega ważnym kraikiem:) Czyli Polacy w takie rozgrywki wplątują sacrum:)
Ojciec Wacław Oszajca tak o tym mówi:
"Zgodnie z biblią królestwo Jezusa jest posród nas.My,ludzi jesteśmy jego królestwem(warto zaznaczyć,że bez różnicowana narodowości-przyp.moje).Mówiąc za papieżem Franciszkiem: dzisiaj syn boży staje się synem ludzkim w uchodźcach.
Tymczasem my nawet o czymś takim nie chcemy słyszeć. Marzy nam się wszechpotężny król-czarnoksiężnik,który sam jeden,po złożeniu mu hołdów zaradzi wszelkim biedom."
Moim zdaniem to jak nic akt polityczny.Widać to po wypowiedziach duchownych i nie tylko zwolenników intronizacji.

83

Niekoniecznie Jezus był żydem, a przynajmniej nie takim jak dzisiejsi. Słowo żyd powstało w około XVII Wieku. Poza tym żyd żydowi nie równy, ci którzy nie uwierzyli w to że Jezus był mesjaszem i przelał krew za nasze grzechy stali się wężowym narodem. Dlatego tak im się nie wiodło przez te wszystkie lata. Poza tym dzisiejsi żydzi w wielu przypadkach pochodzą z dawnego plemienia chazarów.

Posty [ 66 do 83 z 83 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Intronizacja Jezusa na króla Polski

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024