Jak odreagować bardzo przykre wydarzenie połączone z szokiem? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak odreagować bardzo przykre wydarzenie połączone z szokiem?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Jak odreagować bardzo przykre wydarzenie połączone z szokiem?

Spotkało mnie niezasłużenie coś bardzo przykrego ze strony człowieka, którego nie podejrzewałabym o wywinięcie podobnego numeru. Trudno, stało się.
Było to dość dawno temu, ale upływ czasu niewiele pomógł, wydarzenie jest wciąż żywe w mojej pamięci. Próbuję się z uporać ze wspomnieniami. Uświadomiłam sobie pozytywny aspekt tej sprawy - dzięki niej w moim życiu, a właściwie we mnie, zaczęło się coś zmieniać na lepsze. Na pewno nie zapomnę o tym człowieku ani o tym zajściu, towarzyszyły temu bardzo silne i skrajnie krańcowe emocje.

Zaraz po tej hecy nie byłam w stanie zjeść więcej niż kromkę chleba rano i wieczorem, nie mogłam przełknąć mięsa, ratowały mnie owoce i soki.

Musiałam mieć dłuższy czas bardzo wysokie ciśnienie, pojawiło się uczucie wewnętrznego drżenia.
O spaniu nie było mowy, co rusz zrywałam się iks razy w nocy.
Wreszcie moje ciało "uspokoiło się" - pozostał problem duszy.

Bardzo rzadko widuję tę osobę, wiem na pewno, że już mnie nie skrzywdzi, chociażby dlatego, że nie ma takiej możliwości. Mimo to widząc ją nie potrafię opanować lęku. Mam wrażenie w takch chwilach, jak gdyby moje ręce i nogi były zbyt ciężkie, a ruch sprawiał wysiłek. No i jest ucisk w klatce piersiowej.

Tutaj jest sporo osób, które mają za sobą trudne przeżycia: jak odreagowywaliście nagromadzone w Was niedobre emocje?
Wiem, że ulgę czasem daje płacz - ja tego "nie czułam", nie wycisnęłam z siebie nawet łezki.
Niektórzy wyrzucają z siebie agresję i złość na siłowni.

Ja się czuję (w związku z tamtym wydarzeniem) jak zamrożona. Niby przyszły spokój i wyciszenie, ale to jednak nie to. Zupełnie jakbym przeskoczyła etap wściekania się/rozpaczy/krzyku/walenia pięściami w ściany (w przeności wink Stłumiłam emocje zamiast je wywalić?

Nijak nie umiem tego wyjaśnić, ale mam wrażenie, że ta cała sprawa siedzi gdzieś we mnie i kiedyś podniesie łeb.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2016-10-20 23:01:33)

Odp: Jak odreagować bardzo przykre wydarzenie połączone z szokiem?

Cześć Manzanita smile
Wygląda na to, że dobrze się zdiagnozowałaś, tzn. odczucie bycia zamrożoną - to twoja strategia obronna.
Powinnaś TO traumatyczne wydarzenie przepracować z fachowcem. Dlaczego nie skorzystasz z pomocy terapeuty?
Na forum uzyskasz wsparcie, zrozumienie, ale to nie wystarczy. Wg mnie powinnaś w bezpiecznym otoczeniu odłożyć chociaź na chwilę swoje strategie obronne.

3

Witaj, Summerko smile
co to znaczy "odłożyć swoje strategie obronne"? Nie wiem, czy umiem to zrobić.
Terapeuta... kurczę, nie wiem. Trudno mi się przełamać : - |
Zauważyłam, że boję się własnego gniewu, a także tego, że wybuchę płaczem przy ludziach.

Dlatego byłam ciekawa, czy psychologia jakoś usystematyzowała etapy dochodzenia do siebie po przeżytych "szokach". Bo pewnie są kolejne poziomy, których nie da się ominąć?

4 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2016-10-24 11:05:49)

Manzanita napisał/a:

Witaj, Summerko smile
co to znaczy "odłożyć swoje strategie obronne"? Nie wiem, czy umiem to zrobić.
Terapeuta... kurczę, nie wiem. Trudno mi się przełamać : - |
Zauważyłam, że boję się własnego gniewu, a także tego, że wybuchę płaczem przy ludziach.

Dlatego byłam ciekawa, czy psychologia jakoś usystematyzowała etapy dochodzenia do siebie po przeżytych "szokach". Bo pewnie są kolejne poziomy, których nie da się ominąć?

Cześć Manzanita,
Psychologia to nauka, która systematyzuje pewne etapy "dochodzenia do siebie" po trudnych doświadczeniach UŚREDNIONIAJĄC opisywane i wyjaśniane dane, które obserwują badacze. Ty potrzebujesz indywidualnego podejścia, które może tobie zaoferować także odpowiednio wybrany psycholog, ale ja radzę tobie znaleźć dobrego psychoterapeutę, który oprócz psychologii opanował sztukę psychoterapii. Mam nadzieję, że odpowiednio przygotowana osoba pozwoli tobie na dotarcie do "zamrożonych" emocji i wydobycia ich na zewnątrz, abyś przestała się obawiać sama siebie, innych ludzi i świata. Odpowiednia osoba pomoże ci stworzyć warunki, w których przestaniesz się bać swoich emocji, ich eksplozji.

Strategie obronne to twoje własne sposoby radzenia sobie z trudną sytuacją, które pozwaliły tobie przetrwać w trudnym momencie, ale dzisiaj niestety nie pozwalają tobie cieszyć się życiem w pełni. W pewnym momencie te strategie obronne nie pozwoliły tobie rozpaść się, zginąć, zniknąć i wtedy były one dobre dla ciebie, bo inaczej nie umiałaś sobie poradzić. Ale teraz sama czujes, że bardziej przeszkadzają niż pomagają tobie w życiu. Dlatego warto spróbować je odłożyć, najlepiej ze specjalistą u boku smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak odreagować bardzo przykre wydarzenie połączone z szokiem?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024