Co to jest rozwój duchowy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Co to jest rozwój duchowy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

1

Temat: Co to jest rozwój duchowy?

Nasz dział „RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA „, który roboczo (przyznaję, że błędnie) nazywam „religią” jest opatrzony w opis: „Dyskusje na temat religii, psychologii religii, filozofii i etyki w odniesieniu do różnych dziedzin życia. Rozmyślania, kontemplacja, medytacja, modlitwa. Rozmowy o duchowych wędrówkach i poszukiwaniach oraz związanych z tym rozterkach i odkryciach.”.

Oczywiście znam ten opis, niemal na pamięć, a skrótu myślowego używam tylko i wyłącznie z lenistwa.

Zastanawiałam się ostatnio, czym jest ta szeroko pojęta duchowość i w jaki sposób ją rozwijamy?

Osobiście nigdy nie pokusiłam się o sprecyzowanie definicją własnego obszaru duchowego. Uważam, że coś tam się pod moją kopułą dzieje i albo zainteresowanie prowadzi mnie do rozszerzenia zagadnienia, które mi zaświtało, albo nie.

Po wpisaniu słowa „duchowość” w wyszukiwarkę słownika PWN wyświetliło mi się hasło „duchowy” i trzy objaśnienia do niego:
1.odnoszący się do życia wewnętrznego człowieka
2.związany z dobrami kulturalnymi lub czyimś systemem wartości
3.niematerialny, metafizyczny

Przyznam się Wam, że żadne z pewuenowskich objaśnień do mnie nie trafia. Trudno mi tak szerokie i głębokie pojęcie, jakim jest ludzka psychika i/lub duchowość zamknąć w kilku bądź kilkunastu słowach. No, nie da się.
A jak jeszcze dochodzi do słownikowego hasła rozwój, to ciasne ramy znaczeniowych opracowań wylewają jak powódź tysiąclecia z 1997 roku.

Z pewnością pod Wasze rozważania wkradła się niejednokrotnie myśl o duchowości. O tym czym ona jest i jak można ją rozwijać.

W przypadku mojego rozwoju duchowego proces odbywa się jakby automatycznie. Coś mnie zainteresuje, drążę i poznaję temat, a przy okazji wzbogacam się wiedzą. Badając temat, często poruszam go w dyskusjach i mam możliwość poznania opinii innych oraz skonfrontowania ich z własną.

W moim przypadku wpływ na rozwój duchowy ma przeważnie impuls.
Ale nie tylko. Często poznaję różne aspekty danego zagadnienia z racji pasji. Niestety drugi wariant nie jest motorem napędowym moich duchowych podróży, bo jak tylko zastosuję nabytą wiedzę, to gubię zainteresowanie.

Podejrzewam, że już się zorientowaliście, że dla mnie rozwój duchowy, to poszerzanie wiedzy. Tej praktycznej i tej „duchowej”, która często nie ma bezpośredniego zastosowania w życiu codziennym.

Czym dla Was jest rozwój duchowy i jak go rozwijacie?
Umiecie pokusić się o choćby nakreślenie Waszych duchowych rozważań i dążeń w ich materii?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co to jest rozwój duchowy?

Rozwój duchowy to wszelkie działania podejmowane w celu uszlachetniania własnej wewnętrznej natury.To poszukiwanie ostatecznego kształtu swojego serca a przede wszystkim doskonalenie umysłu poprzez odkrywanie tajemnic wszechświata.

3

dla mnie rozwój "duchowy"
jest dość szerokim pojęciem, zdecydowanie opisanie w kilku zdaniach jest nie adekwatne

dla jednego będzie to świadoma emocjonalność, dla drugiego zmiana "okularów życiowych"

gdzieś czuję potrzebę napisania, że przeszkodą dla mnie, z mojej perspektywy było właśnie w to co "wierzyłem", trzymanie się zdobytych od małego przekonań blokowało
są pewne kardynalne sprawy/reguły typu, że prąd może zabić big_smile

tak więc w głównej mierze jest to dla mnie dziś

"nie zakłócony kontakt ze sobą i otaczającą mnie rzeczywistością tu i teraz, poprzez otwarcie na doświadczanie, gdzie doświadczanie opiera się zarówno na negatywnych jak i pozytywnych skutkach działań odczuć wink"
"kontakt zarówno z ciałem fizycznym, jak i emocjonalnością, chodź równie dobrze może być i z naturą, itd itp"

z duchowością w moim rozumieniu, jak i w mojej życiowej bajce w której jestem, często pojawiają się obok słowa jak, medytacja, uważność

może troszkę oderwane będzie cytat "kto boi się piekła żyje religijnością, kto przez piekło przeszedł duchowością"

w pewnym sensie uważam też, że duchowość, to jak ciągłe aktualizowanie mapy, nazwałbym to wersja online, nie kupujesz gotowego produktu z zakresem ograniczonym do działania of-line wink

dostajesz narzędzie, dostajesz "wędkę" nie "ryby" big_smile

pięknie namotałem wink

4 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-09-28 23:04:47)

Rozwoj - to ewolucja a jezeli "duchowy" to intymny, dotyczacy mnie samej. Moj rozwoj (swiadomy, czy nie) rozpoczal sie z chwila urodzenia i trwac bedzie do konca zycia. Okreslenie "rozwoj duchowy" jest dla mnie  kierowaniem wlasnej ewolucji w swiadomie wyselekcjonowanym kierunku.
Jako ateistka niewiele mialam okazji spotkania osob  wierzacych, ktorzy "poszukiwali"aspektow religijnych swojego rozwoju i musze przyznac - niewiele mnie to interesuje - bo raczej w ten sposob rozumiem beda tutaj prowadzone rozmowy. No coz... Szkoda, ze nie jest to dzial rozwoju duchowego o jakims bardziej uniwersalnym charakterze, a  tylko w kontekscie religijnym
Zapewniam, ze nie bede tutaj swoim ateizmem nikomu przeszkadzac -)
Zycze milych dyskusji -)

5 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-09-29 07:19:40)

ale czemu w kontekście religijnym??

duchowość nie za wiele z religijnością ma wspólnego, przynajmniej w moim odczuciu

ważnym dla mnie, jest też to że nie robię tego dla siebie, a po to by być bardziej użytecznym na zewnątrz

po co mi rozwój siebie, jeśli to jest tylko "dobre" dla mnie

z innej beczki, jak mogę przewidzieć kierunek rozwoju?? w tej materii wink

jeśli byłby to rozwój umysłowy, pewnie tak, chodź z gwarancją sukcesu i kierunku jest różnie

6

Dojrzewanie, rozwój samoświadomości, inteligencji emocjonalnej, empatii i poszerzanie wiedzy na temat psychiki ludzkiej.
Nie lubię sformułowania "rozwój duchowy", bo zawiera w sobie pierwiastek metafizyczny.
Do zjawisk psychicznych, które nie są dla nas do końca zrozumiałe, dopisuje się bajki.

7

generalnie można wrzucić do worka "nieświadomości" wszystko
nawet normalne procesy psychiczne, jako olśnienie, objawienie

stąd może delikatne zabarwienie "metafizyczne" wink

8

Metafizyczne jest moim zdaniem wtedy, kiedy uważasz, że jakieś przeżycie nie jest produktem mózgu, ale pochodzi z zewnątrz.
Od jakichś tajemniczych sił wink

9 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-09-29 14:26:04)

Czarna Kotka napisał/a:

Metafizyczne jest moim zdaniem wtedy, kiedy uważasz, że jakieś przeżycie nie jest produktem mózgu, ale pochodzi z zewnątrz.
Od jakichś tajemniczych sił wink

to bym tu wrzucił wszystko czego nie  "ogarniam" a widzę wink
chodź musiałbym nie widzieć, "być ślepym" żeby przez mózg nie przeszło big_smile

10

Wiesz, do mnie docierają czasem rzeczy w środku nocy, na które nie zwróciłam uwagi za dnia.
Zostały zarejestrowane, ale nie przebiły się do świadomości.
Normalka.
Podobnie "olśnienie", najpierw wszystko układa się w logiczną całość, a potem przychodzi reakcja emocjonalna na to - nagła pewność że wszystko jest na swoim miejscu plus zachwyt (zakładając że to pozytywne olśnienie). W tym konkretnym momencie treść "merytoryczna" i emocje są bardzo silnie związane.

11

W pierwszej chwili wydaje się, że rozumienie pojęcia "duchowość" jest niemal oczywiste, jednak przyznaję, że usiłując znaleźć swoją własną definicję, natknęłam na mały problem. Po krótkim zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że najbliższy mojemu pojmowaniu zagadnienia jest punkt pierwszy, czyli "odnoszący się do życia wewnętrznego człowieka".

Uważam, że ten aspekt życia spokojnie można oddzielić od religii, bo niemal każdego z nas coś zajmuje, wzrusza, wielu lubi wsłuchiwać się w siebie, zastanawiać się nad różnymi mechanizmami i procesami psychicznymi. To także świadomość wszystkiego, co wiąże się z własnymi emocjami, ewentualnie poszukiwanie czegoś coraz to głębszego. Różni nas wyłącznie intensywność przeżyć i skupiania się na nich.

12

Czarna Kotka napisał/a:

Wiesz, do mnie docierają czasem rzeczy w środku nocy, na które nie zwróciłam uwagi za dnia.
Zostały zarejestrowane, ale nie przebiły się do świadomości.
Normalka.
Podobnie "olśnienie", najpierw wszystko układa się w logiczną całość, a potem przychodzi reakcja emocjonalna na to - nagła pewność że wszystko jest na swoim miejscu plus zachwyt (zakładając że to pozytywne olśnienie). W tym konkretnym momencie treść "merytoryczna" i emocje są bardzo silnie związane.

Też tak mam. W codziennym pędzie przyswajam impulsy, obrazy, zdarzenia, ale dopiero, kiedy umysł się wyciszy następuje ich retrospekcja, a po niej ewentualna analiza.

Olinka napisał/a:

W pierwszej chwili wydaje się, że rozumienie pojęcia "duchowość" jest niemal oczywiste, jednak przyznaję, że usiłując znaleźć swoją własną definicję, natknęłam na mały problem. Po krótkim zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że najbliższy mojemu pojmowaniu zagadnienia jest punkt pierwszy, czyli "odnoszący się do życia wewnętrznego człowieka".

Uważam, że ten aspekt życia spokojnie można oddzielić od religii, bo niemal każdego z nas coś zajmuje, wzrusza, wielu lubi wsłuchiwać się w siebie, zastanawiać się nad różnymi mechanizmami i procesami psychicznymi. To także świadomość wszystkiego, co wiąże się z własnymi emocjami, ewentualnie poszukiwanie czegoś coraz to głębszego. Różni nas wyłącznie intensywność przeżyć i skupiania się na nich.

Również uważam, że wnętrze człowieka (w sensie przemyśleń, a nie narządów wewnętrznych;) dotyczy każdego, nie tylko wierzących. Różnice leżą w realizacji.

13 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-09-30 18:51:39)

Amethis napisał/a:

duchowość nie za wiele z religijnością ma wspólnego, przynajmniej w moim odczuciu

Zapewniam cie, nie tylko w twoim odczuciu - duchowosc i rozwoj duchowy nie jest zarezerwowany tylko dla katolikow, ale skoro taki jest dzial forum "ROZWÓJ DUCHOWY W PRAKTYCE - RELIGIE" i podtytul :  "RELIGIA -- DUCHOWE POSZUKIWANIA" - to pewnie ktos z gory zalozyl , ze ateisci nie maja mozliwosci sie rozwijac duchowo, albo ich duchowe poszukiwania nikogo nie obchodza na forum. Naprawde szkoda.
Mam nadzieje, ze nie powstana nastepne dzialy typu "zdrowe odzywianie sie katolikow " albo "moda mlodych katoliczek -)

14

Według mnie pojęciem rozwoju duchowego można nazwać szukanie prawdy i odpowiedzi na takie pytania jak cel życia człowieka, czy posiadamy dusze, życie po śmierci i sens cierpienia na tym świecie. Pytanie o Boga jako byt absolutny, szeroko pojęta filozofia, i odkrywanie aspektów ludzkiego umysłu i rzeczy niewidocznych fizycznym okiem.

15

celinienne napisał/a:
Amethis napisał/a:

Zapewniam cie, nie tylko w twoim odczuciu - duchowosc i rozwoj duchowy nie jest zarezerwowany tylko dla katolikow, ale skoro taki jest dzial forum "ROZWÓJ DUCHOWY W PRAKTYCE - RELIGIE" i podtytul :  "RELIGIA -- DUCHOWE POSZUKIWANIA" - to pewnie ktos z gory zalozyl , ze ateisci nie maja mozliwosci sie rozwijac duchowo, albo ich duchowe poszukiwania nikogo nie obchodza na forum. Naprawde szkoda.
Mam nadzieje, ze nie powstana nastepne dzialy typu "zdrowe odzywianie sie katolikow " albo "moda mlodych katoliczek -)

Czy zwróciłaś kiedyś uwagę na opis działu. Przytaczam go w poście wprowadzającym w temat:

ewelinaL napisał/a:

Nasz dział „RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA „ (...)jest opatrzony w opis: „Dyskusje na temat religii, psychologii religii, filozofii i etyki w odniesieniu do różnych dziedzin życia. Rozmyślania, kontemplacja, medytacja, modlitwa. Rozmowy o duchowych wędrówkach i poszukiwaniach oraz związanych z tym rozterkach i odkryciach.”.

Revenn napisał/a:

Według mnie pojęciem rozwoju duchowego można nazwać szukanie prawdy i odpowiedzi na takie pytania jak cel życia człowieka, czy posiadamy dusze, życie po śmierci i sens cierpienia na tym świecie. Pytanie o Boga jako byt absolutny, szeroko pojęta filozofia, i odkrywanie aspektów ludzkiego umysłu i rzeczy niewidocznych fizycznym okiem.

Dzięki, za tak szerokie ujęcie tematu. Podałeś przykłady dla niemal wszystkich.

Zadziwiające, przynajmniej dla mnie, jest to, że człowiek od zawsze zadaje sobie pytania o sens życia i poszukuje prawdy.
Wyznacza sobie niematerialne, nienamacalne i względne wartości, których z uporem sensu bądź istnienia poszukuje. A prawda jest względna, sens zmienny. To takie duchowe gonienie króliczka, którego nie sposób złapać.

16 Ostatnio edytowany przez femte (2016-10-01 15:57:15)

Zadalam sobie pytanie w jaki sposob dbam o swoj rozwoj (duchowy? wewnetrzny?)
Sciagnelam z sympatycznego gryzonia kika polecanych lektur (Wielokropku, bardzo Cie cenie) i stwierdzialm ze szkoda czasu.
Co czytam aktualnie? W wersji papierowej ksiazke o rolnictwie. Chyba wydana kolo 1900 r, ale brakuje stron z data. Ogromne tomiszcze, bedace w domu wlascicela pewnie od dawna. Zapiski na pustych stronach. Liczby? Ceny?cStary dom, jak statek. Zabudowany w "U". Czeste, tez zabudowa w prostokat. Czytam jak opiekowano sie zwierzetami, jak budowano obory. To wszystko wplywa na tryb zycia, odzywianie. Odpowiada na pytanie - jacy tu ludzie mieszkali? jacy sa teraz? czym my sie roznimy? Wiec duzo o mojej tozsamosci.
Wyobrazcie sobie ze Anglicy jeszcze w czasie wojny uwazali kwasne mleko za zepsute. Dopiero potem nastala moda na jogurty.
W wersji elktronicznej "The Diary of Frida Kahlo". Sa to w wieksozsci rysunki, chyba wiecej mowiace niz jej obrazy. Zwlaszcza w pozniejszych widze poszukiwania jakiegos nowego porzadku. Bez zwracania uwagi na forme. Oczywiscie wtedy byla ciezko chora i pod wplywem narkotykow.
Do tego temat ktory draze, czyli Beksinscy. Mam ksiazke Grzebalkowskiej, a dwie nowo wydane siostra zamowi. Obserwuje szum medialny - oczywiscie przede wszystkim ludzie szukaja sensacji.
Caly czas czytam artykuly naukowe, tez z dziedzin mi odleglych typu matematyka czy fizyka.
Uwazam ze jest to bardziej owocne niz czytanie filozofow czy mistykow.

17 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-10-01 16:34:22)

femte, uważam podobnie, w kwestii tej owocności smile
Kiedyś zaczytywałam się bardziej, ale im jestem starsza, tym stwierdzam, że szkoda czasu na te  filozoficzno mistyczne pierdoły.
Wolę żyć, niż spędzać życie na rozkminach czym ono jest. To tak w wielkim skrócie.

18

Ciekawe pytanie - co to jest rozwoj duchowy.
Zastanowilam sie najpierw, czy wogole potrzebna jest mi jakas definicja i stwierdzilam, ze nie. Nigdy tego nie definiowalam, bo kazda definicja jest jakims ograniczeniem.
Mimo to intensywnie zajmuje sie duchowymi tematami - no czyli ogolnie powiedziawszy, tymi, ktore dotycza swiadomosci.
Bo dla mnie rozwoj duchowosci - jesli juz mialalbym to jakos okreslic, czym to jest - to wlasnie poznawanie i rozwoj swiadomosci, czyli tego, czym tak naprawde jestesmy.

Ja osobiscie za jedna z najbardziej praktycznych nauk w tym kierunku uwazam buddyzm, ktory zawiera cala game roznych pomocy, pozwalajacych zrozumiec prawa kierujace zyciem.

19 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-10-01 20:50:17)

adiaphora napisał/a:

femte, uważam podobnie, w kwestii tej owocności smile
Kiedyś zaczytywałam się bardziej, ale im jestem starsza, tym stwierdzam, że szkoda czasu na te  filozoficzno mistyczne pierdoły.
Wolę żyć, niż spędzać życie na rozkminach czym ono jest. To tak w wielkim skrócie.

Kazdy ma rzekomo wolną wolę

Wiec balansowanie pomiędzy "być" a " mieć"
Moze sie zdawać uciążliwe,
Co i tak nie zmienia faktu, ze wszystko przemija smile

Spokojnie mozna żyć i rozkminiać, jedno nie wyklucza drugiego

Kwestia tez kto jakiej "owocności" porząda, jak i gdzie i w czym jej szuka

W zasadzie czy to buddyzm czy cos innego, i tak do jednego sie sprowadza w swej istocie smile a nawet prostocie

Zawsze można za kase kupic wszystko wink
Tylko czy to jest tak naprawdę towar "do kupienia" wink

Chodz nawiązując do owocności, gdzieś mi wpadlo w oko "po owocach ich poznacie" ; )

Oby to owocna rozmowa byla wink

20

Amethis, luzik, i tak Cię uwielbiam wink

21

Jestem widocznie tepa osoba bo mnie filozofia czy mistyka w ogole nie wchodzi.

22 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-10-02 00:51:17)

filozoficznie rzecz ujmując wink o różach można pisać wiersze, ale w jabłko trzeba się wgryźć, jak był rzekł ten, co chciał więcej światła...
Życie jest jabłkiem.

23

adiaphora napisał/a:

Amethis, luzik, i tak Cię uwielbiam wink

ja totalnie nie przygotowany, na taki rozwój "duchowy"

Funpage brak smile z jabłkami i "wgryzaniem się" problematycznie

Bo czesc ładna, błyszcząca, kusząca, ale "pryskana chemią" nie ekologiczna,
Natomiast te zdrowe czesto, zdeformowane czesto "robaczywe", chodz ma to potwierdzac ich "potencjał"

wink

Także pewnie i o spodziewanym rozwoju duchowym, by to moglo cos powiedziec wink

24 Ostatnio edytowany przez Revenn (2016-10-06 16:33:14)

ewelinaL napisał/a:
celinienne napisał/a:
Amethis napisał/a:

Czy zwróciłaś kiedyś uwagę na opis działu. Przytaczam go w poście wprowadzającym w temat:

ewelinaL napisał/a:

Nasz dział „RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA „ (...)jest opatrzony w opis: „Dyskusje na temat religii, psychologii religii, filozofii i etyki w odniesieniu do różnych dziedzin życia. Rozmyślania, kontemplacja, medytacja, modlitwa. Rozmowy o duchowych wędrówkach i poszukiwaniach oraz związanych z tym rozterkach i odkryciach.”.

Revenn napisał/a:

Zadziwiające, przynajmniej dla mnie, jest to, że człowiek od zawsze zadaje sobie pytania o sens życia i poszukuje prawdy.
Wyznacza sobie niematerialne, nienamacalne i względne wartości, których z uporem sensu bądź istnienia poszukuje. A prawda jest względna, sens zmienny. To takie duchowe gonienie króliczka, którego nie sposób złapać.

Człowiek jest takim romantycznym nieszczęśliwym stworzeniem ktòry zawsze będzie zadawał sobie pewne pytania na ktòre nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Ale uważam że nie tyle cel jest ważny a samo dążenie do tego celu. To dzięki niemu odkrywamy siebie, swoje słabości i powołania. To podròż kreuje nas a nie sam cel ktòry może tylko niepozornie majaczyć na horyzoncie.

25

Revenn napisał/a:

Człowiek jest takim romantycznym nieszczęśliwym stworzeniem

dzięki za uświadomienie, nawet nie wiedziałam, że jestem nieszczesliwym stworzeniem smile

ale w jednym sie z Tobą zgodzę - cel jest mniej ważny, ważniejsza jest sama droga. Wiesz, że to z buddyzmu? wink

a co do wspomnianego tutaj sensu i jego poszukiwania. dla mnie sensem życia jest samo życie.

26

_v_ napisał/a:
Revenn napisał/a:

Człowiek jest takim romantycznym nieszczęśliwym stworzeniem

dzięki za uświadomienie, nawet nie wiedziałam, że jestem nieszczesliwym stworzeniem smile

ale w jednym sie z Tobą zgodzę - cel jest mniej ważny, ważniejsza jest sama droga. Wiesz, że to z buddyzmu? wink

a co do wspomnianego tutaj sensu i jego poszukiwania. dla mnie sensem życia jest samo życie.

Co rozumiesz przez samo życie ?

27

po prostu... przeżycie życia. najlepiej jak umiem, bez krzywdzenia innych, tak, żebym na łożu śmierci mogła się uśmiechnąć do siebie i powiedziec: miałam dobre życie.

przezywanie zycia tu i teraz. zeby nie tkwic w przeszlosci, ale tez w przyszlosci - bo zycie wtedy przecieka między palcami.

28

Revenn napisał/a:
ewelinaL napisał/a:
celinienne napisał/a:

ewelinaL napisał/a:

Revenn napisał/a:

Człowiek jest takim romantycznym nieszczęśliwym stworzeniem ktòry zawsze będzie zadawał sobie pewne pytania na ktòre nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Ale uważam że nie tyle cel jest ważny a samo dążenie do tego celu. To dzięki niemu odkrywamy siebie, swoje słabości i powołania. To podròż kreuje nas a nie sam cel ktòry może tylko niepozornie majaczyć na horyzoncie.

Uwielbiam Twoje filozoficzne wypowiedzi. W wielu kwestiach się z nimi zgadzam.

Nurtuje mnie jedna rzecz. O ile jestem w stanie odrzucić osiągnięcie celu, odnalezienie sensu, o tyle zastanawia mnie: po co droga, skoro prowadzi donikąd? I jeśli człowiek uczy się i rozwija przez całe życie, to czy jest w stanie osiągnąć doskonałość duchową?

29

ewelinaL napisał/a:

I jeśli człowiek uczy się i rozwija przez całe życie, to czy jest w stanie osiągnąć doskonałość duchową?

Jest to ogromnie trudne, ale niektórzy twierdzą, że człowiek jest w stanie osiągnąć doskonałość duchową. Stan ten określa się jako zen i niekoniecznie musi mieć związek z buddyzmem jako religią.

30

Uważam, że rozwój duchowy to przede wszystkim poznanie samego siebie i jak najlepsze zrównoważenie żywiołów.
To także sposób na kontakt z Bogiem/bogami czy innymi bytami.

Ja praktykuję medytację i od jakiegoś czasu - od czasu do czasu ścieżkowanie.

31

ewelinaL napisał/a:
Revenn napisał/a:
ewelinaL napisał/a:

Uwielbiam Twoje filozoficzne wypowiedzi. W wielu kwestiach się z nimi zgadzam.

Nurtuje mnie jedna rzecz. O ile jestem w stanie odrzucić osiągnięcie celu, odnalezienie sensu, o tyle zastanawia mnie: po co droga, skoro prowadzi donikąd? I jeśli człowiek uczy się i rozwija przez całe życie, to czy jest w stanie osiągnąć doskonałość duchową?

Nie można odrzucić celu bo jednocześnie pozbawiła byś się drogi. Zawsze musi być postawiony jakiś punkt nawet najprostszy żeby rozpocząć działanie. A biorąc pod uwage rozważania duchowości nie potrafimy odpowiedzieć sobie ktòra droga prowadzi do nikąd a ktòra jest tą właściwą. Tego nie da się prawdopodobnie nigdy sprawdzić stąd dlatego człowiek jako jedyna istota na ziemi posiada wiare i nadzieje że ta droga ktòrą obrał jest właściwa.
Tutaj prztpomina mi się historia Fausta, dosyć dobrze pasuje do tematu.

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Co to jest rozwój duchowy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024