Jak zbudować szczęśliwy związek? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak zbudować szczęśliwy związek?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez bg27 (2016-09-07 14:50:00)

Temat: Jak zbudować szczęśliwy związek?

Witam Was,

interesuje mnie Wasza opinia na temat budowania dobrego związku i dwóch teorii, które wydają się być sprzeczne ze sobą.

Z jednej strony, by kobieta czuła się kochana, potrzebuje od mężczyzny troski, bezpieczeństwa, wysłuchania i regularnego zapewniania o tym, że ją kocha.

Z drugiej zaś strony, zbytnie zabieganie i staranie się o drugą osobę, sprawia że ta się odsuwa, zaczyna się dusić w związku, przestaje się starać. Posiadając zapewnienie, że 'już mnie ma', zaczyna interesować się kimś, o kogo względy musi zabiegać. Tak więc według tej postawy, miłość wymaga też stanowczości, stawiania warunków i granic.

Na swojej osobie doświadczyłem ze strony byłej partnerki zdrady, pomimo że okazywałem jej miłość, starałem się o nią, dbałem i byłem troskliwy. Nie okazywałem jednak stanowczości i nie dawałem jej zatęsknić, ponieważ uważałem, że wtedy po prostu zwyczajnie mnie zostawi. Związek już dawno jest zakończony (na szczęście). Nauczyłem się dzięki temu, że nie należy przesadnie się starać. I rzeczywiście, zauważyłem że kiedy ja się staram, jestem uczuciowy i troskliwy, druga osoba wydaje się być obojętna, przestaje się starać, zabiegać o mnie. Natomiast, kiedy przestaję się starać i daję jej zatęsknić, wtedy ona zaczyna zabiegać o mnie, interesować się mną, okazuje mi uczucie i sama inicjuje rozmowy.

Pogubiłem się już w tym wszystkim i sam już nie wiem, jak mam się zachować.

Chętnie wysłucham Waszych opinii na ten temat. Jak według Was powinien zachowywać się mężczyzna względem kobiety, tak by wciąż starała się o niego?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez nicebatman (2016-09-07 15:27:25)

Odp: Jak zbudować szczęśliwy związek?

Witaj

Wiesz może nie jestem najlepszym doradcą, bo około miesiąc temu zostawiła mnie dziewczyna po 6 latach związku i też się bardzo starałem, chociaż nie powiem też miałem i gorsze okresy, ale pomimo wszystko ja dużo dla niej robiłem. Jeśli chciała, żebym jej pomóc, zawsze pomagałem, coś przywieść, zawieść albo zrobić. Robiłem to zawsze... Też nie dawałem jej zatęsknić, bo bardzo często się widzieliśmy i tak jakby swoje życie trochę ułożyłem pod nią. Ona była dla mnie najważniejsza i dałbym się poszatkować za nią. Wiesz czym się to skończyło dla mnie ? Zerwała ze mną po tych 6 latach przez smsa... i gdybym ją nie wyprosił o spotkanie to by nawet mi tego w twarz nie powiedziała, że ze mną zrywa.. Po około 3 tyg od zerwania wchodzę sobie na instagram, a tam jakiś koleś dodaje z nią zdjęcie. Więc doskonale rozumiem Twoje pytania, jak należy się zachowywać i jak związek powinien wyglądać. Kiedyś przeczytałem gdzieś w necie dobra wypowiedź na ten temat. Mnie więcej brzmiało to tak: Facet jest jak góra, a kobieta się wspina na tą górę podczas związku. Jeśli pozwolisz kobiecie dotrzeć na szczyt to przegrałeś, zostawi Cie. Znudzi się Tobą i dowidzenia. Jeśli natomiast będziesz ją trochę zrzucał z tej góry co jakiś czas i nie pozwolisz jej żeby dotarła na samą górę to wygrasz i nie odejdzie od Ciebie. Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi. W związku nie możesz dać kobiecie władzy nad nim i żeby ona wyznaczała kierunek. Ty musisz być sterem, okrętem i czym tam sobie jeszcze wymyślisz. Ty musisz nadawać ton związkowi i nim rządzić. Jak oddasz to kobiecie, to prędzej czy później rozwalicie się o skały. Musisz znaleźć taki złoty środek (wiem, że to trudne, sam mam duży problem z tym bo mam miękkie serce.) żeby być twardy i zdecydowany i potrafić jej odmówić. Oczywiście nie możesz przesadzać. Musisz to jakoś wyważyć. Dodatkowo musisz wytwarzać jak ja to nazywam "momenty" czyli takie chwile żeby kobieta była silnie z Tobą emocjonalnie związana. Romantyczna kolacja i sex wsród zapalonych świec, jakieś niespodzianki typu wpadasz do niej i zabierasz ją gdzieś na wycieczkę jakąś. Musisz ją zaskakiwać, raz na jakiś czas oczywiście, żeby nie przesadzać. Wiem, że może  piszę się to wszystko łatwo, ale ciężko to zrealizować, a tym bardziej że ja mogę nie okazać się wiarygodny w tej poradzie. Byłem dobry i się starałem, a zostałem na lodzie. Też sporo się nauczyłem, dzięki temu i myślę, że dobrze Ci napisałem. Przede wszystkim wyciągaj wnioski z każdego błędu i się na nich ucz i nie poddawaj się.

3

Ogromne dzięki za odpowiedź, dobrze jest wysłuchać kogoś, kto odczuwa w identyczny sposób i rozumie ten problem. I pomimo, że sam doświadczyłeś tego samego, to świetnie mi poradziłeś. Jesteś bardzo świadomą siebie i mądrą osobą. Bardzo dobrze zobrazowałeś ten temat przenośnią o mężczyźnie (choć myślę, że oczywiście ta zasada działa na obie płcie), jako górze - zapamiętam to. Myślę też, że jeszcze jakiś czas temu miałem nieco zbyt marzycielskie podejście do związków, pozbawione jakiegoś męskiego pierwiastka - czyli tej stanowczości, zdecydowania i umiejętności kierowania. Oczywiście nie należy to do najprostszych rzeczy, ale uczę się tego i pracuję nad sobą.

4 Ostatnio edytowany przez nicebatman (2016-09-07 16:24:26)

Uwierz mi, że ja mam takie samo podejście jak Ty. Też bardzo marzycielskie. Ja jestem w stanie zrobić dla drugiej osoby wszystko. Mimo, że brzmi to głupio, ale taki jestem. Ból po rozstaniu jest ogromny i ciężko go przetrawić, tym bardziej jeśli to ona Ciebie zostawia. Najbardziej chyba boli też to, że ona się tym zupełnie nie przejmuje i praktycznie po rozstaniu już sobie kogoś od razu znajduje. Wielka złość i ból jest wtedy. Ja zaraz po rozstaniu zapisałem się na siłownię. Mam dosyć ciężką fizyczną pracę, a pomimo tego zaraz po robocie idę jeszcze na siłownię i spędzam tam około 2h. Bo wiem, że nie można się poddać i trzeba walczyć o siebie. Pamiętaj, w życiu, jesteś Ty najważniejszy dla siebie, nie kobieta. Nigdy nie stawiaj jej na pierwszym miejscu, a przynajmniej nawet jeśli tak czujesz, że ona jest dla Ciebie najważniejsza to nie okazuj jej tego. Bo ona będzie wiedziała, że ma Cie w garści i może zrobić z Tobą co chce. A to powoduje, że szybko się Tobą znudzi. I bardzo ważna jeszcze rzecz, wszystkie kobiety są mniej więcej takie same. Chodzi mi o to, że działają na tych samych zasadach. Czyli jeśli się jej za bardzo dasz zmanipulować to przegrasz. I tak będzie z każdą, uwierz mi. Mimo, że każda Ci będzie gadać, jaka to ona nie jest wyjątkowa i że ona jest inna. Nie wierz w to. Oczywiście kobiety różnią się cechami charakteru itd, ale ogólna zasada jest taka jaką Ci napisałem. Znudzisz się jej, dasz się jej omotać, zaczniesz bawić się w jej gierki z nią to prędzej czy później przegrasz niestety. Musisz jej wyznaczyć granice i nigdy ale to nigdy nie dać jej wsiąść na siebie mentalnie. Nauczyłem się tego teraz i po wielu związkach moich znajomych i to się potwierdza wiele razy. Nie wierz też w to co kobieta mówi i nie wierz w to jak mówi że Cie kocha. Powiedzieć to można wszystko. Ja Ci powiem, że dzisiaj widziałem jak różowy słoń lata po niebie .... Ona ma Ci swoimi czynami, pokazać że Cię kocha i to jest główny wyznacznik miłości. A nie słodkie gadki typu Kocham Cię. Dasz radę, wierze w Ciebie bo i ja muszę teraz dać radę.

5 Ostatnio edytowany przez Tomek4811 (2016-09-10 23:49:28)

bg27 napisał/a:

(...)
Pogubiłem się już w tym wszystkim i sam już nie wiem, jak mam się zachować.

Chętnie wysłucham Waszych opinii na ten temat. Jak według Was powinien zachowywać się mężczyzna względem kobiety, tak by wciąż starała się o niego?

Bądź sobą. Nie czytaj żadnych pierdół na forach dla podrywaczy. Te tricki być może i działają ale nie na takie kobiety jakie chciałbyś poznać.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak zbudować szczęśliwy związek?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024