Mam wątpliwości, czy kontynuować związek - bardzo proszę o wasze rady - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Mam wątpliwości, czy kontynuować związek - bardzo proszę o wasze rady

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Mam wątpliwości, czy kontynuować związek - bardzo proszę o wasze rady

Witajcie,

Od kilku tygodni trapi mnie poważny problem dotyczący przyszłości mojego aktualnego związku.

Na wstępie powinienem was poinformować o kilku faktach, które mogą okazać się istotne dla reszty mojego postu, a więc:

a) to jest mój pierwszy związek,
b) mieszkam w Warszawie, natomiast moja dziewczyna nie - mieszka w mieście oddalonym o około 40 km,
c) widujemy się kilka razy w tygodniu, czasem częściej, czasem rzadziej, sporadycznie (dokładnie 2 razy) to ja gościłem u niej,
d) ze względu na sytuację rodzinną jej nocowanie u mnie jest praktycznie niemożliwe, tak więc nasze spotkania kończą się na stacji kolejowej.

Historia mojego związku rozpoczęła się na początku tego roku i trwa do dzisiaj. Dziewczynę, nazwijmy ją Karolina, poznałem na uczelni.
Karolina była i jest osobą nieśmiałą i małomówną, ale spodobała mi się z wyglądu i postanowiłem zrobić pierwszy krok.
Bardzo szybko okazała zainteresowanie, zaczęliśmy się spotykać poza uczelnią i tak to wygląda aż do teraz.

Przechodząc do meritum wątku, czyli z czym mam problem.

Karolina, jak napisałem wcześniej, jest osobą bardzo nieśmiałą, która praktycznie nie inicjuje kontaktów z innymi ludźmi. Ma wprawdzie trochę znajomych, głównie poznanych w pracy, ale z tego, co dotąd zauważyłem, nie utrzymuje z nimi zacieśnionych kontaktów.

Karolina mieszka nadal z rodzicami, ja wprawdzie też (jeszcze miesiąc tongue), ale u niej nie zauważyłem kompletnie żadnej potrzeby uniezależnienia się, wyrwania "z gniazda". Jest wręcz przeciwnie - np. na zakupy Karolina udaje się nie z koleżankami, ale z mamą lub siostrą (lub wspólnie). Jej siostra mieszka bardzo blisko i mają chyba dobry kontakt (dodam, że siostra jest młodsza i zamężna).

Karolina ma bardzo mało rozwojowych zainteresowań, nie wspominając już o jakiejś konkretnej pasji. Wolny czas spędza trochę czytając książki, trochę oglądając seriale, a trochę robiąc w sumie sam nie wiem co...Sportów nie uprawia, na imprezy też nie chodzi, ewentualnie kino w towarzystwie siostry i jej męża.

Nasze spotkania były przez bardzo długi czas wyjściami do różnych restauracji i kawiarni, czasem spacerami w parkach. Cele tych wizyt musiałem określać ja, bo Karolina nie zna Warszawy zbyt dobrze. Na żadne wydarzenia kulturalne, czy cokolwiek innego nie chodzimy, bo po pierwsze i tak to ja musiałbym coś zaproponować, a po drugie, nie mamy gdzie zostać na noc.

Stopniowo zacząłem zarażać Karolinę moimi zainteresowaniami - gry planszowe, gry fabularne itd. i zabierać na spotkania z moim gronem przyjaciół. Karolina jako, tako się zasymilowała.

Teraz ktoś może zapytać - no to chyba wszystko jest ok, tak ? Gdzie widzisz jakiś problem ?

Problemem jest przede wszystkim to, że tak naprawdę nie mam o czym z nią rozmawiać. Niemal kompletnie. Ona nie ma życia prywatnego, koleżanek, zainteresować, w sumie nic, o czym można by pogadać. Nie jest głupia, wręcz przeciwnie, ale zachowuje się czasami strasznie dziecinnie. Podchodzi do życia zupełnie inaczej niż wszystkie znane mi osoby w podobnym wieku (a lat ma trochę ponad 30).

Mimo tego, że jest bardzo ciepłą, dobrą osobą i wykazuje bardzo wielkie zaangażowanie w związek, zaczynam się przy niej czuć coraz bardziej nieswojo. Od kilku tygodni ta sprawa tak bardzo "wkręciła" się w moją świadomość, że Karolina praktycznie przestała pociągać mnie fizycznie. Jest ładna i niczego jej nie brakuje, ale przez jej zachowanie niemal całkowicie mi zobojętniała.

Na domiar złego mamy wyjechać na wspólne wczasy w przyszłym tygodniu, na cały tydzień.

Bardzo proszę o wasze opinie i rady, bo ja jestem już kompletnie skołowany - z jednej strony dochodzę do wniosku, że to jednak nie to i że trzeba związek jak najszybciej przerwać, dla dobra nas obojga, z drugiej strony zastanawiam się, czy to może mój mózg wyszukuje jakichś urojonych problemów, a z trzeciej jest mi żal, że bardzo ją zranię rozstaniem i zostanie sama do końca życia.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mam wątpliwości, czy kontynuować związek - bardzo proszę o wasze rady

Rozumiem wszystko co napisales.

Powiedz nam, jak przebiegaly Wasze rozmowy na poczatku ? Tylko wymienialiscie informacje o tym co lubie, czego nie ?

Zawsze mozna podyskutowac na rozne tematy. Skoro jest niesmiala - moze potrzebuje wiecej czasu ?

Moim zdaniem moze zbyt pochopnie zdecydowales sie na zwiazek z taka osoba ktora jedynie wizualnie Ci sie spodobala. Byc moze teraz przy glebszym "poznaniu" zauwazasz ze to nie to ?

Rozwiazanie jakie moge Ci poradzic - rozmowa, szczera o tym co czujesz, co podejzewasz, na czym Ci zalezy. Tylko nie nacikaj ani nie zarzucaj jej ze ona NIE ma czegos w sobie.. powiedz co TY a nie ONA - poczuje sie bezpieczniej niz w tym drugim przypadku rozmowy ....

Takie moje zdanie. Only umiejetna rozmowa.

3

Powinieneś z nią zerwać dlatego ,że szukasz innego typu kobiety niż jest nią Twoja dziewczyna. Nie snułabym takich Twierdzeń ,że jak nie ty to nikt z nią nie będzie bo jest typem spokojnym czy mało towarzyskim. Takie osoby są znajdywane nawet w domu przez innych chłopaków i być może ona znajdzie kogoś , kto będzie w niej cenił te cechy jakie ty uznajesz za negatywne czy nie pasujące do Twojej osoby. To nie jest zła dziewczyna widocznie nie nadaje się dla Ciebie ale być może dla kogoś innego.

4

SweetPepper napisał/a:

Rozumiem wszystko co napisales.

Powiedz nam, jak przebiegaly Wasze rozmowy na poczatku ? Tylko wymienialiscie informacje o tym co lubie, czego nie ?

Zawsze mozna podyskutowac na rozne tematy. Skoro jest niesmiala - moze potrzebuje wiecej czasu ?

Moim zdaniem moze zbyt pochopnie zdecydowales sie na zwiazek z taka osoba ktora jedynie wizualnie Ci sie spodobala. Byc moze teraz przy glebszym "poznaniu" zauwazasz ze to nie to ?

Rozwiazanie jakie moge Ci poradzic - rozmowa, szczera o tym co czujesz, co podejzewasz, na czym Ci zalezy. Tylko nie nacikaj ani nie zarzucaj jej ze ona NIE ma czegos w sobie.. powiedz co TY a nie ONA - poczuje sie bezpieczniej niz w tym drugim przypadku rozmowy ....

Takie moje zdanie. Only umiejetna rozmowa.

Co da rozmowa?ma zmienić tą dziewczynę w zupełnie  inną kobietę?Przecier autorowi  nie pasuje jej sposób bycia, styl zachowanie. Co dziewczyna ma się zmieniać na siłę?

5

Autor ma w opisie: "Zainteresowania/Hobby: RPG, ezoteryka, religioznawstwo, historia broni i wojskowości, architektura..." - Wg mnie Twoje zainteresowania Autorze są nudne i beznadziejne, dlatego dziwi mnie, że oceniasz inne osoby. Najpierw na siebie spójrz co sobą reprezentujesz. Ja osobiście uważam graczy za ludzi na bardzo niskim poziomie umysłowym. Poza tym jesteś tak dennym gościem, zarozumiałym lejącym wodę nudziarzem, że dziwię się, że w ogóle jakaś ciebie chciała. Masz rację, zakończ znajomość z tą dziewczyną, daj jej szansę na poznanie normalnego chłopaka.

6

Sposób, w jaki ta dziewczyna spędza swój wolny czas, to jest tylko i wyłącznie jej sprawa. Każdy z nas jest inny i widocznie wiele was różni. Ewidentnie nie dobraliście się, a dla kogoś innego ta dziewczyna może być idealna.

Niepokojąca jest Twoja myśl, że jeśli zerwiesz z tą dziewczyną to nikt inny jej nie zechce. Aż tak złe zdanie o niej masz? Jak dla mnie nie wygląda to na miłość. Zwróć jej wolność.

7

SweetPepper napisał/a:

Powiedz nam, jak przebiegały Wasze rozmowy na początku ? Tylko wymienialiście informacje o tym co lubie, czego nie ?

Na samym początku to były faktycznie takie rozmowy o niczym, dużo spacerowaliśmy trzymając się za ręce. Natomiast szybko zauważyłem, że kolejne rozmowy również były jakieś takie nieklejące się, ale sądziłem, że z czasem to minie, że to po prostu kwestia dotarcia się i wszystko rozkwitnie.

kkarolinkka2 napisał/a:

Niepokojąca jest Twoja myśl, że jeśli zerwiesz z tą dziewczyną to nikt inny jej nie zechce. Aż tak złe zdanie o niej masz?

Nie, wręcz przeciwnie właśnie i dlatego absolutnie nie chciałbym jej w żaden sposób krzywdzić sad

jhsdjhdsdJa napisał/a:

osobiście uważam graczy za ludzi na bardzo niskim poziomie umysłowym. Poza tym jesteś tak dennym gościem, zarozumiałym lejącym wodę nudziarzem, że dziwię się, że w ogóle jakaś ciebie chciała.

Istne morze jadu. Aż przykro czytać tekst ziejący taką dawką nietolerancji.

8

Dziewczyna czyta książki, a Ty grasz w jakieś gry. Coś czuję, że to ona nie ma z Tobą o czym rozmawiać. ;-)

9

zyfika napisał/a:

Dziewczyna czyta książki, a Ty grasz w jakieś gry. Coś czuję, że to ona nie ma z Tobą o czym rozmawiać. ;-)

Ja również czytam książki. Dużo książek big_smile

Ale z jakiejś przyczyny brakuje nam tych tematów do rozmowy. Nie wiem w zasadzie czemu, bo jesteśmy dwójką wykształconych osób, które są świadome otaczającego nas świata i jego spraw. A jednak...

10 Ostatnio edytowany przez zyfika (2016-09-05 15:44:28)

Relmond11 napisał/a:
zyfika napisał/a:

Ja również czytam książki. Dużo książek big_smile

Ale z jakiejś przyczyny brakuje nam tych tematów do rozmowy. Nie wiem w zasadzie czemu, bo jesteśmy dwójką wykształconych osób, które są świadome otaczającego nas świata i jego spraw. A jednak...

Cóż...widocznie czytacie inne książki big_smile  "Powiedz mi jakie książki czytasz, a powiem Ci kim jesteś" idealnie tu pasuje. Może macie inne wartości, inne oczekiwania, inne poglądy...hmmm właściwie to znasz jej poglądy  polityczne chociażby? Jej wartości? Jej światopogląd?

11

A ja nadal obstaję przy swoim, że po prostu nie jesteście dla siebie. Ty czujesz, że coś nie gra, choć z pozoru powinno. Ewidentnie brakuje "tego czegoś". Na tak wczesnym etapie znajomości powinieneś być zafascynowany partnerką i nie zmieni tego to, że ona znajdzie sobie hobby. To tak nie działa! To powinno wyjść samo z siebie... Jeśli teraz nudzi Cię rozmowa z nią, to jak to sobie wyobrażasz za 10lat? smile Uważam, że powinieneś kulturalnie zerwać z dziewczyną bez wytykania jej tego czy owego. Powiedz po prostu,że"to nie to" z Twojej strony, zanim sprawy zajdą za daleko. Powinna to zrozumieć.

12

Zaraz zaraz, a mnie zaniepokoiłainna rzecz - dwoje 30 letnich ludzi i nie możecie sobie pokoju wynająć?

13

Dziewczyna w wieku 30+ mieszka z rodzicami i zachowuje się jak nastolatka... Hmm... Stara panna wg mnie. Myślałem, że ona ma 16 lat, a Ty 22... -- tak bym ocenił na podstawie twojego postu... Ty kupujesz sobie super nóż na pamiątkę z wakacji, wieczory spędzasz przy RPG... a ona nudna -- czyta książki... niedojrzała nastolatka.

Abstrachując... żart... Abstrahując od powyższego... Nie ważne ile rozmawiacie, nie ważne są hobby, nie ważne gdzie kto mieszka... Liczy się jedno -- czy CHCECIE razem ze sobą być, razem spędzać czas.

14

U mnie jest tak, że rozmawia się o tym co się widzi dookoła na spacerze i można to rozbudować o różne analizy. Rozmawiamy cały czas, trzeba tylko umieć rozmawiać. Wiele ludzi nie umie rozmawiać, próbując mówić o rzeczach jakie ich interesują i to jest błąd bo druga osoba może nie mieć takich zainteresowań. Lepiej nie wciągać jej do tego co ciebie nie interesuje. Może też tak być że brak rozmowy to jest efekt braku zainteresowania tą osobą.

15 Ostatnio edytowany przez authority (2016-09-06 20:05:53)

Pewnie czyta boso przez świat a ona Pratchetta big_smile Takie połączenie raczej nie jest możliwe.

16

Do momentu w którym podałeś wasz wiek, myślałem że macie ze 20 lat.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Mam wątpliwości, czy kontynuować związek - bardzo proszę o wasze rady

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024