Stałem się mniej elowkentny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Stałem się mniej elowkentny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Stałem się mniej elowkentny

Jako nastolatek uwielbiałem zajęcia z języka polskiego. Jedynie na nich czułem się jak przysłowiowa ryba w wodzie. Śmiało zabierałem głos i dzieliłem się przemyśleniami. Zdarzało się, że lekcje polskiego przypominały grę w tenisa ziemnego. Wymiana zdań między mną, a panią polonistką przywodziła na myśl spektakl, który trwał okrągłe 45 minut. Moje wypowiedzi doprowadzały rówieśników do szewskiej pasji, a także niekiedy do zzielenienia z zazdrości, gdyż jako jedyny uzyskiwałem najwyższe stopnie i podwyższałem innym poprzeczkę. Nauczycielka przedmiotu bardzo mnie chwaliła.
Co jakiś czas padały z jej ust przychylne w moją stronę komplementy.

Po ukończeniu szkoły średniej wybrałem się na studia. W trakcie półrocza stwierdziłem, że to nie jest kierunek jaki mnie interesuje i zrezygnowałem. Poszedłem do pracy. W ciągu 2 lat sumiennie wykonywałem obowiązki w magazynie.

Teraz od października pragnę kontynuować naukę. Niemniej, zauważyłem że mam spory problem z wysławianiem się. Kiedyś z niezwykłą swobodą wyrażałem swoje myśli. Obecnie sztuka ta kiepsko mi wychodzi. Zapominam słów, które znam i ograniczam się do prostego języka. Dodam, że z przelewaniem słów na papier nie mam problemów.

Zastanawiam się z jakiego powodu stałem się mniej elokwentny. Z niekrytą zazdrością oglądam youtuberów, którzy patrząc wprost na kamerę formułują myśli, składnie i ładnie. Czy to możliwe, że rzadki kontakt z kolegami (raz w miesiącu) negatywnie rzutuje na moje słownictwo? Jeśli spędzałbym więcej czasu w towarzystwie to utrzymałbym wysoki poziom?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Stałem się mniej elowkentny

Cześć.
O poziom swego języka i jego sprawność musisz zadbać sam choćby poprzez czytanie książek. Język się ćwiczy jak wszystko inne.
Powodzenia

3

Czytanie ksiazek nic nie pomoze big_smile To trzeba cwiczyc naturalnie, rozmawiajac z ludzmi. Jak kazda sztuka, tak i wyslawianie trzeba ćwiczyć wink

4

A najlepiej połączyć obie te rady i czytać dobre dialogi z książek z kolegami, można przy piwie :D

5

To może być (choć nie musi) zupełnie niegroźne, za to uciążliwe, zaburzenie neurologiczne wynikające z niewłaściwego przepływu neuronów w mózgu. 
Czy w ostatnim czasie przeżywałeś jakieś mocno stresujące sytuacje? Zauważyłeś problemy z koncentracją, pamięcią krótkotrwałą? Wysypiasz się? Jesteś aktywny fizycznie? To ostatnie ma wpływ na dotlenienie mózgu.

6

Olinka, ostatnio kiepsko sypiam. Pojawiają się problemy przy zasypianiu i budzę się w nocy. Najgorsze, że rano czuję się bez energii. Fizycznie nie jestem zbyt aktywny. Ostatnio jedynie wykonuję kilka ćwiczeń w domu, a spacery miewam krótkie. W dodatku nie tak dawno groziła mi sprawa w sądzie, lecz ku radości mego serca, udało się ją rozwiązać drogą pokojową. Tak mniej więcej prezentuje się moja sytuacja.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Stałem się mniej elowkentny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024