Jaki wpływ ma kultura i tradycja na obrzędy i wiarę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Jaki wpływ ma kultura i tradycja na obrzędy i wiarę?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

1 Ostatnio edytowany przez ewelinaL (2016-06-22 21:04:05)

Temat: Jaki wpływ ma kultura i tradycja na obrzędy i wiarę?

Minęło przesilenie. Dnie będą krótsze, noce znowu zaczną się wydłużać.

()W noc świętojańską, w Noc Kupały, w Wigilię Świętego Jana, gdy na półkuli północnej panowanie nad dobą sprawują ciemności, na półkuli południowej Słońce góruje w zenicie na szerokości zwrotnika Raka i świeci najdłużej w roku, nastaje święto przesilenia letniego.
Obchody święta nieodłącznie związane są z tanecznymi zabawami przy ogniskach i obrzędami zapewniającymi zdrowie, płodność i urodzaj. Starsze gospodynie rzucają do ognia zioła, by zapewnić płodność, a młode panny wróżą sobie z wianków puszczanych na wodę.
Sobótka to święto ognia, wody, słońca i księżyca, płodności, radości i miłości.
Dawniej wierzono, że w noc przesilenia letniego mogą ujawnić się złe moce. Najkrótsza noc w roku była symbolem walki dobra ze złem. Tej nocy świat magii łączył się ze światem żywych.
Najkrótsza noc w roku to czas magiczny, noc cudów i dziwów.(...)

Nasza kultura, polska, katolicyzm. Nie chce dopuścić do głosu żadnych wianków. Od wieków wmawiamy sobie, że pogaństwo umarło pod Grunwaldem.
Należę do tych ludzi, którzy nie odrzucają faktów i biorą realia takimi jakie są.
Czyli, „Dziady” Mickiewicza, pokłon Słońcu w sienkiewiczowskich „Krzyżakach”, „Świtezianka” Słowackiego, to tylko odzwierciedlenie wciąż panujących obrzędów.
Mam pytanie.
Zdajecie sobie sprawę ze staro-kultury we własnych zachowaniach?
Wiążecie ją z wiarą, czy tradycją?
Jeśli tradycją, to czy wpływa na waszą wiarę?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki wpływ ma kultura i tradycja na obrzędy i wiarę?

Zastanawiajace dla.mnie jest w tych zabobonach, jest siły smile

A tak naprawdę słyszałaś kiedys w święta jak to się często przekazuje potomnym aby zwierzeta przemowily ludzkim głosem smile

Nie  mam na celu podwazania wagi świąt, twierdze jedynie ze jest to mocno zakorzenione w tradycji, ktora wciaz przeciez trwa w nas

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Jaki wpływ ma kultura i tradycja na obrzędy i wiarę?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024