Sprzedawczyni w aptece oszukuje starsze osoby - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Sprzedawczyni w aptece oszukuje starsze osoby

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Sprzedawczyni w aptece oszukuje starsze osoby

Witam!
Dzisiaj sie dowiedzialem, ze mój dziadek pojechał z receptą do apteki (małe miasteczko, zawsze tam kupuje) i tam sprzedawczyni sprzedała mu inne leki mówiąc, że to praktycznie to samo, że tak samo działa (bardzo silne leki. Dziadek jest po zawale.). Leki, które przepisała wcześniej już brał i miał zaburzenia percepcji, widział rzeczy, których nie było itd. Lekarz zakazał mu je brać i przepisał nowe.

Nie wiem, czy sprzedawczyni ma w tym jakieś udziały, że przepisuje inne leki. Dopiero dzisiaj się tego dowiedziałem. Pewnie oszukuje tak inne osoby. Oczywiście mówi, że to te same leki ale ile w tym prawdy jest to nie wiem. Kwestia też tego, że sprzedaje inne leki na recepte, których na recepcie nie ma. Wydaje mi się, że można to gdzieś zgłosić.

Jestem w stanie zakablować to tępe babsko. Gdyby nie interwencja rodziców, to dziadek brały nadal ten inny lek, który mu szkodził. Dziadek jest starszą osobą i po prostu dał sobie wcisnąć te leki.

Obecnie dziadek pojechał do apteki kłócić się i żądać zwrotu lekarstw. Żałuje, że akurat nie mogłem pojechać z nim...

Co można zrobić w tej sytuacji? Chodzi mi o to, by zakablować sprzedawczynie. Przecież ona ludzi truje i pewnie zgarnia za to kase.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sprzedawczyni w aptece oszukuje starsze osoby

Nie mam doświadczenia w tej sprawie, ale jeśli to pracownica najprościej zgłosić sprawę kierownikowi rzeczonej apteki.
Albo do Wojewódzkiego Inspektoratu Farmaceutycznego, ale wtedy kierownik tez oberwie, a może nie wie co się tam wyrabia?

Być może wie i bierze w tym udział! Popytaj inne osoby, które tam kupują leki a na pewno się dowiesz czegoś wiecej!

4 Ostatnio edytowany przez Iris7 (2016-06-10 16:17:15)

Dała mu kompletnie inne leki? Aż trudno w to uwierzyć.
Zapewne dała mu zamienniki, zasada jednak jest taka, że jeśli oferuje się zamienniki, to dlatego, że są tańsze. Były? I należy o tym poinformować, dając możliwość wyboru.

Najpierw pogadałabym z kierownikiem, potem ewentualnie kierować to dalej.

Studiuję farmację, ale niestety jestem dopiero na drugim roku, więc nie orientuję się dokładnie jak to wygląda od strony prawnej. sad

Na personel medyczny należy uważać, zarówno farmaceuci jak i lekarze często proponują leki producentów, z którymi są w jakiś sposób ułożeni.

5

Zapewne dala mu tańszy zamiennik, ten sam skład tylko inna nazwa. Jest to zupełnie legalne i często praktykowane. Po prostu trzeba przy wykupieniu recepty zaznaczyć, ze nie chcemy tańszego zamiennika.

6

Zapewne farmaceutka należy do Ordo Illuminati i step by step robi swoje... Sto lat i jeszcze trochę Dziadkowi, ale zarówno droższe, jak i tańsze leki działają na tych samych zasadach... Znacie jakiegoś stuletniego lekarza? Za każden (?) przykład dobra wódka

7

macpotas200 napisał/a:

(...) i tam sprzedawczyni sprzedała mu inne leki mówiąc, że to praktycznie to samo

To musi być to samo. Wystarczy porównać skład leku, którego nazwa znalazła się na recepcie i wydanego w aptece - te informacje znajdziesz w ulotkach. Również dawka musi się bezwzględnie zgadzać. 

Zamienniki jak najbardziej można proponować, bo mnóstwo jest na rynku takich samych leków występujących pod różnymi nazwami handlowymi - to dlatego, że wytwarzane są przez różnych producentów. Ich skład i działanie są jednak dokładnie takie same.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Sprzedawczyni w aptece oszukuje starsze osoby

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024