robienie zdjęć vs słit focie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » robienie zdjęć vs słit focie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: robienie zdjęć vs słit focie

Możliwość robieni zdjęć ma każdy, (prawie) w każdym telefonie są dość dobre aparaty, każdy ma dostęp do sprzętu, często nawet kompakty mają bardzo zaawansowane ustawienia niczym lustrzanki, a cenowo też staje się to coraz bardziej akceptowalne.
Na portalach społecznościowych królują słit-focie rozmazane, ale autor selfi ma niby seksi dziubek, albo właśnie jest na szalonej imprezie i niby zdjęcie pijanego kolegi jest super śmieszne.
Oczywiście są i zdjęcia nieco ciekawsze, zwłaszcza gdy jedzie się na wakacje i robi się fotki z ładnym tłem tongue
Na pewno jest i grupa tych, co znają się robieniu zdjęć i starają się robić dobre jakościowo jak i ciekawe zdjęcia.

Mam pytanie - jak i co fotografujecie? Smartfon vs apart? Uczyliście się czy samorodny talent? Obrabiacie zdjęcia/katalogujecie czy puszczacie bezpośrednio na portale?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: robienie zdjęć vs słit focie

Nie robię sweet foci, a zdjęcia jakie robię, robię smartfonem. Oczywiście jeżeli trzeba to je potem jakoś tam obrabiam - niemal obowiązkowe jest przecięcie by wyeksponować i odpowiednio wykadrować to, co istotne.

I cóż, przyznam, że jeżeli moje zdjęcie  (znaczy mojego autorstwa, nie że moje-moje)  się podoba to sprawia mi to nielichą przyjemność:P

3

Staram się raczej fotografować niż "robić zdjęcia". Do fotografowania uznaję tylko lustrzankę z odpowiednim obiektywem (chociaż muszę przyznać, że widziałam parę zdjęć które mnie zachwyciły robionych aparatami kompaktowymi). Jakoś jeszcze się mogę przekonać, że telefonem można zrobić zdjęcie zamiast "słit-focię". Zresztą, mój telefon nawet nie jest wyposażony w aparat smile
Moją ulubioną dziedziną fotografii są portrety. Zarówno ludzi pięknych jak i tych ciekawych. Zmorą natomiast fotografowanie różnego rodzaju imprez (bo ktoś poprosił i nie wypada odmówić).
Zdjęć w zasadzie nie obrabiam (poza czasem drobnym wykadrowaniem, podbiciem kontrastu, rozjaśnieniem, ewentualnie przerobieniem do czerni i bieli). Nie umiem obsługiwać programów graficznych, pewnie dlatego, że jestem za leniwa, żeby się tego nauczyć a potem siedzieć godzinami nad obróbką zdjęć.
Na tym zdjęciu widać moją niechęć do obróbki - oficjalnie nazwaną umiłowaniem naturalności smile (no i przy okazji pochwalić się chciałam...;)

https://lh3.googleusercontent.com/-yXGbP4_ASDk/VkeYycbRYWI/AAAAAAAABb4/J7HuXaoG9eUF17hqqtugy36hmVQtIOgRwCCo/s512/DSC09658%2Bkwadrat%2Bcz-b.jpg

Zdjęcia robię od bardzo dawna. Jestem częściowo samoukiem, chociaż uczestniczyłam też w kursie fotograficznym i raz w warsztatach fotografii portretowej. Ale podstawą doskonalenia warsztatu jest wymiana doświadczeń z innymi pasjonatami fotografii. Nie ma lepszej nauki jak to, że kolega pokaże palcem gdzie zepsuło się fajny kadr smile

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-06-08 20:16:54)

A to ja polecam zapoznac sie jakie ludzie robia zdjecia przy uzyciu aparatow w telefonach  big_smile  Tak, tak, wiem... technicznie to nie jest to samo, niemnie jednak w warstwie artystycznej bywaja zdjecia cudne do kwadratu. I tak, wiem, ze zdjecie zrobione telefonem bywa gorszej jakosci  i na komputerze nie jest takie jak byc powinno (co jednoczesnie moze wskazywac na kiepskiej jakosci monitor komputera:D)

Ale ja dalej bede sie upierac - aparatami w telefonach (DOBRYMI aparatami) mozna robic ciekawe artystycznie zdjecia - Instagram z wiadomych wzgledow w tym przoduje smile

A odwolujac sie do zdjecia powyzej - co jest w nim takiego niemozliwego do osiagniecia aparatem w telefonie ( podkreslam - aparatem dobrej klasy, poniewaz nowe telefony posiadaja juz w zasadzie  pol automatykę i naprawde duzo sie da nimi zrobic (mowie o aparatach klasy Samsunga i Iphona)

Sweet foci nie robia sobie profesjonalisci, a nie-profesjonalisci nie potrzebuja  hiper-super-extra jakosci. Przecietny ogladacz skupi sie na warstwie wizualnej, a nie technicznej smile

5

Bbasia z tymi programami to warto się trochę obeznać. Kiedyś kolega zajmujący się architekturą pokazywał mi różne sztuczki, jak obrobić dobre zdjęcie - gdy robisz pod światło i jest duży kontrast, albo nie możesz się oddalić, by sfotografować całość i musisz łączyć zdjęcia, by pokazać cały kościół z wieżami.

Aparat w komórce jest fajny... bo zawsze jest pod ręką, ale mój jest bardzo prosty, nie mogę np. ustawić czasu. Nawet dzisiaj próbowałam sfotografować moją psinkę i nie mogłam, bo skubaniec cały czas się ruszał, próbując odgadnąć, co ja mogę chcieć od niego big_smile

6

Iceni napisał/a:

A odwolujac sie do zdjecia powyzej - co jest w nim takiego niemozliwego do osiagniecia aparatem w telefonie ( podkreslam - aparatem dobrej klasy, poniewaz nowe telefony posiadaja juz w zasadzie  pol automatykę i naprawde duzo sie da nimi zrobic (mowie o aparatach klasy Samsunga i Iphona)

zyi
Iceni, zdjęcia takiego jak powyżej nie da się zrobić aparatem w telefonie (przynajmniej bez użycia "sztuczek" obróbki
graficznej) z następujących powodów:
- małej matrycy - nie chodzi tu o ilość pikseli tylko o fizyczne wymiary matrycy.
- innej optyki - komórka ma obiektyw o bardzo krótkiej ogniskowej i zazwyczaj dosyć ciemne
Aparatem o takich właściwościach nie osiągniesz małej głębi ostrości, która portrety czyni bardziej plastyczne (przynajmniej moim zdaniem). Zauważ, że modelka ostrość ma na oczach, ale już usta a szczególnie wisior na szyi, ramiona i kok zaczyna się rozmywać. Robiąc takie zdjęcie komórką wszystko masz jednakowo ostre.

Averyl, ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego jakie możliwości dają programy graficzne - ale po prostu nie lubię się w tym grzebać. Chociaż chciałabym umieć je obsługiwać, ale jak by to było "czarodziejskie pstryk" i już umiem... smile

7

bbasia napisał/a:

Chociaż chciałabym umieć je obsługiwać, ale jak by to było "czarodziejskie pstryk" i już umiem... smile

... ja też bym tak chciała, zwłaszcza jak przyjeżdżam z dłuższego wyjazdu, już samo wyselekcjonowanie zdjęć, które chce zostawić, opisanie ich zajmuje trochę czasu, a jeszcze poprawianie... trzeba robić dobre zdjęcia wink

8

Averyl, niekoniecznie. Po prostu nie trzeba robić zdjęcia wszystkiemu i wszystkim - wtedy jest ich znacznie mniej smile
Podnosząc aparat o oczu (tak, mam jeszcze taką starą lustrzankę,która nie ma liwe view) oceniam czy warto jest eksploatować matrycę. Bo gołym okiem widać czasem inaczej niż przez aparat.

9

bbasia napisał/a:

Averyl, niekoniecznie. Po prostu nie trzeba robić zdjęcia wszystkiemu i wszystkim - wtedy jest ich znacznie mniej smile
Podnosząc aparat o oczu (tak, mam jeszcze taką starą lustrzankę,która nie ma liwe view) oceniam czy warto jest eksploatować matrycę. Bo gołym okiem widać czasem inaczej niż przez aparat.

Daleka jestem od robienia zdjęć "wszystkiemu" ale lubię fotografować np. różne detaliki w architekturze i to wymaga pewnego kontekstu, czasem nawet fotka całej okolicy bardziej tłumaczy, dlaczego użyto takiego, a nie innego motywu, czasem takie zdjęcia pomocnicze, później pomagają mi uporządkować moją wiedzę.
Poza tym mam zwyczaj brać jak najmniej na wyjazdy, jak najmniej korzystać z tego, co mam na co dzień, dopiero po powrocie do domu, ściągam zdjęcia z karty i je porządkuje. Dużo? Tak wychodzi w wakacje - dwa tyg. oglądania samych ciekawych rzeczy wink

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » robienie zdjęć vs słit focie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024