zwiazek, finanse, zaradnosc.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » zwiazek, finanse, zaradnosc..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: zwiazek, finanse, zaradnosc..

Hej,
pomozcie mi prosze spojrzec obiektywnie na sprawe. Trzy lata temu wzielam slub, rok temu urodzilo nam sie dziecko. Po roku po slubie mezowi sypnela sie firma. Od dwoch lat ma ciagle problem z dochodami, czasem ich wcale nie ma , czasem sie gdzies zaczepi na pare miesiecy do pracy.
Ja mam stala pensje ok 4 tys teraz jestem na macierzynskim wracam do pracy niedlugo. Maz albo zarobi miesiecznie srednio ok 1,5 tys.

Wyjechalam na czas macierzynskiego z nim nawet do innego miasta aby mogl sie zrealizowac - myslalam, ze moze snajdzie dobra prace w marketingu a ja sobie juz cos tam znajde. Ale po kilku miesiacach nie przedluzyli jemu umowy. Pozniej znalaz cos marnego na szybko. Nie oplacalo sie tam zostawac bo ja musze wracac do swojej pracy w ktorej wiecej zarabiam i tu mamy swoje mieszkanie - nie chcielismy mieszkac na wynajmnie. Wrocilismy znalazl prace za 1,5 tys fizyczna zeby cokolwiek zarobic i zachorowal po 3 dniach poszedl na zwolnienie lekarskie i go wywalili. Teraz znow szuka pracy, znow nie ma dochodu od miesiaca.

Mam juz tego dosc....juz nie mam sil. Klocimy sie przez to. Mysle o rozdzielnosci majatkowej (kazdy ma swoje konto na ktore splywa wyplata i wspolne na ktore sie skladamy po ok 1500 na wspolne wydatki) z dwoch przyczyn - aby sie nauczyl odpowiedzialnosci ze musi lozyc na rodzine i aby nas wszystkich nie doprowadzil pod most. Poradzcie prosze co o tym wszystkim myslicie..nie potrafie na to wszystko spojrzec obiektywnie. Dzieki za wszelkie szczere komentarze.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: zwiazek, finanse, zaradnosc..

A czy Twój mąż ma w ogóle jakieś dobre wyksztalcenie czy inne kwalifikacje żebyś oczekiwała, że zrówna się z Tobą poziomem zarobków?

3

A czy Twój mąż ma na tyle wysokie kwalifikacje/wykształcenie żeby znaleźć pracę w której zarobi więcej niz 1,5 tys.? Jeżeli tak to Twój pomysł jest całkiem dobry może to pomoże mu się ogarnąć.

4

Jeżeli kwestią jest jego lenistwo i brak odpowiedzialności,to mogłoby to być dobre posunięcie(osobne konta).
Natomiast jeżeli chodzi o wysokość zarobków i to,że nie jest w stanie Tobie dorównać...to już inna sprawa.
Mając jego 1500zł miesięcznie(stabilnie) plus Twoja wypłata,żyjecie na przyzwoitym poziomie.

Poza tym,na jakiej podstawie prawnej,mając zwolnienie lekarskie został zwolniony?

5

Nie jesteś pomocna dłonią dla niego .Zarozumiałość z Ciebie wypływa przecież,Twój mąż stara się, nie leży odgłogiem na kanapie Zachorował a, Ty go tak kwitujesz zakładając, tu post o nim.Chyba poprostu przesadzasz ,że zaprowadzi Was pod most z Twoją wypłatą tam nie traficie .Facet ma stress nieludzki  z Tobą i z tymi Twoimi dążeniami do mamony .Najwyraźniej ,to Ci w głowie tylko,..... a gdzie inne wartości ?A gdzie Twoja miłość do męża?

6 Ostatnio edytowany przez alikj (2016-05-17 19:32:51)

Nie oczekuje żeby zarabiał tyle co ja ale powiedziałam jemu aby zarabiał chociaż tyle by zarobić na swoje jedzenie i połowę naszych opłat (czynsz+kredyt) nawet te 1500 ale stale. Bo przez 2 lata brak stałej pracy, czasem jego miesiące bez dochodów a czasem 1500 i brak ogarnięcia się z tym tematem to moim zdaniem jest długo.
Działał zawodowo w marketingu i myślę, że w tym mógłby z 3 tys zarobić ale ciężko jest znaleźć w tym zawodzie prace w moim mieście. Trzeba mieć albo kontakty, albo na prawde uzbroić się w cierpliwość szukając pracy. Stwierdził, że może pracować jako kierowca. Ostatnio złapał prace  jako kierowca/magazynier ale nie zdal psychotestow na kierowce, wzioł to chorobowe (angina, miał L4 na tydzień)po 3 dniach od rozpoczecia nowej pracy i razem przez ten komplet go zwolnili. Oficjalnie powód zwolnienia to psychotesty ale przecież mógłby pracować dalej jako magazynier. Moim zdaniem to L4 to był powód, zwolnienia.
Dwa lata jemu probowalam jemu pomoc, motywowalam go, wyszukiwalam oferty ale sory przeciez za niego cv nie bede wysylac to jest dorosly czlowiek.Potrafil np przez tydzien zadnego cv nie wyslac jak miał przestój w pracy a na fb mial czas siedziec.Mi juz od tego jego ciaglego szukania pracy i jego nieudolnosci nerwy puszczaja. .Każdy ma swoja wytrzymalosc i cierpliwosc.. ile można..
Hmm osobne konta a jak mi narobi na nim jakiś długów? A co myślicie o rozdzielności majątkowej i wtedy osobne konta.

7

Autorko, dobrze mówisz i ja w pełni Cię popieram, rozdzielność majątkowa to najlepsze rozwiązanie. Twojemu mężowi wygodnie się żyje, nie ma motywacji, żeby wziać się za siebie i tak się buja z dnia na dzień... Chroń nas Boże od takich mężczyzn. Jemu jest dobrze z Tobą, bo go nakarmisz, zarobisz, kredyt spłacisz, czynsz spłacisz, a wszystko macie wspólne. Ubezpiecz się finansowo, bo gdyby ten zwiazek (czego oczywiście Ci nie życzę) nie wypalił, to będziesz musiała się z nim dzielić tym, co praktycznie sama spłaciłaś i kupiłaś.

Współczuję Ci. Niby dorosły człowiek, a nie potrafi wziąć życia w swoje ręce! I nie daj sobie wmówić tego, co tu napisał ktoś na górze, że to z Tobą jest coś nie tak, że to Ty dążysz do mamony i gdzie Twoja miłość do męża... Głupie gadanie ludzi, dla których nawet te 1500 to duża kwota i nie mają wyższych aspiracji. A co do miłosci... Miłością nie spłaci się kredytu (no chyba że sie zostanie prostytutką, ale to inna kwestia wink), a i wspierasz go już wystarczająco długo, żeby zdążył stanąć na nogi.

8

alikj napisał/a:

Nie oczekuje żeby zarabiał tyle co ja ale powiedziałam jemu aby zarabiał chociaż tyle by zarobić na swoje jedzenie i połowę naszych opłat (czynsz+kredyt) nawet te 1500 ale stale. Bo przez 2 lata brak stałej pracy, czasem jego miesiące bez dochodów a czasem 1500 i brak ogarnięcia się z tym tematem to moim zdaniem jest długo.
Działał zawodowo w marketingu i myślę, że w tym mógłby z 3 tys zarobić ale ciężko jest znaleźć w tym zawodzie prace w moim mieście. Trzeba mieć albo kontakty, albo na prawde uzbroić się w cierpliwość szukając pracy. Stwierdził, że może pracować jako kierowca. Ostatnio złapał prace  jako kierowca/magazynier ale nie zdal psychotestow na kierowce, wzioł to chorobowe (angina, miał L4 na tydzień)po 3 dniach od rozpoczecia nowej pracy i razem przez ten komplet go zwolnili. Oficjalnie powód zwolnienia to psychotesty ale przecież mógłby pracować dalej jako magazynier. Moim zdaniem to L4 to był powód, zwolnienia.
Dwa lata jemu probowalam jemu pomoc, motywowalam go, wyszukiwalam oferty ale sory przeciez za niego cv nie bede wysylac to jest dorosly czlowiek.Potrafil np przez tydzien zadnego cv nie wyslac jak miał przestój w pracy a na fb mial czas siedziec.Mi juz od tego jego ciaglego szukania pracy i jego nieudolnosci nerwy puszczaja. .Każdy ma swoja wytrzymalosc i cierpliwosc.. ile można..
Hmm osobne konta a jak mi narobi na nim jakiś długów? A co myślicie o rozdzielności majątkowej i wtedy osobne konta.

To niech składa pozew do Sądu Pracy,bo będąc na L-4 nie można zwolnić pracownika.Chyba,że dopuścił sie ciężkiego naruszenia obowiązków służbowych.
A w jakim Ty zawodzie pracujesz?O ile to nie tajemnica,bo zarobki masz dość dobre.

9

Nie jestem Autorką, ale odpowiem wink Takie zarobki , tj. przedział 4500- 5000 pln to u mnie w mieście np. spokojnie wyciąga się na stanowisku menedżerskim.

10

Tak na stanowisku menedżerskim pracuje.

11

Dwa lata to kupa czasu.  Rozdzielnosc to dobry pomysł.

12 Ostatnio edytowany przez alikj (2016-05-18 11:58:10)

Z jednej strony boje się, że nas to oddali od siebie padnie zaufanie..z drugiej strony przez ten problem jest źle, kłócimy się..nie moge znieśc jego niezaradności i mamusiowania. Teraz prawie nie odzywamy sie do siebie. Z drugiej strony może to pomóc odświeżyć nasz związek a nawet go uratować i właśnie na to mam nadzieję i dlatego myślę o tej rozdzielczości- bylby niezalezny w koncu a nie taka ciapa, nie martwilabym sie ciagle czy jego sprawy sa dopiete, czy jest ubezpieczony w zus itd. Dziś nie moglam spac w nocy, budzilam sie ciagle..bo boje sie o przyszłość z taką osobą. Moja praca tez nie jest wieczna i taka pewna. Sama już nie wiem boje się bardzo, co jeśli np  ja zachoruje albo cos strasznego sie ze mna stanie a on nie bedzie miał dostepu do moich pieniedzy co wtedy..jesli by mial dostep nawet doraznie to po co ta rozdzielność wtedy..sama juz nie wiem. A jak ktoras ze stron dostanie kiedys np bardzo dobrze platna prace za granica to przy takiej rozdzielnosci czy druga strona poswieci sie i pojedzie?Miałyście kiedyś doświadczenie z taką rozdzielczością? Milosc jest glupia tak otumania, ze czlowiek nie potrafi spojrzec na sprawe realnie ehhhh po co ta kasa na swiecie same problemy przez nia...:(:((((((

13

majkaszpilka napisał/a:
alikj napisał/a:

To niech składa pozew do Sądu Pracy,bo będąc na L-4 nie można zwolnić pracownika.Chyba,że dopuścił sie ciężkiego naruszenia obowiązków służbowych.
A w jakim Ty zawodzie pracujesz?O ile to nie tajemnica,bo zarobki masz dość dobre.

Jeżeli nie ma niezbędnych kwalifikacji w tym wypadku psychotestów dla kierowcy, to można zwolnić nieobecnego pracownika.

14

Ale on tą pracę jako kierowca/magazynier najpierw podjął,a następnie nie zaliczył testów.
Pracodawca był dostatecznie poinformowany o jego kwalifikacjach,bo chyba przyjmując do pracy,sprawdza takie rzeczy?

A nieobecność wynikała ze zwolnienia L4

Zresztą...gdybać nie będę.Zbyt mało szczegółów smile

15

Niekoniecznie, jeżeli pracownik zobowiązał się do dostarczenia psychotestów lub inny zapis, który wynika z umowy bądź regulaminu to można takiego pracownika zwolnić nawet na L4. Natomiast trzeba by przeanalizować całą sytuację od początku czyli jakie były ustalenia, jak wygląda umowa itd.

Kończąc offtop to jestem zdania, że mąż niewystarczająco przykłada się do szukania pracy. Trochę przerażające, że facet, który ma żonę i dziecko nie ma motywacji żeby pracę znaleźć i jak z dzieckiem trzeba dzielić na moje Twoje, gdy tworzycie rodzinę. Może spróbuj jeszcze raz porozmawiać z mężem i postawić ultimatum?

16

Zwolnili go w pierwszy dzień po przyjściu z L4.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » zwiazek, finanse, zaradnosc..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024