Dzisiaj znowu zaczynam psychoterapie online. Wcześniej musialam ją przerwac ze względu na chorobę,ale dzisiaj rozpoczynam ją od nowa. Będę tutaj pisać swoje postepy(jest to też forma terapii dla mnie). Mozecie tutaj czytać,pytać i pisać(oczywiście na temat)
Potrzebuje psychoterapii, ponieważ znowu(częściowo przez problemy zdrowotne) zaczelam czesto lezec prawie calymi dniami w łóżku i mam już stany depresyjne(sa okresy poprawy,ale pozniej wszystko wraca od nowa i trwa to juz długo) to lezenie w lozku mam już tego dość... dodatkowo mam agarofobie i częste ataki paniki. Dodatkowo martwie się o zdrowie.Chciala bym po prostu znowu cieszyć się życiem jak dawniej,móc spełniac swoje cele i marzenia... to właśnie napisalam psychoterapeucie w aplikacji i na tej podstawie zacznę psychoterapie z nim dzisiaj od nowa
To leżenie w łóżku jest najbardziej depresyjne dla mnie, wtedy martwie się o swoje zdrowie i czuje pustkę w życiu,że dni mi uciekają,a ja zamiast żyć to wegetuje
Mam takie dni,że prawie cały dzień leżę w łóżku i wstaje tylko,gdy naprawdę muszę. Wcale nie chce leżeć w lozku, mam wiele planow do realizacji ,a nie moge zebrać energii częściowo przez problemy zdrowotne,a czesciowo przez depresje,bo ja już w depresje wpadlam przez to lezenie w łóżku
Martwie się tez o zdrowie każdego praktycznie dnia. Sprawdzam w internecie różne objawy,gdy mam jakies dolegliwości. Boję się,że mam jakas poważną chorobę i mam ku temu dobry powód,bo naprawdę mam fizyczne dolegliwości
Jezeli chodzi o agarofobie to boję sie jechac do miasta. Mieszkam na wsi i do miasta jezdze,tylko gdy naprawdę musze. Już dawno nie bylam w supermarkecie,tylko zamawiam online zakupy. Boję się tlumow ludzi i malych,ciasnych pomieszczen z których trudno wyjść np winda. Boję się atakow paniki
Na całe szczęście nie mam myśli samobojczych,nie chce konczyc życia. Wręcz przeciwnie: Ja chce w koncu zacząć żyć
Gargomon to Digimon poziomu Champion, należący do typu **Beastkin**, którego najbardziej charakterystyczną cechą jest połączenie wyglądu sympatycznego, antropomorficznego królika z uzbrojeniem godnym żołnierza. Jest jednym z tych Digimonów, które bardzo dobrze pokazują, że w świecie Digimonów wygląd niekoniecznie mówi wszystko o możliwościach danej istoty. Gargomon może przypominać wielkiego, nieco nieporadnego królika w wojskowym stroju, ale jego arsenał i umiejętności czynią z niego naprawdę groźnego przeciwnika.
Najbardziej rozpoznawalnym elementem jego wyglądu są oczywiście **długie królicze uszy**, ale równie ważne są ogromne rękawice będące jednocześnie bronią palną. Gargomon nie używa zwykłych pistoletów trzymanych w dłoniach — jego uzbrojenie jest wręcz zintegrowane z ciałem. Dzięki temu może prowadzić ostrzał praktycznie bez przerwy, a jego styl walki opiera się przede wszystkim na ogromnej sile ognia.
## Wygląd
Gargomon jest dużym, humanoidalnym królikiem pokrytym jasnym futrem. Jego sylwetka jest wyraźnie umięśniona, przez co daleko mu do delikatnego, bajkowego króliczka. Ma szerokie ramiona, potężne nogi i duże dłonie, które zostały wyposażone w charakterystyczne rękawice bojowe.
Na głowie znajdują się długie uszy, a twarz zachowuje pewne cechy typowe dla króliczego wyglądu. Jednocześnie jego strój został zaprojektowany tak, aby nadawać mu wojskowy charakter. W wielu przedstawieniach Gargomon przypomina trochę żołnierza albo futurystycznego komandosa.
Najbardziej niezwykłe są jednak jego **rękawice z działkami**. To właśnie one sprawiają, że Gargomon jest tak charakterystycznym Digimonem. Zamiast walczyć wyłącznie wręcz, może prowadzić intensywny ostrzał z obu rąk.
I tutaj pojawia się ciekawy kontrast. Projekt Gargomona jest jednocześnie zabawny i groźny. Królik jest przecież zwierzęciem kojarzonym przede wszystkim z łagodnością, płochliwością i uroczym wyglądem. Tymczasem Gargomon wygląda tak, jakby ktoś powiedział: „A teraz zróbmy z królika ciężko uzbrojonego komandosa”.
To połączenie absurdu i siły jest bardzo charakterystyczne dla projektów Digimonów.
## Charakter i sposób walki
Gargomon jest przede wszystkim wojownikiem nastawionym na **bezpośrednią walkę**. Nie należy do tych Digimonów, które próbują wygrać dzięki skomplikowanym sztuczkom czy manipulacji przeciwnikiem. Jego metoda jest znacznie prostsza: znaleźć cel i otworzyć ogień.
Jednocześnie nie oznacza to, że Gargomon jest bezmyślną maszyną bojową. W różnych materiałach i mediach Digimonów jego charakter może być przedstawiany nieco inaczej, ale ogólny obraz jest dość spójny — to wojownik posiadający dużą siłę fizyczną i bojowy temperament.
Co ciekawe, jego broń pozwala mu walczyć na dystans, ale sam Gargomon jest również bardzo silny w walce wręcz. Jego ogromne rękawice mogą służyć zarówno jako broń palna, jak i narzędzie do zadawania potężnych ciosów.
Dlatego przeciwnik, który spróbuje podejść do niego zbyt blisko, wcale nie musi znaleźć się w bezpiecznej sytuacji.
Wręcz przeciwnie.
## Techniki
Najbardziej charakterystyczną techniką Gargomona jest **Gatling Arm**. Nazwa doskonale opisuje jej działanie — Gargomon wykorzystuje swoje uzbrojone ręce do przeprowadzenia gwałtownego ostrzału.
Jego ręce mogą działać niczym potężne karabiny maszynowe, zasypując przeciwnika ogromną liczbą pocisków. Jest to atak szczególnie skuteczny przeciwko grupom przeciwników albo celom, które trudno trafić pojedynczym, precyzyjnym pociskiem.
Gargomon nie musi więc być najlepszym wojownikiem w pojedynku wymagającym subtelności. Jego specjalnością jest raczej **presja i siła ognia**.
Można powiedzieć, że jeżeli niektóre Digimony walczą jak szermierze, inni jak magowie, a jeszcze inni jak wojownicy wręcz, to Gargomon jest odpowiednikiem ciężko uzbrojonego żołnierza.
I właśnie dlatego jego projekt tak dobrze działa.
## Gargomon w „Digimon Tamers”
Najbardziej znanym wcieleniem Gargomona jest bez wątpienia jego występ w anime **Digimon Tamers**, gdzie jest jednym z etapów ewolucji Terriermona.
Terriermon jest małym, uroczym Digimonem przypominającym królika. Na początku trudno więc wyobrazić sobie, że z takiego niepozornego stworzenia może powstać ktoś taki jak Gargomon.
A jednak.
Jego ewolucja jest świetnym przykładem tego, jak bardzo może zmienić się Digimon podczas kolejnych etapów rozwoju. Terriermon jest mały i sympatyczny, Gargomon staje się potężnym wojownikiem, a późniejsza ewolucja prowadzi jeszcze dalej.
W „Digimon Tamers” Gargomon jest związany z **Henrym Wongiem**, jednym z głównych bohaterów serii. I tutaj jego historia staje się szczególnie interesująca, ponieważ Henry jest postacią, która początkowo bardzo niechętnie patrzy na przemoc.
To prowadzi do jednego z ciekawszych konfliktów związanych z Gargomonem.
Henry nie chce, żeby Terriermon walczył bez potrzeby. W jego przypadku Digimon nie jest po prostu „potworem do walki”, którego trzeba wysyłać przeciwko kolejnym przeciwnikom. Henry bardzo mocno przeżywa sytuacje, w których jego partner musi walczyć.
Gargomon natomiast jest Digimonem stworzonym wręcz do walki.
Powstaje więc interesująca sprzeczność: **partner ma w sobie ogromną siłę, ale jego człowiek nie zawsze chce jej używać**.
To sprawia, że Gargomon w „Tamers” jest czymś więcej niż kolejnym etapem ewolucji.
## Ewolucja
Najbardziej znana linia ewolucyjna wygląda następująco:
**Terriermon → Gargomon → Rapidmon → MegaGargomon**
I jest to jedna z bardziej logicznych pod względem wizualnym linii Digimonów.
Terriermon jest niewielkim, uroczym stworzeniem.
Gargomon staje się większym, umięśnionym wojownikiem.
Rapidmon przenosi koncepcję jeszcze dalej, dodając znacznie bardziej zaawansowane uzbrojenie i szybkość.
Natomiast **MegaGargomon** staje się już niemal chodzącą platformą bojową.
To interesujące, ponieważ linia ta nie polega na całkowitym porzuceniu podstawowego motywu. Przez cały czas pozostaje obecny króliczy charakter projektu, ale z każdym poziomem Digimon otrzymuje coraz większe możliwości bojowe.
Właśnie dlatego MegaGargomon nie wydaje się przypadkowym „większym Gargomonem”. Jest logicznym rozwinięciem pomysłu, który rozpoczął się od małego Terriermona.
## Czym Gargomon różni się od innych Digimonów?
Gargomon jest dobrym przykładem tego, jak bardzo Digimony potrafią bawić się stereotypami.
Mamy bowiem królika.
Ale nie jest to zwyczajny królik.
To królik z karabinami.
I nie chodzi nawet wyłącznie o żartobliwy wygląd. Digimon jako seria od początku lubiła łączyć elementy, które normalnie nie występowałyby razem: zwierzęta, mitologię, robotykę, horrory, religię, fantastykę i technologię.
Gargomon doskonale reprezentuje tę filozofię.
Jego projekt mógłby właściwie zostać podsumowany jako:
**„Co by było, gdyby sympatyczny królik został żołnierzem?”**
A odpowiedź brzmi:
**Gargomon.**
## Ciekawostka dotycząca jego nazwy
Nazwa „Gargomon” jest związana z nazwą jego wcześniejszej i późniejszych form, przede wszystkim z Terriermonem i Gargomonem. W przypadku Digimonów nazwy często nie są przypadkowe i mogą nawiązywać do zwierząt, mitologii, technologii albo charakterystycznych cech projektu.
Gargomon jest przy tym jednym z tych Digimonów, których nazwa bardzo dobrze pasuje do jego charakteru — brzmi bardziej jak nazwa potężnego wojownika niż małego zwierzątka.
I chyba właśnie o to chodziło.
## Gargomon jako symbol
Jeżeli spojrzeć na Gargomona trochę szerzej, można zauważyć, że jego projekt pokazuje jedną z podstawowych idei Digimonów: **nie oceniaj istoty wyłącznie po wyglądzie**.
Terriermon wygląda jak maskotka.
Gargomon wygląda jak maskotka, która poszła do wojska.
MegaGargomon wygląda natomiast jak maskotka, która po drodze zdobyła własny arsenał wojskowy.
Ale poza żartem kryje się jeszcze jedna rzecz. Gargomon jest ciekawy właśnie dlatego, że jego siła nie musi oznaczać brutalności. W „Digimon Tamers” relacja między Henrym a jego Digimonem pokazuje, że posiadanie ogromnej mocy nie oznacza automatycznie, że trzeba jej używać.
To dość dojrzały motyw jak na serię skierowaną przede wszystkim do młodszych odbiorców.
Gargomon może być uzbrojony po zęby, ale jego historia przypomina, że **najważniejsza nie jest sama siła, tylko decyzja, kiedy jej użyć**.
## Podsumowanie
Gargomon to jeden z tych Digimonów, których trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Wielki, antropomorficzny królik z ogromnymi rękawicami wyposażonymi w broń palną brzmi jak pomysł, który powinien być kompletnie absurdalny.
A jednak działa.
Jego projekt jest charakterystyczny, jego styl walki bardzo wyrazisty, a linia ewolucyjna z Terriermona przez Gargomona i Rapidmona aż do MegaGargomona tworzy jedną z bardziej rozpoznawalnych rodzin Digimonów.
Najciekawszy jest jednak kontrast pomiędzy wyglądem a znaczeniem tej postaci. Gargomon może wyglądać jak wojenny żart w postaci gigantycznego królika z karabinami, ale w „Digimon Tamers” staje się częścią historii o odpowiedzialności za własną siłę, przemocy i więzi między człowiekiem a Digimonem.
I chyba właśnie dlatego zapada w pamięć.
**Terriermon jest słodki. Gargomon jest groźny. MegaGargomon jest przesadą.**
A wszystko zaczęło się od małego króliczka, który po prostu powiedział:
**„Moment… dajcie mi tylko większe rękawice.”**
Gdybym była zdrowa fizycznie i psychicznie to rano bym wstawala z łóżka,miala dużo energii,mogla bym wiecej czasu spędzać z corka na robieniu razem ciekawych rzeczy,na wspolnych wyjazdach. Wiem ona już jest nastolatka i też już ma swój świat,ale nadal mi zależy na wspolnym czasie z nią. Dodatkowo bym mogla rozwijać swój biznes malowania i sprzedawania obrazów,ktory planuje założyć. Mogla bym zajac się ogrodem. Mieć po prostu energię by codziennie wychodzić z domu bez strachu przed atakami paniki,tłumem ludzi itd.
Czuje,że straciłam po prostu dużo radości z życia. Kiedyś lubialam jeździć w ciekawe miejsca,byłam aktywna,zadbana,a teraz nic tylko leżę prawie całymi dniami w łóżku i wyjdę z domu,gdy już naprawdę muszę
Są dni kiedy mam wiecej energii i wtedy staram się coś robić,ale często też ataki paniki mnie powtrzymują. Muszę też robić sobie przerwy na odpoczynek po większym wysiłku
Są dni kiedy mam wiecej energii i wtedy staram się coś robić,ale często też ataki paniki mnie powtrzymują. Muszę też robić sobie przerwy na odpoczynek po większym wysiłku
Wiesz ja kiedyś i czaset mam lęki wtedy trwa jakiś czas i jak wstawałem to dostawałem tych lęków dopiero wieczorne leki pomagały i powiem ci że jak by trwały dłużej to bym skońćczył z sobą naszczęście dopasowali mi leki i jest ok
Miklosza, kiedy masz teraz kolejną wizytę u swego lekarza? Pamiętam, że byłeś zadowolony po wizycie u niego, przede wszystkim z rozmowy z nim.
To bardzo dobrze, że masz dopasowane leki, że działają tak jak trzeba, a Ty dzięki nim normalnie funkcjonujesz. Trzymaj się i nie daj się, głowa do góry ![]()
Julia life in UK napisał/a:Są dni kiedy mam wiecej energii i wtedy staram się coś robić,ale często też ataki paniki mnie powtrzymują. Muszę też robić sobie przerwy na odpoczynek po większym wysiłku
Wiesz ja kiedyś i czaset mam lęki wtedy trwa jakiś czas i jak wstawałem to dostawałem tych lęków dopiero wieczorne leki pomagały i powiem ci że jak by trwały dłużej to bym skońćczył z sobą naszczęście dopasowali mi leki i jest ok
Ja na szczęście nie mam myśli samobojczych.... ale ataki paniki ich objawy potrafią być straszne ![]()
Dzisiaj zaczęłam wstepna psychoterapie.
Dostałam od psychoterapeuty zadanie na dzisiaj. Mam wykonać kilka prostych codziennych czynności miedzy lezeniem w lozku. Te zwykle,codzienne czynnosci wydają mnie się nudne. Wolała bym od razu zacząć realizować swoje marzenia i cele. Natomiast jest to wliczone w psychoterapie,więc będę robić wszystko po kolei jak mi mówi psychoterapeuta
Miklosza, kiedy masz teraz kolejną wizytę u swego lekarza? Pamiętam, że byłeś zadowolony po wizycie u niego, przede wszystkim z rozmowy z nim.
To bardzo dobrze, że masz dopasowane leki, że działają tak jak trzeba, a Ty dzięki nim normalnie funkcjonujesz. Trzymaj się i nie daj się, głowa do góry
Wtym miesiącu mam psychiatrę
I dziękuje ci za wsparcie ![]()
Dzisiaj zaczęłam wstepna psychoterapie.
Dostałam od psychoterapeuty zadanie na dzisiaj. Mam wykonać kilka prostych codziennych czynności miedzy lezeniem w lozku. Te zwykle,codzienne czynnosci wydają mnie się nudne. Wolała bym od razu zacząć realizować swoje marzenia i cele. Natomiast jest to wliczone w psychoterapie,więc będę robić wszystko po kolei jak mi mówi psychoterapeuta
Mam nadzieje ż bedziesz się dobrze czuć ![]()
Alessandro napisał/a:Miklosza, kiedy masz teraz kolejną wizytę u swego lekarza? Pamiętam, że byłeś zadowolony po wizycie u niego, przede wszystkim z rozmowy z nim.
To bardzo dobrze, że masz dopasowane leki, że działają tak jak trzeba, a Ty dzięki nim normalnie funkcjonujesz. Trzymaj się i nie daj się, głowa do góryWtym miesiącu mam psychiatrę
I dziękuje ci za wsparcie
To znów z nim porozmawiaj. Masz trochę czasu, więc pomyśl, o czym chciałbyś z nim porozmawiać. Może są jakieś tematy, które chciałbyś poruszyć, a żeby nie zapomnieć, to najlepiej zapisz na kartce. Wiesz, pamięć ludzka jest ułomna, a kiedy trzeba, to akurat coś ważnego wyleci z głowy.
Miklosza napisał/a:Alessandro napisał/a:Miklosza, kiedy masz teraz kolejną wizytę u swego lekarza? Pamiętam, że byłeś zadowolony po wizycie u niego, przede wszystkim z rozmowy z nim.
To bardzo dobrze, że masz dopasowane leki, że działają tak jak trzeba, a Ty dzięki nim normalnie funkcjonujesz. Trzymaj się i nie daj się, głowa do góryWtym miesiącu mam psychiatrę
I dziękuje ci za wsparcieTo znów z nim porozmawiaj. Masz trochę czasu, więc pomyśl, o czym chciałbyś z nim porozmawiać. Może są jakieś tematy, które chciałbyś poruszyć, a żeby nie zapomnieć, to najlepiej zapisz na kartce. Wiesz, pamięć ludzka jest ułomna, a kiedy trzeba, to akurat coś ważnego wyleci z głowy.
Tak zrobię dzięki za rade ![]()
20 2026-09-04 19:19:18 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-09-04 19:21:31)
Julia life in UK napisał/a:Dzisiaj zaczęłam wstepna psychoterapie.
Mam nadzieje ż bedziesz się dobrze czuć
Tak ja już ogólnie i tak potrafię zrobić proste czynności w domu. Całkiem do łóżka nie jestem uwiazana w depresji i zmęczeniu tylko właśnie wolę robić po kolei jak ma w programie psychoterapeuta...a do tego etapu tez mnie bylo trudno dojść,bo wcześniej nawet mnie bylo trudno wstac z lozka,ale gdy zachorowalam na raka i musiałam przerwać psychoterapie to właśnie zaczynalam od kompletnego dna. Najpierw zeby wyjsc z lozka po prostu,potem zmienic ubranie,uczesac sie,wyjsc na ogród,porozmawiać z corka itd no takie 5 minutowe czynności... potem to utrwalilam i teraz juz jestem na etapie,ze mimo zmeczenia i depresji i atakow paniki to potrafię wstac z łóżka i zrobic te proste;codzienne czynnosci. Oczywiscie miedzy każda czynnoscia musze jeszcze odpoczywac w lozku,ale widze juz postępy powolnymi krokami... czasem nawet wyjde na dwor jak mam lepszy dzien i wiecej energii,albo cos porobie np ten remont zaczelam ostatnio;ale to sa wyjatki potem znow jest zjazd energii i depresja wogole ciezko jest,ale daje rade
Julka, jakiej depresji? O czym Ty piszesz?
Masz taką diagnozę, czy może to jak z tym nawrotem raka, który okazał się guzem po uderzeniu?
Przestań brać telefon do łóżka.
Leżenie cały dzień w łóżku siedząc na telefonie nie oznacza depresji.
Za Jeffersonem:
1. Kliniczna depresja (gdy życie jest w porządku)
O depresji klinicznej mówimy wtedy, gdy obiektywnie Twoje życie funkcjonuje prawidłowo, ale nadal czujesz się fatalnie.
Masz dobrą pracę, kochającą rodzinę, przyjaciół i stabilną sytuację, a mimo to codziennie rano budzisz się z poczuciem ogromnego cierpienia i beznadziei.
Rozwiązanie: W takim przypadku Peterson sugeruje, że problem ma podłoże biologiczne lub chemiczne. Wtedy bardzo skuteczne i uzasadnione mogą okazać się antydepresanty, które pomagają zrównoważyć chemię mózgu.
„Kiepskie życie” (gdy cierpienie wynika z sytuacji)Często ludzie myślą, że mają depresję, podczas gdy ich zły stan psychiczny jest całkowicie logiczną i naturalną reakcją na chaos życiowy.
Cechy: Nie masz pracy, nie masz partnera ani przyjaciół, nikt na Ciebie nie czeka, a Twoje codzienne nawyki są destrukcyjne.
Rozwiązanie: W tej sytuacji leki farmakologiczne nie rozwiążą problemu, ponieważ nie zmienią Twojej rzeczywistości. Peterson twierdzi, że ratunkiem jest uporządkowanie życia krok po kroku (np. znalezienie choćby prostej pracy, naprawienie relacji, zadbanie o rutynę dnia).
Jordan Peterson -
Are you depressed or do you just have a horrible life?
Cykl wykładów.
SHINI- to jest też do Ciebie
Julka, jakiej depresji? O czym Ty piszesz?
Masz taką diagnozę, czy może to jak z tym nawrotem raka, który okazał się guzem po uderzeniu?
Przestań brać telefon do łóżka.
Leżenie cały dzień w łóżku siedząc na telefonie nie oznacza depresji.Za Jeffersonem:
1. Kliniczna depresja (gdy życie jest w porządku)
O depresji klinicznej mówimy wtedy, gdy obiektywnie Twoje życie funkcjonuje prawidłowo, ale nadal czujesz się fatalnie.
Masz dobrą pracę, kochającą rodzinę, przyjaciół i stabilną sytuację, a mimo to codziennie rano budzisz się z poczuciem ogromnego cierpienia i beznadziei.Rozwiązanie: W takim przypadku Peterson sugeruje, że problem ma podłoże biologiczne lub chemiczne. Wtedy bardzo skuteczne i uzasadnione mogą okazać się antydepresanty, które pomagają zrównoważyć chemię mózgu.
„Kiepskie życie” (gdy cierpienie wynika z sytuacji)Często ludzie myślą, że mają depresję, podczas gdy ich zły stan psychiczny jest całkowicie logiczną i naturalną reakcją na chaos życiowy.
Cechy: Nie masz pracy, nie masz partnera ani przyjaciół, nikt na Ciebie nie czeka, a Twoje codzienne nawyki są destrukcyjne.
Rozwiązanie: W tej sytuacji leki farmakologiczne nie rozwiążą problemu, ponieważ nie zmienią Twojej rzeczywistości. Peterson twierdzi, że ratunkiem jest uporządkowanie życia krok po kroku (np. znalezienie choćby prostej pracy, naprawienie relacji, zadbanie o rutynę dnia).
Jordan Peterson -
Are you depressed or do you just have a horrible life?Cykl wykładów.
SHINI- to jest też do Ciebie
Tak mam depresje niestety mam problemy psychiczne(czyli depresja,ataki paniki ,stwierdzona już wcześniej przez psychiatrę agarofobie) połączone razem z problemami zdrowotnymi m in chroniczne zmęczenie,niedobory witamin itd
Czuje się jak 90 letnią bapka po obozie wojskowym albo jeszcze gorzej. To jest cud,że ja zyje
Ja właściwie to większość dni wegetuje. Kiedyś byłam dużo aktywna,wychodziłam z domu bez lęku mogłam być w mieście pełnym ludzi,spotykałam się że znajomymi,a teraz.... teraz to jest szaleństwo jak ja z domu na 15 minut spaceru wyjdę... cudem mogę nazwać fakt,że ten remont salonu zaczęłam robić,bo pokój to był tak usyfiony i zagracony,że klękajcie narody
23 2026-09-04 21:07:14 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-09-04 21:11:43)
Niestety od dość dawna łóżko to jest mój świat
. Rano jestem zmęczona i nawet nie chce mnie sie wstawać. Wstaje,gdy musze,ale co to za wstawanie pod przymusem-zero radości z życia,chodzę jak zombie bez energii,robię wszystko byle jak na odpierdziel,żeby było wykonane i zaliczone. Ostatnio osiągnęłam taki stan,że nie czesałam włosów przez 3 dni i mam teraz takie kołtuny,że ptaki by mogly sobie gniazdo zrobić i jajka znosić na mojej głowie. Nawet mnie sie nie chce sprzątać za bardzo i znowu się powoli zaczyna robić syf w domu. Córka mi pomaga ile może,ale przecież nie mogę od niej wymagać wszystkiego tym bardziej,że znowu ma szkole. I jak to nie ma być depresja? Jak mnie teraz już nawet gowno obchodzi jak ja wyglądam. Przecież ja kiedyś to przed lustrem się pół godziny stroiłam przed wyjściem. A teraz to nawet w poplamionej bluzce idę do sklepu i wyglądam jak ostatni menel i najgorsze jest to,że ja się nawet tym nie przejmuje. Ostatnio to o siebie zadbalam jak mi kolezanka wlosy pofarbowała jedynie. Jedynie co to udaje mnie sie utrzymać wagę,ale wygląd to jakbym spojrzała do lustra w nocy to bym się sama siebie wystraszyła... no juz jestem na dnie dna niestety dużo mnie stresu kosztowało moja choroba nowotworowa plus jeszcze coś innego... ale to juz nie będę tu na forum o tym pisać napewno.... I wogole przestałam dbać o swoje ciało bo mnie sie wydaje bezwartościowe już, to po co mam dbać o wygląd i tak już jestem stara i nie znajdę sobie fajnego chłopaka,bo oni wola studentki młode to po co mi dbać o siebie jakoś mnie sie nie chce. Jedyne co to jeszcze dbam o higiene.... zresztą po co ja się produkuje tylko jeden Pan Bóg mnie rozumie w tej sytuacji
24 2026-09-05 02:44:14 Ostatnio edytowany przez RozrabiakaWmalinowymGaju (2026-09-05 02:44:40)
I jak to nie ma być depresja?
Normalnie. Można się tak zapuścić. Da się
Odstaw ten telefon, ucz się to robić.
Depresję może stwierdzić lekarz i co za tym idzie, wdrożyć leczenie.
Posłuchaj Petersona, dobrze gada. A te Twoje skoki nastrojów przypominają pewną chorobę, idź do lekarza.
**Ogremon** to Digimon poziomu **Champion**, należący do typu **Ogre**. Jest jednym z najbardziej charakterystycznych humanoidalnych Digimonów pierwszej generacji i zarazem jednym z tych, których charakter został bardzo mocno zdefiniowany przez inspirację japońskimi oni — demonami i ogrami z folkloru Japonii.
Na pierwszy rzut oka Ogremon wygląda jak klasyczny potwór z fantasy: zielona skóra, potężna sylwetka, wystające kły, dzikie włosy, rogi i ogromna drewniana maczuga. Jego wygląd sugeruje prostą, brutalną bestię, która rozwiązuje wszystkie problemy siłą.
I rzeczywiście — Ogremon zdecydowanie nie jest pacyfistą.
Ale w świecie Digimonów jego postać jest znacznie ciekawsza niż zwykłe „złe monstrum”.
Ogremon jest przede wszystkim **wojownikiem**. Lubi walkę, szanuje silnych przeciwników i jest niezwykle ambitny. W wielu przedstawieniach jego największym problemem nie jest nawet sama złość, lecz obsesja na punkcie własnej siły i rywalizacji.
## Wygląd
Ogremon jest dużym, umięśnionym humanoidem przypominającym klasycznego ogra. Jego ciało pokrywa zielona skóra, a głowę zdobią charakterystyczne rogi. Ma długie, sterczące włosy, ostre kły i twarz, która właściwie od razu mówi:
**„Nie jestem tutaj, żeby rozmawiać.”**
Jego najbardziej rozpoznawalnym wyposażeniem jest ogromna **maczuga**.
To bardzo ważny element jego projektu, ponieważ Ogremon nie wygląda jak wojownik korzystający z finezyjnej broni. Nie ma miecza, łuku ani eleganckiej włóczni. Ma wielką pałę i zamierza zrobić z niej użytek.
Właśnie dzięki temu jego projekt jest tak prosty i skuteczny. Nie trzeba nawet wiedzieć, co potrafi — wystarczy na niego spojrzeć, żeby zrozumieć, że walka wręcz jest jego żywiołem.
Jednocześnie jego ciało jest zdecydowanie bardziej ludzkie niż u wielu innych Digimonów. Ma proporcje humanoidalne, muskularną sylwetkę i zachowuje się jak wojownik, a nie jak dzikie zwierzę.
Można powiedzieć, że Ogremon to cyfrowy odpowiednik wojownika fantasy, któremu ktoś zabrał miecz i powiedział:
**„Masz maczugę. I tak będzie bardziej bolało.”**
## Inspiracja japońskim oni
Ogremon jest bardzo wyraźnie inspirowany **oni**, czyli demonami i ogrami występującymi w japońskim folklorze.
Oni tradycyjnie przedstawiane są jako potężne, często brutalne istoty o ludzkiej sylwetce, rogach i kłach. Charakterystycznym elementem ich wyposażenia jest właśnie maczuga lub żelazna pałka.
Dlatego Ogremon nie jest po prostu przypadkowym zielonym potworem.
Jego wygląd nawiązuje do całej tradycji przedstawiania demonów w kulturze japońskiej.
Co ciekawe, Digimony bardzo często wykorzystują takie inspiracje, ale następnie przekształcają je w coś własnego. Ogremon zachowuje najważniejsze cechy oni, ale jednocześnie staje się częścią futurystycznego świata cyfrowych potworów.
## Charakter
Ogremon jest wojownikiem z bardzo silnym ego.
Nie wystarcza mu samo zwycięstwo. Chce być **silniejszy od innych**.
To sprawia, że łatwo popada w konflikt z innymi Digimonami. Nie jest typem postaci, która zobaczy potężnego przeciwnika i pomyśli: „Lepiej go unikać”.
Wręcz przeciwnie.
Silny przeciwnik może być dla Ogremona wręcz zachętą do walki.
To czyni go interesującym, ponieważ jego motywacje nie zawsze są takie same jak motywacje typowego złoczyńcy. Zły Digimon może chcieć podbić świat, zniszczyć wszystko albo zdobyć władzę.
Ogremon często chce po prostu **udowodnić, że jest najlepszy**.
Jego problem polega na tym, że takie podejście łatwo prowadzi do obsesji.
## Ogremon w „Digimon Adventure”
Najbardziej znaną wersję Ogremona poznajemy w pierwszym anime — **Digimon Adventure**.
Jest tam związany przede wszystkim z **Leomonem**, z którym pozostaje w konflikcie.
I jest to jedna z ciekawszych rywalizacji w całej serii.
Leomon reprezentuje właściwie przeciwieństwo Ogremona. Jest szlachetnym wojownikiem, który walczy w obronie innych i często kieruje się poczuciem obowiązku.
Ogremon również jest wojownikiem, ale jego motywacja jest bardziej osobista.
Chce pokonać Leomona.
To nie jest zwykła walka dobra ze złem. Ich konflikt ma w sobie coś z klasycznej rywalizacji dwóch wojowników o zupełnie różnych wartościach.
Ogremon nie może pogodzić się z tym, że istnieje ktoś, kogo nie potrafi pokonać.
A tym kimś jest właśnie Leomon.
## Rywalizacja z Leomonem
Relacja Ogremona i Leomona jest szczególnie interesująca dlatego, że obaj są silnymi, humanoidalnymi wojownikami.
Nie mamy tutaj sytuacji, w której jeden jest potężnym bogiem, a drugi przypadkowym przeciwnikiem.
Ogremon widzi w Leomonie **rywala**.
I właśnie dlatego jego stosunek do niego jest bardziej skomplikowany niż zwykła nienawiść.
Ogremon chce go pokonać, ale jednocześnie jego zainteresowanie Leomonem wynika właśnie z tego, że uważa go za godnego przeciwnika.
To bardzo przypomina klasyczny motyw wojownika, który potrzebuje swojego rywala, aby mieć z kim porównywać własną siłę.
Bez Leomona Ogremon właściwie traciłby część swojej motywacji.
## „Zły” Ogremon
W „Digimon Adventure” Ogremon przez znaczną część historii stoi po stronie przeciwników Digidestined.
To jednak nie oznacza, że jest typowym bezmyślnym sługą.
Jest ambitny i ma własną wolę.
W pewnym momencie wydarzenia sprawiają, że jego sytuacja zaczyna się zmieniać. Szczególnie ważne jest jego spotkanie z grupą dzieci oraz Leomonem.
Ogremon stopniowo otrzymuje okazję, aby zobaczyć świat z innej perspektywy.
I właśnie wtedy zaczyna być widoczne, że nie jest potworem pozbawionym jakichkolwiek zasad.
Może być agresywny.
Może być arogancki.
Może być brutalny.
Ale jednocześnie potrafi uznać siłę innych i zmienić swoje zachowanie.
To sprawia, że Ogremon jest jedną z tych postaci, które w „Digimon Adventure” przechodzą ciekawą drogę od przeciwnika do kogoś znacznie bardziej złożonego.
## Techniki
Najbardziej charakterystyczną bronią Ogremona jest jego ogromna maczuga. W zależności od wersji i medium jego ataki mogą być przedstawiane nieco inaczej, ale wspólnym elementem pozostaje **ogromna siła fizyczna**.
Jego styl walki jest bezpośredni.
Nie jest to Digimon, który będzie latał nad przeciwnikiem i atakował z dystansu. Ogremon chce podejść blisko, zamachnąć się maczugą i zakończyć sprawę jednym potężnym uderzeniem.
Jego najbardziej znaną techniką jest **Bone Club** — atak wykorzystujący maczugę do zadania potężnego ciosu.
Nazwa dobrze pasuje do całego charakteru postaci.
Nie ma tutaj żadnej subtelności.
Nie ma „Mistycznej Fali Przeznaczenia”.
Jest maczuga.
I bardzo duża siła.
## Ogremon a Leomon – dwa różne oblicza wojownika
Najciekawiej Ogremona można zrozumieć właśnie przez porównanie go z Leomonem.
Obaj są wojownikami.
Obaj są humanoidalni.
Obaj są fizycznie silni.
Obaj mają charakterystyczne bronie.
Ale różni ich podejście do własnej siły.
**Leomon walczy, ponieważ uważa, że powinien walczyć.**
**Ogremon walczy, ponieważ chce udowodnić, że jest silny.**
To niewielka różnica na papierze, ale ogromna różnica charakterologiczna.
Leomonowi siła służy do ochrony innych.
Ogremonowi siła początkowo służy przede wszystkim do budowania własnego poczucia wartości.
Można więc powiedzieć, że Ogremon reprezentuje bardziej egoistyczne podejście do wojownika.
I właśnie dlatego jego rozwój jako postaci jest interesujący.
## Ewolucje
Ogremon nie jest tak jednoznacznie przypisany do jednej linii ewolucyjnej jak niektóre Digimony partnerskie z anime.
W zależności od gry, anime czy materiału źródłowego jego możliwe wcześniejsze i późniejsze formy mogą się różnić.
Jedną z najbardziej znanych linii związanych z jego rodziną jest jednak rozwinięcie prowadzące w kierunku **Digitamamon**, a w niektórych mediach Ogremon pojawia się również w różnych alternatywnych ścieżkach ewolucyjnych.
To ważne, ponieważ Digimony nie funkcjonują dokładnie tak jak Pokémony. Nie zawsze istnieje jedna „prawidłowa” ewolucja.
Ten sam Digimon może w różnych grach przejść w zupełnie inną formę.
Ogremon jest więc bardziej archetypem wojownika niż elementem jednej, sztywnej linii.
## Ogremon poza anime
Ogremon pojawia się w bardzo wielu grach i innych produkcjach związanych z Digimonami.
Jego charakterystyczny wygląd sprawił, że stał się jednym z rozpoznawalnych Digimonów pierwszych generacji. Jest szczególnie naturalnym wyborem dla gier, w których gracz może rekrutować lub trenować dużą liczbę Digimonów.
W grach Ogremon często pełni rolę silnego wojownika walczącego przede wszystkim fizycznie.
Jego prostota jest tutaj zaletą.
Nie trzeba wymyślać skomplikowanego systemu walki dla postaci, która ma ogromną maczugę.
Ogremon po prostu podchodzi do przeciwnika.
I uderza.
## Czy Ogremon naprawdę jest złym Digimonem?
To chyba najciekawsze pytanie.
Jeżeli patrzeć wyłącznie na jego wygląd, odpowiedź wydaje się oczywista.
Zielony ogr.
Rogi.
Kły.
Maczuga.
Agresywna mina.
To musi być złoczyńca.
Ale Digimony bardzo często pokazują, że taki sposób myślenia może być błędny.
Ogremon jest przede wszystkim **antybohaterem i rywalem**, a jego moralność zależy od konkretnej wersji historii.
Nie jest uosobieniem czystego zła.
Jego największą wadą jest raczej **pycha i obsesja na punkcie siły**.
To zresztą czyni go bardziej realistycznym charakterem. Znacznie łatwiej uwierzyć w wojownika, który jest arogancki, zawzięty i chce pokonać rywala, niż w postać, która budzi się rano wyłącznie z myślą o tym, jak zniszczyć świat.
Ogremon ma swoje ego.
Ale ma również możliwość zmiany.
## Symbolika Ogremona
Ogremon reprezentuje bardzo klasyczny archetyp **wojownika kierującego się dumą**.
Jego problem nie polega na tym, że jest słaby.
Wręcz przeciwnie.
Jest wystarczająco silny, żeby długo uważać, że siła rozwiązuje wszystkie problemy.
Dopiero konfrontacja z rzeczywistością może nauczyć go, że istnieją rzeczy ważniejsze niż zwycięstwo.
W tym sensie Ogremon jest ciekawym przeciwieństwem wielu bohaterów Digimonów.
Bohaterowie często stają się silniejsi dlatego, że współpracują.
Ogremon początkowo próbuje być silny **sam**.
I właśnie dlatego jego historia może być odczytywana jako opowieść o tym, że sama siła nie wystarcza.
Można być potężnym wojownikiem i nadal przegrać, jeśli nie rozumie się, po co właściwie się walczy.
## Podsumowanie
Ogremon jest jednym z najbardziej klasycznych Digimonów pierwszej generacji.
Ma wszystko, czego można oczekiwać od cyfrowego ogra: rogi, kły, zieloną skórę, muskularną sylwetkę i ogromną maczugę.
Ale pod tą prostą konstrukcją kryje się całkiem ciekawa postać.
To wojownik, który początkowo jest napędzany przede wszystkim dumą i pragnieniem pokonania swojego największego rywala — Leomona. Jego historia pokazuje jednak, że między „złym potworem” a „dobrym bohaterem” istnieje całkiem sporo miejsca.
Ogremon może być brutalny, arogancki i agresywny, ale nie jest pozbawiony honoru ani zdolności do zmiany.
I chyba właśnie to jest w nim najciekawsze.
Bo gdyby był po prostu kolejnym złym ogrem z maczugą, prawdopodobnie szybko zostałby zapomniany.
Tymczasem Ogremon pozostaje rozpoznawalny do dziś.
**Nie dlatego, że jest największym i najsilniejszym Digimonem.**
Tylko dlatego, że jest wojownikiem, który musi nauczyć się, że **bycie silnym nie zawsze oznacza wygrywanie**.
Kolejny dzień,który zapewne w większości przeleże w łóżku ![]()
Na chwilę wstałam,ale teraz znowu leżę w łóżku. Weekend jest wolne to nie chce mnie sie wcześnie wstawać
Wygrzebałam się z łóżka i idę do cieplej kąpieli. Potem znając życie znów będę siedzieć lub leżeć w łóżku. Przynajmniej jeszcze o higienę ciała potrafię zadbać jakimś tam cudem
Znów leżę w łóżku po kąpieli. Nie chce mnie się wstawać z łóżka. Nie obchodzi mnie nic
Myotismon to Digimon poziomu Champion, należący do typu Undead. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych przedstawicieli nieumarłych Digimonów i zarazem jedną z postaci, które najmocniej kojarzą się z pierwszym anime Digimon Adventure.
Jego projekt jest dość prosty, ale niezwykle skuteczny. Myotismon wygląda jak połączenie klasycznego wampira, arystokraty i potężnego demona. Ma bladą twarz, czerwone oczy, długie włosy, ostre kły oraz charakterystyczny płaszcz przypominający pelerynę. Całość sprawia wrażenie postaci, która zdecydowanie nie zamierza prowadzić z nikim negocjacji.
Ale Myotismon nie jest zwykłym potworem.
To przede wszystkim władca i manipulator.
Nie chce jedynie pokonać swoich przeciwników. Chce ich podporządkować.
I właśnie dlatego w „Digimon Adventure” jest tak pamiętnym przeciwnikiem.
Wygląd
Myotismon ma humanoidalną sylwetkę i bardzo wyraźnie nawiązuje do klasycznego europejskiego wampira.
Jego skóra jest blada, oczy mają intensywny czerwony kolor, a długie włosy i charakterystyczny płaszcz nadają mu wygląd arystokratycznego drapieżnika.
Na jego piersi znajduje się charakterystyczny symbol, a cały strój utrzymany jest w stylistyce eleganckiego, gotyckiego wampira.
To ważne, ponieważ Myotismon nie wygląda jak dzikie zwierzę.
Nie jest pokrytym łuskami potworem.
Nie jest też ogromnym mutantem.
Wygląda jak ktoś, kto świadomie chce sprawiać wrażenie wyższej istoty.
I idealnie pasuje to do jego charakteru.
Myotismon uważa się za kogoś lepszego od innych Digimonów. Nie chce być jednym z wielu. Chce stać na szczycie.
## Inspiracja wampirem
Inspiracja jest tutaj oczywista.
Myotismon czerpie z całego klasycznego wyobrażenia wampira: eleganckiego, inteligentnego, nieumarłego arystokraty, który żywi się energią innych i podporządkowuje sobie otoczenie.
Ale Digimon wykorzystuje ten motyw na swój sposób.
Myotismon nie jest po prostu cyfrowym hrabią Draculą.
Jest Digimonem, a jego zdolności są związane z naturą cyfrowego świata.
Dzięki temu klasyczny motyw horroru zostaje połączony z fantastyką charakterystyczną dla serii.
Co ciekawe, Myotismon jest jednym z tych Digimonów, przy których naprawdę można odnieść wrażenie, że jego projekt został stworzony z myślą o byciu **głównym złoczyńcą**.
Nie trzeba mu dodawać dodatkowego wyjaśnienia.
Patrzysz na niego i od razu wiesz:
**„Ten gość będzie miał jakiś bardzo zły plan.”**
## Charakter
Myotismon jest przede wszystkim **arogancki, bezwzględny i niezwykle ambitny**.
Nie interesuje go spokojne życie.
Chce władzy.
Chce kontroli.
Chce, żeby inni się go bali.
W przeciwieństwie do typowego brutala Myotismon nie polega wyłącznie na sile fizycznej. Jest inteligentny i potrafi wykorzystywać innych do realizacji własnych celów.
To właśnie czyni go bardziej niebezpiecznym.
Jeżeli spotkasz Digimona, który chce cię pokonać w walce, wiesz, czego się spodziewać.
Jeżeli spotkasz Myotismona, możesz nawet nie wiedzieć, że już zacząłeś grać według jego zasad.
## Myotismon w Digimon Adventure
W pierwszej serii anime Myotismon jest jednym z najważniejszych antagonistów.
Jego historia rozpoczyna się w **Cyfrowym Świecie**, ale jego ambicje sięgają znacznie dalej.
Myotismon dowiaduje się o istnieniu świata ludzi i postanawia się do niego przedostać.
Jego celem jest odnalezienie ósmego Digidestined oraz jego Digimona.
To prowadzi do jednego z najważniejszych fragmentów pierwszej serii.
Myotismon wraz ze swoimi podwładnymi trafia do **Tokio**.
I tutaj pojawia się bardzo ciekawy motyw.
Wcześniej dzieci były zagubione w dziwnym Cyfrowym Świecie.
Teraz zagrożenie zaczyna przenikać do **ich własnego domu**.
To zmienia atmosferę całej historii.
## Poszukiwanie ósmego Digidestined
Myotismon prowadzi polowanie na ósme dziecko, ponieważ wie, że musi odnaleźć jego Digimona.
Tym dzieckiem okazuje się **Hikari Yagami**, siostra Taichiego.
Jej partnerem jest **Gatomon**.
I właśnie Gatomon ma niezwykle ważną historię.
Przez długi czas służyła Myotismonowi i jego armii, choć jej relacja z nim jest skomplikowana. Myotismon traktuje swoich podwładnych przede wszystkim jako narzędzia.
Gatomon z czasem zaczyna jednak rozumieć, że Hikari jest kimś zupełnie innym.
To prowadzi do jej przemiany i ostatecznego zerwania z Myotismonem.
## Myotismon jako władca
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech Myotismona jest to, że nie chce wszystkiego robić sam.
Ma podwładnych.
Wykorzystuje inne Digimony.
Buduje własną władzę.
To odróżnia go od wielu wcześniejszych przeciwników.
Myotismon przypomina bardziej **dyktatora** niż dzikiego potwora.
Ma własną hierarchię, armię i plan działania.
Jest kimś, kto nie tylko walczy — on organizuje innych do walki za siebie.
Dzięki temu jego obecność jest odczuwalna nawet wtedy, kiedy fizycznie nie znajduje się na ekranie.
## Ataki
Myotismon posiada wiele charakterystycznych technik związanych z jego wampiryczną naturą.
Jedną z najbardziej rozpoznawalnych jest **Grisly Wing**, podczas której wykorzystuje energię i moc związaną z jego skrzydłami oraz nietoperzami.
Jego ataki często mają charakter energetyczny i mroczny.
Nie walczy jak typowy wojownik wręcz.
Jego styl bardziej przypomina połączenie magii, kontroli i ataków dystansowych.
To dobrze pasuje do jego osobowości.
Myotismon nie musi podejść do przeciwnika i wymienić z nim ciosów.
Woli mieć przewagę.
## Najważniejszy moment – VenomMyotismon
I tutaj dochodzimy do jednej z najbardziej pamiętnych ewolucji w całym „Digimon Adventure”.
Kiedy zwykły Myotismon zostaje pokonany, historia wcale się nie kończy.
Wręcz przeciwnie.
Myotismon powraca jako **VenomMyotismon**, jego forma poziomu Mega.
I jest to jedna z tych ewolucji, przy których można powiedzieć:
**„Okej, teraz zrobiło się naprawdę źle.”**
VenomMyotismon jest gigantyczny.
W porównaniu ze smukłym, eleganckim Myotismonem wygląda niemal jak potwór z koszmaru.
Znika część arystokratycznej elegancji.
Pozostaje przede wszystkim ogromna, destrukcyjna siła.
To bardzo ciekawy zabieg projektowy.
Myotismon był inteligentnym, eleganckim i kontrolującym złoczyńcą.
Jego Mega forma staje się natomiast czymś znacznie bardziej chaotycznym.
Jakby cała skrywana wcześniej żądza przemocy nagle została uwolniona.
## Myotismon kontra WereGarurumon i MetalGreymon
Walka z Myotismonem jest jednym z ważnych punktów pierwszego sezonu.
Dzieci muszą zmierzyć się z przeciwnikiem, który jest znacznie bardziej doświadczony i potężny niż większość wcześniejszych wrogów.
To właśnie wtedy szczególnie mocno widać rozwój partnerów Digidestined.
**MetalGreymon** oraz **WereGarurumon** stają do walki z Myotismonem, a konflikt staje się czymś więcej niż kolejną potyczką.
To walka o bezpieczeństwo ludzi i Digimonów.
Ostatecznie Myotismon zostaje pokonany, ale jego wpływ na historię pozostaje ogromny.
## Dlaczego Myotismon jest tak dobrym złoczyńcą?
Myślę, że głównym powodem jest jego **charakterystyczny styl**.
Nie jest po prostu wielkim potworem, którego trzeba pokonać.
Ma osobowość.
Ma własną hierarchię.
Ma plan.
Ma podwładnych.
Ma obsesję na punkcie władzy.
I przede wszystkim ma bardzo wyraźną tożsamość.
Można go rozpoznać po kilku sekundach.
To bardzo ważne w przypadku złoczyńcy.
Nie trzeba nawet wypowiadać jego imienia.
Wystarczy zobaczyć bladą twarz, czerwone oczy i charakterystyczny płaszcz.
Wiesz, kto właśnie pojawił się na ekranie.
## Myotismon i jego późniejsze formy
Myotismon posiada jedną z najbardziej charakterystycznych rodzin ewolucyjnych w Digimonach.
Jego rozwój może prowadzić przez:
**Demidevimon → Devimon → Myotismon → VenomMyotismon**
W różnych mediach Digimonów ścieżki ewolucji mogą się oczywiście różnić, ale właśnie ta linia jest bardzo mocno kojarzona z jego archetypem.
Co ciekawe, każdy poziom zachowuje motyw mrocznego, demonicznego Digimona.
Demidevimon jest małym nietoperzopodobnym stworzeniem.
Devimon reprezentuje demonicznego humanoida.
Myotismon przechodzi w kierunku wampira.
VenomMyotismon staje się natomiast gigantycznym potworem.
Widać więc bardzo wyraźny rozwój motywu.
## Myotismon a Dracula
Porównanie do Draculi jest praktycznie nieuniknione.
Obaj są eleganckimi wampirami, kojarzą się z arystokracją, ciemnością i dominacją nad innymi.
Ale Myotismon ma w sobie coś bardziej „anime'owego”.
Dracula z klasycznych historii często jest postacią tragiczną, romantyczną albo gotycką.
Myotismon jest znacznie bardziej bezpośrednim złoczyńcą.
On naprawdę **lubi władzę**.
Nie chce tylko istnieć.
Chce rządzić.
I właśnie dlatego dobrze pasuje do świata Digimonów, gdzie kolejni antagoniści reprezentują różne rodzaje zagrożeń.
## Symbolika
Myotismon jest ciekawy również pod względem symboliki.
Reprezentuje **władzę opartą na strachu**.
Nie próbuje zdobywać innych poprzez przyjaźń.
Nie przekonuje ich do swoich racji.
Nie buduje wspólnoty.
Po prostu sprawia, że inni boją się mu przeciwstawić.
To bardzo klasyczny motyw złoczyńcy.
Ale w „Digimon Adventure” zostaje skontrastowany z filozofią Digidestined.
Dzieci stają się silniejsze właśnie dzięki więziom ze swoimi partnerami.
Myotismon buduje siłę poprzez podporządkowanie.
Dzieci budują siłę poprzez współpracę.
To dwa zupełnie przeciwne modele.
I dlatego ich konflikt działa tak dobrze.
## Czy Myotismon jest najpotężniejszym Digimonem?
Nie.
I to jest ważne.
W świecie Digimonów istnieją istoty znacznie potężniejsze od niego.
Myotismon jest jednak jednym z najbardziej **wpływowych i charakterystycznych** antagonistów.
Jego siła nie polega wyłącznie na statystykach.
Polega na tym, że potrafi stworzyć sytuację, w której przeciwnicy muszą reagować na jego działania.
To trochę jak różnica między świetnym wojownikiem a generałem.
Możesz być najsilniejszym wojownikiem na świecie, ale jeśli ktoś inny kontroluje całą sytuację, twoja siła może nie wystarczyć.
Myotismon bardzo dobrze rozumie tę zasadę.
## Podsumowanie
Myotismon jest jednym z tych Digimonów, którzy stali się niemal symbolem pierwszej generacji.
Jego wampiryczny wygląd, czerwone oczy, elegancki płaszcz i bezwzględny charakter sprawiają, że jest niezwykle łatwy do zapamiętania.
Ale jego największą zaletą nie jest wygląd.
Jest nią **rola, jaką pełni w historii**.
Myotismon jest złoczyńcą, który posiada własny plan, armię i ambicje. Nie chce tylko pokonać Digidestined. Chce zdobyć władzę i podporządkować sobie innych.
Jego historia prowadzi od zwykłego Myotismona do potężnego VenomMyotismona, a konflikt z Gatomon, Hikari i pozostałymi Digidestined należy do najważniejszych wydarzeń pierwszego anime.
I właśnie dlatego Myotismon pozostaje tak pamiętny.
**Devimon był demonem.**
**Myotismon został wampirem.**
**VenomMyotismon stał się potworem.**
Ale na każdym etapie pozostawała ta sama cecha:
**pragnienie dominacji nad innymi.**

Dom znowu zarasta brudem... prania czeka cala sterta. Nie mam energii,zeby się tym zajmować.
Powinnam według cwiczen psychoterapii wyjsc na spacer,ale mnie sie nie chce
Znow mialam zjazd energii i leze w lozku ![]()
Ludzie znowu mialam zjazd energii,ale coz na to poradze?. Odpoczywac musze i tyle
Znowu slucham Dzienniczka sw Faustyny juz dalsza czesc słucham piekny on jest o Milosierdziu Bożym
Znow mialam zjazd energii,ale idę juz do kuchni kolacje robic -tak dopiero teraz
**MarineAngemon** to Digimon poziomu **Mega**, należący do typu **Fairy**. Jest jednym z najlepszych przykładów tego, jak bardzo Digimony potrafią łamać nasze oczekiwania dotyczące tego, jak powinien wyglądać potężny stwór. Jeżeli ktoś powiedziałby nam, że ma przedstawić niezwykle silnego Digimona poziomu Mega, prawdopodobnie wyobrażalibyśmy sobie ogromnego smoka, wojownika w ciężkiej zbroi, maszynę wielkości budynku albo przynajmniej jakiegoś potężnego anioła. Tymczasem pojawia się MarineAngemon — malutkie, różowe, morskie stworzenie z uroczymi skrzydełkami, przypominające połączenie niewielkiej syreny, aniołka i fantastycznego mieszkańca oceanu. I właśnie ten kontrast jest w nim najciekawszy, ponieważ MarineAngemon pokazuje, że w świecie Digimonów rozmiar absolutnie nie musi odpowiadać sile.
## Wygląd
MarineAngemon ma bardzo niewielkie ciało o jasnym, różowawym kolorze. Jego sylwetka przypomina małe stworzenie morskie, a charakterystycznymi elementami są skrzydełka oraz ozdoby związane z morzem. Jego twarz jest niezwykle sympatyczna, a duże oczy i niewielkie rozmiary sprawiają, że wygląda bardziej jak maskotka niż potężny wojownik. Właśnie dlatego informacja, że jest Digimonem poziomu Mega, może być dla kogoś nieobeznanego z serią sporym zaskoczeniem. MarineAngemon zupełnie nie wygląda jak ktoś, kto mógłby stanąć naprzeciwko ogromnego smoka. Nie ma miecza, karabinu ani pancerza, a nawet jego uzębienie nie sprawia szczególnie groźnego wrażenia. Ma za to coś znacznie ciekawszego — bardzo nietypowe zdolności, które pozwalają mu nadrabiać niewielkie rozmiary czymś znacznie ważniejszym niż sama siła fizyczna.
## Maleńki Mega
W przypadku MarineAngemona szczególnie zabawne jest zestawienie jego wyglądu z miejscem w hierarchii Digimonów. Poziom Mega kojarzy się przecież z końcowym stadium rozwoju potężnych Digimonów, dlatego często spodziewamy się po jego przedstawicielach imponujących rozmiarów i wyglądu budzącego respekt. MarineAngemon jest jednak mikroskopijny w porównaniu z wieloma innymi przedstawicielami tego poziomu. To pokazuje jedną z ważniejszych zasad świata Digimonów: poziom ewolucji nie mówi nam, jak duży jest Digimon ani czy będzie wyglądał groźnie. Nie oznacza też, że musi posiadać ogromne mięśnie, wielką broń czy potężny pancerz. MarineAngemon jest wręcz przeciwieństwem stereotypowego Mega Digimona, a jego niewielkie rozmiary są częścią tego, co czyni go tak charakterystycznym.
## Charakter
MarineAngemon jest przedstawiany jako istota łagodna, przyjazna i pełna pozytywnej energii. To kolejny ciekawy kontrast względem wielu Digimonów poziomu Mega, które często są wojownikami, władcami albo potężnymi istotami zdolnymi siać ogromne zniszczenie. MarineAngemon nie jest typem władcy, który chce podbić świat, nie szuka kolejnych przeciwników do walki i nie jest bezwzględnym drapieżnikiem. Jego charakter znacznie bardziej pasuje do jego wyglądu — jest kojarzony z dobrem, spokojem i przyjaznym nastawieniem. Można wręcz powiedzieć, że jest jednym z tych Digimonów, których człowiek chciałby spotkać podczas podróży po Cyfrowym Świecie. Oczywiście pod jednym warunkiem: nie można pomylić jego sympatycznego wyglądu ze słabością, bo właśnie to mogłoby okazać się poważnym błędem.
## MarineAngemon jako Fairy
MarineAngemon należy do typu **Fairy**, czyli grupy Digimonów związanych z baśniowością, magią i fantastycznymi stworzeniami. W jego przypadku jest to szczególnie dobrze widoczne, ponieważ nie wygląda ani jak klasyczne zwierzę, ani jak robot czy typowy wojownik. Jest raczej czymś w rodzaju magicznego stworzenia z morskiej baśni. Połączenie motywów oceanu i anioła jest bardzo charakterystyczne — z jednej strony mamy „Marine”, czyli morze, a z drugiej „Angemon”, czyli skojarzenie z aniołem. Można więc potraktować MarineAngemona jako swoistego „morskiego anioła”. Nie jest oczywiście po prostu podwodną wersją Angemona, ale jego nazwa bardzo dobrze oddaje ogólną estetykę tej postaci i pomaga zrozumieć, skąd wziął się jej charakterystyczny wygląd.
## Zdolności
Najciekawszą rzeczą w MarineAngemonie są jego niezwykłe zdolności. Jego siła nie polega na tym, że potrafi uderzyć przeciwnika mocniej od ogromnego wojownika. Zamiast tego wykorzystuje specjalne, niemal magiczne moce, dzięki którym jego niewielkie rozmiary przestają mieć aż takie znaczenie. Jedną z jego najbardziej charakterystycznych technik jest **Ocean Love**. Sama nazwa brzmi bardzo niewinnie, wręcz podejrzanie niewinnie, ale właśnie to doskonale pasuje do charakteru MarineAngemona. W zależności od konkretnego medium jego zdolności mogą być przedstawiane nieco inaczej, jednak ogólna idea pozostaje podobna: jego moc jest bardziej związana z energią, emocjami i niezwykłymi efektami niż z klasyczną siłą fizyczną.
Wyobraźmy sobie zresztą klasyczny pojedynek Digimonów. Po jednej stronie stoi ogromny wojownik, który ma dziesięć razy większą masę, potężną broń i mięśnie jak z siłowni. Po drugiej stronie znajduje się MarineAngemon — mały, różowy stworek, którego można niemal wziąć za maskotkę. I właśnie tutaj pojawia się problem dla tego wielkiego wojownika, ponieważ walka w Digimonach nie zawsze sprowadza się do tego, kto ma większą pięść. Niektóre zdolności pozwalają małemu Digimonowi przeciwstawić się znacznie większemu przeciwnikowi, a MarineAngemon jest wręcz idealnym przykładem tej filozofii.
## MarineAngemon w „Digimon Tamers”
MarineAngemon pojawia się również w **Digimon Tamers**, gdzie jego obecność jest związana z jedną z postaci drugoplanowych. Co ciekawe, jego pojawienie się bardzo dobrze wykorzystuje kontrast pomiędzy wyglądem a poziomem. Kiedy widzimy Digimona tej wielkości, trudno od razu uwierzyć, że mamy do czynienia z formą Mega. A jednak. Jest to kolejny dowód na to, że świat Digimonów nie działa według prostej zasady „większy = silniejszy”. W „Tamers” jest to szczególnie interesujące, ponieważ seria bardzo często bawi się pytaniem, czym właściwie są Digimony i jak należy traktować ich relacje z ludźmi. MarineAngemon jest tutaj znacznie bardziej stworzeniem budzącym sympatię niż strach, co jeszcze mocniej podkreśla jego niezwykły charakter.
## Morskie pochodzenie
W przeciwieństwie do wielu anielskich Digimonów MarineAngemon jest silnie związany z oceanem, co widać już po jego nazwie i wyglądzie. Morze w świecie Digimonów jest zresztą bardzo ciekawym środowiskiem. Cyfrowy Świat nie jest przecież wyłącznie krainą lasów, gór i miast — istnieją ogromne obszary wodne zamieszkałe przez całe grupy Digimonów. MarineAngemon świetnie pasuje do takiego środowiska. Jest mały, lekki i posiada cechy pozwalające mu funkcjonować w środowisku morskim, dlatego można go traktować jako jeden z bardziej fantastycznych przykładów „morskiej fauny” Cyfrowego Świata. Jego projekt sprawia przy tym wrażenie, jakby pochodził z jakiejś podwodnej baśni, a nie z typowego pola bitwy.
## Ewolucja
MarineAngemon nie posiada jednej, absolutnie uniwersalnej linii ewolucyjnej obowiązującej we wszystkich produkcjach Digimon. Jest to ważne, ponieważ Digimony działają inaczej niż Pokémony. W różnych grach i materiałach dany Digimon może mieć różne możliwe ścieżki ewolucji, dlatego nie zawsze można wskazać jedną „prawidłową” formę poprzedzającą lub następującą po MarineAngemonie. Jest on zwykle przedstawiany jako jedna z późniejszych form związanych z liniami niewielkich, fantastycznych Digimonów, ale dokładna ścieżka zależy od konkretnej gry czy medium. I właśnie ta elastyczność jest jedną z najciekawszych cech systemu Digimonów. Ten sam mały i uroczy Digimon może w jednym przypadku przejść w coś potężnego i wojowniczego, a w innym w stworzenie całkowicie niespodziewane.
## MarineAngemon kontra stereotyp Mega Digimona
Gdybyśmy stworzyli ranking najbardziej stereotypowych Mega Digimonów, prawdopodobnie znaleźlibyśmy tam ogromną liczbę wojowników, smoków, rycerzy, aniołów, maszyn, demonów i potężnych bestii. MarineAngemon patrzyłby na nich z boku i właściwie mógłby powiedzieć: **„Ja też jestem Mega.”** I właśnie to jest w nim tak świetne. Jego istnienie przypomina, że projektanci Digimonów nigdy nie musieli trzymać się jednej zasady dotyczącej wyglądu potężnych form. Nie każdy silny Digimon musi wyglądać groźnie, nie każdy musi być wojownikiem i nie każdy musi posiadać wielką broń. MarineAngemon jest potężny właśnie dlatego, że działa według innych zasad.
## Urok MarineAngemona
Jest też coś bardzo przyjemnego w samym jego projekcie. W świecie pełnym potworów, demonów i wojowników MarineAngemon reprezentuje uroczą stronę Cyfrowego Świata, ale nie jest przy tym jedynie bezcelową maskotką. Jego poziom Mega sprawia, że zachowuje status naprawdę potężnej istoty. Można to porównać do sytuacji, w której w świecie fantasy odkrywamy, że najmniejsza wróżka w lesie jest jednym z najpotężniejszych magicznych stworzeń. Na początku wszyscy ją lekceważą, ponieważ wygląda zupełnie niegroźnie, a dopiero później okazuje się, że był to zdecydowanie zły pomysł.
## Symbolika
MarineAngemon można interpretować jako połączenie kilku motywów. Pierwszym jest morze, które od zawsze kojarzy się zarówno z tajemnicą i spokojem, jak i z ogromną, trudną do poznania siłą. Drugim jest anioł, czyli symbol dobra, opieki i czystości. Trzecim jest jego niewielki rozmiar. Zestawienie tych elementów daje bardzo ciekawy efekt: MarineAngemon wygląda delikatnie, ale reprezentuje siłę ukrytą pod spokojnym wyglądem. Jest to zresztą bardzo klasyczny motyw fantastyczny — nie wszystko, co potężne, musi wyglądać groźnie.
## Czy MarineAngemon jest dobrym wojownikiem?
To zależy przede wszystkim od tego, czego oczekujemy od wojownika. Jeżeli szukamy Digimona do bezpośredniej walki wręcz, MarineAngemon raczej nie będzie pierwszym wyborem. Trudno przecież wyobrazić sobie, żeby próbował konkurować z gigantycznym wojownikiem na samą siłę fizyczną. Jeżeli jednak liczą się zdolności specjalne, magia, wsparcie i nietypowe efekty, sytuacja wygląda zupełnie inaczej. MarineAngemon jest przykładem postaci, która może być znacznie bardziej użyteczna, niż sugeruje jej wygląd, i właśnie dlatego nie należy go lekceważyć.
## Najciekawsza rzecz w MarineAngemonie
Moim zdaniem najciekawsze jest to, że MarineAngemon pokazuje, jak bardzo Digimony potrafią być nieprzewidywalne. W wielu seriach o potworach ewolucja zazwyczaj prowadzi do większej i bardziej imponującej formy. W Digimonach również często tak jest, ale nie stanowi to reguły. MarineAngemon właściwie odpowiada na pytanie: **„A co, jeśli forma końcowa będzie mała?”** Odpowiedź brzmi: **„Nic nie szkodzi.”** Poziom Mega nie jest przecież konkursem na największego Digimona. Liczą się jego możliwości, charakter i miejsce w świecie.
## Podsumowanie
MarineAngemon jest jednym z najbardziej nietypowych Mega Digimonów. Jest mały, uroczy, różowy i wygląda jak stworzenie, które bardziej pasowałoby do bajki niż do świata potężnych wojowników. A jednak posiada status Mega. Jego wygląd łączy motywy morskiego stworzenia, wróżki i anioła, a jego zdolności opierają się przede wszystkim na niezwykłych mocach zamiast brutalnej sile fizycznej.
Najważniejsze jest jednak to, że MarineAngemon świetnie reprezentuje jedną z najfajniejszych cech całej serii: **nie oceniaj Digimona po wyglądzie**. Kiedy zobaczysz ogromnego, przerażającego wojownika, możesz przynajmniej założyć, że będzie groźny. Kiedy zobaczysz MarineAngemona, możesz natomiast pomyśleć: „Ale słodki”. I właśnie wtedy możesz popełnić największy błąd.
**Bo ten malutki aniołek z morza jest Mega Digimonem.**