Żywienie kota - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Żywienie kota

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2016-05-16 17:48:20)

Temat: Żywienie kota

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie kociej karmy. Czym zywivue swoje futrzaki. Mój przyznaje do tej pory jadł whiskas... Teraz go chce przestawić. Ale nie proste to takie jak by się zdawało. Kocie przyzwyczajone do zwierzęcego fast foodu. Mieszam mu z nutra Gold. A teraz mam też karmę calista ( chyba jakaś nowa). Będę też wdzięczna za podpowiedź gdzie w miare dobra karmę kupię w internecie,ogólnie jakie karmy polecacie, jakie mięso i podroby będą najzdrowsze? Kot ma ok 4 lata, dachowiec (europejski). Kastrat niewychodzacy.

Uprzedzam że nie stać mnie obecnie na zakup worka 10 kg za 200 zł. Dlatego interesują mnie karmy dostępne w małych paczkach lub na wagę. Z góry dzięki

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Żywienie kota

Mam dwa kty mama i corka karmilam je puszkami konserwami ,to nie byl najlepszy pomysl,kotki brdzo mi przytyly ,od pol roku karmie je tylko suchym jedzeniem,widac sa szczuplejsze i maja sie dobrze.Zalezy co kotom przypadnie do gustu ,nie kazdy kot zje karme sucha ,tak samo jak i konserwy,moje ie jadly wszystkich,mialy swoje ulubione tylko z warzywkami.

3 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-06-02 11:44:32)

Kot generalnie powinien jeść karmy bezzbożowe, które są trochę drogie, jedną z tańszych i chętnie jedzonych jest Taste of the Wild http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d … f_the_wild
Jeśli chodzi o tanie karmy suche, ze zbożem, w miarę jeszcze dobry skład ma smilla - tańsza i dużo lepsze niż taki kitekat czy whiskas, w którym jest głównie chemia. Purina też nie jest tak dobra, jak niektórzy sądzą.  Jednak chyba nie da się kupić smilli w sklepach stacjonarnych (ale w zooplusie za zamówienie od 99 zł jest darmowa dostawa) http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d … iet/428833
Z karm mokrych mogę polecić to, co sama kupuję, bo jest ze średniej cenowo półki, zdrowe i chętnie jedzone - Bozita http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d … als/407464 i Animonda Carny http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d … rny/527998 Ta druga ma świetny skład, prawie 100% mięsa, ale z powodu braku "wody" w postaci galaretki czy sosu kot przyzwyczajony do "ulepszanych" karm może nie chcieć jej jeść. Jednak jest to karma dobra i z tego, co widziałam, dostępna w stacjonarnych zoologicznych więc warto kupić puszkę i sprawdzić. Warta uwagi jest też Animonda Broccoli - tańsza, bo skład już bliższy karmom marketowym, ale wciąż niebo lepsza od whiskasa, a ze względu na sos może być chętniej jedzona.

Ja mam wybredne koty i z wyjątkiem jednego nie chciały na Animondę patrzeć, a jednak teraz ją jedzą. Na Twoim miejscu odstawiłabym całkowicie whiskasa i przegłodziła kota 12 godzin. Po tym czasie powinien z apetytem zjeść każdą mięsną puszkę. A jak nie zechce, niech dostanie suchą karmę i je suchą póki się nie skusi na coś innego. Whiskas to jest naprawdę dno (spójrz sobie na skład!), i jak na śmieci które w tym są, bardzo drogi.
Poza tym, nie karm kota samym puszkowanym jedzeniem. Można kupić filet z kurczaka (wyjdzie nie drożej niż większość puszek). Tylko nie należy dawać surowego mięsa prosto ze sklepu - wcześniej należy albo ugotować, albo sparzyć albo zamrozić na jakieś dwa dni i potem podać surowe. Wiele kotów nie chce zje mięsa gotowanego, a zje surowe. Zresztą nawet nie powinno się gotować, bo traci wtedy sporo wartości odżywczych.

Możesz odnieść wrażenie, że reklamuję zooplusa, ale mnie jest po prostu łatwiej wysłać tamtejsze linki, bo zwykle tam kupuję. Możesz się zorientować, czy np. na animalii jest taniej - ale z tego co zauważyłam, nie jest. W supermarkecie nie kupisz dobrej karmy dla zwierząt, w większych zoologicznych pewnie tak, ale na pewno drożej niż przez internet.

Generalnie pytasz na złym forum, bo lepiej szukać informacji na stronach kocich http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=9301375 . Jednak tak naprawdę w wątkach można utonąć, a ilu jest ludzi tyle opinii - i ile kotów, tyle smaków. Jednak są rzeczy oczywiste: jak w składzie karmy masz: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego w tym 4% kurczaka, to masz pewność że są to jakieś odpadki rzeźne, a te 4% kurczaka to mogą być jakieś zmielone kości. Zboża w ogóle nie powinny znajdować się w karmie dla kotów, a jak jest ich 50% to masz w ręce karmę, która jest zwyczajnie szkodliwa. Kupuj taką karmę gdzie masz napisane co konkretnie jest w składzie - np. na bozicie jakiegoś tam smaku jest napisane 30% wątroba drobiowa, 10% wołowina itd. Są tam zapychacze, ale jest to jakiś procent, a nie większość. Ponadto dużo lepiej jest jeśli za zapychacz służy ryż , a nie kukurydza. Kilkanaście lat temu w USA była afera, bo udowodniono, że suche karmy dla psów wywołały u iluś tam zwierząt raka. Było to spowodowane tym, że tony kukurydzy, która nie kwalifikowała się jako zdatna do spożycia, wykorzystano do produkcji karmy dla zwierząt - bo przy ich produkcji nie ma tak naprawdę żadnych zasad. Dyrektor Puriny się wtedy wypowiedział, że takich sytuacji się nie da uniknąć. Otóż da się, wystarczy nie pakować do niej odpadów. Ale jak się prowadzi koncern, gdzie sie chce zarobić jak najwięzej przy minamalnych kosztach produkcji, a na dodatek wie się, że wielu ludzi kupi każdy chłam, byle ładnie opakowany, to się tak robi.
W składzie analitycznym suchej karmy powinno być powyżej 30% białka i przynajmniej kilkanaście tłuszczu. I musi zawierać taurynę.

Ja karmię koty suchą karmą Purizon, ale jest trochę droższa od TOTW. Z tanich, ale dobrych, tak jak pisałam, polecam Smille lub - nieco droższą - Sanabelle, najlepiej Sanabelle No Grain.

4 Ostatnio edytowany przez rusałka564 (2016-07-06 23:56:02)

Mam kota od dwóch lat, początkowo też błądziłam w sposobie żywienia, obecnie główny posiłek to sucha karma IAMS z jagnięciną. Kotek dostaje jeszcze wątróbkę drobiową, mięsko w galarecie i ryby. Mokrej karmy nie kupuję, suchą ma cały czas w miseczce, do tego dużo wody. Karma jest dobra jakościowo (ponad 40% mięsa) kotek wygląda na zdrowego i zadbanego.

5

40% miesa to nie jest dobra karma. nadal bladzisz. to jest zwykly fast food.

dobra karma ma 100% lub troche mniej miesa.

6

A co sądzicie o żywieniu kota samym mięsem bez dodatku karm?

A jeśli kot dostaje taką karmę gdzie mięsa jest około dajmy nabył 50 - 60 % ale jest to uzupełnienie diety a jako podstawę mięso? Jak to można by rozegrać.

Zgadzam się ze 40% to dla kota mało Ale lepsze niż wszystkie sieciowe karmy gdzie w sumie mięsa nie ma bo do 4% pazurków i skórek to sorry ale porażające wartości.

7 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-07-07 10:16:47)

Caro, jeśli chodzi o żywienie kota tylko mięsem to można tak robić, ale trzeba suplementować składniki odżywcze (na pewno taurynę, nie wiem czy coś jeszcze. Tauryna dla kota jest niezbędna, a w mięsie jej nie ma). Wielu zwolenników ma dieta BARF (karmienie samym surowym mięsem, ale oczywiście nie jakimkolwiek - może poczytaj o tym w necie jak taką dietę się prowadzi.
Generalnie karmienie kota mięsem zamiast kupnymi karmami wychodzi taniej - i zdrowiej dla kota (bo najbliższe naturze), ale trzeba to robić z głową, czyli najpierw nabrać wiedzę z kociej dietetyki.

Dobra karma nie ma 100% mięsa, lecz trochę powyżej 90, bo musi mieć dodatki odżywcze. Chyba ma 98% mięsa maksymalnie. I to mowa o karmie mokrej.
Sucha karma nigdy nie jest zrobiona w 90% z mięsa. Te gorsze zawierają zboża ( np. pszenica). Ale kot w ogóle nie powinien jeść zbóż, dlatego lepszej jakości są karmy bezzbożowe, gdzie zamiast zbóż jest ryż, słodkie ziemniaki, kukurydza (ta ostatnia to chyba najgorsza opcja z tych trzech).
Iams jest taką karma ze średniej półki, oczywiście suchy, bo puszki zdaje się są dużo gorsze jakościowo. Rusałka chyba ma na myśli, że zawiera ok. 40% białka, a to nie jest tożsame z mięsem. Wśród suchych karm zbożowych jest z pewnością jedną z lepszych i o niebo lepiej karmić nią niż karmami znanych marek, które "rzekomo kupowałby kot" (notabene koty często je lubią, ale tylko ze względu na ulepszacze smaku i zapachu - kota też można oszukać).

8

Kareena ma rację, z tym 100% przesadziłam oczywiście.

Wielu jest zwolenników BARFu właśnie, ale tak jak pisze koleżanka - trzeba dietę suplementować.

Prostsze i lepsze wydaje się kupowanie dobrej jakości karm, gdzie odpowiednie składniki są zbilansowane konkretnie pod kota.
Ja sama zaczynałam 10 lat temu od Whiskasa i Kit Kata.

Kiedy zaczęłam świadomie żywić moje koty nagle skończyły się problemy z wymiotami, biegunkami itp.
Poza tym to tak jak u człowieka - jak będzie jadł fast foody, to na początku nie będzie tego widać.
Ale po jakimś czasie potrzebny będzie lekarz, bo pojawią się choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem.

Podsumowując, wolę wydać więcej kasy na idealną karmę (nawet mega drogą, jeśli trzeba), niż potem wydawać na weterynarza i męczyć kota.

Niestety jak się ma kota, to trzeba też brać pod uwagę, że trzeba będzie go leczyć (nie wyobrażam sobie, żeby nie - niezależnie od kosztów). Na pięć moich kotów (większość to znajdy, inne rozmnożone przez ludzi - szukały domu) wydałam coś około 10 tyś na różne leczenia.

Więc jeśli nie stać Cię na właściwą karmę dla kota, to nie stać Cię na kota.

9 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-07-07 11:28:44)

_v_ napisał/a:

Więc jeśli nie stać Cię na właściwą karmę dla kota, to nie stać Cię na kota.

Nie odstraszaj koleżanki smile W końcu nigdzie nie napisała, że chce żywić kota jak najtaniej, a poza tym zdaje się, że już go ma smile
Ja byłabym ostrożna z ocenianiem, że jeśli nie kupujesz karmy najlepszej jakości, nie miej kota. Z prostego powodu, lepiej przygarnąć kota i karmić niezbyt wysokiej jakości karmą niż pozwolić mu umrzeć z głodu gdzieś na działkach.
Moich kotów nie karmię karmą z najwyższej półki, ze średniej. Gdybym była biedniejsza to karmiłabym karmą zbożową. Też wszystkie to znajdy, więc jaka jest alternatywa? (oczywiście nie mówię o opcji, że rzekomo nie stać mnie na dobrą karmę dla kota, a stać na używki czy pięćdziesiątą parę butów tongue)
Zresztą warto pamiętać, że największa krzywda jaką można zrobić kotu, psu czy innemu zwierzęciu nieodpowiednim żywieniem to przekarmić. Nadwaga zawsze obciąża organizm i powoduje problemy zdrowotne, każda słabość organizmu ujawnia się szybciej i silniej.
Ja mam od niedawna dwie kotki, które należały do bardzo wiekowej pani i nie były pod opieką weterynaryjną, a karmione były głównie kitekatem. Mimo że są już wiekowe i mają genetyczną chorobę serca są w niezłym stanie zdrowia, zadbane (Pani przynajmniej dbała, żeby nie miały pasożytów). Jednocześnie znam syna tej właścicielki, który ma córkę jednej z tych kotek, pięcioletnią. Z dużą nadwagą, bo codziennie dostaje polędwicę. Pan ją rozpieszcza, kot zadowolony, ale raczej wieku swojej matki nie dożyje, już teraz miewa ataki choroby. Tak że nie żałując pieniędzy można bardziej zaszkodzić niż karmiąc tanio. Kot powinien mieć szczupłą sylwetkę, jeśli brzuch mu w jakimś stopniu wisi to znak, żeby mu coś zmienić w diecie.

10

Kareena, jestem czasami dość zasadnicza wink

11

_v_ napisał/a:

40% miesa to nie jest dobra karma. nadal bladzisz. to jest zwykly fast food.

dobra karma ma 100% lub troche mniej miesa.

Fast food? proszę Cię... 40% to typowa zawartość mięsa dla karm premium. Oczywiście suszonego mięsa, bo owszem nie raz widziałam w drogich karmach i 70 i 80% mięsa, ale świeżego! czyli po wysuszeniu i odparowaniu wody nie wyjdzie go nawet to 40% jak jest w iams. A są sporo droższe. W tej grupie cenowej lepszej karmy nie znalazłam (Purina One - cena podobna - mięsa 17%). Z tego co wiem od dawna jest ona popularna za granicą, moja znajoma kilka lat podaje ją swoim kociakom i są okazami zdrowia.

12

_v_ napisał/a:

Kareena, jestem czasami dość zasadnicza wink

Zasadniczo stanowcza
Stanowczo zasadnicza
Często czasami wink
Żartuję

Ale oczywiście zgadzam sie
Jesli nas nie stać na zwierzę nie powinniśmy go mieć

Whiskas to syf nad syfy bo nie dość ze niezdrowy to jeszcze uzależnia i koty ciężko od niego uwolnić
Surowe mięso jest super
Byle nie wieprzowe
A podobno najlepszy barf ale....

Odsyłam na miau.pl

13

flowerbykenzo tongue tongue

Ani Purina, ani Iams nie są karmami premium, no chyba, że producenci je tak nazwali wink
to jest spis karm (utworzony w 2014 roku):

KARMY SUCHE

Najlepsze:
-Power of Nature, smak Meadowland Mix (seria Natural Cat)
-WildCat Etosha
-Power of Nature, smak Fee's Favorite (seria Natural Cat)

Bardzo dobre:
-Applaws Kitten
-WildCat Karoo, Cheetah i Andhra
-Farmina Natural&Delicious
-ZiwiPeak

Dobre:
-Orijen
-Purizon
-Taste of the Wild, smak Rocky Mountain
-Acana
-Porta21, smak Finest Sensible
-Earthborn
-WildCat Bhadra i Rani

KARMY MOKRE

Najlepsze:
-Catz Finefood
-GranataPet
-Lily's Kitchen

Bardzo dobre:
-Grau
-Feringa
-Herrmanns Menu
-ZiwiPeak
-Power of Nature
-Terra Faelis
-Moonlight w puszkach 200g (małe, 80g to filetówki)

Dobre:
-Defu Bio
-Animonda Carny
-O'Canis

Mokre uzupełniające (filetowe):
-Almo Nature
-Animonda Ocean
-Animonda Select
-Cosma
-Thrive
-Renske
-Applaws
-Miamor Feline Filets
-Schesir
-Porta21
-Monge
-ShinyCat (Gimpet)
-Sushicat
-Brit
-Evangers
-Princess Premium
-Leonardo Finest Selection
-Moonlight

spis ze strony jakwytresować kota(blogspot.com)

14 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-06-12 10:08:04)

Ja karmie karma Bozita Robier Grain free jest to karma belzglutenowa . U nas się sprawdza ale na stronie wklejanie linków na forum jest niezgodne z regulaminem jest dużo karm do wyboru . Jak pupilowi nie będzie smakowała zawsze można ja oddać .

15

A znacie Joserę? mam zamiar wprowadzi ich karmy do żywienia kota. Znajoma mi dała saszetkę Josera Pate, zjadł ze smakiem a raczej wybredny kot mi sie traifł

16

Whiskas Sterile powinien się dobrze sprawdzić. Jest naprawdę przyzwoity cenowo zwłaszcza w opakowaniu 14kg a kot uwielbia te chrupki. Ja zamawiam te duże worki na Unizoo.pl i przychodzą bezproblemowo.

17

weraN88 napisał/a:

Whiskas Sterile powinien się dobrze sprawdzić. Jest naprawdę przyzwoity cenowo zwłaszcza w opakowaniu 14kg a kot uwielbia te chrupki. Ja zamawiam te duże worki na Unizoo.pl i przychodzą bezproblemowo.

Nie, nie sprawdzi się.
Whiskas to jedzenie najgkrszego sortu.

Tak, wiem, że reklama. Ale przynajmniej ktoś będzie miał świadomość.

18 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2022-12-09 20:02:19)

Moje koty uwielbiają chrupki.
Sannabelle znika w mgnieniu oka, ale niestety jest bardzo tucząca. Suche traktuję jako dodatek, uzupełnienie. Albo jak cały dzień nie ma mnie w domu.
Z mokrych kupuję im Animondę Carny, Bozitę, Smillę, Mac's .
Surową ryba, surowe mięso- znika momentalnie.
Poza tym jedna z moich to kocia Magda Gessler- zawsze musi spróbowac, czy mamy dobry obiad.
Miska po leczo, hummus, nsleśniki, talerz o sushi- mniam!

19

Moje koty sa bardzo wybredne tongue jedyne jedzenie jakie akceptują to te z josery big_smile

20

Zaufaj ekspertom ds. żywienia zwierząt i wybierz karme Josera. To sposób na zapewnienie kotu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

21

Można też samemu robić karmę dla kota. Wyjdzie taniej i zdrowiej.

22

marlenakowalska napisał/a:

Można też samemu robić karmę dla kota. Wyjdzie taniej i zdrowiej.

Moj kot to tylko tunczyka wpierdzielal jak zyl a tak to karme

23

Jak to była dobrej jakości karma to pewnie tak wink

24

moja staruszka zebów już nie ma, musielismy usunac i wcina tylko saszety z josery bo sa miekkie i aromatyczne

25

Mamy teraz karmę Royal Canin.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Żywienie kota

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023