"Zdjęcia z ręki" to zaburzenie osobowości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » "Zdjęcia z ręki" to zaburzenie osobowości

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: "Zdjęcia z ręki" to zaburzenie osobowości

Amerykańskie Stowarzyszenie Psychiatrii oficjalnie stanęło na stanowisku, że robienie sobie "zdjęć z ręki" jest poważnym zaburzeniem osobowości. Tym samym zjawisko "selfie" zostało wpisane na listę zaburzeń psychicznych, a nałogowe robienie sobie zdjęć uznano za groźne dla psychiki.

Osoby, które robią sobie zdjęcia i wrzucają je do Internetu to "selfist". Pierwszą grupę stanowią ci, którzy fotografują się do trzech razy dziennie i nie wszystko publikują w sieci - takie działania nie zostały uznane za niepokojące. Druga grupa to osoby średnio zaburzone, czyli takie, które wprawdzie każde z wykonanych zdjęć wrzucają do Internetu, ale nie myślą o tym stale. I wreszcie trzecia grupa - te osoby według naukowców są w najgorszej sytuacji, bo nie kontrolują się i czują obsesyjną potrzebę lansowania się w sieci. 

Niestety na tę chwilę nie podano jeszcze sposobu na wyleczenie się z nawyku. 

A Ty jak często robisz sobie selfie? Należysz do którejś ze zdefiniowanych przez ASP grup selfist? Jak sądzisz - z czego wynika to zjawisko?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Zdjęcia z ręki" to zaburzenie osobowości

buuu, jestem normalna aż do bólu. Robię sobie selfie średnio raz na 5 lat smile

3

Ja sobie najczęściej robię selfie żeby zobaczyć jak włosy z tyłu wyglądają;D

Ale wrzucanie zdjęć do sieci ma swoją moc - wcale się nie dziwię, że ludzie się od tego uzależniają.  Sama ostatnio jak czegoś nie wrzucę tak raz na 3 dni to się zaczynam dziwnie czuć:D

No ale na szczęście nie są to selfies, więc jestem zdrowa! big_smile big_smile big_smile

4

chociaż... może nie jestem tak do końca normalna. Zmieniam często avatary. Czy to się kwalifikuje jako jakieś zaburzenie? wink

5

O ja o jaaa! Ja jestem szczęśliwą posiadaczką rzęcha, który nawet nie ma przedniego aparatu, a ten z tyłu robi zdjęcia gorsze niż kalkulator. Czy to znaczy, że jestem w pełni zdrowa, bo nie daję się złapać w głupie sidła mody?

Nie wiem, nie rozumiem ludzi, którzy to robią, używają programów do przerabiania swoich zdjęć, podbudowując swoje ego. Przy czym zarabia się na nich grubą kasę, przez aplikacje do promowania swojego wizerunku, zdjęć swoich nowych butów, czy aktualnie wcinanego amu. Ale... Ludzie uwielbiają przecież doprowadzać innych do zazdrości, chwalić się sobą i tym co mają na sobie , więc ktoś postanowił na tym zarobić i nieźle się teraz bawi na swoim jachcie. Cóż możemy z tym zrobić? Nic. Można tylko patrzeć na ten cały cyrk. Tylko nie wiem, czy śmiać się, czy płakać.

6 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-03-19 23:13:38)

No dobrze, ale aparatami w dobrych telefonach można już robić całkiem niezłe zdjęcia.  Niekoniecznie własnego dzióbka ani papu. Artystyczne też się da. 

Myślę, że totalny strach/ niechęć do zdobyczy współczesnej techniki i mód to też swego rodzaju choroba psychiczna zwana fobią tongue

7

Iceni, artystyczne zdjęcia można robić tez pudełkiem zapałek z dziurką smile Tylko trzeba odróżnić pojęcie "zdjęcie" czy "fotografia" od "selfie". Bo to ostatnie nie ma właściwie nic wspólnego z tymi pierwszymi.
Rzeczywiście robienie fotek typu "selfie" jest zaburzeniem osobowości, które dawniej określane było po prostu brakiem rozumu...

8

Iceni napisał/a:

No dobrze, ale aparatami w dobrych telefonach można już robić całkiem niezłe zdjęcia.  Niekoniecznie własnego dzióbka ani papu. Artystyczne też się da. 

Myślę, że totalny strach/ niechęć do zdobyczy współczesnej techniki i mód to też swego rodzaju choroba psychiczna zwana fobią tongue

Spokojnie wink Jestem ogromną fanką technologii,ale umiem rozdzielić moje zainteresowanie tym tematem to od głupich mód i jeszcze bardziej ogłupiających czynności. Wiesz, można to zdecydowanie oddzielić i kierować się rozsądkiem, jakimiś własnymi przekonaniami, nie będąc jednocześnie nieświadomą tego, co się dzieje w świecie techniki itp.

9 Ostatnio edytowany przez nika05 (2016-03-20 09:51:47)

Ja mam mnóstwo takich zdjęć, które sama sobie zrobiłam, ostatnio w Wigilię robiłam zdjęcia, które wrzucałam do internetu, później już nie miałam czasu, za dużo obowiązków, ciągle jestem zabiegana. Jednak zdecydowanie bardziej wolę fotografować przyrodę i zwierzęta niż siebie, lepiej się czuję po drugiej stronie aparatu. Robienie zdjęć nie jest głupie, głupie są 17-stolatki, które zaliczyły wpadkę i są w ciąży.

10

No dobrze, ale zastanawiam się czy jest ktokolwiek, kto ma na tyle odwagi, żeby przyznać się do uzależnienia od tego sieciowego ekshibicjonizmu zwanego selfie?

Iceni napisał/a:

Mnie bliżej do fobii (nie wrzuciłam do sieci ani jednego "zdjęcia z ręki", a ostatnie co pokazałam to jakieś fotki z wakacji sprzed kilku lat), więc nei mam zbyt wiele w tym temacie do powiedzenia cool. Niemniej zdecydowanie nie czuję niechęci do zdobyczy współczesnej techniki, pewne mody po prostu mnie nie przekonują, tym samym nie wciągają.

11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-03-20 02:04:27)

Ja nie wrzucam selfies z jednej prostej przyczyny - uważam, że jestem na to za brzydka.
Czy dlatego, innych mających więcej odwagi/mniej samokrytyki mam uważać za chorych psychicznie?

I dlaczego jakiś psychiatra ma decydować ile to jest za dużo?

Dla mnie oznaką choroby psychicznej jest liczenie kto ile swoich zdjęć do sieci wrzuca big_smile

Przypomnę tylko, że kiedyś za takie samo zaburzenie uznawano prowadzenie blogow (a potem vlogow) 10-15 lat temu kiedy blogi zaistniały w skali masowej ludzie robili DOKŁADNIE to samo, tylko inna była forma przekazu - zamiast robić selfies opisywał dzień po dniu jakkolwiek byłby ten dzień nieciekawy, czasem okraszajac go niemniej durnymi złotymi myślami. 

I co? Blogi spowszednialy i jakoś państwu psycho... nie chce się już doktoratów na ten temat robić. 

Bo psychiatra czy socjolog to taki sam człowiek jak każdy inny i też ulega modzie - jedni robią selfies, inni o tym artykuły piszą i myślą, że są od tamtych lepsi choć ulegają dokładnie tym samym schematom ;D

12

Ale każdy uporczywy, wewnętrzny przymus jest pewnego rodzaju zaburzeniem. Różnica między nimi jest taka, że jedne są uciążliwe i/lub szkodliwe dla zaburzonego, ewentualnie także jego otoczenia, inne mniej.

Iceni napisał/a:

I dlaczego jakiś psychiatra ma decydować ile to jest za dużo?

Być może psychiatrzy-naukowcy mają wewnętrzny przymus udowadniania, że są potrzebni big_smile.

13 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-03-20 02:19:12)

Na przykład jak pisanie na Netkobietach ;P

;D

Selfies to jest nowość i jak każda nowość będzie miała swój boom, a potem się unormuje.

Kiedyś pamiętam psychologowie zajmowali się też emotikonkami - że nadużywane, że się ludziom pisać nie chce itd..

Ostatnio w pracy jeden z profesorów, mily starszy pan po 70, prosił mnie o przysługę - zostawił liścik, a w nim kilka słów zakończonych, a jakże " : - ) "

A więc coś, nad czym socjologowie rozpaczali weszło już do życia codziennego na tyle, że wyszło ze świata wirtualnego i zadomowilo się w realu.

Tak więc róbcie selfies na zdrowie!

14 Ostatnio edytowany przez Iris7 (2016-03-20 03:35:45)

Iceni napisał/a:

Tak więc róbcie selfies na zdrowie!

...jeśli nie macie nic lepszego do roboty. tongue

Jestem zdania, że we wszystkim należy zachować umiar. Raz na jakiś czas - czemu nie? Sama sobie porobię, jak ładnie wyglądam (:3), ale ile można robić zdjęć swojej facjaty i zaśmiecać regularnie ludziom tablicę na fb? :V Mam taką jedną w znajomych, która (praktycznie) codziennie zmienia profilowe - oczywiście są to selfies. Swojego czasu zastanawiałam się nad przyczyną tego zjawiska i doszłam do następujących wniosków: 1) myśli, że przez jeden dzień zmieniła jej się twarz, 2) myśli, że przez jeden dzień ludzie zapomnieli jak wygląda jej twarz i musi przypomnieć, 3) paskudnie się nudzi. Ktoś ma inne pomysły?

15

daenerys7 napisał/a:

Swojego czasu zastanawiałam się nad przyczyną tego zjawiska i doszłam do następujących wniosków: 1) myśli, że przez jeden dzień zmieniła jej się twarz, 2) myśli, że przez jeden dzień ludzie zapomnieli jak wygląda jej twarz i musi przypomnieć, 3) paskudnie się nudzi. Ktoś ma inne pomysły?

Tak, mam numer 4: zaspokaja własną próżność cool.

16 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-03-20 14:02:51)

Ale zaraz- zaburzeniem jest samo robienie selfie, czy konkretnie wrzucanie ich na portale społecznościowe? Bo samo selfie to przecież jedynie możliwość jakie dają współczesne aparaty - selfie kiedyś po prostu robiła osoba o to poproszona tongue

Teraz, dzięki smartfonom nie uciekam na drugą stronę ulicy przed samotnym turystami - dają sobie radę sami big_smile

Tak więc.... dziękuję Ci Panie Boże i Wynalazco za kamerkę z przodu ;P

17

Iceni, zgodnie z teorią ATP problem pojawia się wtedy, gdy selfie służy do lansowania się w sieci. Mało tego, gdy nasze myśli uporczywie krążą wokół tego tematu. Nie ma tam mowy o uwiecznianiu się dla samego faktu. Przecież wiele osób ma potrzebę zatrzymywania tych chwil, których nie da się już powtórzyć i do tej pory nikt nie nazwał tego zaburzeniem. Chyba smile.

18 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-03-20 15:16:54)

Aha.

A jak lansuję się w sieci nie przy pomocy selfies, a innych zdjęć? Co na to specjaliści?

(No chce się upewnić, czy już powinnam się leczyć, bo od 3 dni nie wrzuciłem nic na Insta i mi z tym źle ;P Tracę popularność!)

19

Moim zdaniem nie samo selfi jest problemem, ale oczekiwanie uwielbienia na fb i ciągle wstawianie zdjęć. Spójrzcie na profile 16-latek... co dwa dni nowe zdjęcia, wymieniają się odznaczeniami i komentują sobie zdjęcia... takie koło wzajemnej adoracji.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » "Zdjęcia z ręki" to zaburzenie osobowości

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024