Witam od 6 dni biorę pigułki jednoskładnikowe Limetic (zamiennik cerazette) i od kilku dni mam lekko spuchniętą lewą kostke. Kostka nie boli ani nic tylko jest spuchnięta. Mierzyłam obie kostki w obwodzie i jes 0,5 cm róznicy. Czy jest to coś groźnego? Mam przestac brac pigułki czy poczekac?
2 2016-03-06 11:09:47 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-03-06 11:10:45)
Być może to nic, ale ponieważ istnieje ryzyko że to zakrzepica, a ta potencjalnie jest śmiertelna biegnij do lekarza i rób badania na CITO.
Mi kiedyś spuchła łydka, zrobiła mi się duża gula, wiedziałam co to może być, wystraszyłam się, okazało się że to... mięsień, ponieważ mam chory kręgosłup i obciążam głównie prawą nogę, a wtedy intensywnie ćwiczyłam na rowerze jeżdżąc na nim prawą nogą
Kostka mogła się przeciążyć, mogłaś się uderzyć i nie pamiętać, źle stanąć, ale że chodzi o Twoje życie dla spokoju zrób badania, możliwe że za D dimery będziesz musiała zapłacić (około 40 zł).
Zrobić tylko d-dimery czy jakies inne badania jeszcze?
Zrobiłam badanie d-dimerów i krzepliwość wszystko w normie
A może to takie guzki (taka trochę większa opuchlizna) z powodu zapalenia stawów? Ja czasami to mam. Nie sądzę aby Limetic Cię tak urządził. Moja przyjaciółka go bierze i nigdy jej się nic takiego nie zdarzyło - bardzo sobie chwali te tabsy. Zbadaj ASO i może idź z tym do jakiegoś lekarza? Byłaś u jakiegoś specjalisty?
Niestety nie byłam u lekarza ale jutro bede u chirurga naczyniowego to zapytam co to może byc
Daj znać co powiedział lekarz Rozmawiałam z przyjaciółką o tych tabletkach i ona mi mówiła, że jedyne co jej się po nich pojawiło, to ból głowy na początku, ale na tyle słaby i krótki, że nie przejęła się zbytnio. Ja Ci mówię, to musi być coś innego - nie związanego z Limetic'em. Badałaś ASO?
Lekarz zrobił USG i nic nie wykazało, kazał pić dużo wody i brac potas oraz magnez. Zobaczymy czy pomoże
Ja szczerze mówiąc nie słyszałam o tego typu skutkach ubocznych przy braniu tabletek antykoncepcyjnych. Raczej obstawiałabym jakieś przeciążenie stawu. W każdym razie na Twoim miejscu dalej brałabym tabletki i na bieżąco konsultowała się z lekarzem
Jak nie przejdzie to wybierz się do jakiegoś dobrego reumatologa, bo to może być początek jakiejś bardzo niefajnej przygody z chorobami stawów - wiem co mówię. Przygody ze stawami są bardzo niefajne. Podtrzymuję też to co napisała Minky - to na bank nie jest wina tabletek. Bierz dalej i szukaj ogarniętego lekarza
Przy zakrzepicy są też inne objawy: silny ból, zaczerwienienie, a czasem gorączka, więc raczej obstawiałabym coś innego. Jestem ciekawa, czy autorka się odezwie i jak tam jej opuchlizna. Przejrzałam też ulotkę Limeticu, nic tam nie ma w możliwych skutkach ubocznych na temat oddziaływania na stawy lub żyły
No właśnie. Zakrzepica nie tworzy się w 6 dni Poza tym jest cholernie rzadka i bardziej narażone są na nią kobiety, które urodziły dziecko, niż te, które biora tabletki
W Limeticu nie ma nic na oddziaływanie na stawy i żyły - bo zwyczajnie ten lek nie ma na to wpływu. To tak, jakby kazać każdemu producentowi leków pisać, że nie mają wpływu na pogodę i numery totolotka
Swoją drogą - jeśli bierzesz Limetic, to albo jesteś karmiąca, albo masz jakieś dolegliwości, które skoniły Twojego ginekologa to takiego wyboru
Daj znać - będzie łatwiej dojść co to za cholerstwo ogarnęło Twoją kostkę
Nie zgodzę się z Tobą. Zakrzepica bardzo często występuje i nie daje jednoznacznych objawów. Niestety większość osób, które ją mają nawet o tym nie wiedzą i umierają (nie mam na celu straszenia). W każdym razie jest tak, że niektórzy z nas mają uwarunkowane genetycznie skłonności do zakrzepów tzw. trombofilię wrodzoną. W takim przypadku absolutnie nie wolno stosować hormonalnej antykoncepcji, bo ryzyko, że wystąpi zakrzepica znacznie wzrasta.
Najważniejsze, że skonsultowałaś to z lekarzem. O takich skutkach nie słyszałam, ale ginekolog na pewno we lepiej z racji doświadczenia. Ja bym zrobiła badania dodatkowo na twoim miejscu.
15 2016-04-30 20:02:03 Ostatnio edytowany przez ColdMary (2016-04-30 20:02:36)
Domino - z całym szacunkiem, ale mówisz o przypadkach tak rzadkich, że równie dobrze moglibyśmy Limetic, Vibin czy jakikolwiek inny lek antykoncepcyjny zamienić na rzodkiewkę i mówić o tym, że nie należy jej jeść, bo jedna osoba miała alergię i się jej zmarło. Dane z wikipedii - do sprawdzenia w fachowej literaturze: "Zażywanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych powoduje dwu- do sześciokrotnego wzrostu ryzyka wystąpienia choroby zakrzepowej (ciąża zwiększa to ryzyko 60-krotnie[24]), udaru i zawału serca zwłaszcza u kobiet stosujących je po raz pierwszy[25][26] a także u osób jednocześnie palących, z nadciśnieniem tętniczym i z innymi czynnikami ryzyka sercowo- i mózgowo naczyniowego[27]. Jednakże korzyści (będące pozytywnym wpływem na zakrzepicę tętnic, zakrzepicę żylną i podwyższone ciśnienie) przewyższają te skutki uboczne[28].". Amen.
Nie słyszałam o takich skutkach przy limeticu szczerze mówiąc. Jeśli lekarz wykluczył problemy to bierz spokojnie i obserwuj, ew. zaryzykuj konsultację z innym albo jak sugerowały dziewczyny zrób dodatkowe badania.